Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 39/2013, de 15 de març, del Consell, pel qual es modifica l'Acord de 5 de novembre de 2004, del Consell, pel qual es va declarar Paratge Natural Municipal l'enclavament denominat la Murta i la Casella, en el terme municipal d'Alzira, se n'amplia l'àmbit territorial i s'aprova conjuntament la revisió del seu pla especial de protecció. [2013/2875]

(DOGV núm. 6990 de 25.03.2013) Ref. Base de dades 002900/2013

DECRET 39/2013, de 15 de març, del Consell, pel qual es modifica l'Acord de 5 de novembre de 2004, del Consell, pel qual es va declarar Paratge Natural Municipal l'enclavament denominat la Murta i la Casella, en el terme municipal d'Alzira, se n'amplia l'àmbit territorial i s'aprova conjuntament la revisió del seu pla especial de protecció.
[2013/2875]
PREÀMBUL

El Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella va ser declarat per l'Acord de 5 de novembre de 2004, del Consell, seguint les disposicions establides en el Decret 109/1998, de 29 de juliol, del Consell, pel qual es va regular la declaració de paratges naturals municipals i les relacions de cooperació entre la Generalitat i els municipis per a la seua gestió, disposició que es trobava vigent en eixe moment.

L'acord de declaració esmentat establia en l'apartat quint que caldria redactar el pla especial de protecció corresponent, instrument d'ordenació d'esta figura segons es regula en l'article 31 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, o procedir a la revisió del pla especial existent. Este pla especial va ser aprovat l'any 1993 i el seu àmbit territorial afectava les valls de la Murta i la Casella.

L'interval de temps transcorregut des de l'elaboració del pla especial esmentat, junt amb els canvis normatius produïts i la seua declaració com a paratge natural municipal, motivaven la necessitat de procedir a la revisió i actualització del pla especial, alternativa triada pel seu promotor, l'Ajuntament d'Alzira.
Així mateix, aprofitant la revisió del pla especial i a causa de l'adquisició per part de l'ajuntament de diverses parcel·les privades limítrofes amb el paratge, en concret al costat de l'accés principal a la finca de la Murta, es va decidir procedir a tramitar de forma conjunta l'ampliació de l'espai, incorporant-hi nous terrenys de gran interés per a l'ordenació i el desenrotllament de l'ús públic.
L'ampliació dels límits del paratge no suposa un augment significatiu de superfície, però es considera de gran importància per a la seua gestió ja que, en estes parcel·les, s'ha habilitat una zona d'aparcament i una àrea de recreació, solucionant d'esta manera un dels principals problemes de l'espai derivat de l'afluència massiva de visitants.
En conseqüència, a causa de la dita modificació dels límits actuals del paratge natural municipal, i atenent el que disposa l'apartat segon de l'acord de declaració, que establix la necessitat de l'aprovació pel Consell de qualsevol variació del que establix este, s'ha procedit a tramitar de forma conjunta la revisió del pla especial i l'ampliació del seu àmbit territorial, seguint per a això les disposicions del Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals, que ha substituït el Decret 109/1998, de 29 de juliol, del Consell, derogat, utilitzant la forma del decret, en virtut del que establix l'article 24.2 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, en la redacció feta per l'article 70.2 de la Llei 16/2010, de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat.

Per tot això, donat que els terrenys proposats per l'Ajuntament d'Alzira per a l'ampliació del paratge natural municipal complixen una important funció per a l'ordenació de l'ús públic de l'espai, en virtut del que establix l'article 49.1.10 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que establix, entre altres matèries, la competència exclusiva de la Generalitat sobre espais naturals protegits, d'acord amb el que disposa l'article 149.1.23 de la Constitució espanyola, i atés que s'han complit en el procediment els tràmits necessaris previstos específicament en la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, i en el Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, a proposta de la consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 15 de març de 2013,
DECRETE

Article 1. Modificació de l'àmbit territorial del paratge natural municipal
Es modifica el contingut dels annexos I i II de l'Acord de 5 de novembre de 2004, del Consell, pel qual es va declarar paratge natural municipal l'enclavament denominat la Murta i la Casella, en el terme municipal d'Alzira, els quals queden en la forma establida en els annexos I i II del present decret.

Article 2. Pla especial de protecció
1. En virtut del que disposa l'article 7 del Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals, i en l'apartat quint de l'Acord de 5 de novembre de 2004, del Consell, s'aprova la revisió del Pla Especial de Protecció del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella.
2. En l'annex III d'este decret s'inclou la part dispositiva del Pla Especial de Protecció del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella mencionat.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. No-increment del gasto públic
La implementació i el desplegament posterior d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits i, en tot cas, haurà de ser atés amb els seus mitjans personals i materials.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Execució i desenrotllament
S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits perquè, en el marc de les seues competències, dicte el que és necessari per a l'execució i desplegament del present decret.

Segona. Entrada en vigor i revisió
1. Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
2. Qualsevol modificació del que establix el present decret haurà de ser aprovada per decret del Consell, amb audiència prèvia de l'Ajuntament d'Alzira, que, en el seu moment, va ser el que va presentar la iniciativa per a l'ampliació del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella, cas en què caldrà seguir el mateix procediment de tramitació, amb la participació corresponent de la conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits.

Valencia, 15 de març de 2013

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient,
ISABEL BONIG TRIGUEROS



ANNEX I

Nova delimitació textual del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella
1. Basant-se en la revisió cadastral de 2006, i segons la cartografia oficial de la Direcció General de Cadastre, del Ministeri d'Economia i Hisenda, de juny de 2010, l'àmbit del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella es correspon, totalment, amb les parcel·les cadastrals següents del terme municipal d'Alzira:
Polígon 12: parcel·les 93, 114, 117, 214, 215 i 9068.
Polígon 14: parcel·les 1, 9002 i 9004.
Polígon 15: parcel·les 1, 3, 9001 i 9002.
Polígon 16: parcel·les 77, 79 i 82.
Polígon 54: parcel·les 212 i 227.
Polígon 55: parcel·les 390, 409, 579, 580, 9079, 9086, 9087 i 9099.
I parcialment amb les següents:
Polígon 16: parcel·les 9049 i 9022.
Polígon 55: parcel·les 272, 9079 i 9087.
2. Els límits del paratge natural municipal, diferenciant entre les dos finques que el componen, la Murta i la Casella, són els següents:

a) Finca de la Murta:
Al nord, el límit de la finca de la Murta coincidix amb el límit del terme municipal de Corbera, i discorre per les proximitats del cim del Cavall Bernat.
A l'oest, de nord a sud, des de la línia de terme municipal, el límit discorre pel barranc del Racó de les Vinyes (incloent-hi el barranc del Pou, afluent seu) fins a l'altura de la parcel·la cadastral 122 (exclosa de l'àmbit) i vorejant la parcel·la 115 (també exclosa), ambdós del polígon 12. A continuació prosseguix pel límit de la parcel·la 117 del polígon 12 (inclosa en l'espai) fins a arribar al barranc de la Murta, element sobre el qual recolza fins que, vorejant la parcel·la 407 del polígon 55 (exclosa de la finca), arriba al camí de la Murta, accés principal a la finca. Cal assenyalar, en este àmbit, l'enclavament que constituïxen les parcel·les objecte d'ampliació del paratge, que són la 212 i 227 del polígon 54, que confronten amb la 407, mitjançant el camí de la Murta. A partir d'este punt, la delimitació torna a basar-se en el cadastre, seguint el perímetre de les parcel·les 272 i després la 390 del polígon 55 (ambdós incloses en el paratge).
Al sud, d'oest a est, des de la parcel·la 390, el límit discorre pel barranc de la Rabosa fins a la seua capçalera, i continua per la zona coneguda com a Bassetes Roges. Posteriorment seguix pel carener de la serra de la Murta (coincidix amb el límit de la parcel·la 272, la 554, la 587 i la 412, totes del polígon 55, i estes últimes exteriors a l'espai), i vorejant la cima que delimita la serra de la Murta, fins que fa una corba pronunciada cap a l'oest, punt en què la línia de límit gira cap a l'est per a agafar tota la conca vessant al barranc de la Murta (la seua capçalera), discorrent per la divisòria d'aigües fins a arribar al límit amb el terme municipal de Llaurí.
A l'est, el límit de la finca de la Murta coincidix amb el límit amb el terme municipal de Llaurí, i la parcel·la 2 del polígon 15, en terme d'Alzira.
b) Finca de la Casella:
L'àmbit de la finca de la Casella coincidix en la seua totalitat amb la forest d'utilitat pública núm. 23 del Catàleg de Muntanyes de Domini Públic i Utilitat Pública de la Província de València, denominada les Agulles. Els seus límits són:
Al nord, el límit de la finca de la Casella coincidix d'oest a est amb els límits dels termes municipals de Llaurí, Favara i Tavernes de la Valldigna.
A l'oest, de nord a sud, des de la línia de terme amb Llaurí, descendix vorejant el límit amb la parcel·la 2 del polígon 15, i 4, 5 i 6 del polígon 16, externes totes estes al paratge.
Al sud, d'oest a est, el límit el definix la parcel·la 82 del polígon 16, inclosa dins de l'àmbit del paratge, i el límit de la qual coincidix amb el cim de la serra de les Agulles.
A l'est, de nord a sud, el límit de la finca de la Casella el definix el terme limítrof de Benifairó de la Valldigna.
Parcel·les cadastrals segons la cartografia oficial de la Direcció General de Cadastre, del Ministeri d'Economia i Hisenda, de novembre de 2011. Límits de terme municipal segons la cartografia de l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV) sèrie CV-05.
3. Delimitació geogràfica: el Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella queda delimitat pel polígon els vèrtexs del qual, amb les coordenades corresponents, que consideren el sistema de referència European Datum 1950 (ED 50) i el sistema cartogràfic UTM (fus 30 N), s'inclouen en un arxiu en format digital que es troba a disposició de qui desitge consultar-lo en les dependències de la direcció general competent en matèria d'espais naturals protegits.
4. La superfície total del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella és de 771,95 hectàrees.




ANNEX III

Part dispositiva del Pla Especial de Protecció del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella, en el terme municipal d'Alzira

TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Naturalesa del pla
El present pla especial (PE) es redacta a l'empara de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana. Constituïx un dels plans especials previstos en els articles 177 i següents del Reglament d'Ordenació i Gestió Territorial i Urbanística, aprovat per mitjà del Decret 67/2006, de 19 de maig, del Consell.

Article 2. Finalitat i objecte
1. L'objecte genèric pel qual es redacta este PE és l'establiment de les mesures necessàries per a garantir la protecció del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella. El PE constituïx, per tant, el marc que regularà el règim de l'espai natural, els usos i activitats i el seu ús públic.
2. Per a aconseguir la finalitat establida en l'apartat 1, el PE ha d'ordenar el patrimoni històric, l'activitat humana i el patrimoni natural com a parts integrants dels processos ecològics que, de manera natural o influïda per eixa activitat, es donen en la Murta i la Casella, d'acord amb els objectius següents:
a) Promoure la sostenibilitat de la gestió en el paratge, de manera que es mantinga la seua biodiversitat, capacitat de regeneració, vitalitat i el seu potencial per a atendre, tant en l'actualitat com en el futur, les funcions ecològiques i socials més rellevants. Tot això sense obviar el caràcter multifuncional de la gestió.
b) Gestionar el paratge integrant la conservació amb la millora i l'ús sostenible de la diversitat biològica, i incidint en aquells ecosistemes més notables, les espècies i els processos ecològics que els conformen.

c) Protegir i conservar les poblacions d'espècies i varietats genètiques existents que tinguen caràcter emblemàtic per la seua singularitat, fragilitat, representativitat i estat de conservació, exceptuant-ne les espècies foranes exòtiques.
d) Assegurar el manteniment dels elements i conjunts del medi físic (geològics, edafològics i hidrològics) i del patrimoni humà (cultural, històric i arquitectònic) més remarcables.
e) Afavorir la successió ecològica cap a les comunitats mencionades de major interés, quan convinga, per mitjà de la restauració del medi natural.
f) Afavorir el manteniment del paisatge amb usos sostenibles que respecten les funcions d'amortiment i connexió biològica dels sistemes naturals de les muntanyes de l'entorn.
g) Tindre en compte les limitacions que representen les tendències naturals, com el canvi climàtic, o antròpiques, com la contaminació atmosfèrica, que poden limitar la consecució dels objectius anteriors més enllà de la capacitat de correcció dels gestors del paratge natural municipal.
h) Promoure, canalitzar i ordenar les demandes d'activitats lúdiques i educatives assegurant experiències als visitants que no posen en perill la conservació dels valors del paratge.
i) Preveure mecanismes d'informació, sensibilització, participació i cooperació de la població local, el públic i els agents socials destinats a promoure la conservació i l'ús sostenible del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella.
j) Promoure, canalitzar i ordenar l'activitat d'investigació, estudi i educació en el paratge.
k) Ampliació futura de la superfície del paratge preferentment per a la unió de les finques de la Murta i la Casella, per mitjà de l'adquisició o de qualsevol altra forma de conveni de gestió o fórmula contractual.

l) En general, dur a terme activitats relacionades amb la gestió del paratge com un espai natural protegit i activitats destinades a la conservació i restauració dels sistemes naturals i del patrimoni cultural que es despleguen d'acord amb els objectius de protecció d'este PE.

Article 3. Àmbit
1. L'àmbit territorial del PE inclou la superfície declarada paratge segons els annexos I i II de l'Acord de 5 de novembre de 2004, del Consell, pel qual es va declarar Paratge Natural Municipal l'enclavament denominat la Murta i la Casella, en el terme municipal d'Alzira, a la qual s'afigen 0,8135 hectàrees corresponents a l'ampliació proposada (parcel·les cadastrals número 212 i 227 del polígon 54), amb una superfície total de l'àmbit territorial del PE de 771,95 hectàrees.
2. Basant-se en la revisió cadastral de 2006, i segons la cartografia oficial de la direcció general de Cadastre, del Ministeri d'Economia i Hisenda, de juny de 2010, l'àmbit del PE es correspon totalment amb les parcel·les cadastrals següents:
Polígon 12: parcel·les 93, 114, 117, 214, 215 i 9068.
Polígon 14: parcel·la 1, 9002 i 9004.
Polígon 15: parcel·les 1, 3, 9001 i 9002.
Polígon 16: parcel·les 77, 79 i 82.
Polígon 54: parcel·les 212 i 227.
Polígon 55: parcel·les 390, 409, 579, 580, 9079, 9086, 9087 i 9099.
I parcialment amb les següents:
Polígon 16: parcel·les 9049 i 9022.
Polígon 55: parcel·les 272, 9079 i 9087.
3. Els límits del paratge natural municipal són els següents:
a) Finca de la Murta:
Al nord, el límit de la finca de la Murta coincidix amb el límit del terme municipal de Corbera, i discorre per les proximitats del cim del Cavall Bernat.
A l'oest, de nord a sud, des de la línia de terme municipal, el límit discorre pel barranc del Racó de les Vinyes (incloent-hi el barranc del Pou, afluent seu) fins a l'altura de la parcel·la cadastral 122 (exclosa de l'àmbit) i vorejant la parcel·la 115 (també exclosa), ambdós del polígon 12. A continuació prosseguix pel límit de la parcel·la 117 del polígon 12 (inclosa en l'espai) fins a arribar al barranc de la Murta, element sobre el qual recolza fins que, vorejant la parcel·la 407 del polígon 55 (exclosa de la finca), arriba al camí de la Murta, accés principal a la finca. Cal assenyalar en este àmbit l'enclavament que constituïxen les parcel·les objecte d'ampliació del paratge, que són la 212 i 227 del polígon 54, que confronten amb la 407, mitjançant el camí de la Murta. A partir d'este punt, la delimitació torna a basar-se en el cadastre, seguint el perímetre de les parcel·les 272 i després la 390 del polígon 55 (ambdós incloses en el paratge).
Al sud, d'oest a est, des de la parcel·la 390, el límit discorre pel barranc de la Rabosa fins a la seua capçalera, i continua per la zona coneguda com a Bassetes Roges. Posteriorment seguix pel carener de la serra de la Murta (coincidix amb el límit de la parcel·la 272, la 554, la 587 i la 412, totes del polígon 55, i estes últimes exteriors a l'espai), i vorejant la cima que delimita la serra de la Murta, fins que fa una corba pronunciada cap a l'oest, punt en què la línia de límit gira cap a l'est per a agafar tota la conca vessant al barranc de la Murta (la seua capçalera), discorrent per la divisòria d'aigües fins a arribar al límit amb el terme municipal de Llaurí.
A l'est, el límit de la finca de la Murta coincidix amb el límit amb el terme municipal de Llaurí, i la parcel·la 2 del polígon 15, en terme d'Alzira.
Parcel·les cadastrals segons la cartografia oficial de la Direcció General de Cadastre, del Ministeri d'Economia i Hisenda, de novembre de 2011. Límits de terme municipal segons la cartografia de l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV) sèrie CV-05.
b) Finca de la Casella:
L'àmbit de la finca de la Casella coincidix en la seua totalitat amb la forest d'utilitat pública núm. 23 del Catàleg de Muntanyes de Domini Públic i Utilitat Pública de la Província de València, denominada les Agulles. Els seus límits són:
Al nord, el límit de la finca de la Casella coincidix d'oest a est amb els límits dels termes municipals de Llaurí, Favara i Tavernes de la Valldigna.
A l'oest, de nord a sud, des de la línia de terme amb Llaurí, descendix vorejant el límit amb la parcel·la 2 del polígon 15, i 4, 5 i 6 del polígon 16, externes totes estes al paratge.
Al sud, d'oest a est, el límit el definix la parcel·la 82 del polígon 16, inclosa dins de l'àmbit del paratge, i el límit de la qual coincidix amb el cim de la serra de les Agulles.
A l'est, de nord a sud, el límit de la finca de la Casella el definix el terme limítrof de Benifairó de la Valldigna.
Parcel·les cadastrals segons la cartografia oficial de la Direcció General de Cadastre, del Ministeri d'Economia i Hisenda, de novembre de 2011. Límits de terme municipal segons la cartografia de l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV) sèrie CV-05.
4. La totalitat de les parcel·les que formen part del paratge són de propietat municipal.

Article 4. Efectes
1. Les determinacions d'este PE seran aplicables directament i prevaldran sobre el planejament urbanístic municipal, a més de ser de caràcter obligatori.
2. El planejament urbanístic municipal que s'aprove després de la entrada en vigor d'este PE haurà d'ajustar-se a les determinacions protectores que conté, i assignar les classificacions i qualificacions del sòl d'acord amb les normes i criteris ací establits, de manera que es respecten les limitacions d'ús imposades pel PE.

3. Les determinacions d'este pla s'entendran sense perjuí de les que contenen les legislacions sectorials, i en particular les normes, els reglaments o els plans que s'aproven per al desplegament i compliment de la finalitat protectora d'este pla, així com les d'aquells destinats a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.
4. En el cas que la normativa que conté este pla resulte més protectora, s'aplicarà amb preferència sobre la que conté la legislació sectorial, sempre que no estiga en contradicció amb la finalitat de d'esta.


Article 5. Vigència i revisió
1. El PE es tramitarà segons la legislació vigent, i les seues determinacions entraran en vigor l'endemà al de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
2. La revisió o modificació de les determinacions del PE podrà fer-se en qualsevol moment seguint els mateixos tràmits que s'hagen seguit per a la seua aprovació i, per tant, estarà sotmesa al procediment d'avaluació d'impacte ambiental.

Article 6. Contingut
El contingut de la documentació del PE es correspon amb el que disposa l'article 183 i següents del Reglament d'Ordenació i Gestió Territorial I Urbanística, aprovat per mitjà del Decret 67/2006, de 19 de maig, del Consell. En concret, inclou els apartats següents:

1. Memòria informativa i justificativa.
Inclou els aspectes descriptius i justificatius, així com els estudis complementaris necessaris per al desenrotllament de l'ordenació, d'acord amb els objectius que justifiquen la seua elaboració.
2. Normativa.
La normativa del present PE es dividix en dos grans apartats. El primer es troba dedicat a l'establiment de normes generals per a la protecció dels recursos naturals i per a la regulació de determinades activitats que incidixen en el medi natural. El segon es dedica a l'establiment de normes particulars per a les diferents zones de protecció en funció del règim de protecció específic per a cada zona.

3. Plànols.
El pla especial inclou els plànols següents:
a) Plànols d'informació.
b) Plànols d'ordenació d'usos del sòl.
Els plànols d'ordenació tenen caràcter normatiu, i conjuntament amb les disposicions del text formen part indivisible de la normativa del PE.
4. Mecanismes de finançament.
5. Règim sancionador.

Article 7. Interpretació de la normativa
1. En la interpretació d'este PE caldrà ajustar-se al que resulte de la seua consideració com un tot unitari, utilitzant sempre la memòria informativa i justificativa com a document en què es contenen els criteris i principis que han orientat la redacció del pla.
2. En cas de conflicte entre les normes de protecció i els documents de memòria o documents gràfics del pla, prevaldran les primeres, excepte quan la interpretació derivada dels plans tinga també el suport de la memòria de tal manera que es faça patent l'existència d'algun error material en les normes.
3. En l'aplicació d'este PE prevaldrà aquella interpretació que comporte un major grau de protecció dels valors naturals de l'àmbit del pla.
4. En qualsevol supòsit no previst en el present pla serà preceptiu l'informe favorable de l'Ajuntament d'Alzira i de l'òrgan competent en matèria de Xarxa Natura 2000, en l'àmbit del Lloc d'Importància Comunitària Serra de Corbera, sense perjuí de les competències sectorials que puguen existir.

Article 8. Règim d'avaluació d'impactes ambientals
Els projectes, plans, actuacions, obres i activitats que es realitzen o implanten en l'àmbit territorial del paratge se sotmetran al règim d'avaluació ambiental establit en la legislació autonòmica valenciana i estatal sobre avaluació d'impacte ambiental vigent en eixe moment.


Article 9. Autoritzacions i informes previs
1. A més de les actuacions, plans i projectes l'execució dels quals requerix l'autorització especial o l'informe vinculant de la conselleria competent en matèria de medi ambient o de la competent en matèria de patrimoni històric, o de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, requeriran específicament l'autorització expressa del departament amb competències en matèria de medi ambient de l'Ajuntament d'Alzira, amb consulta prèvia al Consell de Participació del Paratge Natural Municipal, les següents:
a) Recol·lecció de plantes silvestres.
b) Tancaments de finques.
c) Projectes d'investigació.
d) Tractaments de manteniment i eliminació de vegetació.
e) Control biològic de plagues.
f) Activitats relacionades amb l'espeleologia.
g) Millores dels punts d'aigua o la presa d'aigua de les fonts per a alguna finalitat com l'extinció d'incendis forestals.
h) I altres que es consideren necessàries per a la correcta gestió del paratge.
Quan de les actuacions previstes en el paratge es preveja l'afecció al patrimoni historicocultural, també es requerirà l'autorització expressa del departament amb competències de patrimoni històric de l'Ajuntament d'Alzira.
2. Les autoritzacions relacionades amb el control d'accessos i visites al paratge, entrada de vehicles i visites de grups organitzats seran emeses pel departament amb competències en matèria de medi ambient de l'Ajuntament d'Alzira, i s'informarà el Consell de Participació del Paratge Natural Municipal quan, per circumstàncies extraordinàries, el nombre de visites siga superior al límit que puga establir l'Ajuntament d'Alzira amb caràcter general.
3. Les autoritzacions anteriors s'atorgaran sense perjuí de l'obligació d'obtindre les llicències o autoritzacions que siguen aplicables amb caràcter sectorial a determinades activitats, així com en concordança amb el que establix la present normativa.

TÍTOL II
Normes generals d'ordenació d'usos i activitats
per a la conservació dels recursos naturals

CAPÍTOL I
Normes sobre protecció de recursos

Secció primera
Protecció dels recursos hidrològics i la qualitat de l'aigua

Article 10. Marc general per a la protecció dels recursos hídrics i del domini públic hidràulic
1. La protecció dels recursos hídrics en l'àmbit del PE es regirà, amb caràcter general, per la normativa sectorial en matèria d'aigües i, de manera especial, pel Reial Decret Legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual es va aprovar el Text Refós de la Llei d'Aigües, i les disposicions que el despleguen.
2. El PE serà compatible amb la gestió pública de l'aigua, l'ordenació del territori, la conservació i protecció del medi ambient i la restauració de la naturalesa, als efectes del Reial Decret Legislatiu 1/2001, de 20 de juliol.
3. Respecte al domini públic hidràulic, es considerarà el que disposa el Reial Decret 9/2008, d'11 de gener, pel qual es va modificar el Reglament del Domini Públic Hidràulic, aprovat pel Reial Decret 849/1986, d'11 d'abril. En el marc de les competències que li són atribuïdes per la Constitució Espanyola, l'Estat exercirà les funcions que li són atribuïdes per la legislació sectorial vigent.
4. Segons la legislació vigent en matèria d'aigües, per a la realització de qualsevol obra o treball en el domini públic hidràulic caldrà obtindre les autoritzacions administratives necessàries per l'organisme de conca en l'àmbit de les seues competències, a excepció dels casos especials regulats legalment.
5. Amb caràcter general, es prohibixen els usos i activitats que puguen contribuir al deteriorament de la qualitat de les aigües, així com també les obres, actuacions i infraestructures que puguen dificultar el flux hídric o que en suposen un maneig no racional.

Article 11. Llits, riberes i marges de barrancs
1. Es mantindran les condicions naturals dels llits de riu i quedaran prohibides les obres i construccions, amb caràcter provisional o permanent, que puguen alterar o dificultar el curs de les aigües, que no es podran canalitzar o dragar, excepte en aquells casos necessaris per a obres autoritzades de condicionament o neteja de llits de riu. Se n'exceptuen les obres que estiguen programades en projectes de restauració hidrologicoforestal.
2. Es consideren compatibles amb la protecció del paratge les actuacions de manteniment de llits de riu i gestió de recursos hídrics que ha de realitzar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en l'àmbit de les seues competències, respectant els valors naturals i històrics del paratge i amb l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de medi ambient.
3. En la zona de domini públic hidràulic, així com en els marges inclosos en les zones de servitud definides en la Llei d'Aigües, es conservarà i es recuperarà la vegetació de ribera, i no es permetrà la transformació a cultius dels terrenys actualment erms o destinats a usos forestals. Es permetran les labors de neteja i desbrossament selectius quan existisca risc per a la seguretat de les persones o els béns en cas d'avinguda, amb l'informe favorable de la conselleria competent en matèria de medi ambient.
4. Es prohibix l'ocupació del domini públic hidràulic i de la zona de servitud per instal·lacions o construccions de qualsevol tipus, permanents o temporals, així com l'extracció d'àrids, excepte en els casos necessaris per a obres autoritzades de condicionament o neteja de llits o protecció del patrimoni històric o natural.


Article 12. Abocaments d'aigües residuals
1. En aplicació de l'article 100 del Text Refós de la Llei d'Aigües, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, es prohibix, amb caràcter general, l'abocament directe o indirecte d'aigües i de productes residuals susceptibles de contaminar les aigües continentals o qualsevol altre element del domini públic hidràulic, llevat que es compte amb l'autorització prèvia administrativa de l'organisme de conca.

2. Es prohibix l'abocament sense depurar, directe o indirecte, d'aigües residuals, així com l'abocament o el depòsit permanent o temporal de qualsevol tipus de residus sòlids, runes o substàncies, qualsevol que siga la seua naturalesa, que constituïsquen o puguen constituir un perill de contaminació de les aigües o degradació del seu entorn.
3. El tractament de les aigües residuals haurà de ser tal que s'ajuste a les condicions de qualitat exigides per als usos a què serà destinada. Per al sanejament d'edificacions aïllades i d'àrees recreatives es disposarà, en aquells punts que siga necessari, de depuradores de tipus compacte, preferiblement d'oxidació total. Estan expressament prohibits els pous cegos i les fosses sèptiques.


Article 13. Fonts i surgències
1. Es prohibix qualsevol actuació que puga modificar substancialment, en la seua configuració física o qualitat de les aigües, l'estat actual de les fonts i surgències naturals d'aigua.
2. Es podran realitzar actuacions per a la millora estètica o l'adequació ecològica dels punts d'aigua presents en el paratge, que requeriran l'autorització de l'Ajuntament d'Alzira, sense perjuí de la resta de les autoritzacions necessàries segons la legislació vigent.
3. La conselleria competent en matèria de medi ambient haurà d'autoritzar obres, plantacions i altres actuacions destinades a millorar i adequar les àrees contigües a les fonts per a la seua preservació com a patrimoni natural.

Article 14. Aigües subterrànies i captacions d'aigua
1. No es permet establir pous, trinxeres, galeries o qualsevol dispositiu destinat a facilitar l'absorció pel terreny d'aigües residuals que puguen produir, per la seua toxicitat o composició química i bacteriològica, la contaminació de les aigües subterrànies.
2. Queden prohibides les obertures de pous o captacions d'aigua dins de l'àmbit del PE, excepte les destinades a satisfer les necessitats derivades de les infraestructures d'ús públic, sempre que es justifiquen com l'única via d'abastiment possible. En tot cas, hauran d'efectuar-se de manera que no provoquen repercussions negatives sobre el sistema hidrològic i la resta dels aprofitaments i hauran de comptar amb l'autorització de l'organisme de conca.

Secció segona
Protecció del sòl i dels recursos geològics

Article 15. Marc general per a la protecció de sòls
1. En les zones amb sòls degradats per l'erosió s'afavoriran totes aquelles actuacions que tendisquen a la seua conservació (recuperació de la coberta vegetal, restauració i manteniment de marges, bancals, talussos, murs de pedra i tanques i manteniment de cultius llenyosos).

2. Es prohibixen les transformacions a sòl agrícola de terrenys forestals, a excepció d'allò que s'ha indicat en l'article 17.3 d'este PE. Així mateix, es prohibix la realització d'amargenaments de sòls, excepte en projectes de correcció de desnivells i obres per al control de l'erosió.

3. Sempre que la realització d'una obra estiga acompanyada de la generació de desnivells per desmunt o terraplé serà obligatori fixar-los per mitjà de revegetació amb espècies pròpies de la zona o elements naturals. Es podran permetre les actuacions d'obra civil per a la conservació i millora, sempre que siguen tractades per mitjà de tècniques d'integració paisatgística.

Article 16. Conservació de la coberta vegetal
Es consideren prioritàries, en l'àmbit territorial del PE, totes les actuacions encaminades a conservar la coberta vegetal per a evitar els processos erosius.

Article 17. Pràctiques de conservació de sòls
1. Es prohibix la destrucció de bancals i els seus marges, així com les labors que posen en perill la seua estabilitat o que suposen la seua eliminació.
2. S'autoritzaran les actuacions de restauració hidrològica forestal previstes per la planificació forestal general o una altra planificació territorial específica, sempre que no es comprometen els valors naturals i històrics del paratge.
3. Es cuidarà l'estabilització i la regeneració dels terrenys situats en vessants, amb terrasses o bancals que hagen deixat de ser conservats o que s'abandonen com a sòls agrícoles. Per a això, es procurarà la recuperació dels antics cultius de secà, dins del marc previst en la legislació forestal.
4. Els marges de pedra funcionals o derrocats associats a antics bancals o per a la correcció de processos erosius en terrenys agrícoles o marges de pistes i carreteres són d'un interés especial en este àmbit. Els marges es reconstruiran amb pedra procedent d'una pedrera legalitzada i s'utilitzaran per a la seua restauració preferentment mètodes tradicionals, sense rejuntar la cara exterior, i fent ixents irregulars pels quals puga escalar la fauna.
5. Es podran obrir noves pistes forestals tan sols per implementació del pla municipal de prevenció i extinció d'incendis forestals. En tot cas, l'ampliació o modificació del traçat, així com la construcció de vies d'accés de qualsevol naturalesa, hauran de sotmetre's a l'avaluació d'impacte ambiental corresponent i, a més, en el cas que l'Ajuntament d'Alzira no siga el promotor, hauran de sotmetre's a la seua consulta, estudiant cas per cas cada projecte i establint, si és procedent, mesures protectores o correctores addicionals.

6. Queden prohibits els moviments de terres i, en general, alteracions de l'orografia natural dels terrenys, excepte quan tinguen com a objecte treballs de restauració o millora ambiental, prevenció d'incendis forestals o la instal·lació dels equipaments i servicis autoritzats en les zones habilitades per a tal fi.

Article 18. Protecció d'elements d'interés geològic i geomorfològic

1. Es consideren de protecció especial tots els elements d'interés geològic i geomorfològic singular, així com les coves i els avencs presents dins de l'àmbit del paratge.
2. Per a les coves i els avencs presents en l'àmbit del paratge, caldrà ajustar-se al que disposa el Decret 65/2006, de 12 de maig, del Consell, pel qual es va desplegar el règim de protecció de les coves i es va aprovar el Catàleg de Coves de la Comunitat Valenciana.
3. Qualsevol actuació que puga afectar la integritat física o l'equilibri ambiental d'una cavitat subterrània requerirà l'autorització expressa i motivada de la conselleria competent en matèria de medi ambient. Esta autorització s'entén sense perjuí de les autoritzacions sectorials i de les llicències municipals que siguen preceptives per a determinades activitats.
4. Específicament, es prohibix l'aprofitament turístic o esportiu de les cavitats del paratge. Queda exclosa d'esta consideració la pràctica espeleològica habitual i respectuosa amb el medi ambient subterrani, així com l'activitat docent relacionada amb esta, per a la qual caldrà sol·licitar autorització a l'Ajuntament d'Alzira.
5. Es prohibix la perforació del subsòl per al pas d'infraestructures de caràcter subterrani, a excepció d'aquelles que siguen per a ús exclusiu del paratge.

Secció tercera
Protecció de la flora i la fauna silvestres

Article 19. Formacions d'espècies vegetals
1. Es consideren formacions vegetals silvestres subjectes a les determinacions d'este PE totes aquelles de caràcter natural que hi haja en l'àmbit afectat no procedents d'activitats agrícoles, ornamentals o associades a la presència humana.
2. En l'àmbit territorial del PE, i en referència a allò que s'ha definit per al Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Serra de Corbera, es consideren els hàbitats naturals d'interés següents, d'acord amb allò que s'ha estipulat en la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, amb la consideració d'hàbitats amb un valor especial:
a) Matolls termomediterranis i preestèpics.
b) Zones subestèpiques de gramínies i anuals de Thero-Brachypodietea, d'interés prioritari.
c) Penyals silicis amb vegetació pionera del Sedo-Scleranthion o del Sedo Albi-Seronicion dillenii.
d) Prats calcaris càrstics o basòfils de l'Alysso-Sedion albi.
3. La flora classificada com a espècie rara, endèmica o amenaçada, o qualsevol altre estatus de caràcter protector, serà igualment gestionada amb principis de conservació.
4. La vegetació de llits i riberes, per la seua especial fragilitat i importància ecològica, tindrà una consideració prioritària o especial i se'n fomentarà la recuperació.

Article 20. Tala i recol·lecció de vegetals i fongs
Queda prohibida la tala, poda, recol·lecció, dany o mutilació dels exemplars i llavors de les espècies silvestres de l'àmbit d'este PE, realitzats a través de qualsevol mètode, excepte per a treballs científics d'investigació i maneig i conservació de la diversitat genètica, així com les derivades de les labors de manteniment del paratge, dins de les quals s'inclouen la millora de les formacions vegetals, tractaments silvícoles, tractaments fitosanitaris, de prevenció d'incendis, de disminució de riscos per a persones i béns o de manteniment d'infraestructures, que requeriran l'autorització expressa del departament amb competències en matèria de medi ambient de l'Ajuntament d'Alzira, a més de les autoritzacions necessàries de la conselleria competent en matèria de medi ambient.

Article 21. Gestió general de la vegetació
1. Els treballs de regeneració i recuperació de la coberta vegetal tindran per objecte la formació i potenciació de les comunitats vegetals naturals característiques de l'àmbit del PE i la conservació de la flora endèmica, rara o amenaçada.
2. Les espècies herbàcies, arbustives i arbòries que pertanyen a les formacions naturals seran utilitzades per a afavorir el dinamisme de la vegetació, la protecció del sòl i el subministrament de recursos genètics de la vegetació.
3. No es permetrà la introducció i repoblació amb espècies exòtiques invasores, enteses estes com tota espècie, subespècie o varietat que no pertanga, o haja pertangut històricament, a la vegetació silvestre de l'àmbit del PE. Es propiciarà la seua eradicació segons el Decret 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, pel qual es van aprovar mesures per al control d'espècies exòtiques invasores en la Comunitat Valenciana, i se substituiran per espècies autòctones. S'exceptua el Jardí del Casalot de la Murta per la seua consideració especial de patrimoni històric, així com les zones actualment enjardinades de l'entorn dels edificis i construccions existents, sempre que no signifiquen una amenaça per a la vegetació autòctona.
4. Es permetrà la reintroducció d'espècies autòctones que no existixen actualment en l'àmbit del paratge, sempre que es presente un pla aprovat per l'administració competent en espècies protegides, amb l'informe tècnic previ favorable del departament amb competències en matèria de medi ambient de l'Ajuntament d'Alzira.
5. La modificació substancial de l'estructura de la vegetació natural del paratge, enteses com a tal actuacions com canvi de l'espècie principal, canvi d'estructura vegetal natural, tractaments fitosanitaris massius i eliminació d'espècies de valor ecològic, amb l'informe previ favorable de la conselleria competent en matèria de medi ambient.


Article 22. Protecció de la fauna salvatge
1. En aplicació de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, no es permeten, amb caràcter general, les activitats que puguen comportar la destrucció o el deteriorament irreversible de la fauna salvatge, com ara la destrucció de nius i caus, tràfic, manipulació i comerç de cries, ous, adults i exemplars i l'eliminació excessiva de la capa orgànica del sòl.
2. Es permetrà, dins de les actuacions previstes pels plans tècnics d'ordenació cinegètica respectius, l'establiment de les millores per a refugi i alimentació de la fauna en els vedats V-10.155 i V-10.063.

3. Els gossos són els únics animals de companyia que es permeten als visitants del paratge; hauran d'anar subjectes amb corretja per a evitar accidents, molèsties a la fauna i a altres visitants, sense perjuí del seu ús relacionat amb l'activitat cinegètica on estiga permesa. No es permeten els jocs dels animals amb pals, pedres o semblants. Sense perjuí de l'anterior, l'Ajuntament d'Alzira podrà adoptar les mesures que considere necessàries a l'objecte de restringir l'accés d'estos animals a determinades zones per a evitar riscos per a la fauna silvestre.


Article 23. Repoblació o alliberament d'animals
1. Es prohibix la repoblació i solta de qualsevol espècie animal exòtica, entesa per tal tota espècie, subespècie o varietat que no pertanga o haja pertangut històricament a la fauna de l'àmbit del pla, excepte la utilització puntual d'espècies per a control biològic de plagues que realitze o que autoritze l'administració competent.

2. En relació amb les espècies autòctones catalogades i protegides, de conformitat amb el que es disposa en les normes legals d'aplicació, la introducció i reintroducció d'espècies o l'afermament de poblacions i la manera de realitzar-les requerix un pla de reintroducció, d'acord amb els criteris establits per la Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa (UICN). Este pla haurà de ser autoritzat o promogut per la conselleria competent en matèria de medi ambient.


Article 24. Tancament de finques
1. Es considera autoritzable el tancament dins del paratge o en parcel·les limítrofes sempre que no comprometen la funció de connectivitat de l'espai, a excepció dels tancaments que es vinculen a la seguretat i la protecció d'edificis i construccions. En tot cas, haurà de complir-se el que establix el Decret 178/2005, de 18 de novembre, del Consell, pel qual s'establixen les condicions de les tanques en el medi natural i dels tancaments cinegètics.

2. No es permet la tanca exclusivament d'obra en el perímetre de l'espai.
3. No es permet, en cap cas, l'ús o la instal·lació de tanques electrificades.
4. El clos dels cèrvols de la Casella es mantindrà per la seua tradició i la seua funció d'educació ambiental respecte de la fauna silvestre, sense perjuí de reforçar o substituir el tancament actual amb les opcions de tanca més adequades per al benestar dels animals.

Article 25. Xarxa Natura 2000
1. Com que és un espai inclòs en la Xarxa Natura 2000 per haver sigut seleccionat com a Lloc d'Importància Comunitària (LIC), serà aplicable, a l'àmbit del present paratge natural municipal que coincidisca amb la mencionada figura de protecció, el règim de conservació previst en els apartats següents.
2. Seran aplicables plenament les mesures de conservació previstes en les normes de gestió de l'espai protegit de la Xarxa Natura 2000 que s'aproven en virtut del que establix l'article 45.1 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, les quals constituiran l'instrument de gestió i contindran les mesures reglamentàries, administratives i contractuals previstes en l'article. Les normes de gestió prevaldran en cas de contradicció amb el present PE.

3. Seran aplicables plenament les mesures que es dicten per a previndre el deteriorament dels hàbitats i les alteracions a les espècies que van motivar la selecció o declaració de l'espai Xarxa Natura 2000, de conformitat amb el que establix l'article 45.2 de la mencionada Llei 42/2007, de 13 de desembre.
4. Serà aplicable plenament el règim especial d'avaluació i autorització de plans, programes i projectes previst en l'article 45, apartat 4 i següents de la mencionada Llei 42/2007, de 13 de desembre, i normes reglamentàries estatals i autonòmiques que la despleguen.


Secció quarta
Protecció del patrimoni històric i cultural

Article 26. Patrimoni històric i cultural
1. En relació amb els béns culturals compresos en el Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella, hi serà aplicable la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, modificada per la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat.

2. Tindran la consideració de béns culturals especialment protegits, independentment de la seua localització, aquells que s'incloguen en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, en el Catàleg de Jaciments Arqueològics i Etnològics o en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, elaborat per la conselleria competent en matèria de patrimoni històric, així com els inclosos en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic o Catàleg de Béns i Espais Protegits del Pla General d'Ordenació Urbana en la categoria de protecció integral.

3. Els elements i conjunts considerats recursos arqueològics, etnològics i historicoartístics podran acollir usos didàctics, sempre que no impliquen la pèrdua dels seus valors científics i culturals i amb l'obtenció prèvia de l'informe favorable de la conselleria competent en matèria de patrimoni històric.
4. Si aparegueren restes arqueològiques, etnològiques, paleontològiques o indicis de la seua existència en l'àmbit del paratge, se'n donarà compte a la conselleria competent en matèria de patrimoni històric.
5. Qualsevol actuació que puga afectar els béns inclosos en l'inventari de béns immobles del patrimoni cultural valencià en l'àmbit del paratge haurà d'obtindre l'informe favorable previ de la conselleria competent en matèria de patrimoni històric.
6. Es fomentaran les activitats de gestió sobre els elements propis, així com en la seua àrea d'influència, que necessiten el control de la vegetació per a assegurar la seua protecció i conservació, tenint en compte mesures d'integració paisatgística.
7. La protecció del Monestir de la Murta, declarat Bé d'Interés Cultural, i el seu entorn estarà regulada a través d'un pla especial que delimite les actuacions que cal realitzar per a la seua conservació com a patrimoni natural.
8. L'Ajuntament d'Alzira haurà de redactar el pla especial preceptiu de protecció del Bé d'Interés Cultural (BIC) Monestir de la Murta, d'acord amb els criteris establits en l'article 39 de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat. Este PE es tramitarà segons el que disposa l'article 39 esmentat.
9. Fins a l'aprovació definitiva del pla especial de protecció del BIC, qualsevol intervenció que puga afectar-lo, incloent-hi el seu entorn de protecció, haurà de ser autoritzada per la conselleria competent en matèria de patrimoni històric. S'hi aplicarà la normativa genèrica de protecció establida en la legislació sectorial esmentada i, si no n'hi ha, els criteris d'aplicació directa disposats en els articles 38 i 39 de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat.
10. Qualsevol intervenció en el BIC haurà d'anar encaminada a la preservació i l'acreixement dels valors patrimonials que van determinar el dit reconeixement, ajustant-se als criteris establits en la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat.
En aplicació de la disposició transitòria primera de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, i fins que no es formalitze la delimitació del seu entorn de protecció a través de l'aprovació del PE, el BIC té establit un entorn de protecció de 200 metres des del seu contorn extern.
11. Els murs de pedra seca presents en el paratge, a més de suposar un element de subjecció de sòl i reducció de l'erosió, seran considerats com un element de patrimoni cultural i, per tant, seran catalogats i protegits. Tan sols podran ser alterats per necessitats de gestió del paratge, per a l'adopció de mesures de protecció d'altres valors.

12. Es prohibix expressament la destrucció i modificació substancial dels edificis, les construccions o les infraestructures tradicionals, com ara aljubs, pous, forns de calç, corrals, pletes, neveres i altres elements constructius relacionats amb les activitats tradicionals i el patrimoni, que es troben catalogats o que tinguen aptitud per a això.


Secció quinta
Protecció del paisatge

Article 27. Qualitat paisatgística
1. Es reconeixen els valors dels elements d'origen biòtic i abiòtic, junt amb els d'origen antròpic, com els aspectes que conformen el valuós paisatge actual de la Murta i la Casella, i que adquirixen el valor de patrimoni cultural que cal preservar.
2. L'Ajuntament d'Alzira, com a administració competent, haurà d'assegurar el compliment de les disposicions sobre protecció i ordenació del paisatge contingudes en el títol II de la Llei 4/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, així com el contingut del Reglament de Paisatge de la Comunitat Valenciana, aprovat per mitjà del Decret 120/2006, d'11 d'agost, del Consell.



Article 28. Integració paisatgística
1. La implantació d'usos o activitats que puga portar associat un impacte negatiu sobre el paisatge haurà de realitzar-se de manera que es minimitze el dit impacte.
2. Les pistes forestals, construccions i infraestructures de qualsevol tipus que siguen autoritzades segons el que disposa la present normativa es realitzaran atenent la màxima integració en el paisatge i el mínim impacte visual.
3. Es protegirà el paisatge entorn d'aquelles fites i elements característics de caràcter natural (com penyals o arbres singulars) o patrimonial (com el monestir, forns de calç o murs de pedra), establint perímetres de protecció visual sobre la base de conques visuals que garantisquen la seua singularitat en l'entorn, per mitjà de l'eliminació de la vegetació circumdant sempre que siga estrictament necessari i que no supose una pèrdua dels valors naturals de l'espai.

Article 29. Publicitat estàtica
1. No es permet la col·locació de cartells informatius, publicitaris, inscripcions, senyals, signes i dibuixos en pedres, arbres o qualsevol altre element del medi natural, així com en tot bé moble o immoble, amb les excepcions regulades en el paràgraf següent.
2. En el paratge s'admetran únicament els indicadors d'activitats, establiments i llocs de caràcter institucional relacionats amb l'ús públic i educatiu i la gestió de l'àmbit territorial objecte del PE que per les seues dimensions, disseny i col·locació siguen adequats a l'estructura ambiental on s'instal·len.
3. La denominació oficial de l'espai natural protegit és la de Paraje Natural Municipal la Murta y la Casella, en castellà, i Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella, en valencià. Es durà a terme la normalització dels cartells que s'ubiquen dins de l'àmbit del PE, d'acord amb una normalització pròpia de l'Ajuntament d'Alzira, mentres que no n'hi haja una per a la figura de paratges naturals municipals aprovada per la conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits.


Secció sexta
Protecció de les vies pecuàries

Article 30. Vies pecuàries
1. La via pecuària existent en l'àmbit del PE estarà subjecta al que disposa la Llei 3/1995, de 23 de març, de Vies Pecuàries, i a allò que s'ha estipulat en la Llei 42/2007, de 13 de desembre, i a les directrius establides en este pla especial.
2. Segons el projecte de classificació de les vies pecuàries del terme municipal d'Alzira, per l'àmbit del PE discorre la via pecuària Vereda dels Frares, amb una longitud aproximada en este àmbit de 3.500 metres i una amplària legal de 20,89 metres. La dita via no es troba amollonada ni delimitada.
3. S'instarà la conselleria competent perquè realitze la delimitació i l'amollonament d'esta via pecuària, i haurà de vetlar pel seu amollonament i conservació.
4. L'Ajuntament d'Alzira vetlarà per adequar la via pecuària a les seues funcions de corredor ecològic i al seu ús educatiu i recreatiu, sense afectar el seu caràcter històric i ramader, i establirà limitacions al seu ús per mitjà de la cavalcada i altres formes de desplaçament esportiu sobre vehicles no motoritzats, a l'empara del que preveu la Llei 3/1995, de 23 de març.
5. D'acord amb el que es disposa en l'article 17 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, es fomentarà la inclusió de la mencionada via pecuària en el Catàleg de Vies Pecuàries d'Interés Natural de la Comunitat Valenciana.

CAPÍTOL II
Normes sobre regulació d'activitats

Secció primera
Activitats extractives i mineres

Article 31. Extracció de minerals
1. Es prohibix l'extracció de recursos minerals en tot l'àmbit del paratge natural municipal.
2. El paratge es preservarà d'activitats que puguen donar lloc a la destrucció d'aquells àmbits que presenten valors geològics i paleontològics.

SECCIÓ SEGONA
Activitats agrícoles

Article 32. Activitats agrícoles
1. Les activitats agrícoles existents en l'àmbit del PE es consideren protegides per formar part del model territorial de l'àrea, a més del seu interés social, econòmic, cultural i ambiental, açò últim per la diversitat biològica i paisatgística i de prevenció d'incendis forestals que comporten. Únicament es practicaran en el sòl classificat com a sòl d'ús agrícola en el conegut com a Racó de les Vinyes, sense perjuí de la posada en valor de camps de cultiu de secà abandonats i sembres vinculades a la recuperació de la fauna silvestre en altres zones del paratge, o de suport a l'activitat cinegètica, segons regule el pla tècnic d'ordenació cinegètica corresponent.

2. Es permetrà el cultiu d'espècies i varietats que històricament s'hagen explotat en el terme municipal d'Alzira prioritzant les pràctiques agrícoles més respectuoses amb el medi ambient. Excepcionalment, se'n permetran d'altres vinculades a activitats relacionades amb l'educació ambiental.
3. En cas d'ampliació del paratge en àrees destinades actualment a l'activitat agrícola, es mantindrà este ús fins que no entre en contradicció amb la conservació del patrimoni natural, cultural o històric.

4. Es prohibixen les noves transformacions de secà en regadiu.
5. Es permet la recuperació puntual de l'activitat agrícola en camps de cultius de secà abandonats, com a part d'estratègies generals de conservació del paisatge i els ecosistemes i per a la creació de discontinuïtats que afavorisquen la prevenció d'incendis forestals.

6. Es prohibixen, amb caràcter general, les pràctiques agrícoles amb la modalitat d'hivernacle o túnel, exceptuant les instal·lacions necessàries d'un viver per a autosubministrament de planta en la zona classificada com a sòl d'ús agrícola o vinculat a activitats didàctiques.

Article 33. Construccions i instal·lacions relacionades amb les activitats agropecuàries
Sense perjuí d'allò que s'ha indicat en l'article 51 del present PE, en el sòl classificat com a sòl d'ús agrícola es permetran les construccions i instal·lacions agropecuàries vinculades a la correcta gestió del paratge en qualsevol dels seus àmbits, i es priorizarà la rehabilitació dels edificis existents abans que la construcció de noves edificacions.


Article 34. Productes fitosanitaris d'ús agrícola
L'ús de productes fitosanitaris haurà d'ajustar-se a les normes i plans sectorials que hi siguen aplicables, d'acord amb els períodes, les limitacions i les condicions establits pels organismes competents i a les determinacions contingudes en este PE. En tot cas, es prohibix la utilització d'herbicides volàtils de qualsevol tipus i s'utilitzarà l'opció menys danyosa per als valors de l'entorn.

Article 35. Productes fitosanitaris forestals
En relació amb la utilització de productes fitosanitaris, caldrà ajustar-se a allò que disposa la normativa vigent en la matèria, i el servici competent en matèria de sanitat forestal serà el que determinarà els tractaments i productes que cal utilitzar. Serà necessària l'autorització de la conselleria competent en matèria de medi ambient per a la utilització de mitjans aeris en l'aplicació dels dits productes.

Article 36. Ramaderia
1. S'autoritza l'activitat ramadera extensiva únicament vinculada a activitats didàctiques, educatives i a la prevenció d'incendis forestals.

2. L'ordenació del pasturatge es farà tenint en compte:
a) Delimitació d'àrees fitades.
b) Definició de la càrrega ramadera aplicable a diferents zones.
c) Supervisió de l'activitat per a garantir la conservació i millora de la flora.
d) Disseny d'un sistema de rotació per a evitar la sobrepastura.
3. Es fomentarà la recuperació de les construccions vinculades a la ramaderia per als usos permesos. En el cas de noves instal·lacions, s'ubicaran en el sòl destinat a l'ús agrícola.
4. Es fomentarà la conservació de les races autòctones de la Comunitat Valenciana.
5. Els terrenys forestals afectats per un incendi no podran ser destinats al pasturatge, almenys, durant els cinc anys posteriors a este.


Article 37. Apicultura
Es prohibix l'aprofitament apícola en tot l'àmbit territorial d'este PE, excepte el seu ús puntual vinculat a activitats didàctiques o de foment i recuperació de les espècies vegetals.

Secció tercera
Activitat forestal

Article 38. Marc general per a l'activitat forestal
L'activitat forestal en l'àmbit d'este PE es regirà, amb caràcter general, per les disposicions de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana., modificada en l'article 2 per l'article 32 de la Llei 10/1998, de 28 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat, i pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell, pel qual es va aprovar el seu reglament, així com pel que disposa la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests, modificada per la Llei 10/2006, de 28 d'abril.

Article 39. Terrenys forestals
1. Als efectes del present pla, es consideren forests o terrenys forestals els així definits en l'article 2 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat.
2. En l'àmbit del PE, el règim de gestió dels terrenys forestals és l'establit, amb caràcter general, per la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, i el Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell, pel qual es va aprovar el seu reglament, així com pel que disposa la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests, i la Llei 10/2006, de 28 d'abril, de modificació de l'anterior.
3. En consonància amb el que establix el preàmbul de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, es fomentarà la intervenció de l'Ajuntament d'Alzira en l'administració i la gestió del terreny forestal inclòs en l'àmbit del paratge natural municipal, en cooperació amb l'administració forestal per a la consecució dels objectius previstos en la llei esmentada.
4. De conformitat amb l'article 103 del Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell, l'Ajuntament d'Alzira iniciarà les accions oportunes per a incorporar al seu patrimoni els terrenys forestals o agrícoles abandonats que no es troben inscrits en el Registre de la Propietat i que siguen perimetrals a l'espai per a ampliar la superfície de l'àmbit de protecció.
5. L'Ajuntament d'Alzira iniciarà les accions oportunes per a ampliar la superfície de protecció del paratge natural municipal per mitjà de la compra de parcel·les o la firma de convenis amb els propietaris. Els criteris de selecció de les parcel·les que cal incorporar seran els següents:

a) Hauran de tindre prou valors ecològics, paisatgístics i naturals que les facen susceptibles de protecció i donen continuïtat als valors actuals del paratge natural municipal.
b) Es valorarà la capacitat de recuperació que presenten estes parcel·les en el moment de la seua inclusió.
6. Es promourà la firma de convenis, consorcis o qualsevol altra figura prevista per la legislació, entre l'ajuntament, l'administració forestal i/o els propietaris particulars de terrenys forestals, per a la realització de labors de reforestació i regeneració, treballs i tractaments de prevenció i d'extinció de plagues i malalties i de prevenció d'incendis.



Article 40. Planificació forestal
L'Ajuntament d'Alzira promourà la realització de plans tècnics de gestió i millora forestal, tant en la Murta com en la Casella, que s'adaptaran a una metodologia d'ordenació per rodals, sistema de planificació l'objectiu del qual és la gestió multifuncional i la conservació dels ecosistemes forestals, i es basarà, en la mesura que siga possible, en les tècniques de silvicultura pròxima a la naturalesa.

Article 41. Repoblació forestal
1. Sense perjuí del que disposa este PE, la repoblació de terrenys forestals haurà d'ajustar-se a les normes que hi siguen aplicables.
2. El material vegetal utilitzat en les repoblacions haurà de complir els requisits exigits en l'annex II de l'Orde de 16 de maig de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es van aprovar les directrius tècniques bàsiques per a les actuacions d'aforestació o repoblació forestal en la Comunitat Valenciana, així com en l'Orde de 19 de febrer de 1997, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual s'establixen les normes relatives a la procedència i els patrons de qualitat dels materials de reproducció que s'utilitzen per a fins forestals en el territori de la Comunitat Valenciana. Així mateix, haurà de procedir d'una regió o domini de procedència, definides en la norma abans mencionada, que incloga el territori del PE.

3. S'haurà de tindre en compte el foment de les espècies que donen una major estabilitat ecològica i hidrològica a la zona que es pretén repoblar. En concret, es fomentarà, sempre que siga possible, la implantació de masses mixtes amb espècies de frondoses, a fi d'obtindre ecosistemes forestals amb un alt grau de maduresa i diversitat.

Article 42. Silvicultura
1. En l'àmbit del paratge s'hauran d'aplicar tècniques silvícoles tan poc agressives com siga possible per a millorar la biodiversitat i multifuncionalitat de l'ecosistema forestal, i s'evitaran, amb caràcter general, les acumulacions innecessàries de combustible en la forest.
2. En la planificació de les intervencions es tendirà a la formació de masses que protegisquen el sòl adequadament i que al mateix temps tinguen una estructura amb discontinuïtat horitzontal i vertical de combustible per a reduir el risc d'incendis.
3. Les intervencions seran disperses, mai contínues, i afectaran àrees de poca extensió, excepte per raons fitosanitàries, instal·lació o manteniment d'infraestructures o mesures de prevenció d'incendis forestals.


Article 43. Incendis forestals
1. En matèria d'incendis forestals, este PE està subjecte a allò que ha estipulat la legislació sectorial, pla de demarcació i pla municipal de prevenció i extinció d'incendis forestals. Es podran ampliar i concretar estos últims per mitjà de la redacció d'un pla sectorial de prevenció i extinció d'incendis específic del paratge natural municipal.

2. Es prohibix, en general, l'ús del foc; així mateix, es prohibix el llançament de coets, globus, artefactes de qualsevol classe que continguen foc o que puguen provocar-ne directament; l'emmagatzematge, el transport o la utilització de matèries inflamables o explosives; la utilització de grups electrògens, motors, equips elèctrics o d'explosió, aparells de soldadura, etc. S'exclou d'esta prohibició l'ús i emmagatzematge de combustible, o la utilització d'aparells destinats al funcionament de les instal·lacions d'ús públic, edificacions i infraestructures existents, el seu manteniment i reparació, així com el seu transport per les vies d'accés a estes amb les autoritzacions prèvies. També s'exclou d'esta prohibició l'ús del foc en l'interior dels edificis amb les degudes mesures de seguretat.
3. No s'autoritzarà la construcció de nous paellers en cap àrea del paratge.
4. En totes les instal·lacions i infraestructures d'ús públic situades en l'àmbit del paratge s'implantaran les mesures necessàries per a disminuir el risc d'incendi forestal. S'implantaran les mesures establides en la legislació vigent.


Secció quarta
Activitat cinegètica

Article 44. Marc general de caça
1. La caça esportiva està permesa en l'àmbit del PE únicament en la Casella, en el vedat matriculat com a V-10.155, d'acord amb els períodes i les condicions establits en la legislació sectorial específica i en els articles del present PE. La caça esportiva no està permesa en l'àmbit de la Murta, vedat V-10.063, on es permetran, excepcionalment, les tècniques de caça previstes en l'article 13 de la Llei 13/2004, de 27 de desembre, de la Generalitat, de Caça de la Comunitat Valenciana, en les situacions allí regulades.
En l'àmbit territorial del paratge no es podran declarar nous vedats de caça o l'ampliació dels existents.
2. Poden ser objecte de caça les espècies que ho són amb caràcter general en la Comunitat Valenciana, segons la legislació sectorial aplicable.

Article 45. Ordenació cinegètica
1. L'Ajuntament d'Alzira vetlarà perquè els plans tècnics d'ordenació cinegètica es regulen com a instrument de gestió per a l'aprofitament de les espècies cinegètiques de manera compatible amb la seua capacitat biològica i potenciació de les espècies existents. S'ordenaran les intervencions d'ús, gestió i foment que calga realitzar en cada espai donant preferència a les mesures de conservació i millora dels hàbitats propicis per a cada espècie cinegètica. L'exercici de l'activitat cinegètica haurà de realitzar-se de manera que s'evite la interferència amb altres usos, sense crear el risc per a usuaris i visitants de l'espai natural i per a garantir un estat adequat de conservació del paratge natural municipal.

2. Es podrà autoritzar la instal·lació ordenada d'abeuradors, menjadors i sembrats per a les espècies cinegètiques i la fauna salvatge, en general, en la vall de la Casella segons el que establix el pla tècnic d'ordenació cinegètica, i en la vall de la Murta només s'autoritzaran els destinats a la fauna salvatge. L'administració competent fomentarà estes accions.
3. Es permetrà la sembra puntual per a afavorir la diversitat faunística, que haurà d'estar inclosa en el pla tècnic d'ordenació cinegètica.

4. Sense perjuí del que es disposa en la regulació sectorial sobre períodes de veda i espècies cinegètiques en la Comunitat Valenciana, la conselleria competent en matèria de caça podrà determinar en l'àmbit del PE, si ho requerix l'estat dels recursos cinegètics, les limitacions específiques en les espècies abatibles i els períodes hàbils.
5. En els terrenys forestals que hagen patit els efectes d'un incendi no es permetrà l'aprofitament cinegètic en els tres anys següents. L'Ajuntament d'Alzira podrà prorrogar este període, si ho considera necessari, per a una protecció adequada de la fauna o per a evitar que es veja perjudicat el procés de regeneració de la forest.

Secció quinta
Activitat industrial

Article 46. Activitat industrial
Es prohibix qualsevol tipus d'activitat industrial en l'àmbit del PE, per incompatibilitat amb els objectius de protecció d'este.

Secció sexta
Investigació i seguiment

Article 47. Activitats d'investigació i seguiment ecològic
1. La investigació científica, en tots els àmbits, és una peça clau per a aconseguir els objectius d'este PE i assegurar la gestió correcta per a la conservació i l'ús sostenible de la diversitat biològica. Per això, l'Ajuntament d'Alzira promourà activament la col·laboració amb els investigadors i docents que assegure una activitat investigadora adequada a les necessitats del PE.
2. En funció de les seues disponibilitats, el paratge natural municipal desenrotllarà un programa de seguiment ecològic basat en indicadors de dinàmica dels ecosistemes i del seu ús en l'àmbit del PE que contribuïsca a orientar-ne la gestió i la planificació.
Article 48. Sobre l'ús científic
1. Seran considerades activitats científiques les activitats relacionades directament amb la investigació i obtenció d'informació sobre el medi natural o les activitats humanes realitzades per persones lligades a centres d'investigació institucionals o privats, administració ambiental, universitats o centres d'ensenyança i altres organismes públics, privats o associacions amb capacitat per a desenrotllar treballs d'investigació.

2. Tot projecte d'investigació que es realitze en el paratge haurà de ser autoritzat pel departament amb competències en medi ambient de l'Ajuntament d'Alzira. En cas d'investigacions arqueològiques, les activitats hauran de ser autoritzades, a més, pel departament amb competències de patrimoni històric de l'Ajuntament d'Alzira.
3. Per a sol·licitar l'autorització corresponent, el promotor haurà d'entregar una memòria en què es detallen els objectius, metodologia, els plans de treball i la relació de persones que intervenen en l'estudi.

Article 49. Seguiment
1. Per al seguiment dels estudis, l'Ajuntament d'Alzira podrà sol·licitar valoracions periòdiques de l'estat de la investigació, així com del grau del compliment de les previsions realitzades.
2. En acabar la investigació, i als efectes de formar part del fons de documentació del paratge, s'entregarà a l'Ajuntament d'Alzira un resum de la investigació desenrotllada o una còpia de l'article o llibre, en cas de ser publicat.
3. El fons de documentació del paratge podrà ser consultat per les universitats, centres d'investigació i persones interessades.

Secció sèptima
Urbanització i edificació

Article 50. Urbanisme
1. El present PE, a l'efecte urbanístic, qualifica la totalitat del paratge com a sòl no urbanitzable protegit.

Article 51. Edificació en el medi rural
1. Amb caràcter general, queda prohibida la construcció de noves edificacions que no siguen estrictament necessàries per a la gestió del paratge natural municipal o per als objectius i usos principals d'educació ambiental i de protecció dels valors i béns existents. Serà prioritari, abans que la nova construcció, la rehabilitació, reconstrucció o ampliació, si és el cas, d'edificacions preexistents, sempre que l'ús a què es destinen estiga permés per la normativa del present PE. Únicament es permetrà la nova construcció en sòl classificat com a sòl d'ús públic o sòl d'ús agrícola, amb l'obtenció prèvia de l'informe favorable de la conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits.

2. Amb caràcter general, l'ampliació o modificació de les edificacions considerarà en el seu disseny els materials utilitzats en la arquitectura tradicional i la integració a través de criteris de preservació del paisatge.
3. Les obres que es duguen a terme en construccions o edificacions que estiguen incloses en l'Inventari de Béns Immobles del Patrimoni Cultural Valencià, o del catàleg de béns i espais protegits del planejament general hauran d'obtindre l'informe favorable previ de la conselleria competent en matèria de patrimoni històric.
4. Es prohibix la construcció de noves instal·lacions amb fins esportius, hostalers o residencials en l'àmbit del PE, i es permet l'ampliació de les existents de forma justificada i amb la conformitat de la conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits.


Secció octava
Accessibilitat, xarxa viària i circulació

Article 52. Accessibilitat
1. S'afavorirà l'accessibilitat al paratge natural municipal en condicions tendents a la igualtat de totes les persones, siguen quines siguen les seues limitacions i el caràcter permanent o transitori d'estes, prioritzant esta accessibilitat en els edificis i àrees d'ús públic.

2. L'Ajuntament d'Alzira promourà la formalització de convenis amb entitats, públiques o privades, que tinguen com a objecte la promoció de valors d'integració i igualtat i el foment de l'eliminació de les barreres existents per a persones amb limitacions físiques i/o sensorials, reconeguts com a tals en els seus estatuts, en les normes de constitució o en l'atribució funcional.

Article 53. Classificació de la xarxa viària
1. Es classifica la xarxa viària del PE, segons es detalla en l'article 74 del present PE, en camins rurals, pistes forestals i sendes homologades que discorren per este territori.
2. L'ús de l'asfalt únicament es permet en aquells trams en què ja està present. En la resta es permet l'ús de materials necessaris per a la seua conservació i reparació que garantisquen la seguretat dels usuaris, sempre que no es comprometa la conservació del paratge natural municipal.
3. Les vies pecuàries també pertanyen a la xarxa viària, si bé el seu ús és especial, vinculat al que indica l'article 30 de la present normativa.

Article 54. Circulació
1. La circulació en l'àmbit del paratge es determina i delimita en l'article 74 del present PE, en el qual s'establixen les tipologies i les regulacions d'ús per a cada una.
2. En l'àmbit del paratge natural municipal queda prohibida la realització de competicions esportives de vehicles, amb motor o sense, en tota la xarxa viària, com ara ral·lis, carreres de trial, etc.
Es permet l'activitat cicloturística de manera ordenada únicament en les pistes forestals autoritzades de la Casella.
3. La velocitat de circulació en l'àmbit del paratge natural municipal es limita com a màxim a 30 km/hora en aquelles vies on estiga permesa la circulació motoritzada, i es podrà restringir més per raons de seguretat.

Secció novena
Infraestructures

Article 55. Infraestructures
1. Es prohibix, amb caràcter general, la realització d'infraestructures, com ara línies elèctriques i de telecomunicacions, infraestructures viàries, instal·lacions d'energia eòlica i solars, depuradores, etc., excepte les destinades al servici d'instal·lacions i activitats existents i permeses en l'àmbit del paratge, amb les limitacions establides en este PE o en els plans sectorials que el puguen desenrotllar. També se n'exceptuen les obres d'infraestructures que haja de realitzar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en l'àmbit de les seues competències, així com les infraestructures destinades a l'interés general sempre que, en este últim cas, es demostre la impossibilitat de la seua ubicació en un altre tipus de sòl del terme i depenent sempre de la seua avaluació d'impacte ambiental, en cas de requerir-ne legalment.
En el cas que siga necessari, segons el règim d'excepcions de l'apartat anterior, en la realització de noves infraestructures que afecten el paratge s'optarà per aquelles solucions que des del punt de vista ambiental causen menor impacte sobre l'espai, necessàriament amb l'obtenció prèvia de l'informe favorable de la conselleria competent en matèria de medi ambient, sense perjuí de l'obligació d'obtindre les llicències i autoritzacions que hi siguen aplicables amb caràcter sectorial.

2. La xarxa viària i una franja de deu metres d'amplària a cada costat es constituïx en corredor d'infraestructures, de manera que les instal·lacions lineals de nova creació discorreran preferentment per estos corredors. En qualsevol cas, els traçats hauran de seleccionar-se tenint en compte les condicions ecològiques i paisatgístiques del territori. Les línies elèctriques i telefòniques de nova creació destinades al servici d'instal·lacions o edificacions situades en l'àmbit del paratge hauran de discórrer soterrades. Per a la resta d'infraestructures, serà prioritària la seua ubicació en sòl d'ús públic o sòl d'ús agrícola.
3. La realització d'obres per a la instal·lació, el manteniment o la remodelació d'infraestructures de qualsevol tipus haurà d'ajustar-se, a més de les disposicions de les normatives sectorials aplicables, al requisit següent:
Durant la realització de les obres caldrà prendre les precaucions necessàries per a evitar la destrucció de la coberta vegetal i caldrà procedir, en acabar les obres, a la restauració del terreny i de la coberta vegetal. Així mateix, s'evitarà la realització d'obres en aquells períodes en què puguen comportar alteracions i riscos per a la fauna.


Secció deu
Ús públic

Article 56. Ús públic i protecció dels recursos naturals
1. L'objectiu en relació amb l'ús públic del paratge per part de l'Ajuntament d'Alzira és fomentar i regular les activitats relacionades amb el gaudi ordenat i l'ensenyança dels valors naturals i culturals de la zona.
2. Per a això, s'impulsarà l'elaboració d'un pla d'ordenació de l'ús públic del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella, que contindrà les determinacions necessàries per a l'ordenació i la gestió detallada de les activitats lligades al gaudi ordenat i a l'ensenyança dels valors ambientals i culturals del paratge.
3. El pla d'ordenació de l'ús públic del paratge l'aprovarà l'Ajuntament d'Alzira, amb l'informe vinculant de la conselleria competent en matèria de medi ambient.
4. En el pla d'ordenació de l'ús públic s'elaboraran els estudis pertinents per a la determinació i concreció dels riscos existents en l'àmbit del paratge natural municipal, i es plantejaran les mesures preventives i de protecció oportunes a fi de garantir la seguretat dels usuaris.


Article 57. Sobre l'ús general
1. La visita i el desplaçament pel paratge es farà de manera ordenada per la xarxa viària habilitada amb este fi, amb les degudes limitacions que puga imposar espacialment o temporalment l'Ajuntament d'Alzira a fi de preservar els valors naturals del paratge. En qualsevol cas, els visitants hauran de tindre una conducta respectuosa amb el medi ambient. L'Ajuntament d'Alzira regularà este tipus de visites per mitjà dels equipaments i servicis del paratge.
2. Els visitants de l'espai protegit compliran, durant la seua estada, totes les normes, directrius i recomanacions que figuren en la senyalització i el material informatiu del paratge natural municipal, o bé que els siguen comunicades pel personal assignat a la gestió del dit espai. En tot cas, els visitants hauran de tindre una conducta respectuosa amb el medi ambient i observaran, com a mínim, el següent:

a) Transitaran pels camins o sendes autoritzats.
b) No molestaran els animals, ni intentaran la seua captura.
c) No recol·lectaran cap espècie vegetal, ni parts d'esta.
d) No recol·lectaran fragments de roques, minerals, fòssils o material arqueològic, ni realitzaran accions per a la seua extracció.
e) Excepte en situacions d'emergència, s'ha de mantindre un volum de veu discret que no pertorbe la tranquil·litat i quietud de l'espai natural. No es permet l'ús de megàfons, llevat que, per raons excepcionals de seguretat i vigilància, siga necessària la seua utilització pel personal autoritzat. Igualment, no es poden usar aparells de so, xiulets, ràdios o altres instruments.
f) Excepte en situacions d'emergència o per motius d'investigació autoritzada, no estan permeses les emissions de llums o llampades enlluernadores que alteren la tranquil·litat de la nit, per mitjà de l'ús de punters làser, torxes de vídeo i altres, amb l'excepció de l'ús de llanternes individuals.
g) Cal evitar tot comportament o actitud que implique una falta de consideració i respecte a la tranquil·litat de la resta dels visitants.

h) No es permet l'abandó de fems, desperdicis o qualsevol altre tipus de residus orgànics o inorgànics, excepte en les infraestructures destinades a este efecte.
i) No es permet el bany en les fonts, cursos i làmines d'aigua. De la mateixa manera, no es permet el seu ús per a neteja de vehicles, utensilis o altres objectes en general, ni abocar productes contaminants com ara detergents, sabons o d'altres.
j) No es permet realitzar, per qualsevol procediment, inscripcions, senyals, signes i dibuixos en pedres, arbres o en tot bé moble o immoble, excepte aquells realitzats per motius de gestió pel personal del paratge natural municipal o un altre personal degudament autoritzat, que siguen necessaris per a millorar i completar les xarxes de camins i sendes autoritzats per la conselleria competent en matèria de medi ambient i que responguen a les directrius de senyalització establides en el Decret 179/2004, de 24 de setembre, del Consell, de regulació del senderisme i esports de muntanya de forma compatible amb la conservació del medi natural.
k) No es permet la manipulació d'elements d'investigació o vigilància ambiental instal·lats en el paratge natural municipal, com ara sensors electrònics o mecànics, estacions d'aforament, tanques, balises, estaques, etcètera.

Article 58. Punts d'estada, miradors, senderisme i excursionisme
1. La pràctica del senderisme i l'excursionisme queda limitada i circumscrita a la xarxa viària habilitada per a tal fi, en què es romandrà en el traçat existent i s'evitarà la creació de sendes secundàries o l'ampliació de la senda.
2. El paratge promourà les tècniques ordenades de senderisme i excursionisme en tots els visitants i de les visites guiades del paratge. Per a això, farà servir la creació i la potenciació de punts d'estada i miradors.
3. Es definixen com a punts d'estada els espais localitzats en àmbits concrets del paratge on els visitants acostumen a realitzar parades curtes per a descansar, admirar l'entorn o fer activitats puntuals de recreació. Estos punts es dotaran d'equipaments d'ús públic de caràcter bla, com ara senyals, barreres, panells informatius, etc., per a evitar la dispersió dels visitants.
4. Es definixen com a miradors els espais localitzats en punts amb vista panoràmica i amb gran amplitud visual. Estos punts es dotaran d'equipaments d'ús públic de caràcter bla com ara senyals, barreres, panells informatius, etc., per a evitar la dispersió dels visitants i accidents.
5. L'Ajuntament d'Alzira podrà procedir a la clausura o modificació alternativa, temporal o permanent, de les sendes i camins que considere necessari per raons de conservació, manteniment, restauració dels valors naturals o millora de l'ús públic.
6. Seran raons per al tancament de sendes i camins l'existència de problemes erosius, l'alteració de la coberta vegetal o de la qualitat de les aigües, les molèsties a la fauna i la pertorbació de les activitats forestals, ramaderes o qualsevol altra relativa a la gestió de l'espai o la conservació del medi natural.
7. En tots els casos, la clausura o modificació alternativa de camins o sendes haurà d'estar justificada tècnicament pels servicis tècnics de l'Ajuntament d'Alzira i anunciada amb antelació al públic, excepte raons justificades d'urgència. No obstant això, si les causes que van determinar la restricció desaparegueren, podrà restituir-se l'accés amb les degudes precaucions.

Article 59. Sobre l'ús didàctic i d'educació ambiental
1. L'ús didàctic constituïx un dels objectius principals del paratge i, per tant, es promouran les visites didàctiques en el paratge, així com activitats destinades a la divulgació dels seus valors.
2. Per a la visita de grups organitzats de més de quinze persones haurà de sol·licitar-se l'autorització prèvia per l'organitzador o responsable de la visita, amb almenys set dies naturals d'antelació, al departament amb competències de medi ambient de l'Ajuntament d'Alzira per al desenrotllament normal del servici i assolir l'ús ordenat de l'espai.

3. El sol·licitant de l'autorització serà responsable del compliment de les limitacions i normes vigents en el paratge del grup que l'acompanya.
4. A fi d'evitar les conseqüències negatives que puga ocasionar la concentració de grups de visitants, l'Ajuntament d'Alzira podrà regular la visita dels grups organitzats de visitants que acudisquen al paratge, en funció de l'època de l'any i del nombre de visitants, i fins i tot podrà establir-se el tancament temporal de l'accés al paratge.

5. En la regulació de les visites es podrà limitar el nombre i la grandària de grups, així com les zones on desenrotllar la seua activitat i els horaris. Estes regulacions podran exigir l'obtenció d'autorització prèvia.
Article 60. Sobre les activitats esportives
1. Es prohibix la realització de qualsevol tipus de competició esportiva dins del paratge natural municipal, a excepció de les vinculades a l'explotació del camp de tir de la Casella.
2. Únicament es permeten, de manera ordenada, com a activitat esportiva no competitiva, el senderisme, la carrera a peu i el cicloturisme per les rutes permeses, així com l'activitat cinegètica en el vedat V-10.155 amb les limitacions establides en el pla tècnic d'ordenació cinegètica i, excepcionalment, l'espeleologia, regulada segons allò que s'ha indicat en els articles 9 i 18 de la normativa del present PE.

Article 61. Capacitat d'acollida
En el pla d'ordenació de l'ús públic s'abordarà de manera específica la capacitat d'acollida de l'espai segons les activitats i la fragilitat del medi.
L'estimació de la capacitat d'acollida servirà per al dimensionament de les infraestructures de gestió i el tractament d'aigües residuals i residus que s'han previst en el programa d'actuacions d'este pla especial.

Fins que es redacte el pla d'ordenació de l'ús públic es podrà regular, amb caràcter temporal, el límit de visitants diaris i les condicions de visita al paratge.

Article 62. Acampada
No es permet l'acampada, tant lliure com organitzada, ni la pernoctació, entesa esta com a l'estada en tenda, en caravana, en autocaravana o en bivac durant les hores nocturnes en l'àmbit del PE, amb l'excepció dels servicis propis de la gestió del paratge, la prevenció i lluita contra incendis, la seguretat ciutadana i els treballs d'investigació.


Article 63. Actes públics: romeries, activitats culturals i d'altres
1. A tots els efectes, la realització de qualsevol acte públic en el paratge requerirà l'autorització de l'Ajuntament d'Alzira, que podrà establir les condicions necessàries. Les sol·licituds hauran de presentar-se amb una antelació mínima de set dies naturals a la realització de l'activitat, a excepció d'actes institucionals.
2. Pel seu caràcter tradicional i vinculació amb la ciutadania del municipi d'Alzira, es permetrà la celebració de la Romeria de la Murta amb els condicionants següents:
a) Les instal·lacions necessàries seran ubicades per l'entitat organitzadora en l'àmbit que autoritze l'Ajuntament d'Alzira.
b) Els organitzadors hauran de vetlar pel compliment de les normes del paratge durant la celebració de la romeria i designar un coordinador o persona de referència com a nexe de comunicació entre l'organització i l'Ajuntament.
c) Caldrà dotar dels recursos necessaris per al seu desenrotllament correcte, com són contenidors de fem, lavabos, servici de transport públic, personal de suport, etc.
d) S'extremaran les mesures de prevenció d'incendis forestals amb el suport del servici de guarderia del paratge i del Patrimoni Històric, Policia Local, Protecció Civil, Creu Roja i bombers.

3. Per a la resta d'activitats que signifiquen ús o estada en edificis i recintes del paratge natural municipal, caldrà ajustar-se a allò que s'ha indicat en el paràgraf 1 d'este article.

Article 64. Distintiu i senyalística del paratge natural municipal
1. Complementàriament a la senyalística oficial d'aplicació a la Xarxa de Paratges Naturals Municipals de la Comunitat Valenciana que puga desenrotllar-se, es crearà un distintiu/marca pròpia, que serà utilitzat junt amb l'anterior, en el cas que corresponga, per a publicacions, material audiovisual o digital, senyalística o altres materials que es puguen editar. Així mateix, en activitats comercials relacionades amb el paratge i autoritzades per l'Ajuntament d'Alzira es podrà utilitzar este logotip basant-se en les condicions que establisca l'Ajuntament d'Alzira.
2. L'Ajuntament d'Alzira podrà autoritzar, amb les condicions que s'establisquen, l'ús i el desenrotllament d'este distintiu en la forma d'un logotip identificatiu o altres estratègies, a què podran accedir i utilitzar per a la seua promoció els productes i activitats esmentades en el punt anterior.
TÍTOL III
Zonificació i normes particulars d'ordenació d'usos
i activitats per a la conservació dels recursos naturals

Secció primera
Definició general de zones

Article 65. Interpretació
1. En tot allò no regulat en estes normes particulars seran aplicables les disposicions contingudes en les normes generals de regulació d'usos i activitats.
2. En cas de contradicció de la normativa, hi prevaldrà la que tinga un major grau de protecció.

Article 66. Definició de zones del pla especial
1. Es realitza una zonificació del sòl del paratge, a l'efecte de particularitzar les normes protectores establides per mitjà d'este PE, per a definir en estes zones la gestió més específica ajustada a les necessitats de protecció, conservació i millora que desenrotllen els instruments de planificació operativa. Així, es determinen les zones següents:
a) Sòl de protecció.
b) Sòl de protecció ecològica.
c) Sòl de protecció del paisatge.
d) Sòl de protecció de vies pecuàries.
e) Sòl de protecció de riberes i llits.
f) Sòl de protecció del patrimoni historicocultural.
g) Sòl d'ús especial.
h) Sòl d'ús agrícola.
i) Sòl d'ús públic.
j) Sòl d'ús de vies d'accés.

2. Les determinacions inherents a cada una d'estes classificacions constituïxen la referència normativa bàsica a l'hora d'establir els usos i activitats permesos i prohibits per este PE.

Secció segona
Normes particulars per al sòl de protecció

Article 67. Sòl de protecció ecològica
1. Definició: queden incloses en esta unitat totes les àrees que presenten un ecosistema amb un alt valor natural en el seu conjunt. Dóna lloc a l'existència d'hàbitats idonis i recer per a espècies faunístiques d'interés ecològic. També comprén les zones especialment fràgils i vulnerables, sobretot en relació amb la conservació de sòls.

2. Localització: s'inclouen dins d'este àmbit part de la capçalera de la Casella i la part superior de la serra de les Agulles. També s'inclou la zona silícia situada entre el clos i el bar de la Casella.

En la Murta s'inclou la capçalera de la vall, incloent-hi tot el fleixar i les àrees de nidificació de rapaços.
El seu àmbit queda assenyalat i delimitat en els plans d'ordenació corresponents del present PE.
3. Objectiu i ús prioritari: l'objectiu d'esta zona és la preservació estricta i la restauració, si resulta necessari, dels sistemes naturals, la diversitat biològica i el paisatge. En el cas de la Murta, resulta prioritària la conservació de la vegetació existent, la seua potenciació i la seua regeneració natural, amb la finalitat de mantindre els processos ecològics essencials i la seua diversitat ecològica. En el cas de la Casella, l'objectiu és detindre la pèrdua de sòl i afavorir-ne la seua recuperació per mitjà de l'atenció de la vegetació arbustiva, introduint-hi espècies d'arbratge i de matoll més evolucionat.
4. Usos i activitats compatibles:
a) Es consideren usos permesos, amb caràcter general, tots aquells destinats a afavorir la conservació i potenciació dels valors naturals i al manteniment dels processos ecològics essencials i la diversitat biològica.
b) Tractaments restringits de millora i conservació de la vegetació, com ara cures culturals i neteges, solcs de regeneració, eliminació selectiva de matoll i, en especial, mesures per a aconseguir la regeneració natural, que es podrà completar per mitjà d'actuacions complementàries de repoblació, per a la qual cosa, en tot cas, es necessitarà l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de medi ambient.

c) Amb caràcter excepcional, infraestructures de defensa contra incendis forestals, incloent-hi la construcció de pistes, sendes i camins forestals i, si és el cas, les obres de captació d'aigües lligades a estes, sempre que hagen sigut previstos en el pla municipal de prevenció d'incendis tal com preveu l'article 55 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana. Prèviament al seu inici haurà de comptar amb l'autorització de la conselleria competent en matèria de medi ambient.
d) Manteniment i reparació de les pistes, sendes i camins forestals.

e) Els usos i actuacions destinades a millorar les condicions naturals i paisatgístiques d'estos espais o a facilitar la realització d'activitats científiques, didàctiques i recreatiuvonaturalístiques extensives com ara marcatge i senyalització d'itineraris i enclavaments singulars visitables o miradors.
f) Obres i actuacions de millora de fonts i punts d'aigua, tant per a ús públic com per a la fauna.
5. Usos i activitats incompatibles:
Es consideren usos prohibits, amb caràcter general, tots els que comporten una degradació del medi o que dificulten el desenrotllament dels usos permesos. En especial, es prohibixen aquells usos i actuacions que no es troben directament vinculades a la millora i conservació de la riquesa biològica de la zona o a l'exercici d'activitats científiques, naturalístiques o didàctiques.
Queden específicament prohibits en estos espais:
a) Aprofitaments i activitats forestals i tractaments silvícoles, excepte aquells que calga per al manteniment d'hàbitats i espècies de flora i fauna silvestre que hagen de ser objecte de conservació en l'àmbit del PE.
b) Edificacions o construccions de qualsevol tipus i per a qualsevol finalitat.
c) Obres, magatzems i instal·lacions relacionades amb l'explotació agrícola o ramadera, així com instal·lacions d'emmagatzematge o primera transformació de productes forestals.
d) Els aprofitaments agrícoles, forestals i ramaders, així com construccions o instal·lacions, de caràcter permanent o temporal, lligades a estos.
e) Les infraestructures de qualsevol tipus, excepte les directament vinculades a la prevenció i control d'incendis forestals.
f) El trànsit motoritzat, excepte quan es referisca a actuacions relacionades amb la gestió de la zona: vigilància, extinció d'incendis, obres i actuacions autoritzades.
g) Transitar acompanyat d'animals domèstics solts que puguen provocar danys i molèsties a la fauna.
h) Instal·lacions provisionals per a l'execució d'obres públiques, i instal·lacions d'entreteniment d'obres públiques.
i) Usos i activitats esportives, excepte en les sendes homologades, l'activitat cinegètica en les zones previstes en el Pla tècnic d'ordenació cinegètica del vedat de la Casella V- 10.155 i, excepcionalment, l'activitat espeleològica segons allò que s'ha indicat en l'article 18.

Article 68. Sòl de protecció del paisatge
1. Definició: esta zona comprén les àrees en què els recursos naturals tenen un alt valor però la resiliència de l'ecosistema davant d'alteracions de millora i d'adequació a l'ús antròpic és major que en el cas anterior. Posseïx una major compatibilitat per a la realització d'activitats d'ús públic degudament regulades, així com treballs silvícoles per a l'autoprotecció contra els incendis forestals i la millora de la coberta vegetal, o alguna de les altres accions que es consideraren en els plans operatius de gestió.
2. Localització: s'inclouen dins d'este àmbit gran part de la solana de la Casella, i la part de l'ombria que voreja el barranc de la Casella.

En la Murta s'inclou la resta de l'ombria no inclosa com a sòl de protecció ecològica, i gran part de la solana.
El seu àmbit queda assenyalat i delimitat en els plans d'ordenació corresponents del present PE.
3. Objectiu i ús prioritari: l'objectiu d'esta zona és la conservació dels hàbitats, preservant en primer lloc la integritat dels recursos naturals, la diversitat biològica i el paisatge per mitjà de la gestió multifuncional de l'ecosistema. Així mateix, la intervenció per a regenerar la vegetació cap a estats més evolucionats.
4. Usos i activitats compatibles.
Es consideren usos permesos, amb caràcter general, tots aquells destinats a la recuperació, regeneració o restauració dels ecosistemes més representatius, bosc mixt mediterrani, per mitjà de la substitució de les espècies arbòries pioneres (coníferes) per espècies autòctones característiques d'este medi més pròximes a la clímax.
Queden específicament permesos en estos espais:
a) Tractaments restringits de millora i conservació de la vegetació, com ara cures culturals i neteges, solcs de regeneració, eliminació selectiva de matoll i, en especial, mesures per a aconseguir la regeneració natural, que es podrà completar per mitjà d'actuacions complementàries de repoblació, per a la qual cosa, en tot cas, es necessitarà l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de medi ambient.

b) Usos i activitats cinegètiques, segons zonificació del Pla tècnic d'ordenació cinegètica en el vedat de la Casella (V-10155).
c) Infraestructures lineals d'aigua i elèctriques que donen servicis al paratge, utilitzant preferentment els corredors d'infraestructures indicats en l'article 55 del present PE i amb les limitacions i restriccions establides en l'article esmentat.
d) El pasturatge, sempre que no siga incompatible amb la regeneració de la coberta vegetal, en zones que no hagen patit incendis en un termini superior a cinc anys.
e) Els usos i actuacions destinades a facilitar la realització ordenada d'activitats científiques, didàctiques i recreativonaturalístiques. S'inclouen actuacions i adequacions recreativonaturalístiques de caràcter extensiu, com ara marcatge i senyalització d'itineraris, punts d'estada, miradors, que podran incorporar elements d'obra amb la integració paisatgística adequada.
f) Obres i actuacions de millora de fonts i punts d'aigua, tant per a ús públic com per a la fauna.
g) Manteniment o recuperació de camps de cultiu agrícoles de secà com a recurs de prevenció d'incendis, aliment de la fauna, diversitat paisatgística i conservació del patrimoni genètic i cultural.

h) Infraestructura de defensa contra incendis forestals, incloent-hi la construcció i el condicionament de pistes i camins forestals i, si és el cas, les obres de captació d'aigües lligades a esta. Sempre que hagen sigut previstos en el pla municipal de prevenció d'incendis tal com preveu l'article 55 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat. Prèviament al seu inici haurà de disposar de l'autorització de la conselleria competent en matèria de medi ambient.
i) Instal·lacions provisionals per a l'execució d'obres públiques, i instal·lacions de manteniment d'obres públiques.
j) Actuacions necessàries per a afavorir l'accessibilitat per a persones amb disminució de les seues funcions motores o sensorials.
5. Usos i activitats incompatibles.
Es consideren usos prohibits, amb caràcter general, tots els que comporten una degradació del medi i disminució de la coberta vegetal o que dificulten el desenrotllament dels usos permesos. En especial, es prohibixen aquells usos i activitats no permesos expressament que no es troben directament vinculats a la millora i conservació de la riquesa biològica de la zona o a l'exercici d'activitats científiques i naturalístiques.
Queden específicament prohibits en estos espais:
a) Usos i activitats agrícoles, a excepció de la recuperació d'antics camps de cultiu, segons es disposa en l'apartat g dels usos permesos.

b) Usos i activitats esportives, excepte en les sendes homologades, l'activitat cinegètica en les zones previstes en el Pla tècnic d'ordenació cinegètica del vedat de la Casella V-10.155 i excepcionalment l'activitat espeleològica segons el que s'ha indicat en l'article 18.
c) Noves construccions i edificacions de qualsevol tipus.

Article 69. Sòl de protecció de vies pecuàries
1. Definició: en aplicació del que disposa la Llei 3/1995, de 23 de març, de Vies Pecuàries, es considera sòl no urbanitzable de protecció especial la via pecuària coneguda com a Vereda dels Frares, que discorre pel paratge i que té una amplària legal de 20,89 metres.
2. Localització: discorre per la Murta en direcció est-oest, coincidint amb el conegut com a Pas del Pobre.
El seu àmbit queda assenyalat i delimitat en els plans d'ordenació corresponents del present PE.
3. Objectiu i ús prioritari: recuperar, a través de la seua delimitació i amollonament, la Vereda dels Frares al seu pas pel paratge, vetlar pel seu manteniment com a espai d'ús públic i donar prioritat al trànsit senderista vinculat a la ruta històrica del Pas del Pobre, a l'ús ramader i a altres usos compatibles i complementaris en termes acords amb la seua naturalesa i els seus fins.
4. Usos i activitats compatibles:
a) Es consideren compatibles amb l'activitat pecuària els usos tradicionals que siguen de caràcter agrícola, no tinguen la naturalesa jurídica de l'ocupació i puguen exercitar-se en harmonia amb el trànsit ramader.
b) Les activitats de manteniment i reparació per a la seua conservació.
c) Es consideren usos complementaris de les vies pecuàries el passeig, la pràctica del senderisme i la realització d'activitats didàctiques i recreatives que no impliquen la utilització de vehicle no autoritzat o animal, per considerar-se incompatibles amb les pràctiques permeses.
d) Usos i activitats forestals i silvícoles que siguen necessàries per al manteniment d'hàbitats i espècies de flora i fauna silvestre que hagen de ser objecte de conservació en l'àmbit del PE.
e) Pas i instal·lació subterrània d'infraestructures lineals que donen servici al paratge, amb la sol·licitud prèvia d'ocupació a la conselleria competent en matèria de medi ambient.
5. Usos i activitats incompatibles.
Tots els que comprometen la conservació del patrimoni que cal protegir.

Article 70. Sòl de protecció de riberes i llits
1. Definició: esta zona comprén l'espai que es vincula als llits i marges dels barrancs que discorren pel paratge natural municipal, pel seu important valor natural, paisatgístic i pel seu paper com a corredors de fauna que connecten diferents espais protegits entre si.
2. Localització: s'inclouen dins d'este àmbit els llits i els seus marges corresponents al barranc de la Murta, de la Casella i altres llits menors, de tots els quals queda assenyalat i delimitat el seu àmbit en els plans d'ordenació corresponents del present PE.
3. Objectiu i ús prioritari: l'objectiu d'este sòl és regular els usos en el seu àmbit per a la preservació i recuperació de la vegetació de ribera i de la fauna que habita en esta.
4. Usos i activitats compatibles:
a) Tractaments restringits de millora i conservació de la vegetació de ribera, com ara cures culturals i neteges, solcs de regeneració, eliminació selectiva de matoll i, en especial, mesures per a aconseguir la regeneració natural, que es podrà completar per mitjà d'actuacions complementàries de repoblació, per a la qual cosa, en tot cas, caldrà l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de medi ambient i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
b) Actuacions de restauració hidrologicoforestal.
c) Pas d'infraestructures d'encreuament del llit quan siga necessari per a les infraestructures necessàries per a la gestió del paratge i amb l'autorització prèvia de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
d) Els usos i les actuacions destinades a facilitar la realització ordenada d'activitats científiques, didàctiques i recreativonaturalístiques.
5. Usos i activitats incompatibles.
Tots aquells que comprometen la conservació del patrimoni que cal protegir.

Article 71. Sòl de protecció del patrimoni historicocultural
1. Definició: esta àrea està constituïda per les construccions, elements individuals o conjunt d'estos del patrimoni històric i cultural existent en l'àmbit del paratge natural municipal. Comprén les construccions o edificacions que estiguen incloses en l'Inventari de Béns Immobles del Patrimoni Cultural Valencià o del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic o del Catàleg de Béns i Espais Protegits del Pla General d'Ordenació Urbana en la categoria de protecció integral, i altres elements constructius tradicionals relacionats amb estos que siguen mereixedors de la seua conservació i recuperació, i amb les especificacions que s'inclouen en este article i en l'article 26.
En estes edificacions, construccions, àrees d'estada i instal·lacions es desenrotllen, o són potencialment aptes per a desenrotllar, activitats informatives, recreatives, didàctiques o d'escampament de manera ordenada. També inclouen instal·lacions de manteniment i gestió del paratge.
2. Localització: atesos els diversos components d'este sòl, el seu àmbit queda assenyalat i delimitat en els plans d'ordenació corresponents del present PE. La relació, no exhaustiva, de recursos inclosos dins d'este sòl és:
a) Finca de la Murta:
La Casa del Guarda, que actua com a centre d'informació.
El pont situat en el Racó de les Vinyes.
Els corrals.
Forns de calç, situats un en l'ombria prop de la Casa de Momparler, el segon es troba situat junt amb el pont dels Oms i l'últim s'ubica pròxim a la pista que puja a la Creu del Cardenal.
Pont dels Oms.
L'ermita del Mont Calvari.
L'aqüeducte de les basses i l'aljub.
L'aqüeducte que discorre des de l'almàssera i creua el barranc.
El pont de Felip II.
Conjunt de ruïnes i restes arqueològiques que formen part del monestir com a BIC i el seu entorn.
Antiga font de la gelera.
Casa nova de la Murta.
Casalot de la Murta.
La Gelera.
El Peiró.
b) Finca de la Casella:
Font del Garrofer.
Font de la Teula.
Antiga casa forestal denominada Casa de Bono.
Escales i font de Bono.
Antic observatori forestal denominat l'Ouet.
Abeurador i pou del Pla dels Sorolls.
Font Nova i abeuradors.
Conilleres situades prop de la Font Nova.
Abeurador del Pla de Barber.
Forns de calç.
3. Objectiu i ús prioritari: protecció i conservació dels dits elements del patrimoni, així com la seua posada en valor.
4. Usos i activitats compatibles.
Es consideren usos permesos, amb caràcter general, tots aquells destinats a afavorir la protecció i conservació d'estos elements de patrimoni cultural.
En tot cas, qualsevol actuació que pretenga realitzar-se dins d'esta zona haurà d'obtindre l'informe favorable previ dels servicis tècnics municipals competents en esta matèria, sense perjuí de les competències pròpies de la conselleria competent en matèria de patrimoni històric.
Queden específicament permesos els usos següents:
a) Estudis científics dels diversos elements patrimonials.
b) Tractaments de millora i conservació de l'estat dels elements patrimonials. Difusió i posada en valor d'estos elements patrimonials.

c) Tractaments de silvicultura en l'interior i entorn del patrimoni per a la seua conservació i posada en valor paisatgística.
d) Adequació dels edificis o construccions per al seu ús ordenat d'activitats científiques i/o didacticorecreatives, segons l'article 51 del present PE.
e) Totes aquelles instal·lacions de suport necessàries per a la correcta gestió del paratge i per al desenrotllament de les activitats educatives, recreatives, culturals i tradicionals.
5. Usos i activitats incompatibles.
Tots aquells que comprometen la conservació del patrimoni que cal protegir.

Secció tercera
Normes particulars per al sòl d'ús especial

Article 72. Sòl d'ús agrícola
1. Definició: s'inclou dins d'esta zona el sòl actualment destinat a cultius agrícoles i àrees adjacents en el denominat Racó de les Vinyes, dins de la finca de la Murta.
2. Localització: el seu àmbit queda assenyalat i delimitat en els plans d'ordenació corresponents del present PE.
3. Objectiu i ús prioritari: assegurar el manteniment de les activitats agrícoles pel seu valor en termes ecològics, socials, culturals i històrics arrelats en este territori. Es relacionen amb este últim criteri les funcions indirectes de l'activitat agrària com a factor de biodiversitat ecològica. També està relacionada amb el dit criteri la preservació de determinats valors etnogràfics del medi rural, tant pel seu interés cultural intrínsec com potencial en l'ús públic del medi.

Es potenciarà la recuperació dels cultius de secà en terrenys que històricament s'han destinat a este ús, com pot ser la vinya, oliveres i ametlers, entre d'altres.
Per la seua ubicació respecte a la resta del paratge, és terreny propici per a la ubicació d'infraestructures necessàries per a la gestió del paratge, amb caràcter puntual, i permeses en esta normativa, sense que això signifique comprometre el manteniment de l'ús agrícola.
4. Usos i activitats compatibles:
a) Obres, construccions i infraestructures necessàries per a la gestió del paratge, dins dels objectius i usos principals d'educació ambiental i de protecció dels valors i béns existents. Serà prioritari, abans que la nova construcció, la rehabilitació, reconstrucció o ampliació, si és el cas, d'edificacions preexistents, sempre que l'ús a què es destinen estiga permés per la normativa del present pla especial.

b) Usos i activitats agrícoles, i ramaderia vinculada a activitats didàctiques.
c) Creació de vivers en els camps de cultiu dedicats al cultiu d'espècies autòctones, destinades a la seua utilització en l'àmbit territorial del PE o per a suport d'activitats d'educació ambiental.
d) Activitats d'educació ambiental.
5. Usos i activitats incompatibles:
a) Tots aquells que comprometen la conservació del patrimoni que cal protegir, a excepció d'allò que s'ha indicat en l'apartat d'usos compatibles.
b) Les noves transformacions de secà en regadiu i l'ampliació de la superfície de les àrees actualment existents dedicades a l'activitat agrícola, a excepció de la recuperació puntual de l'activitat agrícola en camps de cultius de secà abandonats, com a part d'estratègies generals de conservació del paisatge i els ecosistemes i per a la creació de discontinuïtats que afavorisquen la prevenció d'incendis forestals.


Article 73. Sòl d'ús públic
1. Definició: es correspon amb aquelles edificacions, àrees d'estada, instal·lacions i el seu entorn on es desenrotllen, o són potencialment aptes per a desenrotllar, activitats informatives, recreatives, didàctiques o d'esbargiment de manera ordenada. També inclou instal·lacions de manteniment i gestió del paratge.
2. Localització: el seu àmbit queda assenyalat i delimitat en els plans d'ordenació corresponents del present PE.
Relació de recursos, no exhaustiva, inclosos dins d'este sòl:
a) Finca de la Murta:
Àrea recreativa i d'estacionament.
Entorn del Centre d'Informació.
Esplanades interiors del Casalot.
Entorn dels Corrals.
Entorn de la Casa Nova.
b) Finca de la Casella:
Entorn de la font del Garrofer.
Entorn de la font del Barber.
Entorn de la Casa de Bono i clos dels cérvols.
Bar i instal·lacions annexes.
Entorn del Centre d'Informació de la Casella.
3. Objectiu i ús prioritari: amb caràcter general, l'ordenació dels usos naturalístics, didàctics, recreatius i de gestió del paratge, amb el suport d'edificacions i el seu entorn immediat, definit per a cada cas en els plans d'ordenació del pla especial, amb les instal·lacions i adequacions necessàries per al desenrotllament de les activitats previstes, limitant la dispersió de l'ús públic cap als espais de protecció o major fragilitat.
4. Usos i activitats compatibles.
Obres, construccions, infraestructures i equipaments que resulten indispensables per al funcionament de l'ús públic i de les instal·lacions de gestió del paratge natural municipal i de les activitats d'educació ambiental, amb les limitacions i restriccions establides en la normativa general d'este PE.
5. Usos i activitats incompatibles.
En general, tots aquells que comprometen la conservació del patrimoni que cal protegir, o que comporten una degradació ambiental o paisatgística d'estos espais i/o que dificulten la realització dels usos prioritaris i, en particular, l'activitat cinegètica.

Article 74. Sòl d'ús de vies d'accés
1. Es classifica la xarxa viària del PE en camins rurals, pistes forestals i sendes homologades que discorren per este territori.
Amb la categoria de camí rural únicament hi ha el camí rural de la Solana de la Casella i el camí de la Font del Garrofer. La resta de vies es classifiquen en pistes forestals i sendes segons la relació de l'apartat següent.
2. L'ús principal d'este tipus de sòl és l'accés de vianants ordenat als diferents punts permesos del paratge. Com a usos compatibles, els assenyalats a continuació en funció de les característiques de cada via:
a) Finca de la Murta:
Pista núm. 1MP. Camí d'accés principal fins al monestir.
Pista núm. 2MP. Camins del barranc cap al monestir.
Pista núm. 3MP. Camí que rodeja tota la Murta per la solana.
Pista núm. 4MP. Camins del Racó de les Vinyes.
Pista núm. 5MP. Camí de pujada cap a la Creu del Cardenal.
Senda núm. 1MS. Senda botànica SL-81.
Senda núm. 2MS. Senda històrica SL-82.
Senda núm. 3MS. PR- 334 Creu del Cardenal.
Senda núm. 4MS. PR- 335 Cavall Bernat.
Senda núm. 5MS. GR- 236 Ruta dels Monestirs (Pas del Pobre).
Les restriccions de circulació motoritzada en les vies d'accés de la Murta són:
Prohibida la circulació motoritzada en tot l'espai per a vehicles sense autorització.
Permés el pas per a vehicles autoritzats per camins rurals i pistes forestals, sense permetre's en les sendes el pas de cap tipus de vehicle.

b) Finca de la Casella:
Camí núm. 1CC. Accés principal a la finca de la Casella i des dels pilars d'entrada fins al bar.
Pista núm. 1CP. Pista Font del Garrofer.
Pista núm. 2CP. Pista del Pla de Barber.
Senda núm. 1CS. Senda de la Font Nova.
Senda núm. 2CS. Senda de la Font de la Teula.
Senda núm. 3CS. Senda del barranc de la Casella.
Senda núm. 4CS. Senda de l'Ouet (Mirador, Ratlla, cova de la Galera).
Les restriccions de circulació motoritzada específiques per a la Casella s'establixen a continuació:
Camí núm. 1CC. Permés el pas amb restriccions horàries, fins al bar de la Casella. Des d'este i fins al Pla de Barber, permés per a bicicletes i vehicles autoritzats.
Camí núm. 1CP. Permés el pas.
Pista núm. 1CP. Permés només per a vehicles autoritzats.
Senda núm. CS. Prohibit el pas a qualsevol tipus de vehicle.
3. Usos prohibits.
Qualsevol ús que deteriore el ferm de les vies d'accés o que comprometa la seguretat dels visitants.


TÍTOL IV
Normes per a la planificació i gestió
del paratge natural municipal

Article 75. Instruments de planificació operativa
El paratge podrà disposar de plans tècnics sectorials que complementen i detallen les disposicions establides en el PE. En particular, els tres instruments de planificació operativa que es consideren necessaris per a avançar específicament en la gestió planificada i ordenada del paratge són els següents:
1. Pla de prevenció i extinció d'incendis forestals del paratge natural municipal.
2. Pla d'ordenació de l'ús públic.
3. Pla tècnic de gestió i millora forestal.

Article 76. Òrgans gestors del pla
1. De conformitat amb la declaració del paratge natural municipal realitzada el 5 de novembre de 2004 per acord del Consell, l'administració i gestió del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella correspon a l'Ajuntament d'Alzira.
2. La gestió del paratge, quant al funcionament d'instal·lacions, equipaments i servicis, podrà delegar-se d'acord amb el que preveu la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana. Esta gestió també podrà encomanar-se a altres entitats de dret públic o concertar-se amb institucions o entitats de naturalesa privada.
3. L'Ajuntament s'Alzira podrà promoure, per a assegurar la participació efectiva en la gestió del paratge dels agents socials i econòmics implicats i d'altres administracions públiques, la constitució d'una entitat mixta, amb participació de les administracions autonòmica i local, l'administració general de l'Estat, a través del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient o de l'organisme de conca (Confederació Hidrogràfica del Xúquer) i del sector privat, com ara una fundació, un consorci o un altre tipus de figura prevista en la legislació vigent.

4. Es podran establir convenis de col·laboració o de qualsevol altre tipus amb els òrgans gestors d'altres espais naturals protegits, a fi de coordinar la gestió de cada espai i optimitzar els recursos disponibles.


Article 77. Del consell de participació i del seu funcionament
1. El Consell de Participació del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella es va crear per Acord de 5 de novembre de 2004, del Consell. Es tracta d'un òrgan col·legiat de caràcter consultiu que ha de col·laborar en la gestió i canalitzar la participació dels propietaris i els interessos socials i econòmics afectats pel paratge. La composició del dit òrgan queda establida en l'acord esmentat.
2. El Consell de Participació del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella té la consideració d'òrgan col·legiat a l'efecte dels articles 22 al 27 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i el seu funcionament es regula d'acord amb esta llei.


TÍTOL V
Mecanisme de finançament

Article 78. Règim general
1. El finançament del Paratge Natural Municipal la Murta i la Casella anirà a càrrec de l'Ajuntament d'Alzira.
2. L'Ajuntament d'Alzira habilitarà en els seus pressupostos els crèdits necessaris per a la gestió correcta del paratge natural municipal.
3. La conselleria competent en matèria d'espais naturals protegits podrà participar en el finançament del paratge natural municipal, d'acord amb l'article 10 del Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals, sense perjuí dels mitjans econòmics que poden aportar altres administracions o entitats públiques o privades que puguen tindre interés a coadjuvar al manteniment del paratge natural municipal.

TÍTOL VI
Règim sancionador

Article 79. Règim sancionador
1. La inobservança o infracció de la normativa aplicable al paratge natural municipal serà sancionada de conformitat amb la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, i amb la Llei 42/2007, de 13 de desembre, sense perjuí del que és exigible en via penal, civil o de qualsevol altre orde en què es puga incórrer.
2. Els infractors estaran obligats, en tot cas, a reparar els danys causats i restituir els llocs i elements alterats a la seua situació inicial.

linea
Mapa web