Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s'estableix el procediment per a reconèixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques. [2017/5227]

(DOGV núm. 8061 de 13.06.2017) Ref. Base de dades 005152/2017

DECRET 62/2017, de 19 de maig, del Consell, pel qual s'estableix el procediment per a reconèixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques.
[2017/5227]
Títol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte i àmbit territorial
Article 2. Règim jurídic i utilització de mitjans telemàtics
Article 3. Competència
Article 4. Persones titulars del dret
Títol II. Reconeixement de la situació de dependència
Capítol I. Reconeixement del grau de dependència
Secció primera. Procediment inicial
Article 5. Iniciació
Article 6. Esmena i tramitació
Article 7. Informe social d’entorn
Article 8. Valoració. Concepte i procediment
Article 9. Òrgans competents per a la valoració
Article 10. Emissió de dictamen tècnic
Article 11. Resolució del grau de dependència
Secció segona. Procediments de revisió de grau de dependència

Article 12. Revisió del reconeixement i grau de la situació de dependència
Article 13. Instrucció del procediment de revisió
Article 14. Resolució de la revisió del reconeixement i grau de la situació de dependència
Capítol II. Programa Individual d’atenció (PIA)
Article 15. Aprovació del Programa Individual d’Atenció
Article 16. Contingut del Programa Individual d’Atenció
Article 17. Seguiment del Programa Individual d’Atenció
Article 18. Revisió del Programa Individual d’Atenció
Capítol III. Suport Tècnic per a l’avaluació de la situació de dependència
Article 19. Comissió Tècnica Avaluadora de la Situació de Dependència
Capítol IV. Procediments de trasllats
Article 20. Trasllats ixents
Article 21. Trasllats entrants
Article 22. Trasllats temporals
Capítol V. Recurs d’alçada
Article 23. Recurs d’alçada
Títol III. Del sistema de serveis i prestacions en la Comunitat Valenciana
Capítol I. Disposicions generals
Article 24. Xarxa de centres i serveis públics i privats concertats del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana
Article 25. Disposicions per a la determinació de la quantia de les prestacions econòmiques
Article 26. Pagament de les prestacions econòmiques
Article 27. Disposicions per a la determinació de la quantia dels serveis
Article 28. Obligacions de les persones beneficiàries, els seus representants legals o persones hereves i dels centres i serveis d’atenció a les persones en situació de dependència
Capítol II. Catàleg de serveis i prestacions
Article 29. Serveis i prestacions econòmiques per a la promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana
Article 30. Serveis i prestacions per grau de dependència
Capítol III. Contingut de les prestacions econòmiques i serveis
Secció primera. Prestació econòmica d’assistència personal
Article 31. Definició, finalitat i requisits
Secció segona. Prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar

Article 32. Definició, finalitat i requisits
Secció tercera. Prestació econòmica vinculada al servei
Article 33. Definició, finalitat i requisits
Secció quarta. Prestació econòmica vinculada de garantia
Article 34. Definició i finalitat
Secció cinquena. Serveis de prevenció de la situació de dependència i promoció de l’autonomia personal.
Article 35. Definició i finalitat
Article 36. Intensitats
Secció sisena. Servei de teleassistència
Article 37. Definició i finalitat
Secció setena. Servei d’ajuda a domicili
Article 38. Definició i finalitat
Secció huitena. Servei de centre de dia i de nit
Article 39. Definició i finalitat
Secció novena. Servei d’atenció residencial
Article 40. Definició i finalitat
Capítol IV. Règim de compatibilitats
Article 41. Règim de compatibilitats dels serveis i prestacions econòmiques
Capítol V. Nivell addicional de protecció de la Generalitat
Article 42. Nivell addicional de protecció
Article 43. Reconeixement i pagament del nivell addicional de protecció
Disposicions addicionals
Primera. Homologació amb el reconeixement, declaració i qualificació de grau de discapacitat i la situació de gran invalidesa.
Segona. Persones ateses en la xarxa de centres i serveis públics o privats concertats.
Tercera. Suposats excepcionals d’assignació de serveis
Quarta. Efectes del silenci administratiu
Cinquena. Habilitació de centres i serveis d’atenció a persones en situació de dependència.
Sisena. Grau i nivell de dependència de les persones beneficiàries reconegudes amb anterioritat.
Setena. Finançament de les entitats locals i la seua contribució al Sistema per a l’Autonomia i Atenció a les persones en situació de Dependència de la Comunitat Valenciana.
Disposició transitòria
Única. Procediments iniciats amb anterioritat a l’entrada en vigor del present decret.
Disposició derogatòria
Única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Desplegament normatiu
Segona. Entrada en vigor.


PREÀMBUL

La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, regula les condicions bàsiques de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones en situació de dependència mitjançant la creació d’un Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i participació de totes les administracions públiques.
D’acord amb els articles 27, 28 i 29 de l’esmentada llei, correspon a les comunitats autònomes determinar els òrgans de valoració de la situació de dependència i establir els corresponents procediments, tant per al reconeixement de la situació de dependència i del dret per a les prestacions del sistema, com per a l’establiment del Programa Individual d’Atenció (PIA).
Segons estableix l’article 49.1.24 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de serveis socials, corresponent-li, per tant, desenvolupar en el seu àmbit territorial el model d’atenció integral establit en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència que, en l’article 11, assenyala que corresponen a les comunitats autònomes, entre altres, les funcions de planificar, ordenar, coordinar i dirigir, en l’àmbit del seu territori, els serveis de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones en situació de dependència; gestionar, en el seu àmbit territorial, els serveis i recursos necessaris per a la valoració i atenció de les persones en situació de dependència; i assegurar l’elaboració dels corresponents programes individuals d’atenció.
En conseqüència, el Decret 18/2011, de 25 de febrer, del Consell, pel qual estableix el procediment per a reconèixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones dependents, va establir el procediment per a reconèixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones en situació de dependència. No obstant això, donat el complex plantejament legal de l’esmentada Llei 39/2006, només l’experiència i la pràctica administrativa han permès conèixer l’autèntica dimensió que comporta l’atenció a la dependència.
Després de l’experiència obtinguda per la posada en marxa del procediment regulat en el decret adés mencionat, s’ha estimat necessari introduir determinades modificacions en el procés de reconeixement de la dependència i concessió de les prestacions corresponents, així com en els seus efectes econòmics retroactius, a fi d’obtenir la màxima eficàcia i celeritat en la tramitació dels expedients.
Cal destacar la integració dels serveis municipals d’atenció a la dependència en els serveis socials generals, canviant el model paral·lel i de duplicitat que s’estava desenvolupant en els municipis. Aquests serveis cohesionats donaran resposta a la ciutadania per la tramitació de la sol·licitud, junt amb l’informe social i la valoració de la persona en situació de dependència, ja que els serveis socials generals són els més pròxims i coneixedors de les situacions de dependència que afecten les persones. S’articula, per tant, un sistema públic d’atenció a les persones en situació de dependència, garantint-hi l’accessibilitat, protegint el seguiment i procurant una major celeritat al procediment, així com la proximitat amb la ciutadania.
Es fa necessari regular de forma conjunta les condicions i requisits d’accés i el règim econòmic aplicable, tant per a les prestacions com per als serveis d’atenció a la dependència, traslladant els criteris establits en les sentències del Tribunal Superior de Justícia sobre la capacitat econòmica de les persones beneficiàries. En definitiva, i per a aconseguir el principi de seguretat jurídica, es regula de forma clara i detallada el contingut dels serveis i prestacions econòmiques per a la promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana, amb especial menció de la denominada Prestació Vinculada de Garantia, com a mecanisme que assegura que cap persona, per falta de recursos, no serà privada del dret a obtenir un recurs residencial.
Així mateix, es considera oportú introduir els criteris acordats amb caràcter comú quant a la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar, i suport a cuidadors i cuidadores en l’entorn familiar, distingint entre els cuidadors familiars i no familiars, i incloent per als primers el caràcter voluntari del conveni especial amb la Seguretat Social, en els termes del Reial decret 615/2007, d’11 de maig.
En especial, es dedica el capítol IV del títol III del present decret a establir un règim de compatibilitats entre els distints serveis i prestacions, que permeta donar cobertura a totes les situacions en què es pot trobar la persona en situació de dependència, facilitant el seu desenvolupament personal i el màxim nivell d’autonomia personal.
Així, després de regular les diverses prestacions econòmiques i el seu règim econòmic, el decret estableix un nivell addicional de protecció de les prestacions, que es finançarà amb fons propis de la Generalitat.
Aquesta disposició està inclosa en el Pla Normatiu de l’Administració de la Generalitat per a 2017.
Per tot això, en virtut del que disposen els articles 31 i 33 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, oïdes les entitats més representatives del sector, amb els informes preceptius, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 19 de maig de 2017,


DECRETE

Títol I
Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit territorial
Aquest decret té com a objecte la regulació del procediment per al reconeixement de la possible situació de dependència de les persones, determinar la composició i funcions dels òrgans competents per a la seua valoració i establir el règim de requisits, condicions i compatibilitats dels serveis i prestacions econòmiques en matèria de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.


Article 2. Règim jurídic i utilització de mitjans telemàtics
1. Les competències assumides per la Generalitat en l’àmbit del reconeixement de la situació de dependència s’exerciran d’acord amb els principis i disposicions generals de comuna aplicació contingudes en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència; en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les administracions públiques; en la Llei de la Generalitat 9/2016, de 28 d’octubre, de regulació dels Procediments d’Emergència Ciutadana en l’Administració de la Comunitat Valenciana; i en la legislació en matèria d’hisenda pública i pressupostos.
2. En la tramitació dels procediments de valoració de la situació de dependència i assignació de serveis i prestacions econòmiques, s’utilitzaran mitjans electrònics, informàtics i telemàtics, amb respecte als requisits establits en la normativa vigent en la matèria esmentada.

3. El tractament de les dades de caràcter personal, obtingudes mitjançant la tramitació dels procediments a què es refereix aquest decret, s’ajustarà a les prescripcions establides en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, o norma que en el futur la puga substituir.

Article 3. Competència
La competència per al compliment de l’objecte del present decret correspondrà a la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Article 4. Persones titulars del dret
Seran titulars del dret al reconeixement de situació de dependència i accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques, entès en el seu conjunt com un dret subjectiu de ciutadania, les persones que, complint els requisits de l’article 5 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, residisquen a la Comunitat Valenciana.


Títol II
Reconeixement de la situació de dependència

Capítol I
Reconeixement del grau de dependència

Secció primera
Procediment inicial

Article 5. Iniciació
1. El procediment per al reconeixement inicial de la situació de dependència s’iniciarà a instància de la persona interessada, davant l’ajuntament de la Comunitat Valenciana on es trobe empadronada. També podrà iniciar-se pel seu representant legal o el seu guardador o guardadora de fet.
2. La sol·licitud es presentarà preferentment en el registre oficial de l’ajuntament del domicili de la persona sol·licitant. Així mateix, podrà presentar-se en els registres oficials de la Generalitat, o mitjançant qualsevol de les modalitats previstes en l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de Procediment administratiu comú de les administracions públiques.
3. La sol·licitud es formularà en el model normalitzat que la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència establirà i posarà a disposició de les persones interessades.
4. A les sol·licituds hauran d’acompanyar-se les següents dades, informació i documents, sense perjuí de l’homologació prevista en la disposició addicional primera d’aquest decret:
a) Document d’identitat (DNI, NIE o passaport)
b) Exemplar original d’informe de salut, a elaborar per l’administració pública sanitària en model normalitzat. Les persones que en el reconeixement, declaració i qualificació de grau de discapacitat tinguen reconegut el complement de la necessitat del concurs d’una altra persona amb una puntuació igual o superior a 45 punts estaran exemptes d’aportar l’informe de salut.
c) Manifestació per la persona sol·licitant, el seu representant legal o guardador o guardadora de fet, de la preferència per la prestació o servei a rebre, en model normalitzat que la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, establirà i posarà a disposició de les persones interessades.
d) En el cas que la persona beneficiària opte per la prestació de cuidadora o cuidador en l’entorn familiar haurà d’adjuntar compromís de permanència i de formació de la persona proposada com a cuidadora, en model normalitzat que la Conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, establirà i posarà a disposició de les persones interessades.

e) Quan la persona sol·licitant siga beneficiària d’algun dels serveis arreplegats en el catàleg de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, degudament acreditat per la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i opte per continuar rebent-lo, haurà d’adjuntar un informe social realitzat pel treballador o treballadora social col·legiat del servei esmentat, que servirà de base per a l’informe social d’entorn. Alhora, haurà d’aportar còpia del contracte i les tres últimes factures mensuals al mes anterior a la presentació de la sol·licitud.

f) Fitxa de manteniment de tercers als efectes de domiciliació bancària, en model normalitzat que la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència establirà i posarà a disposició de les persones interessades.
g) En el cas que la persona beneficiària opte pel servei de teleassistència haurà de manifestar la dita opció en model normalitzat que la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència establirà i posarà a disposició de les persones interessades.
h) Les persones que no tinguen la nacionalitat espanyola aportaran documentació acreditativa de la seua condició de resident, en la qual figure còpia del número d’identificació d’estrangers.
i) Per a les persones menors d’edat, a més de la fotocòpia del llibre de família, s’aportarà fotocòpia del document d’identitat si se’n disposa. De no disposar d’ell s’aportarà còpia del document d’identitat del pare, la mare o la persona que exercisca la tutoria legal.

j) En el cas de persones incapacitades o presumptes incapaces, haurà d’aportar-se la resolució judicial d’incapacitació o la interlocutòria d’internament en cas de sol·licitud de servei residencial.
k) Quan la persona interessada no autoritze expressament la consulta telemàtica de dades d’identitat, capacitat econòmica i residència, haurà d’aportar la documentació que les acredite, segons la normativa vigent en cada moment.
5. Les persones sol·licitants podran precisar o completar les dades i informació contingudes en els models normalitzats, acompanyant els documents que estimen oportuns, per a la seua incorporació a l’expedient.
6. Tindran preferència en la tramitació de les sol·licituds de reconeixement de la situació de dependència, aquelles que es fonamenten en situacions d’extraordinària i urgent necessitat o especial vulnerabilitat, degudament motivades a proposta dels serveis socials generals, les quals seran formalment declarades «d’emergència ciutadana» per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència.

Article 6. Esmena i tramitació
Revisat l’expedient, quan falte qualsevol de les dades, informació o documents esmentats en l’article 5, apartat 4 del present decret, es requerirà la persona interessada perquè, en els termes previst en l’article 68 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les administracions públiques, esmene la falta o acompanye els documents preceptius. En ambdós casos se l’advertirà que, si així no ho fera, se la tindrà per desistida de la petició, prèvia resolució, que haurà de ser dictada en els termes que preveu l’’article 21 del mateix text legal.

Article 7. Informe social d’entorn
1. Una vegada presentada tota la documentació de la persona sol·licitant i completat l’expedient, els serveis socials generals elaboraran un informe social d’entorn relatiu a les necessitats socials que tinga la persona interessada, que serà incorporat a l’expedient.
2. L’informe serà elaborat:
a) Quan la persona interessada residisca en el seu domicili, pel treballador o treballadora social dels serveis socials generals corresponents.
b) Quan la persona residisca en un recurs residencial públic, pel treballador o la treballadora social de l’esmentat recurs.
c) Quan la persona visca en residència pública de gestió privada, residència privada concertada o residència privada, pel treballador o treballadora social dels serveis socials generals corresponents al municipi en què es preste el servei.
d) Quan la persona es trobe en hospitals públics de llarga estada, pel treballador o la treballadora social del centre hospitalari esmentat.

e) Quan la persona es trobe en hospitals privats de llarga estada, pel treballador o la treballadora social dels serveis socials generals corresponents al municipi en què es trobe el centre hospitalari.

f) Quan la persona es trobe en institucions penitenciàries, pel treballador o la treballadora social del dit organisme.
3. En els casos de les lletres b) a f) de l’apartat anterior, els serveis socials generals que impulsen l’expedient sol·licitaran al treballador o treballadora social competent l’informe social d’entorn.
4. Per a la realització de l’informe social es comptarà amb la informació disponible facilitada per les o els professionals que, per raó de les seues competències, intervinguen en l’àmbit de la persona dependent, de la seua família o de la persona cuidadora.

Article 8. Valoració. Concepte i procediment
1. La valoració consisteix en la determinació tècnica del grau de dependència de les persones, mitjançant l’aplicació de diversos instruments i procediments d’avaluació.
2. El grau de dependència de la persona interessada es determinarà tenint en compte el que estableix el barem de valoració de la situació de dependència vigent en el moment de presentació de la sol·licitud, l’informe social d’entorn, l’informe de salut i si és el cas, els productes tècnics, ortesi i pròtesi que li hagen sigut prescrites o qualsevol document rellevant quant a les condicions socials o de salut que conste en l’expedient.
3. S’aplicarà l’instrument vigent segons el tram d’edat de la persona interessada, aplicant-se l’Escala de Valoració Específica (EVE) per a persones de 0 a 3 anys, i el Barem de Valoració de la Dependència (BVD) per a persones de més de 3 anys o instruments que en el futur els puguen substituir.
4. Una vegada emès l’informe social d’entorn, els serveis socials generals corresponents notificaran a la persona interessada la data i hora en què haja de realitzar-se la valoració.
5. Completada la recopilació de la informació, la persona professional competent aplicarà l’instrument de valoració vigent per a establir, si és el cas, la puntuació que determina el grau de dependència.

6. Si una vegada analitzada la documentació aportada la persona professional tinguera dificultats en la valoració, aquesta podrà demanar totes les dades addicionals necessàries sobre la situació personal, de salut, familiar i social de la persona sol·licitant.
7. La valoració es durà a terme en l’entorn habitual de la persona interessada, d’acord amb els criteris previstos en el barem de valoració de la situació de dependència, aprovat pel Reial decret 174/2011, d’11 de febrer, pel qual s’aprova el barem de valoració de la situació de dependència establit per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència o norma que en el futur la puga substituir. De forma excepcional, i degudament motivada, es podrà dur a terme la valoració en unes instal·lacions diferents al domicili de la persona sol·licitant.

8. En cas d’incompareixença no justificada de la persona interessada, se la podrà declarar decaiguda en el seu dret al tràmit.
9. Es produirà la caducitat del procediment quan la valoració fóra impossible per causes imputables a la persona sol·licitant.

Article 9. Òrgans competents per a la valoració
1. La valoració serà realitzada amb caràcter general per professionals al servei de les administracions públiques de l’àrea social o sanitària, amb la formació específica i acreditada per a valorar, la determinació de la qual s’efectuarà, atesos els criteris següents:
a) Quan la persona la situació de la qual haja de ser valorada residisca en el seu domicili, la valoració prevista en l’apartat anterior serà realitzada per professional dels serveis socials generals corresponents al domicili esmentat.
b) Quan la persona residisca en un recurs residencial públic de gestió pública, la valoració es durà a terme per professionals al servei de la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. En el cas que la titularitat pública siga municipal, la valoració la realitzaran els serveis socials generals corresponents.
c) Quan la persona visca en residència publica de gestió privada, residència privada concertada o residència privada, la valoració serà realitzada per professional dels serveis socials generals del municipi en què estiga ubicat el recurs.
d) Quan la persona es trobe en un centre penitenciari, la valoració es durà a terme per professional al servei de la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
e) En els casos relatius a menors d’edat inferior als tres anys que es troben en hospitalització de llarga estada, la valoració serà realitzada en el centre hospitalari per professional de l’àmbit social i sanitari de la conselleria amb competències en matèria de sanitat o, subsidiàriament, de la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

f) En els casos relatius a persones amb trastorn mental greu i altres patologies relacionades amb la salut mental, la valoració es realitzarà a través dels centres de les unitats de salut mental de la xarxa pública assistencial.
g) En el cas de persones hospitalitzades en hospitals públics de llarga i mitjana estada, la valoració serà realitzada per professional de l’àmbit social i sanitari de la conselleria amb competències en matèria de sanitat o, subsidiàriament, de la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
h) En el cas de persones hospitalitzades en hospitals privats de llarga i mitja estada, la valoració serà realitzada per professional dels serveis socials generals serveis socials generals corresponents a la ubicació del centre hospitalari.

2. No obstant les regles generals contingudes en l’apartat anterior, excepcionalment la valoració podrà ser assignada per la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència a professional diferent, respectant el perfil social o sanitari del que per aplicació d’aquelles correspondria, quan en el cas concret concórreguen circumstàncies especials en la persona que ho facen precís, les quals quedaran reflectides i motivades en l’expedient.

Article 10. Emissió de dictamen tècnic
1. Una vegada efectuada la valoració, l’òrgan valorador competent emetrà un dictamen tècnic amb indicació del grau de dependència proposat i especificació dels serveis o prestacions a què la persona puga optar, en virtut del seu grau i circumstàncies personals; dictamen que serà elevat a la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència.
2. Els graus de dependència s’obtindran d’acord amb la següent taula, tot això sense perjuí de les variacions que es realitzen per la normativa bàsica corresponent:

Grau de dependència Puntuació segons barem
Grau 0. No dependent 0-24
Grau I. Dependència moderada 25-49
Grau II. Dependència severa 50-74
Grau III. Gran dependència 75-100

3. Rebut l’expedient en la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, aquesta a la vista del dictamen tècnic resoldrà sobre el reconeixement i grau de dependència de la persona sol·licitant, sense perjuí que el personal tècnic o facultatiu de l’òrgan valorador o que en depenga, puga revisar les valoracions provinents d’altres administracions públiques.
4. Excepcionalment si s’advertira la falta de documents, informació o dades preceptives, se’n requerirà l’esmena de la persona interessada o, si és el cas, de l’òrgan administratiu intervinent en primer lloc, en els termes establits en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les administracions públiques.

Article 11. Resolució del grau de dependència
1. La persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, dictarà una resolució expressa i per escrit sobre el reconeixement de la situació de dependència i el seu grau. S’hi determinarà els serveis, prestacions o qualsevol altra condició que corresponguen a la persona sol·licitant en funció del grau establit, així com la seua compatibilitat o no, degudament motivada, amb les preferències expressades per la persona interessada. La resolució esmentada es notificarà a la persona interessada i als serveis socials generals corresponents.
2. La qualificació a què es refereix l’apartat anterior haurà de formular-se amb caràcter definitiu o temporal, segons la previsió sobre la possible millora o agreujament de la persona interessada, tot això de conformitat amb el que estableix l’article 30 i concordants de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. En aquests casos la temporalitat màxima que puga establir-se serà de 3 anys.
3. En el cas de persones de 0 a 3 anys, la validesa de la resolució de grau de dependència serà fins al compliment dels 3 anys. En el cas de persones a partir de 3 anys la validesa de la resolució de grau de dependència serà fins a la majoria d’edat. En ambdós casos les revisions es realitzaran d’ofici.
4. El termini màxim per a dictar i notificar la resolució de grau esmentada és de tres mesos, computant-se des de la data de registre d’entrada de la sol·licitud en el registre de l’òrgan competent per a la seua tramitació. Transcorregut el termini esmentat sense que haja sigut dictada i notificada resolució expressa, d’acord amb el que estableix la Llei 9/2016, de 28 d’octubre, de regulació dels Procediments d’Emergència Ciutadana en l’Administració de la Comunitat Valenciana, s’entendrà, en tot cas, estimada la sol·licitud formulada per la persona interessada per silenci administratiu, sense perjuí de l’obligació de l’administració de resoldre expressament. En el cas de revisions de grau de dependència reconegut instades d’ofici, de les quals pogueren derivar-se efectes desfavorables per a la persona interessada, el procediment s’entendrà caducat, ordenant-se l’arxivament de les actuacions.

Secció segona
Procediments de revisió de grau de dependència

Article 12. Revisió del reconeixement i grau de la situació de dependència
1. El grau de dependència podrà ser objecte de revisió, a instància de la persona interessada, del seu representant legal o del seu guardador o guardadora de fet, amb la documentació facultativa que ho justifique, mitjançant la presentació de la sol·licitud segons model normalitzat que la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència establirà i posarà a disposició de les persones interessades. També podrà realitzar-se d’ofici per la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, després de la instrucció del corresponent procediment.
2. La revisió del reconeixement i grau de la situació de dependència podrà instar-se en els termes de l’apartat anterior, per alguna de les causes següents:
a) Millora o empitjorament de la situació de dependència.
b) Error de diagnòstic o error en l’aplicació del corresponent barem o escala.
c) Que la persona siga menor d’edat i, en aquest cas, les revisions es realitzaran d’ofici atenent als criteris establits en l’article 11, apartat 4, del present decret.
d) Que el grau haguera sigut reconegut amb caràcter provisional per la previsió de millora o empitjorament per evolució patològica, i en aquest cas l’administració iniciarà d’ofici la revisió del grau de dependència reconegut.
3. El procediment s’instarà en els mateixos termes del que preveu l’article 5, apartats 1, 2 i 3 per al reconeixement inicial de la situació de dependència.

Article 13. Instrucció del procediment de revisió
Promoguda la revisió, la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència tramitarà el procediment d’acord amb els preceptes dels capítols III i IV del títol IV de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les administracions públiques, i realitzarà d’ofici quantes actuacions resulten necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals haja de dictar-se la resolució.


Article 14. Resolució de la revisió del reconeixement i grau de la situació de dependència
1. La persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, dins del termini màxim previst en l’article 11, apartat 5 d’aquest decret, dictarà i notificarà resolució expressa en el procediment incoat per a revisar el reconeixement i grau de la situació de dependència.

2. La resolució consistirà en la confirmació o modificació del grau de dependència anterior.
3. Quan la resolució no es dicte en el termini de tres mesos, la sol·licitud s’entendrà, en tot cas i d’acord amb el que estableix la Llei 9/2016, de 28 d’octubre, de regulació dels Procediments d’Emergència Ciutadana en l’Administració de la Comunitat Valenciana, estimada per silenci administratiu, sense perjuí de l’obligació de l’administració de resoldre expressament.
4. Si la modificació de grau implica modificació del Programa Individual d’Atenció, s’efectuaran d’ofici les actuacions pertinents a fi de dictar el nou Programa Individual d’Atenció.


Capítol II
Programa Individual d’Atenció (PIA)

Article 15. Aprovació del Programa Individual d’Atenció
1. En el cas de compatibilitat de les preferències exposades per la persona interessada amb l’informe social d’entorn i el reconeixement del grau de dependència, determinada en la resolució del grau de dependència segons el que preveu l’article 11.1 del present decret, la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència emetrà automàticament la resolució aprovant el Programa Individual d’Atenció (d’ara endavant PIA), segons les preferències expressades per la persona interessada.
2. En el cas d’incompatibilitat de les preferències exposades per la persona interessada amb l’informe social d’entorn i el reconeixement del grau de dependència determinada en la resolució del grau de dependència, segons el que preveu l’article 11, apartat 1 d’aquest decret, la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència elaborarà una proposta de PIA.

3. La proposta esmentada serà notificada a la persona interessada perquè efectue en el termini de quinze dies davant la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, les al·legacions que crega oportunes, que seran estudiades amb caràcter previ a dictar la corresponent resolució. Transcorregut el termini esmentat, sense haver-se formulat al·legacions, la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència resoldrà el PIA d’acord amb la proposta realitzada.
4. Si en el termini conferit s’efectuaren al·legacions, aquestes seran estudiades per la Comissió Tècnica Avaluadora de la Situació de Dependència regulada en l’article 19 del present decret, que informarà, a la vista de l’expedient, sobre la proposta de PIA idònia per a la persona interessada. A la vista de l’informe la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, emetrà resolució aprovant el PIA, que serà notificada a la persona interessada.
5. La resolució de PIA haurà de dictar-se i notificar-se en el termini màxim de tres mesos des de la data de la resolució del grau. Transcorregut aquest termini sense que haja sigut dictada i notificada resolució expressa s’entendrà, en tot cas i d’acord amb el que estableix la Llei 9/2016, de 28 d’octubre, de regulació dels Procediments d’Emergència Ciutadana en l’Administració de la Comunitat Valenciana, estimada per silenci administratiu, sense perjuí de l’obligació de l’administració de resoldre expressament. En el cas de revisions instades d’ofici de què pogueren derivar-se efectes desfavorables per a la persona interessada, el procediment s’entendrà caducat, ordenant-se l’arxivament de les actuacions.
6. Si transcorregut el termini indicat en l’apartat anterior no s’haguera resolt el corresponent servei o prestació, el dret a la prestació o servei tindrà efectes des de l’endemà del compliment de l’esmentat termini màxim per a resoldre, i en tot cas des dels sis mesos comptats des de l’endemà de la data de sol·licitud inicial.

Article 16. Contingut del PIA
El PIA tindrà el contingut següent:
1. Identificació de la persona en situació de dependència.
2. Servei o serveis reconeguts, amb la indicació de les condicions específiques de la prestació d’aquests, així com de l’aportació econòmica en aquells supòsits establits en l’article 25 del present decret. Si és el cas, quan el dret al servei s’haguera generat abans de la resolució, se n’establirà la compensació retroactiva en funció de les circumstàncies del cas.
3. Prestació o prestacions, amb la indicació de les seues condicions específiques, així com els seus possibles efectes retroactius.
4. Obligacions de la persona en situació de dependència.

Article 17. Seguiment del PIA
1. Una vegada resolt el PIA, els serveis socials generals que hagen conegut de l’expedient, en faran el seguiment per a l’efectiva execució, especialment quan es tracte de serveis o prestacions a rebre en el domicili. Excepcionalment aquest seguiment es podrà assignar a un altre òrgan de seguiment.
2. A aquests efectes la resolució d’aprovació del PIA podrà ser consultada pels serveis socials generals, a través de mitjans telemàtics, mitjançant l’accés al sistema de gestió de l’autonomia personal i l’atenció a persones en situació de dependència.
3. La direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència elaborarà un protocol tècnic de seguiment del PIA, en què s’especificarà com a mínim la periodicitat i el contingut bàsic de l’informe de seguiment a realitzar i l’òrgan competent per a realitzar-lo.
4. En els casos en què es produïsca variació en la situació de la persona en situació de dependència que determine l’extinció del servei o prestació concedida, la persona titular del servei, centre o persona cuidadora en l’entorn familiar estarà obligada a comunicar a la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència aquella circumstància dins d’un termini màxim d’un mes des de la data en què es produïsca.
5. De la mateixa manera i en el mateix termini es procedirà en cas de mort de la persona en situació de dependència.

Article 18. Revisió del PIA
1. El PIA podrà ser objecte de revisió per a la seua actualització a instància de la persona interessada, del seu representant legal o del seu guardador o guardadora de fet, amb informe motivat dels serveis socials generals o, si és el cas, dels serveis socials que designe la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, sempre que s’acredite una variació en les condicions de salut o en la situació de l’entorn social que pogueren motivar una modificació del servei o prestació econòmica reconeguda.
2. La presentació de la sol·licitud es realitzarà segons model normalitzat que la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència establirà i posarà a disposició de les persones interessades.
3. Alhora, es podrà iniciar d’ofici quan, com a conseqüència dels informes de seguiment del PIA, es determine de manera motivada que el recurs o prestació ha deixat de ser l’idoni per a la persona interessada, o quan es produïsca una revisió del grau de dependència reconegut, sempre que aquesta implique una modificació de les prestacions econòmiques o serveis rebuts.
4. El termini de resolució tant en els procediments d’ofici com en els iniciats a instància de la persona interessada, serà de sis mesos com a màxim.
5. La data d’efectivitat del nou recurs serà la de la resolució de revisió i, si aquesta no es produeix dins dels sis mesos posteriors a la sol·licitud de la persona en situació de dependència, la data d’efectivitat es produirà als sis mesos comptats des de l’endemà de la presentació de la sol·licitud.
6. Per al cas de revisions de grau a la baixa la data d’efectes del PIA revisat serà la data de la seua resolució.
7. L’actualització de l’import de les prestacions econòmiques i de les corresponents taxes per la prestació de serveis no tindrà caràcter de revisió PIA.


Capítol III
Suport tècnic per a l’avaluació de la situació de dependència

Article 19. Comissió Tècnica Avaluadora de la Situació de Dependència
1. La Comissió Tècnica Avaluadora de la Situació de Dependència és un òrgan tècnic col·legiat adscrit a la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència.

2. Estarà composta per un mínim de set persones i un màxim d’onze.
3. Composició:
Presidència. Serà exercida per una persona funcionària adscrita al centre directiu amb competència en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència.
Secretaria. Serà exercida per una persona funcionària adscrita al centre directiu amb competència en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència.
Vocalies. Entre cinc i nou persones vocals, d’entre personal funcionari amb perfil professional social o sanitari. S’assegurarà almenys quatre perfils professionals diferents per a garantir la multidisciplinarietat de la comissió. Així mateix, es procurarà incorporar un perfil professional especialista en infància.
Totes elles seran designades per la persona titular de la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
En tot cas, es procurarà que en la composició de la comissió es respecte el principi de paritat entre homes i dones.
4. Seran funcions de la comissió:
a) Emetre informe quan la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència haja realitzat una proposta de PIA, i la persona interessada hi haja formulat al·legacions.
b) Emetre informe sobre els recursos contra les resolucions de grau o de PIA previ a la resolució definitiva.
c) Prestar assistència tècnica i assessorament al personal que participa en el procés de valoració de la situació de dependència i assignació de serveis o prestacions.
d) Establir criteris tècnics per a la supervisió de l’aplicació dels instruments de valoració vigents en cada moment.
e) Resoldre les qüestions que li siguen trasllades per part dels distints serveis amb funcions en matèria de promoció de l’autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència.
f) Resoldre les qüestions o emetre un informe petició de la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència.
g) Totes altres aquelles funcions que li siguen atribuïdes normativament.


Capítol IV
Procediments de trasllats

Article 20. Trasllats ixents
Les persones amb expedient obert de sol·licitud de reconeixement de situació de dependència, siga quin en siga l’estat de tramitació, que desitgen traslladar-se a una altra comunitat autònoma, hauran de sol·licitar davant la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, el trasllat d’expedient, mitjançant la presentació del model normalitzat que la conselleria competent en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, establirà i posarà a disposició de les persones interessades, i al qual, si és el cas, adjuntarà la documentació que acredite l’empadronament en el lloc de destinació.

Article 21. Trasllats entrants
1. En el cas de trasllats provinents d’altres comunitats autònomes, després de la comunicació per la comunitat autònoma d’origen a la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, es requerirà la persona interessada per a omplir la sol·licitud de trasllat, aportant document d’identitat i volant d’empadronament que acredite la residència en un municipi de la Comunitat Valenciana, excepte si la persona sol·licitant dóna el seu consentiment exprés a la consulta telemàtica d’aquestes dades amb altres administracions públiques.
2. Amb caràcter general haurà d’adjuntar-se tota la documentació vinculada al reconeixement del grau de dependència i al PIA, referida en l’article 5.4 del present decret, quan aquesta no obrara en l’expedient de trasllat. Al llarg del procediment, podrà requerir-se quanta documentació es considere pertinent per a l’adequada resolució de l’expedient.

3. Si la persona sol·licitant tinguera reconegut un grau de dependència, la seua resolució tindrà validesa a la Comunitat Valenciana, tal com estableix l’article 28.2 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència
4. En aquells casos en què la persona sol·licitant tinguera reconegut un recurs en la comunitat autònoma d’origen, es determinarà un nou PIA per part de la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència, segons el que estableix el present decret. L’administració d’origen mantindrà l’abonament de les corresponents prestacions econòmiques de conformitat amb el que estableix la normativa bàsica estatal.

Article 22. Trasllats temporals
En el cas de desplaçaments temporals, d’acord amb el que estableix l’article 10 del Reial decret 1.051/2013, de 27 de desembre, pel qual es regulen les prestacions del Sistema per a l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència, establides en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, les persones en situació de dependència amb un PIA aprovat i que es troben desplaçades de la seua residència habitual dins del territori espanyol, mantindran el dret i reserva del servei i continuaran percebent la prestació econòmica a càrrec de la Generalitat, en els termes de la normativa bàsica estatal.


Capítol V
Recurs d’alçada

Article 23. Recurs d’alçada
1. Les persones interessades podran presentar recurs d’alçada, en el termini d’un mes des de la data de la notificació, tant de la resolució de reconeixement de la situació i grau de dependència, com de la resolució d’aprovació del Programa Individual d’Atenció, davant l’òrgan que haja dictat l’esmentada resolució o davant la secretaria autonòmica amb competències en matèria de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
2. L’òrgan competent per a la resolució del recurs esmentat serà la secretaria autonòmica amb competències en matèria de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
3. Transcorregut el dit termini sense haver-se interposat el recurs, la resolució expressa serà ferma a tots els efectes.
4. El termini màxim per a dictar i notificar la resolució del recurs serà de tres mesos.


Títol III
Del sistema de serveis i prestacions en la Comunitat Valenciana

Capítol I
Disposicions generals

Article 24. Xarxa de centres i serveis, públics i privats concertats, del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana
Als efectes del que disposa aquest decret es consideren en la xarxa de centres i serveis del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana, els següents:
a) Centres i serveis públics de titularitat de la Generalitat i dels seus organismes o entitats dependents.
b) Centres i serveis públics de titularitat de les entitats locals de la Comunitat Valenciana, o dels seus organismes o entitats dependents.
c) Centres i serveis privats d’entitats sense ànim lucratiu subvencionats per la Generalitat o integrats en el règim de concert social per la Generalitat.
d) Centres i serveis privats la titularitat del qual és d’empreses mercantils que disposen de places mitjançant contractació pública per la Generalitat, per a la prestació dels serveis de promoció de l’autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència.

Article 25. Disposicions per a la determinació de la quantia de les prestacions econòmiques
1. L’import de les prestacions econòmiques, sense perjuí dels nivells addicionals de protecció establits en aquest decret, serà l’establit reglamentàriament per Reial Decret del Govern per a cada tipus i grau, d’acord amb el que estableix l’article 20 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
2. Si la persona beneficiària d’alguna de les prestacions econòmiques del sistema percebera qualsevol altra prestació d’anàloga naturalesa o finalitat de les citades en l’article 31 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i en particular les que s’indiquen a continuació, l’import d’aquestes es deduirà de la quantia inicial d’aquelles per aplicació de la norma estatal:
a) El complement de gran invalidesa regulat en l’article 196.4 del text refós de Llei General de la Seguretat Social, aprovada per Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre (d’ara endavant TRLGSS)

b) El complement de l’assignació econòmica per fill o filla a càrrec major d’edat amb un grau de discapacitat igual o superior al 75 per cent, previst en l’article 353.2.c) del TRLGSS.
c) El complement per necessitat de tercera persona de la pensió d’invalidesa no contributiva, previst en l’article 364.6 del TRLGSS.
d) El subsidi per ajuda de tercera persona, previst en l’article 8 i Disposició transitòria única del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social.
3. Quan del resultat d’aquesta operació l’import resultant siga inferior a les quanties mínimes de les prestacions econòmiques establides pel reial decret a què fa referència l’article 20 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, es garantirà l’import d’aquestes últimes.

Article 26. Pagament de les prestacions econòmiques
Les prestacions econòmiques regulades en aquest decret es meritaran mensualment i seran abonades mitjançant transferència bancària a un compte de titularitat de la persona beneficiària, en els cinc primers dies del mes següent al de la prestació del servei.

Article 27. Disposicions per a la determinació de la quantia dels serveis
Les persones beneficiàries d’un servei únicament hauran d’efectuar aportació econòmica en aquells supòsits arreplegats en norma amb rang legal de la Generalitat, quant a les taxes per prestació de serveis d’atenció social.

Article 28. Obligacions de les persones beneficiàries, els seus representants legals o persones hereves, i dels centres i serveis d’atenció a les persones en situació de dependència
1. Les persones en situació de dependència i, si és el cas, els seus representants legals o les persones hereves d’aquelles, estaran obligades a subministrar tota la informació i dades que els siguen requerides per l’òrgan competent de l’administració per a la valoració del seu grau de dependència i per al seguiment de les prestacions, a comunicar tot tipus d’ajudes personalitzades que reben, a aplicar les prestacions econòmiques a les finalitats d’atenció a les persones en situació de dependència per a les quals van ser atorgades, i a qualsevol altra obligació prevista en la normativa vigent.
2. Les persones mencionades en l’apartat anterior estaran obligades en concret a:
a) Facilitar directament, o a través del seu representant, tota la informació i dades que li siguen requerides i que resulten necessàries perquè l’administració puga verificar l’aplicació a la seua finalitat de les quantitats satisfetes, així com per a realitzar quantes comprovacions o actuacions es consideren necessàries.
b) Destinar les prestacions econòmiques a les finalitats per a les quals van ser reconegudes, així com a justificar-ne l’aplicació, d’acord amb la normativa vigent en cada moment.
c) Comunicar a l’òrgan competent de l’administració qualsevol variació de circumstàncies que puguen afectar el dret, el contingut o la quantia de la prestació econòmica en el termini màxim d’un mes a comptar des que la variació esmentada es produïsca.
3. Si s’incompliren les obligacions establides en els apartats anteriors i, com a conseqüència d’això, se’n derivaren quanties indegudament percebudes de les prestacions econòmiques, estaran obligades al seu reintegrament, tramitant-se a l’efecte l’oportú procediment quan escaiga, sense perjuí de les sancions que pogueren derivar-se, tot això d’acord amb el que estableix la Llei de la Generalitat 1/2015, de 6 de febrer, d’Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i Subvencions, o norma que en el futur poguera substituir-la.
4. Per a l’execució del que disposa l’apartat anterior, la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència aplicarà el que disposa la normativa reguladora en matèria de subvencions.
5. Els centres i serveis acreditats d’atenció a les persones en situació de dependència estaran obligats de comunicar a la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, en el termini màxim de 10 dies, qualsevol variació o modificació substancial en les circumstàncies de la persona en situació de dependència que tinguen com a usuària, així com a col·laborar en el seguiment de les prestacions en la forma que s’establisca per la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.


Capítol II
Catàleg de serveis i prestacions

Article 29. Serveis i prestacions econòmiques per a la promoció de l’autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana
1. De conformitat amb el que estableix l’article 15 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, el catàleg de serveis del Sistema per a l’Autonomia Personal i Atenció a Persones en situació de Dependència a la Comunitat Valenciana està configurat pels següents:
a) Serveis de prevenció de la situació de la dependència i serveis de promoció de l’autonomia personal.
b) Servei de teleassistència.
c) Servei d’ajuda a domicili:
I. Serveis relacionats amb l’atenció personal en la realització de les activitats de la vida diària.
II. Serveis relacionats amb l’atenció de les necessitats domèstiques o de la llar, que hauran de prestar-se conjuntament amb els assenyalats en la lletra c), punt I.
d) Servei de centre dia i de nit:
I. Centre de dia per a majors.
II. Centre de dia per a menors de 65 anys.
III. Centre de dia d’atenció especialitzada.
IV. Centre de nit.
e) Servei d’atenció residencial:
I. Residència per a persones majors dependents.
II. Centre d’atenció a persones en situació de dependència, quant als distints tipus de diversitat funcional.
2. Aquests serveis adés descrits, es regulen sense perjuí del que preveu l’article 14 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut.
3. Sense perjuí del què estableix l’apartat primer, la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència per a la prestació del servei podrà ampliar el catàleg de serveis del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana.
4. De conformitat amb el que estableixen els articles 14 i 17 a 20 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, les prestacions econòmiques del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana, són:

a) La prestació econòmica vinculada al servei.
b) La prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar.
c) La prestació econòmica d’assistència personal.
5. Tindran dret a les prestacions econòmiques regulades en aquest decret totes aquelles persones que complisquen les condicions establides per a l’accés a cada una d’elles en les disposicions vigents, el PIA de les quals les contemple com a modalitat d’intervenció més adequada a les necessitats de la persona beneficiària, segons el seu grau de dependència.
6. Per al seu reconeixement a favor de les persones beneficiàries, es tindrà en consideració la regulació del règim de compatibilitats dels serveis i prestacions econòmiques regulades en aquest decret.

Article 30. Serveis i prestacions per grau de dependència
Tenint en compte la prioritat fixada en l’article 14.6 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, els serveis i prestacions que corresponen als graus de dependència són els següents:

a) Grau III. Gran dependència.
I. Serveis:
– De prevenció de la situació de la dependència i serveis de promoció de l’autonomia personal.
– De teleassistència.
– D’ajuda a domicili
– De centre de dia.
– De centre de nit.
– D’atenció residencial.
II. Prestacions econòmiques:
– Prestació econòmica d’assistència personal.
– Prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar.
– Prestació econòmica vinculada al servei, en els supòsits previstos en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència
– Prestació vinculada de garantia
b) Grau II. Dependència severa.
I. Serveis:
– De promoció de l’autonomia personal i prevenció de situacions de dependència.
– De teleassistència.
– D’ajuda a domicili.
– De centre de dia.
– De centre de nit.
– D’atenció residencial.
II. Prestacions econòmiques:
– Prestació econòmica d’assistència personal.
– Prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar.
– Prestació econòmica vinculada al servei, en els supòsits previstos en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
– Prestació vinculada de garantia.
c) Grau I. Dependència moderada.
I. Serveis:
– De promoció de l’autonomia personal i prevenció de situacions de dependència.
– De teleassistència.
– D’ajuda a domicili.
– De centre de dia.
– De centre de nit.
– D’atenció residencial per a persones amb diversitat funcional.
II. Prestacions econòmiques:
– Prestació econòmica d’assistència personal.
– Prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar.
– Prestació econòmica vinculada al servei, en els supòsits previstos en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, en consonància amb el catàleg de serveis del sistema per a l’autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana corresponent al grau I.
– Prestació vinculada de garantia per a persones amb diversitat funcional.


Capítol III
Contingut de les prestacions econòmiques i els serveis

Secció primera
Prestació econòmica d’assistència personal

Article 31. Definició, finalitat i requisits
1. La prestació econòmica d’assistència personal té com a finalitat la promoció de l’autonomia de les persones en situació de dependència en qualsevol dels seus graus per raó de la seua diversitat funcional. El seu objectiu és contribuir a la contractació d’una assistència personal, durant un nombre d’hores, que facilite a la persona beneficiària l’accés a l’educació o al treball, o bé possibilitar una major autonomia en l’exercici de les activitats bàsiques de la vida diària, la seua inclusió i participació en la comunitat en els termes que preveu la Convenció de Nacions Unides de Drets de les Persones amb Discapacitat, sempre que hi concórreguen els requisits fixats a continuació.

2. Tindran dret a obtenir aquesta prestació econòmica d’assistència personal, les persones en què concórreguen acumulativament aquests requisits:
a) Que hagen sigut valorades en qualsevol dels graus de situació de dependència previstos en el present decret, per raó de la seua diversitat funcional.
b) Que tinguen complits els 3 anys d’edat.
c) Que tinguen capacitat, per si o a través del seu representant legal o guardador o guardadora de fet, per a determinar els serveis que requerisquen, exercir el seu control i impartir instruccions a la persona encarregada de l’assistència personal.
d) Que el PIA prescriga la idoneïtat d’aquesta prestació.
e) Que complisquen els requisits generals arreplegats en l’article 5 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
3. La persona encarregada de l’assistència personal haurà de reunir i acreditar els requisits següents:
a) Ser major d’edat en la data de firma del contracte.
b) Estar empadronada a la Comunitat Valenciana.
c) Reunir les condicions de capacitat i idoneïtat per a prestar l’assistència personal, que es valoraran directament per la persona usuària, tenint en compte la seua llibertat de contractació, sense que la valoració esmentada eximisca la persona encarregada de l’assistència personal, de l’obligació de reunir i acreditar els requisits. La idoneïtat haurà de ser ratificada pels serveis socials generals en el primer informe de seguiment.
d) Prestar els serveis mitjançant contracte laboral subscrit amb la persona beneficiària o el seu representant legal.
e) Acreditar el compliment de les seues obligacions d’afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social, d’acord amb la legislació vigent en la matèria.
f) No ser cònjuge o persona amb relació anàloga a la conjugal, fill o filla, pare o mare, així com persones acollidores i parents per consanguinitat o afinitat fins al quart grau, amb la persona beneficiària.

g) Acreditar la formació d’atenció social i sanitària a persones en el domicili i els altres requisits establits normativament. A l’efecte es valoraran a més de les titulacions, l’experiència laboral en centres i programes d’atenció i promoció a persones en situació de dependència, o en serveis d’assistència personal. Així mateix, es valorarà la formació i experiència laboral i la idoneïtat per a l’atenció específica de la tipologia de la diversitat funcional, que serà valorada en el primer informe de seguiment pels serveis socials generals.

4. Les empreses, entitats o persones professionals prestadores del servei d’assistència personal hauran de reunir i acreditar els requisits següents:
a) Prestar els serveis a la Comunitat Valenciana.
b) Estar degudament acreditades per la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència per a la prestació del servei.

c) Prestar el servei mitjançant contracte amb la persona beneficiària o el seu representant legal.
d) Acreditar el compliment de les seues obligacions d’afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social, d’acord amb la legislació vigent en la matèria.
e) Acreditar la formació d’atenció social i sanitària a persones en el domicili de les persones que presten el servei i els altres requisits establits normativament.
5. El reconeixement de la prestació econòmica d’assistència personal no es perdrà pel fet de que se substituïsca la persona o persones encarregades de l’assistència esmentada, sempre que la persona beneficiària o el seu representant legal acredite que la nova persona assistent compleix amb tots els requisits formals i contractuals que s’estableixen en el present decret.
6. La Generalitat no formarà part ni serà responsable en cap cas de la relació contractual establida.

Secció segona
Prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar

Article 32. Definició, finalitat i requisits
1. Constitueixen cures en l’entorn familiar l’atenció prestada a persones en situació de dependència en el seu domicili per persones de la família o del seu entorn, no vinculades a un servei d’atenció professionalitzada.
2. La prestació econòmica compleix la finalitat social de recolzar econòmicament la labor que la persona cuidadora desenvolupa en l’entorn familiar i d’aconseguir la permanència de les persones en situació de dependència en el seu nucli convivencial d’origen, quan així ho desitge la persona beneficiària i es considere idònia l’atenció en el PIA.

3. Per a percebre la quantia de l’esmentada prestació, el seu PIA haurà de declarar que la persona beneficiària ha acreditat per qualsevol mitjà vàlid en dret, des de l’inici del procediment de reconeixement de la situació de dependència i accés a les prestacions del sistema:
a) Estar sent atesa mitjançant cures en l’entorn familiar per una persona cuidadora que complisca els requisits que s’estableixen en el present article.
b) El seu habitatge compleix els requisits d’habitabilitat que la fan apta per a la seua utilització en funció del seu grau de dependència.
c) Reunir les condicions adequades de convivència de conformitat amb l’article 14.4 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
4. Podran assumir la condició de persones cuidadores en l’entorn familiar d’una persona en situació de dependència:
a) Persones cuidadores familiars: cònjuge o persona amb relació anàloga a la conjugal, fill o filla, pare o mare, així com pares i mares d’acollida i parents per consanguinitat o afinitat fins al quart grau.

Excepcionalment, podran ser cuidadores familiars les persones properes a una persona en situació de dependència quan així ho acredite el preceptiu informe social d’entorn.
b) Cuidadors no familiars: Aquelles persones acreditades com a idònies en el corresponent informe social d’entorn. Als efectes corresponents, s’haurà de formalitzar el corresponent contracte laboral d’acord amb la legislació vigent en cada moment.
5. A més de complir el requisit que estableix l’apartat anterior, la persona cuidadora ha de reunir els requisits següents:
a) Ser major d’edat.
b) No tenir reconeguda ni haver sol·licitat el reconeixement de la situació de dependència en qualsevol dels seus graus, ni estar en situació de gran invalidesa.
c) Tenir acreditada en l’informe social d’entorn la capacitat física, mental i intel·lectual suficient per a desenvolupar adequadament per si mateixa les funcions d’atenció i cura.
d) Residir legalment a la Comunitat Valenciana, estant empadronada a una distància del domicili de la persona beneficiària que permeta el normal desenvolupament de les cures, i que en cap cas no superarà els 20 km.
e) Estar en disposició de prestar l’atenció personalitzada a la persona en situació de dependència durant un termini, almenys, almenys d’un any continuat. Aquest requisit s’acreditarà mitjançant compromís formal davant l’òrgan encarregat de la tramitació del PIA.
f) No estar vinculada a un servei d’atenció professionalitzat.
g) Acreditar una formació específica en matèria de cures a persones dependents, o bé comprometre’s a realitzar-la.
h) Assumir formalment davant l’administració els compromisos necessaris per a l’atenció i atenció de la persona en situació de dependència.
i) Excepcionalment es podrà atendre de forma simultània dues persones en situació de dependència, només en els casos següents:
– quan aquestes es troben en situació de gran dependència o dependència severa, sempre que convisquen en el mateix domicili i que compte amb el pronunciament favorable en l’informe social d’entorn.

– quan aquestes es troben en situació de dependència moderada sempre que visquen en el mateix municipi o que la distància dels seus domicilis no supere els 10 km, i que compte amb el pronunciament favorable en l’informe social d’entorn.
– quan aquestes es troben en diferents graus de dependència caldrà ajustar-se al que informen els serveis socials generals.
En cap cas, no es podrà atendre de forma simultània més de dues persones en situació de dependència
j) No exercir cap activitat laboral en aquells supòsits en què estiga atenent el màxim de persones en situació de dependència, segons la corresponent resolució PIA, establida en l’apartat anterior.

k) No haver sigut condemnada per sentència ferma per delicte d’agressions, de maltractaments, violència de gènere, delictes sexuals o contra la integritat i la llibertat de les persones, en qualsevol de les modalitats arreplegues en el Codi Penal.
6. La persona beneficiària de la prestació, directament o a través dels seus representants, podrà decidir el canvi de la seua persona cuidadora, si bé aquest ha de ser sol·licitat amb dos mesos d’antelació davant els serveis socials generals. S’exceptua d’aquesta comunicació prèvia els casos en què haja de realitzar-se la substitució per baixa, a causa de força major, de l’anterior persona cuidadora. La nova persona cuidadora ha de complir amb els requisits enumerats en els apartats 4 i 5 del present article, i la valoració de la seua idoneïtat serà realitzada pels serveis socials generals, que emetran un informe preceptiu respecte d’això.
7. Per al reconeixement de la prestació econòmica, l’habitatge de la persona beneficiària haurà de complir les condicions d’habitabilitat que el facen apte per al seu ús per part d’aquella. A aquests efectes, la proposta de PIA valorarà:
a) La tipologia de l’habitatge, el qual comptarà amb els metres suficients per a ser considerat idoni.
b) La seua distribució interior i l’existència o no d’elements que constituïsquen barreres arquitectòniques que impedisquen la mobilitat de la persona en situació de dependència, així com la possibilitat d’ocupació d’ajudes tècniques en el seu interior.
c) La ubicació de l’habitatge, proximitat a serveis bàsics i accessibilitat a aquell.
8. A fi de comprovar el compliment dels requisits establits en el present article o verificar la variació de les circumstàncies que van ser tingudes en compte per a la concessió de la prestació, així com per a realitzar l’informe de seguiment, haurà de facilitar-se l’accés a l’habitatge de la persona en situació de dependència a les persones designades pels serveis socials generals.
9. Les persones cuidadores que reunisquen els requisits establits en aquest article, i que estiguen prestant atenció a persones en situació de dependència, tindran dret i obligació de participar en programes de formació, informació i suport que la Generalitat desenvoluparà en coordinació amb l’Administració General de l’Estat, d’acord amb el que s’establisca en el Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència.
10. El conveni especial regulat en el Reial decret 615/2007, d’11 de maig, pel qual es regula la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència, tindrà, per als casos previstos en l’apartat 4, lletra a) del present article caràcter voluntari, i podrà ser subscrit entre la persona cuidadora i la Tresoreria General de la Seguretat Social. Per als casos arreplegats en l’apartat 4, lletra b), caldrà ajustar-se a la normativa laboral i de seguretat social aplicable en cada moment.

Les cotitzacions a la seguretat social pel conveni especial indicat en el paràgraf anterior seran a càrrec exclusivament de la persona subscriptora d’aquell, en els termes que preveu la legislació estatal.

Secció Tercera
Prestació econòmica vinculada al servei

Article 33. Definició, finalitat i requisits
1. La prestació econòmica vinculada al servei té per objecte contribuir al finançament del cost dels serveis establits en el PIA de cada persona beneficiària, en funció del seu grau de dependència, i es reconeixerà únicament quan no siga possible l’atenció a través de la xarxa de centres i serveis públics i privats concertats del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana, o la persona beneficiària, el seu representant o guardador o guardadora de fet, per motius justificats, no considere adequada la plaça adjudicada en el procediment d’aprovació del PIA.

2. Aquesta prestació econòmica de caràcter personal estarà, en tot cas, vinculada a l’accés a un servei establit en el PIA per part de la persona beneficiària.
3. La prestació econòmica estarà vinculada per als serveis següents:

a) Servei d’atenció residencial.
b) Servei de centre de dia i de nit.
c) Servei d’ajuda a domicili.
d) Servei de teleassistència.
e) Serveis de prevenció de situació de dependència i serveis de promoció de l’autonomia personal
4. La prestació econòmica vinculada al servei haurà de ser aplicada a l’obtenció d’una plaça no concertada de centre o servei que es trobe degudament acreditat per a l’atenció a persones en situació de dependència, en virtut d’una resolució expressa de la direcció general amb competències en matèria d’atenció a les persones en situació de dependència i compte amb autorització per al seu funcionament.
5. La conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència regularà reglamentàriament el procediment per a adquirir la condició de centre o servei acreditat, als efectes del que disposa aquest decret, tot això sense perjuí del que estableix la disposició transitòria segona d’aquest decret.
6. Tindran dret a la prestació econòmica vinculada al servei els qui reunisquen els següents requisits acumulativament:
a) Complir les condicions específiques previstes per a l’accés al centre o serveis d’atenció a què es vincula la prestació segons el seu PIA.
b) Ocupar, de forma continuada, plaça privada no concertada en centres acreditats o rebre la prestació d’altres serveis mitjançant empreses acreditades. S’entén que hi ha continuïtat en la recepció del servei quan no existisca, durant l’any natural, períodes d’absència d’ocupació que superen els dos mesos.
7. Als efectes d’acreditar el que disposa la lletra b) del paràgraf anterior, es podrà requerir la persona en situació de dependència, els seus representants legals o els centres privats no concertats acreditats, a través dels quals es preste el servei al pagament del qual aplique la prestació econòmica vinculada al servei, la documentació acreditativa del compliment d’aquest requisit específic per qualsevol mitjà vàlid en dret.


Secció quarta
Prestació vinculada de garantia

Article 34. Definició, finalitat i requisits
1. En el cas que no es dispose de plaça pública residencial adequada al grau de dependència en un radi de 20 km respecte al domicili de la persona en situació de dependència, s’oferirà a la persona usuària, com a mesura substitutiva de la plaça pública, la possibilitat de percebre una prestació econòmica vinculada al servei residencial.
2. L’import de l’esmentada prestació, i a fi de garantir l’accés a un recurs d’atenció residencial en igualtat de condicions econòmiques que les persones beneficiàries d’una plaça pública, es determinarà d’acord amb la fórmula següent:

Prestació vinculada de garantia = Cost real del servei – Aportació de la persona usuària

Per al càlcul de la fórmula esmentada, s’entendrà el següent:
Cost real del servei: Serà l’import que figure en el contracte assistencial, i com a màxim, el cost de referència establit cada any per norma amb rang de legal, relatiu al servei d’atenció residencial.

Aportació de la persona usuària: Serà l’equivalent a la quota de la taxa d’atenció residencial calculada d’acord amb el que estableix la normativa amb rang de llei referida a les taxes de la Generalitat vigent en cada moment.

Secció cinquena
Serveis de prevenció de la situació de dependència
i promoció de l’autonomia personal

Article 35. Definició i finalitat
1. El servei de prevenció de les situacions de dependència té com a finalitat prevenir l’aparició o l’agreujament del grau de dependència, mitjançant el desenvolupament coordinat, entre els serveis socials i de salut, d’actuacions de promoció de condicions de vida saludables, programes d’atenció biopsicosocial i serveis de caràcter preventiu i de rehabilitació, dirigits a les persones en situació de dependència. El servei de prevenció de les situacions de dependència es desenvoluparà en el marc dels plans específics de prevenció i d’acord amb els criteris, recomanacions i condicions mínimes que establisca el Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència.

2. Els serveis de promoció de l’autonomia personal tenen com a finalitat desenvolupar i mantenir la capacitat personal de controlar, afrontar i prendre decisions sobre com viure d’acord amb les normes i preferències pròpies, i facilitar l’execució de les activitats bàsiques de la vida diària. Són serveis de promoció de l’autonomia personal aquells que es troben degudament acreditats per la conselleria competent, i que es classifiquen en:
a) Assessorament, orientació, assistència i formació en tecnologies de suport i adaptacions que contribuïsquen a facilitar la realització de les activitats de la vida diària.
b) Habilitació i desenvolupament de l’autonomia personal.
c) Teràpia ocupacional.
d) Atenció primerenca.
e) Estimulació i activació cognitiva.
f) Atenció biopsicosocial per a persones amb trastorn mental en centres de rehabilitació i inserció social.
g) Promoció, manteniment i recuperació de l’autonomia funcional, inclosos els productes tècnics i productes de suport.
h) Suports personals i cures en habitatges tutelats.
i) Habilitació professional i social prestada en centres ocupacionals o polivalents per a persones amb diversitat funcional.
j) Altres programes d’intervenció que s’establisquen amb la mateixa finalitat.

Article 36. Intensitats
Les intensitats de protecció, referides a hores/mes dels serveis de prevenció de la situació de dependència i promoció de l’autonomia personal, figuren en l’annex d’aquest decret.

Secció sisena
Servei de teleassistència

Article 37. Definició i finalitat
1. El servei de teleassistència és un servei de prevenció de riscos en el domicili mitjançant l’ús de tecnologies de la comunicació i de la informació, amb suport dels mitjans personals necessaris, en resposta immediata davant de situacions d’emergència, o d’inseguretat, soledat i aïllament.
2. El servei de teleassistència es prestarà les vint-i-quatre hores del dia, durant tots els dies de l’any.

Secció setena
Servei d’ajuda a domicili

Article 38. Definició i finalitat
1. El servei d’ajuda a domicili ho constitueix el conjunt d’actuacions dutes a terme en el domicili de les persones en situació de dependència a fi d’atendre les seues necessitats de la vida diària i incrementar la seua autonomia, afavorint-hi la permanència en condicions adequades.

2. El servei d’ajuda a domicili comprèn l’atenció personal en la realització de les activitats de la vida diària i l’atenció de les necessitats domèstiques, mitjançant els serveis previstos en l’article 23 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i els que s’establisquen en la normativa que siga aplicable.
3. Els serveis relacionats amb l’atenció de les necessitats domèstiques només podran prestar-se associats amb els serveis d’atenció personal.
4. Aquest servei es prestarà per les entitats locals, una vegada es garantisca per la Generalitat, a través dels corresponents instruments de col·laboració, l’adequat finançament d’aquells serveis dirigits a persones en situació de dependència, d’acord amb el seu PIA.
5. Les intensitats de protecció, referides a hores/mes en el servei d’ajuda a domicili, són les següents:
a) Per a aquelles persones que ingressen en el Sistema per a l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència a la Comunitat Valenciana amb grau, o el tinguen ja reconegut d’acord amb la nova estructura de graus sense nivells:
Grau III: entre 46 i 70 hores/mes
Grau II: entre 21 i 45 hores/mes
Grau I: màxim 20 hores/mes
b) Per a aquelles persones que tingueren reconegut grau i nivell:
Grau III, nivell 2: entre 56 i 70 hores/mes
Grau III, nivell 1: entre 46 i 55 hores/mes
Grau II, nivell 2: entre 31 i 45 hores/mes
Grau II, nivell 1: entre 21 i 30 hores/mes
Grau I, nivells 1 i 2: màxim de 20 hores/mes
c) En el PIA d’aquelles persones reconegudes en situació de grau III o en situació de grau II, en què s’establisca la compatibilitat entre el servei de centre de dia -o la prestació econòmica vinculada a aquell– i el servei d’ajuda a domicili -o la prestació vinculada a aquell-, la intensitat d’aquest serà com a màxim de 22 hores mensuals, de dilluns a divendres, amb l’objecte de facilitar-los l’assistència al centre de dia.

Secció huitena
Servei de centre de dia i de nit

Article 39. Definició i finalitat
1. El servei de centre de dia d’atenció a persones majors és un recurs social que ofereix, durant el dia, una atenció integral a les persones majors en situació de dependència, per a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària i que precisen atenció de caràcter assistencial, rehabilitador i biopsicosocial, a fi de millorar o mantenir el seu nivell d’autonomia personal. Així mateix, proporciona als familiars o persones cuidadores el suport i l’orientació necessària per a facilitar-ne l’atenció, afavorint la permanència de les persones majors en el seu ambient familiar i social.
2. El servei de centre d’atenció diürna a persones amb diversitat funcional és un recurs social, destinat a garantir l’atenció integral i afavorir la permanència en l’entorn familiar i social de les persones en situació de dependència que, per motiu de la seua diversitat física, intel·lectual, mental, o de qualsevol altra naturalesa, tenen necessitats de suport de diferent intensitat i freqüència, i on s’exerceixen activitats que van dirigides a procurar l’adquisició, el manteniment o la rehabilitació de les habilitats d’autonomia personal, en funció de les característiques psicofísiques i necessitats socials de les persones a què van dirigides. Aquests serveis fomentaran la participació en la vida cultural i social de la comunitat, potenciant la seua competència personal, laboral i social, i contribuiran a millorar-ne la qualitat de vida.
Les persones amb diversitat funcional podran ser ateses mitjançant centre d’atenció diürna, a través de:
a) Centres de dia.
b) Centres ocupacionals per a persones amb diversitat funcional.
3. El servei de centre de nit té com a finalitat donar resposta a les necessitats de la persona en situació de dependència que precise atenció durant la nit. El servei s’ajustarà a les necessitats específiques de les persones beneficiàries ateses.

Secció novena
Servei d’atenció residencial

Article 40. Definició i finalitat
1. El servei d’atenció residencial és el servei de caràcter permanent que constitueix la residència habitual de la persona en situació de dependència i ofereix una atenció integral i continuada, de caràcter personal, social i sanitària, tenint en compte la naturalesa de la dependència, el seu grau i la intensitat de les cures que precise.
2. S’inclouen com a serveis d’atenció residencial de caràcter permanent, les següents tipologies de centres:
a) Atenció Residencial per a persones majors dependents.
b) Centre d’atenció residencial a persones en situació de dependència, per raó de diversitat funcional.
3. Aquests serveis adés descrits, es regulen sense perjuí del que preveu l’article 14 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut.


Capítol IV
Règim de compatibilitats

Article 41. Règim de compatibilitats dels serveis i prestacions econòmiques
Als efectes del que disposa aquest decret, s’estableix el següent règim de compatibilitats entre serveis i prestacions econòmiques del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana:
1. Els serveis de prevenció i promoció de l’autonomia personal són compatibles amb els serveis i prestacions econòmiques del sistema, a excepció del servei de centre de dia, habitatge tutelat i servei d’atenció residencial, quan aquests últims disposen per si mateix activitats rehabilitadores o terapèutiques.
Els habitatges tutelats seran compatibles amb serveis d’atenció en centres de dia, i a falta d’això amb la prestació vinculada a aquests, quan els habitatges no disposen d’activitats rehabilitadores o terapèutiques.

2. El servei de teleassistència serà compatible amb tots els serveis i prestacions, excepte amb el servei d’atenció residencial i amb la prestació econòmica vinculada a l’accés d’un servei d’aquesta mateixa naturalesa.
3. El servei de centre d’atenció diürna serà compatible amb el servei de centre de nit, amb els habitatges tutelats i amb el servei d’atenció residencial, quan aquests no disposen d’activitats rehabilitadores o terapèutiques.
En el cas de persones en situació de Grau III o Grau II que reben com a servei principal el servei de centre de dia, o persones amb qualsevol grau de dependència que reben el servei de centre ocupacional, aquests seran compatibles amb el servei d’ajuda a domicili o, a falta d’això, amb la prestació econòmica vinculada a aquest servei, en els casos en què es determine i amb caràcter complementari a través de l’informe social d’entorn.
El servei de centre d’atenció diürna serà compatible per a tots els graus de dependència amb la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar.
4. El servei d’ajuda a domicili (SAD) o la seua prestació vinculada a aquest servei, serà compatible amb el servei de teleassistència, centre ocupacional i els serveis de promoció de l’autonomia o la seua prestació vinculada, a excepció dels habitatges tutelats.
En el cas de persones en situació de Grau III o Grau II que reben servei d’ajuda domiciliària o la seua prestació vinculada a aquest servei, aquest serà compatible amb caràcter complementari amb el servei de centre de dia o, a falta d’això, la prestació econòmica vinculada a aquest servei, en els casos en què es determine a través de l’informe social d’entorn, d’acord amb els termes establits en l’apartat 3 d’aquest article.

5. El servei de centre de nit és compatible amb el servei de teleassistència, el servei de centre de dia i amb el servei d’ajuda a domicili o, a falta d’això, amb la prestació econòmica vinculada a aquest servei, en els casos en què així es determine a través de l’informe social d’entorn, i amb caràcter complementari.
6. El servei d’atenció residencial serà compatible amb l’atenció en centres de dia quan el servei d’atenció residencial no dispose d’activitats rehabilitadores o terapèutiques.
7. La prestació econòmica vinculada al servei serà compatible amb el servei de teleassistència, excepte quan es tracte de prestació econòmica vinculada per a l’accés a un servei d’atenció residencial.
La prestació econòmica vinculada a serveis d’atenció diürna podrà ser compatible amb el servei d’habitatge tutelat i servei d’ajuda a domicili o la seua prestació vinculada, en el cas de persones en situació de Grau III o Grau II.
8. La prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar i suport a persones cuidadores serà compatible amb el servei de teleassistència, i els serveis de promoció de l’autonomia o la seua prestació vinculada, a excepció dels habitatges tutelats.
Així mateix, es podrà compatibilitzar amb el servei de centre d’atenció diürna en els casos en què es determine a través de l’informe social d’entorn, i amb caràcter complementari.
9. La prestació econòmica d’assistència personal és compatible amb el servei de teleassistència, i els serveis de promoció de l’autonomia o la seua prestació vinculada, a excepció dels habitatges tutelats.
10. En tot cas no es podrà concedir més de dos serveis o prestacions, no computant-se com a tal el servei de teleassistència, atenent al seu caràcter complementari.



Capítol V
Nivell addicional de protecció de la Generalitat

Article 42. Nivell addicional de protecció
1. De conformitat amb l’article 7.3 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, la Generalitat estableix un nivell addicional de protecció que es concreta en les següents prestacions econòmiques:

a) La diferència existent entre la quantia de la prestació econòmica vinculada al servei, definida en l’article 33 d’aquest decret, i la quantia que li correspondria percebre la persona interessada a través del sistema bo-residència, bo-centre de dia, BONAD, o prestacions econòmiques individualitzades (PEI), en funció de l’aplicació de la regulació d’aquestes ajudes i del règim d’aportació suplementària establit per la Generalitat per a aquests serveis, en tant es mantinguen aquests sistemes.

Aquest nivell addicional de protecció, en els supòsits d’homologació de sistemes previstos en el paràgraf anterior, únicament serà aplicable respecte a aquelles persones que en el moment de reconèixer-se la prestació econòmica vinculada, siguen beneficiàries de les referides ajudes.
b) A les persones beneficiàries de la prestació d’assistència personal, que es troben en situació de Grau III o Grau II amb un grau de dedicació completa de més de 120 hores mensuals, la Generalitat complementarà la quantia màxima que estableix la legislació estatal per grau, sense perjuí de la posterior aplicació de les deduccions corresponents per la percepció de prestacions d’anàloga naturalesa, fins a la quantia regulada com a cost de referència per al servei d’atenció residencial, d’acord amb allò que s’ha establit per la llei de pressupostos de la Generalitat anualment.
c) L’import íntegre del servei o prestació addicional compatible en els casos en què s’establisca la compatibilitat entre distints serveis i prestacions.
d) La diferència entre la quantia de la prestació vinculada al servei determinada d’acord amb les regles establides en aquest decret, i la quantia de la prestació vinculada de garantia regulada en l’article 34 del present decret.
2. El nivell addicional de protecció es finançarà amb càrrec als fons propis de la Generalitat, i les prestacions finançades amb càrrec al nivell esmentat no tindran caràcter de dret subjectiu.

Article 43. Reconeixement i pagament del nivell addicional de protecció
El reconeixement d’aquestes ajudes econòmiques addicionals, així com la seua quantificació per a cada persona beneficiària, es realitzaran a través del PIA.


Disposicions addicionals

Primera. Homologació amb el reconeixement, declaració i qualificació de grau de discapacitat i la situació de gran invalidesa
1. A les persones que tinguen reconegut el complement de la necessitat del concurs d’una altra persona, determinat segons el barem de l’annex 2 del Reial decret 1.971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació de grau de discapacitat, se’ls reconeixerà el grau i nivell que els corresponga, en funció de la puntuació específica atorgada per l’esmentat barem, d’acord amb la taula següent:
a) de 15 a 29 punts: Grau I
b) de 30 a 44 punts: Grau II
c) de 45 a 72 punts: Grau III
Les persones amb una puntuació igual o superior a 45 punts que tinguen reconegut el complement de la necessitat del concurs d’una altra persona, estaran exemptes d’aportar l’informe de salut tal com es refereix en l’article 5, apartat 4, lletra a) d’aquest decret.
En relació amb aquestes persones, s’estableix que el grau de dependència que preveu la taula anterior se’ls reconeixerà sempre que resulte més favorable que el que s’obtinga d’aplicar-los el barem de valoració del grau de dependència; la qual cosa es farà en tots els casos, excepte en el que preveu el paràgraf anterior.
2. A les persones que tinguen reconegut el complement de gran invalidesa se’ls reconeixerà en tot cas, el Grau III; per a això la persona sol·licitant haurà d’haver aportat prèviament, junt amb la sol·licitud de reconeixement de dependència, còpia compulsada de la resolució de reconeixement de gran invalidesa.

Segona. Persones ateses en la xarxa de centres i serveis públics o privats concertats
En el cas de persones ateses en centres o serveis de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana previstos en el catàleg de serveis del sistema per a l’autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana, la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència podrà impulsar el reconeixement de la seua situació de dependència, amb l’objecte de garantir la protecció dels seus drets. En tot cas, per a instar aquest reconeixement, l’administració haurà de demanar el consentiment previ i vàlid de la persona interessada, sense el qual no podrà continuar el procediment.


Tercera. Supòsits excepcionals d’assignació de serveis
1. A fi d’atendre persones en situació d’abandó i en situacions d’excepcional gravetat sanitària o social, que puguen afectar aquests o les seues famílies, i en el marc del què estableix la Llei de la Generalitat 9/2016, de 28 d’octubre, de regulació dels Procediments d’Emergència Ciutadana en l’Administració de la Comunitat Valenciana, podrà assignar-se el servei amb caràcter previ a l’elaboració del PIA.

2. Aquelles persones en situació de dependència que estigueren rebent un servei residencial o d’atenció diürna, i que per qualsevol circumstància aliena a la seua voluntat hagueren de passar a ser persones beneficiàries d’una prestació vinculada a l’accés a un servei de la mateixa classe, no veuran incrementada en cap cas l’aportació econòmica que van realitzar per al seu finançament, havent de calcular-se amb aqueixa premissa l’import de la prestació econòmica corresponent.


Quarta. Efectes del silenci administratiu
El silenci administratiu establit en els articles 11, 14 i 15 del present decret operarà de la manera següent:
1. Transcorregut el termini màxim de sis mesos des de la presentació de la corresponent sol·licitud, sense que aquest haja sigut resolt, i una vegada determinat pels òrgans valoradors el grau de dependència de la persona, segons la taula continguda en l’article 10 del present decret, s’estarà al grau que la resolució establisca i es determinaran, si és el cas, en el PIA el recurs o prestació que li corresponguen, que haurà d’entendre’s des del moment que el silenci produïsca efectes, abonant retroactivament la prestació econòmica o servei que corresponga.
2. El silenci administratiu amb aquests efectes s’aplicarà sempre, independentment que l’expedient haja sigut declarat expressament o no d’emergència ciutadana, a l’empara del que estableix la Llei 9/2016, de 28 d’octubre, de regulació dels Procediments d’Emergència Ciutadana en l’Administració de la Comunitat Valenciana.


Cinquena. Habilitació de centres i serveis d’atenció a persones en situació de dependència
L’acreditació de centres i serveis comporta l’obligació de realitzar les adaptacions que, per virtut de la normativa aplicable, estatal o autonòmica, resulten necessàries per a prestar l’atenció en les condicions de qualitat i idoneïtat a les persones en situació de dependència.
Els centres només podran renunciar a la seua condició de centre acreditat de manera que això no ocasione cap perjuí a les possibles persones usuàries afectades.
La condició de centre acreditat en virtut del que disposa la present norma, ho és sense perjuí de l’aprovació i publicació de normativa posterior respecte d’això, la qual haurà de complir-se pels centres per a conservar o adquirir si és el cas la condició esmentada.
Es consideraran acreditats, als efectes de l’atenció en centres i serveis a què es refereix aquest decret:
1. Tots els centres i serveis per a persones amb diversitat funcional, que es troben autoritzats i que s’ajusten al que preveu la Llei 5/1997, de 25 de juny, per la qual es regula el Sistema de Serveis Socials en l’Àmbit de la Comunitat Valenciana; la Llei 11/2003, de 10 d’abril, de la Generalitat, sobre l’Estatut de les Persones amb Discapacitat; el Decret 91/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, sobre Registre dels Titulars d’Activitats d’Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament dels Serveis i Centres d’Atenció Social, a la Comunitat Valenciana; i les seues normes de desplegament.

2. Els centres residencials i centres de dia de persones majors dependents, autoritzats complint els requisits establits en l’Ordre de 4 de febrer de 2005, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen els requisits d’autorització i funcionament dels centres de serveis especialitzats d’atenció a persones majors.
3. Els centres adherits al programa de bo d’atenció a les persones amb diversitat funcional o amb trastorn mental greu (BONAD).
L’òrgan competent de la conselleria per a atorgar la condició de centre adherit al programa de bo d’atenció a les persones amb diversitat funcional o amb trastorn mental greu (BONAD), resoldrà sobre la condició de centre acreditat provisionalment.
La condició de centre acreditat implicarà el manteniment de les obligacions que es contemplen en l’article 32 de l’Ordre de 24 de febrer de 2006, a la que es remet en la seua disposició addicional segona l’Ordre de 20 de febrer de 2007, ambdós de la Conselleria de Benestar Social.

En particular aquesta condició implicarà el respecte dels preus establits en les esmentades ordres.
4. Els centres adherits als programes bo-residència i bo-centre de dia.
L’òrgan competent de la conselleria per a atorgar la condició de centre adherit als programes de bo-residència i bo-centre de dia i per a atorgar l’autorització de funcionament, expedirà a petició dels titulars dels centres un certificat que permeta justificar enfront de tercers aquesta condició.
La condició de centre acreditat implicarà l’obligació de mantenir per temps indefinit les obligacions que es contemplen en les ordres reguladores del programa per a finançar estades en residències de la tercera edat, i del programa per a finançar estades en centres de dia per a persones majors en situació de dependència.
En particular aquesta condició implicarà el respecte dels preus establits en les esmentades ordres.
5. Quant a les característiques dels centres de nit establits en l’article 24 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, caldrà ajustar-se a la regulació que realitze al seu dia l’Administració General de l’Estat.

Sisena. Grau i nivell de dependència de les persones beneficiàries reconeguts amb anterioritat
1. Els qui, amb anterioritat a l’entrada en vigor del present decret, tinguen reconegut un grau i nivell de dependència, no precisaran d’un nou reconeixement de la seua situació de dependència als efectes de la classificació per graus arreplegada en l’article 10.
2. No obstant això, i d’acord amb el Reial Decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, en cas de revisió del grau i nivell de dependència que tingueren reconegut, la valoració resultant s’adequarà al reconeixement del grau sense nivell, d’acord amb la nova estructura de graus establida en l’article 26 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Setena. Finançament a les entitats locals
La Generalitat, a través dels seus pressupostos, garantirà un finançament estable a les entitats locals per al sosteniment dels equips professionals dels serveis socials generals per al compliment del present decret, d’acord amb les taules retributives establides per al seu personal en la normativa autonòmica, sense perjuí de les millores que cada entitat local hi determine.


Disposició transitòria

Única. Procediments iniciats amb anterioritat a l’entrada en vigor del present decret
L’administració, sempre que l’aplicació del present decret resulte més beneficiosa per a la persona interessada, i en funció de la fase de tramitació en què es troben els procediments iniciats amb anterioritat a la seua entrada en vigor, haurà d’aplicar-ho als procediments esmentats, requerint de les persones interessades la documentació pertinent. En el cas que no aportaren la documentació esmentada en els terminis indicats a l’efecte, s’aplicarà el decret vigent en la data de sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència.

Disposició derogatòria

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s’oposen al que disposa el present decret. En especial, queda derogat el Decret 18/2011, de 25 de febrer, del Consell, pel qual estableix el procediment per a reconèixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a les persones dependents, i l’Ordre 21/2012, de 25 d’octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i condicions d’accés al programa d’atenció a les persones i a les seues famílies, en el marc del sistema per a l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Valenciana.

Disposicions finals

Primera. Desplegament normatiu
Es faculta la persona titular de la conselleria amb competències en serveis socials, promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i l’execució del present decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 19 de maig de 2017

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web