Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 28/2009, de 20 de febrer, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Consell. [2009/2104]

(DOGV núm. 5961 de 24.02.2009) Ref. Base de dades 002161/2009

DECRET 28/2009, de 20 de febrer, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Consell. [2009/2104]
Pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Consell, es va aprovar el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, en el qual es van ordenar les mesures de protecció que s'han d'exercir sobre els menors en situació de risc i desemparament de la Comunitat Valenciana, les competències i funcions de les distintes institucions de protecció de menors, els procediments de la tutela, de la guarda, de l'acolliment residencial, de l'acolliment familiar i de l'adopció, i també la composició i funcions dels òrgans de proposta i de decisió de les mesures de protecció.
Les disposicions finals segona, tercera i quarta del Decret 100/2002, de 4 de juny, del Consell, pel qual es regula l'acreditació, funcionament i control de les entitats de mediació d'adopció internacional i el registre de reclamacions formulades contra les entitats de mediació acreditades en la Comunitat Valenciana, van afegir a l'esmentat reglament nous paràgrafs als articles 66, 72 i 79, en matèria d'adopció.
Les modificacions realitzades en el present decret tracten de millorar i actualitzar el text del Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, en uns aspectes concrets i diferenciats, adequant-lo a la realitat i a l'estructura orgànica de la Conselleria de Benestar Social.
En virtut de que s'ha exposat, d'acord amb el que establix l'article 33 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 20 de febrer de 2009,
DECRETE
Article 1. Modificació del Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Consell
El Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Consell, queda modificat d'acord amb el que disposa el present article.
1. S'afigen els apartats 4 i 5 a l'article 7, amb la redacció següent:
«4. L'entitat pública competent en matèria de protecció i adopció de menors en cada àmbit provincial obrirà un expedient personal a cada menor. L'esmentat expedient serà únic en l'àmbit territorial de la província.
L'expedient haurà de contindre tots els documents, informes, resolucions administratives i judicials de qualsevol índole que afecten el menor.
5. Tot menor respecte al qual la Generalitat haja adoptat una mesura de protecció jurídica disposarà d'un pla de protecció de menors elaborat per la direcció territorial competent en matèria de protecció de menors, que arreplegarà tots els elements necessaris per al desenvolupament, execució i revisió de la intervenció que es realitze amb el menor i, si és el cas, amb la seua familia».
2. En l'article 17 es modifica l'apartat 2 i s'hi afigen els apartats 3 i 4, amb la redacció següent:
«2. Amb independència que l'apreciació de la situació de risc es puga concretar en un document administratiu, les entitats locals hauran d'establir els mecanismes necessaris per a determinar en tot moment quins menors residents en el municipi es troben en l'esmentada situació.
3. La competència de les entitats locals davant situacions de risc s'exercirà pels equips municipals de servicis socials.
4. Tot menor respecte al qual s'haja apreciat una situació de risc disposarà d'un pla d'intervenció familiar elaborat per l'equip municipal de servicis socials, que arreplegarà les actuacions necessàries per a la seua superació».
3. S'hi modifica l'article 24, amb la redacció següent:
«1. Són situacions de desemparament les següents:
a) La negligència en l'atenció física, psíquica o educativa del menor per part dels seus pares, tutors o guardadors, quan les omissions en l'atenció del menor siguen sistemàtiques o greus.
b) La utilització, per part dels pares, tutors o guardadors, de l'abús físic o emocional envers el menor amb episodis greus de maltractament, o l'existència d'un patró crònic de violència en la dinàmica relacional amb aquell.
c) Aquelles perjudicials per al desenvolupament físic, psíquic i emocional en les quals el menor no disposa d'una satisfactòria i adequada relació amb algun familiar, o bé la seua edat, estat físic, cognitiu, emocional o temperamental limiten la seua capacitat d'autoprotecció davant d'estes.
d) Aquelles de precarietat, dificultat d'afrontament de la realitat social, dificultats parentals i relacionals, o altres potencialment perjudicials per al menor, en les quals no es compta amb el consentiment i col·laboració dels pares, tutors o guardadors per a la seua superació, i que no es poden abordar des dels recursos generals o especialitzats disponibles en la comunitat amb el menor integrat en la família.
e) Qualssevol altra situació que produïsca en el menor un perjudici greu en el seu desenvolupament físic o psíquic i que requerisca per a la seua protecció de la separació del seu nucli familiar per mitjà de l'assumpció de la tutela per ministeri de la llei.
2. No concorre situació de desemparament quan un guardador preste de fet al menor la necessària assistència moral i material.
Quan les direccions territorials competents en matèria de protecció de menors tinguen coneixement de l'existència d'una guarda de fet respecte d'un menor, en què no s'aprecie situació de desemparament o qualsevol altra circumstància que justifique la intervenció de l'entitat pública en l'exercici de les seues funcions protectores, notificarà al Ministeri Fiscal l'existència de l'esmentada guarda de fet, a l'efecte del que preveu l'article 228 del Codi Civil.
Així mateix s'informarà als guardadors de fet de la seua obligació de promoure la constitució de la tutela en els termes que preveu l'article 229 del Codi Civil».
4. L'article 35 tindrà la redacció següent:
«Article 35. Tutela ordinària
En relació amb els menors declarats en situació de desemparament i sotmesos a tutela de la Generalitat, esta podrà promoure, davant l'autoritat judicial competent i conforme al procediment establit en la legislació civil, el nomenament d'un tutor, sempre que existisquen persones que, per les seues relacions amb el menor o per altres circumstàncies, puguen assumir la tutela ordinària en interés d'este».
5. S'afig l'apartat 3 a l'article 46, amb la redacció següent:
«3. Els acolliments simples amb família educadora tindran la consideració d'acolliments d'urgència diagnòstic quan la seua finalitat siga la d'atendre en un ambient familiar les necessitats bàsiques del menor durant el període necessari per a demanar la informació precisa per a proposar la mesura de protecció més beneficiosa per al menor o, si és el cas, el retorn amb els seus pares o tutors.
Estos acolliments, que es configuren com un recurs alternatiu a la permanència del menor en un centre de recepció, només podran ser realitzats per famílies o persones que, per la seua disponibilitat i preparació específica, consten inscrites en el Registre de Famílies Educadores amb anotació de la seua especialització en l'esmentada modalitat tècnica d'acolliment.
Els acolliments d'esta modalitat tècnica tindran una durada màxima de nou mesos i la seua aplicació queda restringida a menors que, en el moment de la seua formalització, no hagen complit els set anys d'edat. Excepcionalment es podrà aplicar a menors de set anys o d'edat superior sempre que les característiques d'estos no comprometen seriosament l'adequat desenvolupament de l'acolliment. L'esmentada circumstància haurà d'acreditar-se per mitjà d'informe motivat de la direcció territorial competent en matèria de protecció de menors».
6. L'article 50 tindrà la redacció següent:
«Article 50. Compensació econòmica
L'acolliment familiar simple i permanent podrà percebre una compensació econòmica per les despeses ocasionades per la cura i atenció del menor, i tal compensació pot tindre el caràcter de contraprestació econòmica o el caràcter d'ajuda en els termes que s'establisquen en la normativa específica reguladora».
7. En l'article 53 es modifica l'apartat 1, amb la redacció següent:
«1. El Registre de Famílies Educadores és únic en tota la Comunitat Valenciana. Les direccions territorials competents en matèria de protecció de menors inscriuran en l'esmentat registre les persones que hagen sigut declarades aptes per a formalitzar un acolliment familiar simple o permanent amb menors, sense cap vinculació amb el menor, en funció de l'interés educatiu d'este».
8. En l'article 56 es modifica l'apartat 1, amb la redacció següent:
«1. La instrucció de l'expedient de sol·licitud d'inscripció en el Registre de Famílies Educadores correspondrà a les direccions territorials competents en matèria de protecció de menors.
En l'expedient haurà de constar informe tècnic en què s'arrepleguen, entre altres extrems, les característiques personals dels sol·licitants, i també les dades relatives a la seua situació sanitària, econòmica i laboral, vivenda i entorn familiar, i les seues capacitats educatives i motivacions enfront de l'acolliment».
9. S'afig un segon paràgraf a l'article 64, amb la redacció següent:
«Aquelles persones que hagen sigut declarades amb anterioritat no idònies per a l'exercici de la pàtria potestat en filiació adoptiva pel Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat no podran presentar nova sol·licitud d'adopció, ja siga nacional o internacional, fins que hagen transcorregut dos anys des de la data de la resolució en què s'acorda l'esmentada no idoneïtat».
10. L'article 66 tindrà la redacció següent:
«Article 66. Inscripció en el registre
1. Presentada la sol·licitud, s'inscriurà en el Registre de Sol·licituds d'Adopció de la Comunitat Valenciana, i es procedirà a la incoació de l'oportú expedient en la direcció territorial competent per raó de la residència dels sol·licitants, mitjançant un acord de la persona titular.
2. En cap cas podran tramitar-se simultàniament més de tres sol·licituds d'adopció d'un mateix sol·licitant, de les quals dos, com a màxim, podran ser d'adopció internacional. Les dos sol·licituds d'adopció internacional no podran estar dirigides a un mateix país.
L'admissió a tràmit d'una nova sol·licitud d'adopció nacional requerirà que en l'expedient tramitat en relació amb el que haguera presentat anteriorment, s'haja dictat una resolució en què s'acorde elevar proposta prèvia d'adopció a favor seu davant l'autoritat judicial competent, o s'haja posat fi al procediment per algun altre dels supòsits previstos legalment.
3. S'entendrà que dos sol·licituds corresponen a un mateix sol·licitant quan este figure com a tal en ambdós, amb independència que en alguna d'elles puga ser-ho a títol individual o conjuntament amb una altra persona».
11. L'apartat 1 de l'article 70 tindrà la redacció següent:
«1. Correspon al Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat, en l'exercici de les funcions que té atribuïdes per la seua normativa específica, acordar la idoneïtat o no idoneïtat dels sol·licitants d'adopció nacional o internacional per a l'exercici de la pàtria potestat en filiació adoptiva, que tindrà una vigència de tres anys.
No obstant això, si durant el període de vigència de la declaració d'idoneïtat, la direcció territorial competent per a la instrucció de l'expedient tinguera coneixement que ha variat substancialment alguna circumstància que puga ser determinant per a l'esmentada declaració, disposarà d'ofici que es realitze una nova valoració psicosocial dels sol·licitants i, a la vista dels informes resultants, proposarà al Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat l'acord d'una nova declaració d'idoneïtat o la revocació de la declaració vigent».
12. S'hi afig el punt i) en l'apartat 1 de l'article 71, amb la redacció següent:
«i) Per no haver transcorregut dos anys des que els sol·licitants van ser declarats no idonis per a l'exercici de la pàtria potestat en filiació adoptiva».
13. El segon paràgraf de l'article 72 tindrà la redacció següent:
«A fi de garantir que la incorporació del menor acollit a la família es produïx en condicions adequades, no es proposaran per a l'acolliment preadoptiu les famílies en què l'esmentada incorporació coincidisca en el temps amb la d'un altre menor, ja siga per naixement, acolliment permanent o preadoptiu, o adopció, llevat que es tracte de germans biològics. S'entendran com a coincidents les incorporacions quan entre l'inici de la convivència de cada un dels menors amb la família hi haja menys d'un any».
14. L'article 75 tindrà la redacció següent:
«Article 75. Formalització de la mesura i seguiment
1. La decisió que adopte el Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat sobre acolliment preadoptiu i/o elevar proposta d'adopció nacional, una vegada acceptada l'assignació i prestat el consentiment per a l'adopció per les persones seleccionades, es formalitzarà en resolució administrativa subscrita per la persona titular de la direcció territorial competent per raó de la residència del menor, la qual serà notificada en legal forma.
2. A fi de constatar que la integració familiar del menor es desenvolupa adequadament mentre este es troba en acolliment preadoptiu, es realitzarà, almenys amb periodicitat semestral, un informe tècnic de seguiment a instància de la direcció territorial que instruïsca l'expedient del menor. Si del contingut de l'esmentat informe es deduïx que les mesures adoptades no responen a l'interés del menor, el Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat, amb la proposta prèvia de la direcció territorial, podrà tant acordar el cessament de l'acolliment com revocar la proposta d'adopció, la qual cosa determinarà el desistiment, davant l'òrgan judicial corresponent, de les accions judicials que s'hagueren emprés en relació amb estes mesures».
15. El tercer paràgraf de l'article 79 tindrà la redacció següent:
«A fi de garantir que la incorporació del fill adoptiu a la família es produïx en condicions adequades, la direcció territorial competent en matèria de protecció de menors no acceptarà l'assignació quan l'esmentada incorporació coincidisca en el temps amb la d'un altre menor, ja siga per naixement, acolliment permanent o preadoptiu, o adopció, llevat que es tracte de germans biològics. S'entendran com a coincidents les incorporacions en els casos en què entre l'inici de la convivència de cada un dels menors amb la família hi haja menys d'un any».
16. L'article 81 tindrà la redacció següent:
«Article 81. Finalització i arxiu de l'expedient
Una vegada duta a terme la inscripció en el registre civil corresponent en els supòsits en què no existisca seguiment de l'adopció, o una vegada finalitze l'esmentat seguiment, es donarà per conclús l'expedient, i es procedirà al seu arxiu i a l'anotació de l'esmentat arxiu en el llibre corresponent del Registre de Sol·licituds d'Adopció de la Comunitat Valenciana».
17. L'article 87 tindrà la redacció següent:
«Article 87. Documents de planificació dels centres residencials
1. Tots els centres residencials d'atenció a menors hauran de disposar d'una planificació pròpia a llarg i a curt termini, en els termes establits en la normativa especifica que regula l'organització i funcionament dels centres de protecció i l'acolliment residencial de menors en la Comunitat Valenciana.
2. La planificació a llarg termini es plasmarà en el document denominat Projecte Global del Centre, que estarà estructurat en dos parts:
a) Projecte Educatiu.
b) Normes de Funcionament i Convivencia.
3. La planificació a curt termini es plasmarà en els documents següents:
a) Programació Anual del Centre.
b) Memòria Anual del Centre».
18. S'hi afig l'article 87 bis, amb la redacció següent:
«Article 87 bis. Dossier individual del menor
1. Tots els centres residencials d'atenció a menors hauran de disposar, respecte de cada menor acollit, d'un dossier individual del menor que, configurat com un expedient, constarà de la documentació següent:
a) La documentació administrativa que donara cobertura procedimental al cas.
b) La fitxa d'identificació personal, que arreplegarà la informació bàsica i de filiació del menor i la seua família, o persones acostades a este.
c) La documentació de caràcter personal, escolar i d'una altra índole que li anara inherent al menor.
d) La documentació de caràcter sanitari referida a informació actualitzada relativa a malalties actives del menor, al·lèrgies i contraindicacions, si n'hi ha; medicació prescrita si és el cas; i valoració de la seua disminució si existix.
e) El programa d'intervenció individualitzada (PII), els materials previstos per a l'elaboració del PII i els materials tècnics que se'n deriven.
2. El programa d'intervenció individualitzada es concep com una eina d'organització i planificació, singular i personalitzada, de les actuacions amb el menor durant la seua estada en el centre, en continua revisió, amb l'objectiu d'influir positivament en el desenvolupament del menor en els diferents contextos.
El programa d'intervenció individualitzada contindrà el disseny del procés educatiu del menor, en el qual es detallarà una síntesi de l'avaluació de les àrees de funcionament individual i d'adaptació al context, una justificació dels objectius que s'han d'aconseguir i les activitats i recursos per a aconseguir-ho. Els elements del programa estaran subjectes a temporalització i s'establirà un seguiment continu.
El programa d'intervenció individualitzada serà elaborat pels educadors responsables de cada grup educatiu i supervisat per l'equip educatiu. En els centres de recepció de menors, el programa d'intervenció individualitzada se centrarà en el diagnòstic i pronòstic de la situació del menor per mitjà de l'admissió i avaluació del cas i l'orientació del mateix a través de l'informe de derivació.
El programa d'intervenció individualitzada respectarà sempre el document del Pla de Protecció de Menors».
19. L'article 89 tindrà la redacció següent:
«Article 89. Comissions tècniques de mesures de protecció jurídica del menor
1. En cada una de les direccions territorials competents en matèria de protecció de menors es constituirà una Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor, com a òrgan col·legiat i interdisciplinari per a l'adopció de les mesures que establix la legislació civil vigent en matèria de menors d'edat.
2. Es podran constituir, en els servicis territorials amb competència en la matèria, les comissions tècniques que s'estimen procedents amb les funcions que es determinen pel titular territorial del departament i que no estiguen atribuïdes expressament a la Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor, a l'efecte d'agilitzar la presa de decisions sobre els menors i la coordinació dels departaments competents en matèria de família i infància».
20. L'article 90 tindrà la redacció següent:
«Article 90. Funcions de la Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor
1. La Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor, prèvia valoració dels expedients, formularà proposta de resolució en les matèries següents:
a) Declaració de desemparament i tutela administrativa, i també de la primera mesura de guarda complementària de l'esmentada declaració.
b) Cessament de la tutela per ministeri de la llei.
c) Estimació o desestimació de la guarda voluntària.
d) Determinació de la mesura d'acolliment residencial.
e) Determinació de la mesura d'acolliment familiar simple i permanent.
f) Determinació del canvi de les mesures d'acolliment residencial, acolliment familiar simple i acolliment familiar permanent, i cessament d'estes.
g) Inscripció en el Registre de Famílies Educadores de les persones que l'hagen sol·licitat.
h) Estimació, desestimació o suspensió del règim de visites.
2. Així mateix, correspon a la Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor valorar els supòsits de menors que pogueren ser acollits amb finalitat preadoptiva o ser adoptats, proposant, si és el cas, la seua comunicació al Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat per a la seua oportuna tramitació».
21. L'article 91 tindrà la redacció següent:
«Article 91. Composició de la Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor
1. La Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor, de les direccions territorials competents, estarà integrada pels membres següents:
a) El cap del servici amb competències en matèria d'infància, o persona en qui delegue, que serà el seu president.
b) Els caps de secció amb competències en matèria d'infància.
c) Un tècnic jurídic del servici amb competències en matèria d'infància, designat pel cap del servici.
d) Un tècnic de cada una de les seccions amb competències en matèria d'infància, designats pels caps de cada secció.
2. Actuarà de secretari, amb veu i vot, un dels tècnics assenyalats en els apartats c) i d) del punt 1, designat pel president de la comissió.
3. Hi podrà participar, amb veu i sense vot, a petició pròpia o previ requeriment del respectiu cap de secció amb competències en matèria d'infància, el tècnic de la secció instructor de l'expedient que vaja a ser valorat en la comissió.
4. Així mateix hi podran participar, amb veu i sense vot, a petició pròpia o previ requeriment de les direccions territorials competents en matèria de protecció de menors, quan l'índole dels assumptes que s'haja de tractar així ho requerisca, representants dels equips tècnics següents:
a) Dels equips municipals de servicis socials.
b) Del centre on el menor estiga acollit.
c) De les institucions col·laboradores d'intervenció en acolliment en família educadora.
5. Es procurarà especialment la participació dels representants dels equips tècnics implicats en el cas, quan consten en l'expedient diferents propostes sobre les mesures de protecció jurídica necessàries per a garantir l'interés superior del menor».
22. L'article 92 tindrà la redacció següent:
"Article 92. Règim de funcionament de la Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor
1. La Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor, de les direccions territorials, es reunirà setmanalment amb caràcter ordinari, sense perjudici de celebrar reunions extraordinàries quan les circumstàncies així ho exigisquen.
2. En tot cas, en les sessions de la comissió tècnica serà necessària, almenys, la presència de tres membres i, en tot cas, del president i del secretari o dels que els substituïsquen.
3. Se subjectarà, en el seu funcionament, a les normes del capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú».
23. S'hi afig una disposició addicional quarta, amb la redacció següent:
«Quarta
El procediment regulat en el capítol III del títol V del present reglament s'aplicarà en la tramitació de l'acolliment preadoptiu i de la proposta d'adopció de tot menor que es trobe sosta la tutela d'una entitat pública espanyola, amb independència de la seua nacionalitat, i es considerarà que les sol·licituds d'adopció nacional es formulen per a l'adopció d'un menor que es trobe en esta circumstància i no exclusivament per a l'adopció de menors de nacionalitat espanyola».
Article 2. Adequació de la terminologia i la denominació d'òrgans en el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Consell
1. El «Reglamento de Medidas de Protección Jurídica del Menor en la Comunidad Valenciana» passa a denominar-se, en la versió en castellà, «Reglamento de Medidas de Protección Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana».
2. El «Registro de Solicitudes de Adopción de la Comunidad Valenciana» passa a denominar-se, en la versió en castellà, «Registro de Solicitudes de Adopción de la Comunitat Valenciana». En tot el text del reglament se substituirà l'antiga denominació per la nova.
3. El «Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat Valenciana» passa a denominar-se «Consell d'Adopció de Menors de la Generalitat». En tot el text del reglament se substituirà l'antiga denominació per la nova.
4. La «Comissió Tècnica de Menors» passa a denominar-se «Comissió Tècnica de Mesures de Protecció Jurídica del Menor». En tot el text del reglament se substituirà l'antiga denominació per la nova.
5. En tot el text del Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana se substituïxen les expressions següents:
a) «Generalitat Valenciana» se substituïx per «Generalitat».
b) «Comunitat Autònoma Valenciana» se substituïx per «Comunitat Valenciana».
c) «Comunidad Valenciana» se substituïx, en la versió en castellà, per «Comunitat Valenciana».
d) «Servicis integrals d'atenció a la familia» se substituïx per «Servicis especialitzats d'atenció a la família i infància (SEAFI)».
e) «Policia Autonòmica de la Comunitat Valenciana» se substituïx per «Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana».
f) «Centre de primera acollida» se substituïx per «Centre de recepció».
DISPOSICIÓ FINAL
Única
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 20 de febrer de 2009
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Benestar Social,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER

linea
Mapa web