Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 69/2018, de 25 de maig, del Consell, pel qual es regulen els permisos per al personal gestionat per la conselleria competent en matèria de sanitat per la participació en projectes de cooperació al desenvolupament sostenible o en accions humanitàries internacionals. [2018/5516]

(DOGV núm. 8311 de 06.06.2018) Ref. Base de dades 005580/2018

DECRET 69/2018, de 25 de maig, del Consell, pel qual es regulen els permisos per al personal gestionat per la conselleria competent en matèria de sanitat per la participació en projectes de cooperació al desenvolupament sostenible o en accions humanitàries internacionals. [2018/5516]
ÍNDEX

Preàmbul
Article 1. Objecte
Article 2. Àmbit d’aplicació
Article 3. Modalitats de participació
Article 4. Duració dels permisos
Article 5. Requisits per a la concessió
Article 6. Autorització
Article 7. Tramitació
Article 8. Retribucions
Article 9. Efectes
Article 10. Acreditació de l’activitat
Article 11. Compatibilitat
Article 12. Serveis especials
Disposició addicional única. Import màxim
Disposició derogatòria única. Derogació
Disposició final única. Entrada en vigor


PREÀMBUL

La cada vegada major implicació de la societat civil en accions voluntàries de cooperació al desenvolupament sostenible, així com en accions humanitàries internacionals, fa necessari que des de les administracions públiques s’arbitren vies que permeten que el personal al seu servei col·labore en aquests àmbits.
Aquests mecanismes, juntament amb la retribució parcial dels seus recursos humans quan participen en accions de cooperació al desenvolupament sostenible, així com en accions humanitàries internacionals, formen part del necessari i efectiu compromís solidari de les administracions públiques amb aquestes activitats i els seus objectius.
La Llei 45/2015, de 14 d’octubre, de voluntariat, preveu que l’Administració afavorirà que el personal empleat públic adapte o reduïsca la seua jornada laboral per a l’execució d’activitats de voluntariat. Concretament, la disposició addicional tercera arreplega el règim de la participació de personal del Sistema Nacional de Salut en emergències humanitàries, i estén la seua aplicació a la resta de professionals al servei d’institucions sanitàries el règim de vinculació dels quals siga tant el laboral com el funcionarial, sota els principis de simplificació i agilització dels procediments administratius necessaris.
Alhora, la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut Marc del Personal Estatutari dels Serveis de Salut, estableix en l’article 61.4 que les comunitats autònomes podran concedir permisos no retribuïts o amb retribució parcial per a participar en programes acreditats de cooperació internacional, i la nostra Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d’ordenació i gestió de la funció pública valenciana, si bé sota la rúbrica de les llicències retribuïdes, també ho preveu.

Així mateix l’article 64.2 de l’esmentat Estatut Marc contempla la situació de serveis especials per al personal que siga autoritzat per l’administració pública a participar per període superior a sis mesos per a prestar serveis o col·laborar amb organitzacions no governamentals que desenvolupen programes de cooperació o per a complir missions en programes de cooperació nacional o internacional. Una regulació semblant es conté en l’article 87.1.b del text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, de la qual cosa es fa ressò el Reial decret 519/2006, de 28 d’abril, pel qual s’estableix l’estatut dels cooperants.

En l’àmbit autonòmic la regulació del règim de permisos per a la participació del personal estatutari en programes de cooperació sanitària era l’article 18.1.2 del Decret 137/2003, regulador de les condicions de treball del personal sanitari, que remet a l’Acord del Consell de 19 d’agost de 1994 quant als requisits per a l’atorgament, règim que es troba superat per la legislació estatal esmentat.

En atenció de tot això convé establir una norma reglamentària que aclarisca i regule l’estat actual dels permisos i situacions del personal empleat públic en matèria de cooperació i voluntariat, específicament pels que estan sota la gestió de la conselleria competent en matèria de sanitat, on es troben una part important per volum i per la naturalesa de la seua funció, del personal susceptible de participar en aquest tipus d’accions solidàries.
Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l’Administració de la Generalitat per a 2018.
Aquest decret ha sigut objecte del tràmit de consulta i informació pública, com també objecte de negociació col·lectiva en el si de la Mesa Sectorial de Sanitat, de conformitat amb el que estableix l’article 37 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

A proposta de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, de conformitat amb el que estableixen els articles 28.c, 31 i 33 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 25 de maig de 2018,


DECRETE

Article 1. Objecte
Aquest decret té per objecte regular els permisos del personal estatutari del servei de salut de la Comunitat Valenciana, així com de la resta del personal que gestiona la conselleria competent en matèria de sanitat, per a la participació en projectes de cooperació al desenvolupament sostenible, així com en accions humanitàries internacionals

Article 2. Àmbit d’aplicació
Aquest tipus de permisos serà aplicable al personal fix, tant estatutari com funcionari i laboral, que es gestiona per la conselleria competent en matèria de sanitat, així com al personal temporal que porte en l’exercici del lloc més d’un any. En tot cas, la duració del permís per al personal temporal estarà condicionada a la duració del seu nomenament.


Article 3. Modalitats de participació
Es podrà participar en projectes de cooperació al desenvolupament sostenible, així com en accions humanitàries internacionals incloses les emergències, bé com a cooperant o com a personal voluntari, en els termes que preveu la legislació estatal o la de la Comunitat Valenciana respecte d’això.

Article 4. Duració dels permisos
Es podrà concedir permisos entre una setmana i sis mesos per a la participació en programes acreditats de cooperació internacional al desenvolupament sostenible.
Per a la participació en accions humanitàries internacionals es podrà gaudir d’un permís entre una setmana i tres mesos, que podrà prolongar-se amb caràcter extraordinari fins a sis mesos.

Article 5. Requisits per a la concessió
Podrà autoritzar-se la participació en projectes de cooperació al desenvolupament sostenible, així com en accions humanitàries internacionals que es promoguen tant per organitzacions no governamentals inscrites en el Registre d’Agents de Cooperació al Desenvolupament de la Comunitat Valenciana, o en el d’Organitzacions no Governamentals de Desenvolupament de l’Administració General de l’Estat, per organismes internacionals que es troben avalats per l’organisme competent, així com per administracions públiques.
El personal presentarà una sol·licitud a la qual s’ha d’adjuntar una acreditació de l’organització per compte de la qual participa, una descripció del projecte en què prestarà serveis, el lloc de desenvolupament i la duració prevista, modalitat del vincle i retribucions que percebrà.
Article 6. Autorització
La concessió del permís per a participar en programes de cooperació al desenvolupament sostenible, així com en accions humanitàries internacionals quedarà supeditada a les necessitats del servei, per a tot això es demanarà un informe de la persona responsable de la unitat, així com que es dispose de cobertura pressupostària.

Article 7. Tramitació
Quan la duració del permís sol·licitat siga de fins a tres mesos, la sol·licitud serà resolta per la direcció-gerència del departament o direcció del centre, si és el cas, en el qual el personal presta serveis. Per a permisos de duració entre tres i sis mesos la sol·licitud serà resolta per la direcció general competent en matèria de Recursos Humans.

La sol·licitud de permís es tramitarà amb caràcter prioritari tan ràpidament com siga possible.
Quan la sol·licitud tinga per objecte la participació en missions referides a accions humanitàries, es resoldrà en el termini d’una setmana des que va ser presentada amb la documentació necessària completa. En el cas de programes o projectes de cooperació al desenvolupament sostenible, el termini per a resoldre serà d’un mes.
En ambdós casos, el transcurs del termini de resolució sense haver recaigut una resolució expressa significarà l’estimació de la sol·licitud. La denegació del permís haurà de ser motivada.

Article 8. Retribucions
Seran parcialment retribuïts els permisos de fins a tres mesos de duració. En el cas de permisos de fins a un mes, la retribució consistirà en el 70 % de les retribucions íntegres que percebera en el moment de sol·licitar el permís. Per a la determinació de la proporció de les retribucions variables es prendrà la mitjana de les percebudes en els sis mesos anteriors. En els permisos de més d’un mes, durant el primer mes es percebrà el 70 % referit més amunt, i el 50 %, respecte dels mateixos conceptes, al sobrepassar aqueixa duració.
Els permisos de més de tres mesos de duració es retribuiran amb els esmentats 70 % durant el primer mes, amb el 50 % el segon i tercer mes, i a partir de tres mesos els permisos tindran el caràcter de no retribuïts.

En cap cas la suma d’aquestes retribucions més les que eventualment puga percebre de naturalesa salarial de l’organització per compte de qui realitze la missió, podrà superar la totalitat del salari, per tots els conceptes, tant fixos i periòdics com a variables, de la mitjana dels sis mesos anteriors a l’inici del permís.
A l’efecte de la regulació continguda en aquest article, es tindrà en consideració la duració conjunta de tots els permisos d’aquest tipus de què s’haguera gaudit dins del mateix any natural.

Article 9. Efectes
El temps consumit en aquest tipus de permisos, en tant que situació d’actiu, computarà als efectes d’antiguitat i de reserva de la plaça exercida, i també serà considerat en l’avaluació de la carrera professional corresponent i valorat com de treball en les administracions públiques en processos de selecció i provisió.

Article 10. Acreditació de l’activitat
A la tornada del permís es justificarà que l’activitat realitzada haja sigut conforme amb les condicions de la seua sol·licitud i autorització, per mitjà de documentació aportada per l’organització en què s’ha desenvolupat el treball humanitari.

Article 11. Compatibilitat
El permís és compatible amb el caràcter habitualment professional i remunerat de l’activitat de cooperació en emergències humanitàries d’acord amb les condicions establides en el Reial decret 519/2006, de 28 d’abril, pel qual s’estableix l’Estatut dels Cooperants.


Article 12. Serveis especials
El personal fix podrà ser autoritzat a participar en programes acreditats de cooperació al desenvolupament per períodes superiors a sis mesos, i passar a la situació de serveis especials prevista en l’art. 64.2 de l’Estatut Marc, en el cas del personal estatutari, o en l’article 124.1.b de la Llei 10/2010, d’ordenació i gestió de la funció pública valenciana, en el cas del personal funcionari.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Import anual màxim
L’import anual màxim destinat al pagament de les retribucions del personal durant el permís, així com el que es destine al pagament de les substitucions d’aquest personal no superarà el 1.000.000 d’euros. Aquest import podrà ser modificat anualment per mitjà de les successives lleis de pressupostos.
Els recursos que es destinen per a aqueixes activitats tindran la consideració d’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) sempre que complisquen els requisits marcats pel Comité d’Ajuda al Desenvolupament de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i per això es donarà anualment trasllat dels costos derivats de la participació d’aquest personal a la conselleria competent en matèria de cooperació al desenvolupament, així com del nombre i característiques dels permisos concedits.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queda derogat l’article 18.1.2. del Decret 137/2003, de 18 de juliol, del Consell, pel qual es regula la jornada i horari de treball, permisos, llicències i vacances del personal al servei de les institucions sanitàries de la Generalitat dependents de la Conselleria de Sanitat.

Alhora, queda sense efecte l’Acord del Govern Valencià de 19 d’agost de 1994, relatiu a les situacions administratives del personal de les institucions sanitàries de la Conselleria de Sanitat i Consum que participa en programes de cooperació sanitària per a països en via de desenvolupament.
Així mateix queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d’un rang inferior s’oposen al que disposa aquest decret.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret vigirà l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 25 de maig de 2018

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública,
CARMEN MONTÓN GIMÉNEZ

linea
Mapa web