Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 55/2015, de 30 d'abril de 2015, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc. [2015/4067]

(DOGV núm. 7519 de 06.05.2015) Ref. Base de dades 003996/2015

DECRET 55/2015, de 30 d'abril de 2015, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc. [2015/4067]
Índex

Preàmbul
Article únic. Aprovació del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc
Disposició addicional primera. Habilitació normativa
Disposició addicional segona. Termini màxim per a resoldre les autoritzacions
Disposició transitòria primera. Expedients en tramitació
Disposició transitòria segona. Llocs de joc
Disposició derogatòria única. Derogació normativa
Disposició final única. Entrada en vigor
Annex. Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc
Capítol I. Objecte del reglament
Article 1. Àmbit i objecte
Capítol II. Definició i característiques
Article 2. Classificació
Article 3. Definicions
Article 4. Localització i situació
Article 5. Superfície.
Article 6. Aforament
Article 7. Nombre de màquines i la seua distribució
Capítol III. Règim de les autoritzacions de salons i empreses titulars

Article 8. Empreses titulars
Article 9. Solicitud i tramitació
Article 10. Resolució i inscripció
Article 11. Permís de funcionament
Article 12. Vigència, caducitat o extinció de les autoritzacions
Article 13. Modificacions i transmissions de les autoritzacions
Article 14. Garanties i fiances
Capítol IV. Règim de funcionament
Article 15. Màquines recreatives
Article 16. Control d’admissió
Article 17. Prohibicions
Article 18. Documentació a conservar en el local
Capítol V. Règim sancionador
Article 19. Infraccions
Article 20. Faltes molt greus
Article 21. Faltes greus
Article 22. Faltes lleus
Article 23. Sancions
Article 24. Regles d’imputació
Article 25. Facultats de l’Administració
Article 26. Competències
Article 27. Procediment


PREÀMBUL

L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l’article 49.1.31 establix que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de casinos, jocs i apostes, excloses les apostes mútues esportives benèfiques.
En desplegament d’este precepte, es va promulgar la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana. En compliment i desplegament del que disposa esta llei, el Consell va aprovar el Decret 44/2007, de 20 d’abril, pel qual es va aprovar el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, modificat pel Decret 33/2014, de 21 de febrer.
Amb la creixent diversificació dels jocs d’atzar per la incorporació de novetats de naturalesa tècnica, s’està produint una profunda transformació del sector del joc, que obliga a una modificació de la norma. Per això, sorgix la necessitat i la conveniència de substituir l’actual reglament i crear una norma més moderna amb l’objectiu fonamental d’adaptar la normativa existent a les necessitats tant del sector empresarial com dels mateixos usuaris.
Amb este nou decret, es pretén simplificar les càrregues administratives per als interessats amb vista a dotar de major celeritat els expedients administratius, sense minva de les garanties que calguen.
Així, s’intenta donar un nou caire a la normativa actual que es reflectix en aspectes que incidixen en una racionalització major en el sistema d’autoritzacions i s’elimina l’obligatorietat de presentació de plans de la infraestructura del local i la modificació de la distribució interna de les sales de joc, la qual es deixa a criteri del titular del local, sempre respectant els requisits exigits als locals de concurrència pública.
En este sentit, i a la vista dels nous jocs que poden practicar-se en els salons, es modifica el sistema de distribució de màquines i s’introduïx la figura de lloc de joc, a fi de donar cabuda a jocs diferents dels practicats a través de les màquines recreatives i d’atzar.

Així mateix, i dins de la potestat de planificació de l’activitat del joc en el territori de la Comunitat Valenciana, es determina una nova referència a la distància mínima entre salons de joc, s’amplia l’actual per a evitar la concentració de locals de joc i per entendre que, per raons d’orde públic, és aconsellable l’establiment de la limitació indicada.

Pel que antecedix, d’acord amb la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, i seguint els tràmits procedimentals previstos en el Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l’estructura i el procediment d’elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, amb un informe previ de la Comissió del Joc de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d’Hisenda i Administració Pública, de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 30 d’abril de 2015,


DECRETE

Article únic. Aprovació del Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc
S’aprova el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, que figura annex a continuació.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta a la persona titular de la conselleria competent en matèria de joc per a, mitjançant una orde, a introduir les modificacions que, per raons d’evolució de mercat i tècniques noves, es facen necessàries per a una millor homogeneïtzació dels requisits d’instalació i explotació que han de complir les màquines de tipus B i altres jocs autoritzats que puguen instalar-se en els salons de joc.

Segona. Termini màxim per a resoldre les autoritzacions
El termini màxim per a resoldre les autoritzacions establides en el reglament que s’aprova, que siguen conseqüència de solicituds formulades pels interessats, serà de sis mesos a comptar des de la seua presentació.
Transcorregut el termini assenyalat, els efectes del silenci administratiu s’entendran desestimatoris, d’acord amb el que preveu la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Expedients en tramitació
Els expedients que es troben en tramitació davant de la conselleria competent en matèria de joc en la data d’entrada en vigor d’este reglament, hauran d’atindre’s als requisits, a les condicions i als tràmits que s’establixen en esta norma.
No obstant això, el contingut de l’article 4.1 del reglament no serà aplicable a aquelles solicituds presentades amb anterioritat a l’entrada en vigor d’este reglament que, en este punt, es regiran pel que disposa la normativa vigent en el moment de la seua presentació.
Segona. Llocs de joc
Els titulars de salons disposaran d’un termini d’un mes per a adequar els seus llocs de joc als percentatges establits en l’article 7.1 d’este reglament i han de comunicar l’adequació efectuada.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queda derogat el Decret 44/2007, de 20 d’abril, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, així com totes les disposicions que del mateix rang o d’un rang inferior s’oposen al que disposa este decret i en el reglament que aprova.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor als vint dies de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Valencia, 30 d’abril de 2015

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller d’Hisenda i Administració Publica,
JUAN CARLOS MORAGUES FERRER


ANNEX
Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc

CAPÍTOL I
Objecte del reglament

Article 1. Àmbit i objecte
Este reglament té per objecte establir, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, les normes que regulen la instalació, el funcionament i l’explotació dels establiments destinats a salons recreatius i salons de joc a què es referix l’article 11 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, així com els requisits que han de complir les persones físiques o jurídiques titulars dels establiments.

CAPÍTOL II
Definició i característiques

Article 2. Classificació
A l’efecte del seu règim jurídic i d’acord amb el que disposa l’article 11 de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana, els salons es classifiquen en:
1. Salons recreatius / centres d’oci familiar.
2. Salons de joc.

Article 3. Definicions
1. S’entén per salons recreatius o centres d’oci familiar tots aquells establiments autoritzats específicament per a l’explotació i la instalació de màquines recreatives de tipus A de les definides en el Reglament de màquines recreatives i d’atzar.
En estos establiments podran instalar-se altres màquines o aparells de pur passatemps o recreació, com ara futbolins, billars, tenis de taula, pistes de birles o semblants.
Obligatòriament, en les seues fatxades o portes d’accés, hi haurà un rètol o rètols en què haurà de figurar la indicació de «Saló recreatiu», «Centre d’oci familiar».
2. S’entén per salons de joc aquells establiments dedicats específicament a l’explotació de màquines de tipus B o recreatives amb premi, si bé s’hi podran igualment explotar màquines de tipus A i practicar-se els jocs d’apostes i bitllets en les condicions que reglamentàriament es determinen.
Obligatòriament, en les seues fatxades o portes d’accés hi haurà un rètol o rètols en què haurà de figurar la indicació de «Saló de joc».

Article 4. Localització i situació
1. Es prohibix la instalació de nous salons de joc, així com el canvi de classificació de saló recreatiu a saló de joc, quan existisca un altre o altres salons de joc autoritzats dins d’una radi de 800 metres, mesurats des de cada una de les portes d’accés de què es pretén instalar o canviar la classificació.
2. L’eixida i la comunicació amb la via pública dels salons recreatius i de joc es regirà per la normativa vigent en matèria d’evacuació i incendis, així com per la normativa tècnica d’edificació aplicable.

En la superfície de la sala dedicada a joc poden quedar inclosos espais a l’aire lliure i constituir-se, en l’interior del saló, clubs privats de fumadors en els termes establits en la normativa vigent sobre mesures sanitàries contra el tabaquisme i el consum dels productes del tabac.

Els salons de joc poden disposar d’un servici de bar destinat a les persones clients del saló.
En cap cas podrà ser visible des de l’exterior de l’establiment la pràctica del joc ni els elements amb què es desenrotlla.

Article 5. Superfície
1. Els locals destinats a la instalació de salons recreatius hauran de disposar d’una superfície mínima útil de 50 metres quadrats.
2. Els locals destinats a la instalació de salons de joc, disposaran d’una superfície mínima útil de 130 metres quadrats, quan estiguen ubicats en poblacions de més de 120.000 habitants, i de 100 metres quadrats en la resta de casos.
3. S’entendrà per superfície útil la que és accessible normalment pel públic, és a dir, els vestíbuls si els hi haguera, la sala de joc i els lavabos. No seran computables com a superfícies útils la resta de dependències.


Article 6. Aforament
L’aforament màxim del local es determinarà per mitjà d’un document acreditatiu expedit per l’òrgan administratiu competent.

Article 7. Nombre de màquines i la seua distribució
1. Únicament el 40 per cent dels llocs de joc, com a màxim, podran estar destinats a la pràctica dels altres jocs autoritzats diferents dels practicats per mitjà de màquines de tipus A o B.
2. S’entén per lloc de joc l’espai necessari i susceptible de ser ocupat per un jugador per a la pràctica de qualsevol dels jocs autoritzats en els salons recreatius i de joc.
3. El nombre mínim de màquines instalades no podrà ser inferior a cinc màquines de tipus A en salons recreatius, ni inferior a huit màquines de tipus B en salons de joc autoritzats en poblacions amb un cens inferior a 120.000 habitants, ni de dotze màquines de tipus B en salons de joc autoritzats en poblacions amb un cens superior a 120.000 habitants.
Quan es tracte de salons de joc amb zones diferenciades per a màquines de tipus A i B, el nombre mínim de màquines instalades en la zona de màquines de tipus B serà el fixat en el paràgraf anterior. En la zona per a màquines de tipus A haurà d’instalar-se, com a mínim, una màquina de tipus A.

CAPÍTOL III
Règim de les autoritzacions de salons i de les empreses titulars

Article 8. Empreses titulars
1. La instalació, la gestió i l’explotació de salons recreatius o salons de jocs només podrà ser realitzada per les persones físiques o jurídiques que, complint els requisits que s’establixen en este reglament, siguen autoritzades pels òrgans corresponents de la conselleria competent en matèria de joc.
2. Tindran la consideració de salons recreatius o de salons de jocs aquells locals que, complint els requisits que establix este reglament, posseïsquen autorització d’instalació i el permís de funcionament.

3. Per a poder ser titular d’un saló recreatiu o d’un saló de joc s’hauran de reunir els requisits següents:
a) En el cas de persones jurídiques:
1r. Constituir-se sota la forma de societat mercantil o cooperativa, d’acord amb la legislació vigent, amb el capital social mínim exigit en cada cas per la normativa específica que se li aplique, que haurà d’estar totalment desembossat i representat per accions o participacions nominatives.
2n. Tindre per objecte social l’explotació de màquines recreatives i d’atzar en salons dels regulats en este reglament i la realització de les activitats preparatòries, necessàries, accessòries, complementàries o relacionades amb els salons.
3r. Que cap soci, accionista o partícip es trobe en alguna de les causes d’inhabilitació establides en l’article 20 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana.

b) En el cas de persones físiques:
1r. Residir a Espanya i tindre la nacionalitat de qualsevol dels països de la Unió Europea.
2n. Acreditar la possessió de mitjans econòmics i financers suficients.

Article 9. Solicitud i tramitació
1. Les persones físiques o jurídiques que, complint els requisits especificats en l’article anterior, estiguen interessades a ser titulars d’un saló recreatiu o d’un saló de joc i aconseguir l’oportuna autorització d’instalació i el permís de funcionament, solicitaran dels òrgans corresponents de la conselleria competent en matèria de joc, les autoritzacions assenyalades.
La solicitud indicada serà independent de la preceptiva autorització d’activitats que, en tot cas, haurà d’obtindre de l’ajuntament respectiu i que serà tramitada d’acord amb la Llei d’Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, o norma que la substituïsca i normes corresponents.
2. Els que estiguen interessats a ser titulars d’un saló de joc hauran de solicitar l’autorització d’instalació als servicis territorials corresponents de la conselleria competent en matèria de joc, i acompanya-ran la documentació següent:
a) Document acreditatiu de la representació de la persona o entitat solicitant per part de qui subscriga la solicitud, en alguna de les formes previstes per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
b) Plànol de situació del local on es pretenga instalar el saló de joc, a escala 1/1000 com a mínim, comprensiu del radi de 800 metres mesurats des de cada una de les portes d’accés al local, i un certificat emés per un tècnic competent en què s’assenyalen els números de policia, carrers i població o poblacions compreses en el radi indicat de 800 metres.

3. Els servicis territorials, prèvia comprovació que no hi hagen autoritzats o en tramitació un altre o altres salons de joc en el radi de 800 metres a què es referix l’article 4.1 del present Reglament, procediran en el termini de trenta dies hàbils a requerir a la persona interessada perquè aporte la documentació següent:
a) Document públic que acredite la disponibilitat del local.
b) Declaració responsable dels metres quadrats útils del local.
c) Fotocòpia del DNI del solicitant, quan siga persona física, o el seu equivalent, si es tracta d’estrangers, i dels membres del consell d’administració, dels administradors i partícips de la societat, si el solicitant és una societat mercantil.
d) Còpia o testimoni de l’escriptura de constitució de la societat, en la qual constarà el nom i els cognoms dels socis o dels partícips, la seua quota de participació, i una còpia dels estatuts i una certificació de la inscripció en el Registre Mercantil, quan la solicitant siga una societat mercantil.
e) Certificat o solicitud de certificat del Registre Central de Penats i Rebels, juntament amb la declaració complementària a què es referix la Llei 68/1980, d’1 de desembre, sobre Expedició de Certificacions i Informes sobre Conducta Ciutadana, tant dels socis, gerents o apoderats de la mercantil com de la persona física, si és la solicitant.
4. La solicitud i la documentació annexa es presentarà en qualsevol dels registres i oficines que establix la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, dirigida als servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponents al domicili on es pretenga instalar el saló.
Els servicis territorials requeriran un informe de l’ajuntament de la població en què solicita instalar el saló recreatiu o el saló de joc, que haurà de ser emés en el termini de trenta dies, i es reputarà favorable, després que transcórrega el termini indicat sense rebre cap contestació.

Article 10. Resolució i inscripció
1. Practicats els tràmits indicats en l’article anterior, els servicis territorials procediran a la comprovació de l’expedient, així com de la informació complementària que siga necessària.
2. La Subdirecció General de Joc resoldrà sobre la solicitud formulada i, en un termini no superior a un any, hauran d’efectuar-se les obres d’adaptació dels locals i solicitar la inscripció de l’entitat o empresa, juntament amb el permís de funcionament del saló. En cas contrari, quedarà sense efecte l’autorització d’instalació concedida, excepte l’existència de causes no imputables a l’administrat, que obligarà a l’ampliació del termini anteriorment indicat, per mitjà d’una pròrroga.

Article 11. Permís de funcionament
1. Abans de procedir a l’obertura del saló i dins del termini indicat a este efecte, el titular de l’autorització d’instalació haurà de solicitar la inscripció en el registre corresponent, si és procedent, i el permís de funcionament.
2. El permís de funcionament se solicitarà amb trenta dies almenys d’antelació a la data en què aquella estiga prevista, i s’acompanyarà dels documents següents:
a) Llicència municipal d’obertura o documentació equivalent.
b) Document acreditatiu d’haver constituït la fiança a què es referix l’article 14 d’este reglament.
c) Declaració responsable dels metres quadrats útils del local i de la sala de joc.
d) Document acreditatiu de l’aforament màxim del local expedit per l’òrgan administratiu competent.
e) Declaració responsable que indique el nombre de llocs de joc de què disposa el local, que diferencie els corresponents a les màquines de tipus A i B i els que corresponen a altres jocs autoritzats, que mai podran ser superiors a l’aforament del local i que respectaran el percentatge establit en l’article 7.
3. La conselleria competent en matèria de joc podrà girar visita d’inspecció al local, a fi de comprovar el compliment de la normativa vigent en matèria de joc.
4. Si l’examen dels documents presentats i, si és el cas, el resultat de la inspecció foren satisfactoris, l’òrgan directiu de la conselleria competent en matèria de joc estendrà l’oportú permís de funcionament i procedirà, si és el cas, a la inscripció de l’entitat o societat titular en el Registre de Salons Recreatius i Salons de Joc que, a este efecte, es portarà per la conselleria competent en matèria de joc.

No obstant això, si es denega el permís de funcionament, per patir d’algun defecte no esmenat en el termini atorgat a este efecte i sense que s’haja solicitat cap pròrroga respecte d’això, se posarà en coneixement de l’òrgan competent les circumstàncies indicades per a procedir a deixar sense efecte l’autorització d’instalació concedida.

Article 12. Vigència, caducitat o extinció de les autoritzacions
1. L’autorització d’instalació i, per tant, la inscripció en el Registre d’Empreses Titulars de Salons, tindrà caràcter temporal i la seua validesa màxima no podrà excedir els 10 anys, comptats a partir de la concessió del permís de funcionament, si bé es renovarà automàticament per períodes de la mateixa duració, si no mitja cap resolució expressa en contra de la conselleria competent en matèria de joc.
2. Podrà produir-se la caducitat, l’extinció o la revocació de les autoritzacions i, com a conseqüència, cancelar-se la inscripció en el Registre d’Empreses Titulars de Salons en els casos següents:
a) Per renúncia de la persona o entitat titular, manifestada per escrit a la conselleria competent en matèria de joc.
b) Per la dissolució o liquidació de l’empresa titular. En els supòsits de defunció d’un empresari individual titular d’una inscripció en el Registre d’Empreses Titulars de Salons, no es cancelarà esta si els cridats a l’herència així ho solicitaren, i es mantindrà la seua vigència amb la menció «Hereus de …» fins que es produïsca la partició de l’herència o passen dos anys des de la defunció del titular anterior.
c) Com a conseqüència d’un expedient sancionador en matèria de joc que consistisca en la cancelació o la revocació de l’autorització.
d) Per l’impagament dels impostos específics sobre la pràctica i el desenrotllament del joc o l’ocultació total o parcial de la seua base imposable.
e) Per resolució motivada adoptada pel procediment corresponent i que arreplegue alguna de les causes següents:
1r. Falsedat en les dades aportades en la solicitud d’autorització o les seues modificacions.
2n. Modificació dels termes de l’autorització prevista en este reglament sense haver obtingut una autorització prèvia.
3r. La transmissió de l’autorització sense autorització prèvia o a persona diferent de l’autoritzada.
4t. L’incompliment de l’obligació que, sobre la constitució de fiances i el manteniment de la seua vigència i import, està establida en este reglament.
5t. Incompliment reiterat de requeriments efectuats per la conselleria competent en matèria de joc per a l’aportació de documents i dades sobre la seua activitat.
6t. Quan es deixara de reunir els requisits a què es referix l’article 8 d’este reglament.
7m. Per pèrdua de la disponibilitat legal del local on esta ubicat el saló.
8u. Per caducitat o revocació ferma de la llicència municipal d’obertura o documentació equivalent.
9é. Quan no es procedisca a l’obertura del saló en el termini concedit en l’autorització o, si és el cas, en les seues pròrrogues.
10é. Quan el saló romanguera tancat per més d’un any consecutiu sense autorització prèvia, llevat que concorregueren circumstàncies de força major.
f) Per trobar-se incurs en alguna de les causes d’incapacitat establides en l’article 3.3 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana.

Article 13. Modificacions i transmissions de les autoritzacions
1. Requeriran autorització prèvia de l’òrgan directiu competent en matèria de joc o de la subdirecció general de Joc, segons es tracte de salons de joc o salons recreatius, les modificacions de l’autorització que impliquen:
a) Les ampliacions de capital social o el canvi de titularitat d’accions, quan entren a formar part nous socis.
b) L’ampliació dels terminis concedits per a solicitar el permís de funcionament.
c) L’ampliació del nombre màxim de llocs de joc de què disposa el local.
d) El canvi de classificació de l’autorització tant dels salons recreatius com dels salons de joc.
e) La suspensió del funcionament del saló per un període igual o superior a un any.
2. Requeriran una comunicació als servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc, en el termini màxim de quinze dies des que es produïra la modificació de l’autorització, en:
a) Els canvis en els components del cos social no previstos en l’apartat anterior.
b) La suspensió del funcionament del saló per un període inferior a un any.
c) Els altres canvis de l’autorització no previstos en l’apartat anterior.
3. L’autorització d’instalació podrà transmetre’s per qualsevol de les formes admeses en dret, amb una solicitud prèvia i una autorització de l’òrgan directiu de la conselleria competent en matèria de joc o de la Subdirecció General de Joc, segons es tracte de salons de joc o salons recreatius.
4. Qualsevol modificació de l’autorització d’instalació que supose canvis en el Registre d’Empreses Titulars de Salons i siga autoritzada pels servicis territorials, serà comunicada a l’òrgan directiu competent de la conselleria en matèria de joc, perquè esta procedisca a efectuar les anotacions pertinents.

Article 14. Garanties i fiances
1. Amb caràcter previ a la solicitud del permís de funcionament a què es referix l’article 11 d’este reglament, haurà de constituir-se una fiança la quantia de la qual serà de 12.000 euros per a salons de joc, i de 5.000 euros per a salons recreatius.
En el supòsit d’interconnexió de màquines tipus B entre dos o més salons de joc, regulada en l’article 15 d’este reglament, haurà de constituir-se, a més, una fiança de 10.000 euros per cada sistema d’interconnexió.
2. La fiança haurà de constituir-se a disposició de la direcció dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponent al domicili del saló.
3. La fiança podrà constituir-se en metàlic, aval bancari, títol de deute públic o pòlissa de caució individual, i haurà de mantindre’s en constant vigència i per la totalitat del seu import.
Quan la fiança es preste per mitjà d’un aval no es podrà utilitzar el benefici d’excussió a què es referix l’article 1830 del Codi Civil i concordants.
4. La fiança quedarà afecta al pagament forçós de les sancions pecuniàries que els òrgans de l’Administració imposen a l’empresa titular del saló derivades del règim sancionador previst en la Llei de Joc i en este reglament, així com al pagament dels premis i tributs que hagen de ser pagats com a conseqüència de l’explotació de les màquines.

5. Si es produïra la disminució de la quantia de la fiança, l’empresa o l’entitat que l’haguera constituït disposarà d’un termini màxim d’un mes per a completar-la en la quantia obligatòria. Si no es complix l’anterior, es produirà la cancelació de la inscripció o la caducitat de les autoritzacions.
6. Desaparegudes les causes que van motivar la seua constitució, es podrà solicitar la seua devolució davant els servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc, on es va constituir la fiança.

CAPÍTOL IV
Règim de funcionament

Article 15. Màquines recreatives
1. El règim legal d’explotació de les màquines recreatives que s’instalen en els salons s’ajustarà al Reglament de màquines recreatives i d’atzar.
2. Les empreses inscrites en el Registre d’Empreses Titulars de Salons es consideraran empreses operadores, que podran ser titulars i explotadores, únicament, de les màquines recreatives i d’atzar que tinguen instalades en els salons de la seua titularitat.
3. En els salons de joc i en les sales de bingo, les màquines de tipus B podran interconnectar-se per mitjà de sistemes homologats com cal, a fi que el bloc de màquines que conformen el sistema d’interconnexió concedisca premis especials.
En tot cas, els premis especials no podran suposar una disminució del percentatge de devolució de premis que s’establix en el Reglament de màquines recreatives i d’atzar.
4. La instalació d’estes xarxes o màquines interconnectades de tipus B, s’ajustarà als requisits següents:
a) La quantia màxima del premi especial que es pot concedir és de 1.500 euros per a les xarxes instalades en la zona sense servici d’admissió.
b) La quantia màxima del premi especial que es pot concedir és de 4.000 euros per a les xarxes instalades en la zona amb servici d’admissió previst en l’article 16 del present reglament i per a les instalades en les sales de bingo.
c) La realització d’estes interconnexions precisarà d’una comunicació prèvia a la conselleria competent en matèria de joc. Amb este fi, el solicitant especificarà el nombre de màquines que s’interconnecten, el model i el nombre d’autoritzacions d’explotació, la forma en què es realitza l’enllaç i la quantia màxima del premi.
d) Les màquines que s’interconnecten hauran d’estar situades en la mateixa sala de jocs i el seu nombre no podrà ser inferior a tres, llevat que la interconnexió s’efectue entre les màquines de tipus B a què fa referència l’apartat b d’este punt, i en este cas el seu número no podrà ser inferior a dos.
e) En cada una de les màquines que formen part de les xarxes es farà constar de forma visible esta circumstància.
5. Les màquines de tipus B instalades en dos o més salons de joc podran interconnectar-se entre elles per mitjà de sistemes homologats com cal i amb l’autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc, a fi que el bloc de salons que formen part de cada un dels sistemes d’interconnexió concedisca premis especials.
La interconnexió d’estes màquines s’ajustara als requisits següents:

a) Les màquines que s’interconnecten hauran d’estar instalades tant en salons ubicats en la mateixa província com en salons situats en províncies distintes dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

b) En els mateixos termes que la interconnexió regulada en el punt anterior, el premi especial no podrà suposar una disminució del percentatge de devolució de premis que s’establix en el Reglament de Màquines Recreatives i d’Atzar.
c) La quantia màxima del premi especial que es pot concedir és de 8.000 euros.
d) Un saló de joc no podrà ser integrat en més d’un sistema d’interconnexió.
e) Els salons que formen part d’un bloc d’interconnexió respondran solidàriament davant de l’Administració i el jugador de totes i quantes responsabilitats es deriven de l’organització, l’explotació i el funcionament del sistema informàtic d’interconnexió.
6. Per a homologar un sistema d’interconnexió de màquines de tipus B entre dos o més salons de joc autoritzats, haurà d’acreditar-se, per mitjà d’un assaig en laboratori autoritzat, el compliment, com a mínim, dels requisits següents:
a) El servidor del sistema d’interconnexió haurà de trobar-se instalat dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana en un saló dels que conforme la interconnexió o en un local independent que haurà d’estar autoritzat com cal per la conselleria competent en matèria de joc, i haurà de controlar el sistema d’interconnexió en el seu conjunt, i garantir la inviolabilitat de l’accés al sistema i estar dotat de quants controls de seguretat siguen necessaris.
La conselleria competent en matèria de joc podrà accedir al local per a inspeccionar els elements utilitzats per al desenrotllament del joc.

La conselleria competent en matèria de joc podrà sotmetre els sistemes informàtics d’interconnexió a auditories informàtiques, per mitjà d’empreses informàtiques especialitzades, amb una periodicitat màxima de dos anys, o quan ho estime oportú. La dita auditoria determinarà la seua idoneïtat i el compliment respecte de les prescripcions d’este reglament. Estes auditories no podran ser realitzades per empreses que hagen realitzat al seu torn auditories en qualsevol altra empresa semblant directament relacionada amb esta en l’àmbit del territori de l’Estat, fins que no haja transcorregut un període superior a sis anys des de la seua realització.
b) El sistema d’interconnexió de les màquines haurà de garantir la seua comunicació constant i a temps real que assegure la relació entre qualsevol esdeveniment en el desenrotllament del joc i el sistema de control i la gestió per davall del temps mínim establit reglamentàriament per a una partida.
c) Disposar dels corresponents adaptadors a qui es connecten les màquines que conformen les xarxes del sistema d’interconnexió.

d) Comptar amb una xarxa interna dins de cada saló de joc que connecte els adaptadors de les màquines a un servidor local o concentrador del saló de joc.
e) Comptar amb una xarxa externa que connecte el saló de joc amb el sistema central d’interconnexió.
f) Comptar amb visualitzadors connectats a la xarxa de cada saló de joc, destinats a informar, en qualsevol moment, dels premis i de l’estat del joc interconnectat.
g) Les màquines recreatives interconnectades al sistema hauran d’interactuar directament amb la persona jugadora, sense que puguen tindre incorporat cap element addicional que faça dependre exclusivament d’estes el desenrotllament del joc.

Article 16. Control d’admissió
1. En aquells salons de joc en què s’interconnecten màquines de tipus B a què fa referència l’article 15.4.b, en els quals s’interconnecte qualsevol màquina de tipus B amb les instalades en un altre o altres salons de joc, i en els quals s’instalen màquines de tipus B especials per a salons de joc, existirà un servici d’admissió.
2. El servici d’admissió té per objecte impedir l’accés de les persones que tinguen prohibida l’entrada a les zones de l’establiment en què es troben instalades les màquines indicades en el punt anterior.

3. El servici d’admissió exigirà, abans de franquejar l’accés a les zones en què es troben instalades les màquines indicades en el punt 1, l’exhibició del document nacional d’identitat o d’un document equivalent.
Les funcions de control d’admissió seran realitzades per mitjà de suports informàtics que garantisquen la subjecció a la legislació de protecció de dades, així com un correcte accés de consulta del Registre de Prohibits.
4. L’entrada a les zones dels salons de joc indicades en els punts anteriors estarà prohibida, a més dels menors de 18 anys, a:
a) Les persones que donen mostres evidents de trobar-se en estat d’embriaguesa o intoxicació per drogues, o qualsevol altra circumstància per la qual raonablement es deduïsca que puguen pertorbar l’orde, la tranquilitat o el desenrotllament del joc. De la mateixa manera podran ser invitades a abandonar la sala les persones que, encara que no hi conste cap antecedent seu, produïsquen pertorbacions en el local o cometen irregularitats en la pràctica dels jocs. Estes expulsions es regiran pel que disposa la normativa vigent sobre espectacles públics i activitats recreatives.
b) Els que per decisió judicial hagen sigut declarats incapaços, pròdigs o inhabilitats per a administrar els seus béns d’acord amb la legislació civil i concursal, fins que no siguen rehabilitats, així com, també els que es troben en situació de llibertat condicional o sotmesos al compliment de mesures de seguretat.
c) Les persones que pretenguen entrar portant armes o objectes que puguen utilitzar-se com a tals.
d) Les persones voluntàriament incloses en el Registre de Prohibits i les que ho tingueren prohibit expressament per una resolució com a conseqüència d’un expedient instruït a este efecte.
5. La conselleria competent en matèria de joc, previs els tràmits legals oportuns, inclourà en el Registre de Prohibits a:
a) Els que voluntàriament ho soliciten, per si o pel seu representant.
b) Els que, com a conseqüència d’un expedient sancionador queden expressament sancionats amb prohibició d’entrada per un temps determinat. Estes prohibicions tenen caràcter reservat i el seu alçament es tramitarà de la mateixa manera que la seua inclusió.
6. El dret d’admissió en els salons recreatius i salons de joc se subjectarà a la normativa vigent en matèria d’espectacles públics i activitats recreatives.

Article 17. Prohibicions
1. Tant en els salons recreatius com en els salons de joc, es podrà instalar, sense cap separació amb la sala de joc com a complement de l’activitat principal, un servici de bar d’ús exclusiu per als jugadors.

En els salons recreatius queda prohibit l’ús i la venda de begudes alcohòliques.
El servici de bar no podrà excedir el 25 per cent de la superfície total de la sala dedicada a joc.
El servici de bar dels salons de joc i dels salons recreatius no podrà disposar de servici de terrassa.
2. En els salons de joc està prohibit l’accés a menors de 18 anys. Tal prohibició es farà constar necessàriament, per mitjà d’un rètol, de forma visible i clara en la seua entrada.
No obstant això, en el supòsit que tinguen instalades màquines de tipus A, podran tindre accés a la zona destinada a estes els menors de 18 anys, sempre que la separació de zones estiga efectuada per instalacions fixes i permanents. Ambdós departaments o zones hauran de tindre accés directe i independent des de la via pública, si bé podrà existir una porta de comunicació entre ambdós zones, sempre que l’accés entre elles siga exclusivament des de la zona de màquines de tipus B a la zona de tipus A, així com als lavabos quan siguen compartits, que estaran sempre ubicats en la zona on s’exploten les màquines de tipus A.

També podrà efectuar-se l’accés a estes zones de joc separades i clarament diferenciades, a través de portes independents, des d’un vestíbul d’accés comú i únic en el qual podran instalar-se els lavabos. En este cas, la porta d’accés al vestíbul des de la via pública serà comú per a les dos zones de joc.

Article 18. Documentació a conservar en el local
1. En tots els salons existirà a disposició de les persones que ho soliciten un exemplar de:
a) Llei de Joc de la Comunitat Valenciana.
b) Reglament de màquines recreatives i d’atzar.
c) Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc.
d) Llibre d’Inspecció i Reclamació, en model normalitzat diligenciat pels servicis territorials corresponents amb independència del que establix la normativa que, amb caràcter general, regula les reclamacions en els establiments de pública concurrència.
2. En tots els salons romandrà, a disposició dels funcionaris que tinguen encomanades les funcions d’inspecció del joc, la documentació següent:
a) L’autorització d’instalació i permís de funcionament o, si és el cas, última renovació d’autorització concedida.
b) La Llicència municipal d’obertura.
c) La documentació relativa a les condicions legals d’explotació de les màquines instalades, d’acord amb el Reglament de màquines recreatives i d’atzar i normes que el despleguen.


CAPÍTOL V
Règim sancionador

Article 19. Infraccions
1. En els termes de l’article 22 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, constituiran infraccions administratives les accions o omissions tipificades en la llei assenyalada i en este reglament.
2. Les infraccions en matèria de joc es classificaran en faltes molt greus, greus i lleus.

Article 20. Faltes molt greus
Són infraccions o faltes molt greus les tipificades com a tals en l’article 23 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i en particular les següents:
1. L’organització, la gestió, la instalació o l’explotació de salons en locals o establiments no autoritzats d’acord amb el que disposa este reglament.
2. L’explotació de salons per qui no figure inscrit en el Registre d’Empreses Titulars de Salons.
3. El permis o consentiment, expressa o tàcitament, de la celebració de jocs d’apostes, la instalació de màquines de joc que no reunisquen els requisits exigits pel Reglament de màquines recreatives i d’atzar, o de que es realitzen per persones no autoritzades.
4. L’explotació i la instalació de màquines faltades de qualsevol dels requisits següents: les marques de fàbrica, la placa d’identitat, la guia de circulació amb autorització d’explotació i l’autorització d’instalació, així com la seua alteració o inexactitud.
5. La cessió per qualsevol títol de les autoritzacions o dels permisos concedits d’acord amb el que disposa este reglament sense complir les condicions i requisits que s’hi establixen.
6. La manipulació o l’alteració de màquines en perjuí dels jugadors o de la Hisenda Pública.
7. La instalació de màquines en nombre més gran a l’autoritzat per al local o establiment.
8. La utilització, en qualitat de jugadors, de les màquines de tipus B per personal empleat o directiu de l’establiment on estiguen instalades.

9. La modificació de qualsevol de les condicions essencials en virtut de les quals es van concedir les preceptives autoritzacions sense complir els requisits establits en este reglament.
10. La concessió de préstecs als jugadors o apostadors en els salons.

11. L’obtenció de les corresponents autoritzacions per mitjà de l’aportació de dades o documents no conformes amb la realitat.
12. L’impagament total o parcial, als jugadors, de les quantitats que obtingueren com a premi.
13. La negativa o l’obstrucció a l’actuació inspectora de control i vigilància realitzada per agents de l’autoritat, així com pels funcionaris i òrgans encarregats o habilitats específicament per a l’exercici de tals funcions.
14. L’incompliment o la violació de les mesures cautelars adoptades per l’Administració.
15. La comissió de tres faltes greus en un any o de cinc en tres anys tindrà la consideració de molt greu.

Article 21. Faltes greus
Són infraccions o faltes greus les tipificades en l’article 24 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i en particular els següents:

1. Permetre l’accés de menors d’edat als locals o establiments on ho tenen prohibit.
2. Reduir el capital de les empreses o les fiances per davall dels límits establits en este reglament.
3. La transferència d’accions o participacions del capital social que impliquen l’entrada de nous socis o de qualsevol altra modificació que necessite l’autorització prèvia administrativa sense haver-la obtingut.
4. La falta de comunicació dins dels terminis establits de qualsevol modificació de l’autorització inicial per a la qual no es requerix una autorització prèvia.
5. La inexistència o el mal funcionament de les mesures de seguretat dels locals quan poden afectar la seguretat de les persones.
6. L’admissió de més jugadors de què permeta l’autorització del saló.
7. No facilitar als òrgans competents de l’Administració la informació necessària per a un adequat control de les activitats de les empreses de joc.
8. La falta de conservació en el local o establiment dels documents a què es referix l’article 18 d’este reglament, així com la seua pèrdua sense causa justificada.
9. La pertorbació de l’orde en els establiments de joc en la mesura que afecte el normal exercici de l’activitat així com la conducta desconsiderada amb el personal de l’establiment.
10. La utilització, per part dels jugadors i apostadors, de fitxes, cartons, bitllets o altres elements de joc que siguen falsos, així com manipular màquines o elements de joc.
11. I, en general, l’incompliment dels requisits o de les prohibicions establides en este reglament, sempre que no tinguen la consideració d’infracció molt greu i hagen donat lloc a frau a l’usuari o benefici per a l’infractor.
12. En tot cas, la comissió de tres faltes lleus en un període d’un any tindrà la consideració d’una falta greu.

Article 22. Faltes lleus
Són infraccions o faltes lleus les tipificades com a tals en l’article 25 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i en particular les següents:
1. Tindre instalat un nombre de màquines inferior a l’establit.
2. Colocar la documentació que ha de portar incorporada la màquina de manera que es dificulte la seua visibilitat des de l’exterior, o la falta de protecció eficaç per a impedir el seu deteriorament o manipulació.
3. La inexistència de rètols o cartells en la porta d’accés als salons de joc amb la indicació de la prohibició d’entrada a menors d’edat.

4. El mal funcionament de les mesures de seguretat dels locals si no afecten greument la seguretat de les persones.
5. En general, l’incompliment dels requisits o de les prohibicions establides en este reglament, sempre que no tinguen la consideració d’infracció greu o molt greu.

Article 23. Sancions
1. D’acord amb l’article 27 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, les infraccions del que disposa este reglament podran ser sancionades:
a) Les lleus, amb multes de fins a 6.000 euros.
b) Les greus, amb multes de fins a 25.000 euros.
c) Les molt greus, amb multes de fins a 600.000 euros.
A més de la sanció pecuniària, la comissió d’una infracció comportarà, si és el cas, l’entrega, a l’Administració i als perjudicats que hagueren sigut identificats, dels beneficis ilícits obtinguts pels tributs i quantitats defraudades, respectivament.
2. Les infraccions que hagueren sigut sancionades d’acord amb el que disposa l’apartat anterior i tingueren la qualificació de greus o molt greus, en atenció a la seua naturalesa, repetició o transcendència, podran a més ser sancionades d’acord amb el que disposa l’article 28 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, amb:
a) Suspensió, cancelació temporal o revocació definitiva de l’autorització per a la instalació, la gestió i l’explotació de salons recreatius o salons de joc.
b) Clausura temporal o definitiva del local o de l’establiment de joc o la seua inhabilitació definitiva per a activitats de joc.
c) Inhabilitació temporal o definitiva per a ser titular de les autoritzacions o permisos referenciats en este reglament.
d) En les infraccions comeses pels jugadors o visitants en atenció a les circumstàncies que concórreguen i la transcendència de la infracció, podrà imposar-se, com a sanció accessòria, la prohibició d’entrada en els establiments de joc per un màxim de dos anys.
3. Per a la graduació de les sancions, a part de la qualificació de la infracció comesa, es tindran en compte les circumstàncies personals o materials que concórreguen en els fets i, concretament, les característiques del saló, la contumàcia en la conducta de l’infractor, la reiteració en la comissió de faltes, la publicitat o la notorietat dels fets i la transcendència econòmica i social de la infracció comesa.

Article 24. Regles d’imputació
Són responsables de les infraccions regulades en este reglament els seus autors, siguen persones físiques o jurídiques. No obstant:
a) Les màquines instalades en un saló es presumiran de propietat i que són explotades pel titular del saló, si este no demostra una titularitat distinta.
b) En el cas d’infraccions comeses en els establiments o en els locals a què es referix este reglament per directius administradors o personal empleat en general, seran responsables solidàries les persones o les entitats per als quals aquells presten els seus servicis.

Article 25. Facultats de l’Administració
1. Quan hi haja indicis de falta greu o molt greu, l’òrgan que instruïx l’expedient podrà acordar, com a mesura cautelar, el tancament del saló que ha vulnerat la disposició legal, així com el precinte, el depòsit o la confiscació dels materials usats per a la pràctica indicada.
2. Així mateix, atenent la naturalesa de la infracció, l’Administració podrà ordenar el decomís de les apostes hagudes i dels beneficis ilícits, l’import dels quals s’ingressarà en la Hisenda Pública de la Generalitat.


Article 26. Competències
1. Serà competent, per a la incoació de l’expedient i la seua tramitació, la Subdirecció General de Joc quan hi haja indicis d’infracció molt greu, i els òrgans territorials de la conselleria competent en matèria de Joc quan els indicis siguen d’infracció greu o lleu.
2. Les infraccions administratives qualificades com molt greus seran sancionades pel Consell amb multa de fins a 600.000 euros; per la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de joc, amb multa de fins a 300.000 euros; i per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de joc, amb multa de fins a 90.000 euros.
3. Les infraccions administratives qualificades com greus i lleus seran sancionades amb multa de fins a 25.000 euros i 6.000 euros, respectivament, per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de joc.
4. Les sancions addicionals o accessòries no pecuniàries podran imposar-se per l’òrgan competent per a la imposició de la sanció pecuniària.

Article 27. Procediment
Les sancions s’imposaran amb subjecció al procediment regulat en la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, sent supletori a este efecte el que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

linea
Mapa web