Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 1/2013, d'1 de març, del Consell, de modificació de la Llei 14/2003, de 10 d'abril, de Patrimoni de la Generalitat. [2013/2334]

(DOGV núm. 6978 de 05.03.2013) Ref. Base de dades 002221/2013

DECRET LLEI 1/2013, d'1 de març, del Consell, de modificació de la Llei 14/2003, de 10 d'abril, de Patrimoni de la Generalitat. [2013/2334]
PREÀMBUL

Este decret llei es dicta a fi de desplegar la competència expressa referent al patrimoni de la Generalitat que recullen els articles 71.2 i 72.a de la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, de Reforma de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i com a conseqüència de la necessitat urgent d'adoptar les mesures necessàries que permeten una gestió adequada del patrimoni de la Generalitat, en el marc del compliment de les mesures que inclou el Pla Economicofinancer de Reequilibri de la Comunitat Valenciana i amb vista a la consecució de l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

Per això, amb l'objectiu d'obtindre la màxima eficiència i eficàcia en l'explotació i alienació de béns immobles de la Generalitat en vista de l'estat actual del mercat immobiliari, i a fi d'evitar situacions que impedisquen l'obtenció d'ingressos, és absolutament necessari en estos moments modificar la normativa corresponent a les matèries esmentades.
D'acord amb el que disposa la normativa bàsica estatal, i a l'empara de les competències assumides per la Generalitat, es fa necessari regular l'adjudicació directa en els aprofitaments i explotacions dels béns en els casos en què, per les peculiaritats d'estos, la limitació de la demanda, la urgència resultant d'esdeveniments imprevisibles o la singularitat de l'operació, pertoque recórrer a esta figura jurídica. La nova regulació de l'article 75 de la Llei de Patrimoni de la Generalitat permetrà, de manera anàloga a la norma estatal, recollir les garanties necessàries per al compliment de la legislació bàsica.

Així mateix, es fa absolutament necessari regular el termini de vigència previst per a l'explotació directa de béns, el qual es fixa en una duració màxima de 30 anys, aplicant-s'hi així, per analogia, el previst per a les cessions gratuïtes d'ús en l'àmbit de la Generalitat. Este termini de 30 anys s'establix amb el caràcter de màxim, i caldrà fixar-ne un altre menor en funció de l'optimització i rendibilitat previsible de l'operació i, si pertoca, de les característiques del bé de què es tracte.

Igualment, es justifica la modificació normativa relativa a l'alienació dels béns immobles que no es consideren necessaris per al desenrotllament adequat de les funcions de servici públic pròpies d'esta administració, ja que actualment es fa urgent que s'introduïsca la possibilitat de subhastar a l'alça o a la baixa, en termes idèntics als que exposa la Llei 33/2003, de 3 de novembre, del Patrimoni de les Administracions Públiques, així com l'opció d'efectuar subhastes successives que permeten, d'una manera més àgil i eficaç, l'alienació necessària dels béns esmentats.
Respecte de la modificació de l'article 83 de la llei autonòmica actual, convé fer constar que el comportament de l'economia en les promocions d'immobles, en general, i en especial de determinats sòls, actualment no faciliten, en absolut, la venda dels béns. Per a pal·liar esta situació i poder fer alienacions, en determinats casos, s'ha previst, igual que recull la normativa estatal, l'opció d'efectuar subhastes successives que permeten, d'una manera més àgil i eficaç, la transmissió necessària dels béns esmentats. Així, es considera una reducció d'un quinze per cent del preu base d'eixida en cada una de les tres subhastes posteriors restants.

Per tot això i a l'empara del que disposen els articles 44, 49 i 50 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i l'article 58 de la Llei del Consell, s'estima necessari acudir a este procediment extraordinari per necessitat urgent. Amb este fi, a proposta del conseller d'Hisenda i Administració Pública i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 1 de març de 2013,


DECRETE

Article únic. Modificació de la Llei 14/2003, de 10 d'abril, de Patrimoni de la Generalitat
Es modifiquen els articles 75, 76.1, 80.3 i 83.1 de la Llei 14/2003, de 10 d'abril, de Patrimoni de la Generalitat, que queden redactats en la forma ressenyada en l'annex.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Este decret llei entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Mutxamel, 1 de març de 2013

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller d'Hisenda i Administració Publica,
JUAN CARLOS MORAGUES FERRER


ANNEX
Modificació de la Llei 14/2003, de 10 d'abril,
de Patrimoni de la Generalitat

«Article 75. Dels contractes d'explotació de béns immobles patrimonials per tercers
1. L'explotació dels béns immobles i dels drets que recaiguen sobre estos es podrà efectuar a través de qualsevol negoci jurídic típic o atípic.
2. Els contractes per a l'explotació dels béns i drets patrimonials s'adjudicaran atenent els principis d'igualtat, publicitat i concurrència, per mitjà de concurs, i es podran recollir en el plec de condicions particulars requisits addicionals en consideració a l'objecte del concurs.

3. Excepcionalment, per les peculiaritats del bé, la limitació de la demanda, la urgència resultant d'esdeveniments imprevisibles o la singularitat de l'operació, serà procedent l'adjudicació directa.
Les circumstàncies determinants de l'adjudicació directa s'han de justificar de manera convenient en l'expedient. Per a això, en el procediment d'adjudicació directa de l'explotació cal aportar a l'expedient una memòria que justifique els motius que aconsellen l'oportunitat o conveniència de l'explotació del bé o dret, així com les causes per les quals es recorre a adjudicar-la de manera directa de conformitat amb l'apartat anterior, amb un informe previ dels servicis tècnics corresponents.

A la memòria esmentada s'unirà la documentació relativa a la personalitat i capacitat de qui sol·licita l'explotació, i, si pertoca, del seu representant; la identificativa del bé o dret, tant tècnica com jurídica, incloent-hi, si pertoca, els certificats registral i cadastral; i les condicions de l'explotació, amb la menció expressa del preu o de la renda derivada de l'explotació.
4. El plec de condicions de l'explotació pel procediment de concurs o d'adjudicació directa, que haurà de ser acceptat per l'interessat, se sotmetrà prèviament a un informe de l'Advocacia de la Generalitat, així com al de la Intervenció General en el cas que el valor de l'explotació siga igual o superior a 1.000.000 d'euros, que examinarà especialment les implicacions pressupostàries i economicofinanceres de l'operació».


«Article 76. Duració dels contractes d'explotació de béns patrimonials
1. El termini dels contractes d'arrendament o una altra forma de cessió d'ús o explotació no serà superior a 30 anys».

«Article 80. Alienabilitat dels béns de domini privat
3. L'alienació d'estos béns i drets s'efectuarà, amb la taxació pericial prèvia, per subhasta, concurs o adjudicació directa».

«Article 83. Formes d'alienació de béns immobles i drets immobiliaris
1. L'alienació dels béns immobles i dels drets reals que recauen sobre estos es realitzarà, amb la taxació pericial prèvia, per subhasta, llevat del que disposen els apartats 2 i 3 d'este article.
L'alienació d'estos béns i drets es podrà acordar per lots i versarà sobre un tipus expressat en diners.
La subhasta es podrà realitzar a l'alça o a la baixa, i, si pertoca, amb la presentació de postures en un sobre tancat. Es podrà recórrer, igualment, a sistemes de subhasta electrònica. La modalitat de la subhasta es determinarà atenent les circumstàncies de l'alienació, i l'adjudicació en la subhasta a l'alça s'efectuarà a favor de qui presente l'oferta econòmica més avantatjosa.
En el cas que l'adjudicació resulte fallida per no poder formalitzar-se el contracte per una causa imputable a l'adjudicatari, es podrà realitzar l'alienació a favor del licitador que haja presentat la següent oferta més avantatjosa o es procedirà a l'alienació directa del bé, sempre que no haja transcorregut més d'un any des de la realització de la subhasta.

Si queda deserta la primera subhasta, se'n podran realitzar fins a tres més successives sobre el mateix bé, en un termini no superior a un any des de la convocatòria de la primera subhasta; el tipus de licitació serà el de la subhasta immediata anterior, que es podrà reduir fins a un 15 per cent en cada nova subhasta per una resolució motivada de la direcció general competent en matèria de patrimoni.
No obstant el que disposen els paràgrafs precedents, es podran efectuar en una única convocatòria la primera subhasta junt amb les tres restants en els mateixos termes. Per a prendre part en la segona subhasta, o en la tercera o quarta que es realitzen successivament en el cas que la subhasta anterior quede deserta, cal presentar en un sobre tancat l'oferta i la fiança per un import del 25 per cent del tipus de licitació, indicant la subhasta per a la qual es presente i amb els requisits que s'especifiquen en el plec de condicions.
Transcorregut un any des de la data de la convocatòria de la primera subhasta sense que s'hagen adjudicat els béns o drets, si se celebrara nova subhasta, esta tindrà el caràcter de primera, a l'efecte de la qual es realitzarà una nova taxació».

linea
Mapa web