Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 30/2020, de 28 de febrer, del Consell, de regulació del Consell Valencià de Responsabilitat Social. [2020/2339]

(DOGV núm. 8763 de 16.03.2020) Ref. Base de dades 002552/2020

DECRET 30/2020, de 28 de febrer, del Consell, de regulació del Consell Valencià de Responsabilitat Social. [2020/2339]
La Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social, en l’article 27, crea el Consell Valencià de Responsabilitat Social, amb l’objectiu d’agrupar en un mateix òrgan els representants dels diferents grups d’interés vinculats a la responsabilitat social, de manera que siga un instrument d’interlocució i participació entre les organitzacions sindicals, empresarials, i les organitzacions i institucions compromeses amb l’impuls i desenvolupament de la responsabilitat social.
El Consell Valencià de Responsabilitat Social es configurà per la Llei 18/2018, com un òrgan de referència per a la promoció i l’assessorament en la programació de les polítiques de la Generalitat en matèria de responsabilitat social, i com a òrgan d’informació i consulta en constituir-se en observatori de la responsabilitat social.
En aquest sentit, atés que el Consell assumeix en la seua pròpia estructura les funcions de l’observatori de la responsabilitat social, es constitueix així mateix com a òrgan permanent de diàleg, intercanvi i comunicació sobre la responsabilitat social entre organismes públics, empreses, i organitzacions i institucions de reconeguda representativitat a la Comunitat Valenciana, i es configura com l’instrument de participació més idoni en aquesta matèria.
Per tot això, i per raó d’interés general, naix aquesta norma amb plena adequació als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència; tot això en virtut del que es disposa en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
En relació amb els principis de necessitat, eficàcia, eficiència, proporcionalitat i seguretat jurídica, cal assenyalar que l’aprovació d’aquest decret suposa el compliment de l’exigència legal establida en l’article 28.4 de l’esmentada Llei 18/2018, a fi de regular detalladament la composició, organització i funcionament del Consell Valencià de Responsabilitat Social, configurant una estructura reduïda i proporcionada amb la naturalesa i entitat de les funcions encomanades, com a conseqüència de l’aplicació dels principis d’eficàcia i eficiència en l’ús de recursos públics.
Quant a l’aplicació del principi de transparència, aquest s’ha observat durant la tramitació d’aquest decret i, a més, s’ha possibilitat la participació activa de les persones i entitats interessades, mitjançant el procés d’informació pública al qual s’ha sotmés la iniciativa.

Per això, d’acord amb el que es disposa en l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 28 de febrer de 2020,


DECRETE

Article 1. Objecte i naturalesa jurídica
1. Constitueix l’objecte d’aquest decret regular la composició, organització i funcionament del Consell Valencià de Responsabilitat Social, en desenvolupament dels articles 27 i 28 de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat Valenciana, per al foment de la responsabilitat social.
2. El Consell Valencià de Responsabilitat Social és un òrgan col·legiat i de participació de la societat civil organitzada, adscrit a la conselleria amb competències en matèria de responsabilitat social.

Article 2. Funcions i seu
1. El Consell Valencià de Responsabilitat Social té les funcions que li assigna la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, en l’article 28.
2. El Consell Valencià de Responsabilitat Social té la seu a la ciutat de València, sense perjudici que es puga reunir en qualsevol altre municipi de la Comunitat Valenciana.

Article 3. Composició
1. El Consell estarà integrat per:
a) La Presidència.
b) La Vicepresidència.
c) Sis vocalies, d’acord amb la representació següent:
– Una en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
– Una en representació de la Conferència de Rectors de les universitats públiques valencianes.
– Quatre en representació de les conselleries amb competències en matèria d’economia, hisenda, medi ambient i polítiques inclusives.
d) Sis vocalies en representació de les organitzacions empresarials més representatives.
e) Sis vocalies en representació de les organitzacions sindicals més representatives.
f) Sis vocalies en representació d’organitzacions i institucions amb representativitat en l’àmbit de la responsabilitat social i de l’economia social a la Comunitat Valenciana.
A l’efecte, es tindrà en compte per a les vocalies del grup f, les organitzacions no governamentals que reunisquen, entre altres, els criteris següents: experiència i actuació en diferents aspectes de la responsabilitat social, dimensió geogràfica de les seues activitats i volum de recursos destinats a aquestes. També es tindran en compte per a aquestes vocalies, entre altres, les associacions, consells o organitzacions dels camps del consum, el comerç just, el medi ambient, la diversitat funcional i la cooperació internacional.
g) La Secretaria.
2. La composició del Consell serà equilibrada entre dones i homes.


Article 4. Selecció de les vocalies
1. Les persones que integren les vocalies del grup c de l’article 3, ho seran a proposta de les conselleries que tinguen atribuïdes les diferents competències indicades en aquest apartat, havent de tindre rang de secretaria autonòmica.
2. Les persones que integren el grup d de l’article 3, ho seran a proposta de les organitzacions empresarials que hagen obtingut la condició de més representatives en la Comunitat Valenciana en proporció a la seua representativitat.
3. Les persones que integren el grup e de l’article 3, ho seran a proposta de les organitzacions sindicals que hagen obtingut la condició de més representatives en la Comunitat Valenciana en proporció a la seua representativitat.
En la composició interna dels grups d i e de l’article 3, es procurarà la major coherència possible amb la realitat intersectorial i territorial, de l’economia i societat valenciana, segons l’esmentada representativitat.

4. Des de la direcció general amb competències en matèria de responsabilitat social, es convocarà la presentació de candidatures per a formar part del Consell Valencià de Responsabilitat Social de les organitzacions previstes en l’apartat f de l’article 3.
Per a seleccionar les organitzacions a què es refereix l’apartat f de l’article 3, aquestes hauran de presentar una sol·licitud que haurà de realitzar-se per mitjans electrònics, tal com es preveu en l’article 14.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, a través del registre electrònic de la conselleria amb competències en matèria de responsabilitat social.
La convocatòria per a la presentació de candidatures es farà pública en el Portal de Transparència de la Generalitat, «GVA Oberta».
5. Per a la valoració de la selecció de les organitzacions previstes en l’apartat f de l’article 3, es tindran com a criteris de selecció la representativitat, la diversitat territorial que garantisca la representació de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, la diversitat sectorial, el caràcter transversal en el sentit d’orientar la seua activitat amb caràcter global a activitats vinculades amb la responsabilitat social, així com el prestigi en la matèria.
6. La persona titular de la direcció general amb competències en matèria de responsabilitat social, a la vista de totes les propostes i candidatures presentades pels diferents grups de representació, elevarà proposta de resolució a la persona titular de la conselleria amb competències en responsabilitat social.

Article 5. Designació i duració de les vocalies
1. La designació de les vocalies del Consell es realitzarà per la persona titular de la conselleria amb competències en responsabilitat social, i es farà pública en el Portal de Transparència de la Generalitat, «GVA Oberta».
2. Cadascuna de les vocalies designades conforme a l’apartat anterior comunicarà al Consell la persona que la representarà.
3. Cada quatre anys es ratificarà o reemplaçarà les organitzacions i institucions que ostenten les vocalies de les lletres d, e, i f de l’article 3, si bé les persones que les representen continuaran exercint les seues funcions fins que siguen reemplaçades.
4. Les organitzacions i institucions deixaran d’ostentar les vocalies del Consell per alguna de les causes següents:
a) Per expirar el termini màxim de la representació, sense perjudici del que s’estableix en l’apartat 3 d’aquest article.
b) Per renúncia.
c) Per condemna per delicte dolós mitjançant sentència ferma.
d) Per extinció de l’entitat o pèrdua de la seua personalitat jurídica.

Article 6. Constitució i funcionament
1. El Consell Valencià de Responsabilitat Social funcionarà en ple o en comissió executiva.
2. Podran constituir-se en el si del Consell, grups de treball per a la realització d’estudis o informes en aquelles matèries que afecten les comeses del Consell. En aquests grups de treball podran participar persones expertes de reconegut prestigi en matèria de responsabilitat social.


Article 7. El Ple
1. El Ple estarà integrat per totes les vocalies que formen part del Consell. Es reunirà almenys dues vegades a l’any en sessió ordinària, i de manera extraordinària quan així s’acorde per la Presidència, a iniciativa pròpia o quan ho sol·licite, almenys, una tercera part de les vocalies que l’integren.
2. Les convocatòries del Ple s’efectuaran per escrit, utilitzant els mitjans idonis previstos legalment per a garantir la seua recepció. Aquestes seran efectuades per la Presidència amb un mínim de set dies d’antelació, i fixarà necessàriament l’ordre del dia, l’hora i el lloc de realització.
3. El Ple del Consell Valencià de Responsabilitat Social s’entendrà vàlidament constituït quan hi concórreguen les persones titulars de la Presidència i de la Secretaria, o els qui els substituïsquen, i la meitat, almenys, de les vocalies que l’integren.
4. Podran assistir a les sessions del Consell Valencià de Responsabilitat Social, amb veu però sense vot, aquelles persones a títol individual o en representació d’institucions, que la Presidència del Consell jutge oportú que assistisquen, per la seua competència o el seu especial coneixement dels assumptes a tractar.
5. Per a l’adopció d’acords serà suficient la majoria simple dels vots de les persones que, en representació de les vocalies, assistisquen al Consell, dirimint els empats el vot de qualitat de la Presidència.

Article 8. La Presidència
1. La Presidència correspondrà a la persona titular de la conselleria competent en matèria de responsabilitat social.
2. La Presidència del Consell Valencià de Responsabilitat Social exercirà les funcions següents:
a) Exercir la representació de l’òrgan.
b) Acordar les convocatòries de les sessions ordinàries i extraordinàries, i també la fixació de l’ordre del dia.
c) Presidir i alçar les sessions, moderar el desenvolupament dels debats i dirimir els empats en les votacions.
d) Exercir altres funcions inherents a la Presidència.

Article 9. La Vicepresidència
La Vicepresidència correspondrà a la persona titular de la secretaria autonòmica competent en responsabilitat social, a qui correspondrà presidir el Consell en cas d’absència, vacant, malaltia de la Presidència o una altra causa legal.

Article 10. La Secretaria
1. La Secretaria del Consell l’exercira la persona titular de la direcció general amb competències en responsabilitat social o persona en la qual delegue, amb veu i vot en les deliberacions.
Es podrà disposar de l’assistència de personal funcionari de suport a fi de complir amb les tasques de secretaria establertes en aquest article.

2. Són funcions de la Secretaria:
a) Efectuar la convocatòria de les sessions dels òrgans del Consell per ordre de la Presidència, així com cursar les corresponents citacions.

b) Rebre els actes de comunicació amb el Consell com a notificacions, peticions de dades, rectificacions i qualsevol classe d’escrits dels quals haja de tindre coneixement.
c) Preparar el despatx dels assumptes, estendre les actes de les sessions i donar el curs corresponent dels acords que s’adopten.
d) Expedir certificats de les consultes, informes i acords aprovats.

e) Les altres funcions inherents a la condició de secretaria, d’acord amb la legislació sobre règim dels òrgans col·legiats de les administracions públiques.

Article 11. La Comissió Executiva
1. La Comissió Executiva del Consell estarà formada per:
a) Presidència: la persona titular de la direcció general competent en responsabilitat social.
b) Vuit vocalies: dos en representació de cadascun dels grups recollits en les lletres c, d, e i f de l’article 3, que seran triades per acord de cadascun d’aquests grups. En cas de discrepància, decidirà la Presidència del Consell.
La Secretaria de la Comissió Executiva serà exercida per un funcionari o funcionària, adscrit a la direcció general competent en matèria de responsabilitat social pertanyent al subgrup A1.
2. La Comissió Executiva exercirà les funcions i comeses relatives a assumptes de tràmit, de preparació o estudi, que li siguen encomanades expressament pel Ple del Consell, podent aquest delegar la realització d’informes, propostes, consultes i estudis.
3. El règim de funcionament quant a convocatòries, ordre del dia i adopció d’acords de la Comissió Executiva, respondrà a les mateixes regles que s’establisquen per al Ple del Consell, excepte la comunicació de la convocatòria que podrà efectuar-se amb una antelació mínima de 3 dies a la data prevista per a la realització de la sessió.


Article 12. Actes del Ple i de la Comissió Executiva
1. De cada sessió que celebre el Ple del Consell i la Comissió Executiva, la Secretaria estendrà acta, que especificarà necessàriament les persones assistents, l’ordre del dia de la reunió, les circumstàncies de lloc i temps en què s’ha celebrat, els punts principals de les deliberacions, així com el contingut dels acords adoptats i, si escau, el resultat de les votacions i dels vots particulars formulats per escrit.

2. Les actes seran redactades i signades per la Secretaria amb el vistiplau de la Presidència del Ple o de la Comissió Executiva, i s’aprovaran en la sessió següent, acompanyant-se el corresponent text de l’acta a la convocatòria.
3. La Secretaria podrà emetre certificació sobre els acords específics que s’hagen adoptat, sense perjudici de l’aprovació ulterior de l’acta.

4. Qualsevol persona que en representació de les vocalies assistisca a les sessions té dret a sol·licitar la transcripció íntegra de la seua intervenció o proposta, sempre que aporte en l’acte o en el termini que assenyale la Presidència el text que corresponga fidelment amb la seua intervenció, fent-ho constar així en l’acta o unint-se’n còpia.


Article 13. Despeses de funcionament
1. Les persones que en representació de les vocalies assistisquen a les sessions així com les persones expertes designades segons el que es preveu en els articles 3 i 5 d’aquest decret, tindran dret a percebre per la seua assistència a les sessions del Ple i de la Comissió Executiva del Consell Valencià de Responsabilitat Social, els imports que corresponguen per despeses de transport o altres despeses derivades de la seua assistència, conforme al que es preveu en la normativa dictada per la Generalitat per a regular les indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris.
La despesa documentalment justificada es presentarà davant la Secretaria del Consell Valencià de Responsabilitat Social.
2. Les persones que assistisquen en representació de les conselleries no percebran indemnitzacions per la seua assistència a les sessions.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència pressupostària
L’aplicació i el desenvolupament d’aquest decret no tindrà gens d’incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Generalitat i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials d’aquesta.

Segona. Habilitació normativa
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en responsabilitat social per a dictar els actes i disposicions necessaris per al desenvolupament i l’execució d’aquest decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Dret supletori
En allò que no preveu aquest decret, serà aplicable el que es preveu per als òrgans col·legiats de l’Administració de l’Estat en la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 28 de febrer de 2020

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La consellera de Participació, Transparència,
Cooperació i Qualitat Democràtica,
ROSA PÉREZ GARIJO

linea
Mapa web