Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 14/2010, de 20 d'abril, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el text del Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València i el seu consell regulador. [2010/4525]

(DOGV núm. 6255 de 28.04.2010) Ref. Base de dades 004655/2010

ORDE 14/2010, de 20 d'abril, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el text del Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València i el seu consell regulador. [2010/4525]
Per mitjà de l'Orde de 15 de novembre de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es va aprovar el text de la Denominació d'Origen València i el seu consell regulador, de conformitat amb el que s'establix en la Llei 25/1970, de 2 de desembre, per la qual s'aprova l'Estatut del Vi, la Vinya i els Alcohols.
Per mitjà de la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi, es deroga la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l'Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols, amb l'excepció de les normes que conté la llei relatives als consells reguladors dels productes agroalimentaris, amb denominació d'origen, diferents de vi, del vinagre de vi, dels vins aromatitzats, del brandi, del most i la resta de productes derivats del raïm.
Entre altres, en esta llei es definixen els consells reguladors com a òrgans gestors dels vins de qualitat produïts en una regió determinada i se'ls reconeix personalitat jurídica pròpia de naturalesa pública o privada i amb plena capacitat d'obrar.
Amb data 29 de juny de 2005 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat la Llei 2/2005, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, que va entrar en vigor l'endemà, tal com es disposava en la seua disposició final tercera.
El capítol III del títol III es dedica als òrgans de gestió i consells reguladors, i en l'article 44.2 de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, es determina que els consells reguladors són corporacions de dret públic que, amb caràcter general, subjecten la seua activitat al dret privat. Estan dotats de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al desenvolupament dels seus fins i poden realitzar qualsevol classe d'actes de gestió i administració, excepte en les actuacions que impliquen l'exercici de potestats o funcions públiques en què han de subjectar-se al dret administratiu, i segons l'apartat 3 tenen autonomia de gestió i organització dels seus processos electorals.
En l'apartat 6 del mateix article s'inclouen disposicions relatives a l'organització i el funcionament dels òrgans gestors.
El present Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València concorda amb el Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, pel qual s'establixen normes relatives als consells reguladors o òrgans de gestió de les denominacions de qualitat de la Comunitat Valenciana, com també amb el Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 2/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana.
D'acord amb la disposició transitòria tercera de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, en el termini d'un any des de l'entrada en vigor d'esta cal adaptar els reglaments actuals dels òrgans de gestió.
Per tot el que s'ha exposat, de conformitat amb les disposicions de la normativa comunitària, en particular el Reglament (CE) núm. 491/2009, del Consell, de 25 de maig de 2009, que modifica el Reglament (CE) núm. 1234/2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s'establixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM), i la seua normativa de desplegament, de conformitat amb la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi, i de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, a proposta del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida València i en l'exercici que em conferix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,
ORDENE
Article únic
S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València i el seu consell regulador, que s'inclou com a annex d'esta orde.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Acreditació del compliment de la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca
El termini per a l'acreditació del compliment de la norma sobre els «Requisits generals per a entitats que realitzen la certificació de producte» (UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca) finalitza l'1 de maig de 2010. Han d'efectuar-se sobre este reglament les modificacions que siguen necessàries per a l'obtenció de l'acreditació mencionada.
Segona. Pagaments vitícoles veïns de la província de València de cellers inscrits
Els pagaments vitícoles situats als paratges de Campillo, Estación, Casa Pino, Derramador, Montalbana, Casa Alberto, Escribanos, Escorredores, Capitanes, Pandos, Venta del Puerto, Torre Chica, Torre Grande, Casa Blanca, El Pleito, Herrasti i Casa Hondo, del terme municipal d'Almansa, i als paratges de Vega de Bogarra i El Angosto, del terme municipal de Caudete, tots de la província d'Albacete i veïns de la de València, es consideraran zona de producció emparada per la Denominació d'Origen Protegida València exclusivament pel que fa a les parcel·les inscrites en el Registre Vitícola i explotades per socis de cooperatives o titulars de cellers inscrits en els registres del Consell Regulador que tradicionalment les han assignades a la producció de vins emparats per la Denominació d'Origen Protegida València.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Veedors amb habilitació de l'administració general de l'Estat o de l'administració de la Generalitat
Els veedors del Consell Regulador habilitats per l'administració general de l'Estat o per l'administració de la Generalitat en el moment de l'entrada en vigor d'este reglament formaran part del cos d'auditors de l'òrgan de control per mitjà de la ratificació prèvia de l'habilitació per la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
Segona. Competència per a qualificació dels vins entre l'entrada en vigor del reglament i l'obtenció de l'acreditació en la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca
Mentres que el Consell Regulador no obtinga l'acreditació del compliment de la norma sobre els «Requisits generals per a entitats que realitzen la certificació de producte» (UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca), per trobar-se en procés d'adaptació als seus criteris i principis, la qualificació dels vins durant este període transitori es regirà per l'article 14 del Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València i del seu consell regulador aprovat per mitjà de l'Orde de 15 de novembre de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i ratificat per mitjà d'orde del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Tercera. Cellers inscrits amb anterioritat a l'obtenció de l'acreditació en la norma de qualitat UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca
Els cellers que es troben inscrits en els registres del Consell Regulador en el període durant el qual este organisme es trobe en procés d'adaptació als criteris i principis de la norma sobre els «Requisits generals per a entitats que realitzen la certificació de producte» (UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca), i pendents per tant d'obtindre l'acreditació en la norma esmentada, mantindran durant tal període la condició d'inscrits, si bé a partir del moment en què el Consell Regulador obtinga l'acreditació esmentada, tal manteniment de la inscripció estarà condicionat al fet que en un termini de tres mesos procedisquen a sol·licitar al Consell Regulador la sol·licitud de renovació de la certificació.
Quarta. Cellers inscrits fora de la zona de producció
Els cellers inscrits en els Registre d'Emmagatzemament, Embotellament i Criança situats fora de la zona de producció, a l'empara de reglaments anteriors, i atenent drets històrics, conservaran la inscripció mentres persistisca l'activitat per a la qual van ser autoritzats.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA
Queda derogada l'Orde de 15 de novembre de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova la Denominació d'Origen Protegida València i el seu consell regulador, com també les diferents ordes de modificació d'esta.
DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA
Sense perjudici de les disposicions transitòries, el reglament annex a esta orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 20 d'abril de 2010
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
MARITINA HERNÁNDEZ MIÑANA
ANNEX
Reglament de la Denominació d'Origen
Protegida València i del seu consell regulador
CAPÍTOL I
Àmbit de protecció
Article 1. Nivell de protecció
D'acord amb les disposicions del Reglament (CE) núm. 491/2009, del Consell, de 25 de maig de 2009, que modifica el Reglament (CE) núm. 1234/2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s'establixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM), la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi, la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, i el Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 2/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, com també les normes de desplegament respectives, queden protegits amb la Denominació d'Origen Protegida València els vins de qualitat que posseïsquen les condicions establides en este reglament i complisquen en la producció, elaboració, criança i envelliment tots els requisits exigits en este i en la legislació vigent que els siga aplicable.
Article 2. Àmbit de protecció
1. La protecció atorgada per la denominació d'origen és la prevista en l'article 18 i concordants de la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi, en l'article 36 i següents de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, i en la resta de la legislació aplicable, i s'estén a l'expressió «València».
2. En funció del que es preveu en la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi, queda prohibit l'ús en altres vins de noms, marques, termes, expressions i signes que, per la seua similitud fonètica o gràfica amb el terme «València», puguen induir a confondre'ls amb els que són objecte d'esta reglamentació, fins i tot en el cas que vagen precedits dels termes «tipus», «estil», «embotellat a», «amb celler a» i altres d'anàlegs.
Article 3. Òrgans competents
La defensa de la denominació d'origen, l'aplicació del seu reglament, la vigilància del seu compliment i el foment i control de la qualitat dels vins emparats queden encomanats al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida València, sense perjudici de la competència de les altres administracions públiques en els seus àmbits respectius.
CAPÍTOL II
La producció
Article 4. Zona de producció
1. La zona de producció emparada per la Denominació d'Origen Protegida València està constituïda pels terrenys ubicats a la província de València compresos en les subzones i termes municipals que es detallen a continuació:
Subzona Alt Túria: Alpuente, Aras de los Olmos, Calles, Chelva, La Yesa, Titaguas i Tuéjar.
Subzona Valentí: Alborache, Alcublas, Andilla, Bétera, Bugarra, Buñol, Casinos, Cheste, Chiva, Chulilla, Domeño, Estivella, Gestalgar, Godella, Godelleta, Higueruelas, Llíria, Losa del Obispo, Macastre, Montserrat, Montroy, Náquera, Paterna, Pedralba, Real, Riba-roja de Túria, Torrent, Turís, Vilamarxant, Villar del Arzobispo i Yátova.
Subzona Moscatell de València: Catadau, Cheste, Chiva, Godelleta, Llombai, Montroy, Montserrat, Real, Torrent, Turís i Yátova.
Subzona Clariano: Atzeneta d'Albaida, Agullent, Albaida, Alfarrasí, Anna, Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Ayora, Barx, Bèlgida, Bellreguard, Bellús, Beniatjar, Benicolet, Benigánim, Benissoda, Benisuera, Bicorp, Bocairent, Bolbaite, Bufali, Castelló de Rugat, Carrícola, Chella, Enguera, Fontanars dels Alforins, Guardamar de la Safor, la Font de la Figuera, Guadasequies, la Llosa de Ranes, Llutxent, Moixent, Montaverner, Montesa, Montitxelvo, l'Olleria, Ontinyent, Otos, el Palomar, Pinet, la Pobla del Duc, Quatretonda, Ráfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere, Terrateig, Vallada i Xàtiva, i per les finques vitícoles integrades en paratges situats a la província d'Albacete veïns de la província de València a què es fa referència en la disposició addicional segona.
2. El Consell Regulador pot sol·licitar a la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació l'ampliació de la zona de producció per a incloure-hi les zones limítrofes de característiques edafològiques, climàtiques i varietals semblants.
3. Així mateix, atesa la continuïtat edàfica, proximitat geogràfica i analogies climàtiques i enològiques, es considera també zona de producció l'ocupada pels terrenys situats als termes municipals que figuren en l'annex I i l'ocupada pels terrenys situats als termes municipals que figuren en l'annex II, per a les varietats previstes en este reglament.
4. De conformitat amb l'apartat anterior i a l'efecte de preservar la identitat de la Denominació d'Origen Utiel-Requena i de la Denominació d'Origen Alacant, la superfície que s'aculla a la Denominació d'Origen Protegida València, dins dels termes municipals que figuren en els annexos I i II, no podrà superar el 30 per cent de la protegida per aquelles.
5. Qualsevol modificació que es produïsca en els límits dels termes municipals inclosos en la zona de producció no comportarà la baixa en el Registre de Vinyes de les vinyes afectades.
Article 5. Varietats de vinya
1. L'elaboració dels vins es realitzarà exclusivament amb raïm de les varietats establides en l'article 18 de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana. En virtut d'això, estaran autoritzades les varietats següents:
a) Blancs: chardonnay, gewürztraminer, macabeu, malvasia, marseguera, moscatell d'Alexandria, moscatell gra menut, planta fina de Pedralba, planta nova, pero ximenes, riesling, sauvignon blanc, sémillon blanc, tortosí, verdejo, verdil i viognier.
b) Negres: boval, bonicaire, cabernet franc, cabernet sauvignon, forcallat negre, garnatxa, graciano, malbec, mandó, marselan, mencia, merlot, monestrell, carinyena, petit verdot, pinot noir, sirà, ull de llebre o tempranillo i tintorer.
2. D'acord amb el que s'establix en l'article 18 de la Llei 2/2005, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, totes les parcel·les de vinya destinades a la producció dels vins amb la Denominació d'Origen Protegida València estaran plantades únicament amb les varietats esmentades anteriorment.
3. Les varietats de vinya que no figuren entre les mencionades anteriorment han de ser eliminades de les parcel·les de vinya destinades a la producció dels vins amb la Denominació d'Origen Protegida València.
Cap dels vins obtinguts del raïm collit en parcel·les amb varietats que no figuren en la llista anterior podrà optar a este nivell de protecció.
4. El Consell Regulador pot proposar a la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació que siguen autoritzades noves varietats que, amb els assajos i les experiències convenients previs, es comprove que produïxen mostos de qualitat aptes per a l'elaboració de vins protegits per la denominació d'origen.
Article 6. Tècnica de cultiu
1. Els sistemes de cultiu seran els tradicionals que tendixen a aconseguir les millors qualitats.
2. No obstant això, el Consell Regulador podrà autoritzar l'aplicació de noves pràctiques culturals, tractaments o faenes que constituïsquen un avanç en la tècnica vitícola i es comprove que no afecten desfavorablement la qualitat del raïm o del vi produït.
Article 7. Verema i normes de campanya
1. La verema es realitzarà amb la major cura i es dedicarà exclusivament a l'elaboració de vins protegits amb raïm sencer amb el grau de maduresa i sanitat necessaris.
2. El Consell Regulador pot determinar la data d'inici de la verema i acordar normes sobre el ritme de recol·lecció, com també sobre el transport del raïm a celler, i totes les altres mesures complementàries que considere convenients per a la millora de la qualitat.
3. Els cellers inscrits col·laboraran en la vigilància del compliment de les normes anteriors.
Article 8. Nivells de producció
1. La producció màxima admesa per hectàrea serà de 120 q de raïm per a les varietats blanques, i de 91 q per a les negres. Estos límits es poden modificar en determinades campanyes pel Consell Regulador, a iniciativa pròpia o a petició dels viticultors interessats, efectuada amb anterioritat a la verema, amb els assessoraments i les comprovacions necessaris previs. En el cas que la modificació es produïsca no podrà superar el 25% dels límits esmentats.
2. A l'efecte de les disposicions de l'apartat anterior, el raïm produït amb rendiments superiors al màxim autoritzat no es pot utilitzar en l'elaboració de vins protegits per esta denominació, i el Consell Regulador ha de prendre les mesures necessàries per a assegurar el compliment d'este precepte.
Article 9. Noves plantacions
L'autorització de noves plantacions, replantacions, substitucions i reposició de marres en terrenys o vinyes situades a la zona de producció d'esta denominació d'origen s'ha de realitzar a l'empara del que s'establix en els articles 7 i següents de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, en la reglamentació europea i en la normativa estatal. Per a esta autorització en terrenys o vinyes situades a la zona de producció serà preceptiu l'informe del Consell Regulador.
CAPÍTOL III
L'elaboració
Article 10. Elaboració i rendiment de transformació
1. Les tècniques utilitzades en la manipulació del raïm, el most, el vi, el procés de maceració i el control de la fermentació tendiran a obtindre productes de màxima qualitat mantenint els caràcters tradicionals dels tipus de vins emparats per la denominació d'origen.
2. En la producció de mostos i vins s'utilitzaran tant les pràctiques i tractaments autoritzats pel Reglament (CE) núm. 491/2009, del Consell, de 25 de maig, pel qual s'establix l'organització comuna del mercat vitivinícola, o la norma que el substituïsca, com les pràctiques tradicionals aplicades amb una tecnologia moderna orientada cap a la millora de la qualitat dels vins.
S'aplicaran pressions adequades per a l'extracció del vi i la seua separació de les brises, de manera que el rendiment no siga superior a 82 litres de most i 76 litres de vi per cada 100 quilograms de verema. Les fraccions de vi obtingudes per pressions inadequades no podran en cap cas ser destinades a l'elaboració de vins protegits.
3. Les instal·lacions dels cellers i els mètodes d'elaboració utilitzats han de complir, entre altres, els requisits de qualitat següents:
a) Les instal·lacions conformes amb el marc legal agroalimentari.
b) Materials aptes per a ús alimentari.
c) Higiene i desinfecció d'instal·lacions i equips.
d) Sistemes tendents al control de la fermentació, maceració i qualsevol fase del procés enològic.
e) Totes les mesures que siguen necessàries per a l'assegurament de la qualitat.
Article 11. Requisits dels cellers elaboradors
1. Els cellers han de trobar-se degudament inscrits en el Registre d'Indústries Agroalimentàries o l'entitat que el substituïsca.
2. Els cellers d'elaboració i criança han d'estar enclavats en la zona de producció que s'indica en l'article 4 d'este reglament.
CAPÍTOL IV
Les indicacions i la criança
Article 12. Zona de criança
Atenent raons històriques i els usos tradicionals, la zona de criança emparada per la Denominació d'Origen Protegida València està constituïda per la zona de producció delimitada en l'article 4 d'este reglament i el terme municipal de València.
Article 13. Definicions, mencions i indicacions
1. Definicions i mencions
Sense perjudici de les definicions i mencions que figuren en el Reglament (CE) núm. 491/2009, del Consell, de 25 de maig, pel qual s'establix l'organització comuna del mercat vitivinícola, i en la legislació nacional, es considera:
a) La menció «Primer de collita o de l'any» s'aplicarà als vins negres, blancs i rosats que siguen collits en els deu primers dies de la verema i embotellats dins dels quaranta-cinc dies següents a l'acabament; serà obligatori indicar en l'etiqueta la collita.
b) La menció «Vi rosat» es podrà aplicar als vins rosats amb un grau alcohòlic volumètric adquirit mínim de 9,5% vol.
c) La menció «Vi negre» es podrà aplicar als vins negres amb un grau alcohòlic adquirit mínim de 9,5% vol.
d) La menció «Vi blanc» es podrà aplicar als vins blancs amb un grau alcohòlic volumètric adquirit mínim de 9% vol.
e) La menció «Vi de licor» es podrà aplicar als vins amb un grau alcohòlic adquirit no inferior a 15% vol. obtingut tal com s'establix en la legislació vigent. A més, podran ser:
I. «Vi de missa o de consagrar València», que podrà indicar-se en l'etiqueta si complix els requisits que s'establisquen per a esta finalitat.
II. «Mistela de moscatell de València», que podrà substituir o complementar la menció «Vi de licor moscatell de València», perquè fa referència al mètode d'elaboració tradicional d'este vi de licor. Només podrà ser utilitzada per als casos en què la matèria primera procedisca de la varietat de moscatell d'Alexandria emparada per este reglament.
f) La menció «Vi espumós aromàtic de qualitat» s'aplicarà als vins espumosos el vi base dels quals s'obté a partir del most de raïm o most de raïm parcialment fermentat procedent de les varietats de raïm autoritzat per este reglament, amb un grau alcohòlic volumètric adquirit mínim del 6% vol.
g) La menció «Vi petit València» s'aplica als vins que poden tindre o no sucre residual i compten amb característiques especials quant a la tècnica d'elaboració natural, i amb un grau alcohòlic total mínim permés de 9% vol.
h) La menció «Vi d'agulla» s'aplicarà al producte obtingut a partir de vi amb un grau alcohòlic adquirit no inferior a 7% vol.
i) La menció «Bóta» s'aplicarà als vins blancs, negres i rosats que s'hagen mantingut un 85% del vi un mes en bóta com a mínim i amb un grau alcohòlic adquirit no inferior a l'11% vol.
2. Criança
a) Els envasos de fusta utilitzats en els processos d'envelliment han de ser de roure i amb una capacitat màxima de 600 litres, sense perjudici dels límits de volum establits per la normativa vigent per a la utilització de determinades mencions tradicionals.
b) Qualsevol que siga la modalitat d'envelliment, la graduació alcohòlica adquirida serà com a mínim, per als vins negres, de 12 graus d'alcohol volumètric adquirit.
c) Els vins emparats per la Denominació d'Origen Protegida València que utilitzen en les seues etiquetes les mencions «Criança», «Reserva» i «Gran reserva» han de comptar amb una graduació alcohòlica adquirida com a mínim de 12% vol., se sotmetran a la preceptiva criança en els cellers inscrits en el registre corresponent i se subjectaran en tot cas als mètodes i períodes de temps d'envelliment establits en la legislació vigent.
CAPÍTOL V
Qualificació i característiques dels vins
Article 14. Qualificació i desqualificació dels vins
1. Només pot aplicar-se la Denominació d'Origen Protegida València als vins procedents de cellers inscrits en els registres corresponents que hagen sigut produïts i elaborats d'acord amb les normes exigides per este reglament i que posseïsquen les condicions enològiques i organolèptiques que han de caracteritzar-los.
2. Els cellers efectuaran la qualificació de totes les partides de vi i amb esta finalitat prendran, partida a partida, les mostres oportunes i efectuaran sobre esta una anàlisi fisicoquímica i un examen organolèptic per mitjà del tast.
3. Es considerarà partida de vi, quan este es trobe a granel, el vi de característiques uniformes i traçabilitat comprovada amb un volum que no supere els 5.000 hectolitres, llevat que el vi estiga contingut en un únic depòsit i este siga de capacitat superior, en què la partida podrà arribar al volum equivalent a la capacitat d'este.
4. Els requisits de control mínim que han de complir els cellers es troben definits en el plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida València.
5. Els vins que hagen sigut qualificats han de mantindre les qualitats fisicoquímiques i organolèptiques definides en este reglament, i en el cas que es constate alguna alteració d'estes en detriment de la seua qualitat seran desqualificats pel celler.
6. La desqualificació d'una partida o lot per un celler serà comunicat al Consell Regulador en un termini de set dies des de la seua adopció.
7. Així mateix, serà desqualificat qualsevol producte obtingut per la mescla amb un altre prèviament desqualificat.
Article 15. Característiques dels vins
1. Els paràmetres de la graduació alcohòlica volumètrica adquirida mínima aplicables als vins emparats per la Denominació d'Origen Protegida València són els següents:
Vi blanc 9% volum.
Vi rosat 9,5% volum.
Vi negre 9,5% volum.
Vi de criança, reserva i gran reserva 12% volum
Vi bóta 11% volum
Vi de licor 15% volum.
Vi espumós aromàtic de qualitat 6% volum.
Vi petit València 4,5% volum.
Vi d'agulla 7% volum.
2. Els productes emparats que s'ajusten a la definició de vi establida pel Reglament (CE) núm. 491/2009, del Consell, de 25 de maig, pel qual s'establix l'organització comuna del mercat vitivinícola, s'han d'ajustar a més als paràmetres fisicoquímics següents:
- Acidesa total: expressada en àcid tartàric.
Per a vins blancs, rosats i negres: un mínim de 3,5 g/l.
- Acidesa volàtil: expressada en àcid acètic.
Per a vins blancs, rosats i negres: inferior a 0,80 g/l.
Per a vins amb un grau alcohòlic volumètric adquirit superior a 12,5: inferior a 1,2.
- Anhídrid sulfurós (SO2):
Per a vins amb un contingut en sucres expressat per la suma glucosa + fructosa inferior a 5 grams per litre:
· Vins blancs: un màxim de 200 mg/l.
· Vins rosats: un màxim de 200 mg/l.
· Vins negres: un màxim de 150 mg/l.
Per a vins amb un contingut en sucres expressat per la suma glucosa + fructosa igual o superior a 5 grams per litre:
· Vins blancs: un màxim de 300 mg/l.
· Vins rosats: un màxim de 250 mg/l.
· Vins negres: un màxim de 200 mg/l.
Per a vins de licor amb contingut de sucres inferior a 5 grams per litre, un màxim de 150 mg/l.
Per a vins de licor amb contingut de sucres igual o superior a 5 grams per litre, un màxim de 200 mg/l.
Per a vins espumosos de qualitat, un màxim de 185 mg/l.
3. La determinació de l'aptitud organolèptica de la partida de vi que opte a la qualificació requerirà un informe previ favorable per part d'un panel de degustació constituït en el Consell Regulador d'acord amb les instruccions tècniques emeses per l'entitat referida.
4. La comercialització dels vins amb els noms de les subzones Alt Túria, Valentí, Clariano i Moscatell queda limitada exclusivament als vins elaborats amb raïm produït a la subzona corresponent de producció i en cellers enclavats en l'àmbit de la Denominació d'Origen Protegida València. Els vins produïts a partir de raïm de diferents subzones o la mescla de vins d'estes subzones poden ser únicament comercialitzats amb el nom de València.
Poden utilitzar-se els noms de les varietats emparades per este reglament en els vins que hagen sigut elaborats exclusivament amb estes.
CAPÍTOL VI
Registres
Article 16. Tipus de registres
1. El Consell Regulador gestionarà els registres següents:
a) Registre de Vinyes.
b) Registre de Cellers d'Elaboració.
c) Registre de Cellers d'Emmagatzemament.
d) Registre de Cellers d'Envelliment.
e) Registre d'Instal·lacions d'Embotellament i Envasament, i Registre d'Embotelladors i Envasadors.
2. Les peticions d'inscripció en el Registre de Vinyes es dirigiran al Consell Regulador, i caldrà adjuntar-hi les dades, els documents i els comprovants que en cada cas siguen requerits per les disposicions i normes vigents i en els impresos que dispose el Consell Regulador.
3. Les peticions d'inscripció en els registres a què fan referència les lletres b), c), d) i e) de l'apartat primer d'este article es dirigiran al Consell Regulador, i caldrà adjuntar-hi les dades, els documents i els comprovants que en cada cas siguen requerits per les disposicions i normes vigents i en els impresos que dispose el Consell Regulador.
4. La sol·licitud d'inscripció donarà lloc a la sol·licitud de certificació, excepte per al registre de vinyes, i suposarà l'acceptació de les condicions establides pel Consell Regulador per al procés de certificació del producte emparat per la denominació d'origen.
5. Els òrgans competents del Consell Regulador denegaran les inscripcions que no s'ajusten als preceptes del reglament i als acords adoptats pel Consell sobre condicions complementàries de caràcter tècnic que hagen de posseir les vinyes i els cellers.
6. La inscripció en estos registres no eximix els interessats de l'obligació d'inscriure's en els registres que, amb caràcter general, estiguen establits i, en especial, en el Registre Vitícola, en el d'Indústries Agroalimentàries i en el d'Envasadors de Vi, si és el cas, la qual cosa caldrà acreditar prèviament a la inscripció en els registres del Consell.
Article 17. Registre de Vinyes
1. En el Registre de Vinyes s'inscriuran totes les parcel·les situades en la zona de producció amb raïm que puga ser destinat a l'elaboració de vins protegits.
2. En la inscripció figurara el nom del propietari i l'explotador o qualsevol altre titular del domini útil, el terme municipal, el polígon i la parcel·la cadastral en què estiga situat, i la superfície en producció, varietat o varietats de la vinya i totes les dades que siguen necessàries per a la seua classificació i localització.
3. Amb la instància d'inscripció s'adjuntarà un plànol o croquis detallat de les parcel·les objecte d'esta, com també justificants d'estar inscrites en el Registre Vitícola de la Comunitat Valenciana.
4. El Consell Regulador entregarà als viticultors inscrits una credencial de la inscripció.
Article 18. Registre de Cellers
1. És requisit indispensable per a la inscripció en el Registre de Cellers que el sol·licitant acredite la propietat d'una empresa vitivinícola situada en la zona de producció emparada per la DO València.
Els òrgans competents del Consell Regulador denegaran les inscripcions que no s'ajusten als preceptes del reglament i als acords adoptats pel Consell Regulador sobre condicions complementàries de caràcter tècnic que hagen de posseir els cellers.
2. En el Registre de Cellers d'Elaboració s'inscriuran tots aquells situades en la zona de producció en què es vinifique raïm i most procedent de vinyes inscrites, els vins produïts de les quals puguen optar a la denominació d'origen, i que complisquen tots els requisits establits en la legislació vigent.
3. En la inscripció figuraran el nom o la raó social de l'empresa, la localitat i la zona d'emplaçament, característiques, nombre i capacitat dels envasos i maquinària, sistema d'elaboració i totes les dades que siguen necessàries per a la perfecta identificació i catalogació del celler. En el cas que l'empresa elaboradora no siga propietària dels locals es farà constar esta circumstància, amb indicació del nom del propietari.
4. Amb la instància d'inscripció s'adjuntarà un plànol o croquis a escala convenient on queden reflectits tots els detalls de construcció i instal·lacions.
Article 19. Registre de Cellers d'Emmagatzemament
En el Registre de Cellers d'Emmagatzemament s'inscriuran tots els cellers ubicats en la zona de producció emparada per la DO València que es dediquen a la recepció de vins emparats per la Denominació d'Origen Protegida València en envasos superiors a 60 litres. En la inscripció figuraran les dades a què es fa referència en l'article 18.
Article 20. Registre de Cellers d'Envelliment
1. En el Registre de Cellers d'Envelliment s'inscriuran tots aquells situats a la zona de criança i que es dediquen a la criança de vins amb la denominació d'origen.
2. En la inscripció figuraran, a més de les dades a què es fa referència en l'article 18, totes aquelles específiques d'este tipus de cellers, com ara el nombre de bótes, entre altres.
Article 21. Registre d'Instal·lacions d'Embotellament i Envasament, i Registre d'Embotelladors i Envasadors
1. En el Registre d'Instal·lacions d'Embotellament i Envasament s'inscriuran totes les persones físiques o jurídiques ubicades en la zona de producció emparada per la DO València que disposen de les instal·lacions fisicomecàniques corresponents degudament registrades, embotellen o envasen per compte propi o alié i realitzen amb fins comercials la introducció dels productes previstos en este reglament, en recipients de capacitat igual o inferior a 60 litres.
2. En el Registre d'Embotelladors i Envasadors s'inscriuran les persones físiques o jurídiques ubicades en la zona de producció emparada per la DO València que efectuen o facen efectuar per compte seu l'embotellament o l'envasament, sense que la inscripció dels que facen efectuar per compte seu l'embotellament o l'envasament els incorpore al cens d'instal·lacions d'embotellament i envasament, a l'efecte de representació en el Consell Regulador.
Article 22. Separació d'operacions
1. En els cellers inscrits en els diferents registres es podrà realitzar l'elaboració, l'emmagatzemament o la manipulació de raïm, mostos i vins no emparats per la Denominació d'Origen Protegida València, sempre que estes operacions es realitzen de forma separada de les referides als vins amb dret a esta i que es garantisca el control de tals processos. A este efecte, el Consell Regulador establirà les mesures de control que considere necessàries.
2. Serà condició indispensable per a la inscripció d'un celler en el registre corresponent que els seus processos de producció implantats permeten la perfecta separació dels vins procedents de raïm emparat d'aquells que no tinguen esta circumstància, de manera que queden els dos en tot moment perfectament identificats.
Article 23. Vigència d'inscripcions
1. Per a la vigència de les inscripcions en els registres corresponents serà indispensable complir en tot moment els requisits que imposa este capítol, i comunicar a l'òrgan competent respectiu del Consell Regulador qualsevol variació que afecte les dades subministrades en la inscripció quan esta es produïsca. En conseqüència, l'òrgan competent respectiu del Consell Regulador podrà suspendre o anul·lar les inscripcions quan els seus titulars no s'ajusten a estes prescripcions, amb la comprovació prèvia corresponent.
2. Les inscripcions en els registres del Consell Regulador, excepte el Registre de Vinyes, seran renovades de forma simultània des del moment que es produïsquen les renovacions dels certificats obtinguts pels cellers respectius.
3. Les inscripcions en el Registre de Vinyes seran renovades en el termini i forma que es determine pel Consell Regulador en el marc de les directrius de la Unió Europea.
CAPÍTOL VII
Drets i obligacions
Article 24. Drets
1. Totes les persones físiques o jurídiques que tinguen inscrites en els registres indicats en l'article 16 les seues vinyes o instal·lacions podran produir raïm amb destinació a l'elaboració de vins emparats o elaborar, emmagatzemar, embotellar i criar vins que hagen de ser protegits per esta.
2. Només pot aplicar-se la Denominació d'Origen Protegida València als vins procedents de cellers inscrits en els registres corresponents que hagen sigut produïts i elaborats d'acord amb les normes exigides per este reglament, que posseïsquen les condicions enològiques que han de caracteritzar-los i que superen el procés de certificació.
3. El dret a l'ús de la Denominació d'Origen Protegida València en propaganda, publicitat, documentació o etiquetes és exclusiu de les firmes inscrites en el registre corresponent.
4. Per a poder beneficiar-se dels servicis que preste este consell regulador, les persones físiques o jurídiques inscrites han d'estar al corrent del pagament de les quotes a què es fa referència en l'article 42 d'este reglament.
Article 25. Obligacions
1. Les persones físiques o jurídiques que tinguen inscrites vinyes en el Registre de Vinyes estan obligades al compliment de les disposicions d'este reglament.
2. Les persones físiques o jurídiques que tinguen inscrits cellers en els registres corresponents per haver superat el procés de certificació estan obligades al seu manteniment i, per tant, al compliment de les disposicions d'este reglament, i poden tindre emmagatzemats els seus mostos o vins només en els locals inscrits.
Article 26. Exclusivitat
1. El nom geogràfic emparat per la Denominació d'Origen Protegida València només pot utilitzar-se en noms comercials, raons socials i marques per aquells operadors que produïsquen, elaboren o venguen vins emparats per la Denominació d'Origen Protegida València.
2. Les marques, símbols, emblemes, llegendes publicitàries o qualsevol altre tipus de propaganda que s'utilitze aplicada als vins protegits per la denominació d'origen que es regula en este reglament no poden ser utilitzats de manera simultània en cap concepte, ni tan sols pels mateixos titulars, en la comercialització d'altres vins o begudes derivades de vi, i únicament es poden utilitzar en la comercialització de vins de qualitat amb un nivell de protecció de DOP o IGP.
Article 27. Etiquetatge
1. La designació, presentació i etiquetatge dels vins s'han d'ajustar a les disposicions de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, el Decret 8/2007, de 19 de gener, pel qual s'aprova el reglament d'esta llei, la normativa de la Unió Europea i la normativa bàsica estatal.
2. En les etiquetes de vins embotellats figurarà obligatòriament de forma destacada el nom de la Denominació d'Origen Protegida València, a més de les dades que amb caràcter general es determinen en la legislació vigent.
3. La indicació d'altres termes, en particular els relatius a les subzones, varietat, edat i criança, s'ajustarà a les disposicions d'este reglament.
4. Abans de la posada en circulació dels etiquetatges, el Consell Regulador els autoritzarà i verificarà a l'efecte tan sols la indicació correcta de la llegenda «València Denominació d'Origen», d'acord amb la legislació vigent, i emetrà, per tant, l'autorització esmentada basant-se en eixe particular exclusiu i advertint el sol·licitant que l'autorització ho és sense perjudici del deure de compliment de la normativa relativa als drets de propietat industrial i als requisits sobre designació, denominació, presentació i protecció dels productes vitivinícoles, així com de qualsevol altra normativa que siga aplicable.
5. Qualsevol que siga el tipus d'envàs en què s'expedisquen els vins per al consum, aniran proveïts de la identificació de garantia, constituïda per bolles o contraetiquetes numerades, expedides o autoritzades pel Consell Regulador, que hauran de ser col·locades en el mateix celler, d'acord amb les normes que es determinen i sempre de manera que no permeta una segona utilització.
6. Per als vins que posseïsquen les indicacions de l'article 13, el Consell Regulador podrà aprovar contraetiquetes específiques i autoritzar la seua menció en les etiquetes.
7. Totes les entitats inscrites en el Registre d'Instal·lacions d'Embotellament i en el Registre d'Embotelladors estan obligades a portar un llibre de control de contraetiquetes en què es reflectiran les entrades i eixides de les contraetiquetes expedides i autoritzades pel Consell Regulador. Es podran utilitzar sistemes i tecnologies de la informació, sempre que s'establisquen mesures de seguretat i protecció.
8. El Consell Regulador adoptarà i registrarà un emblema com a símbol de la denominació d'origen.
9. El Consell Regulador podrà fer obligatori que a l'exterior dels cellers inscrits i en un lloc destacat figure una placa que al·ludisca a la condició de celler inscrit en el Consell Regulador.
Article 28. Circulació de productes
1. Tota expedició de raïm, most o vi emparada per la Denominació d'Origen Protegida València que circule entre cellers ha d'anar proveïda de la documentació d'acompanyament corresponent, establida en la legislació vigent, i remetre'n un exemplar al Consell Regulador dins dels deu dies següents a la data d'expedició.
2. Els vins envasats emparats per la Denominació d'Origen Protegida València únicament poden circular i ser expedits pels cellers inscrits o autoritzats en els tipus d'envasos que no perjudiquen la seua qualitat i prestigi.
Article 29. Comercialització
1. Poden comercialitzar vi emparat per la DO València els cellers inscrits que complisquen els requisits establits en este reglament i els altres requisits tècnics que aprove el Consell Regulador.
2. La comercialització a granel i l'embotellament de vins emparats per la denominació d'origen es realitzarà de manera que puga ser controlada pel Consell Regulador, en coherència amb la traçabilitat i el procediment de certificació establida.
3. En el cas de l'expedició de vins a granel, el Consell Regulador establirà les mesures de control que estime pertinents per a garantir el compliment dels requisits establits en el reglament i els altres requisits tècnics aprovats pel Consell Regulador.
Article 30. Declaracions
1. Les declaracions de productes elaborats, diferenciant-los segons el tipus de producte, així com la declaració d'existències de campanyes anteriors, es confeccionaran segons les normes generals vigents en l'àmbit de la Unió Europea, de l'Estat i la mateixa legislació autonòmica, i hauran de presentar-se davant de l'òrgan competent de l'administració en el termini legalment establit.
2. S'ha de presentar en el Consell Regulador una còpia de les declaracions a què es fa referència en el número anterior en el termini de quinze dies, comptadors des de la finalització del termini legal de presentació davant de l'administració competent.
3. Les entitats inscrites en el Registre de Cellers presentaran dins dels deu primers dies de cada mes declaració d'eixides de productes produïdes al mes anterior. En tot cas, es distingiran els diferents tipus de vins, i les inscrites en el Registre de Cellers d'Envelliment presentaran per separat la corresponent a estos vins.
4. De conformitat amb la legislació vigent, les declaracions a què es fa referència en este article són d'efectes merament estadístics, i per això no poden facilitar-se ni publicar-se sinó en forma numèrica, sense cap referència de caràcter individual.
CAPÍTOL VIII
El Consell Regulador
Article 31. Naturalesa jurídica
1. El Consell Regulador és una corporació de dret públic, de les regulades per mtijà del Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, pel qual s'establixen normes relatives als consells reguladors o òrgans de gestió de les denominacions de qualitat de la Comunitat Valenciana, i, per tant, dotada de personalitat jurídica pròpia i de plena capacitat d'obrar per al desenvolupament dels seus fins, que pot realitzar qualsevol classe d'actes de gestió i administració, amb caràcter general subjecta la seua activitat al dret privat, excepte en les actuacions que impliquen l'exercici de potestats o funcions públiques, en què s'ha de subjectar al dret administratiu.
2. Els actes realitzats pel Consell Regulador en actuacions subjectes al dret administratiu, en exercici de potestats públiques, es poden recórrer davant del superior jeràrquic a què estan adscrits, tret de les decisions sobre la certificació o desqualificació de productes a l'efecte de garantir la independència en la presa de decisions de l'òrgan de control i certificació.
Article 32. Àmbit de competència
El seu àmbit de competència, sense perjudici del que s'establix en l'article 35, estarà determinat:
a) En l'àmbit territorial, per la zona de producció i criança respectiva.
b) Quant als productes, pels protegits per la Denominació d'Origen en qualsevol de les seues fases de producció, elaboració, criança, emmagatzemament, circulació i comercialització.
c) Quant a les persones, per les persones físiques o jurídiques inscrites en els diferents registres previstos en este reglament.
Article 33. Relació amb altres consells
Des del seu vessant socioeconòmic de defensa dels interessos del sector, el Consell Regulador pot estar facultat per a promoure o afavorir els acords col·lectius interprofessionals entre viticultors i cellerers inscrits en els seus registres, federar-se amb altres consells o òrgans de gestió dels vins amb denominació de qualitat, constituir fundacions i associacions, i participar en entitats i empreses tant públiques com privades, d'acord amb el que es preveu en l'article 16.2 del Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 2/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana.
Article 34. Seu
La seu del Consell Regulador estarà situada a la ciutat de València, al carrer de Quart, número 22, i pot establir les delegacions o sucursals que trobe convenients per a la consecució dels seus fins.
Article 35. Funcions
1. La finalitat del Consell Regulador és la certificació, representació i defensa dels vins emparats, la investigació i el desenvolupament de mercats i la promoció respecte a estos, com també complir o fer complir este reglament proposant a l'efecte les disposicions que siguen necessàries.
2. El Consell Regulador, com a entitat de gestió, ha d'exercir les funcions següents:
a) Elaborar i proposar a la conselleria corresponent el seu reglament, així com les seues possibles modificacions.
b) Orientar la producció i qualitat i promocionar i informar els consumidors sobre la Denominació d'Origen Protegida València i, en particular, sobre les seues característiques específiques de qualitat.
c) Adoptar, en el marc del reglament de la Denominació d'Origen Protegida València, l'establiment per a cada campanya, segons criteris de defensa i millora de la qualitat i dins dels límits fixats pel Reglament, dels rendiments, límits màxims de producció i de transformació, o qualsevol altre aspecte de conjuntura anual que puga influir en estos processos.
d) Qualificar cada anyada o collita i establir els requisits que han de complir les etiquetes dels vins en l'àmbit de les seues competències, així com gestionar el distintiu de qualitat, etiquetatge i contraetiquetatge. Expedir, si és procedent, l'autorització corresponent.
e) Organització, funcionament, gestió i administració dels registres definits en este reglament i els que determine la legislació vigent.
f) Establir i gestionar el cobrament de les quotes a què es fa referència en l'article 42 d'este reglament i la resta de drets d'acord amb la legislació vigent, per al finançament del Consell Regulador, d'acord amb les disposicions del present reglament.
g) Proposar els requisits d'autocontrol a què s'ha de sotmetre cada operador inscrit en totes i cada una de les fases de producció, elaboració i comercialització dels vins emparats per la denominació d'origen i, si és el cas, els de control per a la concessió inicial i per al manteniment de la certificació.
h) Col·laborar amb les autoritats competents en matèria de vitivinicultura i, en particular, en el manteniment del Registre Vitícola.
i) Elaborar els pressupostos, que s'han d'aprovar de la forma que es determine en la legislació vigent.
j) Crear, elaborar i mantindre actualitzats els censos electorals de viticultors i de cellers.
k) Expedir certificats, els precintes de garantia o contraetiquetes dels vins emparats i controlar els lots.
l) Constituir anualment el panel de tast del Consell Regulador i coordinar el seu desenvolupament, a fi i efecte que l'anàlisi organolèptica efectuada en el curs d'este servisca de base per a l'estudi, la tipificació i la catalogació dels vins embotellats propis de la Denominació d'Origen Protegida València.
m) Regir i gestionar l'activitat del seu nivell de protecció.
n) Organitzar el seu règim interior.
o) Organitzar i dirigir els servicis del Consell Regulador.
p) Administrar i gestionar els ingressos i fons i ordenar els pagaments.
q) Contractar, en règim laboral, el personal necessari per al compliment de les seues funcions.
r) Informar l'òrgan o l'entitat que en cada moment tinga atribuïdes les funcions en la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació de les incidències que en la producció i mercat es produïsquen, així com remetre la documentació referida en l'apartat 3r de l'article 8 del Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 5/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana.
s) L'organització dels processos d'elecció dels òrgans rectors respectius.
t) Vetlar pel desenvolupament sostenible de la zona de producció, elaborar estadístiques de producció, elaboració, criança, embotellament, comercialització i etiquetatge dels productes emparats per a ús intern i per a la seua difusió i coneixement.
3. El Consell Regulador, com a entitat de certificació, exercirà la funció de certificació de compliment per part dels cellers del Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València d'acord amb els criteris i principis de la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca.
Article 36. Estructura, organització i funcionament
1. El Consell Regulador s'estructura en els òrgans següents:
a) L'Òrgan de Gestió del Consell Regulador.
b) L'Òrgan de Control del Consell Regulador.
2. L'Òrgan de Gestió del Consell Regulador estarà constituït per:
a) El president.
b) El vicepresident, triat entre els vocals de la mateixa manera que el president.
c) El secretari general.
d) El Ple.
e) La Comissió Permanent.
f) El/La directora/a general competent en matèria de qualitat agroalimentària, o qui este/a designe formarà part del Ple, amb veu però sense vot, en qualitat de representant de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
g) I, en el cas que es constituïsca, la Comissió de Vins de Finca.

3. L'Òrgan de Control estarà constituït per:
a) La Direcció de Certificació.
b) El Cos d'Auditors.
c) El Comité de Parts.
4. El Consell Regulador ha de comunicar a la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació de la Generalitat la seua composició, com també les modificacions que puguen produir-se.
5. Per al compliment dels seus fins, el Consell Regulador comptarà amb el personal necessari d'acord amb les plantilles aprovades i que figuren dotades en el seu pressupost.
El Consell Regulador pot contractar personal adequat per a efectuar treballs extraordinaris sempre que tinga dotació pressupostària aprovada per a este concepte.
A tot el personal del Consell Regulador li serà aplicable la legislació laboral, i es podrà regir per les mateixes normes establides en el conveni col·lectiu del personal laboral al servici de la Generalitat per mitjà dels procediments d'adhesió o extensió de convenis recollits en la normativa corresponent, i sense perjudici del que puga derivar-se de la seua pròpia negociació col·lectiva. En cap cas el personal del Consell Regulador tindrà la consideració de personal al servici de l'administració de la Generalitat. A més, caldrà ajustar-se al que es preveu en l'article 18 del Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 2/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana.
6. En tot allò no establit en este reglament respecte al funcionament del Ple i de la Comissió, s'aplicarà supletòriament allò que s'establix per als òrgans col·legiats en la normativa reguladora del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
Article 37. Règim electoral
1. El sistema electoral es regirà per principis de representació democràtica, representativitat dels interessos econòmics dels diferents sectors que integren els vins amb denominació d'origen, representació paritària dels sectors i autonomia de gestió i organització dels processos electorals d'elecció dels òrgans gestors. Les normes i el procediment d'elecció seran establits per norma de règim interior del Consell Regulador, en el marc de la convocatòria electoral disposada per la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació de la Generalitat.
2. Els censos electorals estaran integrats pels titulars inscrits en els registres, tal com es detalla:
- Cens A: constituït per viticultors inscrits en el Registre de Vinyes del Consell Regulador, que siguen socis de cooperatives o societats agràries de transformació.
- Cens B: constituït per viticultors inscrits en el Registre de Vinyes del Consell Regulador, no inclosos en el cens A.
- Cens C: constituït per titulars jurídics de cellers no inscrits en el Registre d'Instal·lacions d'Embotellament del Consell Regulador.
- Cens D: constituït per titulars jurídics de cellers inscrits en el Registre d'Instal·lacions d'Embotellament del Consell Regulador.
3. La designació dels vocals del Consell Regulador es realitzarà d'acord amb la normativa vigent. Seran triats per un període de quatre anys, i poden ser reelegits.
4. En el termini de quinze dies a partir de la votació, el Consell Regulador en funcions celebrarà la seua última sessió plenària a fi de donar possessió dels seus càrrecs als vocals electes del nou Consell Regulador. En la mateixa sessió, el president en funcions cridarà els nous vocals electes que, amb la presentació prèvia de les seues credencials o nomenament per les institucions, prendran possessió dels seus càrrecs. El termini per a la presa de possessió dels vocals serà com a màxim d'un mes, comptador des de la data de la seua designació.
5. Les persones triades, bé directament o perquè representen una entitat, han d'estar vinculades als sectors que representen, bé directament o perquè són directius de societats que es dediquen a les activitats que han de representar. No obstant això, una persona física o jurídica inscrita en diversos registres no podrà tindre representació doble.
6. La Junta Electoral o l'òrgan que assumisca eixes funcions rebutjarà les propostes de nomenament que recaiguen en persones les activitats de les quals no corresponguen al sector que han de representar, i en este cas hauran de procedir a una nova designació de la forma establida.
7. Una vegada constituït el nou Ple del Consell Regulador, els vocals electes realitzaran les propostes per a l'elecció del nou president del Consell.
8. En tot allò no previst serà aplicable supletòriament la legislació electoral valenciana i, si no n'hi ha, la legislació sobre règim electoral general.
Article 38. Del Ple
1. Els membres de l'Òrgan de Gestió del Consell Regulador a què es referix l'article 37.2 es reuniran en Ple i en comissions.
2. El Ple estarà constituït per:
a) Deu vocals, en representació del sector vitícola, titulars de vinyes inscrites en el Registre de Vinyes del Consell Regulador, dels quals huit representaran el cens A, mentres que dos representaran el cens B.
Dels huit vocals representants del cens A, un correspondrà a la subzona Alt Túria, tres a la subzona Clariano, tres a la subzona Valentí i un a la subzona Moscatell. Dels dos vocals del cens B, un correspondrà a la subzona Clariano i l'altre a la subzona Alt Túria.
b) Deu vocals, en representació del sector vinícola, titulars de cellers inscrits en els registres respectius del Consell Regulador, dels quals dos representaran el cens C, mentres que huit representaran el cens D.
Dels dos vocals representants del cens C, com a mínim un correspondrà a un celler la comercialització de vi del qual supere els quatre milions de litres anuals o, si no n'hi ha, s'aproxime més a esta xifra que la resta de cellers del cens. Esta xifra es calcularà d'acord amb la mitjana de les últimes quatre campanyes anteriors a la data de la convocatòria electoral.
Dels huit vocals representants del cens D, tres vocals correspondran a cellers cooperatives o SAT; tres vocals correspondran a cellers exportadors no cooperatives la comercialització de vi dels quals supere els quatre milions de litres anuals o, si no n'hi ha, s'aproximen més a esta xifra que la resta de cellers del cens, xifra que es calcularà d'acord amb la mitjana de les últimes quatre campanyes anteriors a la data de la convocatòria electoral; i dos vocals correspondran a cellers no compresos en cap dels tipus anteriors.
c) El/La directora/a general competent en matèria de qualitat agroalimentària, o qui este/a designe, formarà part del Ple, amb veu però sense vot, en qualitat de representant de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
3. Per cada un dels càrrecs de vocals no tècnics del Consell Regulador es designarà un suplent, triat de la mateixa manera que el titular.
4. Causarà baixa el vocal que durant el període de vigència del seu càrrec siga sancionat amb caràcter ferm per infracció greu en les matèries que regula este reglament, així com el vocal que represente una entitat que durant el període esmentat haja sigut sancionada amb caràcter ferm per una infracció greu en les matèries que regula este reglament; a petició pròpia o de l'entitat que el va proposar, i una vegada acceptada la seua dimissió pel Ple o efectuada, si és el cas, la comunicació per aquella entitat proponent; per absència injustificada a tres sessions consecutives o cinc d'alternes; o per causar baixa en els registres de la Denominació d'Origen Protegida València.
Article 39. El funcionament del Ple i les comissions
1. El Ple es reunirà quan el convoque el president, bé per iniciativa pròpia o a petició d'una quarta part dels vocals. Serà obligatori celebrar sessió, almenys, una vegada al trimestre.
2. Les sessions del Ple del Consell Regulador es convocaran amb tres dies d'antelació, almenys, i s'ha d'adjuntar a la citació l'orde del dia per a la reunió, prèviament assenyalat. En cas de necessitat, quan així ho requerisca la urgència de l'assumpte a judici del president, se citarà els vocals per telegrama, fax o un altre mitjà tècnic que deixe constància de la seua recepció, amb vint-i-quatre hores d'anticipació, com a mínim. En tot cas, el Ple del Consell quedarà vàlidament constituït quan estiguen presents la totalitat dels seus membres i així ho acorden per unanimitat.
3. Quan un titular no puga assistir ho notificarà a l'Òrgan de Gestió del Consell Regulador, i serà substituït pel vocal suplent.
4. Els acords del Ple de l'Òrgan de Gestió del Consell Regulador s'adoptaran per majoria de membres presents. Perquè els acords es consideren vàlids serà necessari que estiguen presents més de la mitat d'aquells que componguen el Ple. El president tindrà vot de qualitat.
5. Per a resoldre qüestions de tràmit o en els casos en què s'estime necessari, es podrà constituir una comissió permanent que estarà formada pel president, el secretari i tres vocals titulars designats pel Ple. En la sessió en què s'acorde la constitució de l'esmentada comissió permanent s'acordaran també les missions específiques que li competixen i les funcions que exercirà.
6. El Ple de l'Òrgan de Gestió del Consell Regulador podrà establir les comissions que crega oportunes per a resoldre assumptes concrets de la seua especialitat. Les resolucions que adopten les comissions seran comunicades al Ple.
7. El Ple designarà un secretari del Ple, que tindrà les funcions següents:
a) Preparar els treballs del Ple i comissions, així com tramitar l'execució dels seus acords.
b) Assistir a totes les sessions del Ple i comissions amb veu però sense vot.
c) Cursar les convocatòries, estendre les actes.
d) Custodiar els llibres i els documents del Consell.
e) Expedir els certificats, excepte el certificat de compliment del reglament per part dels cellers.
8. El secretari del Ple dóna suport tècnicament i administrativament al president i l'assessora en dret i exercix les seues funcions amb objectivitat i imparcialitat.
9. El càrrec de secretari del Ple serà compatible amb el càrrec de secretari general.
Article 40. El president
1. Serà nomenat pel titular de la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació de la Generalitat a proposta del Ple.
2. El seu nomenament serà publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
3. El president té la representació legal de la Denominació d'Origen Protegida València i presidix habitualment tots els seus òrgans.
4. El president té encomanades les funcions següents:
a) La representació legal del Consell Regulador, inclosos els supòsits de procediments judicials. Esta representació podrà ser delegada de manera expressa en el vicepresident, en els casos que siga necessari.
b) Fer complir i complir les disposicions legals i reglamentàries, de caràcter general i específiques d'aplicació al Consell Regulador.
c) Administrar els ingressos i els fons del Consell Regulador, i ordenar-ne els pagaments. L'ordenació dels pagaments, que es faran amb la firma mancomunada del president i del secretari general.
d) Convocar i presidir les sessions del Ple de l'Òrgan de Gestió del Consell Regulador; esmentar l'orde del dia de les sessions, sotmetre a la decisió d'este els assumptes de la seua competència, i ordenar l'execució dels acords adoptats.
e) Proposar al Ple la contractació, suspensió i renovació del personal del Consell Regulador, amb l'assessorament i els informes previs que es requerisquen.
f) Procurar la publicació dels acords que adopte el Consell Regulador de coneixement necessari per a tots els operadors inscrits, i remetre a la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació còpia d'estos acords per a la seua publicació i compliment general, sense perjudici de remetre els altres que, per la seua rellevància i importància, hagen de ser coneguts per l'administració competent, com també informar els organismes superiors de les incidències que en la producció i en el mercat es produïsquen.
g) Elaborar informes verbals o escrits al Consell per al seu estudi i aprovació, tenint en compte per a això els informes complementaris d'assessors que estimen pertinents.
h) Les altres funcions que el Consell acorde o que li encomane la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
5. La duració del mandat del president serà de quatre anys, i podrà ser reelegit.
6. El president cessarà per expiració del terme del seu mandat, per pèrdua de confiança o a petició pròpia, i una vegada acceptada la seua dimissió pel Ple de l'Òrgan de Gestió del Consell Regulador i ratificada l'esmentada acceptació per la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació.
7. En el cas de cessament o defunció, el Ple de l'Òrgan de Gestió del Consell Regulador, en el termini d'un mes, proposarà a la conselleria competent en matèria d'agricultura i alimentació de la Generalitat la designació de nou president, el mandat del qual serà només pel temps que li reste al president anterior. Les sessions del Consell Regulador en què s'estudie la proposta de nou president seran presidides pel vicepresident.
Article 41. El secretari general
1. El Consell Regulador tindrà un secretari general, que tindrà com a comeses específiques les següents:
a) Els assumptes relatius al règim interior de la denominació d'origen, tant del personal com administratius.
b) L'organització i la direcció, seguint les directrius generals marcades pel Consell Regulador, dels servicis administratius i tècnics del Consell, del funcionament dels quals serà responsable davant del Ple del Consell Regulador.
c) La gestió econòmica del Consell Regulador, elaborarà els avantprojectes de pressupost i la memòria anual.
d) La confecció de la informació tècnica sol·licitada pel Consell Regulador.
e) Les funcions que li encomane el president relacionades amb els assumptes de la competència del Consell Regulador.
Article 42. Finançament
1. El finançament de les obligacions del Consell Regulador s'efectuarà amb els recursos següents:
a) Les quotes de caràcter obligatori establides pel Consell Regulador, d'acord amb la lletra h de l'apartat 2 de l'article 26 de la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi; i l'article 44 de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, que són les següents:
a.1) Quota sobre plantacions de vinya inscrita.
a.2) Quota sobre productes emparats.
a.3) Quota per expedició de certificats d'exportació.
a.4) Quota per emissió de contraetiquetes.
La quantificació de les esmentades quotes serà fixada mitjançant un acord del Ple del Consell Regulador i, si s'escau, revisada anualment per acord de l'esmentat òrgan de govern.
b) Els ingressos procedents de servicis prestats pel Consell Regulador.
c) Les subvencions, els llegats i els donatius que es reben.
d) Els béns que constituïxen el seu patrimoni i els productes i les vendes d'este.
2. En el cas d'impagament de quotes, amb el requeriment previ del Consell Regulador que no siga degudament atés en el termini de tres mesos, es produirà la baixa en els registres corresponents del subjecte passiu afectat.
3. El Consell Regulador garantirà, en tot cas, a l'Òrgan de Control adscrit a este els recursos econòmics necessaris per a l'exercici de les seues funcions de certificació.
Article 43. Sistema d'autocontrol
De conformitat amb allò que s'establix en l'article 48 de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana; i l'article 8 del Decret 222/2007, de 9 de novembre, del Consell, el Consell Regulador estarà sotmés a auditories tècniques, econòmiques, financeres o de gestió.
CAPÍTOL IX
Òrgan de control i certificació
Article 44. Naturalesa jurídica
1. Segons allò que s'establix en els articles 35.2.d i 50 de la Llei 2/2005, de 27 de maig, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, i el capítol VII del Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell, en relació amb l'article 27 de la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i del Vi, s'opta pel sistema de control previst en l'apartat 1.b d'este últim.
2. Les actuacions d'este Òrgan de Control es realitzaran d'acord amb allò que es disposa en la norma EN 45011 o norma que la substituïsca.
3. Per a l'àmbit de la Denominació d'Origen Protegida València es constituïx, en el si del seu Consell Regulador, un òrgan de control i certificació que tindrà la funció essencial de certificar quan siga procedent el compliment per part dels cellers del Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València d'acord amb els principis i els criteris de la norma UNE-EN45011, i proporcionarà d'esta manera als operadors condicions de competència lleial i garantirà la deguda protecció als consumidors.
4. En relació amb l'Òrgan de Control, caldrà ajustar-se a allò que es preveu en el capítol VII del Decret 8/2007, de 19 de gener.
Article 45. Composició i norma d'actuació
1. L'Òrgan de Control i Certificació estarà constituït per:
a) La Direcció de Certificació.
b) Un Cos d'Auditors, i en l'exercici de la seua activitat de certificació actuarà amb la supervisió del Comité de Parts, el qual vetlarà per la participació de totes les parts significativament interessades en el desenvolupament de les polítiques i els principis relacionats amb el contingut i funcionament del sistema de certificació.
2. La Direcció de Certificació (comité, grup o persona) amb responsabilitat executiva haurà de definir i documentar la seua política de qualitat. El sistema de qualitat estarà documentat pel manual de qualitat i els procediments.
3. El personal tècnic del cos d'auditors es proveirà d'acord amb els paràmetres establits en el manual de qualitat i en el procediment específic per a la qualificació i supervisió de l'actuació del personal tècnic, d'acord amb allò que es preveu en el capítol VII del Decret 8/2007, de 19 de gener, del Consell.
4. L'Òrgan de Control es regirà pel manual de qualitat, així com pels procediments generals i específics establits d'acord amb la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca. A més, confeccionarà el manual de qualitat, així com els procediments, formats i la resta de documents propis del sistema de certificació d'acord amb allò que s'establix en la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca, els quals hauran de ser degudament ratificats pel Comité de Parts.
Article 46. El Comité de Parts
1. És un òrgan col·legiat independent del Ple del Consell Regulador la funció essencial del qual és la d'exercir la supervisió de les actuacions de certificació que desplegue l'Òrgan de Control, vetlar per la participació de totes les parts significativament interessades en el desenvolupament de les polítiques i els principis relacionats amb el contingut i el funcionament del sistema de certificació.
2. El Comité de Parts podrà ser únic per a totes les denominacions víniques de la Comunitat Valenciana, d'acord amb allò que es preveu en l'article 26 del Decret 8/2007, de 19 de gener.
3. El Comité de Parts haurà d'estar lliure de qualsevol pressió comercial, financera o de qualsevol altre tipus que puga influir en les seues decisions, i amb la finalitat de garantir la representació i l'equilibri dels interessos afectats tindrà la composició següent:
a) Dos membres en representació dels operadors.
b) Dos membres en representació dels consumidors.
c) Un membre expert independent.
Article 47. Manual de qualitat
1. La normativa d'actuació de l'Òrgan de Control quedarà recollida en un manual de qualitat que serà de coneixement general i estarà a disposició de tots els operadors inscrits en els diversos registres de la denominació d'origen. Els criteris d'actuació, d'acord amb allò que s'establix en el Decret de 8/2007, de 19 de gener, del Consell, s'ajustaran a la normativa sobre control de productes alimentaris allí establida, i a este manual de qualitat.
2. El manual de qualitat descriurà, de manera general, el sistema de funcionament del Consell Regulador en compliment dels requisits de la norma UNE-EN 45011 o la norma que la substituïsca.
CAPÍTOL X
Els incompliments del Reglament del Consell
Article 48. Incompliments
Els incompliments a allò que es disposa en este reglament i als acords del Consell Regulador podran determinar suspensió temporal o definitiva de la certificació de compliment del Reglament de la Denominació d'Origen Protegida València, amb la consegüent prohibició de l'ús de la denominació d'origen i baixa en els seus registres, sense perjudici de les sancions que per contravindre la legislació comunitària, estatal o autonòmica puguen imposar els òrgans competents, en particular sobre la base de les previsions contingudes en la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi, i en la Llei 2/2005, d'Ordenació del Sector Vitivinícola de la Comunitat Valenciana, i el seu reglament de desenvolupament.
ANNEX I
del Reglament de la Denominació d'Origen
Protegida València i el seu consell regulador
Els termes municipals a què fa referència l'article 4.3 són Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Requena, Siete Aguas, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.
ANNEX II
del Reglament de la Denominació d'Origen
Protegida València i el seu consell regulador
Els termes municipals a què fa referència l'article 4.3 són Alcalalí, Algueña, Beneixama, Benissa, Biar, Castalla, Elda, Gata de Gorgos, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes, Ibi, la Romana, Llíber, Monòver i la seua partida del Manyar, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax, Teulada, Tibi, Villena i Xaló.

linea
Mapa web