Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 3/2016, de 4 de març de 2016, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es regulen els tractaments sanitaris obligatoris, els models de cartilla sanitària per als animals de companyia i es crea la xarxa de vigilància epizootiològica a la Comunitat Valenciana. [2016/1690]

(DOGV núm. 7739 de 11.03.2016) Ref. Base de dades 001825/2016

ORDRE 3/2016, de 4 de març de 2016, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es regulen els tractaments sanitaris obligatoris, els models de cartilla sanitària per als animals de companyia i es crea la xarxa de vigilància epizootiològica a la Comunitat Valenciana. [2016/1690]
PREÀMBUL

Les competències en matèria de sanitat animal i salut pública, de conformitat amb el que es disposa en l’article 49.3.3 i concordants de l’Estatut d’Autonomia, les té assumides la Generalitat Valenciana.
Així, en exercici de la referida competència es va dictar la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia.
Segons l’apartat 1) de l’article 10 s’atribueix a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupamet Rural la possibilitat d’establir vacunacions obligatòries als animals de companyia.
La situació en el Nord d’Àfrica i Centreeuropa aconsellen mantenir el nivell immunitari en la població canina atés que pot provocar l’aparició de brots d’aquesta malaltia en territori peninsular.
Després d’haver transcorregut quasi 20 anys des de l’entrada en vigor de l’Ordre d’1 de juny de 1996, per la qual s’estableix l’obligatorietat de la vacunació antiràbica a la Comunitat Valenciana, s’estima necessària una adequació d’aquesta, i es dóna al mateix temps una complida satisfacció als nous reptes sanitaris que afecten als animals de companyia i s’adequa formalment aquesta antiga disposició a les normes posteriors com són les relacionades amb la identificació obligatòria al mateix temps que es normalitzen els documents que han d’acompanyar tots aquests animals.
A la vista del Reglament 576/2013 el Parlament Europeu i de la Comissió de 12 de juny i del Reglament 577/2013 de la Comissió de 28 de juny, relatiu als models de documents d’identificació per als desplaçaments sense ànim comercial de gossos, gats i fures, i una volta realitzada la modificació del Decret 49/2005, de 4 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula el passaport per a gossos, gats i fures, que adapta a l’àmbit de la Comunitat Valenciana els preceptes esgrimits en el Decret sobre Identificació, Expedició de Passaport i Tractaments Sanitaris Obligatoris per a realitzar els desplaçaments entre els països de la Unió Europea.
Així mateix, la proliferació de centres d’atenció veterinària als animals de companyia, que pràcticament cobreix tot el nostre territori, redueix de forma significativa la necessitat de realitzar concentracions d’animals per a la seua immunització, cosa que a més és pràctica desaconsellable des del punt de vist sanitari.
També caldria crear una xarxa de vigilància epizootiològica que permeta el coneixement de la situació de malalties que afecten els animals de companyia. Aquests mantenen una relació més pròxima amb la població humana, per la qual cosa es considera convenient aprofitar el Registre Valencià d’Identificació Animal per a facilitar a l’Administració responsable la informació disponible sobre la situació de determinades malalties que poden afectar la població humana, així com regular les obligacions dels propietaris d’aquests animals per a prevenir la seua transmissió.
D’altra banda, cal procedir a adaptar les eines telemàtiques actualment existents per millorar l’eficàcia en la seua gestió i ampliar el nombre d’espècies animals que s’han d’identificar obligatòriament incloent aquelles en les quals és necessari un millor control.

A més, la recent publicació del Decret 48/2015, de 17 d’abril, del Consell, de modificació del Decret 49/2005, de 4 de març, del Consell, pel qual es regula el passaport per a gossos, gats i fures, estableix la utilització d’una documentació de caràcter sanitari que serà desenvolupada per una norma de menor rang a fi de normalitzar els formats d’aquesta.

Finalment, segons el que es disposa en l’article 2.5 de la Llei 10/1994, de 19 de desembre, aquesta norma s’adopta conformement amb el dictamen del Consell Jurídic Consultiu de data quatre de febrer de dos mil setze.
Per tot açò, a proposta del director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.


ORDENE

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
La present norma té per objecte establir les condicions dels tractaments sanitari, incloent la vacunació antiràbica i la creació d’una xarxa de vigilància epidemiològica a la Comunitat Valenciana


Article 2. Establiments veterinaris autoritzats
El Consell de la Generalitat Valenciana, a través de la direcció general competent en matèria de benestar en els animals de companyia, establirà un registre dels establiments veterinaris, així com de professionals i societats professionals que els gestionen d’acord amb la classificació i els requisits que determine reglamentàriament el Consell Valencià de Col·legis Veterinaris.

Article 3. Veterinari autoritzat
Persona llicenciada o graduada en veterinària, col·legiada i inscrita en el Registre de Veterinaris en exercici lliure dels Col·legis de Veterinaris de la Comunitat Valenciana que complisca els requisits que reglamentàriament s’establisquen per a l’exercici de la professió de conformitat amb la normativa vigent.

Article 4. Condicions higienicosanitàries dels animals de companyia

Segons l’article cinquè de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, cada propietari o posseïdor d’animals de companyia resident a la Comunitat Valenciana serà responsable de mantenir-los en bones condicions higienicosanitàries, albergar-los en instal·lacions adequades i realitzarà qualsevol tractament preventiu obligatori.

Article 5. Identificació d’espècies animals invasores i potencialment perilloses
1. La tinença d’espècies animals catalogades com a invasores d’acord amb el Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, pel qual s’aproven mesures per al control d’espècies exòtiques invasores a la Comunitat Valenciana, i de rèptils i mamífers potencialment perillosos regulades en el Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la tinença d’animals potencialment perillosos, requerirà la identificació i inscripció dels animals en el Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal, (d’ara endavant RIVIA).
2. No es podran inscriure aquelles espècies quan en la seua normativa específica s’establisquen mesures de control que no permeten la seua tinença.

Article 6. Xarxa de Vigilància Epizootiològica
A fi d’establir un canal de comunicació i registre de malalties epizoòtiques i zoonòtiques, i d’acord amb l’apartat 2. de l’article 5, i l’apartat 2. de l’article 10 de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, es crea una Xarxa de Vigilància Epizootiològica per a la comunicació de malalties epizoòtiques i zoonòtiques confirmades per tots els veterinaris autoritzats a la Comunitat Valenciana.
Els veterinaris autoritzats que detecten la presència de les malalties detallades en l’annex I, hauran de comunicar-ho en un termini màxim de 10 dies a l’autoritat competent en sanitat animal.
Es durà a terme a través del RIVIA, d’acord amb les directrius establertes per aquest, a través del seu manual de procediment.

Article 7. Tractaments obligatoris dels animals de companyia
Segons l’apartat 1 de l’article 10 de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, s’estableixen les següents pautes de tractaments sanitaris obligatoris:
1. Vacunació antiràbica
a) La vacunació antiràbica dels gossos, gats i fures serà obligatòria seguint les pautes que s’indiquen a continuació:
a.1. L’administració de la vacuna es realitzarà abans de les setze setmanes en animals amb edat superior a les dotze setmanes
a.2. S’efectuarà una revacunació posterior amb una dosi de record transcorregut un any des de la primera vacunació
a.3. A partir d’aqueix moment la vacunació serà obligatòria segons es prescriga en les especificacions tècniques de l’última dosi administrada referida a l’autorització de comercialització en l’Estat membre o l’aprovació o llicència en un territori o tercer país.
b) La immunització es realitzarà amb bovines inactivades autoritzades i registrades per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris.
c) Si la situació sanitària així ho exigeix, mitjançant una resolució de la persona titular de la direcció general competent en sanitat animal es determinarà l’obligatorietat de vacunació d’altres espècies d’animals de companyia.
d) La vacunació, l’efectuaran veterinaris autoritzats. Aquesta actuació inclourà a més els següents aspectes:
1r. En el cas del gos comprovar la identificació i el registre de l’animal d’acord amb la normativa vigent, sent tots dos requisits obligatoris i previs a la vacunació.
2n. Emplenar el corresponent passaport per a gossos o la documentació exigida en l’article 10 per a altres espècies.
3r. Emplenar l’actuació en la corresponent fitxa clínica veterinària. La vacunació generarà un número únic per a cada acte, que serà anotat mitjançant un segell adhesiu en l’apartat reservat en el passaport o en la cartilla sanitària a aquest efecte al costat de la data i del tipus de vacuna.
El sistema numèric de control mitjançant segell adhesiu serà dissenyat i gestionat pel Consell Valencià de Col·legis Veterinaris. Aquest número serà inclòs pel veterinari en el registre RIVIA per a cada animal.

e) Queden expressament prohibides les concentracions d’animals per a la seua identificació o vacunació. Excepcionalment, podran ser autoritzades per la Direcció Territorial de la Consellería d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en atenció a la manca de veterinaris autoritzats en determinats municipis.
f) La immunització enfront d’aquesta malaltia de qualsevol animal pertanyent a una altra espècie per a la qual no siga exigible el seu registre en el RIVIA, comportarà l’obligatorietat per al veterinari actuant de comunicar-ho a través del RIVIA a l’Administració competent en sanitat animal.
2. Desparasitació.
És obligatòria la desparasitació de gossos, gats i fures contra la equinococosi. Aquesta es farà sota prescripció d’un veterinari. La desparasitació, l’efectuarà unr veterinari autoritzat amb periodicitat mínima anual, i en quedarà constància en la documentació sanitària de l’animal.

En atenció a la situació sanitària existent en aquesta comunitat autònoma els tractaments obligatoris de desparasitació, els podrà modificar i fixar una resolució de la persona titular de la direcció general competent en sanitat animal.
3. Actuacions front a malalties zoonòtiques o epizoòtiques. Per a aquells animals amb diagnòstic clínic i de laboratori confirmats de malalties zoonòtiques i transmissibles especificades en l’annex I, l’autoritat competent en matèria de sanitat animal podrà per raons de sanitat animal o salut pública, dur a terme les actuacions necessàries tal com es disposa en l’article 10.3 de la Llei 4/1994, de 8 de juliol.


Article 8. Fitxa clínica veterinària
Els veterinaris autoritzats portaran un arxiu amb la fitxa clínica de cada animal objecte de vacunació o tractament sanitari obligatori, on s’arreplegaran totes les dades i la informació tal com estableix l’article 10.2 de la Llei 4/1994.

Article 9. Actuacions enfront d’altres malalties
Mitjançant una resolució de l’autoritat competent en sanitat animal, es podran determinar les mesures profilácticas i de tractament que s’estimen oportunes, quan la situació epizotioològica d’alguna malaltia així ho aconselle, tal com s’estableix en el punt 3 de l’article 6.

Article 10. Cartilla sanitària per a animals de companyia als quals no siga aplicable el Decret 49/2005 pel qual es regula el passaport per a gossos, gats i fures
1. Els animals de companyia als quals no siga aplicable el Decret 49/2005 hauran de posseir una cartilla sanitària per cada animal conformement amb al model dissenyat en l’annex II, que serà expedida i emplenada per veterinaris autoritzats.
2. Els tractaments d’immunització diferents de la ràbia i desparasitació en gossos en els quals per raó de la seua edat encara no se’ls haja expedit el passaport, es reflectiran en una cartilla sanitària de primera vacunació segons el model de l’annex III, que serà expedida i emplenada per veterinaris autoritzats.
3. La Consellería d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural serà la responsable de l’emissió i distribució de les cartilles sanitàries, encara que podrà fer-ho indirectament, a través del Consell Valencià de Col·legis Veterinaris, mitjançant la subscripció del corresponent conveni de col·laboració que, en tot cas, garantirà el control de l’emissió per part de la Conselleria.

Article 11. Règim d’infraccions
El règim d’infraccions i sancions serà el que estableix la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de Protecció dels Animals de Companyia.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
El compliment i el posterior desenvolupament d’aquest decret no podrà tenir cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada a la conselleria competent en matèria de benestar dels animals de companyia en la data de publicació d’aquesta, i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent per raó de la matèria.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Validesa dels passaports
Seran vàlids, com a passaports en l’àmbit territorial de la Comunitat, aquells correctament emplenats d’animals identificats i inscrits en registres d’identificació oficials emesos per les autoritats competents de la resta de l’Estat i de la Unió Europea, segons preceptua la Decisió 2003/803/CE de la Comissió, de 26 de novembre de 2003, per la qual s’estableix un model de passaport per als desplaçaments intracomunitaris de gossos, gats i fures.

Segona. Validesa de les cartilles sanitàries
Seran vàlides, per als animals de companyia que provinguen d’altres comunitats autònomes, les cartilles sanitàries expedides en el seu lloc d’origen; no obstant això si la permanència a la Comunitat Valenciana és superior a tres mesos, hauran de posseir els models establits en aquesta Ordre.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogada l’Ordre d’1 de juny de 1996, per la qual s’estableix l’obligatorietat de la vacunació antiràbica a la Comunitat Valenciana.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació per al desplegamentolupament
Es faculta al director general competent en sanitat animal a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament d’aquesta ordre.

Segona. Adaptació del Registre Informàtic d’Identificació Animal
En el termini d’un any explicat a partir de l’endemà al de la seua publicació el Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal s’adaptarà al contingut en la present ordre i es realitzaran tots els tràmits registrals exclusivament mitjançant via telemàtica.


Tercera. Entrada en vigor
La present Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 4 de març de 2016

La consellera d’Agricultura, Medi ambient,
Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
ELENA CEBRIÁN CALVO


ANNEX I
Malalties de declaració obligatòria

Babesiosi
Dirofiliarosi
Ehrlichiosi
Malaltia de Lyme
Hepatozoonosi
Leishmaniosi
Leptospirosi
Ràbia
Rickettsiosi
Toxoplasmosi

linea
Mapa web