Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 7/2020, de 26 de juny, del Consell, de modificació de la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de renda valenciana d'inclusió. [2020/5032]

(DOGV núm. 8846 de 30.06.2020) Ref. Base de dades 004917/2020

DECRET llei 7/2020, de 26 de juny, del Consell, de modificació de la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de renda valenciana d'inclusió. [2020/5032]
Preàmbul

I

El punt vinté de l’apartat primer de l’article 148 de la Constitució Espanyola estableix com a competència assumible per part de les comunitats autònomes l’assistència social. Com a conseqüència d’això, la Generalitat té la competència exclusiva en matèria de serveis socials, de conformitat amb el punt vint-i-quatré de l’apartat primer de l’article 49 de l’Estatut d’Autonomia.
Per la seua part la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, estableix en l’article quart, dels serveis socials valencians, que aquests estaran formats pel conjunt de prestacions i serveis, destinats a la prevenció, promoció de l’autonomia personal de caràcter integral i atenció de les necessitats personals, familiars i socials, així com la garantia de la inclusió social. Igualment el punt c) de l’apartat segon de l’article 6 disposa com a principi rector dels serveis socials valencians la promoció de la inclusió com a eina per a la transformació social.

La Llei 19/2017, de 20 de desembre, de renda valenciana d’inclusió, estableix el règim jurídic de la renda valenciana d’inclusió, definida com un dret subjectiu que es concreta a través d’una prestació econòmica o prestació professional la qual es materialitza en un procés d’inclusió social dirigit a cobrir les necessitats bàsiques que garantisquen la qualitat de vida combatent l’exclusió i la vulnerabilitat social, que podrà estar vinculada als instruments i actuacions de suport regulats en aquesta llei, facilitant l’accés a l’educació, la formació, l’ocupació, l’habitatge, la promoció de la salut, la cultura, l’accés i formació a les tecnologies de la informació i la comunicació, la mobilitat, la participació social i la formació en igualtat de gènere i oportunitats.

L’entrada en vigor, l’1 de juny de 2020, del Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, pel qual s’estableix l’ingrés mínim vital (IMV), que es configura com el dret subjectiu a una prestació de naturalesa econòmica que garanteix un nivell mínim de renda als qui es troben en situació de vulnerabilitat econòmica, ha suposat l’alteració del règim vigent a la Comunitat Valenciana. No obstant això, l’apartat segon de l’article 2 de l’esmentat reial decret llei estableix que la prestació es desenvoluparà sense perjudici de les ajudes que puguen establir les comunitats autònomes en l’exercici de les seues competències.

L’existència en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana d’un model de prestació de naturalesa econòmica que garanteix un nivell mínim de renda als qui es troben en situació de vulnerabilitat a través de la renda valenciana d’inclusió obliga, en aquest punt, a solucionar amb la màxima celeritat la incertesa i, per tant, la falta de seguretat jurídica que genera en les persones l’existència de dues prestacions els objectes de concessió de les quals són concurrents i compatibles.
A causa de l’entrada en vigor de l’ingrés mínim vital la conselleria competent en matèria d’inclusió social s’ha vist obligada amb caràcter d’urgència a fer un estudi detallat d’ambdues prestacions perquè la renda valenciana d’inclusió no entre en col·lisió amb l’ingrés mínim vital, no es generen duplicitats pels mateixos conceptes i poder compatibilitzar ambdues prestacions per a reconéixer aquest dret subjectiu a la major quantitat de persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica possible en un context econòmic, social i sanitari incert i complex a escala global generat per la pandèmia de Covid-19.

La modificació proposada en la Llei de renda valenciana d’inclusió té com a finalitat principal l’adaptació de la prestació valenciana a l’entrada en vigor de la nova prestació estatal, de manera que encara que el càlcul de l’import de la renda valenciana d’inclusió, en atenció a la modalitat de la prestació i la composició de la unitat de convivència, no patisca modificació, sí que s’ajuste l’abonament d’aquest import al reconeixement de l’ingrés mínim vital que es produïsca a favor de les persones beneficiàries d’aquella.
Les modificacions obeeixen a dues finalitats principals, una més imminent per a permetre la compatibilització urgent i necessària davant de la nova prestació de l’ingrés mínim vital i una altra que persegueix simplificar administrativament el procediment de gestió de la renda valenciana d’inclusió tant per a articular un sistema de desenvolupament de la prestació autonòmica coordinat amb la prestació estatal com per a introduir matisacions en alguns preceptes amb la finalitat d’aclarir o precisar el procediment administratiu per a una major comprensió i eficàcia del dret subjectiu tant entre els òrgans instructors com entre la ciutadania. No obstant això, els dos tipus de modificació tenen com a fi últim adaptar la regulació de renda valenciana d’inclusió al nou escenari que s’ha produït amb el naixement d’aquesta nova prestació i que és coincident en molts aspectes amb la renda valenciana d’inclusió.

Com a punt de partida podem assenyalar que l’ingrés mínim vital es reconeixerà a les persones beneficiàries de renda valenciana d’inclusió que, complint els requisits establits en el Reial Decret llei 20/2020, siguen perceptores de prestació familiar per fill o menor acollit a càrrec sense discapacitat o amb discapacitat inferior al 33 per cent, per la qual cosa és necessari realitzar les accions oportunes i urgents per a evitar un conflicte amb la nostra regulació i que justifica la necessitat de modificació de la llei.
En conseqüència, es fa necessari tramitar una modificació urgent que no demore més en el temps l’adaptació de la norma valenciana a la normativa estatal, a fi que les persones sol·licitants i beneficiàries d’aquest dret subjectiu obtinguen el mateix nivell de protecció que gaudien amb anterioritat a l’entrada en vigor del Reial Decret llei 20/2020, màximament quan les modificacions que aquest decret llei introdueix tracten de dotar, de nou, de coherència i sentit la Llei 19/2017, per a permetre l’adequada aplicació d’ambdues normatives, l’estatal i l’autonòmica, de manera que se’n facilite l’aplicació.

II

La necessitat de mantindre la renda valenciana d’inclusió com a prestació pròpia de la Comunitat Valenciana compatibilitzant-la amb l’ingrés mínim vital atorgat per l’Estat és imprescindible per a la concepció d’aquest dret subjectiu com un dels elements necessaris per a la inclusió social dels sectors més vulnerables de la nostra societat. L’ingrés mínim vital concep la inclusió únicament des del vessant econòmic, que malgrat ser un element necessari per a la inclusió no és l’únic i, sobretot, no és suficient per a la transformació social que es pretén amb el dret subjectiu dissenyat a través de la renda valenciana d’inclusió.

La prestació autonòmica concep la inclusió des d’un vessant holístic, acompanyant a les prestacions econòmiques les prestacions professionals i l’elaboració d’itineraris d’inclusió individualitzats a aquelles persones que reuneixen els requisits per a ser beneficiàries d’aquest dret subjectiu. La finalitat última de la renda valenciana d’inclusió és la ruptura de la persona amb aquells elements que provoquen la seua exclusió social i la seua emancipació del cicle de la pobresa material o social en el qual es troba immersa per factors aliens a la seua voluntat.
Es tracta d’un dels pilars estructurals de Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que no sols tramita i concedeix una prestació econòmica, sinó que dissenya un full de ruta individual i adaptat a les circumstàncies de cada persona. En aquest sentit, el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials té per objecte garantir l’exercici dels drets socials en el territori de la Comunitat Valenciana, afavorint la inclusió social, l’autonomia i el desenvolupament personal, la convivència, la igualtat d’oportunitats i la participació social, desenvolupant una funció promotora, preventiva, protectora, d’acompanyament, de suport i de rehabilitació enfront de les necessitats socials originades per situacions de vulnerabilitat, desprotecció, desemparament, dependència o urgència social. Per a això, la Generalitat articula un desplegament territorial per a garantir aquests drets subjectius a través dels serveis socials d’atenció primària bàsica i específica i els serveis socials d’atenció secundària regulats en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.

III

El decret llei s’estructura en una part expositiva, 75 articles, una disposició addicional, una disposició derogatòria i una disposició final. En concret, s’introdueixen en el text de la llei, entre altres coses, les definicions dels conceptes regulats en la normativa estatal i autonòmica, la compatibilitat d’ambdues prestacions econòmiques, la inclusió d’aquells col·lectius no previstos per la normativa estatal, així com la clarificació dels instruments per a la inclusió social d’acord amb la irrupció de la nova prestació estatal, a l’efecte que no es produïsquen duplicitats que generen confusió.
En el mateix sentit, es modifiquen els preceptes que regulen els procediments per al reconeixement del dret a percebre les diverses modalitats de renda valenciana d’inclusió per a compatibilitzar-les amb l’ingrés mínim vital i el règim de finançament i competencial d’aquestes a causa de la convivència d’ambdues prestacions en les mateixes persones beneficiàries.
Podem destacar les següents modificacions en preceptes de la Llei 17/2019, de 20 de desembre:
En l’article 1 la inclusió d’un apartat b per a separar el dret subjectiu a una prestació econòmica i el dret subjectiu a una prestació professional, ja que la normativa estatal únicament reconeix la primera de les prestacions i la segona és una prestació íntegrament autonòmica. L’addició d’un nou article de definicions en el títol preliminar per a aclarir els conceptes de la renda valenciana d’inclusió i evitar possibles inseguretats jurídiques en el marc conceptual amb l’entrada en vigor de la prestació econòmica estatal. La millora de la definició de la unitat de convivència de l’article 5 en les seues diverses modalitats per a donar cobertura a totes les realitats reconegudes tant en la normativa estatal com en l’autonòmica, deixant a l’administració autonòmica la labor de reconeixement de les prestacions que reconeixia amb anterioritat i que el reial decret no preveu. S’introdueix en el títol I la prestació professional d’inclusió social com a desenvolupament del dret subjectiu a aquesta; també s’estén la renda complementària d’ingressos regulada en l’article 9 perquè siga compatible amb modalitats de prestació estatals. Es crea un nou títol II per a la millora en la configuració dels requisits d’accés a les prestacions econòmiques i així millorar l’executivitat tant de l’ingrés mínim vital com de la renda valenciana d’inclusió, així com la redefinició els drets i de les obligacions de les persones titulars i beneficiàries de la prestació autonòmica regulades en l’article 11 per a garantir la inclusió social. La inclusió en l’article 14 de la compatibilitat de la renda valenciana d’inclusió amb la nova prestació estatal.

Es redefineix l’actual títol II, que passa a ser el títol III, per a regular de manera extensiva la prestació professional per a la inclusió social; s’afigen tres nous articles per a definir en què consisteixen les prestacions professionals per a la inclusió social en l’article 19, per a establir quins són els requisits d’accés en l’article 20 i què s’entén per diagnòstic d’exclusió o vulnerabilitat, i s’adapten diversos articles d’aquest nou títol tant al recollit per l’ingrés mínim vital com a la nomenclatura i procediments establits en la Llei 3/2019.

S’aclareix el procediment en un nou títol IV per a poder compatibilitzar ambdues prestacions, es renumera, s’afig un nou article 30 per a regular la possibilitat de la sol·licitud anticipada i un nou article 42 per a regular el procediment d’urgència derivades aquestes dues modificacions de la necessitat d’agilitat en la tramitació en casos especials com el de la situació de pandèmia per Covid-19, i s’adapten diversos articles d’aquest nou títol.
Es renumeren els nous títols V, VI i VII i s’adapten a la terminologia derivada de les modificacions en la resta del text.
Així mateix, s’elimina la disposició transitòria cinquena, s’afigen tres noves disposicions transitòries per a adaptar la norma al règim establit en el Reial Decret llei 20/2020. La disposició transitòria sisena regula el règim transitori per a les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió; la setena regula el règim transitori per a les sol·licituds de la renda valenciana d’inclusió pendents de resolució, i la huitena regula la possibilitat de compensació de crèdits. Finalment, es modifica la disposició final segona sobre l’entrada en vigor per a modular l’entrada en vigor de les noves prestacions a complementar i el nou complement.

A la vista del que s’ha exposat anteriorment, concorren les circumstàncies d’extraordinària i urgent necessitat que exigeix l’article 44.4 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana com a pressupostos habilitants per a recórrer a l’instrument jurídic del decret llei.
Aquest decret llei respon als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, eficiència i transparència, exigits per la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Es compleixen els principis de necessitat i eficàcia atesa la nova regulació de l’ingrés mínim vital acordat pel Decret llei 20/2020, de 29 de maig, i que ha entrat en vigor l’1 de juny de 2020 i per ser el decret llei l’instrument jurídic més adequat i immediat per a garantir-ne la consecució.
La norma compleix també el principi de proporcionalitat, per contindre la regulació imprescindible per a adequar la renda valenciana d’inclusió, no sols a la nova prestació establida pel Govern d’Espanya i la clara col·lisió amb aquesta, sinó a l’escenari que d’això es deriva segons allò que s’ha fixat en el Reial Decret llei 20/2020.
De la mateixa manera, s’ajusta al principi de seguretat jurídica, ja que és necessari i peremptori adequar la regulació de la nostra prestació amb la resta de l’ordenament i sobretot amb el nou ingrés mínim vital, tenint en compte que hi ha persones beneficiàries que coincidiran en ambdues prestacions i que la nova prestació està creant molta incertesa en les potencials persones beneficiàries d’aquesta, sobretot en les que ja han sol·licitat renda valenciana d’inclusió i encara no els l’han resolta.

Quant al principi d’eficiència, s’incorporen mecanismes perquè se simplifiquen els tràmits administratius, com per exemple que la persona sol·licitant no haja de presentar documentació que ja està en poder de l’administració.
Finalment, en relació amb el principi de transparència, la norma està exempta dels tràmits de consulta pública, audiència i informació pública que no són aplicables a la tramitació i aprovació dels decrets llei.

Per tot això, i a l’empara del que es preveu en els articles 44, 49 i 50 de l’Estatut d’Autonomia, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 26 de juny de 2020,


DECRETE

Article 1. Modificació de l’article 1 de la Llei 19/2017
Es modifica l’article 1 de la Llei 19/2017, que queda redactat de la manera següent:
«Article 1. Objecte
La present llei té per objecte establir, en el marc del sistema públic de serveis socials de la Comunitat Valenciana, el règim jurídic de la renda valenciana d’inclusió definida en aquesta llei, i amb això garanteix:
a) El dret subjectiu a una prestació econòmica per a cobrir necessitats bàsiques a la unitat de convivència que manque dels recursos econòmics suficients per a la cobertura d’aquestes.
b) El dret subjectiu a la inclusió social mitjançant una prestació professional a la unitat de convivència que requerisca aquest procés orientat tant a afavorir la seua inclusió social, a previndre el risc d’exclusió social, com a facilitar el procés d’emancipació de les persones en situació d’empobriment.»

Article 2. Modificació de l’article 2.2 de la Llei 19/2017
Es modifica l’apartat 2 de l’article 2 de la Llei 19/2017, que queda redactat de la manera següent:
«Article 2. Del dret a la inclusió social
1. […]
2. Seran titulars d’aquest dret totes les persones amb residència a la Comunitat Valenciana que es troben en situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social.»

Article 3. Modificació de l’article 3 la Llei 19/2017
Es modifica l’article 3 de la Llei 19/2017, que queda redactat de la manera següent:
«Article 3. Definicions
1. Renda valenciana d’inclusió. La renda valenciana d’inclusió és un dret subjectiu que es concreta a través d’una prestació econòmica i/o una prestació professional per a realitzar un procés d’inclusió social dirigides a cobrir les necessitats bàsiques que garantisquen la qualitat de vida combatent l’exclusió i la vulnerabilitat social.
2. Situació d’exclusió social. S’entén per situacions d’exclusió social, a l’efecte d’aquesta llei, aquelles situacions en les quals les persones no tenen els recursos necessaris per a cobrir les seues necessitats bàsiques, per a l’exercici dels seus drets socials, amb limitacions en la seua participació social, i es troben en un estat de dificultat personal o social per a la seua inclusió social i, si és el cas, inserció laboral.
3. Condició de vulnerabilitat social. Es defineix la condició de vulnerabilitat social com una situació de risc, de dificultat que inhabilita i invalida, de manera immediata o en el futur, les persones o grups afectats, en la satisfacció de la seua subsistència i de qualitat de vida.

4. Unitat de convivència. Es considera unitat de convivència, a l’efecte d’aquesta llei, la persona sola o el grup de persones que, convivint en un mateix domicili, estan unides entre si per vincles matrimonials o relació permanent anàloga a la conjugal, per adopció, per consanguinitat o afinitat fins al segon grau, tutela, guarda o acolliment, de manera que els seus integrants resultaran, si és el cas, persones beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió.
5. Habitatge o allotjament. Es considera habitatge o allotjament el marc físic de residència permanent i independent on resideixen la persona o persones que componen la unitat de convivència. Així mateix, s’assimilen a habitatge o allotjament aquells espais físics de residència col·lectiva, utilitzats de manera independent per les unitats de convivència, d’acord amb els requisits que es determinen reglamentàriament.

6. Prestació econòmica. Es considera prestació econòmica el lliurament dinerari, de caràcter periòdic, reconegut a la unitat de convivència, l’import del qual es determina en funció de la modalitat i nombre de persones integrants de la unitat de convivència i la finalitat de la qual és la cobertura de necessitats bàsiques que garantisquen la qualitat de vida suficient.
7. Prestació professional. Es defineix com a prestació professional d’inclusió social de la renda valenciana d’inclusió el conjunt d’intervencions de caràcter temporal o permanent dirigides a la prevenció, rehabilitació, diagnòstic, atenció en les situacions de necessitat social o laboral, de promoció de l’autonomia i la inclusió social de la ciutadania, així com l’atenció sociosanitària i socioeducativa d’aquesta.

8. Ingrés mínim vital. L’ingrés mínim vital és una prestació no contributiva de la Seguretat Social regulada mitjançant el Reial Decret llei 20/2020, que garanteix uns ingressos mínims als qui manquen d’aquests. Aquesta prestació es considera compatible amb la renda valenciana d’inclusió, no computable a l’efecte del càlcul econòmic i no acumulable en la seua quantia a la de la renda valenciana d’inclusió.
9. Mòdul garantit. Quantia dels ingressos mínims garantits a través de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió.

10. Import reconegut. Quantia de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió que resulta de deduir al mòdul garantit els ingressos compatibles i computables de qualsevol naturalesa de què dispose qualsevol membre de la unitat de convivència.
11. Import a percebre. Quantia total que s’abonarà mensualment en concepte de renda valenciana d’inclusió.»

Article 4. Modificació de l’article 4 de la Llei 19/2017
Es modifica l’article 4 de la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 4. Persones titulars, beneficiàries i destinatàries de la renda valenciana d’inclusió
A l’efecte de la present llei, les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió seran tant la persona titular com la persona o persones beneficiàries que componen la unitat de convivència definida en l’article següent:
1. Titular, la persona que sol·licita i a favor de la qual es concedeix la renda valenciana d’inclusió, en nom propi o en representació de la unitat de convivència i que en resulta ser la perceptora material, així com, si és el cas, al nom de la qual s’estableix el corresponent instrument d’inclusió social i, si és el cas, inserció laboral.
2. Beneficiàries i beneficiaris, la persona o persones que conviuen amb la persona titular com a membres de la unitat de convivència.
3. Destinatàries, la persona titular i la persona o persones beneficiàries a què es refereixen els apartats anteriors.»

Article 5. Modificació de l’article 5 de la Llei 19/2017
Es modifica l’article 5 de la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 5. Unitat de convivència
A l’efecte d’aquesta llei, s’entendrà com a unitat de convivència la formada per:
1. Les persones que viuen soles en un habitatge o allotjament. Queden excloses d’aquesta consideració les persones que, fins i tot vivint soles, estiguen unides a altres per matrimoni o una altra forma de relació permanent anàloga a la conjugal, excepte els casos següents:
a) Quan es troben iniciats els tràmits judicials de nul·litat, separació o divorci, o el de baixa en el Registre d’unions de fet, si és el cas.

b) Quan es tracte de dones víctimes de violència de gènere, de violència sexual, de tràfic, així com d’altres violències sobre la dona recollides en l’article 3 de la Llei 7/2012, acreditades segons l’article 9 de l’esmentada llei, sempre que s’acredite la no-convivència.
c) Quan es tracte de persones que tinguen la condició de refugiades o hagen realitzat la sol·licitud per al reconeixement d’aquesta condició i aquesta sol·licitud s’haja admés a tràmit, i el seu cònjuge o persona amb la qual mantinguen una forma de relació permanent anàloga a la conjugal no residisca en el territori espanyol.
d) Quan es tracte de persones migrants, i el seu cònjuge o persona amb la qual mantinguen una forma de relació permanent anàloga a la conjugal no residisca en el territori espanyol, sempre que hi haja un informe social dels serveis socials d’atenció primària corresponents; en aquests supòsits, la condició d’unitat de convivència podrà mantindre’s per un període màxim de dotze mesos.
2. Dues o més persones que visquen en un mateix habitatge o allotjament i que estiguen unides entre si per un vincle matrimonial o d’una relació permanent anàloga a la conjugal, o de filiació de qualsevol naturalesa incloent-hi la tutela ordinària, de parentiu per consanguinitat o afinitat fins al segon grau o per una relació d’acolliment familiar, o de delegació de guarda amb finalitats d’adopció. També formaran part de la unitat de convivència les persones menors d’edat que es troben sota la guarda de fet d’una de les persones destinatàries de manera temporal i en les condicions que es determinen reglamentàriament.

3. Sense perjudici d’allò que es disposa a l’apartat anterior i per un període màxim de 24 mesos, les persones que, fins i tot unint-les un vincle de fins a segon grau de consanguinitat o afinitat, compartisquen habitatge o allotjament podran formar unitats de convivència diferenciades sempre que aquesta situació vinga de forma sobrevinguda per algun dels següents supòsits:
a) Persones prostituïdes, víctimes d’explotació sexual o tracta i les víctimes de violència de gènere o intrafamiliar, que hagen abandonat el seu domicili habitual soles o acompanyades de les seues filles, fills o persones menors d’edat en règim de guarda amb finalitats d’adopció o acolliment familiar permanent o d’altres familiars fins al segon grau per consanguinitat o afinitat.
b) Persones acompanyades o no de les seues filles, fills o persones menors d’edat en règim de guarda amb finalitats d’adopció o acolliment familiar permanent i els seus familiars fins al segon grau per consanguinitat o afinitat, com a conseqüència d’una ruptura matrimonial per separació o divorci, o per ruptura d’una altra forma de relació permanent anàloga a la conjugal.
c) Persones acompanyades o no de les seues filles, fills o persones menors d’edat en règim de guarda amb finalitats d’adopció o acolliment familiar permanent i els seus familiars fins al segon grau per consanguinitat o afinitat que hagen abandonat el seu domicili habitual, com a conseqüència de l’absència de recursos econòmics suficients per a sufragar les despeses d’allotjament, procedents d’un procés de desnonament o per alguna altra situació extrema que així ho determine.
d) Persones entre 16 i 24 anys amb menors d’edat a càrrec seu.
e) Persones entre 18 i 24 anys que hagen estat subjectes al sistema de protecció de menors o al sistema judicial de reeducació en algun període dels tres anys anteriors a la majoria d’edat.
f) Persones entre 16 i 18 anys que participen en programes per a la preparació de la vida independent com a complement a una mesura de protecció jurídica de la persona menor d’edat, d’acord amb l’article 22 bis de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de mesures de protecció jurídica del menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d’enjudiciament civil.
g) Persones menors de 25 anys amb pensió d’orfandat.
4. En cap cas es podrà formar part de dues unitats de convivència amb caràcter simultani, excepte les persones menors d’edat en règim legal de guarda i custòdia compartida d’acord amb el que s’establisca reglamentàriament.
5. Una persona individual o diverses persones unides per vincles familiars entre si fins al segon grau per consanguinitat o afinitat quan compartisquen habitatge amb una altra o altres unitats de convivència amb les quals no mantinguen vincles familiars, s’entendrà que són unitats de convivència diferents a l’efecte de la prestació. Així, es podrà considerar l’existència de dues o més unitats de convivència en un mateix habitatge o allotjament, segons s’establisca reglamentàriament.»


Article 6. Supressió de l’article 6 de la Llei 19/2017
Se suprimeix l’article 6 de la Llei 19/2017.

Article 7. Nova numeració i modificació de l’article 7 de la Llei 19/2017
L’actual article 7 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 6 de la mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 6. Concepte de renda valenciana d’inclusió
La renda valenciana d’inclusió és un dret subjectiu que es concreta a través d’una prestació econòmica i/o una prestació professional per a realitzar un procés d’inclusió social dirigides a cobrir les necessitats bàsiques que garantisquen la qualitat de vida combatent l’exclusió i la vulnerabilitat social, que podrà estar vinculada als instruments i actuacions de suport regulats en aquesta llei, facilitant l’accés a l’educació, la formació, l’ocupació, l’habitatge, la promoció de la salut i de l’autonomia personal i l’autodeterminació, la cultura, l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació i la formació en aquestes, la mobilitat, la participació social i la formació en igualtat de gènere i oportunitats.»


Article 8. Nova numeració i modificació de l’article 8 de la Llei 19/2017
L’actual article 8 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 7 de la mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 7. Característiques
La renda valenciana d’inclusió presenta, amb caràcter general, les següents característiques:
a) És complementària respecte dels recursos econòmics de què dispose la persona titular i les persones integrants de la unitat de convivència, si és el cas, fins a l’import del mòdul garantit que corresponga percebre en concepte de renda valenciana d’inclusió.
b) És complementària respecte de l’ingrés mínim vital regulat per Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, fins a l’import del mòdul garantit que corresponga percebre en concepte de renda valenciana d’inclusió.
c) És intransferible i, per tant, no podrà oferir-se en garantia d’obligacions, ni ser objecte de cessió total o parcial, ni de compensació o descompte, excepte per al reintegrament de les prestacions indegudament percebudes, ni podrà ser objecte de retenció o embargament de conformitat amb el que s’estableix en el Codi Civil, en la llei d’enjudiciament civil i altres normes de l’ordre civil.
d) Es configura com una prestació econòmica i/o professional que, depenent de la modalitat, estarà condicionada a l’obligació de participar en activitats d’inclusió social o inserció laboral.
e) És una prestació periòdica i de duració indefinida, sempre que es mantinguen en el temps els requisits i condicions que van originar el dret a la seua percepció i que en permeten la renovació.
f) La prestació econòmica és incompatible amb la renúncia o la falta de sol·licitud de les prestacions econòmiques públiques a les quals tinguen dret les persones destinatàries, des de qualsevol dels sistemes de rendes.»

Article 9. Nova numeració i modificació de l’article 9 de la Llei 19/2017
L’actual article 9 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 8 de la mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 8. Modalitats de la renda valenciana d’inclusió
La renda valenciana d’inclusió es constitueix en les següents modalitats de prestacions econòmiques i/o prestació professional d’inclusió social, en funció de la situació de vulnerabilitat econòmica, social o laboral de la persona i la seua unitat de convivència:
1. Renda complementària d’ingressos, que comprén les següents modalitats:
a) Renda complementària d’ingressos del treball.
b) Renda complementària d’ingressos per prestacions.
2. Renda de garantia, que comprén les següents modalitats:
a) Renda de garantia d’ingressos mínims.
b) Renda de garantia d’inclusió social.»

Article 10. Nova numeració i modificació de l’article 10 de la Llei 19/2017
L’actual article 10 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 9 de la mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 9. Renda complementària d’ingressos
La renda complementària d’ingressos comprén les modalitats de renda complementària d’ingressos procedents del treball i de la renda complementària d’ingressos procedents de prestacions.
1. La renda complementària d’ingressos del treball és la prestació periòdica, de naturalesa econòmica i/o professional, dirigida a complementar el nivell d’ingressos de la unitat de convivència que, fins i tot disposant d’ingressos procedents del treball, compte amb un nivell mensual de recursos econòmics que resulten insuficients per a atendre les despeses associades a les necessitats bàsiques per al manteniment d’una vida digna i que no arriba a l’import que es determina per a aquesta modalitat de renda. Aquesta modalitat es gestionarà entre la conselleria amb competències en matèria de renda valenciana d’inclusió i la conselleria amb competències en matèria d’ocupació.
2. La renda complementària d’ingressos per prestacions és la prestació periòdica, de naturalesa econòmica i/o professional, dirigida a complementar el nivell d’ingressos de la unitat de convivència que, fins i tot disposant d’ingressos procedents de certes pensions o prestacions socials que no siguen incompatibles, compte amb un nivell mensual de recursos econòmics que resulten insuficients per a fer front a les despeses associades al manteniment d’una vida digna i que no arriben a l’import per a aquesta modalitat de renda.
Les següents prestacions podran ser complementades per aquesta modalitat de prestació d’acord amb el que s’establisca reglamentàriament:
a) Pensions no contributives en la seua modalitat d’invalidesa i jubilació, excepte les prestacions no contributives d’invalidesa amb complement per tercera persona i aquelles que tinguen compatibilitzada la percepció de la pensió no contributiva amb el treball remunerat.
b) Prestació del Fons Nacional d’Assistència Social (FAS) en aquells casos en què, després d’haver sol·licitat la pensió no contributiva no li reconeguen el dret a aquesta, i sempre que no tinguen dret a altres prestacions públiques.
c) Les prestacions de l’assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa (SOVI) no concurrents.
d) Les prestacions per incapacitat permanent del Sistema Nacional de la Seguretat Social.»



Article 11. Nova numeració i modificació de l’article 11, apartats 1 i 2, de la Llei 19/2017
L’actual article 11 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 10 de la mateixa llei. Així mateix, es modifiquen els apartats 1 i 2 d’aquest article, que queden redactats com s’indica a continuació:
«Article 10. Renda de garantia
1. La renda de garantia comprén les modalitats de renda de garantia d’ingressos mínims i la de renda de garantia d’inclusió social.
a) La renda de garantia d’ingressos mínims és la prestació periòdica, de naturalesa econòmica i/o professional, dirigida a les unitats de convivència conformades únicament per persones majors d’edat en situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social amb un nivell de recursos econòmics que no arribe a l’import corresponent de la renda de garantia d’ingressos mínims, i que resulte insuficient per a atendre les despeses associades a les necessitats bàsiques de la vida diària. En tot cas, la persona titular de la prestació adquirirà el compromís d’afavorir l’accés als drets socials bàsics a les persones destinatàries que formen part de la unitat de convivència garantint l’accés a plans personalitzats d’intervenció.
b) La renda de garantia d’inclusió social és la prestació periòdica, de naturalesa econòmica i/o professional dirigida a garantir el dret a la inclusió a les unitats de convivència en situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social amb un nivell de recursos econòmics que no arribe a l’import de la renda de garantia d’inclusió social, i que resulte insuficient per a atendre les despeses associades a les necessitats bàsiques de la vida diària i en la qual la persona titular o la persona o persones beneficiàries subscriguen voluntàriament l’acord d’inclusió social regulat en l’article 22 d’aquesta llei i el seu desplegament reglamentari.

2. La renda de garantia té caràcter subsidiari de les prestacions econòmiques vigents i previstes en la resta de sistemes de protecció social, incloent-hi l’ingrés mínim vital o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, tant estatals com autonòmics, a les quals puguen tindre dret la o les persones destinatàries, constituint-se com l’últim recurs de protecció social al qual poder accedir.
3. […]»

Article 12. Nova numeració i modificació de l’article 14 de la Llei 19/2017
L’actual article 14 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 11 de la mateixa Llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 11. Drets i obligacions de les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió
1. Drets de les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió.
1r. Drets bàsics:
a) Obtindre una informació completa, veraç, continuada, comprensible, accessible, suficient i eficaç sobre la renda valenciana d’inclusió i sobre les condicions d’accés a aquesta.
b) Rebre una atenció personalitzada integral, en la qual es consideren els aspectes individuals, familiars i comunitaris.
c) Disposar d’una anàlisi de necessitats individuals, familiars o socials a través d’un pla personalitzat d’intervenció, d’una còpia del qual disposaran per escrit i en format accessible.
d) Participar en l’elaboració dels plans personalitzats d’intervenció que les afecten i en la presa de decisions relatives a elles, comptant amb els suports humans, materials, tècnics o tecnològics necessaris.

e) Realitzar suggeriments i reclamacions, per mitjà de procediments reglats àgils, accessibles i transparents, i que aquests es tinguen en compte en el procés de seguiment i avaluació de la intervenció.
f) L’assignació d’una persona professional de referència que siga la persona interlocutora principal i que vetle per la coherència, la coordinació amb els altres sistemes de protecció social i la globalitat i continuïtat del procés d’atenció.
g) Triar lliurement entre les diferents prestacions, tenint en compte la valoració tècnica de l’equip de professionals que atenguen la seua situació.
h) Rebre atenció en un entorn que garantisca la privacitat i la confidencialitat, a fi de preservar la seua intimitat personal, la seua dignitat i el respecte dels seus drets i llibertats fonamentals.
i) Renunciar a les prestacions concedides, llevat que la renúncia afecte els interessos de persones menors d’edat o de persones amb capacitat modificada judicialment, o quan es tracte de mesures l’aplicació o l’execució de les quals estiguen imposades per llei.
2n. Drets de valoració específica per a accés a recursos:
La condició de persona destinatària de la renda valenciana d’inclusió constituirà un supòsit de valoració específic a tindre en compte en l’accés als següents recursos, d’acord amb el que es dispose sobre aquest tema en la normativa sectorial:
a) Ajudes econòmiques d’emergència social i les que fomenten el desenvolupament o autonomia personal i l’accessibilitat tant de persones amb diversitat funcional com majors.
b) Habitatge social en règim de tinença o lloguer.
c) Obtenció de plaça en escola infantil pública.
d) Obtenció de plaça en centres educatius en qualsevol etapa educativa i de formació reglada, així com en els cursos preparatoris per a l’accés als cicles formatius de qualsevol nivell del sistema educatiu.

e) Obtenció de plaça d’oci educatiu inclusiu.
3r. Drets d’accés directe a altres recursos:
Les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió tindran garantit l’accés directe com a beneficiàries, en els termes que establisca la normativa autonòmica i municipal en la matèria, que es desplegaran reglamentàriament:
a) A les beques d’Educació Infantil des del primer cicle de 0 a 3 anys en centres sostinguts amb fons públics.
b) A les ajudes de llibres de text i material curricular en totes les etapes de l’educació obligatòria.
c) A les beques de menjador escolar per a alumnat d’educació infantil de segon cicle, de zero a tres anys de la xarxa pública i d’educació obligatòria, escolaritzat en centres que disposen del servei de menjador escolar.
d) A les despeses derivades de la matrícula d’Educació Secundària i Formació Professional i a les ajudes la concessió de les quals corresponga a la Generalitat.
e) A les beques de despeses de matrícula i ajudes per a la realització d’estudis universitaris la concessió de les quals corresponga a la Generalitat.
f) Als programes i accions d’orientació, formació i ocupació propis dels serveis públics d’ocupació i formació.
g) A la sanitat universal i a la prestació farmacèutica i ortoprotètica, mitjançant l’adaptació de mesures, per part de la conselleria competent en sanitat, que eliminen els obstacles en l’accés al tractament mèdic i al restabliment de la salut.
h) Als programes preventius i de promoció de la salut del Sistema Valencià de Salut amb perspectiva d’equitat, afavorint la participació de les persones titulars i beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió.
i) Al Carnet Jove.
2. Obligacions de les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió.
1r. Obligacions per a totes les persones destinatàries:
a) Destinar la quantia econòmica de la prestació a la finalitat per a la qual s’ha atorgat.
b) Comunicar, en el termini màxim de 20 dies hàbils, els fets sobrevinguts que, de conformitat amb el que es disposa en la present llei, puguen donar lloc a la modificació, suspensió o extinció del dret a la prestació.
c) Reclamar, durant tot el període de duració de la prestació, qualsevol dret econòmic, incloent-hi l’ingrés mínim vital o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, que puga correspondre a qualsevol persona membre de la unitat de convivència per qualsevol títol, i exercir les accions corresponents per a fer-ho efectiu.
d) Mantindre l’empadronament i la residència efectiva a la Comunitat Valenciana durant tot el període de percepció de la prestació.

e) Comunicar, en el termini màxim de 20 dies hàbils, qualsevol canvi relatiu al domicili habitual de la unitat de convivència o el canvi del domicili facilitat a l’efecte de notificacions als serveis socials d’atenció primària i, si és el cas, als serveis públics d’ocupació. Així com les eixides voluntàries del territori nacional.
f) Reintegrar l’import de les prestacions percebudes indegudament o percebudes en una quantia indeguda.
g) Comparéixer i atendre els requeriments de l’Administració i col·laborar amb les actuacions de comprovació, seguiment, revisió i modificació que aquesta duga a terme.
h) Les persones titulars de la renda valenciana d’inclusió que no disposen de número d’identificació fiscal hauran de sol·licitar-lo en el moment en què tinguen en poder seu la notificació de la resolució, per a complir el que recull l’article 20 del Reglament general de les actuacions i els procediments d’aplicació dels tributs aprovats per Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol.
i) Aportar al procediment administratiu les dades i documents que se’ls requerisquen per part de l’Administració pública d’acord amb el que es disposa en la normativa.
2n. Obligacions de les persones destinatàries de la modalitat de renda de garantia d’ingressos mínims.
Les persones destinatàries de la modalitat de renda de garantia d’ingressos mínims hauran de sol·licitar el canvi a la modalitat de renda de garantia d’inclusió social en el cas en què a la unitat de convivència s’incorpore alguna persona menor d’edat.
3r. Obligacions de les persones destinatàries de la modalitat renda de garantia d’inclusió social.
Les persones titulars de la renda de garantia d’inclusió social i, si és el cas, la persona o persones beneficiàries de la unitat de convivència, a més de les obligacions establides en l’apartat 2,1r, estaran obligades, d’acord amb el pla personalitzat d’intervenció, a:
a) Complir els compromisos i obligacions específiques que s’hagen acordat en el pla personalitzat d’intervenció.
b) Comparéixer, quan haja sigut requerit prèviament, davant les persones professionals d’atenció primària competents, el servei públic d’ocupació i formació (LABORA), el servei públic d’ocupació local i les entitats sense ànim de lucre que figuren inscrites en el Registre General dels Titulars d’Activitats d’Acció Social i dels Serveis i Centres d’Acció Social a la Comunitat Valenciana (d’ara endavant, Registre de Titulars d’Activitats d’Acció Social) i estiguen desenvolupant itineraris en col·laboració amb els serveis socials d’atenció primària o el servei públic d’ocupació i formació.
c) Sol·licitar la inscripció com a demandant d’ocupació i participar en les accions de millora de l’ocupabilitat en les quals siga prescrit en l’itinerari corresponent, una vegada determinada la idoneïtat i l’aptitud per a fer-ho.
d) Participar en l’itinerari d’inclusió social desenvolupat pels serveis socials d’atenció primària o en col·laboració per entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre que figuren inscrites en el Registre de Titulars d’Activitats d’Acció Social o en l’itinerari d’inserció laboral desenvolupat pels serveis públics d’ocupació o per entitats socials acreditades per a fer-ho.
e) Assistir a les entrevistes amb les persones professionals dels equips de serveis socials d’atenció primària i a realitzar les actuacions prescrites com a part del seu itinerari familiar o individualitzat previstes en el pla personalitzat d’intervenció.
f) Participar en el projecte d’intervenció social i educatiu familiar establit a partir de la declaració de risc, en el pla de protecció o, si és el cas, en el programa de reunificació familiar, o en el pla de protecció per a adolescents, quan la unitat de convivència siga objecte d’intervenció per part de l’entitat pública de protecció de persones menors d’edat, o en qualsevol altra mesura exigida en la llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència.

g) Assumir i complir la responsabilitat que li correspon en el seu propi procés d’intervenció social, especialment quan aquest procés implique persones amb menors d’edat a càrrec seu.
4t. Obligacions de les persones titulars de la modalitat de renda complementària d’ingressos del treball.
Les persones titulars de la renda complementària d’ingressos del treball, a més de les obligacions establides en l’apartat 2,1r, estaran obligades a demanar millora d’ocupació, tant en el moment de presentar la sol·licitud com durant el període de concessió de la prestació. Hauran de participar en accions d’orientació, formació i millora de l’ocupabilitat si així ho determinen els serveis públics d’ocupació i formació i en el desenvolupament reglamentari.»

Article 13. Addició d’un nou títol II sobre les prestacions econòmiques en la Llei 19/2017
S’hi afig un nou títol II, sobre les prestacions econòmiques que aglutinen els actuals articles 12, 13, 15, 16 i 17, així com un nou article que s’afegirà amb anterioritat a l’actual article 12 i un altre posterior a l’actual article 17, que queda redactat com s’indica a continuació:
«TÍTOL II
Prestacions econòmiques»

Article 14. Addició d’un nou article 12 en la Llei 19/2017
S’hi afig un nou article 12 en la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica:
«Article 12. Prestació econòmica
La prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió consisteix en un suport de naturalesa econòmica i percepció periòdica que es configura com una ajuda destinada a cobrir les necessitats bàsiques i a pal·liar l’absència o insuficiència d’ingressos d’una unitat de convivència, mentre dure la seua situació de necessitat i a fi de millorar les situacions de vulnerabilitat econòmica, social, laboral i facilitar la inclusió social.»


Article 15. Nova numeració i modificació de l’article 12 de la Llei 19/2017
L’actual article 12 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 13 de la mateixa Llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 13. Requisits d’accés
1. Amb caràcter general tindran dret a la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió aquelles persones que complisquen els requisits següents:
a) Estar empadronades o tindre la residència efectiva durant un mínim de dotze mesos, de manera continuada, en qualsevol municipi o municipis de la Comunitat Valenciana, immediatament anteriors a la data de sol·licitud.
També compleix aquest requisit la persona que haja estat empadronada o haja tingut la residència efectiva un total de cinc anys, de manera continuada o interrompuda, dels deu immediatament anteriors a la sol·licitud.
Els ajuntaments facilitaran l’empadronament de totes les persones sense llar que residisquen habitualment en el municipi, amb independència del seu lloc de pernoctació, en els termes que determine a cada moment l’Administració general de l’Estat.
En el cas de persones asilades, sol·licitants d’asil, refugiades, estrangeres exiliades o apàtrides, així com les persones prostituïdes, víctimes d’explotació sexual o tracta i les víctimes de violència de gènere o intrafamiliar, no s’exigirà temps mínim de residència.
A l’efecte d’acreditació de residència efectiva es considerarà tindre assignada assistència mèdica o estar inscrita com a demandant d’ocupació o tindre persones descendents escolaritzades. Per a la seua pràctica, o si no hi ha inscripció en el padró, i amb la finalitat d’acreditar el requisit de residència efectiva, els serveis socials d’atenció primària podran requerir suport i col·laboració d’entitats d’iniciativa social que figuren inscrites en el Registre de Titulars d’Activitats d’Acció Social que duguen a terme programes d’intervenció amb col·lectius en situació d’exclusió social o altres supòsits que es consideren reglamentàriament.

b) No disposar de recursos econòmics o, en cas de disposar-ne d’algun, que aquests siguen inferiors a la quantia mensual de la prestació econòmica de la modalitat de renda valenciana d’inclusió que puga correspondre a la persona titular o la unitat de convivència.
c) No disposar de béns mobles o immobles, diferents dels de l’habitatge habitual, sobre els quals es posseïsca un dret de propietat, possessió, usdefruit o qualsevol altre que, per les seues característiques, valoració, possibilitat d’explotació o venda, indique l’existència de mitjans suficients i superiors a l’import de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió, d’acord amb la seua modalitat i la unitat de convivència, de la forma que es determinarà reglamentàriament. Quedaran exceptuats d’aquesta prohibició aquells que formen part d’un patrimoni especialment protegit de les persones amb discapacitat, constituït de conformitat amb el que s’estableix en la seua normativa específica.

d) No ocupar una plaça en centre d’atenció residencial, excepte en els casos en què així es determine reglamentàriament.
2. Les persones menors de 25 anys, a més dels requisits establits en l’apartat 1 d’aquest article, hauran de complir de la manera que es determinarà reglamentàriament algun dels requisits següents:

a) Ser major de 18 anys i haver romàs en situació d’alta en qualsevol dels règims que integren el sistema de la seguretat social entre un i dos anys abans de la sol·licitud de la renda valenciana d’inclusió, i sempre que s’acredite haver tingut anteriorment a la sol·licitud una llar independent de la família d’origen.
b) Ser major de 18 anys i haver estat subjecte, en algun període dels tres anys anteriors a la majoria d’edat, a una mesura administrativa de protecció de menors, o del sistema judicial de reeducació, en les condicions que s’establisquen reglamentàriament.
c) Ser major de 18 anys i trobar-se en situació de dependència o diversitat funcional.
d) Ser major de 16 anys i tindre a càrrec seu filles o fills, persones amb diversitat funcional o en situació de dependència; així com ser persona prostituïda, víctima d’explotació sexual o tracta o víctima de violència de gènere o intrafamiliar.
e) Ser major de 16 anys i participar en programes de preparació per a la vida independent dels menors, d’acord amb l’article 22 bis de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de mesures de protecció jurídica del menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d’enjudiciament civil.
f) Tindre entre 18 i 25 anys i estar en situació d’orfandat.
3. Les persones entre els 18 i els 65 anys, amb un grau de diversitat funcional igual o superior al 65 %, i les persones de 65 anys o edat superior, únicament podran accedir a les modalitats de renda complementària d’ingressos que preveu l’article 8.1.b.
No obstant això, i amb caràcter excepcional, aquestes persones podran accedir a les modalitats de renda de garantia en aquells casos en què, tractant-se d’una persona titular individual o amb persones menors d’edat al seu càrrec, no tinguen dret al reconeixement de qualssevol altres prestacions, contributives o no contributives, públiques o privades i complisquen la resta de requisits per a ser titulars de renda valenciana d’inclusió.
4. No podran accedir a la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió les persones en els quals concórreguen alguna de les circumstàncies següents:
a) Quan una de les persones que conformen la unitat de convivència tinga dret legalment a percebre una pensió compensatòria o alimentària i no la reba, sense haver fet ús del seu dret per a percebre-la, o hi renuncie voluntàriament, excepte quan la persona titular de la renda valenciana d’inclusió acredite ser víctima de violència de gènere, o es trobe en altres supòsits excepcionals que justifiquen no fer-ne ús o la renúncia d’aquest dret segons es determine reglamentàriament.

b) La renúncia de drets o la falta de sol·licitud de les prestacions econòmiques públiques, incloent-hi l’ingrés mínim vital o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, a les quals tinga dret qualsevol persona de la unitat de convivència tant en el moment de la sol·licitud com en el temps de vigència de la percepció de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió.
5. Les persones individuals o unitats de convivència que tinguen reconeguda la prestació de l’ingrés mínim vital o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, tindran dret a la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió, prèvia sol·licitud, complint els requisits establits en aquesta llei.

6. No podran accedir a les modalitats de renda de garantia de l’article 8.2 aquelles persones que puguen accedir a les modalitats de renda complementària d’ingressos que preveu l’article 8.1, segons el que s’establisca reglamentàriament.
7. No podran accedir a la modalitat de renda de garantia d’ingressos mínims de l’article 8.2.a les unitats de convivència en les quals alguna de les persones integrants siga menor d’edat.
8. Així mateix, amb caràcter excepcional, i sempre que així es justifique expressament en l’informe social que a aquest efecte elaboren els i les treballadores socials dels serveis socials d’atenció primària, podran ser persones destinatàries de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió aquelles persones en les quals, fins i tot si no compleixen tots els requisits establits, concórreguen circumstàncies extraordinàries que les faça considerar en situació d’especial vulnerabilitat, d’acord amb el que s’establisca reglamentàriament.»

Article 16. Nova numeració i modificació de l’article 13 de la Llei 19/2017
L’actual article 13 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 14 de la mateixa Llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat de la manera següent:
«Article 14. Incompatibilitats
La prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió estarà subjecta a les incompatibilitats següents:
1. Només es podrà concedir una prestació econòmica per unitat de convivència.
2. La percepció per la persona titular d’altres prestacions econòmiques que tinguen com a finalitat la inclusió social, la inserció laboral o la garantia d’uns ingressos mínims a excepció de l’ingrés mínim vital o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la i la renda activa d’inserció (RAI) per violència de gènere o violència domèstica o prestació d’idèntica naturalesa que la substituïsca.»

Article 17. Modificació de l’article 15 de la Llei 19/2017
Es modifica l’article 15 de la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica:
«Article 15. Import del mòdul garantit per la renda valenciana d’inclusió
1. Per a la renda complementària d’ingressos del treball, el mòdul garantit es definirà com a percentatges del salari mínim interprofessional (SMI) vigent en 2019, actualitzat amb l’índex de preus de consum (IPC) (sempre que l’IPC no siga a la baixa i que, una vegada acumulat, no supere l’SMI vigent), calculat en dotze mensualitats, per a la unitat de convivència definida en l’article 5 d’aquesta llei, d’acord amb el nombre de membres en els termes següents:
a) Una persona: 80 % de l’SMI.
b) Dues persones: 88 % de l’SMI.
c) Tres persones: 96 % de l’SMI.
d) Quatre persones: 104 % de l’SMI.
e) Cinc persones: 112 % de l’SMI.
f) Sis o més persones: 120 % de l’SMI.

2. Per a la renda complementària d’ingressos per prestacions podran ser complementades les prestacions recollides en l’article 9.2 d’aquesta llei, d’acord amb la corresponent legislació que les regula i el règim d’incompatibilitats entre si. En aquests casos, el mòdul garantit es definirà com a percentatges de l’SMI vigent en 2019, actualitzat amb l’IPC (sempre que l’IPC no siga a la baixa i que, una vegada acumulat, no supere l’SMI vigent), calculat en dotze mensualitats, per a la unitat de convivència definida en l’article 5 d’aquesta llei, d’acord amb el nombre de membres en els termes següents:
a) Una persona: 70 % de l’SMI.
b) Dues persones: 82 % de l’SMI.
c) Tres persones: 90 % de l’SMI.
d) Quatre persones: 96 % de l’SMI.
e) Cinc persones: 102 % de l’SMI.
f) Sis o més persones: 110 % de l’SMI.

En aquelles prestacions susceptibles de ser complementades que per la seua pròpia normativa l’aplicació del mòdul puga suposar la pèrdua del dret a aquestes, es complementarà fins al màxim legal permés, d’acord amb el que s’establisca reglamentàriament.
3. Per a la renda de garantia d’ingressos mínims, el mòdul garantit es definirà com a percentatges de l’SMI vigent en 2019, actualitzat amb l’IPC (sempre que l’IPC no siga a la baixa i que, una vegada acumulat, no supere l’SMI vigent), calculat en dotze mensualitats, per a la unitat de convivència definida en l’article 5 d’aquesta llei, d’acord amb el nombre de membres en els termes següents:
a) Una persona: 35 % de l’SMI.
b) Dues persones: 42 % de l’SMI.
c) Tres persones: 45 % de l’SMI.
d) Quatre persones: 47 % de l’SMI.
e) Cinc persones: 51 % de l’SMI.
f) Sis o més persones: 55 % de l’SMI.

4. Per a la renda de garantia d’inclusió social el mòdul garantit inclourà el suport econòmic als processos d’inclusió social i inserció laboral vinculat als acords i itineraris en els termes previstos en el títol III d’aquesta llei. Es definirà com a percentatges de l’SMI vigent en 2019, actualitzat amb l’IPC (sempre que l’IPC no siga a la baixa i que, una vegada acumulat, no supere l’SMI vigent), calculat en dotze mensualitats, per a la unitat de convivència definida en l’article 5 d’aquesta llei, d’acord amb el nombre de membres en els termes següents:

a) Una persona: 70 % de l’SMI.
b) Dues persones: 82 % de l’SMI.
c) Tres persones: 90 % de l’SMI.
d) Quatre persones: 96 % de l’SMI.
e) Cinc persones: 102 % de l’SMI.
f) Sis o més persones: 110 % de l’SMI.

5. Les actualitzacions del mòdul garantit d’acord amb l’IPC, sempre que aquest no siga a la baixa i que, una vegada acumulat, no supere l’SMI vigent, es produiran amb efecte del dia 1 de gener de cada any.»


Article 18. Modificació de l’article 16 de la Llei 19/2017
Es modifica l’article 16 de la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 16. Càlcul de l’import reconegut de la prestació econòmica

1. L’import mensual reconegut de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió es fixa partint de l’import del mòdul garantit que, si és el cas, corresponga per la modalitat de renda i el nombre de persones que conformen la unitat de convivència.
2. Al mòdul garantit se li deduirà:
a) Els recursos econòmics dels quals dispose la persona titular i les persones que conformen la unitat de convivència en concepte de rendiments compatibles. No obstant això, no es computarà la prestació de l’ingrés mínim vital o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, ni la renda activa d’inserció (RAI) per violència de gènere o violència domèstica o prestació d’idèntica naturalesa que la substituïsca, així com les prestacions que s’establisquen reglamentàriament.
b) Qualsevol tipus d’ingrés del qual dispose la persona titular i les que conformen la unitat de convivència, incloent-hi el rendiment que s’atribuïsca als immobles, en còmput mensual, sempre que no es tracte de l’habitatge habitual. A l’efecte d’aquesta llei, el rendiment d’aquests immobles serà del 2 % anual del seu valor cadastral.
3. El resultat de la deducció serà l’import reconegut mensual. S’estableix un mínim de 50 euros mensuals com a import reconegut, sempre que els recursos econòmics no superen l’import garantit de la renda valenciana d’inclusió, si és el cas; excepte en la renda complementària d’ingressos per prestacions, en la qual la quantia mínima s’establirà reglamentàriament en funció de la normativa que regula les prestacions a complementar.
4. Amb caràcter excepcional i a l’efecte del càlcul de l’import reconegut, en els termes que s’establisquen reglamentàriament, no es computaran com a recursos econòmics de la unitat de convivència les quantitats que puguen percebre mensualment durant el termini màxim de tres mesos per qualsevol integrant de la unitat de convivència en concepte de rendes procedents del treball, sempre que aquestes siguen inferiors en còmput mensual al salari mínim interprofessional (SMI) vigent calculat en dotze mensualitats o a la quantia mensual que perceben o tinguen dret a percebre si aquesta és superior a l’SMI. No seran aplicables a aquests supòsits les regles sobre modificació i suspensió de la prestació establides en el títol IV d’aquesta llei.

Serà requisit indispensable que les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió comuniquen a l’entitat corresponent l’inici i la finalització de l’activitat laboral a què es refereixen els paràgrafs anteriors, en el termini màxim de vint dies hàbils des de l’inici o final d’aquesta.»

Article 19. Modificació de l’article 17 de la Llei 19/2017
Es modifica l’article 17 de la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 17. Complements de la prestació econòmica
1. En els termes que s’establisquen reglamentàriament, l’import a percebre en concepte de prestació econòmica de renda valenciana d’inclusió es podrà incrementar fins al 25 % de l’import reconegut per a aquestes prestacions, per a sufragar les despeses derivades del lloguer o del pagament de quota hipotecària de l’habitatge habitual de la persona titular de l’habitatge i per a garantir-ne l’accés als subministraments energètics bàsics, sempre que cap persona beneficiària reba cap quantia pel mateix concepte procedent de qualsevol administració.

Respecte de les rendes complementàries d’ingressos, l’increment abans referit per aquests conceptes es determinarà reglamentàriament, amb la voluntat de fer compatible aquest increment amb altres ajudes que puguen rebre d’altres administracions per aquests conceptes i d’arribar a increments de la quantia total rebuda d’un 25 %.
2. Per a unitats de convivència conformades per més de sis persones, l’import reconegut de la prestació econòmica de renda valenciana d’inclusió, s’incrementarà en 60 euros per cada persona membre addicional.

Article 20. Addició d’un nou article 18 en la Llei 19/2017
S’afig un nou article 18 en la Llei 19/2017, que queda redactat de la manera següent:
«Article 18. Import a percebre en concepte de prestació econòmica
1. L’import que la persona titular percebrà mensualment sempre que no varien les seues circumstàncies o les de la unitat de convivència, serà l’import reconegut de la prestació econòmica que figura en l’article 16 d’aquesta llei, sumats els complements que li puguen correspondre recollits en l’article 17 d’aquesta llei.
2. En el cas que la persona titular o alguna de les persones de la unitat de convivència siga beneficiària de l’ingrés mínim vital o de qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, o de la renda activa d’inserció (RAI) per violència de gènere o violència domèstica o d’una prestació d’idèntica naturalesa que la substituïsca, l’import que es perceba per aquestes prestacions es restarà de la quantia a percebre.
En el cas que l’import percebut per les prestacions esmentades supere l’import a percebre en concepte de renda valenciana d’inclusió, la prestació econòmica es reconeixerà a import zero, es mantindrà la persona com a titular de la prestació i se li reconeixerà el dret a la prestació professional, així com de la resta d’ajudes i recursos (lloguer, beques de menjador, de llibres…) establits en aquesta llei, llevat que la persona titular en sol·licite l’extinció.»

Article 21. Nova numeració i canvi del nom del títol II de la Llei 19/2017
Es renumera l’actual títol II de la Llei 19/2017 com a títol III i se li canvia el nom, que queda redactat de la manera següent:
«TÍTOL III
Prestacions professionals per a la inclusió social»

Article 22. Canvi del nom del capítol I del títol II de la Llei 19/2017

Es canvia el nom de l’actual capítol I del títol II de la Llei 19/2019 a capítol I del títol III, que queda redactat de la manera següent:
«CAPÍTOL I
Instruments d’inclusió social: diagnòstic d’exclusió social o vulnerabilitat, acord d’inclusió, pla personalitzat d’intervenció i itineraris d’inclusió social»

Article 23. Addició d’un nou article 19 en la Llei 19/2017
S’afig un nou article 19 en la Llei 19/2017, que queda redactat de la manera següent:
«Article 19. Prestacions professionals per a la inclusió social
1. La prestació professional per a la inclusió social consisteix en el conjunt de plans, itineraris, instruments, actuacions i prescripcions, de caràcter individual, familiar o grupal, elaborats, implementats, coordinats i avaluats per les persones professionals de serveis socials d’atenció primària.
Aquestes prestacions estan orientades a promoure i facilitar la plena inclusió social de les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social en l’àmbit de l’educació, la formació, l’ocupació, l’alfabetització digital i les tecnologies de la informació i la comunicació, l’habitatge, la salut, la sanitat, la mobilitat, l’esport, la cultura, la participació social i la igualtat de gènere i d’oportunitats, i la sociabilitat i comunicació amb l’entorn i les xarxes de suport social.
El seu objectiu és donar suport a les persones destinatàries i les seues comunitats incidint en el seu apoderament, l’ampliació i la millora dels seus recursos, capacitats i habilitats, i acompanyar-les en el procés d’emancipació fent especial incidència en la ruptura de la transmissió generacional de la seua situació d’empobriment, des d’un enfocament holístic i de participació efectiva de la persona en el seu propi procés de canvi cap a una inclusió plena.
2. Són unes prestacions que s’emmarquen en el catàleg general de prestacions professionals del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials descrites en l’article 36 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.»


Article 24. Addició d’un nou article 20 en la Llei 19/2017
S’afig un nou article 20 en la Llei 19/2017, que queda redactat de la manera següent:
«Article 20. Requisits d’accés
Amb caràcter general, tindran dret a les prestacions professionals per a la inclusió social de la renda valenciana d’inclusió totes aquelles persones amb residència efectiva en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana que siguen destinatàries de qualsevol modalitat de la renda valenciana d’inclusió, independentment de la conformació de la seua unitat familiar, i que accepten lliurement i de manera voluntària aquesta prestació a través d’un acord d’inclusió.»

Article 25. Addició d’un nou article 21 en la Llei 19/2017
S’afig un nou article 21 en la Llei 19/2017, que queda redactat de la manera següent:
«Article 21. Diagnòstic d’exclusió social o vulnerabilitat
Aquest instrument tracta de determinar la situació d’exclusió social o vulnerabilitat de la persona sol·licitant i de la seua unitat de convivència, entenent-ho com un procés que sintetitza, interpreta i conceptualitza la naturalesa i la magnitud de les necessitats socials en els seus efectes, gènesis i causes personals i socials. Per a efectuar el diagnòstic i la valoració tècnica serviran de base els criteris i indicadors socials que es desplegaran reglamentàriament.
El diagnòstic d’exclusió social o vulnerabilitat servirà de punt de partida per a l’elaboració del pla personalitzat d’intervenció.»

Article 26. Nova numeració i modificació de l’article 18 de la Llei 19/2017
L’actual article 18 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 22 d’aquesta mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat de la manera següent:
«Article 22. Acord d’inclusió
1. L’acord d’inclusió, a l’efecte de la present llei, s’entén com el compromís voluntari realitzat per la persona sol·licitant en nom propi i de les persones beneficiàries de rebre la prestació professional orientada a la inclusió social. Aquest acord suposa el compromís de participar de manera activa en el procés de millora i inclusió social, i la col·laboració amb les persones professionals dels serveis socials d’atenció primària responsables de l’atenció, seguiment i avaluació de la intervenció en la unitat de convivència, assumint a més el compliment responsable que li correspon en el procés d’intervenció social, l’assistència a les entrevistes amb les persones professionals dels serveis socials d’atenció primària, així com la realització de les actuacions prescrites com a part dels itineraris en el procés d’inclusió social o laboral. L’acord d’inclusió serà obligatori per a les persones titulars i beneficiàries, si és el cas, en les modalitats de renda de garantia d’inclusió social i en la renda complementària del treball, i afavorirà la implicació, el compromís i l’abast dels objectius a complir.

2. Els compromisos inclouran, així mateix, l’adhesió al projecte d’intervenció social i educatiu familiar establit a partir de la declaració de la situació de risc en el pla individualitzat de protecció o, si és el cas, en el programa de reintegració familiar, d’acord amb els articles 17 i 19 bis de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, de modificació parcial del Codi Civil i de la Llei d’enjudiciament civil, quan la unitat de convivència siga objecte d’intervenció per part de l’entitat pública de protecció de persones menors d’edat.

3. Reglamentàriament s’establiran els supòsits en què les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió podran ser eximides de participar en el pla personalitzat d’intervenció quan s’entenga que no concorren elements de risc d’exclusió en la unitat de convivència.

4. En cas de negativa a la subscripció d’acords, d’incompliment o de discrepàncies entre les persones professionals d’atenció primària dels serveis socials i la persona o persones destinatàries, aquestes últimes podran presentar al·legacions, d’acord amb el que s’especifique en el desplegament reglamentari, davant de la Comissió Tècnica d’Inclusió Social de la Renda Valenciana d’Inclusió que es crearà reglamentàriament per a aquesta finalitat en les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de renda valenciana d’inclusió.»

Article 27. Nova numeració i modificació de l’article 19 de la Llei 19/2017
L’actual article 19 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 23 d’aquesta mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat de la manera següent:
«Article 23. Pla personalitzat d’intervenció
1. El pla personalitzat d’intervenció es formularà en funció del diagnòstic social i de l’acord d’inclusió realitzat per les treballadores i pels treballadors socials, i inclourà la valoració de la situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social, els objectius i les accions específiques de caràcter personal, familiar, educatiu, formatiu, social i laboral oportunes per a previndre o millorar la situació o el risc d’exclusió social de la persona titular i del conjunt dels membres de la seua unitat de convivència. Si és el cas, comportarà, a més, els itineraris d’inclusió social o els itineraris d’inserció laboral, amb la finalitat, en tot cas, de facilitar la seua inclusió social o inserció laboral. És l’instrument tècnic que recollirà el diagnòstic de la situació, les propostes d’intervenció, els objectius, les actuacions i les tasques, així com els indicadors i les metes comuns de la unitat de convivència i individuals de cada membre. Serà elaborat per les persones professionals dels serveis socials d’atenció primària, i comprendrà l’aplicació de les actuacions bàsiques contemplades en els mòduls operatius d’intervenció.

Amb caràcter general, els serveis socials d’atenció primària mantindran entrevistes amb les persones destinatàries que així es determinen en l’acord d’inclusió, a fi de conéixer i analitzar les seues necessitats, capacitats, habilitats i altres circumstàncies, i, basant-se en aquesta informació, s’elaborarà un diagnòstic de la situació i pronòstic dissenyarà un itinerari personalitzat d’inclusió, que podrà comportar diferents actuacions.
Haurà d’ajustar-se a les preferències, capacitats i circumstàncies de les persones a les quals es dirigeix, i haurà d’adequar-se a un model integral d’intervenció, contemplant totes les actuacions que es consideren necessàries per a la consecució dels objectius d’inserció, tant des de l’àmbit dels serveis socials, com, si és el cas, dels d’ocupació i formació, educació, habitatge, salut, participació social, esport i cultura.

A més, hi quedarà reflectida la necessitat, la possibilitat i la conveniència de realitzar la intervenció, o bé si hi ha motius d’exoneració de realitzar el pla personalitzat d’intervenció quan, segons el seu parer professional, es considere.
2. S’establiran reglamentàriament els instruments de mesurament de l’exclusió social, així com la configuració del pla personalitzat d’intervenció i l’avaluació dels instruments d’inclusió social.
3. A l’efecte d’aquesta llei, el pla personalitzat d’intervenció és un procés dinàmic, revisable i susceptible de modificació en funció del compliment d’objectius, de nous itineraris o d’aparició de noves necessitats, així com de la valoració conjunta dels resultats de la persona professional dels serveis socials d’atenció primària i, si és el cas, de les accions de les polítiques actives de la inserció laboral efectuades pels serveis públics d’ocupació a través dels orientadors i orientadores o figures similars de serveis d’ocupació locals.

4. Formaran part del pla personalitzat d’intervenció aquells programes en què participe la unitat de convivència amb motiu d’una situació de desprotecció infantil previstos en la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència

5. El procés de renovació de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió suposarà amb caràcter obligatori, en el cas de la modalitat de renda de garantia d’inclusió social, l’avaluació del pla personalitzat d’intervenció de la persona o persones destinatàries, si és el cas, així com la formulació d’un nou pla per al nou període.»


Article 28. Nova numeració i modificació de l’article 20 de la Llei 19/2017
L’actual article 20 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 24 d’aquesta mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat de la manera següent:
«Article 24. Itinerari d’inclusió
L’itinerari d’inclusió és el conjunt d’actuacions, instruments i procediments tècnics que donaran cos al pla personalitzat d’intervenció.

Estarà conformat pels mòduls operatius d’intervenció, que s’entenen com els marcs de referència bàsics per a analitzar, identificar les necessitats i establir les actuacions bàsiques o serveis i programes d’intervenció social. Aquests es desplegaran reglamentàriament.

Es podran establir dins d’un mateix pla personalitzat d’intervenció tant itineraris familiars com individuals.
La intervenció consisteix en l’atenció integral centrada en la persona, la família o la unitat de convivència, des d’un enfocament de desenvolupament positiu, sistèmic i d’efectiva participació de la persona en el procés d’intervenció, així com de les persones menors d’edat si és el cas. La intervenció es realitzarà en horari extens i flexible.
La intervenció serà dissenyada i implementada de manera interdisciplinària mitjançant la metodologia participativa i basada en el treball en equip, a partir d’una valoració integral de les necessitats, d’una avaluació conjunta de les actuacions que estarà orientada a garantir l’apoderament i l’atenció integral de les necessitats de les persones.

El procés d’atenció es basarà en un enfocament grupal i comunitari i tindrà especialment en compte la necessitat d’intervindre simultàniament amb altres sistemes de protecció social, com per exemple el sistema sanitari o el sistema educatiu, entre altres, incloent-hi totes les mesures necessàries per a aconseguir una millora en les condicions de la qualitat de vida de les persones.
Les actuacions acordades es formalitzaran en un model normalitzat, que serà signat per les persones destinatàries de l’acord d’inclusió social i per la persona professional dels serveis socials d’atenció primària corresponent. En aquest document s’establiran les accions específiques a realitzar per les parts intervinents en el procés d’inserció social, en la forma en què es determine reglamentàriament.

En situacions considerades especials per la persona professional dels serveis socials d’atenció primària, es podrà posposar o eximir temporalment la seua participació en aquest itinerari (violència de gènere o intrafamiliar, situacions sobrevingudes, etc.).»

Article 29. Nova numeració i modificació de l’article 21 de la Llei 19/2017
L’actual article 21 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 25 d’aquesta mateixa llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat de la manera següent:
«Article 25. Funcions de les persones professionals dels serveis socials d’atenció primària respecte als instruments d’inclusió social
1. Correspon a les persones professionals dels serveis socials d’atenció primària:
a) La detecció de les persones en situació d’exclusió social o de risc d’exclusió social, i a les treballadores i els treballadors socials de referència la realització del diagnòstic social, així com la subscripció dels acords d’inclusió.
b) La implementació de programes i actuacions per part de les persones professionals d’atenció primària que afavorisquen la inclusió social de grups vulnerables amb característiques homogènies, desenvolupats per l’equip d’intervenció social, amb figures de diversos perfils professionals.
c) Col·laborar i coordinar-se amb l’atenció primària de caràcter bàsic i específic o amb l’atenció secundària i amb altres agents institucionals del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, sota el principi d’unitat d’acció i, si és el cas, en l’elaboració, la implementació, el seguiment i l’avaluació del pla personalitzat d’intervenció social.

d) Estratègies d’apoderament personal, així com la promoció d’actuacions formatives, ocupacionals, socioeducatives i d’inclusió social.

e) Assessorament, prevenció i rehabilitació, si és el cas, davant de situacions de vulnerabilitat o risc.
f) Elaboració i seguiment del pla personalitzat d’intervenció social.

g) Acompanyament, atenció integral i protecció davant de situacions de vulnerabilitat, risc o protecció individual i familiar.
2. Per a l’exercici d’aquestes funcions, el personal dels serveis socials de les entitats locals es coordinarà amb professionals d’altres àmbits d’actuació, en particular, d’educació, ocupació, salut i habitatge. Podran participar-hi professionals de les entitats sense ànim de lucre inscrites en el Registre de titulars d’activitats d’acció social que desenvolupen actuacions específiques incloses en els plans personalitzats d’intervenció. Reglamentàriament, s’establiran els procediments de col·laboració i coordinació.»

Article 30. Nova numeració de l’article 22 de la Llei 19/2017
L’actual article 22 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 26 d’aquesta mateixa llei mantenint el seu contingut.

Article 31. Nova numeració i modificació de l’article 23, apartats 2 i 3, de la Llei 19/2017
L’actual article 23 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 27 d’aquesta mateixa llei. Així mateix, es modifiquen els apartats 2 i 3 d’aquest article, que queden redactats de la manera següent:
«Article 27. Altres programes dels serveis socials d’atenció primària per a la inclusió social
1. […]
2. Les persones professionals dels serveis socials d’atenció primària d’entitats locals realitzaran programes específics de naturalesa grupal o comunitària que afavorisquen la inclusió social de les persones destinatàries de la renda de garantia d’inclusió social, els quals seran finançats per la conselleria competent en matèria de renda valenciana d’inclusió o per les diputacions provincials en els termes que estableix la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, o la norma que la substituïsca si és el cas, o bé en els termes en què s’acorde en els convenis de col·laboració entre les dues administracions per a la implementació i el desplegament de la present llei.

3. Qualsevol persona individual, empresa subministradora de serveis i entitat d’iniciativa social sense ànim de lucre poden col·laborar en la detecció de les situacions d’exclusió o vulnerabilitat social. Així mateix, podran col·laborar en els programes d’inclusió social les entitats sense ànim de lucre que estiguen inscrites en el Registre de titulars d’activitats d’acció social.
4. […]
5. […]»

Article 32. Nova numeració i modificació de l’article 24, apartat 3, de la Llei 19/2017
L’actual article 24 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 28 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica l’apartat 3 d’aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 28. Programes d’inserció laboral.
1. […]
2. […]
3. Les administracions introduiran clàusules socials d’acord amb la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social en les contractacions públiques que atorguen prioritat a les entitats que contracten a persones en situació d’exclusió o en procés d’incorporació laboral.»

Article 33. Nova numeració i canvi del nom del títol III de la Llei 19/2017
Es renumera l’actual títol III de la Llei 19/2017 a títol IV, que queda redactat com s’indica a continuació:

«TÍTOL IV
Procediment»

Article 34. Nova numeració i modificació de l’article 25 de la Llei 19/2017
L’actual article 25 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 29 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 29. Sol·licitud de la renda valenciana d’inclusió
El procediment administratiu per al reconeixement del dret a percebre la renda valenciana d’inclusió atendrà els criteris de simplificació, coordinació interadministrativa i interdepartamental i gestió telemàtica.

1. Renda complementària d’ingressos. Les persones que reunisquen els requisits presentaran la sol·licitud al costat de la documentació requerida en el registre de la Generalitat, sense perjudici del que es disposa en l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Quan els documents necessaris per a completar la sol·licitud no puguen ser comprovats per l’administració de manera telemàtica o no obren en el seu poder i no puguen ser aportats per la persona interessada en el moment de la sol·licitud, es podran substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant en la qual conste que s’obliga a presentar aquesta documentació durant la instrucció del procediment.
En el supòsit que la documentació descrita en la declaració responsable no s’aporte, amb caràcter previ a emetre la corresponent resolució, l’òrgan instructor d’aquesta fase del procediment, el requerirà perquè en el termini de deu dies aporte la documentació i si transcorregut aquest termini no haguera presentat la documentació requerida, s’entendrà per desistit i s’arxivarà l’expedient.
2. Renda de garantia. Les persones interessades presentaran la sol·licitud preferentment en el registre oficial de l’ajuntament del domicili on tinga la seua residència efectiva la persona sol·licitant. Així mateix, també podrà presentar-se en els registres oficials de la Generalitat, o mitjançant qualsevol de les modalitats previstes en l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Quan els documents necessaris per a completar la sol·licitud no puguen ser comprovats per l’administració de manera telemàtica o no obren en el seu poder i no puguen ser aportats per la persona interessada en el moment de la sol·licitud, es podran substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant en la qual conste que s’obliga a presentar aquesta documentació durant la instrucció del procediment.
En el supòsit que la documentació descrita en la declaració responsable no s’aporte, amb caràcter previ a emetre l’informe proposta preceptiu, l’entitat local com a òrgan instructor d’aquesta fase del procediment, el requerirà perquè en el termini de deu dies aporte la documentació i si transcorregut aquest termini no haguera presentat la documentació requerida, s’entendrà per desistit i es proposarà l’arxivament de l’expedient.
3. En tots dos casos també, les persones sol·licitants signaran l’autorització expressa per a la consulta i verificació de les seues dades: d’identitat, de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, de l’INSS, de la Tresoreria General de la Seguretat Social, del Labora (Servei Valencià d’Ocupació i Formació), de l’Institut Nacional d’Estadística i qualsevol altra dada necessària per al reconeixement o el manteniment de la percepció de la renda valenciana d’inclusió.
4. Les persones sol·licitants també presentaran autorització expressa per a cedir les seues dades a altres administracions i a les organitzacions no governamentals sense ànim de lucre inscrites en el Registre de Titulars d’Activitats d’Acció Social que col·laboren amb els plans individualitzats d’intervenció.
5. Així mateix, les persones sol·licitants i les persones que conformen la unitat de convivència, presten conformitat expressa per a facilitar les seues dades a altres departaments de la Generalitat Valenciana, a l’Institut Nacional de la Seguretat Social i altres administracions qualsevol que siga l’àmbit per al reconeixement de qualsevol prestació que puga beneficiar a la unitat de convivència, especialment per a la prestació de l’ingrés mínim vital, o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la.
6. Mitjançant conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Institut Nacional de la Seguretat Social per a la possible gestió compartida de l’ingrés mínim vital d’acord amb la possibilitat establida en la disposició addicional quarta del Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, pel qual s’estableix l’ingrés mínim vital, es podrà acordar, si escau, la tramitació conjunta de les sol·licituds de la prestació estatal i de la corresponent modalitat de renda valenciana d’inclusió.»

Article 35. Addició d’un nou article 30 en la Llei 19/2017
S’hi afig un nou article 30 en la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 30. Sol·licitud anticipada de la renda valenciana d’inclusió
En els casos en què no es complisquen tots els requisits per a poder ser persona titular de la renda valenciana d’inclusió però existisca una data objectiva i coneguda en què es compliran, es podrà presentar sol·licitud de la renda valenciana d’inclusió en qualsevol de les seues modalitats dins dels sis mesos anteriors a la data prevista del compliment dels requisits.
Podran acollir-se a aquesta possibilitat, entre altres, els casos següents:
a) Quan es vaja a complir l’edat mínima en el supòsit que corresponga a la persona dels recollits en l’article 13.2 d’aquesta llei.
b) Quan es deixe d’ocupar una plaça residencial en algun recurs incompatible dels indicats en l’article 13.1.d.
c) Quan siga coneguda la data de finalització d’una prestació incompatible amb la renda valenciana d’inclusió.
d) Així mateix amb caràcter excepcional, i sempre que així es justifique expressament en l’informe social que a aquest efecte elaboren els i les treballadores socials dels serveis socials d’atenció primària, es podrà instar sol·licitud anticipada en aquells casos en els quals concórreguen circumstàncies extraordinàries que els faça considerar en situació d’especial vulnerabilitat que requerisquen aquest tipus de sol·licitud.»

Article 36. Nova numeració i modificació de l’article 26 de la Llei 19/2017
L’actual article 26 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 31 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 31. Instrucció de la renda valenciana d’inclusió
1. La instrucció de l’expedient de la renda complementària d’ingressos en la modalitat d’ingressos per prestacions correspondrà a les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de renda valenciana d’inclusió.
La instrucció de l’expedient de la renda complementària d’ingressos en la modalitat d’ingressos del treball correspondrà a la conselleria competent en matèria de renda valenciana d’inclusió i a la conselleria competent en matèria d’ocupació de la forma que es determine reglamentàriament.
2. La instrucció de l’expedient de la renda de garantia en les dues modalitats, l’efectuarà el servei corresponent dels serveis socials d’atenció primària, que elevarà l’informe proposta de resolució, el qual inclourà l’import a percebre, a la direcció territorial de la conselleria que tinga la competència en matèria de renda valenciana d’inclusió. Aquest informe-proposta serà signat per una persona responsable tècnica i serà preceptiu i vinculant, excepte error material, de fet o de càlcul.

3. L’informe proposta de resolució de la renda de garantia en les seues dues modalitats serà remesa a la direcció territorial de la conselleria que tinga la competència en matèria de renda valenciana d’inclusió, en el termini màxim de tres mesos des de l’entrada de la sol·licitud, acompanyat de tota la documentació necessària, en el registre de l’Administració corresponent.
4. Quan la prestació a concedir consistisca en la renda de garantia d’inclusió social, abans de formular l’informe proposta de resolució, s’exigirà el compromís voluntari de la persona sol·licitant, mitjançant la subscripció d’acord d’inclusió social, d’acord amb l’article 22 d’aquesta llei. En cas que la persona sol·licitant manifestara la seua negativa a la subscripció de l’acord, es farà constar aquesta circumstància en l’expedient i els seus motius, i es remetrà aquesta informació a l’òrgan gestor competent amb la proposta d’assignació en la modalitat de renda de garantia d’ingressos mínims.
En tots els casos en què la unitat de convivència la integren persones menors d’edat i atés l’interés superior d’aquestes, es podrà justificar expressament el manteniment de la modalitat de renda de garantia d’inclusió social en l’informe social que a aquest efecte elaboren els treballadors i les treballadores socials dels serveis d’atenció primària.»


Article 37. Nova numeració i modificació de l’article 27 de la Llei 19/2017
L’actual article 27 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 32 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 32. Sol·licitants víctimes de violència de gènere
Les sol·licituds de dones que siguen víctimes de violència de gènere per a ser titulars de la renda valenciana d’inclusió es tramitaran mitjançant un procediment abreujat, consistent en la reducció a la meitat dels terminis estandarditzats i donant preferència a aquests expedients. L’acreditació de la condició de víctima podrà realitzar-se per qualsevol dels mitjans previstos en l’article 9 de la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.»

Article 38. Nova numeració i modificació de l’article 28 de la Llei 19/2017
L’actual article 28 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 33 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica l’epígraf b de l’apartat 2 d’aquest article, s’hi afig un nou apartat 3 i es renumera l’actual apartat 3 que passa a ser l’apartat 4, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 33. Resolució
1. […]
a) […]
b) […]
2. […]
a) […]
b) Transcorregut el termini de sis mesos des de l’entrada de la sol·licitud en el registre general de l’ajuntament corresponent o de la Generalitat i de la documentació pertinent segons s’establisca reglamentàriament, sense que la resolució fora dictada i notificada, s’entendrà estimada la sol·licitud per silenci administratiu, sense perjudici de la possible suspensió del termini per causes imputables a la persona sol·licitant.
3. En el cas de les sol·licituds que s’hagen tramitat de manera anticipada al compliment dels requisits de qualsevol de les seues modalitats, s’entendrà estimada la sol·licitud per silenci administratiu quan concórreguen les dues condicions següents:
a) Haja transcorregut el termini de sis mesos des de l’entrada de la sol·licitud en el registre general de l’Administració corresponent i de la documentació pertinent segons s’establisca reglamentàriament, sense que la resolució fora dictada i notificada.
b) Haja complit els requisits establits en aquesta llei.
4. Les resolucions de la renda valenciana d’inclusió en qualsevol de les seues modalitats, tindran una vigència de tres anys des de la data de la seua resolució, transcorreguts els quals s’haurà de procedir a la seua renovació en els termes assenyalats en l’article 39 d’aquesta llei.»

Article 39. Nova numeració i modificació de l’article 29, apartats 1, 2 i 3, de la Llei 19/2017
L’actual article 29 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 34 d’aquesta llei. Així mateix, es modifiquen els apartats 1, 2 i 3 d’aquest article, que queden redactats com s’indica a continuació:
«Article 34. Meritació i pagament
1. Els efectes econòmics de la prestació de la renda valenciana d’inclusió es produiran a partir del dia primer del mes següent de la data de la sol·licitud.
En el cas de les sol·licituds realitzades de manera anticipada al compliment dels requisits, els efectes econòmics de la prestació es produiran a partir del dia primer del mes següent de la data en què s’hagen complit aquests requisits.
2. La Generalitat realitzarà l’abonament de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió directament a la persona titular d’aquesta, mitjançant ingrés en un compte en una entitat de crèdit. Els pagaments posteriors s’efectuaran per mensualitats vençudes des de la data de la meritació d’aquesta, abans del cinqué dia hàbil del mes següent.
3. Sense perjudici del que s’estableix en l’apartat 2, en cas de privació de llibertat de la persona titular, podran percebre la renda valenciana d’inclusió les persones beneficiàries, sempre que es justifique la seua oportunitat en l’informe social.
4. […]»

Article 40. Nova numeració de l’article 30 de la Llei 19/2017
L’actual article 30 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 35 d’aquesta llei i es manté el seu contingut.

Article 41. Nova numeració de l’article 31 de la Llei 19/2017
L’actual article 31 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 36 d’aquesta llei i es manté el seu contingut.

Article 42. Nova numeració i modificació de l’article 32 de la Llei 19/2017
L’actual article 32 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 37 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 37. Revisions
1. L’òrgan competent per a resoldre podrà procedir a la rectificació d’errors materials o de fet i els aritmètics, així com les revisions motivades per la constatació d’omissions o inexactituds en la sol·licitud i instrucció de l’expedient.
2. Per a comprovar si es mantenen les causes que van motivar la concessió de la renda d’inclusió, els serveis socials d’atenció primària corresponents faran anualment revisions periòdiques d’ofici, mitjançant una mostra triada de manera aleatòria, sobre el compliment dels requisits d’accés a la prestació per les persones titulars de la renda de garantia, a l’efecte de la qual podran recaptar, de la resta d’administracions públiques i entitats que col·laboren en la renda valenciana d’inclusió, les dades i informes que resulten necessaris per al correcte exercici de les funcions de revisió i supervisió.
3. Per a comprovar si es mantenen les causes que van motivar la concessió de la renda complementària d’ingressos, les direccions territorials de la conselleria amb competències en matèria de renda valenciana d’inclusió faran anualment revisions periòdiques d’ofici, mitjançant una mostra triada de manera aleatòria, sobre el compliment dels requisits d’accés a la prestació per les persones titulars de la renda complementària d’ingressos, a l’efecte dels quals podran recaptar, de la resta d’administracions públiques i entitats que col·laboren en la renda valenciana d’inclusió, les dades i informes que resulten necessaris per al correcte exercici de les funcions de revisió i supervisió.»

Article 43. Nova numeració i modificació de l’article 33 de la Llei 19/2017
L’actual article 33 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 38 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 38. Modificació
1. L’import a percebre de la prestació econòmica de la renda valenciana d’inclusió, en qualsevol de les seues modalitats podrà ser modificada com a conseqüència de canvis, tant personals com econòmics, ocorreguts en la unitat de convivència.
2. El procediment de modificació de la prestació econòmica es podrà iniciar d’ofici o a instàncies de part i s’instruirà en els termes que s’establisquen reglamentàriament.
El termini màxim en el qual haurà de resoldre’s i notificar-se la resolució serà de tres mesos des de l’adopció de l’acord d’iniciació, o des de la presentació de la sol·licitud i la documentació pertinent, segons s’establisca reglamentàriament, en el registre de l’administració corresponent.
Transcorregut aquest termini sense resoldre i notificar la resolució, s’entendran desestimades les pretensions de la persona sol·licitant.
En el cas de modificacions instades d’ofici, transcorregut el termini màxim per a resoldre i notificar l’esmentat anteriorment, s’atendrà al que es disposa en l’article 25.1 de la Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
3. La modificació de l’import a percebre s’aplicarà a partir del primer dia del mes següent al de la data de la causa que origine la modificació.»

Article 44. Nova numeració i modificació de l’article 34 de la Llei 19/2017
L’actual article 34 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 39 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 39. Renovació
1. El procediment de renovació es desenvoluparà reglamentàriament, sense que en cap cas s’interrompa l’abonament de la prestació econòmica ni la implementació de la prestació professional d’inclusió social fins hui en què es produïsca la nova resolució. Les renovacions corresponents a les modalitats de renda complementària d’ingressos s’instruiran des de les direccions territorials de la conselleria amb competències en matèria de renda valenciana d’inclusió o o en matèria d’ocupació. Les renovacions corresponents a les modalitats de renda de garantia s’instruiran des dels serveis socials d’atenció primària que corresponguen, i es resoldran en tots els casos en les direccions territorials que corresponga segons cada modalitat de renda.

2. La renovació de la renda valenciana d’inclusió s’haurà de realitzar al cap de tres anys des de la data de la seua resolució. Aquesta renovació en qualsevol de les modalitats, s’efectuarà per a afavorir la intervenció social i a sol·licitud de la persona titular i s’haurà de poder acreditar en aquest moment el compliment dels requisits exigibles, durant l’últim semestre anterior a la fi de la vigència de la resolució de concessió del dret a la prestació i, en tot cas, abans de l’últim trimestre, en el registre de l’ajuntament del municipi on es trobe empadronada i tinga la seua residència efectiva, o en el registre de la Generalitat, segons corresponga, sense perjudici del que es disposa en l’article 16 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
3. El procés de renovació de la renda de garantia d’inclusió social suposarà amb caràcter obligatori, en tots els casos, l’avaluació del pla personalitzat d’intervenció de la persona destinatària, en el seu cas, així com la formulació del nou pla per al nou període.»

Article 45. Nova numeració i modificació de l’article 35 de la Llei 19/2017
L’actual article 35 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 40 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 40. Suspensió
1. El dret a la renda valenciana d’inclusió es podrà suspendre per les següents causes:
a) Pèrdua temporal d’algun dels requisits exigits per a reconéixer-lo.

b) Incompliment temporal per part de la persona titular o de qualsevol integrant de la seua unitat de convivència de les obligacions i compromisos assumits en accedir a la prestació, incloent-hi l’incompliment del pla personalitzat d’inclusió.
2. La suspensió del dret a la renda valenciana d’inclusió implicarà la suspensió del pagament de la prestació a partir del primer dia del mes següent al de la data de la resolució i es mantindrà mentre persistisquen les circumstàncies que hagueren donat lloc a aquesta, per un període màxim de dotze mesos. No obstant això, si la causa de la suspensió fora la percepció d’ajudes i prestacions estatals de desocupació i per a l’ocupació en qualsevol de les seues modalitats, exceptuant-ne les dirigides a les persones perceptores de la prestació de la renda activa d’inserció (RAI) per a les víctimes de violència de gènere o violència domèstica o prestació d’idèntica naturalesa que la substituïsca, la suspensió del pagament seria a partir del primer dia del mes següent de la data del reconeixement de l’ajuda i prestació estatal de desocupació i per a l’ocupació a la qual tinguera dret la persona titular de la renda valenciana d’inclusió.
3. El reconeixement del dret de la prestació podrà reprendre’s si desapareixen les circumstàncies que en van motivar la suspensió, en els termes que s’establisquen reglamentàriament.»

Article 46. Nova numeració i modificació de l’article 36 de la Llei 19/2017
L’actual article 36 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 41 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica l’epígraf h i g, i s’hi afig un nou epígraf i en l’apartat 1, i es modifiquen els apartats 2 i 3 d’aquest article, que queden redactats com s’indica a continuació:
«Article 41. Extinció
1. […]
a) […]
b) […]
c) […]
d) […]
e) […]
f) […]
g) Incompliment injustificat i reiterat de les obligacions previstes en l’article 11.2 d’aquesta llei.
h) Defunció de la persona titular. Quan aquesta fora perceptora de la renda de garantia, i a fi que la resta de persones destinatàries de la seua unitat de convivència no es queden en situació de desemparament, s’establirà un procediment per a modificar la persona titular d’aquesta renda de garantia, en els termes i condicions que s’establisquen reglamentàriament, sense interrupció de la prestació.
i) La percepció per part de la persona titular de prestació o ajuda per al foment de l’ocupació o de desocupació incompatible amb la renda valenciana d’inclusió i de duració inicial prevista superior a dotze mesos.
2. En les modalitats de renda de garantia, serà causa d’extinció de les prestacions ja reconegudes que la persona titular complisca els 65 anys o el reconeixement d’un grau de diversitat funcional igual o superior al 65 % a les persones titulars entre 18 i 65 anys, des de la data del compliment de l’edat o des de la data de la resolució del reconeixement del grau de diversitat funcional, a excepció dels supòsits previstos en l’article 13.3 d’aquesta llei.
No obstant això, si en la data en què es produïra el fet causant de l’extinció els ingressos percebuts en concepte de renda valenciana d’inclusió motivaren una reducció en la quantia de la pensió no contributiva que ha de reclamar-se o la denegació, excepcionalment podrà mantindre’s la percepció de la renda valenciana d’inclusió fins al 31 de desembre de l’any en què es produïsca el fet causant, data en què se’n produirà l’extinció automàtica.
3. L’extinció del dret a la renda valenciana d’inclusió implicarà el cessament del pagament de la prestació i tindrà efecte des del primer dia del mes següent a aquell en què concórreguen les causes que van donar lloc a l’extinció. No obstant això, si la causa de l’extinció fora la percepció d’ajudes i prestacions estatals de desocupació i per a l’ocupació en qualsevol de les seues modalitats, exceptuant-ne les dirigides a les persones perceptores de la prestació de la renda activa d’inserció (RAI) per a les víctimes de violència de gènere o violència domèstica o prestació d’idèntica naturalesa que la substituïsca, la suspensió del pagament seria a partir del primer dia del mes següent de la data del reconeixement de l’ajuda i prestació estatal de desocupació i per a l’ocupació a la qual tinguera dret la persona titular de la renda valenciana d’inclusió.»


Article 47. Addició d’un nou article 42 en la Llei 19/2017
S’afig un nou article 42 en la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 42. Procediment d’urgència
S’estableix un procediment d’urgència tant per a noves sol·licituds com per a modificacions i extincions d’expedients existents, que consisteix a reduir a la meitat els terminis estandarditzats i donar preferència a aquests expedients. Es tramitarà amb caràcter d’urgència en els següents supòsits:
a) En els casos de persona prostituïda, víctima d’explotació sexual o tracta o víctima de violència de gènere o intrafamiliar.
b) Quan es formule una sol·licitud anticipada pel compliment de l’edat mínima d’acord amb el que es recull en l’article 30.a.
c) En els supòsits en què l’extinció o la modificació del dret a la renda valenciana d’inclusió implique, segons el parer de l’equip professional dels serveis socials d’atenció primària de referència, perjudici manifest a la resta de persones integrants de la unitat de convivència, amb especial atenció a aquelles unitats de convivència amb persones menors d’edat.
d) En els expedients iniciats com a conseqüència de la defunció de la persona titular de la prestació, quan alguna de les persones beneficiàries d’aquesta unitat de convivència haja formulat una nova sol·licitud i que aquesta sol·licitud es realitze en el període màxim de tres mesos des de la defunció de la persona titular.
e) En les situacions d’emergència social previstes en el punt 4 de l’article 70 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.
f) Així mateix, amb caràcter excepcional i sempre que així es justifique expressament en l’informe social que a aquest efecte elaboren els i les treballadores socials dels serveis socials d’atenció primària, podran anar per procediment d’urgència aquells casos en els quals concórreguen circumstàncies extraordinàries que els faça ser considerats en situació d’especial vulnerabilitat.»

Article 48. Nova numeració del títol IV de la Llei 19/2017
Es renumera l’actual títol IV de la Llei 19/2017 a títol V, que queda redactat com s’indica a continuació:
«TÍTOL V
Règim de finançament.»

Article 49. Nova numeració i modificació de l’article 37, apartat 2, de la Llei 19/2017
L’actual article 37 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 43 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica l’apartat 2 d’aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 43. Fonts de finançament
1. […]
2. Les diputacions provincials podran aportar dotacions econòmiques per a contribuir al finançament adequat i suficient de la renda valenciana d’inclusió, mitjançant la subscripció del corresponent conveni de col·laboració amb la Generalitat, que podran ser tant per a sufragar les despeses de la prestació econòmica o professional com els recursos necessaris per a la seua gestió.»

Article 50. Nova numeració de l’article 38 de la Llei 19/2017
L’actual article 38 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 44 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 51. Nova numeració de l’article 39 de la Llei 19/2017
L’actual article 39 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 45 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 52. Nova numeració del títol V de la Llei 19/2017
Es renumera l’actual títol V de la Llei 19/2017 a títol VI, que queda redactat com s’indica a continuació:
«TÍTOL VI
Règim competencial i organitzatiu.»

Article 53. Nova numeració de l’article 40 de la Llei 19/2017
L’actual article 40 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 46 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 54. Nova numeració de l’article 41 de la Llei 19/2017
L’actual article 41 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 47 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 55. Nova numeració i modificació de l’article 42 de la Llei 19/2017
L’actual article 42 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 48 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 48. Entitats locals
En la consecució de la finalitat perseguida per aquesta llei, les entitats locals, a través dels serveis socials d’atenció primària, com que es consideren de prestació bàsica del sistema públic de serveis socials, desenvoluparan les següents atribucions:
a) La detecció de les persones o les unitats de convivència que es troben en situació d’exclusió o risc d’exclusió, i la realització de les prestacions professionals a través dels diferents instruments d’inclusió social: configuració del diagnòstic social, la subscripció amb les persones interessades de l’acord d’inclusió social, elaboració del pla personalitzat d’intervenció, itinerari social, familiar o individualitzat i també participar, si escau, en l’elaboració de l’itinerari d’inserció laboral en coordinació amb els serveis públics d’ocupació.

b) La instrucció i presentació de l’expedient, de l’informe social, si escau, així com de l’informe-proposta de resolució sobre la concessió de la renda valenciana d’inclusió, en la modalitat que corresponga, en el registre de la direcció territorial en matèria de renda valenciana d’inclusió competent per a resoldre.
c) El seguiment, revisió i avaluació dels instruments d’inclusió social a través dels serveis socials d’atenció primària mitjançant un acompanyament personalitzat orientat a la inclusió plena i efectiva en la societat utilitzant instruments d’inserció laboral en col·laboració i coordinació amb els equips professionals dels serveis d’ocupació locals i el servei públic d’ocupació i formació (LABORA).»


Article 56. Nova numeració i modificació de l’article 43 de la Llei 19/2017
L’actual article 43 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 49 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 49. Diputacions provincials
En la consecució de la finalitat perseguida per aquesta llei, les diputacions provincials valencianes desenvoluparan les atribucions que els corresponguen segons la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, o norma que la substituïsca, si escau, i les que es determinen en els convenis que puguen subscriure amb la Generalitat, i cooperaran en la implantació d’aquesta llei amb l’aportació dels mitjans econòmics, tècnics, materials i humans que es consideren en aquests, i d’acord amb el que s’estableix en els articles 30 i 106 de la llei esmentada.»

Article 57. Modificació del capítol II del títol V de la Llei 19/2017
Es modifica el contingut de l’enunciat del capítol II del títol V de la Llei 19/2017, que passa a ser l’enunciat del capítol II del títol VI d’aquesta llei i que queda redactat com s’indica a continuació:
«CAPÍTOL II
Cooperació i coordinació»

Article 58. Nova numeració de l’article 44 de la Llei 19/2017
L’actual article 44 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 50 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 59. Addició d’un nou article 51 en la Llei 19/2017
S’afig un nou article 51 en la Llei 19/2017, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 51. Col·laboració amb lAdministració general de l’Estat
En el marc de la prestació estatal de l’ingrés mínim vital i d’acord amb el que es recull en la disposició addicional quarta del Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, que el regula, es procedirà, si escau, a subscriure un conveni de col·laboració on es contemplen les possibles fórmules de gestió de la prestació de l’ingrés mínim vital i de la renda valenciana d’inclusió.
Aquest conveni podrà establir els mecanismes per a la sol·licitud mitjançant un procés únic de totes dues prestacions i els mecanismes d’inclusió social més adequats a través de la prestació professional d’inclusió social de la renda valenciana d’inclusió.»

Article 60. Nova numeració de l’article 45 de la Llei 19/2017
L’actual article 45 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 52 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 61. Nova numeració i modificació de l’article 46 de la Llei 19/2017
L’actual article 46 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 53 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica el títol d’aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 53. Cooperació amb les entitats socials»

Article 62. Nova numeració de l’article 47 de la Llei 19/2017
L’actual article 47 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 54 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 63. Nova numeració i modificació de l’article 48 de la Llei 19/2017
L’actual article 48 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 55 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 55. Òrgans de participació social
La participació ciutadana i dels agents implicats en la implementació d’aquesta llei es materialitzarà en el Consell Valencià d’Inclusió i Drets Socials, i en el si dels consells locals d’inclusió i drets socials d’àmbit local o zonal, d’acord amb el que s’estableix en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.

Aquests realitzaran, en el seu respectiu àmbit territorial, accions de sensibilització, coordinació, anàlisi i propostes de millora per a l’aplicació d’aquesta llei.
En els organismes de participació es respectarà la presència equilibrada de dones i homes.»

Article 64. Nova numeració del títol VI de la Llei 19/2017
Es renumera l’actual títol VI de la Llei 19/2017 a títol VII, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Títol VII
Planificació, coordinació, qualitat i avaluació.»

Article 65. Nova numeració i modificació de l’article 49 de la Llei 19/2017
L’actual article 49 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 56 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 56. Disposicions generals.
1. La planificació de la implementació d’aquesta llei es materialitzarà, en l’àmbit autonòmic, a través del Pla estratègic de serveis socials de la Comunitat Valenciana i del Pla valencià d’inclusió i cohesió social, havent de garantir-se en la seua elaboració la participació directa de totes les administracions públiques valencianes, així com la d’altres entitats públiques que intervinguen en el sector i de la resta d’agents implicats.
2. Podran elaborar-se plans específics o territorials per a barris, municipis, comarques o altres àmbits geogràfics que, per la seua major vulnerabilitat i per les seues elevades taxes de pobresa i exclusió social, necessiten una acció integral a curt o mitjà termini, en coordinació amb les línies marcades en els plans estratègics de caràcter zonal i en el Pla estratègic de serveis socials de la Comunitat Valenciana i en el Pla valencià d’inclusió i cohesió social.»

Article 66. Nova numeració i modificació de l’article 50 de la Llei 19/2017
L’actual article 50 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 57 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 57. Dels plans generals
Correspon al Consell l’impuls i el foment dels serveis socials, l’educació, la formació, l’ocupació, l’habitatge, la promoció de la salut, la cultura, l’accés i formació a les tecnologies de la informació i la comunicació, la mobilitat, la participació social i la formació en igualtat de gènere i oportunitats i tots aquells aspectes que faciliten la inclusió social i laboral de les persones en situació d’exclusió social o de vulnerabilitat social, mitjançant la implantació i el desenvolupament d’actuacions o plans generals, que hauran de contemplar les mesures d’inclusió proposades, en col·laboració amb les entitats locals.»


Article 67. Nova numeració de l’article 51 de la Llei 19/2017
L’actual article 51 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 58 d’aquesta llei. Aquest manté el seu contingut.

Article 68. Nova numeració i modificació de l’article 52 de la Llei 19/2017
L’actual article 52 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 59 d’aquesta llei. Així mateix, s’afig un nou apartat 5 a aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 59. Millora de la qualitat de l’atenció, formació de professionals i investigació
1. […]
2. […]
3. […]
4. […]
5. A fi de garantir i millorar la qualitat de l’atenció, la formació de professionals i la investigació en l’àmbit de la inclusió social es comptarà amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat en Serveis Socials (IVAFIQ), regulat en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.»

Article 69. Nova numeració i modificació de l’article 53 de la Llei 19/2017
L’actual article 53 de la Llei 19/2017 passa a ser l’article 60 d’aquesta llei. Així mateix, es modifica aquest article, que queda redactat com s’indica a continuació:
«Article 60. Avaluació i seguiment
1. L’avaluació i seguiment general de la renda valenciana d’inclusió, que inclourà la valoració dels seus resultats i objectius aconseguits així com l’articulació de propostes de millora general de la prestació, la realitzarà la comissió tècnica de seguiment i implementació de la renda valenciana d’inclusió, prevista en l’article 54.2 d’aquesta llei.

2. Amb caràcter biennal aquesta comissió tècnica realitzarà un informe d’impacte de la llei, en el qual s’inclouran els perfils de les persones perceptores, els resultats d’inclusió social i inserció laboral, la coordinació dels departaments del Consell i de les diferents administracions implicades per a garantir la inclusió social. Així mateix, amb la finalitat de recollir propostes per a un millor desenvolupament i abast de la finalitat de la llei, es traslladarà aquest informe al Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, al Consell Valencià d’Inclusió i Drets Socials i, si és el cas, a altres entitats les finalitats de les quals guarden relació directa amb l’objecte d’aquesta norma. Es garantirà la independència i l’objectivitat en l’avaluació. La Comissió Delegada del Consell d’Inclusió i Drets Socials, a proposta de la comissió tècnica prevista en l’article 54.2, haurà d’analitzar l’informe, així com les propostes i adoptarà les mesures que siguen procedents per a la millora de la gestió i l’abast de la llei.»

Article 70. Supressió de la disposició addicional cinquena de la Llei 19/2017
Se suprimeix l’actual disposició addicional cinquena de la Llei 19/2017.

Article 71. Nova numeració de la disposició addicional sisena de la Llei 19/2017
L’actual disposició addicional sisena de la Llei 19/2017 passa a ser la disposició addicional cinquena d’aquesta llei. Aquesta manté el seu contingut.

Article 72. Addició de la nova disposició transitòria sisena en la Llei 19/2017
S’afig una nova disposició transitòria sisena en la Llei 19/2017, que queda redactada com s’indica a continuació:
«Disposició transitòria sisena. Règim transitori per a les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió
1. A l’empara del que disposen els articles 6.1.e i 9.2.h del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de les seues dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/45/CE, la conselleria competent en matèria de renda valenciana d’inclusió facilitarà a l’Institut Nacional de la Seguretat Social les dades de les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió amb l’objecte que els puga ser reconeguda la prestació de l’ingrés mínim vital regulat pel Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig.
2. Sense perjudici de l’anterior, s’estableix un règim transitori per a totes les persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió que reunisquen els requisits per a l’accés a la prestació de l’ingrés mínim vital regulat pel Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, perquè aporten justificació de sol·licitud de l’ingrés mínim vital davant la direcció general competent en matèria de renda valenciana d’inclusió amb anterioritat al 30 de novembre de 2020.
En el cas de no aportar-se aquest justificant i en virtut del que disposa l’article 11.2.c respecte a l’obligació de «reclamar, durant tot el període de duració de la prestació, qualsevol dret econòmic, inclòs l’ingrés mínim vital o qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, que els puga correspondre a qualsevol persona membre de la unitat de convivència per qualsevol títol i exercir les accions corresponents per a fer-ho efectiu», es procedirà a la suspensió de la renda valenciana d’inclusió amb data 31 de desembre de 2020.
Estaran exceptuades d’aquesta obligació les persones que siguen perceptores de la prestació de l’assignació econòmica per fill o menor acollit a càrrec del sistema de la Seguretat Social que tinguen reconeguda les modalitats per a persones descendents majors de 18 anys i amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65 %.
3. A més de l’obligació continguda en l’apartat anterior, les unitats de convivència que tinguen reconegut el dret en la modalitat de renda de garantia d’ingressos mínims i que estiguen integrades per alguna persona menor d’edat, hauran de sol·licitar el canvi de modalitat a la renda de garantia d’inclusió social abans del 31 de desembre de 2020, en cas contrari es procedirà a la seua suspensió en virtut de l’obligació que disposa l’article 11.2.2n.»

Article 73. Addició de la nova disposició transitòria setena en la Llei 19/2017
S’afig una nova disposició transitòria setena en la Llei 19/2017, que queda redactada com s’indica a continuació:
«Disposició transitòria setena. Règim transitori per a les sol·licituds de la renda valenciana d’inclusió pendents de resolució.
Les sol·licituds de renda valenciana d’inclusió pendents de resoldre que s’hagen formulat amb anterioritat a l’entrada en vigor del Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, pel qual s’estableix l’ingrés mínim vital, continuaran amb la seua tramitació, i s’establirà per a aquests casos el següent règim:
Aquelles persones sol·licitants o que formen part de la unitat de convivència, quan alguna d’elles reunisca els requisits per a l’accés a l’ingrés mínim vital, hauran d’adjuntar al seu expedient de renda valenciana d’inclusió, el justificant de la sol·licitud de l’ingrés mínim vital.

Aquesta aportació haurà de realitzar-se amb anterioritat a la resolució de l’expedient, si aquesta aportació no s’haguera realitzat, l’òrgan instructor corresponent procedirà al seu requeriment i si en el termini de 10 dies aquest no s’haguera atés s’entendrà per desistida la sol·licitud i es procedirà a l’arxivament de l’expedient.»

Article 74. Addició de la nova disposició transitòria huitena en la Llei 19/2017
S’afig una nova disposició transitòria huitena en la Llei 19/2017, que queda redactada com s’indica a continuació:
«Disposició transitòria huitena. Compensació de crèdits
Mitjançant conveni, podrà establir-se que els pagaments que puguen realitzar-se en concepte de renda valenciana d’inclusió, que la persona titular o les persones que conformen la unitat de convivència amb posterioritat se li reconega el dret a l’ingrés mínim vital dins del termini transitori de retroactivitat contingut en les disposicions transitòries primera i tercera del Reial Decret llei 20/2020, de 29 de maig, pel qual s’estableix l’ingrés mínim vital, s’entendran com a pagaments a compte realitzats per la Generalitat en concepte de bestreta de l’ingrés mínim vital a aqueixa unitat de convivència i per consegüent, l’Administració general d’Estat podrà procedir a la seua compensació.»

Article 75. Modificació de la disposició final segona de la Llei 19/2017
Es modifica la disposició final segona de la Llei 19/2017, que queda redactada com s’indica a continuació:
«Disposició final segona. Entrada en vigor
Aquesta llei entrarà en vigor als quatre mesos de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. No obstant això, les previsions relatives a la modalitat de renda complementària d’ingressos per prestacions tindran efectes a partir de l’any de l’entrada en vigor de la llei, i les relatives a la modalitat de renda complementària d’ingressos del treball, als tres anys de l’entrada en vigor de la llei.
Fins que no s’haja implementat la modalitat de renda complementària d’ingressos del treball de la renda valenciana d’inclusió no s’aplicaran, amb caràcter retroactiu al moment d’entrada en vigor de la norma, els articles 11.2.1r.f i 35 d’aquesta llei.
Les prestacions que podran ser complementades mitjançant la modalitat de renda complementària d’ingressos per prestacions recollides en l’article 9.2.c, prestacions d’Assegurança Obligatòria de Vellesa i Invalidesa (AOVI) no concurrents, i les recollides en l’article 9.2.d, prestacions per Incapacitat Permanent del Sistema Nacional de la Seguretat Social recollides en l’article seran susceptibles de ser complementades a partir del 30 de novembre de 2020.
Així mateix, s’estableix el 30 de novembre de 2020 com a data d’aplicació del nou complement recollit en l’article 17.2 d’aquesta llei per a unitats de convivència conformades per més de sis persones membres, a les quals, l’import reconegut de la prestació econòmica de renda valenciana d’inclusió s’incrementarà en 60 euros per cada persona membre addicional.»


Disposició addicional

Única. Desenvolupament i aplicació
S’habilita el Consell per a dictar les disposicions necessàries i adoptar les mesures oportunes que permeten el correcte desenvolupament i aplicació d’aquest decret llei.


Disposició derogatòria

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang en el que s’oposen al que es disposa en aquest decret llei.


Disposició final

Única. Entrada en vigor
Aquest decret llei entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de juny de 2020

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat
i Polítiques Inclusives
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web