Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 13/2011, d'11 de febrer, del Consell, pel qual es desplega la Llei de Protecció a la Maternitat. [2011/1776]

(DOGV núm. 6461 de 16.02.2011) Ref. Base de dades 001998/2011

DECRET 13/2011, d'11 de febrer, del Consell, pel qual es desplega la Llei de Protecció a la Maternitat. [2011/1776]
Preàmbul
L'aprovació de la Llei 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, de Protecció a la Maternitat, mostra el compromís de la Generalitat amb l'atenció especial a les dones gestants i, per extensió, amb la defensa integral de la família i del menor. Així es constata ja en la Llei 12/2008, de 3 de juliol, de la Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència de la Comunitat Valenciana, a través del seu article 8, en el qual s'establix la protecció a la vida en formació, i també de les dones gestants que estiguen decidides a tindre els seus fills, facilitant els mitjans necessaris de caràcter social, educatiu i sanitari.
El compromís amb la protecció a la maternitat respon, al seu torn, tant a la voluntat popular com a les responsabilitats imposades pel conjunt de l'ordenament jurídic. Així es desprén del fet que el text de la Llei 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, fóra fruit d'una iniciativa legislativa popular, que entroncava amb les obligacions que es deriven cap als poders públics en general, i a la Generalitat en particular, en virtut dels articles 39 de la Constitució i 10.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
El detall amb què el text de la llei aborda les mesures de protecció a la maternitat, en determinats sectors d'actuació administrativa, ha permés la ràpida implementació d'estes en el corresponent bloc normatiu sectorial. No obstant això, és necessari dotar el sistema de protecció a la maternitat dissenyat d'una norma reglamentària que desplegue aquells aspectes jurídics necessaris per a un tractament homogeni de la matèria. En definitiva, es tracta de realitzar un enfocament transversal, que permeta la correcta implementació de les mesures i iniciatives que s'adopten en el marc de la protecció a la maternitat, i així mateix establir la necessària coordinació i col·laboració entre els diferents departaments del Consell implicats en la matèria.
D'acord amb allò que s'ha exposat, i en virtut de l'habilitació continguda en la disposició final segona de la Llei 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, s'ha elaborat el present decret, el qual s'estructura en quatre títols, tres disposicions addicionals, una disposició derogatòria i tres disposicions finals.
El títol I conté la regulació de qüestions generals, com l'objecte i àmbit, definicions i regles de coordinació administrativa.
El títol II es referix al dret d'informació, i es dividís, al seu torn en tres capítols. El primer dels capítols tracta del dret d'informació respecte dels professionals que intervenen en la protecció a la maternitat. El capítol II està dedicat al tractament de la informació institucional sobre la protecció a la maternitat. Per la seua banda, el tercer capítol desplega la regulació dels centres d'atenció a la maternitat.
En el títol III es contenen les regles de caràcter horitzontal que hauran d'observar-se en el concret desplegament que les conselleries efectuen. S'arrepleguen les característiques de les ajudes a la maternitat i el suport a la criança, subratllant-se la priorització de la dona gestant en les ajudes socials i el superior interés del menor en les mesures que s'adopten.
Finalment, el títol IV establix el règim de les xarxes de voluntariat, tant de les creades específicament per a la protecció a la maternitat, com d'aquelles altres que tangencialment dediquen esforços a l'esmentat fi.
En virtut de tot el que s'ha exposat, de conformitat amb l'article 18.f) de la Llei del Consell, a proposta de la consellera de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 11 de febrer de 2011,
DECRETE
TÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
El present decret té com a objecte el desplegament reglamentari de la Llei 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, de Protecció a la Maternitat.
Article 2. Àmbit d'aplicació
El present decret s'aplicarà als servicis que preste l'administració de la Generalitat, i també les entitats i organismes públics vinculats o dependents d'esta, en benefici de la dona gestant que acredite estar empadronada i tindre la seua residència en algun municipi de la Comunitat Valenciana.
Article 3. Definicions
A l'efecte del que s'ha regulat pel present decret, s'entendrà per:
1. «Dona gestant»: la dona que, de conformitat amb el certificat mèdic acreditatiu de l'embaràs, es troba en estat de gestació.
2. «Certificat mèdic acreditatiu de l'embaràs»: certificat mèdic expedit pel col·legiat metge del centre públic de salut que correspon a la dona gestant i, en el cas de no ser legalment possible esta opció, pel col·legiat metge de la mutualitat professional corresponent, en el qual es faça constar l'estat i la setmana de gestació de la dona.
3. «Dona gestant amb discapacitat»: la dona gestant que, de conformitat amb el certificat mèdic acreditatiu de l'embaràs, es trobe en estat de gestació i que, a més, tinga reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33 per 100 per l'òrgan competent en matèria de valoració del grau de discapacitat.
4. «Dona gestant en especial situació de risc per motius d'exclusió social»: la dona gestant que, de conformitat amb el certificat mèdic acreditatiu de l'embaràs, es trobe en estat de gestació i que, a més, tinga reconegut el dret a la percepció de la prestació econòmica de renda garantida de ciutadania de la Comunitat Valenciana.
Article 4. Col·laboració, coordinació i cooperació interadministratives
1. Les actuacions de col·laboració i coordinació interadministrativa en matèria de suport i assistència a la maternitat a què es referix l'article 8 de la Llei 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, de Protecció a la Maternitat, es desplegaran en el marc de la Comissió Interdepartamental de Suport a la Maternitat, creada en virtut del Decret 140/2008, de 26 de setembre, del Consell.
2. Així mateix, podran desplegar-se qualssevol altres mecanismes de cooperació interadministrativa que s'estimen oportuns, en especial, amb els servicis socials municipals.
TÍTOL II
De la formació i del dret d'informació
CAPÍTOL I
Formació
Article 5. Manual de Bones Pràctiques
1. La conselleria competent en matèria de benestar social elaborarà un Manual de Bones Pràctiques en matèria de protecció a la maternitat, sense perjudici de la col·laboració establida en l'apartat 3 d'este article.
2. El Manual de Bones Pràctiques és el document en què s'arreplega el conjunt de directrius i protocols d'actuació que han d'observar tots els professionals implicats en el sistema de protecció a la maternitat.
3. El Manual de Bones Pràctiques podrà ser elaborat en col·laboració amb l'Observatori Permanent de la Família i Infància de la Comunitat Valenciana.
Article 6. Cursos de formació
1. La conselleria competent en matèria de benestar social organitzarà, en col·laboració amb altres entitats públiques o privades, cursos, tallers, seminaris o conferències relacionats amb l'àmbit de protecció a la maternitat.
2. Els cursos a què es referix l'apartat anterior podran anar dirigits tant als professionals com a les dones gestants i les seues parelles. En este últim supòsit, tindran com a finalitat facilitar l'aprenentatge o millora d'habilitats parentals, per mitjà de l'ocupació de diferents recursos i tècniques.
CAPÍTOL II
Informació institucional
Article 7. Contingut informatiu
Els departaments de la Generalitat les competències dels quals estan relacionades amb l'àmbit de protecció a la maternitat elaboraran material informatiu sobre les ajudes, prestacions o recursos que gestionen i que pogueren beneficiar-se les dones gestants i les seues famílies.
Article 8. Difusió de la informació
1. S'habilitarà una pàgina web dins el portal de la Generalitat, dirigida tant a professionals com al públic en general, relativa a la protecció a la maternitat, en la qual constarà tota la informació existent sobre prestacions, beneficis i assistència a les dones gestants i les seues famílies, i també l'existència, ubicació i funcions dels centres d'atenció a la maternitat.
2. Es possibilitarà la descàrrega del material informatiu i s'inclouran enllaços a entitats públiques i privades relacionades amb la protecció a la maternitat.
3. La conselleria competent en matèria de benestar social posarà a disposició de tota dona gestant un número de telèfon d'accés general i gratuït, en el qual s'oferirà informació general sobre el conjunt de prestacions, ajudes, servicis o recursos existents en matèria de protecció a la maternitat.
4. Així mateix, es podrà utilitzar qualsevol altre mitjà o suport que es considere adequat per als fins previstos en el present decret.
Article 9. Convenis i acords per a la millor difusió i divulgació de la informació
Totes les conselleries amb competències relacionades amb l'àmbit de protecció a la maternitat podran formalitzar acords i convenis amb entitats públiques i privades per a una major difusió i divulgació de la informació d'esta matèria en els seus àmbits respectius.
CAPÍTOL III
Centres d'atenció a la maternitat
Article 10. Definició
1. Els centres d'atenció a la maternitat són les unitats d'assistència, suport i informació que la Generalitat posa a disposició de les persones que ho desitgen en l'àmbit de la maternitat.
2. La gestió dels centres i l'exercici de les seues funcions podrà ser contractat amb entitats públiques o privades sense ànim de lucre, per mitjà dels procediments previstos en la Llei 30/2007, de 30 d'octubre, de Contractes del Sector Públic, i la resta de normativa que siga hi aplicable.
Article 11. Funcions
1. Les accions a realitzar es concretaran, si és el cas, en entrevistes, visites domiciliàries i elaboració o redacció d'informes de valoració i seguiment, i també qualsevol altra que puga ser autoritzada.
2. Els informes de valoració contindran, almenys, una descripció de la situació personal, familiar, cultural i socioeconòmica de la persona sol·licitant, i la corresponent relació dels beneficis, ajudes, prestacions, mesures i actuacions a què poguera tindre accés quant a la condició de dona gestant. Tot això sense perjudici de la posterior derivació a un altre recurs de la xarxa de servicis socials.
3. Els informes de seguiment es realitzaran com a conseqüència de la derivació de la dona gestant a qualssevol altres recursos de la xarxa de servicis socials tant públics com privats, a petició de la persona interessada.
4. L'atenció en estos centres procurarà la privacitat i intimitat de les persones que hi acudisquen i proporcionaran un ambient adequat per a l'atenció a les famílies, la presència de xiquets i adolescents i, en general, per a la realització de les tasques a desplegar en estos.
Article 12. Composició i coordinació
1. Els centres d'atenció a la maternitat comptaran, com a mínim, amb una persona professional titulada superior que tindrà formació en qualsevol de les àrees pedagògiques, psicològiques, socials o educatives, i formació específica acreditada en intervenció familiar o assistència i suport a les dones gestants.
2. Per a la correcta prestació dels servicis i desplegament de les funcions dels centres, el seu personal s'haurà de coordinar amb els equips professionals dels distints departaments socials, i, en especial, amb els servicis socials municipals, sanitaris, educatius, d'ocupació i de justícia, i també amb la xarxa de suport social i voluntariat.
3. La Generalitat podrà establir protocols de coordinació dirigits als professionals mencionats en l'apartat anterior.
Article 13. Confidencialitat de les actuacions
1. S'haurà de respectar el deure de confidencialitat previst en l'article 7 de la Llei 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, de Protecció a la Maternitat.
2. Així mateix, caldrà ajustar-se al que disposa la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, i la normativa que la desplega.
TÍTOL III
De les ajudes de la Generalitat
Article 14. Priorització de la dona gestant
1. Per a fer efectiva la prioritat de la dona gestant en l'obtenció d'ajudes, beneficis, prestacions i assistència, d'acord amb el que preveu la Llei de Protecció a la Maternitat, serà suficient acreditar l'esmentada condició per mitjà del certificat mèdic definit en l'article 3 del present decret.
2. Sense perjudici de l'anterior, els distints departaments de la Generalitat podràn sol·licitar la informació addicional justificativa que siga preceptiva per a accedir a l'ajuda o prestació.
Article 15. De les ajudes a la maternitat en matèria social
1. Les convocatòries d'ajudes que efectue la Generalitat, o les seues entitats vinculades i dependents, en matèria social consideraran al concebut no nascut com un membre més de la família de la dona gestant, sempre que de l'aplicació d'esta fórmula s'obtinga un major benefici.
2. Les conselleries que, de conformitat amb el que establix la Llei de Protecció a la Maternitat, hagen de preveure algun tipus de prestació, benefici i assistència en matèria de protecció a la maternitat dictaran la normativa necessària per al seu desplegament, incloent-la amb caràcter prioritari en els seus plans i programes.
3. Dins les activitats prestacionals, de servici públic o de foment es consideraran, així mateix, àmbits concrets, on es prioritzarà la condició de dona gestant, els servicis socials, l'educació, la sanitat, l'habitatge, la immigració, els transports, l'ocupació, la justícia i el tributari, sense perjudici que altres departaments puguen adoptar este criteri.
Article 16. De les ajudes a la maternitat per les entitats locals
Les entitats locals també podran considerar al concebut i no nascut com un membre més de la unitat familiar de la dona gestant, en les ajudes, beneficis i prestacions del seu àmbit competencial.
Article 17. Coordinació de les ajudes
1. La Generalitat impulsarà la coordinació de les prestacions que en matèria de protecció a la maternitat s'inclouen en els seus distints àmbits d'actuació administrativa.
2. L'impuls i coordinació de les distintes prestacions, beneficis i assistència es desplegarà en el marc de la Comissió Interdepartamental de Suport a la Maternitat.
3. Les conselleries que despleguen algun programa o ajudes singulars en esta matèria remetran la documentació informativa corresponent a la Comissió Interdepartamental de Suport a la Maternitat, a través de la secretaria de l'esmentat òrgan.
Article 18. Superior interés del menor en la criança
1. Junt amb les mesures de protecció a la maternitat, i guiats pel superior interés del menor, s'impulsaran mesures de suport a la criança en l'exercici de les funcions parentals.
2. La conselleria competent en matèria de benestar social desplegarà els protocols informatius i d'actuació que crega oportuns, a fi de garantir l'interés del menor, sobre els aspectes següents:
a) Acolliment familiar preadoptiu i adopció.
b) Desemparament del xiquet de bolquers, dins i fora de l'àmbit sanitari.
c) Atenció a la menor embarassada amb mesures de protecció.
TÍTOL IV
Xarxes de voluntariat
Article 19. Xarxa de voluntariat social de suport a dones gestants
1. La conselleria competent en matèria de benestar social fomentarà una xarxa de voluntariat social per al suport a dones gestants.
2. Esta xarxa estarà formada per aquelles entitats no lucratives o organitzacions de voluntaris que ho sol·liciten, i desenrotllen projectes específics dirigits a la protecció del dret a la vida en formació i al suport a mares i pares durant i després de l'embaràs, i també a mares menors tutelades. Els esmentats projectes podran realitzar-se per mitjà d'intervenció en centres o a través de programes.
3. La coordinació d'esta xarxa de voluntariat correspondrà a la conselleria competent en matèria de benestar social.
Article 20. Accés a la xarxa de voluntariat i beneficis
1. Les entitats mencionades en l'article anterior hauran d'emplenar els requisits següents:
a) Estar legalment constituïdes.
b) No tindre fi de lucre.
c) Disposar d'estructura i capacitat suficients per a garantir el compliment dels objectius, acreditant-hi l'experiència necessària.
2. Entre els criteris de valoració per a integrar-se en la xarxa es tindrà en compte tindre entre els seus fins garantir i protegir el dret a la vida en formación i la protecció a les mares gestants, i també la protecció a la família.
3. Anualment es publicarà una convocatòria d'ajudes per a les entitats o organitzacions no lucratives per a la creació i suport de la xarxa de voluntariat i per a la realització de projectes d'esta dirigits al suport a dones gestants.
Article 21. Altres xarxes de voluntariat
Sense perjudici del que establix l'article anterior, la protecció a la maternitat podrà, així mateix, fomentar-se a través d'entitats no lucratives i organitzacions de voluntaris creades a l'empara de la normativa autonòmica vigent en matèria de voluntariat.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Manual de Bones Pràctiques
El Manual de Bones Pràctiques a què es referix l'article 5 del present decret haurà de ser aprovat en el termini màxim de sis mesos comptats des de l'entrada en vigor de la present norma.
Segona. Centres d'atenció a la maternitat
Els centres d'atenció a la maternitat previstos en l'article 10 del present decret es crearan en el termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor de la present norma.
Tercera. Protocols d'informació
Els protocols d'informació a què es referix l'article 18 del present decret hauran de ser desplegats en el termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor de la present norma.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior jurídic que s'oposen al que preveu la present norma.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Modificació del Decret 140/2008, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es va crear i regula la Comissió Interdepartamental de Suport a la Maternitat
L'apartat 1 de l'article 4 del Decret 140/2008, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es va crear i regula la Comissió Interdepartamental de Suport a la Maternitat, queda modificat en els termes que s'exposen a continuació:
«1. La Comissió Interdepartamental de Suport a la Maternitat està composta pels membres següents:
a) Presidència: el vicepresident del Consell que tinga encomanades funcions de direcció comuna, impuls i coordinació de les polítiques socials, o, si no n'hi ha, el titular de la conselleria amb competències en matèria de família i protecció del menor.
b) Vicepresidència: el titular de la conselleria amb competències en matèria de família i protecció del menor, llevat que posseïsca la presidència de la Comissió Interdepartamental d'acord amb l'apartat anterior, i en este cas la vicepresidència recaurà en el titular de la secretaria autonòmica competent en matèria de família.
c) Vocals: els titulars de les secretaries autonòmiques competents en les matèries següents:
Família
Educació
Sanitat
Justícia
Immigració
Voluntariat
Ocupació
Hisenda
Habitatge
Transport
d) Secretaria: la persona titular de la direcció general competent en matèria de família i protecció del menor.»
Segona. Desplegament reglamentari
S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria de família i protecció del menor per a dictar les disposicions necessàries per al desplegament i execució del present decret.
Tercera. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 11 de febrer de 2011
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
La consellera de Benestar Social,
ANGÉLICA SUCH RONDA

linea
Mapa web