Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 14/2011, de 31 de març, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació, per la qual s'establixen els òrgans competents per a l'exercici de determinades funcions en matèria de drets miners. [2011/4224]

(DOGV núm. 6499 de 11.04.2011) Ref. Base de dades 004343/2011

ORDRE 14/2011, de 31 de març, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació, per la qual s'establixen els òrgans competents per a l'exercici de determinades funcions en matèria de drets miners. [2011/4224]
L'article 50 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribuïx a la Generalitat el desenvolupament legislatiu i l'execució dels règims miner i energètic, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i, si és el cas, en els termes que esta establisca.
El Reial Decret 1047/1984, d'11 d'abril, sobre valoració definitiva de funcions i mitjans adscrits als servicis traspassats a la Comunitat Valenciana en matèria d'indústria, energia i mines, establix que ajustant-se a les bases del règim miner, es traspassen a la Comunitat Valenciana, entre altres, les funcions del Ministeri d'Indústria i Energia en matèria d'aigües minerals i termals; autorització d'aprofitament dels recursos de la secció A) de la Llei 22/1973, de 21 de juliol, de Mines; autorització d'aprofitament dels jaciments d'origen no natural i d'algunes estructures subterrànies de la secció B); atorgament dels permisos d'exploració, d'investigació i de les concessions d'explotació de recursos de la secció C) de la indicada Llei de Mines i de la secció D) establida en la Llei 54/1980, de 5 de novembre, sol·licitats en terrenys situats totalment dins del seu territori.

El Decret 19/2009, de 13 de novembre, del president de la Generalitat, assigna a la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació les competències en matèria d'indústria, i correspon a la Direcció General d'Indústria i Innovació l'exercici de les funcions en matèria de mineria, d'acord amb el que s'ha disposat en l'article 16 del Decret 205/2009, de 13 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació. Per la seua banda, l'article 24 del mateix decret establix que, com a expressió del principi de desconcentració administrativa, la Conselleria s'organitza territorialment en serveis centrals, que estenen la seua competència a tot l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i en serveis territorials, amb competència d'àmbit provincial.

L'Ordre de 15 de desembre de 2004, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, va atribuir competències en matèria de tramitació d'expedients miners als diferents òrgans de la Conselleria. L'aprovació del nou Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació per l'esmentat Decret 205/2009, el temps transcorregut i l'experiència derivada de l'aplicació de la indicada ordre, així com la recent publicació del Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per la Generalitat i el seu sector públic, que fixa el criteri de l'establiment del poder de decisió en el nivell administratiu més pròxim al ciutadà per a agilitar la presa de decisions i evitar els desplaçaments dels expedients administratius, aconsellen en conjunt procedir a la revisió de l'ordre mencionada, en el sentit d'encomanar la tramitació, instrucció i resolució dels expedients en matèria de mineria als serveis territorials competents, i reservar només la resolució, en alguns supòsits d'especial transcendència, als òrgans centrals de la Conselleria.

Per tot això i en virtut del que s'ha establit en l'article 28 e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Article 1. Objecte
Constituïx l'objecte de la present ordre determinar els òrgans de la conselleria competent en mineria als quals s'atribuïx l'exercici de determinades funcions en matèria de drets miners regulats en la Llei 22/1973, de 21 de juliol, de Mines.

Article 2. Aprofitament de recursos de la secció A) de la Llei 22/1973, de 21 de juliol, de Mines
1. Correspon als serveis territorials competents en matèria de mineria, en el respectiu àmbit territorial:
a) Instruir els procediments i dictar resolució en matèria d'autorització d'aprofitament de recursos de la secció A).
b) Instruir els procediments i dictar resolució en els supòsits de caducitat i transmissió de drets d'aprofitament de recursos de la secció A).
c) Instruir els procediments i dictar resolució sobre compatibilitat de treballs en els casos de sol·licitud d'aprofitament de recursos de la secció A) dins del perímetre d'un permís d'investigació o d'una concessió per a explotar recursos de la secció C), o d'una autorització d'aprofitament de la secció B).
d) Portar el Registre general d'explotacions de recursos de la secció A), regulat en l'article 28.2 del Reglament General per al Règim de la Mineria, aprovat pel Reial Decret 2.857/1978, de 25 d'agost, en el seu àmbit provincial.
2. Correspon a la direcció general competent en matèria de mineria la resolució dels procediments mencionats en l'apartat anterior quan afecten més d'una província, després de la tramitació prèvia pel servei territorial en què es trobe la major extensió del terreny sol·licitat.


Article 3. Aprofitament de recursos de la secció B) de la Llei 22/1973, de 21 de juliol, de Mines
1. Correspon al conseller competent en matèria de mineria la declaració de la condició de mineral o termal d'unes aigües determinades, la declaració d'una aigua com a mineral natural o de brollador, que establix el Reial Decret 1798/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula l'explotació i comercialització d'aigües minerals naturals i aigües de brollador envasades per a consum humà i, en general, la qualificació com a tals de recursos de la secció B).
2. Correspon a la direcció general competent en matèria de mineria:
a) Dictar resolució en els expedients relatius a l'autorització o concessió d'aprofitament d'aquelles aigües i al reconeixement del dret a la utilització de la denominació d'aigua mineral natural o de brollador que establix l'esmentat Reial Decret 1798/2010, així com a l'autorització d'aprofitament dels altres recursos qualificats com a secció B).

b) Dictar resolució de compatibilitat de treballs en les sol·licituds d'aprofitament de recursos de la secció B) dins del perímetre d'una autorització d'explotació de recursos de la secció A), o d'aprofitament de la secció B) que siga de distinta naturalesa, o d'un permís d'investigació, o d'una concessió d'explotació de recursos de la secció C), amb la instrucció prèvia de l'expedient pel servei territorial corresponent.

c) Dictar resolució en els procediments especificats en l'apartat següent d'este article quan afecten més d'una província, amb la tramitació prèvia pel servei territorial en què es trobe la major extensió del terreny sol·licitat.
3. Correspon als serveis territorials competents en matèria de mineria:
a) Instruir el procediment a què es referix l'apartat primer i elaborar la corresponent proposta de resolució.
b) Instruir el procediment en els expedients relatius a l'autorització o concessió d'aprofitament d'aigües minerals o termals i al reconeixement del dret a la utilització de la denominació d'aigua mineral natural o de brollador que establix l'esmentat Reial Decret 1.074/2002, així com a l'autorització d'aprofitament dels altres recursos qualificats com a secció B) i elaborar la corresponent proposta de resolució.

c) Instruir el procediment i dictar resolució en els expedients relacionats amb la caducitat i transmissió d'estes autoritzacions o concessions.

Article 4. Aprofitament de recursos de les seccions C) i D) de la Llei 22/1973, de 21 de juliol, de Mines
1. Correspon a la direcció general competent en matèria de mineria:
a) Dictar resolució d'atorgament de les concessions d'explotació dels recursos de les seccions C) i D), tant les directes com les derivades de permisos d'investigació.
b) Dictar resolució sobre la pròrroga dels indicats drets miners.
c) Dictar resolució sobre la sol·licitud de reclassificació de recursos minerals en explotació de la secció A) a la secció C).
d) Dictar resolució en els procediments d'atorgament i pròrroga de permisos d'exploració i permisos d'investigació, quan afecten més d'una província, després de la tramitació prèvia pel servei territorial en què es trobe la major extensió del terreny sol·licitat.
e) Dictar resolució en els procediments de caducitat i transmissió de les concessions d'explotació i permisos d'exploració i investigació quan afecten més d'una província, després de la tramitació prèvia pel servei territorial en què es trobe la major extensió del terreny sol·licitat.

2. Correspon als serveis territorials competents en matèria de mineria:
a) Instruir i dictar resolució en els procediments d'atorgament de permisos d'exploració i permisos d'investigació, sense perjudici del que s'ha previst en l'apartat anterior per al cas que afecten més d'una província.
b) Instruir l'expedient i dictar resolució sobre la pròrroga dels indicats permisos.
c) Instruir els expedients i elaborar proposta de resolució en els procediments d'atorgament de les concessions d'explotació dels recursos de les seccions C) i D), tant les directes com les derivades de permisos d'investigació.
d) Instruir el procediment i dictar resolució en els expedients relacionats amb la caducitat i transmissió de les concessions d'explotació i permisos d'exploració i investigació, sense perjudici del que s'ha previst en l'apartat anterior per al cas que afecten més d'una província.

e) Portar el llibre registre de sol·licituds de permisos d'exploració, permisos d'investigació i concessions directes d'explotació, regulat en l'article 100 del Reglament General per al Règim de la Mineria.


Article 5. Establiments de benefici
Correspon als serveis territorials competents en matèria de mineria la instrucció i resolució dels expedients relatius a l'autorització, modificació o trasllat d'establiments de benefici que regula la vigent legislació en matèria de mineria.

Article 6. Incidències
És competència dels serveis territorials competents en matèria de mineria, en el seu àmbit territorial, instruir i dictar resolució que pose fi al procediment administratiu en els supòsits d'aprovació de plans de labors, suspensió de labors, paralització temporal, concentració autoritzada de treballs i autorització d'abandó de labors en autoritzacions i concessions d'explotació o aprofitament de recursos minerals.


Article 7. Projectes exigits per la normativa de seguretat minera
Igualment, correspon als serveis territorials competents en matèria de mineria la instrucció i resolució dels expedients de sol·licitud d'autorització o modificació de projectes específics exigits per la normativa de seguretat minera, així com qualsevol altre que no implique modificació de la resolució d'atorgament del dret miner.


Article 8. Pla de restauració i pla de restauració integral
L'òrgan competent per a dictar resolució en el procediment d'atorgament del corresponent dret miner, ho serà també per a l'autorització del pla de restauració regulat en el Reial Decret 975/2009, de 12 de juny, sobre gestió dels residus de les indústries extractives i de protecció i rehabilitació de l'espai afectat per activitats mineres, així com del pla de restauració integral regulat en el Decret 82/2005, del Consell, d'ordenació ambiental d'explotacions mineres en espais forestals de la Comunitat Valenciana, que tindrà la consideració de condició especial del dit títol miner. En tot cas, la tramitació i elaboració de proposta de resolució correspondrà al servei territorial competent.



Article 9. Tramitació d'expedients que afecten una altra comunitat autònoma
1. En els casos de sol·licituds d'investigació i aprofitament de jaciments minerals i la resta de recursos geològics regulats per la vigent Llei de Mines que, a més, afecten una altra comunitat autònoma, i que d'acord amb la legislació minera hagen de ser tramitades per la Generalitat, el servei territorial competent en matèria de mineria de la província que comprenga la major extensió del terreny sol·licitat instruirà el procediment íntegrament, de conformitat amb el que s'establix en la normativa minera i en esta ordre, i elaborarà la corresponent proposta de resolució d'aprovació del pla de restauració, si és el cas, després de la comprovació prèvia, a la vista dels informes requerits, que el dit pla s'ajusta al que s'ha disposat en el Reial Decret 975/2009, de 12 de juny, sobre gestió dels residus de les indústries extractives i de protecció i rehabilitació de l'espai afectat per activitats mineres.

2. Instruït i finalitzat el procediment, el servei territorial trametrà l'expedient amb el seu informe i la seua proposta de resolució a la direcció general competent en matèria de mineria per a la tramitació que corresponga.

Article 10. Plans especials per a explotacions mineres
Correspon als serveis territorials competents en matèria de mineria la tramitació i formulació de proposta de resolució dels plans especials destinats a ordenar l'ús i l'aprofitament miner, l'aprovació provisional de la qual correspon al conseller competent en la matèria, de conformitat amb la legislació urbanística de la Comunitat Valenciana.


DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Procediments en tramitació
El que s'ha establit en la present ordre serà aplicable, fins i tot, als expedients ja iniciats i que es troben pendents de resolució.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única
Es deroga l'Ordre de 15 de desembre de 2004, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, per la qual s'atribuïxen competències en matèria de tramitació d'expedients miners. Així mateix, queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que s'ha disposat en esta ordre.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació
Es faculta el director general competent en matèria de mineria per a dictar les instruccions i adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació del que s'ha disposat en la present ordre.

Segona. Entrada en vigor
La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 31 de març de 2011

El conseller d'Indústria, Comerç i Innovació
i vicepresident primer del Consell,
VICENTE RAMBLA MOMPLET

linea
Mapa web