Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 25/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual s'aprova el llibre de l'edifici per als edificis d'habitatge. [2011/3304]

(DOGV núm. 6486 de 23.03.2011) Ref. Base de dades 003524/2011

DECRET 25/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual s'aprova el llibre de l'edifici per als edificis d'habitatge. [2011/3304]
La política de la Generalitat respecte a la millora de la qualitat de l'edificació es va materialitzar en la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació (LOFCE) que, conjuntament amb la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'Ordenació de l'Edificació (LOE), estableixen un marc legal per al conjunt d'activitats del procés edificatori. A partir d'aquest marc, escau desenvolupar el contingut d'aquesta legislació per a perfeccionar-ne l'aplicació, com també per a satisfer les necessitats dels usuaris.

En la LOFCE s'estableixen accions de la Generalitat en el camp de la qualitat en l'edificació, i s'ha previst el desenvolupament de la normativa en tres fases del procés edificatori: la fase de la concepció, en la qual es projecta l'edifici i se'n defineixen les característiques, la fase de l'execució d'obra, en la qual se'n controla la qualitat material i, finalment, la fase de la transmissió, d'ús i manteniment de l'edifici durant la vida útil d'aquest.
A la regulació d'aquesta última fase es refereix el contingut d'aquesta disposició, basant-se en l'article 21 de la LOFCE, el qual expressa que la Generalitat ha de desenvolupar reglamentàriament el llibre de l'edifici, i a l'article 22.1.f) de la Llei esmentada, en el qual s'inclouen les accions de l'administració, i s'hi reitera que la Generalitat ha de regular la documentació de l'obra executada mitjançant el llibre de l'edifici.
La regulació de l'ús i el manteniment de l'edifici d'habitatges té com a primer objectiu documentar l'edifici realment edificat i donar instruccions i pautes per al seu ús i l'activitat de manteniment. És indubtable que l'ús correcte de l'habitatge i l'edifici és un factor primordial que afecta la seua durabilitat. L'activitat de manteniment preventiu permet obtenir edificis adequats a les necessitats dels usuaris i prolongar la vida útil de l'edificació, optimitzant els recursos econòmics disponibles.
És també objectiu de l'aquesta regulació posar en mans de l'usuari un protagonisme del qual ara manca. D'una banda, es vincula a la transmissió de l'habitatge l'existència d'una documentació d'índole administrativa, tècnica, d'ús i manteniment que informe del producte immobiliari que realment adquireix i de quines són les accions futures que ha de realitzar per a mantenir-lo en les característiques inicials.

D'altra banda, el protagonisme de l'usuari comporta una responsabilitat cap a l'edifici i unes obligacions de manteniment que han de conformar, en conjunt, un usuari d'habitatges més exigent i més responsable, la qual cosa s'orienta al compliment del dret constitucional a un habitatge digne i adequat.
El llibre de l'edifici ha d'existir en tota intervenció que es realitze en edificació, ja siga un edifici de nova construcció o bé un edifici en què es realitze una rehabilitació. Els beneficis que comporten el coneixement de l'edifici i les operacions de manteniment han de repercutir també en els edificis que, en ser rehabilitats, entren en una nova etapa de la seua vida útil.
Aquest decret s'aprova a l'empara del que estableix l'article 49.1.9a. de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; el Reial decret 1720/1984, de 18 de juliol; el Reial decret 280/2000, de 25 de febrer, i la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació.
En la tramitació d'aquesta disposició s'ha donat audiència pública a les associacions, col·legis professionals, administracions públiques i altres sectors afectats.
Per tot això, complits els tràmits procedimentals previstos en l'article 43 de la Llei, del Consell, a proposta del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 18 de març de 2011,

DECRETE

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
1. Aquest decret té com a objecte establir per als edificis d'habitatge o allotjament la documentació de l'obra executada, que ha de constituir el llibre de l'edifici, d'acord amb la legislació d'ordenació vigent i la de foment de la qualitat de l'edificació.
2. S'entén per obres d'edificació d'habitatge o allotjament, a l'efecte d'aquesta disposició, les obres de nova planta, les obres de rehabilitació que afecten totalment o parcialment l'edifici i les de canvi d'ús per a habitatge d'edificis destinats anteriorment a altres fins.

3. En el cas d'una rehabilitació que afecte parcialment l'edifici, s'ha de constituir el llibre de l'edifici rehabilitat, el qual ha de referir-se a les obres objecte de la rehabilitació. En el desenvolupament reglamentari d'aquest decret s'ha d'incloure informació per a redactar el llibre de l'edifici rehabilitat.
4. Quan l'edifici tinga parts susceptibles de ser alienades a diversos propietaris, siga de nova construcció o de rehabilitació, ha de constituir-se la corresponent carpeta de l'habitatge o local per a lliurar a cadascuna de les parts esmentades la informació mínima amb les dades del llibre de l'edifici i de la part en qüestió.

Article 2. Àmbit d'aplicació
1. Aquest decret és aplicable als edificis d'habitatge o allotjament que estiguen regulats pel Decret 151/2009, de 2 d'octubre, del Consell, pel qual es van aprovar les exigències bàsiques de disseny i qualitat en edificis d'habitatge i allotjament, i s'aplique segons la disposició transitòria primera d'aquesta disposició.
2. L'àmbit territorial d'aquesta disposició és el de la Comunitat Valenciana.


CAPÍTOL II
Composició

Secció primera
Llibre de l'edifici

Article 3. Composició del llibre de l'edifici
1. El llibre de l'edifici està compost per impresos i per arxius que contenen informació de naturalesa administrativa i jurídica, de naturalesa tècnica, i d'ús i manteniment. Conté també les instruccions d'emergència i el pla d'emergència, si és el cas.
2. Els impresos: relacionen de forma sistemàtica les dades essencials contingudes en el llibre de l'edifici. Tots els exemplars de llibre de l'edifici i de les carpetes de l'habitatge o local han de contenir una còpia dels impresos, els quals s'han de redactar d'acord amb els models continguts en l'annex d'aquesta disposició. Els impresos han d'estar en suport paper en, almenys, un exemplar del llibre de l'edifici i en totes les carpetes d'habitatge o local.
3. Els arxius: recopilen tots els documents complets que formen part del llibre de l'edifici, ja siguen originals o còpies, en suport informàtic o en suport paper. És convenient que els arxius estiguen en suport paper en, almenys, un exemplar del llibre de l'edifici, precisament el que el promotor lliure als propietaris.
4. En el moment del lliurament del llibre de l'edifici als propietaris, els impresos i els arxius han de tenir els continguts mínims que es contenen en l'articulat, excepte els que s'indiquen mitjançant el símbol (*), els qual han de completar-se tan prompte com es dispose del document corresponent.
5. Durant la vida útil de l'edifici han d'aportar-se les dades, operacions i accions que s'indiquen en l'articulat, i ressenyar-los en el corresponent apartat dels impresos i afegir en els arxius els documents que es generen.

Article 4. Impresos amb informació administrativa i jurídica
La documentació administrativa i jurídica ha de constar, com a mínim, dels impresos següents:
Imprés 1, amb les dades de la identificació i la descripció de l'edifici.
Imprés 2, amb les dades dels actes administratius i jurídics documentats, llicències, escriptures, inscripcions, qualificacions, certificats, actes i autoritzacions.
Imprés 3, amb les dades dels agents que han intervingut durant el procés de l'edificació, incloent-hi actuacions en obres parcials o complementàries.
Imprés 4, amb les dades de les assegurances i de les garanties.

Article 5. Impresos amb informació tècnica
L'imprés 5 ha de contenir les dades del projecte final d'obra, del llibre de gestió de qualitat d'obra, del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat, del perfil de qualitat obtingut, si és el cas, i la llista d'altres possibles documents tècnics.

Article 6. Impresos relatius a l'ús i el manteniment de l'edifici
L'imprés 6 ha de contenir dades referides a les operacions de manteniment, ja siguen les de conservació, inspecció o intervenció realitzades, amb indicació del compliment de les operacions obligatòries dins del programa de manteniment.

Article 7. Arxiu de la documentació juridicoadministrativa
L'arxiu juridicoadministratiu ha de contenir còpia, en suport informàtic o en suport paper dels documents següents:
1. Llicència d'edificació.
2. Escriptura d'obra nova i de divisió en propietat horitzontal.
3. Certificat final d'obra.
4. Acta de recepció de l'obra i acta d'esmena de defectes, si és el cas.
5. Qualificació definitiva en cas d'habitatges de protecció pública (*).
6. Llicència municipal d'ocupació (*) i llicència municipal d'activitat (*), si n'hi ha.
7. Acta de lliurament del llibre de l'edifici (*).
8. Certificats i autoritzacions de les instal·lacions.
9. Contractes d'assegurances.
10. Certificats de garantia de les instal·lacions i equips instal·lats.

11. Altres documents rellevants.

Article 8. Arxiu de la documentació tècnica
L'arxiu de la documentació tècnica, ha de contenir còpia, en suport informàtic o en suport paper, dels documents següents:
1. Estudi geotècnic o informació geotècnica disponible.
2. Projecte final d'obra que reculla l'obra realment executada.
3. Projectes parcials i altres documents tècnics sobre elements o instal·lacions de l'edifici, com també els projectes d'intervenció que es realitzen durant la vida útil de l'edifici.(*)
4. Llibre de gestió de qualitat d'obra.
5. Certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat.
6. Perfil de qualitat, si és el cas, amb informació dels nivells obtinguts.(*)

Article 9. Arxiu de la documentació d'ús i manteniment
1. Les instruccions d'ús, per als distints elements que componen l'edifici i les instal·lacions han d'incloure:
a) L'ús adequat, com també les modificacions que es realitzen durant la vida útil de l'edifici.
b) Les precaucions per a no afectar la seguretat, habitabilitat o durabilitat de l'edifici.
c) Les prescripcions, obligacions i prohibicions per a evitar pràctiques indegudes o perilloses.
2. Les instruccions sobre manteniment han de desenvolupar, per a la totalitat dels elements constructius i instal·lacions de l'edifici, les operacions de manteniment amb els epígrafs següents:
a) La conservació, en la qual s'indiquen les operacions que han de realitzar-se habitualment, com les de neteja, sanejament superficial, regulació d'equips, o altres destinades a mantenir un element en bon estat d'ús.
b) La inspecció, amb avaluacions periòdiques de l'estat de conservació dels elements de l'edifici, estimant la necessitat d'una intervenció i el tipus d'aquesta.
c) La intervenció, que inclou les reposicions que estiguen programades, o en cas necessari, la reparació o substitució d'un element o d'alguna de les parts components.
3. En un nombre limitat d'elements de l'edifici, que són rellevants per a la durabilitat d'aquest, ha de justificar-se documentalment la realització de les operacions de manteniment obligatòries, seguint com a mínim, els procediments i els terminis que es determinen en cada cas. Els elements constructius i les instal·lacions en què han de justificar-se i el contingut tècnic de les operacions de manteniment obligatòries s'han de detallar en el desenvolupament reglamentari d'aquest decret.

4. Programa de manteniment: de l'aplicació de les operacions de manteniment a un edifici concret s'obté el programa de manteniment. En aquest s'han d'incloure totes les operacions que s'hi han de realitzar, tant les operacions de manteniment obligatòries, com les restants que s'hagen de realitzar en els elements que componen l'edifici i les instal·lacions. Ha de calcular-se i incloure's en aquest arxiu el programa de manteniment previst per a, almenys, els primers trenta anys de vida útil de l'edifici. En el desenvolupament reglamentari d'aquest decret s'ha d'aprovar el format per a documentar el referit programa.

Article 10. Instruccions d'emergència i pla d'emergència
En tot edifici ha de disposar-se d'instruccions d'emergència destinades als usuaris de l'edifici. En el desenvolupament reglamentari d'aquest decret s'han d'indicar les condicions que facen, a més, necessari un pla d'emergència.
El pla d'emergència de la totalitat de l'edifici ha de desenvolupar, amb els textos corresponents i documentació gràfica, els apartats següents:
1. Identificació de l'edifici.
2. Inventari, anàlisi i avaluació de riscos.
3. Mitjans de protecció de l'edifici.
4. Programa de manteniment d'instal·lacions de risc i protecció.


Secció segona
Carpetes de l'habitatge o local

Article 11. Composició de les carpetes de l'habitatge o local
1. La carpeta de l'habitatge o local ha de fer referència a les dades contingudes en el llibre de l'edifici, de manera que l'usuari en conega l'existència, i dispose de les dades, instruccions per a l'ús i manteniment i informació per a casos d'emergència.
2. En el cas que es lliure a cada propietari un exemplar complet del llibre de l'edifici, no escau constituir les carpetes de l'habitatge o local.

Article 12. Documentació de les carpetes de l'habitatge o local
La carpeta de l'habitatge o local ha d'estar composta per la documentació següent:
1. Els impresos d'índole administrativa i jurídica i els d'índole tècnica referits en els articles 4 i 5 d'aquesta disposició.
2. Un plànol de l'habitatge o local, a escala no menor d'1/100, en el qual s'indique la situació dels elements necessaris per a un adequat ús i manteniment.
3. Les instruccions d'ús de l'edifici i les d'ús i manteniment de l'habitatge o local.
4. Les instruccions d'emergència destinades als usuaris de l'edifici, coordinades, si és el cas, amb el contingut del pla d'emergència de l'edifici. Les instruccions d'emergència han d'estar necessàriament en suport paper.

CAPÍTOL III
Procediment

Article 13. Elaboració del llibre de l'edifici
1. El promotor públic o privat té l'obligació de constituir el denominat llibre de l'edifici i, si és el cas, les carpetes de l'habitatge o local, degudament emplenades.
2. El promotor ha d'informar, abans del començament de la intervenció de cada agent de l'edificació en l'obra, de l'obligació d'aportar les dades i els documents que li corresponguen, a fi de poder constituir, al final d'aquesta, el llibre de l'edifici i les corresponents carpetes de l'habitatge o local, si és el cas. Ha d'incorporar al llibre de l'edifici la documentació rebuda del director d'obra, del director de l'execució de l'obra, del constructor, dels subministradors de productes, com també de les entitats i laboratoris de control de qualitat o altres agents.
3. El director d'obra ha d'aportar al promotor la documentació tècnica que li corresponga, i, en particular, el projecte final d'obra, i la documentació d'ús i manteniment. Ha de subministrar, així mateix, les dades corresponents del llibre de l'edifici i de les carpetes de l'habitatge o local.
4. El director de l'execució de l'obra ha d'aportar al promotor la documentació tècnica que li corresponga, i, en particular, l'informe final del llibre de gestió de qualitat d'obra en què s'expressen els resultats del control realitzat. Ha de subministrar, així mateix, les dades corresponents del llibre de l'edifici i de les carpetes de l'habitatge o local.

5. El constructor ha de col·laborar amb el director d'obra i amb el director de l'execució de l'obra per a elaborar la documentació de l'obra executada que els corresponga, i ha de facilitar al promotor la llista d'agents subcontractats per aquest, en cas que es produïsca aquesta situació.
6. Els instal·ladors han de lliurar al promotor, o si és el cas al constructor, el qual els ha de traslladar al promotor, els certificats i les autoritzacions, plànols i esquemes, garanties i instruccions de les instal·lacions de l'edifici. A més, han de proporcionar al director d'obra les instruccions d'ús i manteniment de les instal·lacions de l'edifici.
7. Els subministradors de productes han de lliurar al promotor, o si és el cas al constructor, el qual l'ha de traslladar al promotor, la documentació sobre identificació, característiques i garanties d'aquests.
8. Les dades o els documents no específics d'un determinat agent de l'edificació, com és el cas dels relacionats amb evacuació i emergència, el promotor els ha d'encarregar a un tècnic competent en la matèria.

Article 14. Formalització i lliurament
1. El llibre de l'edifici i les carpetes de l'habitatge o local s'han de formalitzar en suport imprés o en suport informàtic, d'acord amb el que indica l'article 3 d'aquest decret.
2. El promotor ha de formalitzar el llibre de l'edifici abans del lliurament de claus del primer habitatge i, en tot cas, abans de sis mesos comptadors des de l'acta de recepció de l'obra. En el cas d'habitatges amb protecció pública, el termini per a formalitzar el llibre de l'edifici s'ha de comptar a partir de la qualificació definitiva de la promoció. El promotor ha de custodiar el llibre de l'edifici, i dur a terme les operacions de manteniment necessàries fins que el lliure.
3. El promotor, en el cas que l'edifici no estiga subjecte al règim de propietat horitzontal, ha de lliurar al propietari individual un exemplar del llibre de l'edifici. En cas de promoció per a ús propi igualment ha de formalitzar-se el llibre de l'edifici, en els mateixos terminis i condicions que en la promoció per a tercers.
4. El promotor, en el cas que hi haja règim de propietat horitzontal, ha de lliurar a cada propietari la carpeta de l'habitatge o local que li corresponga, i aquest acte ha de quedar reflectit en l'escriptura de compravenda.
5. Constituïda la comunitat de propietaris, el promotor ha de lliurar aquesta el llibre de l'edifici. Amb aquest fi, pot requerir aquesta fefaentment per a fer-ne el lliurament. El requeriment s'ha d'adreçar al president de la comunitat i, si no n'hi ha, al secretari-administrador. Transcorreguts sis mesos des de la recepció del requeriment anterior, el promotor ha de notifica a aquests que el llibre de l'edifici es troba a la seua disposició en el registre de la propietat corresponent.
6. En el lliurament del llibre de l'edifici el promotor i el president de la comunitat de propietaris o el propietari responsable han de firmar l'acta de lliurament del llibre de l'edifici, la qual passa a ser part de la documentació d'aquest.
7. El promotor ha de depositar en el registre de la propietat en la circumscripció del qual radique l'immoble una còpia del llibre de l'edifici, acompanyada de còpia autèntica de l'acta notarial de depòsit.


Article 15. Arrendament d'habitatge o local
En els supòsits d'arrendament, l'arrendador ha de lliurar a l'inquilí una còpia de la carpeta de l'habitatge o local en subscriure el contracte d'arrendament.

Article 16. Actuacions durant la vida útil de l'edifici
1. Durant la vida útil de l'edifici, els propietaris i usuaris han d'utilitzar i mantenir l'edifici d'acord amb les instruccions d'ús i el programa de manteniment lliurats amb el llibre de l'edifici. Les operacions de manteniment realitzades s'han d'inscriure en el llibre de l'edifici.

2. La comunitat de propietaris ha d'aprovar anualment l'aplicació del programa de manteniment, introduint les modificacions que durant la vida útil de l'edifici siguen necessàries. A partir del moment de la firma de l'acta de lliurament del llibre de l'edifici, aquest s'ha de mantenir actualitzat, i ha d'estar a disposició de cada propietari que el vullga consultar.
3. La comunitat de propietaris ha de designar una persona física o jurídica, propietari o no, qui ha d'exercir les funcions de secretari de la comunitat, perquè gestione la documentació del llibre de l'edifici, les operacions de manteniment i quantes actuacions deriven de la seua aplicació.
4. El secretari designat ha de custodiar el llibre de l'edifici, i n'ha d'actualitzar la documentació, facilitar-ne la consulta als propietaris i, anualment, aportar al llibre de l'edifici un resum justificant el compliment de les obligacions de manteniment i el programa de l'anualitat següent. El president de la comunitat de propietaris, com a responsable del llibre de l'edifici, ha de conformar les anotacions que s'hi produïsquen. Aquesta actualització es traslladarà al Registre de la Propietat amb una periodicitat quinquennal.
5. Els propietaris i usuaris han de col·laborar amb el secretari en l'aplicació del programa, han de fer una adequada utilització de l'edifici, i realitzar el manteniment que els corresponga seguint les instruccions de la carpeta de l'habitatge o local.
6. Els agents intervinents en l'execució del programa de manteniment són, segons la dificultat i responsabilitat de la seua intervenció, el mateix usuari, un operari especialitzat o un facultatiu.

Article 17. Seguiment administratiu i documents reconeguts
1. La Generalitat ha de realitzar el seguiment del compliment d'aquesta disposició i del seu desenvolupament reglamentari.
2. La Generalitat ha de donar suport al desenvolupament de guies per a l'aplicació d'aquesta disposició, com també programes informàtics per a facilitar la gestió dels documents i l'intercanvi de dades al llarg de la vida útil de l'edifici. Les guies poden ser reconegudes per la Generalitat segons el Decret 132/2006, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regulen els documents reconeguts per a la qualitat en l'edificació.

3. Els programes informàtics que s'utilitzen per a l'aplicació d'aquesta disposició han d'estar certificats en el format FIDE, que és el format d'intercanvi de dades de l'edifici, aprovat per la Generalitat com a document reconegut per a la qualitat en l'edificació.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Seguiment
Per al seguiment i la vigilància del compliment del que es regula en aquest decret, la conselleria competent en matèria de qualitat en l'edificació pot efectuar les funcions d'inspecció que calguen i adoptar les mesures que considere necessàries.

Segona. Inspecció en edificis
En els edificis en què es realitze la inspecció tècnica de l'edifici, l'informe d'aquesta inspecció s'ha d'incorporar al llibre de l'edifici o al llibre de l'edifici rehabilitat segons corresponga, incloent-hi la informació bàsica de manteniment que calga.




DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Aplicació
Aquest decret és aplicable als edificis d'habitatge o allotjament, la llicència municipal d'edificació dels quals se sol·licite després de l'entrada en vigor d'aquest document.

Segona. Llibre de gestió de qualitat d'obra
Fins que no s'aprove el llibre de gestió de qualitat d'obra, ha d'aportar-se per comptes d'aquest el vigent llibre de control de qualitat en obres d'edificació d'habitatges.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació per al desenvolupament reglamentari
Es faculta el conseller competent en matèria de qualitat en l'edificació perquè dicte totes les disposicions que calguen en despenvolupament d'aquest decret, com també per a modificar els documents continguts en l'annex d'aquesta disposició.
La disposició aprovada per aquest decret, conjuntament amb aquelles que siguen aprovades per al desenvolupament reglamentari, es designen abreviadament LI/11.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor als tres mesos de la data de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 18 de març de 2011

El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER
ANNEX

IMPRESOS DEL LLIBRE DE L'EDIFICI

IMPRESOS AMB INFORMACIÓ ADMINISTRATIVA I JURÍDICA



(*) No obligatori al lliurament del llibre de l'edifici. S'ha de completar quan es dispose de la informació.




(*) No obligatori al lliurament del llibre de l'edifici. Cal completar aquesta dada quan es dispose de la informació.




(1) Si n'hi ha.








(1) Si n'hi ha.




(1) Si n'hi ha.


IMPRESOS AMB INFORMACIÓ TÈCNICA

IMPRÉS 5. Informació tècnica


(*) No obligatori al lliurament del llibre de l'edifici. S'ha de completar aquesta dada quan es dispose de la informació.
IMPRESOS RELATIUS A L'ÚS I EL MANTENIMENT DE L'EDIFICI

IMPRÉS 6. Ús i manteniment




* * * * * * * *
ANEXO

IMPRESOS DEL LIBRO DEL EDIFICIO

IMPRESOS CON INFORMACIÓN ADMINISTRATIVA Y JURÍDICA


(*) No obligatoria a la entrega del libro del edificio. A completar cuando se disponga de la información.



(*) No obligatoria a la entrega del libro del edificio. A completar cuando se disponga de la información.





(1) Si existen









(1) Si existen



IMPRESOS CON INFORMACIÓN TÉCNICA

IMPRESO 5. Información técnica



(*) No obligatoria a la entrega del libro del edificio. A completar cuando se disponga de la información.
IMPRESOS RELATIVOS AL USO Y MANTENIMIENTO DEL EDIFICIO

IMPRESO 6. Uso y mantenimiento



linea
Mapa web