Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 91/2015, de 12 de juny, del Consell, pel qual es regula la creació de les acadèmies científiques, culturals i artístiques de la Comunitat Valenciana i el seu registre. [2015/5730]

(DOGV núm. 7550 de 17.06.2015) Ref. Base de dades 005494/2015

DECRET 91/2015, de 12 de juny, del Consell, pel qual es regula la creació de les acadèmies científiques, culturals i artístiques de la Comunitat Valenciana i el seu registre. [2015/5730]
PREÀMBUL

Este decret es dicta a l’empara de l’article 49.1, apartat 7, de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, que atribuïx a la Generalitat la competència en matèria d’investigació i acadèmies que tinguen com a àmbit principal d’actuació la Comunitat Valenciana.
A l’empara d’esta competència, l’article 134 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat, va introduir en la Llei 2/2009, de 14 d’abril, de la Generalitat, de coordinació del sistema valencià d’investigació científica i desenrotllament tecnològic, la disposició addicional única, que establix el marc jurídic de les acadèmies amb domicili social a la Comunitat Valenciana i l’activitat corporativa de les quals es duga a terme de forma principal en el seu àmbit territorial. En desplegament d’esta disposició addicional única es dicta este decret, amb la finalitat de dotar d’un marc jurídic bàsic la institució de les acadèmies.
Entre altres finalitats, este decret establix, dins del respecte a l’autonomia organitzativa de les acadèmies, el marc jurídic que ha de tindre’s en compte a l’hora de crear-les i la determinació del contingut mínim dels seus estatuts i els seus òrgans de govern, així com la creació d’un registre, en què s’inscriuran tots els actes relacionats amb la vida de les acadèmies i que es dota de caràcter de registre públic.

El projecte del present decret ha sigut sotmés al tràmit d’audiència als ciutadans, per mitjà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de 9 d’abril de 2015, segons el que establix l’article 43.1.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, ja que pot afectar l’esfera dels drets i dels interessos legítims dels ciutadans.
El projecte també ha sigut sotmés a la consideració de la Presidència de la Generalitat i de les conselleries, a fi que emeteren els informes previstos en l’article 43.1.b de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, i en l’article 40 del Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l’estructura i el procediment d’elaboració dels projectes normatius de la Generalitat.

L’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva ha emés un informe sobre el projecte de decret en data 12 de maig de 2015.
Per tot el que s’ha exposat, en virtut del que establix la disposició addicional única de la Llei 2/2009, de 14 d’abril, de la Generalitat, de coordinació del sistema valencià d’investigació científica i desenrotllament tecnològic, i vistes les al·legacions formulades per les distintes conselleries i l’informe de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 12 de juny de 2015,


DECRETE

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
És objecte d’este decret la regulació de les acadèmies científiques, culturals i artístiques de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Àmbit d’aplicació
Este decret serà aplicable a aquelles acadèmies que, tenint el domicili social a la Comunitat Valenciana, hi despleguen la seua activitat corporativa principal, sense perjuí d’aquelles altres activitats relacionades amb els seus fins que puguen realitzar fora de l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Article 3. Concepte d’acadèmia
Les acadèmies són corporacions de dret públic sense ànim de lucre i amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar per al desplegament i el compliment dels seus fins, i la seua finalitat principal és l’estudi, la investigació, la difusió i la promoció de la cultura i el coneixement en el camp de les arts, les lletres i les ciències, en qualsevol de les seues branques i disciplines.

Article 4. Funcions
Són funcions de les acadèmies, amb independència de les que puguen establir-se en els seus estatuts, les següents:
1. La promoció i la realització de les activitats pròpies del seu àmbit d’actuació, el seu estudi i la difusió de coneixements.
2. L’actuació com a assessores dels organismes públics en les matèries pròpies de la seua finalitat institucional.
3. L’emissió dels informes que els siguen requerits per les administracions públiques sobre les matèries del seu àmbit d’actuació.

Article 5. Règim jurídic de les acadèmies
Les acadèmies es regiran per la disposició addicional única de la Llei 2/2009, de 14 d’abril, de la Generalitat, de coordinació del sistema valencià d’investigació científica i desenrotllament tecnològic, per este decret, per aquelles disposicions que el puguen desplegar, pels seus estatuts, i per les seues pròpies normes de règim interior, que podran desplegar les disposicions estatutàries.

Article 6. Règim estatutari
1. Els estatuts contindran, necessàriament, els punts següents:

a) La denominació.
b) El domicili social
c) Els fins de l’acadèmia.
d) L’organització corporativa i la seua composició.
e) El sistema d’ingrés i els drets i els deures dels seus membres.
f) El règim de vacants.
g) El règim econòmic i patrimonial de l’acadèmia.
h) El procediment de reforma dels seus estatuts.
i) El règim d’extinció de l’acadèmia.
2. El seu funcionament i organització seran democràtics, d’acord amb la seua naturalesa corporativa.

Article 7. Normes de règim interior
Amb subjecció al que preveuen els seus estatuts, les acadèmies elaboraran els seus propis reglaments de règim interior, en què es regularan, entre altres qüestions, la provisió de vacants, el desplegament dels òrgans i la seua designació i el control financer i patrimonial de l’acadèmia.

CAPÍTOL II
Creació, modificació i extinció de les acadèmies

Article 8. Creació
La creació de les acadèmies i l’aprovació dels seus estatuts es realitzarà a través d’un decret del Consell, a proposta de la conselleria competent en matèria de política científica, i es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, sense perjuí de la seua inscripció en el corresponent Registre d’Acadèmies.
No es podrà crear més d’una acadèmia per cada un dels àmbits del saber, ni amb la mateixa denominació.

Article 9. Tipus de procediment
El procediment s’iniciarà d’ofici, o a instància de particulars que acrediten competència intel·lectual, acadèmica o professional en l’àmbit de coneixement corresponent.

Article 10. Procediment a instància de particulars
1. La creació d’una acadèmia a instància de particulars s’iniciarà per mitjà d’una sol·licitud dirigida a la conselleria competent en matèria de política científica, en què es designarà un representant a l’efecte de notificacions, i a què s’adjuntarà la documentació següent:
a) Currículum dels promotors, que hauran de ser com a mínim deu persones que acrediten competència intel·lectual, acadèmica o professional en l’àmbit de coneixement corresponent.
b) Memòria justificativa de la creació de l’acadèmia.
c) Projecte d’estatuts.
d) Documents que acrediten la disponibilitat dels mitjans i recursos destinats a l’exercici de l’activitat de la corporació.
2. Des de la conselleria competent en matèria de política científica se sol·licitaran els informes preceptius següents: l’informe de l’Alt Consell Consultiu en I+D+I de la Presidència de la Generalitat quan els fins de l’acadèmia siguen investigadors, científics o tecnològics, l’informe del Consell Valencià de Cultura en la creació d’acadèmies del camp de les arts o les lletres, i, en tot cas, l’informe de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP), que es pronunciarà sobre els apartats a, b, c i d del punt 1 anterior. Així mateix, se sol·licitaran informes als col·legis professionals d’àmbit autonòmic relacionats amb el seu camp de coneixement i a les distintes conselleries la competència de les quals comprenga l’àmbit de coneixement a què es dedicarà l’acadèmia.

En el cas d’informes desfavorables, se’n donarà trasllat a la persona interessada perquè, en el termini de quinze dies, al·legue el que estime convenient al seu dret.
En el cas d’informes favorables, l’expedient se sotmetrà al tràmit d’informació pública.
3. En vista dels informes sol·licitats, de les al·legacions formulades per la persona interessada i de les al·legacions efectuades, si és el cas, en el tràmit d’audiència pública, la direcció general amb competència en política científica formularà la proposta corresponent, siga per a l’aprovació a través d’un decret del Consell, o per a la desestimació en cas de no disposar dels informes preceptius favorables, la qual haurà de ser motivada, i això es notificarà a les persones interessades; i serà a la conselleria competent en matèria de política científica a la qual correspondrà la resolució del procediment.
4. El termini màxim de resolució i notificació no excedirà els sis mesos, transcorreguts els quals la persona interessada podrà considerar estimada la seua sol·licitud per silenci administratiu.

Article 11. Procediment d’ofici
1. El procediment s’iniciarà d’ofici mitjançant una resolució de la conselleria competent en matèria de política científica, amb la proposta prèvia de la conselleria competent per raó de la matèria.
2. La conselleria proponent aportarà els currículums d’un mínim de deu persones que acrediten competència intel·lectual, acadèmica o professional en l’àmbit de coneixement corresponent, i els documents previstos en els apartats b, c i d del punt 1 de l’article 10 d’este decret.

3. En la tramitació se sol·licitaran els informes preceptius, així com el dels col·legis professionals, previstos en l’apartat 2 de l’article 10 d’este decret, i la tramitació seguirà segons el que establixen els apartats 3 i 4 del mateix article 10.

Article 12. Fusió i segregació de les acadèmies
Qualsevol procediment de fusió o segregació d’acadèmies ja constituïdes s’iniciarà per mitjà d’una instància presentada davant de la conselleria competent en matèria de política científica, en què se sol·licitarà, a més, l’aprovació dels nous estatuts, i que s’acompanyarà de l’acord pres per la majoria absoluta dels membres i una memòria justificativa de la mesura adoptada.
Se sol·licitaran igualment els informes establits en l’article 10 del present decret, en vista dels quals es resoldrà a través d’un decret del Consell.
El que disposa este article s’aplicarà igualment a les acadèmies creades d’ofici.

Article 13. Extinció
1. L’extinció de les acadèmies ja constituïdes es realitzarà per mitjà d’un decret del Consell, prèvia instrucció de l’expedient corresponent, que inclourà l’acord adoptat per la majoria absoluta dels acadèmics numeraris, una memòria justificativa de l’extinció i una proposta de liquidació dels seus béns. El romanent dels béns que resulten de l’extinció de les acadèmies serà destinat a institucions semblants o benèfiques.

2. El que disposa este article s’aplicarà igualment a les acadèmies creades d’ofici.

Article 14. Altres modificacions estatutàries
Qualsevol modificació del contingut dels estatuts serà aprovada per un decret del Consell.

CAPÍTOL III
Composició i òrgans de les acadèmies

Article 15. Òrgans de les acadèmies
Les acadèmies hauran de tindre, entre els seus òrgans, almenys:
1. Òrgans col·legiats: el ple, la junta de govern i les comissions que s’establisquen en els estatuts.
2. Unipersonals: president, secretari general i tresorer.

Article 16. Ple de l’acadèmia
1. El ple és l’òrgan superior de les acadèmies. Estarà format per tots els acadèmics numeraris, si bé podran assistir-hi, amb veu però sense vot, altres acadèmics que siguen convocats a la sessió.
2. El ple elegirà d’entre els seus membres el president de l’acadèmia.
3. Li correspon conéixer, pronunciar-se i decidir sobre les matèries que es determinen en els estatuts, en els quals hauran de regular-se les competències i el règim de funcionament de l’òrgan.
4. El ple de l’acadèmia es reunirà, com a mínim, una vegada l’any, i adoptarà els seus acords per la majoria de vots que s’establisca en els estatuts.

Article 17. Junta de govern
1. La junta de govern és l’òrgan de direcció i administració de les acadèmies per a resoldre aquells assumptes que no estiguen expressament reservats al ple o per als quals el ple el delegue.
2. La seua composició, nombre i funcions estaran determinats en els estatuts.

Article 18. President
1. El president exercirà la màxima representació de l’acadèmia i podrà delegar la seua representació.
2. Correspon al president:
a) Convocar i presidir les sessions del ple i de les comissions.
b) Autoritzar les actes i els certificats amb el seu vistiplau.
c) Complir i fer complir els estatuts i els acords que reglamentàriament s’adopten.
d) Qualsevol altra funció que li atribuïsquen els estatuts i no corresponga a altres òrgans regulats en este decret.

Article 19. El secretari general
1. Les acadèmies tindran un secretari general, que serà elegit de la forma prevista en els estatuts, i que podrà ser-ho també de les comissions.
2. Correspon al secretari general:
a) Efectuar, per orde del president, la convocatòria del ple i, si és el cas, de les comissions.
b) Redactar les actes de les sessions i expedir els certificats, que firmarà amb el president de l’acadèmia.
c) Totes aquelles funcions inherents a la condició de secretari.

Article 20. El tresorer
1. Les acadèmies tindran un tresorer, que serà elegit de la forma prevista en els estatuts.
2. Correspon al tresorer:
a) Portar la comptabilitat en els termes que legalment siga procedent.
b) Efectuar els ingressos i els pagaments que ordene l’òrgan competent de l’acadèmia.
c) Presentar el pressupost anual.
d) Totes aquelles funcions inherents a la condició de tresorer.

Article 21. Membres de les acadèmies
Les acadèmies estaran formades per un nombre limitat de persones físiques, determinat en els estatuts, que rebran la denominació d’acadèmics numeraris, entre els quals figuraran necessàriament els promotors de l’acadèmia, i per les restants categories d’acadèmics que puguen preveure els estatuts.

Article 22. Acadèmics numeraris
Seran acadèmics numeraris les persones de reconegut prestigi intel·lectual, artístic o professional que, reunint els requisits previstos en els estatuts, siguen elegits per l’acord del ple conforme al procediment establit en els estatuts.

Article 23. Tractament dels acadèmics
1. El president de l’acadèmia tindrà el tractament d’Excel·lentíssim Senyor i els acadèmics numeraris el d’Il·lustríssim Senyor en totes les comunicacions i els actes oficials de l’acadèmia.
2. El càrrec d’acadèmic no serà remunerat; no obstant això, podran percebre dietes per acudir a actes en representació de l’acadèmia.

CAPÍTOL IV
Registre d’acadèmies

Article 24. Registre d’Acadèmies
Es crea el Registre d’Acadèmies, que tindrà el caràcter de registre administratiu públic integrat en la conselleria competent en matèria de política científica.

Article 25. Actes objecte d’inscripció
En el registre s’inscriuran els actes de constitució, modificació i extinció de les acadèmies, els estatuts, els òrgans de govern i direcció de les acadèmies i les modificacions que s’hi produïsquen.

Article 26. Organització del registre
El Registre d’Acadèmies s’organitzarà documentalment en:
1. Llibre d’Inscripció, en el qual es faran constar per a cada una de les acadèmies els punts següents: el número d’entrada, el nom de l’acadèmia, el domicili, els fins, el representant legal, la data de publicació del decret de creació i les dades relatives a les possibles modificacions dels estatuts o l’extinció de l’acadèmia.
2. Expedient de cada una de les acadèmies que s’hi inscriuen. En l’expedient haurà de constar depositada una còpia dels estatuts i tota aquella documentació que done lloc a les diferents inscripcions o anotacions en el registre.

Article 27. Baixa en el registre
La baixa en el Registre d’Acadèmies es produirà per l’extinció de l’acadèmia.

Article 28. Procediment d’inscripció
S’inscriuran d’ofici els actes relatius a les acadèmies que hagen sigut objecte d’autorització, i per a les restants modificacions s’haurà d’instar a l’interessat la inscripció. L’òrgan encarregat lliurarà el certificat corresponent, a petició de les autoritats judicials o administratives i per mitjà de la petició motivada d’entitats o persones privades que hi demostren un interés legítim.

Article 29. Accés al registre i protecció de dades
El registre té caràcter públic i l’accés a les dades es regularà pel que es disposa en l’article 37 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.
DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Acadèmies existents abans de l’entrada en vigor d’este decret
Les acadèmies que hagen sigut creades amb anterioritat a l’entrada en vigor d’este decret tenen la consideració d’acadèmies científiques, culturals i artístiques de la Comunitat Valenciana als efectes del que preveu este decret, i queden incloses en el seu àmbit d’aplicació.

Queda exclosa de l’àmbit d’aplicació d’este decret l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que es regula per la seua normativa pròpia.


Segona. Incidència pressupostària
El compliment i el desplegament d’este decret no podran tindre cap incidència en la dotació dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent per raó de la matèria, i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials d’esta conselleria.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Inscripció en el Registre d’Acadèmies de les acadèmies existents abans de l’entrada en vigor d’este decret
Amb la finalitat de facilitar la inscripció d’ofici de les acadèmies existents amb anterioritat a l’entrada en vigor d’este decret, estes acadèmies remetran una comunicació a la conselleria competent amb la documentació necessària per a la pràctica de la inscripció.

Segona. Sessió constitutiva del ple
Els promotors de l’article 10 d’este decret procediran, en el termini de tres mesos des de la publicació del decret del Consell de creació de la respectiva acadèmia, a constituir-se en el ple de l’acadèmia, i, a més, passaran a denominar-se acadèmics numeraris.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s’oposen al que disposa este decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Autorització per al desplegament del decret
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de política científica per al desplegament i l’aplicació d’este decret.


Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 12 de juny de 2015

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d’Educació, Cultura i Esport,
MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET

linea
Mapa web