Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 18/2011, de 25 de febrer, del Consell, pel qual s'establix el procediment per a reconéixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones en situació de dependència. [2011/2475]

(DOGV núm. 6471 de 02.03.2011) Ref. Base de dades 002678/2011

DECRET 18/2011, de 25 de febrer, del Consell, pel qual s'establix el procediment per a reconéixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones en situació de dependència. [2011/2475]
Índex
Preàmbul
Capítol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte
Article 2. Règim jurídic i utilització de mitjans telemàtics
Article 3. Competència
Capítol II. Valoració
Article 4. Òrgans de valoració de la situació de dependència
Article 5. Funcions dels òrgans de valoració
Article 6. Dictàmens tècnics
Capítol III. Instrucció i resolució del procediment
Article 7. Iniciació
Article 8. Esmena
Article 9. Tràmits i actuacions
Article 10. Resolució
Capítol IV. Programa individual d'atenció (PIA)
Article 11. Aprovació del programa individual d'atenció
Article 12. Contingut del programa individual d'atenció
Article 13. Seguiment del programa individual d'atenció
Capítol V. Procediments de revisió
Article 14. Revisió del reconeixent de la situació de dependència
Article 15. Iniciació del procediment de revisió
Article 16. Instrucció del procediment
Article 17. Resolució
Article 18. Revisió del programa individual d'atenció
Capítol VI. Recurs d'alçada
Article 19. Recurs d'alçada
Disposició addicional primera. Homologació
Disposició addicional segona. Persones ateses en centres o servicis de la xarxa pública
Disposició transitòria primera. Procediments iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor d'este decret
Disposició transitòria segona. Retroactivitat
Disposició transitòria tercera. Situació de dependència no en vigor
Disposició derogatòria única. Derogació normativa
Disposició final primera. Instruccions
Disposició final segona. Desplegament normatiu
Disposició final tercera. Entrada en vigor
PREÀMBUL
La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, regula les condicions bàsiques de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència per mitjà de la creació d'un Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i participació de totes les administracions públiques.
D'acord amb els articles 27 i 28 de l'esmentada llei, correspon a les comunitats autònomes determinar els òrgans de valoració de la situació de dependència i establir els corresponents procediments, tant per al reconeixement de la situació de dependència i del dret per a les prestacions del sistema, com per a l'establiment del Programa d'Individual d'Atenció.
Segons establix l'article 49.1.24a. de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de servicis socials, i per tant li correspon desplegar en el seu àmbit territorial el model d'atenció integral establit en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, que assenyala, en l'article 11, que correspon a les comunitats autònomes les funcions de planificar, ordenar, coordinar i dirigir, en l'àmbit del seu territori, els servicis de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència; gestionar, en el seu àmbit territorial, els servicis i recursos necessaris per a la valoració i atenció de la dependència, i assegurar l'elaboració dels corresponents programes individuals d'atenció.
En conseqüència, el Decret 171/2007, de 28 de setembre, del Consell, va establir el procediment per a reconéixer el dret a les prestacions del Sistema Valencià per a les Persones en Situació de Dependència. A més de la publicació de l'esmentada norma, la Generalitat va aportar tot el potencial material necessari per a la màxima eficàcia de l'esmentat reconeixement de drets.
No obstant això, atés el complex plantejament legal de la esmentada Llei 39/2006, solament l'experiència i pràctica administrativa ha permés conéixer l'autèntica dimensió que comporta l'atenció a la dependència. Així, enfront del sistema anterior a la llei, en què només se sol·licitaven ajudes per als servicis externs, i solament per a persones que les necessitaven amb immediatesa, el plantejament legal ha dut a sol·licitar el reconeixement de dependència i les prestacions corresponents per a persones que han de ser ateses en el seu àmbit familiar, i per a persones el grau de dependència de les quals no necessita assistència fins a passats alguns anys. Això ha fet que el nombre de sol·licituds de reconeixement de la situació de dependència que s'han de tramitar multiplique per més de trenta vegades el nombre de sol·licituds d'ajudes que es tramitaven amb anterioritat a la llei.
Tot això, lògicament, ha exigit importants reforços en l'estructura material i institucional disposada inicialment, i ha dut, malgrat tot, a una indesitjada i excessiva dilació entre l'inici del procediment de reconeixement de la situació de dependència i l'efectiva percepció de la prestació en alguns casos, a la qual cosa ha contribuït l'enorme volum de tràmits i actuacions externes que comportava el procediment establit en l'esmentat decret com a conseqüència de l'elevat nombre d'expedients.
La creació de la Secretaria Autonòmica d'Autonomia Personal i Dependència, mitjançant el Decret 28/2008, de 18 de setembre, del president de la Generalitat, com a òrgan de la Conselleria de Benestar Social per a la coordinació de les mesures de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, amb una nova i més àmplia estructura administrativa, ha suposat un decidit impuls del Consell per a optimitzar el procés d'atenció a les persones en situació de dependència.
Després de l'experiència obtinguda per la posada en marxa del procediment regulat en el decret anteriorment mencionat s'ha estimat necessari introduir determinades modificacions en el procés de reconeixement de la dependència i concessió de les prestacions corresponents, i també en els seus efectes econòmics retroactius, a fi d'obtindre la màxima eficàcia i celeritat en la tramitació dels expedients.
Finalment, s'ha tingut en compte el contingut del Reial Decret Llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció de dèficit públic.
La primera modificació substancial radica en el fet que l'esmentat Decret 171/2007, de 28 de setembre, del Consell, establia dos procediments successius en el temps, prèviament a la percepció de la prestació o servici per part de la persona interessada. El primer d'estos dos procediments era el de reconeixement de la situació de dependència i determinació del grau i nivell, i el segon s'iniciava una vegada finalitzat l'anterior, per a l'elaboració i aprovació del programa individual d'atenció. La duració reglamentària d'ambdós era de sis i tres mesos, respectivament.
En este decret, desplegant el que establix la Llei 39/2006, de 14 de desembre, a més, s'hi regulen ambdós procediments no com successius en el temps sinó, en part, simultanis, si bé està previst que la resolució d'aprovació del programa individual d'atenció siga sempre posterior a la de reconeixement de la situació de dependència. Amb el present decret, la duració màxima de tot el procediment per al reconeixement de la situació de dependència i de l'aprovació del programa individual d'atenció no excedirà de sis mesos.
La segona modificació substancial està constituïda pel fet que els requeriments de documentació de caràcter econòmic que estaven previstos en la regulació anterior als efectes de l'elaboració del programa individual d'atenció, després de la resolució del primer dels procediments, passen a ser documentació que s'aporta inicialment. Igualment, passa a ser documentació que cal aportar inicialment l'informe d'entorn, que ha de servir tant per a la valoració de la situació de dependència com del servici o prestació més adequat, i la documentació en què es constate l'elecció de la persona interessada respecte del servici o prestació. L'aportació inicial dels documents per a la prestació de cuidador no professional coadjuva en la determinació dels efectes econòmics retroactius des del moment de la sol·licitud.
D'esta manera, s'eliminen del curs del procediment una sèrie d'actuacions i tràmits que l'experiència i pràctica administrativa ha demostrat com a causants, en la majoria dels casos, de dilacions salvables de la forma que ara es disposa.
Un altre objectiu que s'aconseguix amb el nou decret és que, atés que les persones sol·licitants indiquen des del començament la seua preferència de servici o prestació que han de rebre, la Conselleria de Benestar Social podrà conéixer amb la necessària antelació la demanda real de recursos de la xarxa de centres acreditats, i, d'esta manera, podrà adoptar, si és el cas, les mesures pertinents per a ampliar l'oferta de places amb vista a cobrir les necessitats reals existents.
Finalment, atés l'elevat volum d'expedients en tràmit, a fi que els que els hagen iniciat puguen beneficiar-se de la regulació prevista en esta norma, està previst que de manera voluntària puguen acollir-se a esta, aportant la documentació necessària.
Escau a la Conselleria de Benestar Social l'exercici de les competències relatives a polítiques de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i també aquelles funcions essencials per a la coordinació interadministrativa en el marc del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en la Comunitat Valenciana, i la concreta tramitació dels procediments de valoració i reconeixement de la situació de dependència.
Per això, a proposta de la consellera de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 25 de febrer de 2011,
DECRETE
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
El present decret té com a objecte la regulació del procediment per al reconeixement de la situació de dependència i el dret als servicis o prestacions del sistema valencià d'atenció a la dependència, i també determinar la composició i les funcions dels òrgans competents per a la seua valoració en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Règim jurídic i utilització de mitjans telemàtics
1. Les competències assumides per la Generalitat en l'àmbit del reconeixement de la situació de dependència s'exerciran segons els principis i les disposicions generals de comuna aplicació contingudes en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, i en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. En la tramitació dels procediments de valoració de la situació de dependència es podran utilitzar mitjans electrònics, informàtics i telemàtics, amb respecte als requisits establits en la normativa vigent en l'esmentada matèria.
3. El tractament de les dades de caràcter personal obtingudes per mitjà de la tramitació dels procediments a què es referix el present decret s'ajustarà a les prescripcions establides en la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
Article 3. Competència
La resolució dels expedients de sol·licituds per al reconeixement de la situació de dependència i el dret als servicis o prestacions del Sistema Valencià d'Atenció a la Dependència, i també de les sol·licituds de revisió, correspondrà al titular de la direcció general amb competències en la matèria.
CAPÍTOL II
Valoració
Article 4. Òrgans de valoració de la situació de dependència
1. Els òrgans de valoració de la dependència són òrgans col·legiats formats per un equip multiprofessional de caràcter públic, enquadrat en el model biopsicosocial que establix la Classificació Internacional del Funcionament, la Discapacitat i la Salut, de l'Organització Mundial de la Salut, que actua aportant les especificitats de la seua professió però dins d'un enfocament d'interdisciplinarietat. Els esmentats òrgans s'integren en l'estructura orgànica de la direcció general amb competències en matèria de dependència, el seu àmbit pot ser autonòmic o provincial. Es crearan tants òrgans de valoració com resulte necessari.
2. El funcionament dels òrgans de valoració de la dependència s'ajustarà al que establix el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i per totes les normes que dicte respecte d'això la Conselleria de Benestar Social.
3. A criteri de l'òrgan competent per a resoldre les resolucions de reconeixement de la situació de dependència, podrà incorporar-se a l'òrgan de valoració personal tècnic de la Conselleria de Benestar Social, amb titulacions de l'àrea social i/o sanitària.
4. L'òrgan de valoració podrà disposar de l'assessorament de personal qualificat en els àmbits social o sanitari de l'administració de la Generalitat o del seu sector públic. Este personal no s'integrarà en l'òrgan.
Per a la valoració de persones amb discapacitat al seu domicili habitual es podrà comptar amb la presència d'un tècnic especialista en el tipus de discapacitat que presente la persona a valorar, només als efectes de la comunicació amb esta.
Article 5. Funcions dels òrgans de valoració
Seran funcions dels òrgans de valoració, les següents:
1. Emetre el dictamen tècnic sobre grau i nivell de dependència a partir de l'aplicació del Barem Valoració de la Dependència /Escala de Valoració Específica (BVD/EVE) i/o homologació d'acord amb la normativa vigent en la matèria.
2. Informar sobre els recursos contra les resolucions de grau i nivell, prestant assistència tècnica i assessorament, si li és requerit, en els procediments contenciosos en què siga part la Generalitat, en matèria de valoració de la situació de dependència i del seu grau i nivell.
3. Assistència tècnica a tot el personal que participa en el procés de valoració de la situació de dependència.
4. Totes aquelles altres funcions que li siguen atribuïdes reglamentàriament.
Article 6. Dictàmens tècnics
1. Els dictàmens tècnics emesos pels òrgans de valoració hauran de contindre, necessàriament, els diagnòstics, el grau i el nivell de dependència, les cures que la persona puga requerir segons l'article 27 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, i també les observacions que es consideren pertinents.
2. La qualificació a què es referix l'apartat anterior haurà de formular-se amb caràcter definitiu o temporal, segons la previsió dels òrgans de valoració sobre la possible millora o agreujament de la persona interessada.
CAPÍTOL III
Instrucció i resolució del procediment
Article 7. Iniciació
1. El procediment per al reconeixement de la situació de dependència s'iniciarà a instància de la persona interessada, del seu representant legal o del seu guardador de fet. Estos hauran de tindre en compte que solament poden ser titulars d'aquell dret les persones que complisquen els requisits establits en l'article 5 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.
2. La sol·licitud es formularà en el model normalitzat que consta com a annex I del present decret. Les persones interessades podran precisar o completar les dades del model, acompanyant els documents que estimen oportuns, per a la seua incorporació a l'expedient.
3. A les sol·licituds hauran d'acompanyar-se els documents següents, sense perjudici del que preveu la disposició addicional primera d'este decret:
a) Exemplar original d'informe de salut, segons model normalitzat, que ha d'elaborar l'administració pública sanitària.
b) Fotocòpia del document nacional d'identitat de la persona interessada, només en el cas que la persona interessada no preste el seu consentiment perquè l'òrgan instructor consulte les seues dades d'identitat personal en el Sistema de Verificació de Dades d'Identitat (SVDI), per mitjà de la subscripció de l'apartat corresponent en el model de sol·licitud.
Per als menors d'edat, a més de la fotocòpia del llibre de família cal aportar fotocòpia del document nacional d'identitat del menor. Les persones que no tinguen la nacionalitat espanyola han d'aportar documentació acreditativa de la seua condició de resident, en què figure el número d'identificació d'estrangers.
Fotocòpia del document nacional d'identitat del representant legal o guardador de fet, només en el cas que no es preste el consentiment perquè l'òrgan instructor consulte les seues dades d'identitat personal en el Sistema de Verificació de Dades d'Identitat i, si és el cas, resolució judicial d'incapacitació i document acreditatiu de la representació.
c) Certificat o volant d'empadronament del sol·licitant que acredite l'esmentat empadronament en un municipi de la Comunitat Valenciana al temps de la presentació de la sol·licitud, amb indicació de la data d'alta en l'esmentat padró i, si és el cas, de certificacions d'empadronaments anteriors que acrediten la residència en territori espanyol durant cinc anys dels quals dos han de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. Quan es presente la sol·licitud en nom d'una persona sol·licitant que siga menor de cinc anys, s'ha de presentar certificat o volant de l'empadronament de la persona que exercisca la seua guarda i custòdia.
d) Les persones sol·licitants que tinguen reconeguda prèviament la pensió de gran invalidesa han de presentar còpia compulsada de la resolució de reconeixement d'esta.
e) Els sol·licitants que disposen de certificat de grau de discapacitat on tinguen reconegut prèviament el complement de la necessitat d'assistència de tercera persona, i sol·liciten el reconeixement de la situació de dependència d'acord amb els apartats 2 i 4 de la disposició addicional primera del Reial Decret 504/2007, de 20 d'abril, han de presentar fotocòpia del reconeixement del grau de discapacitat o autoritzar l'accés a estes dades que es troben en poder de la Conselleria de Benestar Social. Si el certificat ha sigut emés per una altra comunitat autònoma o per l'Institut de Majors i Servicis Socials, cal que hi aporten la resolució original.
f) Informe d'entorn realitzat pel servici municipal d'atenció a la dependència corresponent al lloc de l'empadronament o, si és el cas, dels servicis socials que designe a este efecte la Conselleria de Benestar Social. En el cas de persones ingressades en centres públics o concertats no serà necessari este document.
g) Document segons l'annex II, en el qual la persona interessada, representant legal o guardador o guardadora de fet manifesta la preferència per la prestació o servici que ha de rebre.
h) En el cas que el beneficiari o la beneficiària opte per la prestació de cuidador no professional cal que hi adjunte còpia del DNI, certificat d'empadronament, compromís de permanència de sis mesos i compromís de formació, tot això de la persona proposada com a cuidadora, segons l'annex III, a l'efecte de la seua formal designació i càlcul dels efectes econòmics retroactius des de la data de la sol·licitud, si és el cas.
i) Quan el beneficiari o la beneficiària es trobe rebent algun dels servicis, degudament acreditats per la Conselleria de Benestar Social, inclosos en el catàleg de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, i opte o no per continuar rebent-los, podrà adjuntar un informe social de l'esmentat servici, que servirà de base per a l'informe d'entorn de l'apartat f. Així mateix, cal que hi aporte còpia del contracte i última factura que acredite estar rebent el servici.
j) En el cas de persones incapacitades o presumptes incapaces que sol·liciten servici residencial cal que hi aporten la resolució judicial d'incapacitació o, si és el cas, la interlocutòria d'internament.
k) Fitxa de manteniment de tercers i autorització d'accés a dades de caràcter personal, segons els annexos IV i V.
l) En el cas que la persona beneficiària opte pel servici de teleassistència haurà d'adjuntar l'annex VI, degudament emplenat.
4. La sol·licitud, amb la documentació anteriorment esmentada, es presentarà preferentment en el registre oficial de l'ajuntament de la Comunitat Valenciana on estiga ubicat el servici municipal d'atenció a la dependència, en el cas que s'haja subscrit l'oportú conveni, o en les direccions territorials de Benestar Social, sense perjudici del que disposa l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 8. Esmena
De conformitat amb el que preveu l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, quan falte qualsevol de les dades o documents esmentats es requerirà la persona interessada perquè, en el termini de deu dies, esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fa, se'l tindrà per desistit en la seua petició, amb resolució prèvia, que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 42 del mateix text legal.
Article 9. Tràmits i actuacions
1. La Direcció General amb competències en matèria de dependència tramitarà el procediment d'acord amb les regles del capítol III del títol VI de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, i durà a cap d'ofici totes les actuacions que resulten necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals haja de dictar-se la resolució.
2. Valoració:
a) Rebuda en forma la sol·licitud, es notificarà a la persona interessada la data i hora en què haurà de realitzar-se la valoració, que es durà a terme en l'entorn habitual de la persona interessada, d'acord amb els criteris previstos en el barem de valoració de la situació de dependència, aprovat pel Reial Decret 504/2007, de 20 d'abril.
De forma excepcional, i degudament motivada, es podrà dur a terme la valoració en unes instal·lacions diferents al domicili de la persona sol·licitant.
En cas d'incompareixença no justificada de la persona interessada, se la podrà declarar que ha perdut el seu dret al tràmit, d'acord amb el que s'establix en l'article 76.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. Es produirà la caducitat del procediment, en els termes establits en l'article 92 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, quan la valoració siga impossible per causes imputables a la persona sol·licitant.
b) El grau i nivell de dependència de la persona interessada es valorarà tenint en compte el que establix el barem de valoració de la situació de dependència, l'informe sobre la salut a què es referix l'article 7.3.a del present decret, l'informe d'entorn en què visca aquella, i si és el cas, les ajudes tècniques, ortesis i pròtesis que li hagen sigut prescrites.
3. Emissió de dictamen tècnic:
a) Una vegada efectuada la valoració i demanats tots els informes necessaris, els òrgans de valoració emetran dictamen tècnic que genere proposta de resolució sobre el grau i nivell de dependència, amb especificació dels servicis o prestacions que la persona puga requerir.
b) El dictamen serà elevat a la direcció general amb competències en matèria de dependència per a emetre la resolució de reconeixement de la situació de dependència, amb especificació dels servicis i prestacions que la persona puga requerir.
c) Quan raons d'interés públic ho exigiren, degudament motivades, es podrà procedir a la valoració de forma prioritària. Serà l'òrgan de valoració el competent per a apreciar les esmentades raons i procedir, si és el cas, d'esta manera.
Article 10. Resolució
1. La persona titular de la Direcció General amb competències en matèria de dependència dictarà una resolució expressa i per escrit sobre el reconeixement de la situació de dependència. En la qual es determinaran els servicis o les prestacions que corresponen al sol·licitant segons el seu grau i nivell de dependència. L'esmentada resolució es notificarà a la persona interessada i es comunicarà, de manera simultània, als servicis municipals d'atenció a la dependència.
2. El termini màxim per a dictar i notificar l'esmentada resolució és de sis mesos i es computarà des de la data de registre d'entrada de la sol·licitud en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació i resolució. Transcorregut este termini sense que s'haja dictat i notificat una resolució expressa, es podrà entendre desestimada la sol·licitud de la persona interessada per silenci administratiu, d'acord amb el que disposa l'article 79 de la Llei 16/2008, de 22 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat.
3. L'esmentada resolució només produirà efectes des de la data d'aprovació del corresponent programa individual d'atenció.
CAPÍTOL IV
Programa Individual d'Atenció (PIA)
Article 11. Aprovació del programa individual d'atenció
1. Basant-se en la documentació aportada, en particular la referida en l'article 7.3.f i 7.3.g) i del grau i nivell de dependència reconegut, s'elaborarà la proposta del programa individual d'atenció. El resultat de l'esmentada proposta serà notificat a la persona interessada juntament amb la resolució de grau i nivell, perquè en el termini de quinze dies formule, si és el cas, les al·legacions que estime pertinents.
2. En el supòsit que l'esmentada proposta siga coincident amb la preferència exposada per la persona interessada, transcorregut aquell termini sense haver sigut formulades al·legacions s'emetrà la resolució en què s'aprova el programa individual d'atenció.
3. En cas de no coincidència de la proposta de programa individual d'atenció amb la preferència exposada per la persona interessada, esta disposarà igualment del termini de quinze dies des de la seua notificació per a formular-hi les al·legacions que crega oportunes, les quals seran estudiades abans de dictar la corresponent resolució. Transcorregut este termini sense haver-s'hi formulat al·legacions, amb caràcter previ a resoldre, es demanarà informe del servici municipal d'atenció a la dependència corresponent o, si és el cas, dels servicis socials designats per la Conselleria de Benestar Social, després d'això es resoldrà de forma motivada.
4. La resolució del PIA s'ha de dictar i notificar en el termini màxim de sis mesos des de la data de registre d'entrada de la sol·licitud de reconeixement de situació de dependència en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació i resolució. Transcorregut este termini sense que haja sigut dictada i notificada resolució expressa, podrà entendre's desestimada la pretensió de la persona interessada per silenci administratiu, de conformitat amb el que disposa l'article 79 de la Llei 16/2008, de 22 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat.
5. En qualsevol cas, es dictarà una resolució expressa. La resolució d'aprovació del programa individual d'atenció es comunicarà de manera simultània als corresponents servicis municipals d'atenció a la dependència.
6. Si transcorregut el termini indicat en l'apartat 4 no s'ha resolt quant al servici o prestació, el dret es generarà des de l'endemà del compliment del termini màxim de sis mesos indicat per a resoldre.
Article 12. Contingut del programa individual d'atenció
El programa individual d'atenció tindrà el contingut següent:
1. Dades de la persona en situació de dependència.
2. Servici o servicis prescrits, amb indicació de les condicions específiques de la seua prestació, i també de la participació que en el seu cost puga correspondre a la persona en situació de dependència segons la seua capacitat econòmica.
3. Si és el cas, si no és possible l'accés a un servici públic o concertat d'atenció i cura, o que la persona interessada, guardador o guardadora de fet o representant legal no considere adequada la plaça adjudicada en l'elaboració del PIA, es reconeixerà subsidiàriament al beneficiari o a la beneficiària el dret a obtindre una prestació econòmica, bé siga la prestació econòmica vinculada al servici, la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar de persones en situació de dependència o la prestació per a assistent o assistenta personal. Tot això d'acord amb la regulació específica d'estes prestacions econòmiques i tenint-s'hi en compte el criteri professional.
En tots els casos en que es reconega el dret a una prestació econòmica s'indicarà la seua quantia efectiva, expressant el percentatge de reducció sobre la quantia màxima establida aplicable en funció de la capacitat econòmica de la persona beneficiària i la resta de factors de càlcul en funció de la intensitat del servici que s'ha de percebre.
Per al còmput dels membres de la unitat familiar, es determinarà, si és el cas, tenint en compte el que establix l'article 21 de la Llei 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, de Protecció a la Maternitat.
Article 13. Seguiment del programa individual d'atenció
1. La resolució d'aprovació del programa individual d'atenció es comunicarà als servicis municipals d'atenció a la dependència corresponents al lloc de residència de la persona dependent, als efectes del seu seguiment i efectiva execució, especialment quan es tracte de servicis o prestacions que ha de rebre al seu domicili.
2. En tots els casos en què es produïsca variació en la situació de la persona dependent que determine l'extinció del servici o la prestació concedida, el titular del servici, centre o cuidador no professional està obligat a comunicar a l'Àrea d'Atenció a la Dependència aquella circumstància dins els quinze dies següents a la data en què es produïsca, a fi d'evitar que es puguen produir pagaments indeguts.
CAPÍTOL V
Procediments de revisió
Article 14. Revisió del reconeixement de la situació de dependència
1. El grau o nivell de dependència podrà ser objecte de revisió, a instància de la persona interessada o dels seus representants, amb la documentació facultativa que els justifique, o d'ofici per l'administració pública competent, després de la instrucció del corresponent procediment, per alguna de les causes següents:
a) Millora o empitjorament de la situació de dependència.
b) Error de diagnòstic o en l'aplicació del corresponent barem.
2. Quan el grau i nivell haguera sigut reconegut amb caràcter temporal, el sol·licitant o el seu representant legal hauran d'instar la revisió amb anterioritat al seu venciment. No obstant això, les resolucions de reconeixement de situació de dependència de caràcter temporal dels menors de díhuit anys seran revisables d'ofici abans de la seua data de finalització d'efectes.
3. Les prestacions i els servicis podran ser modificats o extingits, en funció de la situació personal del beneficiari o de la beneficiària, quan es produïsca una variació de qualsevol dels requisits establits per al seu reconeixement, o per incompliment de les obligacions regulades en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.
Article 15. Iniciació del procediment de revisió
1. Estaran legitimats per a instar la revisió, a més de les persones referides en l'article 7.1 d'este decret, la persona titular de la direcció general competent en matèria de dependència i els servicis municipals d'atenció a la dependència on s'estiga duent a terme el servici o on estiga empadronat el beneficiari o la beneficiària.
2. No podrà iniciar-se el procediment de revisió fins a passats dos anys des de la fermesa de la resolució prèvia de grau i nivell de dependència, llevat que s'acompanye informe mèdic o psicològic que assevere l'agreujament que justifique la sol·licitud.
Article 16. Instrucció del procediment
Promoguda la revisió segons el que es preveu en els articles 14 i 15 del present decret, la tramitació de l'expedient s'ajustarà al que disposa l'article 9.
Article 17. Resolució
1. La persona titular de la direcció general amb competència en matèria de dependència, dins del termini màxim previst en l'article 11.4 dictarà i notificarà resolució expressa en el procediment incoat per a revisar el reconeixement de la situació de dependència.
2. La resolució consistirà en la confirmació o modificació del grau o nivell de dependència valorat.
3. Quan la resolució no es dicte en el termini assenyalat en l'article 11.4, operarà el silenci administratiu negatiu, sense perjudici que continue la tramitació de l'expedient i de la resolució expressa que es dicte amb posterioritat. En el cas de revisions instades d'ofici de les quals puguen derivar-se efectes desfavorables per a la persona interessada, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 44.2 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4. Si la modificació de grau i nivell implica modificació del programa individual d'atenció s'efectuaran d'ofici les actuacions pertinents.
5. Les revisions d'ofici del reconeixement de situació de dependència de caràcter temporal dels menors de tres anys tindran efectes des de la data de finalització dels efectes que s'indiquen en la resolució de reconeixement de la situació de dependència.
Article 18. Revisió del programa individual d'atenció
1. El programa individual d'atenció podrà ser objecte de revisió:
a) A instància de la persona interessada o dels seus representants, amb informe motivat dels servicis municipals d'atenció a la dependència o, si és el cas, dels servicis socials que designe la Conselleria de Benestar Social.
b) D'ofici, en la forma que es determine i amb la periodicitat que preveja la normativa de desplegament d'este decret.
2. La competència per a resoldre és de la direcció general amb competències en matèria de dependència, i el termini per a esta és de sis mesos, i, si és el cas, el silenci administratiu serà negatiu. En cap cas no es paralitzarà l'expedient. En el cas de revisions instades d'ofici de les quals puguen derivar-se efectes desfavorables per a la persona interessada caldrà ajustar-se al que disposa l'article 44.2 de la Llei 30/1992.
3. Si la revisió dóna lloc a la modificació del contingut del dret a les prestacions o servicis previstos en el programa individual d'atenció, l'efectivitat de l'esmentada modificació començarà en la data de la resolució en què es declare.
No obstant això, si la modificació afecta la quantia d'una prestació econòmica o a la seua extinció, amb caràcter general, els seus efectes es produiran a partir del dia primer del mes següent a aquel en què s'haja produït la variació de les circumstàncies que han donat lloc a la modificació o extinció.
Quan la modificació de la quantia tinga la seua causa en la revisió del grau i nivell de dependència, els seus efectes començaran des del primer dia del mes següent a la data de la resolució en què s'acorde l'esmentada revisió.
CAPÍTOL VI
Recurs d'alçada
Article 19. Recurs d'alçada
1. Els interessats podran interposar recurs d'alçada, en el termini d'un mes des de la data de la notificació de la resolució de reconeixement de la situació de dependència i de la d'aprovació del programa individual d'atenció, davant l'òrgan que ha dictat l'esmentada resolució o la secretaria autonòmica amb competències en matèria de dependència.
2. Transcorregut l'esmentat termini sense haver-se interposat el recurs, la resolució expressa serà ferma a tots els efectes, no així en el cas del silenci administratiu, i en este cas l'administració haurà de dictar una resolució expressa.
3. El termini màxim per a dictar i notificar la resolució del recurs serà de tres mesos.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Homologació
1. A les persones que tinguen reconegut el complement de la necessitat del concurs d'una altra persona, determinat segons el barem de l'annex II del Reial Decret 1971/1999, de 23 de desembre, de Procediment per al Reconeixement, Declaració i Qualificació de Grau de Discapacitat, se'ls reconeixerà el grau i nivell que els corresponga, en funció de la puntuació específica atorgada per l'esmentat barem, d'acord amb la taula següent:
a) De 15 a 29 punts: grau I de dependència, nivell 2
b) De 30 a 44 punts: grau II de dependència, nivell 2
c) De 45 a 72 punts: grau III de dependència, nivell 2
Les persones que tinguen reconegut el complement de la necessitat del concurs d'una altra persona amb una puntuació igual o superior a 45 punts estaran exemptes d'aportar l'informe de salut a què es referix l'article 7.3.a d'este decret.
En relació amb estes persones s'establix que el grau i nivell de dependència que preveu la taula anterior se'ls reconeixerà sempre que resulte més favorable que el que s'obtinga d'aplicar-los el barem de valoració dels graus i nivells de dependència, la qual cosa es farà en tots els casos, excepte en els supòsits en què el grau i nivell que resulte de l'aplicació de l'esmentada taula siga el màxim recognoscible (grau III, nivell 2).
2. A les persones que tinguen reconegut el complement de gran invalidesa, se'ls reconeixerà la situació de dependència, amb el grau i nivell que es determine per mitjà de l'aplicació del barem de la dependència, garantint, en tot cas, el grau I dependència moderada, nivell 1.
Segona. Persones ateses en centres o servicis de la xarxa pública
En el cas de persones ateses en centres o servicis de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana previstos en el Catàleg del sistema valencià d'atenció a la dependència, l'administració podrà impulsar el reconeixement de la seua situació de dependència per a garantir la protecció dels seus drets. En tot cas, per a instar este reconeixement, l'administració haurà de demanar el consentiment previ i vàlid de la persona interessada, sense el qual no podrà continuar el procediment.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Procediments iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor del present decret
L'administració, sempre que l'aplicació del present decret resulte més beneficiosa per a la persona interessada, i en funció de la fase de tramitació en què es troben els procediments iniciats amb anterioritat a la seua entrada en vigor, podrà aplicar-lo a estos procediments, requerint a les persones interessades la documentació pertinent. En el cas que no aporten l'esmentada documentació en els terminis a este efecte indicats, s'aplicarà el decret vigent en la data de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència.
Segona. Retroactivitat
Pel que fa als efectes dels servicis i prestacions econòmiques de la dependència, el que es disposa en l'article 11.6 d'este decret serà d'aplicació en el termes de la disposició transitòria tercera del Reial Decret Llei 8/2010, de 20 de maig.
Tercera. Situació de dependència no en vigor
Si la persona beneficiària ha sigut reconeguda com a dependent en un grau i nivell l'efectivitat dels quals no ha entrat en vigor, segons el calendari establit en la disposició final primera de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, hi resultarà d'aplicació la normativa estatal vigent en el moment en què el grau i nivell corresponents entren en vigor.
No obstant això, en el termini dels dos mesos anteriors a l'entrada en vigor del grau i nivell reconeguts, la persona interessada haurà de comunicar qualsevol variació en la preferència sobre prestació o servici manifestada en la sol·licitud.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació normativa
La present disposició deroga el Decret 171/2007, de 28 de setembre, del Consell, pel qual s'establix el procediment per a reconéixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones dependents. Així mateix, queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa el present decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Instruccions
Es faculta les persones que posseïsquen la titularitat de la secretaria autonòmica i de la direcció general competents en la matèria per a dictar totes les instruccions que siguen necessàries per a l'aplicació i el desplegament del present decret.
Segona. Desplegament normatiu
Es faculta la persona titular de la Conselleria de Benestar Social perquè dicte totes les disposicions que requerisca el desplegament i l'execució del present decret, i també per a modificar, mitjançant una ordre, els annexos que s'hi regulen.
Tercera. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 25 de febrer de 2011.
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
La consellera de Benestar Social,
ANGÉLICA SUCH RONDA

linea
Mapa web