Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 36/2023, de 24 de març, del Consell pel qual es regulen els establiments de restauració en la Comunitat Valenciana, la Xarxa Gastroturística i L'Exquisit Mediterrani. [2023/3255]

(DOGV núm. 9567 de 03.04.2023) Ref. Base de dades 003429/2023

DECRET 36/2023, de 24 de març, del Consell pel qual es regulen els establiments de restauració en la Comunitat Valenciana, la Xarxa Gastroturística i L'Exquisit Mediterrani.

[2023/3255]
ÍNDEX
PREÀMBUL
CAPÍTOL I. Disposicions generals
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
Article 2. Classificació
Article 3. Categories
Article 4. Distintius
CAPÍTOL II. Disposicions comunes. Principis generals i compliment normatiu
Article 5. Codi Ètic i hospitalitat
Article 6. Prestació de serveis
Article 7. Fulls de reclamacions
CAPÍTOL III. Grup I. Restaurants
Article 8. Definició
Article 9. Cartes de plats i begudes. Preus
Article 10. Requisits específics dels restaurants segons la seua categoria
CAPÍTOL IV. Grup II. Bars
Article 11. Definició
Article 12. Llistes de begudes i menjars. Preus
Article 13. Establiments assimilats
CAPÍTOL V. Categoria especial
Article 14. Definició
CAPÍTOL VI. Declaració responsable referent a l’activitat
Article 15. Declaració responsable d’inscripció i classificació turística dels establiments
Article 16. Contingut de la declaració responsable i documentació addicional
Article 17. Classificació turística i inscripció de l’establiment en el Registre de turisme de la Comunitat Valenciana
Article 18. Modificacions
CAPÍTOL VII. Cessament de l’activitat i règim sancionador
Article 19. Circumstàncies relatives al cessament de l’activitat dels establiments de restauració
Article 20. Règim sancionador

CAPÍTOL VIII. Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana
Article 21. Naturalesa i adscripció
Article 22. Composició
Article 23. Funcions
Article 24. Adhesió i funcionament de la xarxa
Article 25. Comissió de la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana
Disposició addicional única. Incidència pressupostària.
Disposició transitòria primera. Normativa aplicable als expedients en tramitació.
Disposició transitòria segona. Termini d’adaptació dels establiments de restauració inscrits en el Registre de turisme de la Comunitat Valenciana.
Disposició derogatòria única. Derogació normativa.
Disposició final primera. Modificació de l’annex del Decret 2/2017, de 24 de gener, del president de la Generalitat, pel qual s’estableixen els distintius corresponents a les empreses i als establiments turístics de la Comunitat Valenciana.
Disposició final segona. Rang normatiu.
Disposició final tercera. Habilitació normativa.
Disposició final quarta. Entrada en vigor.
ANNEX I. Qüestionari d’autoavaluació. Categoria de restaurants.

ANNEX II. L’Exquisit Mediterrani.
ANNEX III. Distintius dels establiments de restauració.
ANNEX IV. Distintius d’alberg turístic i hotel balneari.


PREÀMBUL

I

La Generalitat, en virtut de l’article 49.1.12a. De l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, té competència exclusiva en matèria de turisme. La política turística del Consell ha d’orientar-se a millorar, diversificar i potenciar l’oferta turística de la Comunitat Valenciana, així com a incrementar-ne la qualitat, rendibilitat socioeconòmica i competitivitat, adequant el producte a les necessitats de la demanda i procurant el benestar de les persones residents i de les persones usuàries de serveis turístics.
L’evolució incessant de les característiques, condicions i circumstàncies de tot tipus de l’activitat turística han portat el legislador autonòmic a aprovar un text legal destinat a regular el sector turístic valencià, adaptant-lo al context social, empresarial, professional, tecnològic i normatiu. Amb aquesta finalitat, la Llei 15/2018, de 7 de juny, de la Generalitat, de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana (d’ara en avant LTOH), va recollir i va sistematitzar importants novetats en el sector. Quant a la restauració, en l’article 52 de l’LTOH, es preveu la restauració com a activitat i servei turístic, i l’article 55 estableix com a empreses i establiments turístics els que presten servei de restauració.

Aquest decret té per objecte derogar la normativa reguladora anterior que data de 2009, i adaptar-la als principis i determinacions de l’LTOH, així com a la resta de normativa turística, especialment al Decret 1/2022, de 14 de gener, del Consell, de regulació del Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana. D’altra banda, la regulació del subsector de la gastronomia i els establiments de restauració complementa la renovació de la regulació iniciada amb les empreses turístiques essencials com les agències de viatges en 2018 i els allotjaments turístics mitjançant el Decret 10/2021, de 22 de gener, d’aprovació del Reglament regulador de l’allotjament turístic a la Comunitat Valenciana.

Aquest desplegament, com no podia ser d’una altra manera, integra els diversos compromisos d’actuació establits en l’LTOH com ara l’hospitalitat, la sostenibilitat i la competitivitat, així com els drets i les obligacions allí establits per a tota empresa turística, tot això amb la finalitat d’obtindre condicions de servei adequades per a les persones usuàries en termes de màxima qualitat, accessibilitat, informació, transparència, atenció, seguretat i digitalització.
L’LTOH, a diferència de la Llei 3/1998, estableix en l’article 24, relatiu als recursos turístics, que la gastronomia pròpia de la Comunitat Valenciana té la consideració de recurs turístic de primer ordre i és, per tant, un element que aïlladament o conjuntament té capacitat per si mateix de generar fluxos i corrents de turisme rellevants i pot contribuir a reforçar la imatge de marca turística de la Comunitat Valenciana. Aquest gran potencial de la gastronomia i de la dieta mediterrània -declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat l’any 2010– justifiquen l’atenció especial que ha de dispensar-se a l’activitat i als establiments en els quals es posen en valor i desenvolupen, sense oblidar que la gastronomia és un concepte molt més ampli que no s’aborda en aquesta regulació perquè abasta, per les múltiples facetes que té, altres àmbits competencials que excedeixen el de l’administració turística.
L’article 36 de l’LTOH, relatiu a l’impuls del turisme, estableix al punt 4 b) que l’acció d’impuls del turisme perseguirà l’objectiu de la posada en valor i conservació dels recursos turístics vinculats essencialment al patrimoni cultural i natural, en coordinació amb la resta de les administracions amb competències en aquest, així com la revitalització i difusió dels costums, festes, tradicions o gastronomia de la Comunitat Valenciana.
En la societat actual la gastronomia ha esdevingut una part extremadament important de la nostra cultura i de les nostres vides. Menjar, ja no es percep només com una necessitat, sinó com una experiència. I com a conseqüència, la gastronomia s’ha convertit en una nova i poderosa motivació per a viatjar. Les experiències gastronòmiques enriqueixen els viatges, ja que produeixen memòries plaents i duradores. Tot això ha influït en el fet que el turisme gastronòmic s’haja convertit en un dels segments més dinàmics i amb major creixement de la indústria turística de la nostra Comunitat.
L’LTOH estableix que tot el territori de la Comunitat Valenciana té la consideració d’actiu turístic; així mateix tot establiment de restauració situat ací podria qualificar-se de turístic, tal com expliciten els articles 55 i 72 de l’LTOH. No obstant això, l’objectiu principal d’aquest decret és poder centrar els esforços de promoció i foment en aquells establiments que complisquen determinats requisits, a més de servir d’instrument de coneixement del sector i d’eina d’orientació per a aconseguir la màxima excel·lència en l’exercici de l’activitat.

L’article 72 de l’LTOH, relatiu als establiments de restauració, estableix en l’apartat 1 que tindran la consideració d’establiments de restauració els que, estant oberts al públic en general, es dediquen de manera professional, habitual i mitjançant preu, a servir menjars, altres aliments i begudes per a ser consumides en el mateix local. En l’apartat 2 estableix que la realització d’aquestes activitats podrà comunicar-se a l’administració turística per a la inscripció en el registre corresponent. En l’apartat 3 estableix que reglamentàriament s’establiran els termes, els criteris i les condicions susceptibles de considerar, dins d’una especialitat, aquells establiments de restauració que tinguen per objecte una oferta gastronòmica autòctona o qualificada que integre el producte turístic de la Comunitat Valenciana.

Aquest decret no pretén establir noves exigències i requisits administratius a un sector que ha patit profundament i especialment les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19, sinó just el contrari, aprovar una eina normativa que permeta, des de la seguretat jurídica i la simplificació administrativa, establir un clar marc regulador que afavorisca les empreses excel·lents. Permetrà reconéixer l’esforç que ja realitzen establiments de restauració i incentivar aquells que ho vulguen fer per a integrar-se en els criteris establits en l’LTOH per a l’oferta turística. Per tot això, la inscripció en el Registre de turisme és potestativa i s’inicia mitjançant una declaració responsable a través de mitjans electrònics exclusivament.
Tot això s’aborda des d’una perspectiva estrictament turística, en la qual el protagonisme el té la gastronomia, tant en el vessant de les persones professionals de la restauració com de la persona gastrònoma o comensal, i vetla en tot moment per la qualitat del servei i l’excel·lència en l’atenció. Per aquesta raó, i per tractar-se d’establiments públics afectats per una àmplia varietat de normes sectorials, aquest decret remet, quant al compliment, a les respectives disposicions en vigor, el control del compliment de les quals correspon a altres departaments o administracions públiques.

II

Una de les principals novetats és que en l’articulat del decret s’estableixen les condicions mínimes de l’exercici de l’activitat i en l’annex denominat qüestionari d’autoavaluació es recullen 27 ítems que permeten valorar les diferents i singulars propostes dels establiments. Això permet, sense limitar l’oferta variada, diferenciar i prestigiar la qualitat d’aquesta en la diversitat des de la perspectiva d’alineament amb els principis emanats de la LTOH. Per tant, s’ha adoptat un criteri de flexibilitat que permet eludir qualsevol rigidesa excessiva a l’hora de concretar les prescripcions exigibles; de manera que, sense perdre claredat i precisió, es facilitarà un ventall de possibilitats als establiments perquè, respectant grups i categories, puguen integrar-se, sense vulnerar la norma, totes les iniciatives innovadores que desenvolupe el mateix sector.
No pot perdre’s de vista que totes aquestes característiques i prestacions s’han de trobar i han de convergir en un espai físic que és l’establiment de restauració, el lloc –local, instal·lació o infraestructura– en el qual es realitzen i presten en gran manera els serveis que reben les persones usuàries o consumidores del sector que ens ocupa i respecte de les quals, des de l’àmbit normatiu, els poders públics han de vetlar perquè s’adopten les mesures i posen els mitjans, a fi de tractar d’assegurar la seua màxima satisfacció com a destinatàries últimes i principals dels serveis turístics.
Encara que s’haja difuminat la tradicional categorització de bars i restaurants, continua sent necessària atesa l’existència d’importants diferències i en coherència amb la normativa reguladora d’altres comunitats autònomes.
Per als restaurants es creen tres categories identificades per «forquetes», per assimilació a altres establiments públics i privats i per resultar més intuïtiu i clar per a la clientela. Finalment, i amb l’objectiu de diferenciar i prestigiar aquells establiments que ofereixen un servei excel·lent que permeta aconseguir les millors experiències de la nostra destinació mediterrània es creen en la categoria especial L’Exquisit, amb la possibilitat d’addicionar dues especialitats L’Exquisit cuina autòctona o L’Exquisit arrosseria, si la cuina està basada en una especialitat pròpia de la Comunitat Valenciana.
També preveu la creació de la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana, que suposa reconéixer l’esforç d’establiments de restauració reconeguts en L’Exquisit Mediterrani, així com altres agents relacionats amb la gastronomia o la producció de productes gastronòmics i generació d’experiències entorn d’aquest procés de producció que compleixen els requisits que s’establiran per a formar part d’aquesta xarxa. Permetrà generar instruments de promoció turística especialitzada per a aquests establiments i empreses que contribueixen amb un esforç afegit a la qualitat, la sostenibilitat i l’hospitalitat turística de la destinació Comunitat Valenciana des de l’oferta gastroturística.


III

Aquest decret s’estructura en 25 articles ordenats en huit capítols, una disposició addicional, dues disposicions transitòries, una disposició derogatòria, quatre finals i quatre annexos.
Pel que fa al model de declaració responsable, per raons d’operativitat, facilitat i celeritat quant a la seua actualització, no s’integra en el decret, sense perjudici que en aquest es reculla l’obligació de l’Administració de mantindre’l actualitzat i disponible per a qualsevol persona interessada en tot moment. Igual obligació s’estableix en relació amb la normativa tècnica i sectorial aplicable.
Així mateix, s’introdueix una disposició final primera per la qual es modifica l’annex del Decret 2/2017, de 24 de gener, del president de la Generalitat, pel qual s’estableixen els distintius corresponents a les empreses i als establiments turístics de la Comunitat Valenciana, en el qual es determinen les dimensions, les indicacions i la resta de característiques dels distintius, incloent-hi les noves modalitats aprovades pel Decret 10/2021, de 22 de març, del Consell, d’aprovació del Reglament regulador de l’allotjament turístic en la Comunitat Valenciana, segons el que s’estableix en l’annex IV d’aquest decret.

Una altra de les qüestions importants que es pretén resoldre, a través de la disposició transitòria segona, és la dificultat de mantindre un registre actualitzat, que complisca la finalitat bàsica de servir d’instrument de coneixement del sector que facilite l’exercici de les potestats administratives, així com el subministrament d’informació a les persones interessades, per ’’’la qual cosa s’estableix el termini d’un any per a l’adaptació dels establiments actuals a les noves prescripcions del decret.
Aquesta norma s’articula sobre els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, establits en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Els principis de necessitat i eficàcia es compleixen en portar a efecte el mandat establit en l’LTOH i regular de manera detallada la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana. Respecte al principi de proporcionalitat, aquest decret conté la regulació imprescindible per a atendre el mandat de desplegament de les disposicions contingudes en l’LTOH, i compleix, al seu torn, el principi de seguretat jurídica, en desenvolupar tots els aspectes relacionats amb la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana. En aplicació del principi de transparència, s’han definit els objectius d’aquesta norma i es garanteix aquesta en tots els establiments gastronòmics turístics de la Comunitat Valenciana; i, en la tramitació del projecte, aquest va ser sotmés a informació pública. Finalment, en aplicació del principi d’eficiència, aquest decret no comporta cap mena de càrregues administratives innecessàries.
Cal destacar que s’ha iniciat la tramitació amb un procés participatiu obert realitzat a través de gva-participa per a facilitar la col·laboració i participació de la ciutadania en l’acció pública en matèria de turisme, com a pas addicional a la participació en la tramitació dels agents implicats i grups d’interés.
Aquesta iniciativa normativa s’ha posat en coneixement del Consell Valencià de Turisme en compliment del que s’estableix en l’article 9.3.C) de la llei 15/2018.
En conseqüència, d’acord amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat del Consell, a proposta del president de la Generalitat, havent-se realitzat els tràmits i emés els informes preceptius, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 24 de març de 2023,


DECRETE

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
1. Aquest decret té per objecte regular els establiments de restauració que, estant oberts al públic en general, es dediquen de manera professional, habitual i mitjançant preu, a servir menjars, altres aliments i/o begudes per a ser consumides en el mateix local, així com els termes, els criteris i les condicions susceptibles de considerar, dins d’una especialitat, per a aquells establiments de restauració que tinguen per objecte una oferta gastronòmica autòctona o qualificada que integre el producte turístic de la Comunitat Valenciana. Així mateix, crea i regula la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana.
2. Queden exclosos de l’àmbit d’aplicació del present decret:
a) Aquells establiments, qualsevol que siga la seua titularitat, que presten serveis de menjars o begudes amb caràcter gratuït o sense ànim de lucre.
b) Els establiments que servisquen menjars o begudes a col·lectius particulars, i no estiguen oberts al públic en general, com són els menjadors universitaris, sanitaris, d’empresa, escolars, centres de formació hostalera, així com els que presten serveis de restauració en entitats, clubs o associacions únicament per als seus socis i sòcies.
c) Els serveis de restauració en allotjaments turístics, quan es presten en les instal·lacions de l’establiment i l’accés no siga lliure.

d) Els establiments que presten servei de restauració en qualsevol mitjà de transport públic quan el servei es preste en el transcurs del viatge.
e) Les empreses que servisquen menjars i begudes a través de màquines expenedores.
f) Els serveis ocasionals, i es consideren com a tals els que es presten amb motius de fires, festes patronals o esdeveniments similars.
g) Els establiments que exclusivament es dediquen a la venda de menjars i begudes per a emportar o lliurar a domicili.

Article 2. Classificació
A l’efecte d’aquest decret, els establiments de restauració es classificaran en els següents grups:
a) Grup I. Restaurants.
b) Grup II. Bars amb menjars o sense.

Article 3. Categories
1. Els restaurants es classificaran, en funció de la qualitat de les seues instal·lacions i serveis, i del compliment dels requisits tècnics específics establits en l’article 10 d’aquest decret, en les categories d’una forqueta, dues forquetes i tres forquetes.
2. Els bars, amb menjars o sense, no es classificaran en categories.
3. Categoria especial: L’Exquisit Mediterrani.
Formaran part de la categoria especial els restaurants definits en l’article 14, els quals, de manera voluntària i complementària, poden obtindre les especialitats alternatives de «cuina autòctona» o «arrosseria».

Article 4. Distintius
Els establiments de restauració dels grups I i II podran exhibir en la part exterior i al costat de l’entrada principal de l’establiment, una placa identificativa que contindrà els distintius acreditatius del grup i, si és el cas la categoria, de l’establiment recollits en l’annex III d’aquest decret.

Per a l’exhibició, la difusió i l’ús dels distintius establits en aquest decret, serà requisit indispensable la inscripció de l’establiment en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana, d’acord amb la regulació continguda en el capítol VI d’aquest decret.


CAPÍTOL II
Disposicions comunes

Article 5. Codi ètic i hospitalitat
Els establiments de restauració adherits als principis del codi ètic de la Comunitat Valenciana n’hauran d’atendre els principis, especialment el de l’hospitalitat.

Article 6. Prestació de serveis
Els establiments regulats en aquesta norma hauran de vetlar especialment per la qualitat i la conservació dels seus serveis i instal·lacions, i hauran, en tot cas, d’atendre:
a) La prestació adequada de cada servei, d’acord amb la categoria de l’establiment i amb respecte als termes establits.
b) El tracte amable i cortés a la clientela, i atendre-la amb rapidesa, eficàcia i professionalitat.
c) La neteja i l’estat perfecte de conservació dels locals, serveis higiènics, mobiliari i parament. L’ús de serveis i lavabos es podrà reservar amb exclusivitat a l’ús de la clientela de l’establiment.

d) A l’obligació establida en l’article 18.3 de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular o norma que la substituïsca, d’oferir a la clientela la possibilitat de consum d’aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l’oferta del mateix establiment.

Article 7. Fulls de reclamacions
1. Els titulars dels establiments subjectes a aquesta norma hauran de tindre a la disposició de la clientela els fulls de reclamacions, tal com estableix el Decret 77/1994, de 12 d’abril, del Consell, pel qual es regulen els fulls de reclamacions dels consumidors i usuaris de la Comunitat Valenciana o, si escau, la norma que el substituïsca.
2. La manca de fulls de reclamacions a la disposició de la clientela, la negativa a facilitar-los o no fer-ho en el moment en què se sol·liciten sense causa justificada, se sancionarà de conformitat amb el que es disposa en la Llei 15/2018, de 7 de juny, de la Generalitat, de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana.


CAPÍTOL III
Grup I. Restaurants

Article 8. Definició
1. A l’efecte d’aquest decret, tindran la consideració de restaurants aquells establiments que disposen de cuina i menjador, amb barra o sense, i oferisquen al públic, mitjançant un preu establit, menjars i begudes per a ser consumides en el mateix local, o en àrees annexes pertanyents a aquest (terrasses o zones equivalents autoritzades), independentment que aquesta activitat es desenvolupe de manera principal o com a complement d’altres activitats d’allotjament, oci o esplai. Igualment, podran prestar el servei de venda per a emportar i servei a domicili. Aquests establiments hauran de disposar de carta de plats i begudes.

2. Als únics efectes de la classificació turística com a establiments del grup I, sempre que compten amb cuina en el mateix local, es consideren salons de banquets, a l’efecte d’aquest decret, els locals destinats a servir a un públic agrupat, menjars i begudes, a preu concertat, per a ser consumides en data i hora determinades en el mateix local.

3. A l’efecte d’aquest decret, es consideraran com a part dels establiments de restauració definits en aquest article les àrees annexes a aquests, com ara terrasses, o zones equivalents autoritzades.

Article 9. Cartes de plats i begudes. Preus
1. Es consideren «carta de plats» i «carta de begudes» les relacions de tots els menjars i begudes oferits per l’establiment, amb els preus respectius. Aquestes cartes s’han de facilitar a la clientela en el moment en què sol·licite els serveis.
2. Les cartes de plats i begudes hauran de ser llegibles i correctes en la presentació, i no han de contindre ratllades o manipulacions que puguen induir a confusió a la clientela, i hauran de comptar amb la simbologia adequada al costat de cada plat oferit en el qual s’indiquen les dades sobre la composició dels aliments que el conformen.
3. Quan l’establiment oferisca productes el preu dels quals oscil·le en funció de la climatologia, època de l’any, demanda o altres circumstàncies similars, que justifiquen la utilització en aquestes cartes del terme «segons el mercat», el seu preu s’haurà d’incorporar diàriament en un full a part a la carta corresponent.
4. Quan en la carta els preus es cobren a raó de pes o per unitat, haurà de fer-se constar tant aquesta circumstància com el preu per aquests conceptes.
5. En el cas que puga prestar el servei en la taula, barra o terrassa, hauran de figurar, tant en la llista de preus com en la carta, els preus en funció del servei realitzat, sempre que siguen diferents.

6. En els establiments de restauració s’haurà de donar la màxima publicitat als preus dels serveis que s’oferisquen, i hauran d’exhibir-se de manera que permeta la lectura sense dificultat, tant en l’exterior com a l’interior de l’establiment.
7. En les cartes i en les llistes de preus, hauran de figurar tots els preus amb els impostos inclosos.
8. No es podran cobrar preus superiors als que figuren en la llista de preus ni en la carta, ni es podrà cobrar per conceptes no sol·licitats, no oferits en les cartes de plats i de begudes, o per conceptes com ara reserves, coberts, taula o similars.
9. Tant en format de paper, com digital, haurà d’estar disponible en les dues llengües oficials de la Comunitat i, almenys, en una llengua estrangera, que serà prioritàriament en anglés. En digital, haurà d’estar en format accessible.
10. En el cas dels establiments adscrits a la categoria especial de L’Exquisit Mediterrani, en qualsevol de les seues modalitats, la carta de plats i la carta de begudes haurà d’estar també disponible en la pàgina web de l’establiment, i complir els requisits establits en aquest article. Respecte a les previsions contingudes en els apartats 3 i 4, en les cartes digitals hauran de fer-se constar aquestes especificitats, i remetre a la informació que facilite el personal de l’establiment.

Article 10. Requisits específics dels restaurants segons la seua categoria
1. Els restaurants, a més dels requisits establits en els articles anteriors, hauran de complir els següents:
a) Cuina equipada degudament per a cobrir les necessitats de la seua categoria, amb les instal·lacions adequades per a la conservació d’aliments i begudes.
b) Vaixella, coberteria, cristalleria i parament d’acord amb la categoria de l’establiment.
c) Personal en un nombre suficient per a prestar el servei adequat a l’aforament de l’establiment.
2. Els establiments de restauració obtindran la classificació per forquetes mitjançant el procediment d’autoavaluació establit en l’annex I. La persona titular podrà triar la categoria de l’establiment d’entre aquelles per a les quals, conforme al qüestionari d’autoavaluació, haja obtingut la puntuació mínima necessària i complisca la totalitat dels requisits establits com a obligatoris.
Els punts mínims per a cada categoria seran els següents:
a) Una forqueta: entre 2 i 12 punts.
b) Dues forquetes: entre 13 i 22 punts
c) Tres forquetes: entre 23 i 27 punts
3. Per a facilitar a les persones titulars dels establiments un model d’autoavaluació referent a la qualificació de les categories establides en aquest decret, l’òrgan competent en turisme publicarà en el seu portal el qüestionari adequat que reculla els criteris i puntuació de l’annex I. L’establiment haurà de disposar d’una còpia actualitzada del qüestionari amb el resultat de l’autoavaluació a la disposició de la clientela i de les administracions competents.
CAPÍTOL IV
Grup II. Bars

Article 11. Definició
1. A l’efecte d’aquest decret, tindran la consideració de bars els establiments que proporcionen al públic begudes acompanyades o no de tapes, racions o entrepans, per a consumir-se en el mateix local o en àrees annexes pertanyents a aquest (terrasses o zones equivalents autoritzades), independentment que aquesta activitat es desenvolupe de manera principal o com a complement d’altres activitats d’allotjament, oci o esplai. Podran disposar de servei de taules.

2. Aquells bars que disposen de cuina podran oferir a la clientela menús a un preu global.
3. En qualsevol cas, els bars hauran de complir els requisits relatius a prestació de serveis i fulls de reclamacions.

Article 12. Llistes de begudes i menjars. Preus
1. Els establiments inclosos en aquest grup hauran d’elaborar la llista de begudes, es considera com a tal la relació de begudes i, si és el cas, grandàries, amb els preus corresponents. Així mateix, hauran de confeccionar la llista de tapes, racions, entrepans o menús que, si és el cas, oferisquen, amb els preus respectius.
2. En les llistes de preus, hauran de figurar tots els preus amb els impostos inclosos.
3. En els bars s’haurà de donar la màxima publicitat als preus dels serveis que s’oferisquen, i hauran d’exhibir-se de manera que permeta la lectura sense dificultat, tant en l’exterior com a l’interior de l’establiment. En el cas de bars sense menjar, únicament hauran de fer publicitat dels preus a l’interior de l’establiment.
4. Tant en format en paper, com a digital, haurà d’estar disponible en les dues llengües oficials de la Comunitat i almenys en una llengua estrangera, que haurà de ser prioritàriament en anglés. En digital, haurà d’estar en format accessible.

Article 13. Establiments assimilats
S’assimilen als bars aquells establiments que, prestant els serveis descrits en l’article 11, formen part d’instal·lacions provisionals de temporada, situats habitualment en platges, costes o enclavaments de concurrència pública en períodes determinats, i la instal·lació o el funcionament dels quals estiga sotmesa a concessió o una altra forma d’autorització administrativa.


CAPÍTOL V
Categoria especial

Article 14. Definició
Formaran part de la categoria especial L’Exquisit Mediterrani els restaurants que, complint totes les exigències recollides en aquest decret, tinguen a més una indubtable qualitat i complisquen una sèrie de requisits de sostenibilitat, d’interés per al sector turístic, de qualitat del servei, de l’ambient i de la matèria primera.
Hauran de complir un mínim de 20 punts en l’annex I i complir els requisits que es plasmen en els apartats corresponents de l’annex II-A.

Aquells restaurants de la categoria especial podran obtindre alguna de les especialitats gastronòmiques següents, i han d’optar alternativament per una d’aquestes en la declaració responsable:
a) L’Exquisit Mediterrani cuina autòctona: aquells restaurants la carta dels quals està composta per elaboracions tradicionals de la Comunitat Valenciana o per plats innovadors basats en interpretacions dels anteriors, i complisquen, a més, els requisits establits en l’annex II-B1.

b) L’Exquisit Mediterrani arrosseria: aquells restaurants especialitzats en el servei diari de paelles i/o arrossos tradicionals en el qual els arrossos són la principal especialitat de l’establiment i que complisquen a més els requisits establits en l’annex II-B2.


CAPÍTOL VI
Declaració responsable referent a l’activitat

Article 15. Declaració responsable d’inscripció i classificació turística dels establiments
1. Per a accedir a la inscripció en el registre com a establiment de restauració en els grups i categories, les persones o entitats titulars d’establiments hauran de presentar electrònicament la declaració responsable dirigida al Servei Territorial de Turisme de la província on se situe l’establiment, de conformitat amb el que es disposa en aquest decret.

2. Aquesta declaració responsable haurà d’al·ludir, en cas dels restaurants, a la categoria que tinga l’establiment i contindre les manifestacions i els documents que es determinen en l’article 16.

Article 16. Contingut de la declaració responsable i documentació addicional
1. La declaració responsable a què es refereix l’article anterior, el model normalitzat del qual es trobarà permanentment disponible en la seu electrònica de la Generalitat, haurà de contindre un pronunciament exprés sobre els aspectes següents:
a) Que té la disponibilitat del local en el qual s’implantarà l’activitat.
b) Que l’establiment compleix tots els requisits exigits per aquesta norma per a classificar-lo en el grup i la categoria, si és el cas, que haguera indicat i que aquests es mantindran durant el temps en el qual s’exercisca l’activitat.
c) Que s’ha implantat en l’establiment un pla d’autoprotecció, ajustat a les característiques de l’immoble, o mesures d’emergència i evacuació, si escau, d’acord amb la normativa vigent.
d) Que l’establiment compta amb llicència d’obertura o documentació equivalent, així com la resta de les llicències, certificats o autoritzacions exigides per altres departaments o administracions públiques, especialment urbanístiques, ambientals i sanitàries que, si és el cas, siguen exigibles.
e) Quan siga procedent, per situar-se l’establiment en sòl no urbanitzable comú: que s’ha obtingut la declaració d’interés comunitari que atribueix l’ús i aprofitament turístic corresponents o, si escau, que se n’ha obtingut l’exempció d’acord amb la legislació urbanística vigent.

f) Que l’establiment disposa d’una assegurança de responsabilitat civil o una altra garantia equivalent, per a cobrir els danys i perjudicis que es puguen provocar en el desenvolupament de l’activitat. La quantia mínima del capital assegurat s’haurà d’ajustar a l’aforament que conste en la llicència, amb les quanties indicades en l’article 60.1 del Decret 143/2015, d’11 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei 14/2010, o norma que el substituïsca.
2. A més del que es disposa en l’apartat anterior, la declaració responsable dels restaurants haurà d’anar acompanyada del Qüestionari d’autoavaluació, en cas de no haver emplenat l’apartat corresponent en la declaració responsable i, si escau, l’annex II.
3. De conformitat amb el que es disposa en la LTOH i el títol III i capítol I del Decret 1/2022, de 25 de gener, del Consell, pel qual es regula el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana, la inscripció d’establiments de restauració és potestativa.

Article 17. Classificació turística i inscripció de l’establiment en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana
1. El Servei Territorial de Turisme de la província on radique l’establiment serà l’òrgan competent per a l’ordenació, la instrucció i la resolució dels procediments que pogueren iniciar-se després de la declaració responsable. Aquests procediments es tramitaran d’acord amb el que es preveu en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
2. Atesa la declaració responsable efectuada per l’interessat, el Servei Territorial de Turisme classificarà turísticament i inscriurà d’ofici l’establiment en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana (d’ara en avant, el Registre), i a aquest efecte li entregarà un document que acredite la inscripció, llevat que s’hagueren omés dades o no s’haguera aportat la documentació preceptiva, i en aquest cas se’n requerirà l’esmena.
3. Posteriorment, aquest òrgan podrà efectuar totes les comprovacions que resulten oportunes i, en particular, si la persona interessada té la disponibilitat de l’immoble, si disposa de la totalitat de la documentació declarada i si en l’establiment es compleixen els requisits tècnics generals i específics exigits per aquest decret per a la classificació en la categoria amb la qual es va inscriure.
4. La inexactitud o falsedat de les dades declarades, la no-disponibilitat de la documentació preceptiva o l’incompliment dels requisits generals i específics exigits en aquest decret, quan tinguen caràcter essencial, així com no començar a exercir l’activitat en el termini de dos mesos des de la comunicació efectuada o des de la data indicada en aquesta, sense perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives a les quals pogueren donar lloc, determinaran la impossibilitat de continuar l’exercici de l’activitat des del moment en què es tinga constància de tals fets i podran comportar, amb l’audiència prèvia a la persona interessada, la baixa i cancel·lació de la inscripció de l’establiment en el Registre i la revocació de la seua classificació turística.
5. Ni la presentació de la declaració responsable, ni la inscripció en el Registre pressuposen el compliment de qualssevol altres normes que siguen aplicables als establiments regulats en aquesta disposició. Si és el cas, amb caràcter previ a la posada en funcionament, els establiments de restauració hauran de disposar de les autoritzacions exigides per altres administracions públiques, especialment la llicència d’obertura corresponent o documentació equivalent necessària per al funcionament correcte del local.

Article 18. Modificacions
1. Les persones interessades hauran de presentar una declaració responsable davant el Servei Territorial de Turisme competent sobre les modificacions substancials i els canvis de titularitat dels establiments, i aportar els documents que en cada cas resulten preceptius de conformitat amb el que es disposa en l’article 16. S’entén que la modificació o reforma és substancial quan afecte l’estructura, les característiques, els serveis o el sistema d’explotació dels establiments i puga implicar un canvi en la classificació, en la capacitat o en la resta dels requisits segons els quals es va atorgar la classificació turística. Per a les modificacions no substancials serà suficient amb una comunicació, el model normalitzat de la qual es trobarà permanentment disponible en la seu electrònica de la Generalitat.

2. El Servei Territorial de Turisme, excepte en el supòsit que es produïsca una omissió essencial de dades o documents, farà constar en el Registre les modificacions hagudes i, a aquest efecte, entregarà a les persones interessades un document que així ho acredite. Posteriorment, de conformitat amb l’article 17, es podran realitzar les comprovacions que resulten oportunes.


CAPÍTOL VII
Cessament de l’activitat i règim sancionador

Article 19. Circumstàncies relatives al cessament de l’activitat dels establiments de restauració
1. Les persones titulars dels establiments de restauració hauran de presentar, al Servei Territorial de Turisme competent, una declaració responsable del cessament definitiu de la seua activitat, a l’efecte de la constància i anotació registral.
2. Igualment, es procedirà a la baixa de la inscripció en el Registre, amb la tramitació prèvia de l’expedient oportú, en el qual es donarà audiència a la persona interessada, en els supòsits establits en l’article 78.3, lletres a), b) i c) de l’LTOH.
3. En tots dos supòsits, es produirà d’ofici la cancel·lació de la inscripció en el Registre en els termes de l’article 9 del Decret 1/2022, de 14 de gener, del Consell, de regulació del Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana.

Article 20. Règim sancionador
El règim sancionador aplicable als establiments de restauració per la comissió d’infraccions en matèria turística serà l’establit per l’LTOH.


CAPÍTOL VIII
Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana

Article 21. Naturalesa i adscripció
1. Es crea la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana que es configura com l’estructura destinada a articular per a Turisme Comunitat Valenciana la coordinació de les entitats que organitzen esdeveniments i activitats gastroturístiques en el territori de la Comunitat, així com a col·laborar amb Turisme Comunitat Valenciana en la promoció, la difusió i la comunicació del gastroturisme de la Comunitat Valenciana, així com en el disseny de l’estratègia de promoció del turisme gastroturístic.
La finalitat d’aquesta xarxa és fomentar el gastroturisme de la Comunitat tant en el mercat turístic nacional, com en l’internacional, des de Turisme Comunitat Valenciana.
2. La Xarxa Gastroturística s’adscriu a Turisme Comunitat Valenciana, amb la composició i el règim de funcionament establits en aquest decret.

Article 22. Composició
La Xarxa està integrada per:
a) Entitats públiques que organitzen esdeveniments gastronòmics tipus fires, mostres, demostracions, exhibicions de productes gastronòmics, i similars.
b) Associacions sectorials de turisme que impulsen accions de promoció gastronòmiques i gastroturístiques.
c) Empreses prestadores i comercialitzadores de serveis turístics i associacions empresarials.
d) Empreses i cooperatives productores-transformadores agroalimentàries i associacions empresarials.
e) Altres entitats especialitzades en la promoció i impuls dels productes gastroturístics:
1r. Fundacions, consorcis, confraries, corporacions de dret públic (consells reguladors DO, col·legis professionals, cambres de comerç…), etc. que participen en la «cadena de valor» de la gastronomia i amb un paper actiu en l’impuls de la gastronomia com a element turístic.

2n. Universitats de la Comunitat Valenciana, instituts universitaris i centres d’investigació, centres de formació especialitzada i acadèmies; així com persones emprenedores, tecnòlogues, investigadores i món acadèmic.
3r. Professionals de la gastronomia i el turisme i associacions professionals de l’àmbit turístic gastronòmic.
4t. Prescriptores del turisme gastronòmic (persones líders d’opinió, periodistes, escriptores, etc.).

Article 23. Funcions
Són funcions de la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana les següents:
a) Assessorar sobre les diferents iniciatives en curs al voltant de la gastronomia i la potencialitat turística d’aquestes, amb l’objectiu de generar sinergies.
b) El desenvolupament i la planificació d’accions de formació, innovació i qualitat del turisme gastronòmic.
c) Incentivar la participació d’agents públics i privats en la valorització dels recursos gastroturístics.
d) L’impuls dels recursos turístics de base gastronòmica experiencial, que impliquen els sectors productius, el paisatge, la cultura, el patrimoni material i immaterial i el territori.
e) Promoció en els mercats i projecció exterior de la gastronomia com a element d’imatge i identitat de la Comunitat Valenciana, amb la incorporació a aquesta d’atributs de valor territorial des d’un enfocament gastronòmic i d’oferta turística experiencial i innovadora.
f) Comunicació per al reconeixement social de la gastronomia com a experiència genuïna de la manera de vida i hospitalitat mediterrània per a les persones visitants, amb valors diferenciadors d’excel·lència i sostenibilitat, responsabilitat, honestedat i oportunitat de desenvolupament territorial.
g) Qualssevol altres funcions relacionades amb el seu àmbit d’actuació, o que li siguen atribuïdes per la normativa vigent, així com les que li siguen encomanades i les que li deleguen els òrgans amb competència en la matèria.

Article 24. Adhesió i funcionament de la Xarxa
1. Les entitats públiques i les entitats sense ànim de lucre interessades en el foment de la gastronomia i el turisme gastronòmic de la Comunitat Valenciana podran adherir-se a la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana, per a integrar els esdeveniments i les accions gastronòmiques d’interés per al turisme que promouen en el seu àmbit d’actuació, la finalitat dels quals siga la protecció del valor de la gastronomia pròpia de la Comunitat Valenciana, com a recurs turístic de primer ordre, i la difusió i el desenvolupament de l’excel·lència del turisme gastronòmic.
2. Turisme Comunitat Valenciana facilitarà la participació de les entitats adherides en les accions de coordinació, intercanvi d’informació, fòrums o qualsevol altra iniciativa de bones pràctiques que es pose en marxa dins de la Xarxa, i difondrà els esdeveniments als quals es refereix l’adhesió a través dels seus canals i suports de promoció del turisme gastronòmic de la Comunitat Valenciana.
3. Les entitats hauran de facilitar informació dels esdeveniments i actuacions que motiven l’adhesió, per a millorar el coneixement, la coordinació i la difusió d’activitats i projectes de promoció gastronòmica.
4. L’adhesió es formalitzarà a través d’un document «d’expressió d’interés» que es justificarà per la rellevància de l’esdeveniment o esdeveniments o activitats gastroturístiques que l’entitat sol·licitant organitze per a la promoció gastroturística del territori.
5. Pel que fa a les empreses del sector, passaran a formar part de la Xarxa, aquells establiments que tinguen la categoria especial «L’Exquisit Mediterrani».

Article 25. Comissió de la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana
Es crearà una comissió de la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana, mitjançant una resolució del president de Turisme Comunitat Valenciana, per a l’assessorament i la col·laboració institucional de la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana, com a grup de treball adscrit a Turisme Comunitat Valenciana, amb les funcions que es determinaran en la resolució esmentada.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
L’aplicació d’aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada al departament competent en matèria de turisme i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials d’aquest.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Normativa aplicable als expedients en tramitació
Els expedients iniciats amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquest decret continuaran tramitant-se de conformitat amb el que es disposa en la normativa anterior, llevat que voluntàriament s’acullen a aquesta.
Segona. Termini d’adaptació dels establiments de restauració inscrits en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana
Els establiments turístics inscrits disposaran d’un termini d’un any per a adaptar les seues instal·lacions i serveis als requisits establits en el present decret.
Aquells establiments que una vegada transcorregut el termini esmentat no hagen presentat una nova declaració responsable quedaran inclosos en una secció específica del Registre de turisme, i no podran utilitzar les denominacions i distintius establits en aquest decret.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
1. Es deroguen expressament el Decret 7/2009, de 9 de gener, del Consell, regulador dels establiments de restauració de la Comunitat Valenciana.
2. Queden igualment derogades totes les normes d’igual rang o inferior que s’oposen al que es disposa en aquesta norma.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Modificació de l’annex del Decret 2/2017, de 24 de gener, del president de la Generalitat, pel qual s’estableixen els distintius corresponents a les empreses i als establiments turístics de la Comunitat Valenciana.
1. Queden sense efecte les referències als distintius dels establiments de restauració, i es modifiquen segons el que s’estableix en l’article 4 i l’annex III d’aquest decret.
2. Queden sense efecte les referències a les modalitats «d’alberg urbà» i «alberg turístic rural» en el Decret 2/2017, de 24 de gener, del president de la Generalitat, pel qual s’estableixen els distintius corresponents a les empreses i als establiments turístics de la Comunitat Valenciana.
3. Es determinen les dimensions, les indicacions i la resta de característiques dels distintius corresponents a les noves modalitats aprovades pel Decret 10/2021, de 22 de març, del Consell, d’aprovació del Reglament regulador de l’allotjament turístic a la Comunitat Valenciana, segons el que s’estableix en l’annex IV.
4. La icona de la modalitat «alberg turístic» haurà de contindre la indicació alberg turístic amb llitera.
5. El distintiu de la modalitat «hotel balneari» del grup establiments hotelers haurà de contindre la indicació HB amb estreles en la part superior i, si és el cas, l’esment de Gran luxe o Superior.

Segona. Rang normatiu
El contingut d’aquesta disposició no afecta el rang del Decret 2/2017, de 2 de gener, del president de la Generalitat, que podrà ser modificat o derogat per un altre decret del president.

Tercera. Habilitació normativa
Es faculta la persona titular de l’òrgan competent en matèria de turisme per a dictar totes les instruccions i resolucions que siguen necessàries per al desplegament adequat d’aquest decret i, si escau, per a l’adaptació dels procediments assenyalats a la normativa aplicable.


Quarta. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 24 de març de 2023

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER

linea
Mapa web