Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 54/2019, de 5 d'abril, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de l'Institut Valencià de la Joventut. [2019/3678]

(DOGV núm. 8527 de 11.04.2019) Ref. Base de dades 003369/2019

DECRET 54/2019, de 5 d'abril, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de l'Institut Valencià de la Joventut. [2019/3678]
Preàmbul

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) va ser creat mitjançant la Llei 4/1989, de 26 de juny, de la Generalitat. A fi d’adaptar el seu règim de funcionament i adscripció orgànica, i també amb la finalitat de resoldre disfuncions en la gestió, aquest text legal ha sigut successivament modificat per les lleis 14/1997, de 26 de desembre; 9/1999, de 30 de desembre; 9/2001, de 27 de desembre, i 11/2002, de 23 de desembre, totes de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat. Amb posterioritat es van promulgar les lleis 18/2010, de 30 de desembre, de la Generalitat, de joventut de la Comunitat Valenciana, i 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de polítiques integrals de joventut, que van derogar successivament les normes anteriors. El Reglament orgànic i funcional de l’IVAJ no ha estat objecte de cap modificació malgrat aquests canvis normatius i d’altres que han afectat l’organització de l’Administració de la Generalitat i els seus organismes autònoms, com ara la centralització dels serveis informàtics, de les relacions informatives, la promoció lingüística i l’assessorament jurídic i defensa en judici. Totes aquestes circumstàncies, per si soles, justifiquen la necessitat d’una nova norma que establisca l’estructura i les funcions de les unitats que integren l’IVAJ.
A més, a partir de la Llei 15/2017 l’IVAJ ha d’evolucionar des de la seua inicial concepció d’un organisme al qual se li va encomanar la prestació directa de serveis a les persones joves i el manteniment de la seua pròpia xarxa d’instal·lacions, per a aprofundir en el camí obert per la Llei 18/2010, de 30 de desembre, com a ens coordinador de les polítiques de joventut en el si de la Generalitat. L’esmentada Llei 15/2017 introdueix elements nous, tant en l’organització com en l’exercici de les competències en matèria de joventut. El Consell Rector es concep com a òrgan directiu de l’IVAJ amb una composició equilibrada de persones de diferents trams d’edat i des d’una perspectiva de gènere, i el seu article 35 reconeix a les entitats locals la capacitat d’intervindre en el disseny i l’execució de les polítiques destinades a la joventut present en el seu territori, així com rebre de la Generalitat el suport econòmic necessari a través d’un pla concertat de finançament. A aquest enfocament li cal el seu reflex també en el nivell administratiu de l’IVAJ amb un major pes dels recursos destinats a la planificació, la implantació, el seguiment i l’avaluació de les polítiques de joventut.

En conseqüència, d’acord amb el que estableixen l’article 64 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el Consell, prèvia deliberació, en la reunió del 5 d’abril de 2019,


DECRETE

Capítol I
Naturalesa jurídica i finalitats de l’Institut Valencià de la Joventut

Article 1. Naturalesa jurídica i finalitats
1. L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) és un organisme autònom de la Generalitat, amb personalitat jurídica, patrimoni i tresoreria propis, i autonomia de gestió, adscrit al departament competent en matèria de joventut. Es regeix pel que estableix la Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de Polítiques integrals de joventut i la normativa de desenvolupament, la legislació en matèria de sector públic instrumental i la resta de legislació aplicable als organismes autònoms.

2. L’Institut Valencià de la Joventut és l’organisme encarregat de coordinar les polítiques de joventut en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
Capítol II
Òrgans directius

Article 2. Òrgans directius de l’Institut Valencià de la Joventut
De conformitat amb el que estableix l’article 8 de la Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de Polítiques integrals de joventut, són òrgans directius de l’Institut Valencià de la Joventut:
1. La Presidència
2. El Consell Rector
3. La Direcció General

Article 3. La Presidència
La Presidència de l’Institut Valencià de la Joventut l’exercirà la persona titular de la conselleria competent en matèria de joventut. Li correspondrà l’alta direcció de l’organisme i la presidència del Consell Rector en els termes que estableix l’article següent. Aprovarà els comptes anuals de l’IVAJ prèviament informades pel Consell Rector.


Article 4. El Consell Rector
1. La composició del Consell Rector serà la que estableix l’article 10.1 de la Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de Polítiques integrals de joventut.
2. Les funcions del Consell Rector seran les que li atribueix l’article 10.5 de la citada Llei, funcions que no seran susceptibles de delegació. També li correspondrà informar els comptes anuals de l’IVAJ a proposta de la Direcció General de l’organisme.
3. El funcionament del Consell Rector s’ajustarà al seu reglament de funcionament, sense perjudici de l’aplicació de les normes generals que estableixen el règim jurídic dels òrgans col·legiats en l’àmbit de les administracions públiques i les regles mínimes següents:

a) Les sessions seran convocades per la Presidència, per pròpia iniciativa o a petició de la majoria de les persones membres. La convocatòria de les sessions, amb expressió de l’ordre del dia, serà acordada i notificada almenys amb set dies d’antelació a la data de celebració de la sessió. En casos d’urgència justificada podrà convocar-se la sessió amb una antelació no inferior a 24 hores.
b) Per a la vàlida constitució i adopció d’acords del Consell Rector serà necessària la presència de les persones que ostenten la Presidència o alguna de les vicepresidències, i la Secretaria del Consell Rector, i de la majoria de les persones que ocupen les vocalies en primera convocatòria. Si en la primera convocatòria no s’aconsegueix el quòrum necessari, s’entendrà automàticament convocada una segona convocatòria 30 minuts després, i es considerarà vàlidament constituïda si hi estan presents la Presidència o alguna de les vicepresidències, la Secretaria i almenys huit de les vocalies.
c) La Presidència trametrà les propostes o acords adoptats a la Direcció General per a la seua execució.
4. La Presidència del Consell Rector en convocarà les sessions, fixarà el corresponent ordre del dia, en presidirà les reunions, dirigirà les deliberacions, dirimirà amb el seu vot els empats, alçarà les sessions, i visarà les actes i les certificacions dels acords del Consell Rector. En casos de vacant, absència o malaltia, la persona titular de la Presidència del Consell Rector serà substituïda per qui n’ostente la Vicepresidència Primera o Segona, per aquest ordre.
5. La Secretaria del Consell Rector tindrà les funcions següents:
a) Assistir a les reunions del Consell Rector, amb veu però sense vot.
b) Efectuar la convocatòria de les sessions del Consell Rector per ordre de la persona que n’exercisca la presidència, i també les citacions a les persones membres.
c) Preparar el despatx dels assumptes i redactar i autoritzar les actes de les sessions.
d) Rebre els actes de comunicació de les persones membres amb el Consell Rector, les notificacions, les peticions de dades, les rectificacions o qualsevol classe d’escrit dels quals s’haja de tindre coneixement.
e) Expedir certificats de les consultes, dels dictàmens o acords adoptats pel Consell Rector.

f) Qualsevol altra funció inherent a la seua condició que haja fixat la normativa que estableix el règim jurídic dels òrgans col·legiats en l’àmbit del sector públic.
El nomenament de la persona que haja d’exercir la secretaria del Consell Rector podrà contemplar les suplències en els supòsits d’absència o malaltia.
6. Les persones membres del Consell Rector es renovaran en ocasió del cessament de les vocals a què es refereixen les lletres a), b), c), d) i e) de l’article 10.1.5, i en la resta dels casos, en ocasió del canvi de titular de la Presidència del Consell Rector.
La composició del Consell Rector i les seues actualitzacions es publicaran en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
7. El Consell Rector podrà crear en el seu si comissions de treball, a través del seu reglament de funcionament, el qual regularà l’activitat i la concreta composició de les esmentades comissions. La presidència l’ostentarà la persona que exercisca la Presidència del Consell Rector o alguna de les vicepresidències, i correspondrà la Secretaria a una persona funcionària de l’Institut Valencià de la Joventut per designació de la Presidència del Consell Rector, la qual actuarà en les sessions amb veu però sense vot, sense que aquest nomenament haja de recaure necessàriament en la persona nomenada com a titular o suplent de la Secretaria del Ple del Consell Rector.

Article 5. La Direcció General
1. La persona titular de la Direcció General de l’Institut Valencià de la Joventut serà nomenada i cessada per decret del Consell, a proposta de la Presidència de l’IVAJ, i ocuparà la Vicepresidència primera del Consell Rector.
2. La persona que exercisca la Direcció General ostentarà la representació legal de l’IVAJ en les relacions d’aquest organisme amb tot tipus de persones físiques i jurídiques, tant públiques com privades.
3. Les funcions de la Direcció General, d’acord amb el que preveu l’article 11 de la Llei 15/2017, seran:
a) Dirigir l’actuació de l’IVAJ.
b) Desenvolupar els plans i els programes d’actuació de l’IVAJ.
c) Aprovar les instruccions sobre l’organització i el funcionament de l’IVAJ.
d) Proposar a la Presidència la subscripció d’instruments de col·laboració amb altres entitats.
e) Exercir la direcció superior del personal de l’IVAJ i l’elaboració de les propostes en matèria de personal a l’òrgan competent de la Generalitat en matèria de funció pública.
f) Aprovar l’avantprojecte de pressupost de l’IVAJ, previ informe del Consell Rector.
g) Efectuar la coordinació i el seguiment de l’EVJ, elaborar l’informe d’avaluació de l’EVJ per a la seua aprovació pel Consell Rector i, a iniciativa pròpia, l’elaboració de les propostes de millora de la planificació i la programació de les activitats de l’IVAJ per elevar-les al Consell Rector.
h) Aprovar les despeses i ordenar els pagaments de l’IVAJ dins dels límits legals i pressupostaris.
i) Elevar al Consell Rector els comptes de l’IVAJ, per a l’informe previ a la seua aprovació per la Presidència.
j) Subscriure contractes en nom de l’IVAJ.
k) Elaborar els acords que hagen de sotmetre’s a l’aprovació del Consell Rector, i executar aquells que siguen adoptats i corresponguen a les competències de l’organisme.
l) Traslladar els acords adoptats pel Consell Rector als òrgans que ostenten la competència per a executar-los, quan aquesta no corresponga a l’IVAJ.
m) Organitzar els serveis dependents de l’IVAJ dins del marc de la normativa sobre funció pública que resulte d’aplicació.
n) Gestionar els recursos econòmics de l’ens.
o) Resoldre els expedients de responsabilitat patrimonial.
p) Dirigir l’Observatori Valencià de la Joventut.
q) Les que li encomanen els altres òrgans directius de l’IVAJ.
r) Qualsevol altra funció anàloga que resulte de la normativa que regule el funcionament de l’organisme.
4. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular de la Direcció General de l’IVAJ, les seues competències executives les exercirà qui ostente la Presidència de l’Institut o la persona que designe.

Capítol III
Estructura de l’Institut Valencià de la Joventut

Article 6. La Subdirecció General
Depenent directament de la Direcció General i amb el màxim rang administratiu, la Subdirecció General de l’IVAJ integra tots els serveis i les unitats administratives, així com els centres i les instal·lacions de l’organisme. En particular, corresponen a la Subdirecció General les funcions següents:
a) La planificació, la coordinació i la supervisió administrativa i tècnica de tots els serveis, programes i unitats de l’organisme.
b) La coordinació de l’assessorament tècnic i administratiu, especialment sobre la viabilitat de disposicions, projectes i programes.

c) La planificació, el seguiment i la tramitació dels acords de cooperació i convenis de col·laboració en què l’Institut en siga part.

d) Planificar la gestió economicopressupostària i de contractació.
e) Planificar i dirigir la gestió i manteniment d’infraestructures, obres, instal·lacions i immobles adscrits a l’Institut.
f) La coordinació dels recursos administratius i dels expedients sancionadors tramitats pels diferents serveis i unitats de l’IVAJ.

g) La gestió del compliment de les obligacions de l’organisme en matèria de protecció de dades
h) El suport administratiu de l’Observatori Valencià de Joventut.

i) La planificació i proposta de la participació i col·laboració de l’IVAJ en xarxes i programes d’àmbit nacional i internacional.
j) La planificació de l’estratègia de comunicació de l’IVAJ.
k) La gestió de l’elaboració i seguiment de l’Estratègia Valenciana de Joventut.
l) Les anàlogues que se li encomanen.

Article 7. Serveis i funcions
La Subdirecció General de l’IVAJ s’estructura en els serveis administratius següents:
1. El Servei de Gestió Econòmica i Contractació, al qual correspon l’exercici de les següents funcions:
a) La gestió, la tramitació i el seguiment econòmic, pressupostari i extrapressupostari, i l’elaboració de la informació necessària per a la gestió de les diferents unitats administratives, inclosa la gestió i l’administració dels recursos financers.
b) Elaborar l’avantprojecte de pressupostos de l’organisme i tramitar les propostes de modificacions pressupostàries.
c) L’elaboració, si escau, dels estats d’explotació de les activitats comercials.
d) La gestió d’ingressos i despeses, i la supervisió de l’activitat economicopressupostària d’altres unitats i centres.
e) Controlar i fer el seguiment de l’execució pressupostària i econòmica de l’organisme.
f) Establir les directrius per a la correcta gestió de despeses i ingressos i l’òptima utilització dels recursos.
g) Coordinar i fer el seguiment de les caixes pagadores del departament, així com la comptabilització dels comptes justificatius dels fons de caixa fixa gestionats pels centres directius del departament.

h) La proposta i anàlisi funcional per al disseny, actualització i manteniment dels programes d’informació i gestió econòmica i de contractació de l’organisme.
i) La coordinació, la gestió, la tramitació i el seguiment de la contractació, en totes les seues modalitats.
j) Qualsevol altra funció relativa a la gestió econòmica, pressupostària o de contractació i que, en el marc del seu àmbit funcional, li encomane la Subdirecció General.
2. El Servei de Personal i Assumptes Generals, al qual correspon l’exercici de les funcions següents:
a) La gestió dels recursos humans adscrits a l’IVAJ.
b) La gestió, el càlcul i la proposta de despesa de la nòmina, així com de les assegurances socials, quotes a mutualitats i drets passius, i el seguiment i el control dels processos d’incapacitat temporal, i també la tramitació dels expedients de reintegrament o de compensació de deutes derivats de l’administració de la nòmina.
c) El manteniment i la custòdia dels expedients de personal.
d) L’elaboració de les disposicions generals que siguen encomanades a l’IVAJ.
e) La tramitació dels expedients de responsabilitat patrimonial.
f) La coordinació de les funcions pròpies de la gestió patrimonial i del corresponent inventari.
g) La gestió administrativa del registre d’entrada i d’eixida i dels assumptes generals.
h) La gestió del compliment de les obligacions de l’organisme en matèria de transparència i igualtat.
i) La tramitació de les convocatòries de beques per a pràctiques formatives en l’IVAJ.
j) Les anàlogues que se li encomanen.
3. El Servei d’Instal·lacions i Activitats, al qual correspon l’exercici de les funcions següents:
a) La direcció, la gestió i la supervisió de les activitats en residències, albergs i altres instal·lacions adscrites o gestionades per l’IVAJ.
b) La proposta de millora, ampliació i manteniment de residències, albergs i campaments titularitat de l’IVAJ.
c) La promoció i la gestió dels camps de voluntariat juvenil, d’àmbit nacional i internacional.
d) La coordinació amb el Servei Voluntari Internacional (SVI), amb l’Instituto de la Juventud (INJUVE), i amb els departaments competents en matèria de joventut de les comunitats autònomes, per a la promoció de projectes i activitats de voluntariat i cooperació nacional i internacional.
e) La coordinació, la gestió i el control dels productes i activitats de temps lliure, d’intercanvi i promoció juvenils i cursos d’idiomes.

f) La comprovació del compliment dels requisits per part dels albergs, les residències i els campaments juvenils que no siguen de titularitat de l’IVAJ per al seu reconeixement i registre com a integrants de la Xarxa Valenciana d’Instal·lacions Juvenils (XAVIJ), i el seu suport tècnic.
g) La revisió del compliment de les condicions els albergs juvenils que no siguen de titularitat de l’IVAJ perquè, una vegada integrats en la XAVIJ, se’n promoga la inclusió en la Xarxa Espanyola d’Albergs Juvenils (REAJ) i el reconeixement de la Federació Internacional d’Albergs Juvenils (IYHF), i el seu suport tècnic.

h) La coordinació amb la REAJ, per al compliment de les funcions de promoció de l’alberguisme juvenil.
i) La tramitació dels expedients sancionadors en matèries del seu respectiu àmbit funcional
j) Les anàlogues que se li encomanen.
4. El Servei de Participació i Cultura, al qual correspon l’exercici de les funcions següents:
a) La promoció i la gestió de l’associacionisme i el foment de la participació juvenil.
b) L’assistència i l’assessorament a les associacions juvenils i consells de la joventut en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
c) El disseny, la coordinació, la gestió i el seguiment de les convocatòries d’ajudes i subvencions destinades al foment de la participació juvenil.
d) La gestió i l’emissió del Carnet Jove i altres credencials.
e) La promoció de productes de mobilitat juvenil.
f) El foment d’activitats culturals per a joves.
g) La tramitació de les convocatòries de premis efectuades per l’IVAJ.
h) El foment del voluntariat juvenil.
i) La tramitació dels expedients sancionadors en matèries del seu respectiu àmbit funcional
j) Les anàlogues que se li encomanen.
5. El Servei d’Oci Educatiu i Emancipació, al qual correspon l’exercici de les funcions següents:
a) La gestió de les competències atribuïdes a l’IVAJ en matèria d’escoles d’animació juvenil i la tramitació del reconeixement de centres i de l’homologació de títols i cursos.
b) La planificació, la gestió i l’avaluació de la formació dirigida a professionals de joventut.
c) La coordinació i la gestió de les accions encaminades a millorar i incrementar la qualitat de vida dels joves.
d) La coordinació, la gestió, l’avaluació i el seguiment de programes i accions desenvolupats per l’IVAJ de caràcter intersectorial o multidepartamental, i amb la resta de departaments o organismes de la Generalitat.
e) La gestió dels programes de la Unió Europea específicament dirigits a les persones joves.
f) El disseny, l’execució, coordinació i seguiment de programes d’Oci Educatiu.
g) El disseny, l’execució, coordinació i seguiment de programes d’educació no formal i d’altres accions orientades a l’emancipació i ocupabilitat dels joves.
h) La gestió de les competències pròpies de l’IVAJ quant a l’administració i el reconeixement de centres o entitats en el marc de la Xarxa Valenciana d’Oci Educatiu.
i) La tramitació dels expedients sancionadors en matèries del seu respectiu àmbit funcional.
j) Sota la supervisió de la Subdirecció General, el suport tècnic a la Comissió Interdepartamental de Joventut de la Generalitat per a l’elaboració de l’Estratègia Valenciana de Joventut.
k) Les anàlogues que se li encomanen.
6. El Servei d’Informació Juvenil i de la Xarxa Jove, al qual corresponen les funcions següents:
a) La implantació de la Xarxa Valenciana d’Informació i Animació Juvenil, el reconeixement dels centres o entitats que la integren i el seu suport tècnic.
b) L’elaboració, la recopilació i la difusió d’informació per a les persones joves i per als serveis d’informació juvenil.
c) La proposta i la gestió de la participació de l’IVAJ en xarxes europees d’informació i assessorament juvenil.
d) La proposta i l’anàlisi funcional dels sistemes d’informació i comunicació necessaris per a la difusió de la informació elaborada o recopilada per l’IVAJ.
e) La gestió de les pàgines web i de les xarxes socials de l’IVAJ.
f) La gestió del pla concertat de finançament de les entitats locals per al compliment de les atribucions que exercisquen en matèria de joventut i per al sosteniment de la Xarxa Jove.
g) Comprovar el compliment per les entitats locals de les normes mínimes del funcionament dels serveis municipals de joventut.

h) Oferir assessorament i recursos tècnics als municipis per a dur a terme, coordinadament, activitats i campanyes de sensibilització en matèria de joventut, i per a l’elaboració dels plans locals i territorials de joventut.
i) El disseny, la coordinació, la gestió i el seguiment de les convocatòries d’ajudes i subvencions destinades a entitats locals.
j) Sota la supervisió de la Subdirecció General, la integració dels plans locals i territorials de joventut en l’Estratègia Valenciana de Joventut.
k) La tramitació dels expedients sancionadors en matèries del seu respectiu àmbit funcional.
l) Les anàlogues que se li encomanen.

Article 8. Unitats territorials
1. L’Institut Valencià de la Joventut s’estructura, en funció de l’àmbit territorial, en serveis centrals, que estenen la seua competència a tot el territori de la Comunitat Valenciana, i en unitats territorials d’àmbit provincial, també amb rang de servei.
2. Les unitats territorials depenen orgànicament de la Subdirecció General de l’IVAJ i coordinaran la seua activitat funcional amb els diferents serveis i unitats administratives de l’IVAJ en funció de la matèria; també s’encarregaran de coordinar i fer el seguiment dels programes i activitats de l’Institut, o d’aquelles altres funcions que se’ls encomane en el seu respectiu àmbit territorial.

3. Exerciran, així mateix, les funcions d’inspecció en les matèries que siguen de la competència de l’IVAJ.
4. Específicament, els correspondrà:
a) La supervisió del funcionament dels albergs, les residències i els campaments del seu respectiu àmbit territorial.
b) La proposta, l’informe i el seguiment de la contractació pròpia del seu àmbit territorial.
c) La gestió dels serveis d’informació i el registre d’entrada i eixida de documents i dels assumptes generals.
d) La gestió de les caixes fixes de les seues unitats.

Article 9. Residències, albergs, campaments i altres instal·lacions
Les residències, els albergs, els campaments i altres instal·lacions d’oci o activitats dependran orgànicament de la respectiva unitat territorial, i funcionalment, del Servei d’Instal·lacions i Activitats, i coordinaran la seua activitat amb els diferents serveis i unitats administratives de l’IVAJ en funció de la matèria.

Article 10. Altres unitats de rang inferior
La Subdirecció General de l’IVAJ, per al compliment de les funcions que no estiguen assignades expressament a les unitats i serveis inclosos en aquest reglament, podrà dotar-se de les unitats de rang inferior referides en l’article 72 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell.

Capítol IV
Règim econòmic i pressupostari

Article 11. Recursos econòmics i règim patrimonial
1. L’Institut Valencià de la Joventut disposarà per al seu funcionament dels recursos econòmics que preveu l’article 14 de la Llei 15/2017, de 10 de novembre, sense perjudici d’altres recursos econòmics, ordinaris o extraordinaris, que se l’autoritze a percebre o que pogueren correspondre-li d’acord amb la normativa vigent.
2. L’IVAJ tindrà patrimoni propi i estarà integrat pels béns i drets de la seua titularitat i per aquells que li siguen adscrits o cedits per la Generalitat o qualsevol altra administració pública. L’IVAJ gaudeix d’autonomia per a la gestió del seu patrimoni, en els termes que estableix la legislació de patrimoni i d’hisenda pública de la Generalitat, que serà aplicable directament.

Article 12. Règim pressupostari
1. L’estructura, el procediment d’elaboració, l’execució i la liquidació del pressupost de l’IVAJ es regiran per la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, així com per les disposicions legals vigents en matèria pressupostària.
2. Les modificacions pressupostàries seran tramitades i resoltes per la Direcció General de l’IVAJ, tret que per la seua naturalesa hagen de ser resoltes per la Presidència de l’organisme o per la conselleria competent en matèria d’hisenda.


Capítol V
Règim de personal i jurídic de l’IVAJ

Article 13. Règim de personal
1. De conformitat amb el que estableix l’article 13 de la Llei 15/2017, de 10 de novembre, el personal al servei de l’Institut Valencià de la Joventut serà empleat públic funcionari o laboral, en els mateixos termes que s’estableixen per a l’Administració de la Generalitat.

2. L’ordenació, la selecció, la provisió i la formació del personal d’aquest organisme correspondrà a la conselleria competent en matèria de funció pública.

Article 14. Naturalesa dels actes i la seua impugnació
De conformitat amb el que estableix l’article 15 de la Llei 15/2017, de 10 de novembre, posaran fi a la via administrativa els actes administratiu dictats per la Presidència o la Direcció General de l’Institut Valencià de la Joventut.



Disposició derogatòria

Queda expressament derogat el Decret 21/2003, de 4 de març, del Consell de la Generalitat, mitjançant el qual s’aprova el Reglament Orgànic i Funcional de l’Institut Valencià de la Joventut. Així mateix, es consideraran derogades totes aquelles normes d’igual o inferior rang que s’oposen o contradiguen el que estableix aquest decret.

Disposició final

Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 5 d’abril de 2019

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i
consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web