Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Llei 30/1983, de 26 de desembre, reguladora de la cessió de tributs de l'Estat a les Comunitats Autònomes.

(DOGV núm. 142 de 19.01.1984) Ref. Base de dades 0032/1984

Llei 30/1983, de 26 de desembre, reguladora de la cessió de tributs de l'Estat a les Comunitats Autònomes.
A tots els qui vegen i entenguen aquesta, Sapieu: Que les Corts Generals han aprovat i Jo sancione la Llei següent.
La Constitució de 1978 estableix la nova organització territorial de l'Estat en municipis, en províncies i en les Comunitats Autònomes que es constituesquen, als quals se'ls reconeix autonomía per a la gestió de llurs interessos respectius.
El reconeixement de l'autonomia financera de les Comunitats-Autònomes que es fa en l'article 156 del text constitucional queda delimitat pels principis de coordinació amb la Hisenda estatal i de solidaritat entre tots els espanyols.
Aquesta nova configuració de l'Estat aconsella, a fi d'apropar l'Administració als administrats, que les Comunitats Autònomes puguen actuar com a delegats o collaboradors de l'Estat per a la gestió, liquidació, recaptació, inspecció i revisió dels recursos tributaris d'aquell, d'acord amb les Lleis i els Estatuts.
En aquest sentit, tant la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes com els Estatuts d'Autonomia aprovats fins la data inclouen, entre els recursos de les Comunitats esmentades, els tributs cedits totalment o parcial per l'Estat, en aplicació del que disposa la norma màxima.
Encara que la Llei Orgànica 8/1980, de 22 de setembre estableix els principis bàsics a què ha d'ajustar-se la cessió de tributs de l'Estat a les Comunitats Autònomes per a proveir-ne el finançament, resulta imprescindible concretar l'abast i les condicions en què ha de realitzar-se aquesta cessió, a fi que aquest procés es desenvolupe de forma homogènia en les diferents Comunitats Autònomes, garantint així la coherència del sistema tributari espanyol,
Precisament, l'article 10 de la Llei Orgànica esmentada preveu que siga una Llei específica la que determine l'abast i les condicions en què ha de realitzar-se la cessió de tributs de l'Estat. Aquesta Llei específica ha de tenir un marc de referència idèntic per a totes les Comunitats Autònomes, entre d'altres per les raons següents:
La determinació del rendiment que és cedit a les Comunitats Autònomes i la consegüent sujecció del contribuent a l'Administració tributària es realitza segons diferents criteris punts de connexió. Sembla imprescindible establir criteris idèntics, siga quina siga la Comunitat de què es tracte, a fi d'evitar tant supòsits de no imposició com de doble imposició interregional.
En establir l'article 12 de l'esmentada Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes un percentatge en la recaptació dels impostos estatals no cedits, resulta necessari que les condicions de cessió siguen equivalents, a fi d'evitar els complicats ajustaments financers que serien necessaris si hi hagués substancials diferències en les modalitats de cessió de tributs de cada Comunitat.
El disseny dels sistemes tributaris moderns es basa en principis tan importants com els de transparència i comoditat, resultat evident que l'existència d'una normativa innecessàriament heterogènia en aquesta matèria provocaria una elevada pressió fiscal indirecta al contribuent, sense incrementar de cap manera l'autonomia financera de les Comunitats Autònomes.
D'altra banda, les Administracions encarregades de la gestió i recaptació dels tributs cedits han de seguir un model únic quant al contingut de la funció -delegada o col·laboradora- que l'Estat els encomana, a fi d'evitar problemes de competència.
Els raonaments esmentats posen en relleu la filosofía que inspira el projecte de Llei: garantir l'autonomia financera de les Comunitats Autònomes, assegurant alhora la coherència de l'ordenament tributari.
Amb això s'hi respecta el que preveu la Llei Orgànica 8/1980, de 22 de setembre, i els Estatuts d'Autonomia aprovats. En efecte, una vegada adoptat l'acord sobre l'abast i les condicions de la cessió en la respectiva Comissió Mixta, el Govern de la nació tramitarà els projectes de Llei específica de cessió de tributs de l'Estat a cada Comunitat Autònoma que, aprovats pel Parlament, entraran en vigor en la data que hi siga determinat.
Article u. Tributs cedits.
1. Amb l'abast i les condicions establertes en aquesta Llei és cedit a les Comunitats Autònomes el rendiment en el seu territori dels tributs següents:
a) Impost extraordinari sobre Patrimoni de les Persones Físiques.
b) Impost General sobre Successions.
c) Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, únicament quant als fets imponibles següents:
1. Transmissions oneroses per actes ínter vivos de tota classe de béns i drets que integren el patrimoni de les persones físiques o jurídiques.
2. Constitució de drets reals, préstecs, fiances, arrendaments, pensions i concessions administratives.
3. Constitució, augment i disminució de capital, fusió, transformació i dissolució de Societats.
d) Impost sobre el Luxe, únicament quant als fets imponibles següents:
1. Adquisició en règim general dels articles que són citats tot seguit:
-Vehicles de tracció mecànica (article 16 del text refós de la Llei de l'Impost de Luxe).
-Avions de turisme i embarcacions de plaer, així com els accessoris i les peces de recanvi, fins i tot motors auxiliars (article 18 del text refós esmentat).
-Joieria, platería i rellotgeria (apartat a) i c) de l'article 20 del text refós esmentat).
-Antiguitats (article 21 del text refós).
-Escultures, pintures i gravats originals en el supòsit comprés en l'apartat c) de l'article 23 del text refós de l'Impost sobre el Luxe.
-Articles de fumador (apartat a), de l'article 26 del text refòs repetit.
2. Tinença i fruïment d'embarcacions i aeronaus (article 30 del text refós repetit), i
e) Taxes i d'altres exaccions sobre el joc.
2. L'eventual supressió o modificació d'algun dels impostos abans assenyalats implicarà l'extinció o modificació de la cessió.
Article dos. Rendiment que és cedit.
S'entén per rendiment cedit dels tributs que s'assenyalen en l'article anterior l'import de la recaptació liquida derivada dels deutes tributaris corresponents als distints fets imponibles cedits.
Article tres. Normativa aplicable als tributs cedits.
1. Els tributs, el rendiment dels quals és cedit a les Comunitats Autònomes, es regirà per la Llei General Tributària, els Convenis Internacionals per evitar la doble imposició, la Llei pròpia de cada tribut, els Reglaments Generals dictats en desenvolupament de la Llei General Tributària i de les Lleis pròpies de cada tribut i d'altres disposicions de caràcter general, reglamentàries o interpretatives, dictades per l'Administració de l'Estat.
2. La normativa que dicten les Comunitats Autònomes en relació a les matèries, la competència de les quals li pertoque d'acord amb l'Estatut d'Autonomia i que siga susceptible de tenir, per via indirecta, efectes fiscals, no produirà aquests efectes quant el règim tributari que configure no s'ajuste al que estableixen les normes estatals.
Article quatre. Punts de connexió en l'Impost Extraordinari sobre el Patrimoni de les Persones Físiques.
1. Es considera produït en el territori d'una Comunitat Autònoma el rendiment de l'Impost Extraordinari sobre el Patrimoni de les Persones Físiques que pertoque a aquells subjectes passius que tinguen la residència habitual en aquell territori.
2. En el supòsit que els subjectes passius, els drets i béns dels quals foren objecte d'acumulació segons que preveu l'article 4' de la Llei 50/1977, tinguessen residències distintes, el rendiment s'entendrà produït en el territori de la Comunitat Autònoma on tinga la residència habitual la persona en qui haja de realitzar-se l'acumulació, segons les normes reguladores de l'Impost.
Article cinc. Punts de connexió en l'Impost General sobre Successions.
1. Es considera produït en el territori d'una Comunitat Autònoma:
a) El rendiment de l'Impost que grava les adquisicions mortis causa quan el causant tinga la residència habitual en el territori d'aquella Comunitat Autònoma.
b) El rendiment de l'Impost que grava els béns de les persones jurídiques quan aquestes tinguen el domicili fiscal en el territori d'aquella Comunitat Autònoma.
c) El rendiment de l'Impost que grava les donacions de béns immobles, quan aquests radiquen en territori d'aquella Comunitat Autònoma i el del que grava els dels altres béns i drets, quan el donatari hi tinga la residència habitual.
2. El gravamen complementari sobre les adquisicions lucratives superiors a deu milions de pessetes serà exigible per l'Administració competent d'acord amb les normes del número 1.r d'aquest article.
Article sis. Punts de connexió en l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.
Es considera produït en el territori d'una Comunitat Autònoma el rendiment de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats d'acord amb els punts de connexió següents:
1. En les transmissions oneroses i arrendaments de béns immobles i en la constitució i cessió onerosa de drets de tota mena, fins i tot de garantía, que recaiguen sobre aquests, quan radiquen en territori d'aquella Comunitat Autònoma.
2. En les transmissions oneroses de béns mobles, semovents i crèdits, així com en la constitució i cessió onerosa de drets sobre aquests, quan l'adquirent, sent persona física, tinga la residència habitual en el territori d'aquella Comunitat Autònoma i sent persona jurídica estiga en ell el seu domicili fiscal.
Això no obstant, s'estableixen dues excepcions:
a) En la transmissió d'accions, drets de subscripció, participacions socials, obligacions i títols anàlegs, s'atendrà al lloc de formalització de l'operació.
b) En la constitució d'hipoteca mobiliària o prenda sense desplaçament es prendrà en consideració el territori on s'inscriu la garantía.
3. En la constitució de préstecs, fiances, arrendament no immobiliari i pensions, quan el prestatari, arrendatari, afiançat o pensionista, sent persona física tinga la residència habitual en el territori d'aquella Comunitat Autònoma o, sent persona jurídica, hi tinga el domicili fiscal.
Tanmateix, quan es tracte de préstecs amb garantía real, el rendiment s'entén produït en el territori on radiquen els immobles hipotecats o siguen inscribibles les corresponents hipoteques mobiliàries o prendes sense desplaçament.
Si un mateix préstec estigués garantit amb hipoteca sobre immobles situats en més d'un territori, o bé amb hipoteca mobiliària o prenda sense desplaçament inscribible en diversos territoris, el rendiment correspondrà a cada Administració en proporció a les responsabilitats que cobresquen els béns de cada territori objecte de garantia i, en absència d'aquesta especificació expressa en l'escriptura una proporció als valors comprovats dels béns.
4. En les concessions administratives de béns quan aquests radiquen en el territori d'aquella Comunitat Autònoma i en les d'explotació de serveis, quan el concessionari tinga la residència habitual o el domicili fiscal en aquell territori, segons es tracte de persones físiques o Jurídiques.
5. En el supòsit de constitució de Societats i en el de fusió amb extinció de les Societats integrades i creació de nova Societat, quan el domicili social de l'Ens recentment creat radique en el territori d'aquella Comunitat Autdnoma.
6. En els supdsits d'augment i disminució del capital, fusió per absorció, transformació i dissolució de Societats, quan la Societat tranformada, modificada, absorvent o dissolta tinga el domicili fiscal en el territori d'aquella Comunitat Autònoma.
Article set. Punts de connexió en l'Impost sobre el Luxe.
Es considerarà produït en el territori d'aquella Comunitat Autònoma el rendiment dels conceptes cedits de l'Impost sobre el Luxe en els casos següents:
1. Les adquisicions de vehicles nous o usats, avions de turisme i embarcacions de plaer, enumerats en el títol III del text refós d'aquell Impost, quan l'adquirent tinga la residència habitual en la Comunitat Autònoma de què es tracte.
2. Les altres adquisicions quan el subjecte passiu substituí del contribuent realitze la venda en el territori d'aquella Comunitat Autònoma, llevat que la posada a disposició del producte venut s'efectua des d'un establiment permanent, i en aquest cos l'entendrà realitzat el lliurament des de l'establiment esmentat.
3. Les importacions de béns per a ús i consum propi i particular de l'importador, la residència habitual del qual estiga a la Comunitat Autònoma de què es tracte sense perjudici que l'Impost siga liquidat a la duana.
4. Els supòsits de tinença i fruïment d'embarcacions i aeronaus, els objectes passius de les quals tinguen la residència habitual en aquella Comunitat.
Article vuit. Punts de connexió en les taxes i d'altres exaccions sobre el joc.
1. Es considera produït en el territori de cada Comunitat Autònoma el rendiment de la taxa estatal sobre els jocs de joc, envit o atzar, quan el fet imponible es realitze en aquell territori.
2. En la taxa estatal sobre rifes, tómboles, apostes i combinacions aleatòries, s'entén produït el rendiment en el territori de cada Comunitat Autònoma quan l'Administració d'aquella Comunitat autoritze la celebració o hagués estat la competència per a autoritzar-la, en els supòsits que s'organitzen o celebren sense sol·licitud d'aquesta autorització.
Article nou. Residència habitual.
S'entén que les persones físiques tenen la residència habitual en la Comunitat Autònoma de què es tracte quan remanguen en el territori per més de 183 dies durant l'any natural.
A aquests efectes no es tindran en compte les absències del territori indicat quan per les circumstàncies en què es realitzen puga induir-se que aquelles no tindran una durada superior a tres anys.
Article deu. Domicili fiscal de les persones jurídiques.
S'entén que les persones jurídiques tenen el domicili fiscal en la Comunitat Autònoma de què es tracte quan tinguen en aquest territori el domicili social i, efectivament, hi estiga centralitzada la gestió administrativa i la direcció dels negocis.
Article onze. Titularitat de les competències.
1. La titularitat de les competències de gestió, liquidació, recaptació, inspecció i revisió dels tributs el rendiment dels quals és cedit a les Comunitats Autònomes, correspon a l'Estat.
2. La Inspecció General del Ministeri d'Economia i Hisenda realitzarà anualment una inspecció dels serveis i farà informe sobre el mode i l'eficàcia en el desenvolupament de les diverses competències assumides per delegació per la Comunitat Autònoma de què es tracte, respecte als tributs el rendiment dels quals és cedit. Aquest informe s'unirà a la documentació dels Pressupostos Generals de l'Estat.
Article dotze. Delegació de competències.
1. La Comunitat Autònoma es farà càrrec, per delegació de l'Estat, de la gestió, liquidació, recaptació, inspecció i revisió dels Impostos Extraordinaris sobre el Patrimoni de les Persones Físiques, General sobre Successions, Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, Luxe, quan s'acredite en destinació, i les taxes i d'altres exaccions sobre el joc en els termes previstos en aquesta Llei.
2. Les declaracions relatives a l'Impost Extraordinari sobre el Patrimoni seran presentades conjuntament amb l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. L'Administració central i les Comunitats Autònomes acordaran el que convinga en ordre a la més eficaç tramitació dels expedients en l'àmbit de les respectives competències.
3. Sense perjudici del que disposa l'apartat l anterior, els Serveis d'Inspecció de Tributs de l'Estat podran incoar les oportunes actes d'investigació i comprovació per l'Impost Extraordinari sobre el Patrimoni amb ocasió de les actuacions inspectores que realitzen en relació amb l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
La instrucció i resolució dels expedients administratius, conseqüència de les actes anteriors, correspondrà a les oficines competents de la Comunitat Autònoma.
4. En relació amb l'Impost Extraordinari sobre el Patrimoni, l'Administració Tributària de l'Estat i la de la Comunitat Autònoma col·laboraran i es facilitaran els mitjans personals, coadjuvant en la inspecció i intercanviant tota la informació que es derive de les declaracions. censos i actuacions efectuades per la Inspecció.
Article-tretze. Abast de la delegació de competències en
relació amb la gestió i liquidació.
1. En relació amb la gestió i liquidació dels Impostos Generals sobre Successions, sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, i Luxe, quan s'acredite en destinació, i de les taxes i d'altres exaccions sobre el joc, correspondrà a les Comunitats Autònomes:
a) La incoació dels expedients de comprovació de valors utilitzant els mateixos criteris que l'Estat.
b) La realització dels actes de tràmit i de liquidació.
c) La qualificació de les infraccions i la imposició de sancions tributàries.
d) La facultat prevista en l'article 49.5 del Text Refós de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, mentre estiga vigent aquest precepte.
e) La publicitat i informació al públic de les obligacions tributàries i la forma de compliment, i
f) En general, les altres competències necessàries per a la gestió dels tributs.
2. No són objecte de delegació les competències següents:
a) La resolució de consultes vinculants.
b) Els acords de concessió de beneficis tributaris en els casos d'associacions, agrupacions i unions temporals d'empreses i de fusions d'empreses.
c) La concessió d'exencions en l'Impost sobre el Luxe, relatives a les adquisicions de vehicles de tracció mecànica, condicionades per les normes reguladores a terminis de carència o limitacions quant al nombre de vehicles a què afecten els beneficis fiscals, i
d) La confecció dels efectes estancats que s'utilitzen per a la gestió dels tributs cedits.
Article catorze. Abast de la delegació de competències en relació amb la recaptació dels tributs cedits.
1. Correspondrà a les Comunitats Autònomes la recaptació:
a) En els dos períodes dels Impostos sobre Successions, Transmissions Patrimonials i Luxe, quan s'acredite en destinació i les taxes i d'altres exaccions sobre el joc, i
b) En el període voluntari, les liquidacions de l'Impost Extraordinari sobre el Patrimoni, practicades per la Comunitat Autònoma i en període executiu tots els dèbits per aquest Impost.
2. Pel que fa a l'ajornament i fraccionament del pagament dels tributs cedits, correspondrà a cada Comunitat Autònoma la competència per resoldre d'acord amb la normativa de l'Estat.
Article quinze. De la gestió recaptatoria de les Comunitats Autònomes.
1. Les Comunitats Autònomes podran organitzar lliurement els serveis per a la recaptació, en els dos períodes, dels tributs cedits.
2. La gestió recaptatòria que realitzen els serveis a què fa referència el número anterior, s'ajustarà al que disposa la normativa de l'Estat, i els òrgans corresponents de les Comunitats Autònomes assumiran les potestats atribuïdes en la normativa esmentada als del Ministeri d'Economia i Hisenda.
3. La recaptació dels deutes tributaris corresponents als tributs cedits podrà realitzar-se directament a través de les Comunitats Autònomes o bé mitjançant Concert amb qualsevol altra Administració Pública.
De la mateixa manera, qualsevol altra Administració pública podrà concertar amb la Comunitat Autònoma competent per raó del territori, la recaptació del rendiment dels tributs en aquell territori, a través dels serveis que establesca a l'empar del número I d'aquest article.
Per tal de garantir la gestió que siga concertada, així com, si convé, les preferències recaptatòries de l'Estat, hauran de convenir-se les garanties que, com a fiança s'hi estimen oportunes.
Article setze. Abast de la delegació de competència en relació amb la Inspecció.
1. Respecte dels Impostos Generals sobre Successions, sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i Luxe quan s'acredite en destinació i de les taxes i d'altres exaccions sobre el joc, correspon a les Comunitats Autònomes les funcions previstes en l'article 140 de la Llei General Tributària, aplicant les normes legals i reglamentàries que regulen les actuacions inspectores de l'Estat en matèria tributària i seguint els plans d'actuació inspectora que hauran de ser elaborats conjuntament per ambdues Administracions, i de l'execució dels quals donaran comptes anualment les Comunitats Autònomes al Ministeri d'Economia i Hisenda i al Congrés i Senat.
2. Quan la Inspecció financera i tributària de l'Estat o de les Comunitats Autònomes conegueren amb ocasió de les actuacions comprovadores i investigadores, fets amb trascendència tributària per a altres Administracions, ho comunicaran a aquestes en la forma que reglamentàriament siga determinada.
3. Les actuacions comprovadores i investigadores en matèria tributària de les Comunitats Autònomes, fora del territori, seran realitzades per la Inspecció Financera i Tributària de l'Estat, a requeriment de les Comunitats Autònomes, segons els plans de col·laboració que a l'efecte s'establesquen.
Article disset. Abast de la delegació de competència en relació amb la revisió de via administrativa.
1. En relació amb la revisió dels actes en vies administratives, relatius als Impostos Generals sobre Successions, sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i Luxe, quan s'acredite en destinació, i a les taxes i d'altres exaccions sobre el joc, les Comunitats Autònomes seran competents per a:
a) Resoldre els recursos de reposició.
b) Declarar la nul·litat de ple dret, previ dictamen del Consell d'Estat.
c) Resoldre els expedients de frau de llei.
d) Declarar la lesivitat dels propis actes declaratius de drets i impugnar-los en via contencioso-administrativa, segons que preveu l'article 159 de la Llei General Tributària.
2. Les Comunitats Autònomes fruiran de legitimació per recórrer:
a) Davant els Tribunals Econòmico-Administratius els actes de gestió tributària propis, pel corresponent òrgan de fiscalització interna.
b) En alçada ordinària les resolucions dels Tribunals Econòmico-Administratius Provincials.
3. No són objecte de delegació les competències següents:
a) La revisió d'actes de gestió tributària a què fa referència l'article 154 de la Llei General Tributària.
b) El coneixement de les reclamacions econòmico-administratives interposades contra els actes de gestió tributària emanats de les Comunitats Autònomes, tant si s'hi susciten qüestions de dret com de fet.
Article divuit. Intervenció, comptabilitat i fiscalització.
l. Tots els actes, documents i expedients relatius als Impostos Generals sobre Successions, sobre Trasmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i Luxe, quan s'acredite en destinació i taxes i d'altres exaccions sobre el joc, dels quals es deriven drets i obligacions de contingut econòmic, seran intervinguts i comptabilitzats per les Comunitats Autònomes d'acord amb els principis generals de la Llei General Pressupostària.
2. Dels resultats obtinguts en la gestió, liquidació i recaptació d'aquests tributs es retrà anualment a la Intervenció General de l'Administració de l'Estat un "Compte de gestió de tributs cedits", adaptat a les disposicions que, sobre liquidació dels pressupostos contenen la Llei General Pressupostària i, si convé, les modificacions que s'hi puguen introduir.
L'estructura d'aquest compte serà determinada pel Ministeri d'Economia i Hisenda, a proposta de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, i haurà d'incloure, respecte a cada un dels conceptes tributaris cedits, l'import de les liquidacions contrates, la recaptació obtinguda, el pendent de cobrament en finalitzar cada període i l'import dels beneficis fiscals que els afecten.
La intervenció General de l'Administració de l'Estat unirà l'esmentat "Compte de gestió de tributs cedits" al Compte General de l'Estat de cada exercici.
Article dinou. Col·laboració entre Administracions.
1. Les Administracions de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de què es tracte, entre si i amb les altres Comunitats Autònomes, col·laboraran en tots els ordres de gestió, inspecció i revisió dels tributs.
2. En particular aquestes Administracions:
a) Es facilitaran tota la informació que mútuament se sol·liciten i, a través dels Centres de Processos de Dades, s'establirà a tal efecte la intercomunicació tècnica necessària i s'elaborarà anualment un pla conjunt i coordinat d'informàtica fiscal.
b) En relació amb l'Impost sobre Successions i a fi de determinar la quantia total de les parts hereditàries i llegats, així com respecte de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, l'Estat i les Comunitats Autònomes es prestaran recíprocament, en la forma que reglamentàriament siga determinada, els auxilis que s'interessen als efectes dels treballs respectius i les dades i antecedents que siguen reclamats.
c) Els serveis d'Inspecció prepararan Plans d'Inspecció conjunta en relació amb els tributs cedits, sobre objectius, sectors i procediments selectius coordinats, així com sobre contribuents que hagen canviat de domicili fiscal.
3. Per al millor compliment del que disposen els números anteriors, les Administracions de l'Estat i de les Comunitats Autònomes crearan, amb caràcter permanent, oficines executives de col·laboració, coordinació i enllaç.
4. Les autoritats, els funcionaris, les oficines o dependències de l'Administració de l'Estat o de les Comunitats Autònomes no admetran cap tipus de document que els siga presentat amb finalitat altra de la liquidació i que incloga fets imponibles subjectes a tributs que una altra Administració haja d'exigir, sense que s'acredite el pagament del deute tributari liquidat, conste declarada l'exenció per l'oficina competent o, almenys, la presentació en aquesta de l'esmentat document. De les incidències que es produesquen hom donarà compte immediatament a l'Administració interessada.
Article vint. Gestió per les Comunitats Autònomes dels Impostos sobre Successions, Trasmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.
La gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels Impostos sobre Successions, Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, el rendiment dels quals en el territori de les Comunitats Autònomes corresponga a l'Estat, per delegació d'aquest, seran realitzats pels òrgans competents d'aquelles.
Així no obstant, l'anterior delegació no s'estendrà a l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats quan aquest siga recaptat mitjançant efectes timbrats.
Article vint-i-u. Delit fiscal.
1. Respecte als tributs cedits, serà l'autoritat competent de les Comunitats Autònomes la que, previ informe de la inspecció de tributs i d'aquells altres informes que foren preceptius, entre els quals inexcusablement haurà de figurar informe en dret de l'Advocacia de l'Estat de la Comunitat Autònoma, posarà en coneixement del ministeri fiscal els fets que estime constitutius de delit fiscal, una vegada hagen adquirit fermesa les actuacions administratives, segons que disposa el Codi Penal.
2. Les Administracions de l'Estat i de les Comunitats Autònomes es comunicaran als efectes oportuns els fets amb transcendència per a la tipificació com a possible delit fiscal, i dels que tinguen coneixement com a conseqüència de l'exercici de les competències respectives en matèria tributària.
Article vint-i-dos. Elusió fiscal mitjançant societats.
Als efectes de l'aplicació de les normes incloses en els paràgrafs primer i segon de l'article 40 de la Llei 50/1977, de 14 de novembre, és competent per a la pràctica de les liquidacions la Comunitat Autònoma, en el territori de la qual radiquen els béns de què es tracte.
Article vint- i- tres. Secret bancari i col·laboració en la gestió tributària.
1. La investigació tributària dels comptes i operacions actives i passives dels Bancs, Caixes d'Estalvi, Cooperatives de Crèdit i quantes persones físiques o jurídiques es dediquen al tràfic bancari o creditici, seran realitzats en ordre a la gestió dels Impostos sobre Successions, Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i Luxe quan s'acredite en destinació, i de les taxes i d'altres exaccions sobre el joc, prèvia autorització de l'autoritat competent de la Comunitat Autònoma respectiva.
2. Les actuacions pertinents es realitzaran segon les normes incloses en l'esmentada Llei 50/1977 i disposicions que la desenvolupen, sense perjudici de l'estricte compliment del deure de col·laboració establert en l'article 19 d'aquesta Llei.
3. En relació amb les actuacions que en aquest sentit haja de practicar la Inspecció Tributària de les Comunitats Autònomes fora del territori, haurà de procedir-se segons que preveu l'article 16.3. anterior.
Article vint-i-quatre. Comissions Coordinadores.
1. Per a la relació entre l'Administració de l'Estat i cada una de les Comunitats Autònomes es constitueix una Comissió Coordinadora, la composició de la qual serà la següent:
a) Quatre representants de l'Administració Tributària de l'Estat, designats pel Ministeri d'Economia i Hisenda.
b) Quatre representants d'aqueixa Comunitat Autònoma, designats pel Consell Executiu o Govern d'aquesta.
2. Les competències d'aquestes Comissions paritàries son:
a) Realitzar els estudis que estimen escaients per a una adequada articulació estructural i funcional del règim autonòmic amb el marc fiscal estatal.
b) Facilitar a les Administracions competents criteris d'actuació uniformes, plans i programes d'Informàtica.
c) Examinar els supòsits i les qüestions que s'hagen plantejat en matèria d'inspecció entre l'Administració de l'Estat i la de les Comunitats Autònomes.
d) Emetre els informes que siguen sol·licitats pel Ministeri d'Economia i Hisenda o la Conselleria d'Economia i Hisenda de les Comunitats Autònomes.
e) Unificar els criteris de valoració a efectes tributaris.
f) D'altres que siguen estimades d'interés.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
1. A l'entrada en vigor de la respectiva Llei de Cessió de Tributs, cada Comunitat Autònoma se subrogarà en els drets i obligacions tributàries de l'Administració de l'Estat, quan efecte la gestió, liquidació, recaptació, inspecció i revisió dels tributs cedits.
2. La subrogació a què fa referència l'apartat anterior operarà respecte a tots els administrats sense necessitat de notificació expressa i sense que produesca efectes novatoris, ni tan sols respecte a obertura o interrupció de terminis, alteració de l'estat actual dels procediments en curs o qualsevol altra circumstància que puga afectar les relacions jurídiques entre els administrats i la Hisenda Pública estatal o de les Comunitats Autònomes.
3. L'Administració que hagués percebut el deute tributari serà obligada de tornar els imports que resultassen indeguts.
Segona
Els actes administratius dictats per l'Administració de l'Estat, independentment de la data i encara que es tractés de tributs cedits, seran reclamables davant els òrgans competents de l'Estat.
Tercera
Fins l'entrada en vigor de la Llei Reguladora de l'Impost sobre Successions i Donacions, s'entendrà inclòs en el rendiment que se cedeix per l'Impost General sobre Successions aquell que resulte del gravamen que recau sobre les donacions.
Quarta
Mentre les Comunitats Autònomes no hagen exercit la facultat que els confereix l'article 15.1 o bé no hagen concertat amb una altra Administració Pública la recaptació dels tributs cedits, aquesta, en període executiu, seguirà sent realitzada pels Serveis de recaptació de tributs de l'Estat, estiguen o no encomanats a les Diputacions provincials, en les mateixes condicions que aquest servei era prestat a l'Estat en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Llei.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
1. Per a la qualificació d'infraccions tributàries, així com per a la imposició de les sancions que a aquestes corresponguen, tindran plena validesa els antecedents que sobre el tema obren en la Hisenda Pública estatal amb anterioritat de l'entrada en vigor de la Llei de Cessió de Tributs a la Comunitat Autònoma de què es tracte.
2. D'ara endavant hi haurà un fitxer o registre comú dels subjectes passius en els quals concurren les circumstàncies de reincidència i reiteració, i la conservació, el manteniment i la posada al dia d'aquest carrerà a càrrec de les Oficines permanents executives a què es refereix l'article 19.3 d'aquesta Llei.
Segona
1. A l'entrada en vigor de les Lleis reguladores de l'Impost sobre el Patrimoni Net i de l'Impost sobre Successions i Donacions, s'entendrà cedit a les Comunitats Autònomes, amb abast i condicions determinades en aquesta Llei, el rendiment en aquestes de les figures impositives corresponents.
2. A través de Llei especial serà regulada la cessió a les Comunitats Autònomes del rendiment que en el territori corresponga--a l'Impost sobre el Valor Afegit en la fase de gravamen sobre vendes al detall, o d'altres impostos sobre venda en la mateixa fase, quan s'establesquen aquestes figures impositives.
Tercera
El Banc d'Espanya realitzarà gratuïtament el servei de tresoreria de les Comunitats Autònomes. Els altres serveis financers que el Banc d'Espanya puga prestar a les Comunitats Autònomes seran regulats pels convenis especials celebrats a l'efecte.
La prestació dels diversos serveis esmentats no podrà implicar la concessió de crèdit o d'acomptes del Banc d'Espanya a les Comunitats Autònomes, cosa que només podrà ser otorgada per Llei.
2. Les Comunitats Autònomes podran disposar d'acomptes del Tresor a compte dels recursos que hagen de pércebre a través dels Pressupostos Generals de l'Estat, per a cobertura dels desfases transitoris de tresoreria, com a conseqüència de les diferències de venciment dels pagaments i ingressos derivats de l'execució dels Pressupostos.
Aquests acomptes hauran de quedar reembossats dins de l'exercici econòmic corresponent.
Quarta
L'abast i les condicions de la cessió de tributs a què fa referència aquesta Llei tindran plena efectivitat per a cada Comunitat Autònoma a l'entrada en vigor de la Llei específica de cessió respectiva.
Cinquena
Les Comunitats Autònomes Uniprovincials se subrogaran, si convé, en l'encomana dels Serveis de Recaptació de Tributs, cedits o no, de l'Estat, amb l'abast i les condicions que la normativa de l'Estat hi assenyale.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Les normes d'aquesta Llei seran d'aplicació a totes les Comunitats Autònomes, tret de Navarra i el País Basc.
La cessió del rendiment de l'Impost sobre el Luxe a la Comunitat Autònoma de Canàries respectarà alld establert en el seu peculiar règim econòmic i fiscal.
En conseqüència, a l'entrada en vigor, la Llei 41/1981, de 28 d'octubre, relativa a la cessió de tributs de l'Estat a la Generalitat de Catalunya, quedarà derogada en allò que fa referència a qüestions alienes a la cessió de tributs de l'Estat i modificada en els termes que assenyala aquesta Llei en les matèries referents a l'abast i les condicions de la cessió de tributs de l'Estat esmentada.
Segona
Aquesta Llei entrarà en vigor l'endemà de la publicació al "Boletín Oficial del Estado".
Per tant,
Mane a tots els espanyols, particulars i autoritats, que guarden i facen guardar aquesta Llei.
Baqueira Beret, a 28 de desembre de 1983.
JOAN CARLES R.
El President del Govern,
FELIPE GONZALEZ MARQUEZ

linea
Mapa web