Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 5/2022, d'1 de juny de 2022, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de modificació de l'Ordre 22/2018, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania. [2022/5135]

(DOGV núm. 9355 de 06.06.2022) Ref. Base de dades 004918/2022

ORDRE 5/2022, d'1 de juny de 2022, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de modificació de l'Ordre 22/2018, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania. [2022/5135]
PREÀMBUL

Han passat més de tres anys des de l’aprovació de l’Ordre 22/2018, de 22 de novembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania. En aquest temps, a banda dels habituals ajustos per la diferent percepció dels efectes de les ajudes en el sector, segons els diferents exercicis, s’ha declarat una pandèmia mundial per covid-19, que ha suposat un gran trasbals també des de l’aspecte econòmic i ha consolidat determinades tendències.
Les restriccions aplicades, especialment en la mobilitat de la ciutadania, amb la prohibició dels desplaçaments, van provocar un canvi d’hàbits de consum en favor del comerç de proximitat i de barri, que van posar de manifest els defectes i mancances d’aquests comerços i dels espais comercials urbans, necessitats de reformes i modernització de les seues instal·lacions i infraestructures. Aquestes necessitats s’han convertit en reivindicacions tant per part de les entitats locals com de les pimes comercials i artesanes, que necessiten invertir en els seus negocis, en un moment especialment difícil de crisi sanitària, econòmica i social, amb un dèficit de finançament que posa en alt risc la continuïtat i supervivència d’aquests negocis si no s’adapten als canvis exigits per la societat i les persones consumidores i al repte del comerç electrònic, que també ha vist incrementades les seues vendes en aquests dos anys de pandèmia.
Per tant, en aquest escenari d’incertesa, es fa necessari que les administracions públiques donen suport al comerç i l’artesania, com a sectors estratègics de l’economia valenciana, per a tractar de pal·liar els efectes negatius provocats per la pandèmia i coadjuvar a la recuperació econòmica, i superar aquests moments de dificultat econòmica i social. Cal regular noves ajudes que suposen la millora de les infraestructures, tant dels espais comercials urbans com dels establiments comercials i artesans, incloent-hi no només la subvenció a l’equipament comercial sinó també a les obres i instal·lacions que puguen realitzar les pimes i les entitats locals valencianes.
També calen ajudes per a donar suport a les entitats locals valencianes, a través del suport a les inversions en modernització dels establiments comercials col·lectius com mercats municipals i als programes de millora i adaptació de l’entorn i equipaments comercials urbans, així com la regulació d’una nova ajuda destinada a la promoció i el foment del comerç local, incloent-hi els bons de consum en el comerç local, tan reclamats pel sector comerç en els últims anys, per a tractar de recuperar la despesa de la ciutadania en el comerç de proximitat.

La modificació de l’Ordre no s’ha d’oblidar de donar suport als artesans, artesanes i pimes artesanes en la compra d’equipament per a l’exercici i desenvolupament del seu ofici, en un intent de mantindre l’artesania com a senya identitària del poble valencià i de posar en relleu la importància d’aquest sector tradicional, perquè es possibilite la seua adaptació a les noves tendències del mercat a través de la incorporació del disseny i la tecnologia.
Des de sempre, i més en aquests temps de dificultats econòmiques, s’ha donat suport a les pimes comercials, subvencionant l’adquisició d’equipament comercial i també les obres que es realitzen a les seues zones de venda per tal de modernitzar-les i adaptar-les als nous formats i tendències comercials, per a fer-les més atractives per a les persones consumidores i recuperar, així, l’activitat i el volum de negoci previ a l’inici de la pandèmia.
Totes aquestes ajudes tenen l’objectiu de crear espais comercials amb noves funcionalitats que generen nous models de convivència, que garantisquen el canvi ecològic i digital d’aquests sectors que els convertisca en més sostenibles i resilients, amb la millora de la seua eficiència mediambiental i energètica, el tractament de residus, l’accessibilitat, etc., alineats amb els objectius europeus de sostenibilitat, eficiència i resiliència, que pretenen garantir les ajudes posades en marxa per la Unió Europea, després del Consell Europeu del 21 de juliol de 2020, en resposta a la crisi de la pandèmia provocada per la covid-19, amb la finalitat de revertir els efectes negatius provocats per la pandèmia, amb inversions que acceleren la recuperació econòmica i reforcen el creixement de les pimes a llarg termini.
La realització de programes formatius específics, dirigits a les agrupacions comercials de segon i tercer grau, s’ha revelat com una necessitat que cal recolzar des de la Generalitat, en considerar la formació integral dels professionals del comerç fonamental per a aconseguir l’objectiu de millorar i transformar els models de gestió del comerç en més competitius, fomentar la professionalització del sector i fer front als nous reptes en la gestió comercial, no centrats únicament en les noves tecnologies.
En virtut d’això, en compliment del que estableixen la Llei 38/2003, general de subvencions, el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la llei esmentada, i fent ús de les facultats que em confereixen l’article 28 de la Llei 5/1983, del Consell, i els articles 160.2.b i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, després de l’informe previ de l’Advocacia de la Generalitat i de la Intervenció Delegada en la Conselleria,


ORDENE

Article únic. Modificació d’articles
1. Es modifiquen els articles 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13,15, 18, 19, 20, 21, 22 i 23 de l’Ordre 22/2018, de 22 de novembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania, en els termes que figuren en l’annex.
2. S’addicionen els articles 4 bis, 16 bis i 16 ter.


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera
Aquesta modificació de l’Ordre 22/2018, de 22 de novembre, s’aplicarà als expedients iniciats a partir de l’endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i serà aplicable als expedients iniciats amb anterioritat la normativa vigent en el moment de la seua convocatòria.

Segona
Excepcionalment, únicament per a l’exercici 2022, atenent la tramitació d’aquesta modificació, no s’exigirà l’estudi previ regulat en els punts 5 i 6 de l’article 22 per a la realització de les actuacions regulades en aquests apartats.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació
S’autoritza la direcció general competent en matèria de comerç, artesania i consum a dictar totes les resolucions i instruccions que siguen necessàries per al desplegament i l’execució d’aquesta ordre i de les corresponents convocatòries.

Segona. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 1 de juny de 2022

El conseller d’Economia Sostenible,
Sectors Productius, Comerç i Treball,
Rafael Climent González
ANNEX

Modificació de l’Ordre 22/2018, de 22 de novembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania

U. Es modifica la lletra h) de l’apartat 1 de l’article 4 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 4. Àmbit d’aplicació i accions susceptibles de suport
1. h) En les subvencions que financen obres s’exigirà un projecte tècnic, en el cas de requerir-ho la naturalesa de l’actuació, el qual haurà de sotmetre’s a informe de l’oficina de supervisió de projectes o de tècnics de l’Administració designats per aquesta, amb caràcter previ a la data de justificació. No obstant això, quan es tracte de projectes inclosos en l’article 2 del Reial decret 100/2010, de 5 d’agost, sobre visat col·legial obligatori, es podrà presentar el visat col·legial en lloc de l’informe de l’oficina de supervisió.
Es consideraran susceptibles de suport les despeses externes en honoraris de redacció de projecte i direcció d’obres, si és el cas.»

Dos. Es modifica la lletra i) de l’apartat 1 de l’article 4 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 4. Àmbit d’aplicació i accions susceptibles de suport
1.i) En les accions informatives i formatives es consideraran subvencionables les despeses de: publicitat de l’acció, lloguer de local i equipament informàtic o audiovisual, material didàctic, professorat, personal conferenciant, moderador i traductor extern a l’entitat sol·licitant, així com les despeses d’allotjament i desplaçament d’aquests, així com els costos de direcció i coordinació de l’acció formativa regulada en l’article 20.5. Totes aquestes despeses es justificaran amb factures externes a l’entitat beneficiària, llevat de la direcció i coordinació, que les justificarà la mateixa entitat mitjançant un certificat de la persona titular de la secretaria.»

Tres. S’afig un nou article 4 bis a l’articulat de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 4 bis. Marc normatiu
1. Aquestes ajudes tenen la consideració de subvencions públiques i es regeixen per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu desplegament mitjançant el Reglament 887/2006, de 21 de juliol, així com per la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
2. En aplicació del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s’indica que les ajudes regulades en el títol II d’aquesta ordre, són compatibles amb el mercat interior.

Les ajudes destinades a les entitats locals, regulades en el capítol III del títol II, i les ajudes a la formació dirigides a les agrupacions de comerç, regulades en l’article 20.5, no estan subjectes a l’article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, atés que no suposen l’exercici d’una activitat econòmica en el sentit d’oferta de béns i serveis destinada a la consecució d’un benefici, ni suposen un avantatge econòmic a favor d’entitats que puguen falsejar la competència en els intercanvis comercials entre els estats membres. En el cas de les ajudes a la formació de l’article 20.5, quan es tracte d’ajudes en espècie que puguen individualitzar-se, es calcularà el seu cost en l’equivalent en termes monetaris i es garantirà que els que accedisquen a aquesta ajuda complisquen amb el règim de minimis establit en el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352, de 24.12.2013), modificat pel Reglament (UE) núm. 2020/972 de la Comissió, de 2 de juliol de 2020, pel qual es modifiquen el Reglament (UE) núm. 1407/2013 respecte a la seua pròrroga, i el Reglament (UE) núm. 651/2014 pel que fa a la seua pròrroga i als ajustos pertinents (DO L 215, de 07.07.2020).
En aquest cas, les beneficiàries de l’ajuda comunicaran a les empreses l’import estimat de l’ajuda en espècie a l’efecte del seu còmput, i s’advertirà la potencial beneficiària indirecta de l’obligació de computar-la als efectes establits en l’esmentat reglament, i també de la limitació d’aquesta a un màxim de 200.000 euros en un període de tres exercicis fiscals. L’import total de minimis concedit a una única empresa que realitze per compte d’altri operacions de transport de mercaderies per carretera no excedirà de 100.000 euros en un període de tres exercicis fiscals. A aquest efecte, es demanarà a cada beneficiària la corresponent declaració responsable de les ajudes de minimis obtingudes en l’exercici fiscal corrent i en els dos exercicis anteriors i de les ajudes rebudes per a la mateixa actuació. Especialment, s’haurà d’aplicar el que s’estableix en el punt 1 de l’article 1 de l’esmentat reglament.

En la resta d’ajudes regulades en els capítols I i II, títol II, de conformitat amb l’esmentat Decret 128/2017, no és necessària la notificació d’aquestes a la Comissió Europea, ja que no compleixen tots els requisits de l’apartat 1 de l’article 107 TFUE, atés que aquestes ajudes s’acullen al règim de minimis, i, per tant, estan sotmeses al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352, de 24.12.2013), modificat pel Reglament (UE) núm. 2020/972 de la Comissió, de 2 de juliol de 2020, pel qual es modifiquen el Reglament (UE) núm. 1407/2013, respecte a la seua pròrroga, i el Reglament (UE) núm. 651/201,4 pel que fa a la seua pròrroga i als ajustos pertinents (DO L 215, de 07.07.2020). Finalment, en el cas de les ajudes regulades en els capítols IV i V del títol II, no estan subjectes a l’article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, atés que no suposen l’exercici d’una activitat econòmica en el sentit d’oferta de béns i serveis destinada a la consecució d’un benefici, ni suposen un avantatge econòmic a favor d’entitats que puguen falsejar la competència en els intercanvis comercials entre els estats membres, atés que es tracta d’actuacions en matèria de defensa de les persones consumidores.»


Quatre. Es modifica la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 5 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 5. Beneficiàries i condicions
1.a) Les persones físiques i les societats mercantils i assimilades descrites com a pimes o micropimes, incloent-hi les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, societats civils, comunitats de béns, o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat sense personalitat jurídica pròpia (...).»

Cinc. Es modifica la lletra d) de l’apartat 2 de l’article 5 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 5. Beneficiàries i condicions
2. d) No ser deutora per resolució de procedència de reintegrament de subvencions.»

Sis. S’afig un nou apartat, el 5, a l’article 5 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 5. Beneficiàries i condicions
5. En el cas de sol·licitar l’ajuda les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, societats civils, comunitats de béns, o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat sense personalitat jurídica pròpia, no podran demanar al mateix temps ajuda els socis, comuners o integrants d’aquestes agrupacions.»

Set. Es modifica l’apartat 3 de l’article 6 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 6. Definicions
3. Activitat comercial: a l’efecte d’aquestes bases reguladores, es consideren les compreses en la secció primera, agrupacions 61, 62, 64, 65 i 66 (excepte els grups 664 i 665); el grup 755 de l’agrupació 75; i l’agrupació 97, de l’impost d’activitats econòmiques, segons el Reial Decret llei 1175/1990, de 28 de setembre.»
Huit. Es modifica el segon paràgraf de l’apartat 6 de l’article 6 de l’Ordre 22/2018, que queda de la següent manera:

«Article 6. Definicions
6. (...) A la sala de vendes en què es desenvolupen activitats de venda d’alimentació i begudes que, complint amb la reglamentació tecnicosanitària i altra normativa específica, dispose d’una zona de degustació i consum en el mateix establiment, podrà ser objecte de suport en les corresponents línies d’ajuda, sempre que la zona esmentada no supose més del 40 % de les dimensions totals de la sala de vendes, incloent-hi el 50 % de les zones d’ús comú, excepte en el cas de tractar-se d’establiments ubicats en municipis de menys de 1.000 habitants, en els quals el percentatge del 40 % podrà arribar fins al 100 %.»


Nou. Es modifica l’apartat 2 de l’article 8 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 8. Compatibilitat de les ajudes
2. Quan la beneficiària siga alguna de les establides en l’article 5.1 apartats b) i c), l’import màxim de les ajudes a obtindre per cadascuna, amb càrrec als pressupostos de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum per a cada exercici, no podrà superar el límit de 120.000 euros, excepte en el cas de les ajudes regulades en l’article 20.5 d’aquesta ordre.»

Deu. Es modifica la lletra a) de l’apartat 2 de l’article 9 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 9. Sol·licituds, formalització i lloc de presentació
2.a) Aportació de la documentació acreditativa de la identitat de la persona sol·licitant o del seu representant, si es tracta d’una persona jurídica, en el cas d’oposar-se a la consulta d’aquestes per part de l’òrgan gestor, de conformitat amb el Decret 165/2010, de 8 d’octubre, del Consell, pel qual s’estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic, així com l’autorització expressa a la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, perquè aquesta comprove les dades de l’impost d’activitats econòmiques, si escau, així com el domicili fiscal de la sol·licitant.
Quan es tracte d’una persona jurídica, se n’haurà d’aportar, a més, documentació acreditativa i identificativa, que consisteix en una còpia de l’escriptura de constitució/estatuts actualitzada i acreditació de la inscripció en el Registre mercantil o registre corresponent, així com de la targeta d’identificació fiscal. En cas que aquesta haja sigut aportada anteriorment i no haja patit cap variació, caldrà el certificat de la secretaria de l’entitat acreditatiu que no s’ha produït cap canvi en la documentació identificativa de l’entitat i de la vigència del nomenament de qui ostente la presidència o la seua representació en la data de presentació de la sol·licitud. Aquesta documentació no serà necessària quan la persona que presente la sol·licitud siga la persona representant legal de la sol·licitant».

Onze. Es modifica la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 9 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 9. Sol·licituds, formalització i lloc de presentació
2.b) Certificat expedit per l’Agència Estatal d’Administració Tributària sobre l’impost d’activitats econòmiques o còpia de l’alta censal o declaració responsable sobre la no realització de cap activitat econòmica, si escau, en el cas de no concedir autorització expressa a la Conselleria.»

Dotze. Es modifica la lletra f) de l’apartat 2 de l’article 9 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 9. Sol·licituds, formalització i lloc de presentació
2.f) Autorització expressa a la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, perquè aquesta obtinga de forma directa, a través de certificats telemàtics, l’acreditació del compliment d’obligacions tributàries. La Direcció General de Comerç, Artesania i Consum requerirà la persona sol·licitant si la informació obtinguda presenta alguna incidència per a esmenar-la.

No obstant això, la sol·licitant podrà denegar expressament aquesta autorització, i haurà d’aportar els certificats de trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions davant de l’Agència Estatal d’Administració Tributària i l’Agència Tributària Valenciana.
Per a l’acreditació de trobar-se al corrent de les seues obligacions davant de la Seguretat Social, l’Administració podrà consultar o obtindre-la directament, llevat que la persona interessada s’oposara a això, de conformitat amb el que es disposa en l’article 77.1.d del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general de la Seguretat Social. Les persones que s’oposen a aquesta consulta o obtenció de dades hauran d’aportar la documentació acreditativa que es troben al corrent de les esmentades obligacions.

En el cas de sol·licituds realitzades per les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, societats civils, comunitats de béns, o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat sense personalitat jurídica pròpia, hauran de presentar-se els certificats de trobar-se al corrent de les seues obligacions tributàries de cadascun dels socis, comuners o integrants d’aquestes entitats, o l’autorització per a poder consultar-ho de forma directa a través de certificats telemàtics per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Quan es tracte de les obligacions davant de la Seguretat Social, l’Administració podrà consultar o obtindre-les directament, llevat que els comuners, socis o integrants d’aquestes entitats s’oposen a això.

En aquest sentit, els certificats expedits per les administracions tributàries i per la Seguretat Social tindran una validesa de sis mesos des de la data de la seua expedició, d’acord amb el que s’estableix en l’article 23.3 del Reial decret 887/2006, pel qual s’aprova el Reglament de l’LGS.
Podran exonerar-se d’aquesta obligació aquelles pimes beneficiàries d’ajudes que en conjunt no superen la quantia de 1.803,04 euros, per concepte i any, d’acord amb el que s’estableix en l’apartat 5 de l’article 3 de l’Ordre de 30 de maig de 1996, de la Conselleria d’Economia i Hisenda, sobre la forma d’acreditar per les beneficiàries l’exigència prevista en l’article 171.1 de l’LHPS.
En virtut de l’article 3.2 de l’esmentada Ordre de 30 de maig de 1996, de la Conselleria d’Economia i Hisenda, queden exonerades les entitats locals, així com els ens i empreses a què es refereix l’article 2 de l’LHPS.

Tretze. Es modifica la lletra g) de l’apartat 2 de l’article 9 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 9. Sol·licituds, formalització i lloc de presentació
2.g) Declaració responsable d’estar al corrent de les seues obligacions per reintegrament de subvencions.»

Catorze. Es modifica la lletra a) de l’apartat 2 de l’article 10 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 10. Criteris de valoració
2.a) L’adequació de les accions susceptibles de rebre suport als objectius i les finalitats previstes, fins a 10 punts, valorant la diversitat d’actuacions a realitzar, fins a 5 punts, realitzar les actuacions proposades en col·laboració amb altres entitats, fins a 2,5 punts, i l’ús del valencià en les accions a realitzar, fins a 2,5 punts.»

Quinze. S’afig una lletra, la h), a l’apartat 2, de l’article 10 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 10. Criteris de valoració
2.h) En el cas de les ajudes regulades en l’article 20.5, tractar-se d’una agrupació de caràcter multisectorial (sense predomini d’un sector): 35 punts.»



Setze. S’afig una lletra, la i), a l’apartat 2 de l’article 10 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 10. Criteris de valoració
10.i) En el cas de les ajudes regulades en l’article 20.5, nombre d’agrupacions que integren l’agrupació de segon o tercer grau i que exerceixen una activitat comercial o artesana, fins a 15 punts distribuïts de la següent manera:
– Si s’integren en aquesta fins a 100 agrupacions de comerç o d’artesania: 5 punts.
– Si s’integren en aquesta des de 101 fins a 150 agrupacions de comerç o artesania: 10 punts.
– Si s’integren en aquesta més de 151 agrupacions de comerç o d’artesania: 15 punts.»

Dèsset. Es modifica la lletra a) en l’apartat 4 de l’article 10 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 10. Criteris de valoració
4.a) L’adequació de les accions susceptibles de rebre suport als objectius i les finalitats previstes, fins a 10 punts, valorant la diversitat d’actuacions a realitzar, fins a 5 punts, realitzar les actuacions proposades en col·laboració amb altres entitats, fins a 2,5 punts, i l’ús del valencià en les accions a realitzar, fins a 2,5 punts.»

Díhuit. S’afig una lletra, la g), a l’apartat 4 de l’article 10 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 10. Criteris de valoració
4.g) Realització de la campanya de promoció del «Dia del comerç local», organitzada per la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, que se celebra cada any, el dia 25 d’octubre, en l’exercici immediatament anterior al de la sol·licitud de l’ajuda: 10 punts.»

Dènou. Es modifica el punt 3 de l’article 13 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 13. Obligacions de la beneficiària
3. Fer constar de manera explícita, en la difusió de les accions subvencionades, el suport de la Generalitat i, si escau, del corresponent organisme públic cofinançador de l’ajuda i complir les obligacions de publicitat activa, en aplicació de l’article 3 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i de l’article 4 de la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de transparència i bon govern.
Les entitats privades que perceben durant el període d’un any natural ajudes o subvencions de les entitats recollides en l’article 3 de la Llei 1/2022, en una quantia superior a 50.000 euros, o quan les ajudes o subvencions percebudes representen almenys el 40 % del total dels seus ingressos anuals, sempre que assolisquen com a mínim la quantitat de 5.000 euros, hauran de complir les obligacions de publicitat activa recollides en el capítol II del títol I de la Llei 19/2013, de 9 de desembre. El compliment d’aquestes obligacions s’ha de realitzar a través del portal web de l’entitat, utilitzant els mitjans electrònics de l’organització, associació o agrupació a la qual puga pertànyer, o bé a través de la plataforma TEP – Transparència Entitats Privades, de GVA Oberta, a la qual es pot accedir en gvaoberta.gva.es/tep, que posa a la seua disposició la Generalitat. Aquestes entitats han de publicar la informació a partir de l’any següent a aquell en què s’hagen superat els llindars establits, i ha de mantindre’s publicada durant quatre anys naturals.»


Vint. Es modifica el primer paràgraf del punt 1 de la lletra c de l’article 15.3 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:


«Article 15. Justificació de les despeses i liquidació de les ajudes
3.c) c.1. Justificants de les despeses realitzades: factures i altres documents de valor probatori equivalent, amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa, justificatius de la despesa efectuada, expedits d’acord amb la normativa vigent. Les factures hauran de comptar amb les dades formals que exigeix per a la seua expedició el Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament que regula les obligacions de facturació. També es presentarà documentació acreditativa del seu pagament: rebuts, transferències o càrrecs bancaris o, si escau, còpia dels efectes mercantils entregats al proveïdor o creditor garantits per una entitat financera o companyia d’assegurances. No podran acreditar-se pagaments en efectiu amb un import igual o superior a 1.000 euros o el seu contravalor en moneda estrangera.»

Vint-i-un. Es modifica la lletra g) del punt 3 de l’article 15 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 15. Justificació de les despeses i liquidació de les ajudes
3.g) Declaració responsable de la beneficiària de no ser subjecte deutor per resolució de procedència de reintegrament de subvencions.»

Vint-i-dos. S’afig un article 16 bis a l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 16 bis. Protecció de dades de caràcter personal
1. La gestió de les ajudes previstes en les presents bases comporta el tractament de dades de caràcter personal relatives a representants, havent de complir-se amb les mesures i garanties regulades en la normativa en matèria de protecció de dades, especialment el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades, i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
2. En el disseny de la sol·licitud, dels formularis, de l’aportació documental, en les publicacions i altres actes administratius hauran de tindre’s en compte els principis de protecció de dades. En concret, les dades personals seran adequades, pertinents i limitades al que siga necessari en relació amb els fins per als quals són tractades.
3. En la convocatòria s’inclourà la informació que ha de facilitar-se a les persones interessades en relació amb les seues dades de caràcter personal, de conformitat amb el que es preveu en els articles 13 i 14 del Reglament (UE) 2016/679 i l’article 11 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre.
Quan la persona sol·licitant, o el seu representant legal, aporte dades de caràcter personal de terceres persones en el procediment administratiu tindrà l’obligació d’informar-los dels següents aspectes:
– La comunicació d’aquestes dades a l’Administració per al seu tractament en l’àmbit de les seues competències i d’acord amb els fins del procediment.
– La possibilitat que l’Administració realitze consultes relacionades amb les seues dades per a comprovar, entre altres qüestions, la seua veracitat. Si aquesta consulta requereix autorització per llei per part de les persones les dades de les quals es consultaran, la persona sol·licitant, o el seu representant legal, haurà d’haver sol·licitat aquesta autorització, que estarà disponible a requeriment de l’Administració en qualsevol moment.
– La possibilitat i manera d’exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, limitació del tractament o oposició que l’assisteixen en relació amb el tractament de les seues dades personals.»

Vint-i-tres. S’afig un article 16 ter a l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 16 ter. Verificació de dades
D’acord amb el que s’estableix en la disposició addicional huitena de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i en l’article 4 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, l’òrgan gestor podrà verificar aquelles dades manifestades per les persones interessades amb la finalitat de comprovar l’exactitud d’aquestes.
La potestat de verificació inclou verificar la identitat de la persona sol·licitant o, si és el cas, del seu representant legal i consultar les següents dades que consten en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS): les subvencions i ajudes que li han sigut concedides, incloent-hi aquelles a les quals s’aplica la regla de minimis, i que la persona sol·licitant no està inhabilitada per a percebre subvencions.»
Vint-i-quatre. Es modifica la lletra b) de l’apartat 2 de l’article 18 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 18. Accions
2.b) AVALEM COMERÇ. Es consideraran susceptibles de rebre suport les inversions en equipament, obres i instal·lacions per a l’establiment comercial, incloent-hi les aplicacions informàtiques i despeses derivades de la creació d’una pàgina web vinculada a l’establiment, destinada a la implantació de la venda en línia o la integració en una plataforma en línia de comerç electrònic, als establiments situats o que s’implantaran a la Comunitat Valenciana.
Aquestes inversions es poden destinar a l’equipament per a l’exposició, l’emmagatzematge i venda del producte, la senyalització i identificació de l’establiment, sistemes de seguretat, accessibilitat, estalvi energètic, tractament de residus, etc.
Només se subvencionaran les obres realitzades en la zona de venda de l’establiment.
La inversió aprovada no podrà ser inferior a 3.000 euros i l’ajuda podrà arribar fins al 75 % de la inversió, amb el límit de 40.000 euros per establiment, i en un període de tres anys.»

Vint-i-cinc. S’afig un nou punt, el 4, a l’article 18 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 18. Accions
4. Es consideraran susceptibles de rebre suport les inversions en equipament per a l’exercici i desenvolupament dels oficis artesans.
La inversió aprovada no podrà ser inferior a 2.000 euros i l’ajuda podrà arribar fins al 75 % amb un límit de 30.000 euros per establiment o taller al qual estiga vinculat l’activitat, en un termini de 3 anys.»

Vint-i-sis. S’afig una lletra, la f), a l’apartat 1 de l’article 19 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 19. Documentació addicional
1.f) Projecte tècnic, en el cas de requerir-ho la naturalesa de l’actuació, el qual haurà de sotmetre’s a informe de l’oficina de supervisió de projectes o de tècnics de l’administració designats per aquesta, amb caràcter previ a la data de justificació. No obstant això, quan es tracte de projectes inclosos en l’article 2 del Reial decret 100/2010, de 5 d’agost, sobre visat col·legial obligatori, es podrà presentar el visat col·legial en lloc de l’informe de l’oficina de supervisió.»


Vint-i-set. S’afig una lletra, la g), a l’apartat 1 de l’article 19 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 19. Documentació addicional
1. g) Llicència municipal d’obres o justificant d’haver-la sol·licitada, en el cas de requerir-ho l’actuació plantejada.»

Vint-i-huit. S’afig un nou apartat, el 5, a l’article 20 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 20.Accions i beneficiàries
5. Les agrupacions professionals de comerç de segon i tercer grau sense ànim de lucre, amb àmbit intercomarcal o superior, podran accedir a aquesta ajuda que donarà suport a la realització de programes formatius específics per al desenvolupament de la competitivitat en el comerç, dirigits tant a les pimes comercials com als professionals del comerç, per a fomentar la professionalització del sector, formant els empresaris i treballadors en competències i capacitats per a fer front als nous reptes en la gestió comercial, a través d’un assessorament i acompanyament integral i personalitzat.
Aquesta formació es dirigirà als propietaris i gerents dels establiments comercials minoristes, i també al personal treballador d’aquests, així com als tècnics de les agrupacions de comerç, amb la finalitat de millorar o transformar els models de gestió.
Es consideraran despeses subvencionables les despeses de publicitat de l’acció, lloguer de local i equipament informàtic o audiovisual, material didàctic, professorat, programari (software), així com els costos indirectes de direcció i coordinació fins a un màxim del 10 % del cost de l’actuació.
L’ajuda podrà arribar fins al 100 % del cost de l’actuació subvencionada, amb un límit de 150.000 euros.»

Vint-i-nou. Es modifica la lletra a) de l’apartat 1 de l’article 21 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 21. Documentació addicional
1. La documentació que s’ha de presentar juntament amb la sol·licitud també inclourà:
a) Certificat del titular de la secretaria de l’entitat en el qual consten el dia de publicació de la corresponent convocatòria; la identificació de les agrupacions, associacions, gremis, federacions i altres unions, vinculats a l’entitat sol·licitant, si escau, o nombre d’empreses vinculades amb expressió de les que exerceixen una activitat comercial o artesana, segons siga procedent, d’acord amb el que s’estableix en els articles 6.8 o 6.9. Aquest certificat s’acompanyarà d’una acreditació bancària del nombre de rebuts girats periòdicament a les associades per al pagament de les quotes, o, en defecte d’això, la documentació equivalent. En cas de discrepància, i a l’efecte del còmput d’associades, es considerarà la quantitat més baixa de les dues.
Aquest certificat s’acompanyarà, així mateix, d’una relació de les agrupacions integrades en l’entitat sol·licitant, i de totes les persones associades a cadascuna d’aquestes, on consten les dades d’identificació, domicili, IAE/CNAE en el qual estan donats d’alta, així com la quota que paguen a l’agrupació a la qual pertanyen.»

Trenta. Es modifica la lletra c) de l’apartat 1 de l’article 21 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 21. Documentació addicional
1.c) Còpia actualitzada de la vida laboral d’un codi compte de cotització (el de l’entitat sol·licitant), emés per la Tresoreria General de la Seguretat Social, i currículum del personal tècnic, així com el personal que impartirà les actuacions formatives recollides en el punt 5 de l’article anterior.»

Trenta-un. Es modifica la lletra d) de l’apartat 1, de l’article 21 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 21. Documentació addicional
1.d) Estudi o metodologia proposada, si es pretén ajuda per a l’estudi previst en el punt 4 o les accions formatives del punt 5 de l’article anterior.»

Trenta-dos. S’afig una nova lletra e) a l’apartat 2 de l’article 21 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 21. Documentació addicional
2.e) Declaració responsable de cada participant en el programa formatiu, regulat en el punt 5 de l’article anterior, en la qual es detalle l’acció formativa realitzada i els objectius aconseguits, incloent-hi la conformitat de la pime comercial o professional participant, així com la declaració responsable de les ajudes de minimis obtingudes en l’exercici fiscal corrent i en els dos exercicis anteriors i de les ajudes rebudes per a la mateixa actuació.»

Trenta-tres. S’afig una nova lletra f) a l’apartat 2 de l’article 21 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:

«Article 21. Documentació addicional
2.f) Acreditació documental de la comunicació per part de l’agrupació de professionals de comerç, beneficiària de l’ajuda, a les empreses beneficiàries indirectes de la formació recollida en el punt 5 de l’article 20, de l’import estimat de l’ajuda en espècie a l’efecte del seu còmput, i l’advertència de l’obligació de computar-la als efectes establits en l’esmentat Reglament (UE) núm. 1407/2013, així com de la limitació d’aquesta a un màxim de 200.000 euros en un període de tres exercicis fiscals.».

Trenta-quatre. Es modifica l’apartat 3 de l’article 22 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 22. Accions i beneficiàries
3. Renovació dels mercats municipals, mitjançant la introducció o la millora d’equipament o d’instal·lacions que repercutisquen directament en l’activitat comercial, així com la reforma, incloent-hi les obres.

Les inversions podran consistir, entre altres, en obra civil, equipament, introducció de noves tecnologies i/o serveis, normalització d’imatge, estalvi energètic, millores mediambientals, tractament i eliminació de residus, càrrega i descàrrega o accessibilitat i recorregut interns.»

Trenta-cinc. Es modifica l’apartat 5 de l’article 22 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 22. Accions i beneficiàries
5. Adaptació de l’àrea contigua dels mercats municipals o d’àrees urbanes de concentració comercial. Seran susceptibles de rebre suport les inversions en equipament, instal·lacions o obres per a la millora de l’accessibilitat, tractament de residus, estalvi energètic i confort ambiental en aquests espais urbans. Les inversions proposades seran les definides en un estudi previ, extern a l’entitat sol·licitant, que complisca els requisits fixats en el punt 7 següent.»

Trenta-sis. Es modifica l’apartat 6 de l’article 22 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 22. Accions i beneficiàries
6. Adaptació de les infraestructures necessàries per a l’exercici de la venda no sedentària, mitjançant la introducció o la millora d’equipament o d’instal·lacions o obres, que repercutisquen directament en l’activitat comercial en convivència harmònica en espais multifuncionals en els quals puguen compatibilitzar-se diferents usos, derivats d’un estudi previ, extern a l’entitat sol·licitant, que complisca els requisits fixats en el punt 7 següent.»

Trenta-set. S’afig un nou apartat, el 9, a l’article 22 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 22. Accions i beneficiàries
9. L’ajuda màxima a rebre pels apartats 3, 5 i 6 d’aquest article podrà arribar fins al 90 % de l’actuació, fins als 300.000 euros entre les tres ajudes.
Es presentarà una sol·licitud per cada una de les actuacions que se sol·liciten dels apartats 3, 5 i 6. Si es presenta més d’una sol·licitud per beneficiària, seran prioritzades mitjançant un certificat signat pel titular de la secretaria de l’entitat local o, en cas contrari, es consideraran prioritzades segons l’ordre de presentació telemàtica d’aquestes.
Es concedirà una única ajuda per entitat local, llevat que les disponibilitats pressupostàries permeten concedir-ne més d’una per beneficiària, fins que s’esgote el crèdit disponible.
En tot cas, les actuacions constituiran projectes complets, totalment suficients per a la seua aplicació, funcionament o ús.»

Trenta-huit. S’afig un nou apartat, el 10, a l’article 22 de l’Ordre 22/2018, que queda redactat de la següent manera:

«Article 22. Accions i beneficiàries
10. Les entitats locals de la Comunitat Valenciana que siguen ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors podran accedir a ajudes per a la realització d’accions de promoció del comerç i l’artesania en les àrees comercials urbanes, mercats municipals i de venda no sedentària, incloent-hi, els bons de comerç, amb la finalitat de fomentar el consum en el comerç local. Podrà incloure accions promocionals del comerç i l’artesania, de foment del consum en el comerç local, així com les despeses corrents realitzades en la implantació d’una plataforma de venda en línia.
Aquesta ajuda podrà arribar fins al 90 % amb un límit de 50.000 euros.
Les campanyes de foment del consum en el comerç local només podran anar dirigides a les persones físiques i les societats mercantils i assimilades descrites com a pimes o micropimes que exercisquen l’activitat comercial o artesana en l’entitat local corresponent, que reunisquen els requisits establits en l’article 5.1.a, per a ser beneficiària.»


Trenta-nou. S’afig una nova lletra, la j), a l’apartat 1 de l’article 23 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:


«Article 23. Documentació addicional
1. j) Projecte tècnic, en el cas de requerir-ho la naturalesa de l’actuació, el qual haurà de sotmetre’s a informe de l’oficina de supervisió de projectes o de tècnics de l’Administració designats per aquesta, amb caràcter previ a la data de justificació. No obstant això, quan es tracte de projectes inclosos en l’article 2 del Reial decret 100/2010, de 5 d’agost, sobre visat col·legial obligatori, es podrà presentar el visat col·legial en lloc de l’informe de l’oficina de supervisió.»

Quaranta. S’afig una nova lletra, la k), a l’apartat 1 de l’article 23 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:


«Article 23. Documentació addicional
1.k) Certificat del titular de la secretaria de l’entitat on quede constància de la realització per part de l’entitat local de la campanya de promoció del «Dia del comerç local», en l’exercici anterior a la sol·licitud de l’ajuda.»

Quaranta-un. S’afig una nova lletra, la g), a l’apartat 2 de l’article 23 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:


«Article 23. Documentació addicional
2.g) En les subvencions en les quals se subvencionen obres, es presentaran els certificats d’obra, el certificat final d’obra i l’acta de recepció.»

Quaranta-dos. S’afig una nova lletra, la h), a l’apartat 2 de l’article 23 de l’Ordre 22/2018, que queda redactada de la següent manera:


«Article 23. Documentació addicional
2.h) En el cas de la realització d’accions de promoció del comerç, recollides en el punt 10 de l’article anterior, consistents en la implantació dels bons de comerç, certificat de la persona interventora de l’entitat corresponent, en la qual s’assenyalen les empreses incloses en la campanya de promoció, amb indicació del nom o raó social de les empreses participants, NIF o CIF, CNAE/IAE, import dels bons utilitzats en cada comerç participant en la campanya i subvenció concedida a cadascun d’aquests.»

linea
Mapa web