Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 57/2012, de 5 d'abril, del Consell, pel qual crea la Comissió Interdepartamental per a la Coordinació i l'Atenció Integral de les Persones amb Autisme. [2012/3485]

(DOGV núm. 6750 de 10.04.2012) Ref. Base de dades 003547/2012

DECRET 57/2012, de 5 d'abril, del Consell, pel qual crea la Comissió Interdepartamental per a la Coordinació i l'Atenció Integral de les Persones amb Autisme. [2012/3485]
PREÀMBUL

L'autisme constituïx una de les primeres causes de discapacitat infantil. Es tracta d'un trastorn que afecta, des de la seua presentació i desenrotllament, tot el cicle vital de les persones afectades i comporta, per tant, un patiment paral·lel, viscut amb una gran intensitat, per les seues famílies. El seu tractament per a ser eficaç i efectiu ha de dur-se a terme, des del moment mateix del seu diagnòstic i detecció, per equips professionals multidisciplinaris, que treballen els diferents aspectes del tractament, desenrotllament personal i seguiment, a través d'una relació continuada dels professionals amb la persona autista i els seus familiars.
L'autisme i, en general, els Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) es presenten de forma cada més freqüent en els nostres dies, afectant, segons alguns estudis, un 0,6% de la població infantil (havent passat en a penes dos dècades de registrar-se un cas per cada 2.500 naixements, a un cas per cada 150 naixements), amb una ràtio home/dona de 3:1.

Les Corts van aprovar, per unanimitat, en la sessió de la Comissió de Política Social i Ocupació de l'11 de maig de 2010, la proposició no de llei presentada pel Grup Popular que insta, entre altres actuacions, el Consell perquè procedisca a la creació d'una comissió multidisciplinària i intersectorial, formada per les conselleries competents en matèria de benestar social, treball, educació i sanitat, comptant amb l'assessorament i la col·laboració d'associacions de pacients i professionals, per a l'estudi, l'anàlisi i les recomanacions sobre l'autisme i els Trastorns de l'Espectre Autista a la Comunitat Valenciana, que permeten una millor coordinació transversal de les polítiques que en este sentit ja s'estan desplegant.
Sense perjuí de les vies de participació existents previstes, de manera efectiva en la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el Sistema de Servicis Socials en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, i en la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat, la comissió que es crea s'adapta al mandat establit en la Convenció de l'ONU, feta a Nova York, el 13 de desembre de 2006, incloent-hi la promoció de la formació del personal que treballa amb persones amb discapacitat, establit en l'article 4.i de l'esmentada convenció, a fi de millorar la prestació d'assistència i servicis garantits per eixos drets.

A fi de complir a la dita proposició no de llei aprovada per Les Corts, de conformitat amb el que establix la Llei del Consell, havent sigut consultades, en el procés d'elaboració de la present norma, les organitzacions representatives de les persones amb autisme i les seues famílies, a proposta conjunta dels consellers d'Educació, Formació i Ocupació, de Sanitat i de Justícia i Benestar Social, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 5 d'abril de 2012,


DECRETE

Article 1. Objecte i fins
Es crea la Comissió Interdepartamental per a la Coordinació i l'Atenció Integral de les Persones amb Autisme, a fi de desplegar una política coherent d'atenció a estes persones i les seues famílies en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Els fins d'esta comissió són l'estudi, l'anàlisi i l'elaboració de propostes de coordinació de mesures d'actuació per a l'assistència, el tractament, l'atenció de les necessitats especials en educació, la integració social, laboral i ocupacional, i la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per autisme, els Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) i altres relacionats amb el desenrotllament, i les seues famílies.
Article 2. Composició i organització
1. La comissió funcionarà, com a òrgan col·legiat, en Ple, sense perjuí dels grups de treball que puguen crear-se per al millor exercici dels seus fins.
2. Integren el Ple de la comissió:
a) El president.
b) Els vocals.
c) El secretari.
3. La presidència de la comissió serà detentada pel titular de la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat, o persona en qui delegue.
4. Els vocals seran: dos representants de cada una de les conselleries amb competències en matèria de benestar social, educació i ocupació, sanitat, i cultura i esport, designats pel titular de cada una de les conselleries, entre funcionaris atenent a la seua qualificació, responsabilitat i funcions en matèries que incidisquen en la problemàtica assistencial de les persones afectades per autisme.
5. Les funcions de secretaria, amb veu i sense vot, seran exercides per un funcionari de la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat, designat pel titular de la direcció general.


Article 3. Assistents
A les reunions del Ple assistiran, a iniciativa del president de la comissió, els representants de les associacions d'autisme de la Comunitat Valenciana que siguen designats a proposta dels seus òrgans rectors, i aquells professionals, tècnics i experts en temes de discapacitat i d'autisme.

Article 4. Grups de treball
El Ple de la comissió, com a instrument de suport en el terreny tecnicocientífic, podrà crear grups de treball, amb la composició, les funcions i la duració que, en cada cas, es determine.

Article 5. Funcions de la comissió
Atés el seu caràcter consultiu, la comissió podrà formular recomanacions i elaborar anàlisi i estudis a fi de promoure una millor coordinació transversal de les polítiques socials que en este camp s'estan desplegant, sense perjuí del respecte a l'àmbit de les competències específiques que corresponen a cada conselleria.
Així mateix, podrà fer propostes i informes amb vista a la prevenció, atenció integral i continuada en els recursos més idonis a les persones amb autisme o Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), en les matèries següents:
1. Diagnòstic precoç protocol·litzat i atenció primerenca per a avançar en el seu tractament.
2. Integració de l'alumnat amb autisme o trastorns generals del desenrotllament en centres ordinaris normalitzats amb mitjans de suport, per part dels equips psicopedagògics multiprofessionals, o unitats específiques per a les ensenyances no universitàries, per a una atenció més continuada i intensa.
3. Mesures necessàries d'inserció laboral perquè les persones amb autisme tinguen les màximes possibilitats d'integració social i de realització vital pròpia.
4. Creació de centres de dia, de respir familiar i residencials, per a estades temporals a mitjà i llarg termini o definitives, per a aquelles persones amb possibilitats d'inserció laboral.
5. Implementar sistemes d'informació comuns que, permeten el seguiment dels tractaments o ajudes concedides per les distintes conselleries.
6. Coordinació, seguiment i atenció continuada dels diversos departaments implicats, per a assegurar l'atenció a la persona i la millora de la qualitat de vida.
7. Promoure el desenrotllament i la integració de les persones amb autisme per mitjà d'activitats d'oci de qualitat i temps lliure.
8. Foment de la formació de cuidadors i la titulació adequada.

9. Accions per a garantir el diàleg i la participació real i efectiva de les associacions i la resta d'entitats vinculades a l'autisme en el disseny conjunt de les línies d'actuació dirigides a este col·lectiu.

Article 6. Normes de funcionament
1. Atribucions del president:
a) Dirigir, promoure i coordinar l'actuació de la comissió.
b) Detentar la representació de l'òrgan col·legiat i exercir les facultats que este li conferisca.
c) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries del Ple.
d) Fixar l'orde del dia de les sessions del Ple tenint en compte les propostes i peticions dels seus membres.
e) Presidir les sessions del Ple i moderar el desenrotllament dels debats.
f) Dirimir els empats que es produïsquen en les votacions, amb el seu vot de qualitat.
g) Visar les actes i certificacions dels acords de la comissió.
h) Designar per si mateix o a proposta dels vocals els assistents no titulars previstos en l'article 3.
i) Totes les altres que siguen inherents a la seua condició de president.
2. Correspon als vocals:
a) Participar en els debats, efectuar propostes i elevar recomanacions.
b) Participar en l'elaboració dels informes i dels dictàmens en els termes que, en cada cas, acorde el Ple.
c) Exercir el seu dret de vot, i formular el seu vot particular, així com expressar el sentit del seu vot i els motius que el justifiquen.
d) Formular precs i preguntes.
e) Qualssevol altres funcions siguen inherents a la seua condició de vocals.
3. Escau al secretari:
a) Assistir a les reunions de la comissió amb veu però sense vot.
b) Convocar la comissió per orde del seu president, així com enviar les citacions als seus membres.
c) Rebre els actes de comunicació dels membres de la comissió i, per tant, les notificacions, peticions de dades, rectificacions o qualsevol altra classe d'escrits dels quals haja de tindre coneixement.
d) Expedir certificacions de les consultes, dictàmens i acords aprovats.
e) Preparar el despatx dels assumptes i redactar i autoritzar les actes de les sessions.
f) Qualssevol altres funcions que siguen inherents a la seua condició de secretari.

Article 7. Sessions de la comissió
La comissió es reunirà, amb caràcter ordinari, si més no, dos vegades a l'any.
Així mateix, podrà reunir-se, amb caràcter extraordinari, amb convocatòria prèvia del president, per iniciativa pròpia o a petició d'un terç dels seus components.

Article 8. Adscripció, dotació i mitjans
La comissió actuarà, com a òrgan col·legiat de la Generalitat, adscrit a la conselleria competent en matèria de benestar social.
La provisió dels mitjans personals i materials necessaris per al funcionament correcte de la comissió serà amb càrrec a les dotacions pressupostàries de la dita conselleria, sense que això supose ampliació de plantilla o de crèdits pressupostaris.


DISPOSICIó ADDICIONAL

Única. Consignació pressupostària
La constitució i el funcionament de la Comissió Interdepartamental per a la Coordinació i l'Atenció Integral de les Persones amb Autisme no implicarà augment de gasto públic i serà atés amb els mitjans materials i personals de les conselleries competents en matèria de benestar social, educació i ocupació, i sanitat.
Les necessitats que puguen derivar-se de les actuacions de la Comissió Interdepartamental per a la Coordinació i l'Atenció Integral de les Persones amb Autisme seran ateses amb les consignacions pressupostàries existents.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Normativa d'aplicació
Sense perjuí de les peculiaritats previstes en el reglament de funcionament intern que aprove el Ple, la comissió s'ajustarà a les normes d'organització i funcionament establides en el capítol II del títol II de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. La comissió haurà de constituir-se en el termini un mes a partir de l'entrada en vigor d'este decret.


Elx, 5 d'abril de 2012

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d'Educació, Formació i Ocupació,
Mª. JOSÉ CATALÀ VERDET

El conseller de Sanitat,
LUIS EDUARDO ROSADO BRETÓN

El conseller de Justícia i Benestar Social,
JORGE CABRÉ RICO

linea
Mapa web