Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 5/2016, de 22 de juliol, del Consell, d'agilització de la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania davant de la situació d'emergència social. [2016/5928]

(DOGV núm. 7835 de 23.07.2016) Ref. Base de dades 005581/2016

DECRET LLEI 5/2016, de 22 de juliol, del Consell, d'agilització de la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania davant de la situació d'emergència social.
[2016/5928]
PREÀMBUL

La Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana té per objecte regular, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, la Renda Garantida de Ciutadania, definida en l’article 2 d’aquesta llei, els seus requisits, condicions, els drets i obligacions de les persones destinatàries, així com els instruments de caràcter social que faciliten la seua inserció.
L’esperit d’aquesta llei és procurar l’equitat social. La Renda Garantida de Ciutadania és un dret subjectiu a una prestació econòmica que la xarxa pública de serveis socials ha de prestar a fi que les persones en situació d’empobriment puguen mantindre un adequat benestar personal i familiar, atenent als principis d’igualtat, equitat, solidaritat i inclusió.

En el context dels anys de l’aplicació d’aquesta llei, la precarització del mercat laboral, tant en la seua quantitat com en la seua qualitat, ha suposat nous tipus d’empobriment, que desplacen major població cap a l’exclusió social o situació de risc. Així doncs, la renda garantida és un element de suport fonamental per a les persones que patixen l’actual dificultat de l’accés al mercat laboral, la precarització de la contractació, temporalitzada i parcial i l’empobriment en general. Tots estos factors convertixen la renda en l’única opció de moltes famílies que s’han vist abocades a ser demandants d’aquest dret, que s’ha vist sistemàticament vulnerat per part de l’Administració.

Des del naixement de la llei fins a hui, la Comunitat Valenciana ha patit un empobriment les xifres del qual oscil·len entre el 34 i el 36%, segons la Taxa Europea AROPE, amb un 40% de pobresa infantil i un 62% d’empobriment en les famílies monoparentals. Aquesta situació, arrossegada durant quasi una dècada ens ha situat davant d’un problema també administratiu, on l’incompliment de terminis i servicis ha sigut sistemàtic, contribuint a fer més peremptòria la situació actual de les persones amb dret a rebre la Renda Garantida de Ciutadania.

Així doncs, transcorreguts més de nou anys des de la implantació de la Llei 9/2007, i malgrat les diverses modificacions de la Renda Garantida de Ciutadania (2008, 2011 i 2012), s’ha observat un alt grau d’incompliment d’aquesta, tant en els aspectes de la pròpia gestió de les ajudes com dels mecanismes que establia i de l’escassetat de pressupost a elles destinat. Això ha generat un insostenible nombre de sol·licituds no ateses en els terminis determinats, és a dir, la vulneració dels drets de les persones, així com la incongruència entre el compliment de la norma i una adequada gestió; en definitiva, ha contribuït a incrementar la vulnerabilitat de les persones en situació d’exclusió o de risc.

D’altra banda, la sentència de 6 de febrer de 2015, de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, va declarar la nul·litat de la base quinta de l’annex I de l’Orde 7/2012, de 20 de febrer, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, que establia que els efectes econòmics de la Renda Garantida de Ciutadania es produirien el primer dia del mes següent a la data de resolució que reconega el dret a la seua percepció. D’aquesta manera, reposa el Tribunal allò que s’ha establit per l’Orde de 31 de juliol de 2008, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual cosa els efectes econòmics de la Renda Garantida de Ciutadania seran des del primer dia del mes següent a la data de presentació de la sol·licitud en el registre corresponent.
Així mateix, l’experiència acumulada des de l’aplicació de la fermesa de la mencionada sentència ha demostrat la necessitat d’escometre amb decisió les disfuncions i efectes no desitjats de la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania, amb l’objectiu de pal·liar la greu situació d’emergència social que afecta col·lectius molt vulnerables. Situació apressant agreujada per l’incompliment de l’obligació de l’Administració en l’execució dels terminis legals de resolució dels expedients de Renda Garantida conseqüència de l’alt nombre d’expedients acumulats d’anys anteriors.
La tardança en la gestió de la renda posa de manifest la incongruència entre la situació real i la norma, elaborada des de l’associació de les ajudes amb la inserció laboral; evidenciant la ineficàcia i inoperativitat de confeccionar plans familiars d’inserció amb caràcter retroactiu i no coetanis a l’estat de necessitat de les persones destinatàries de la renda garantida en el moment de la presentació de la sol·licitud. Aquesta circumstància fa necessari que en els supòsits en què l’Administració no elabore el referit pla per causes imputables a aquest això no perjudique la ciutadania.
Ens trobem doncs davant d’una situació límit que precisa d’una resposta àgil i immediata del govern. Aquest decret llei té com a única finalitat resoldre aquesta situació d’emergència social, com és l’incompliment sistemàtic per part de l’Administració de l’abonament en termini de les rendes degudes i l’accés al sistema de Renda Garantida de Ciutadania. Així doncs l’objectiu és agilitzar el pagament de les ajudes, que si bé de forma retardada, permetrà posar al dia administrativament, tots aquells expedients que per falta de pressupost i dels mitjans suficients per a la seua tramitació han caracteritzat la gestió de les ajudes relacionades amb la Renda Garantida de Ciutadania. Aquestes ajudes dirigides a persones amb greus carències, si bé allunyades del moment en què les van sol·licitar, vindran a reparar un incompliment administratiu manifest i un suport a la solució de les dificultats que van motivar la seua sol·licitud.
L’adopció de les presents mesures dóna una resposta immediata a l’exposada situació d’urgent necessitat i, a tal fi, constituïx el fonament per a acudir al procediment del decret llei, tot això a l’empara del previst en els articles 44 i 49 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i article 58 de la Llei 5/1983, de la Generalitat, del Consell. S’estima necessari acudir a aquest procediment extraordinari per urgent necessitat ja que el propi caràcter extraordinari del procediment i la seua peremptorietat impedixen acudir al procediment legislatiu ordinari.

En conseqüència, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives i prèvia deliberació del Consell, en la reunió del dia 22 de juliol de 2016,


DECRETE

Article 1. Modificació de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana

Es modifiquen els articles 6 i 24 de la Llei 9/2007, que queden redactats en la forma detallada en l’annex d’aquest decret llei.

Article 2. Naturalesa dels llocs
Als efectes previstos en la normativa sobre gestió del pressupost de la Generalitat que dicte la conselleria competent en matèria d’hisenda i sense perjudici de la legislació bàsica que resulte d’aplicació, els llocs de treball adscrits a la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania en les direccions territorials de la conselleria competent, tindran la consideració de llocs d’atenció directa o cobertura prioritària susceptibles de substitució.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Desplegament i aplicació
S’autoritza la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de polítiques inclusives a dictar les disposicions necessàries i adoptar les mesures oportunes que permeten la correcta instrumentalització de l’execució d’aquest decret llei.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Expedients en tramitació
Els expedients en tramitació es resoldran aplicant aquesta normativa.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang en el que s’oposen al que disposa aquest decret llei.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret llei entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 22 de juliol de 2016

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives
MÓNICA OLTRA JARQUE


ANNEX
Modificació dels articles 6 i 24 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana.

Article 6. Del pla familiar d’inserció
El pla familiar d’inserció es definix com el conjunt de mesures proposades per l’equip social de l’entitat local, la finalitat del qual és aconseguir la inserció social o laboral i que haurà de complir-se pe les persones destinatàries de la Renda Garantida de Ciutadania.
Este pla comprendrà l’aplicació directa o coordinada de totes o algunes de les actuacions bàsiques i haurà de contindre, com a mínim, el diagnòstic de la situació personal i familiar, els mitjans econòmics de les persones destinatàries, l’accés als serveis bàsics, els objectius que pretenen aconseguir, el mètode que cal seguir, la periodicitat de la relació amb l’equip d’intervenció, la concreció de les accions a realitzar, amb la previsió temporal de duració i la proposta que pertoque respecte a la Renda Garantida de Ciutadania.
Per a l’elaboració del mencionat pla familiar serà condició necessària la participació de les possibles persones destinatàries del mateix.
Una vegada establert, aquest pla serà subscrit i complit, de manera vinculant i obligatòria i per a cada període, per la persona titular i totes les persones beneficiàries de l’esmentada renda que tinguen capacitat legal per a això.
El pla familiar d’inserció proposarà, amb caràcter general, que s’establisca un pla d’inserció laboral. No obstant això, si es preveu la impossibilitat de realitzar aquest últim, es motivaran les causes en el pla familiar d’inserció.
El pla d’inserció laboral serà elaborat per les comissions mixtes que, creades a aquest efecte, estaran integrades per les persones representants dels serveis socials i d’ocupació corresponents.
El pla d’inserció laboral serà de compliment obligatori per a les persones beneficiàries a qui afecte, una vegada establert per les esmentades comissions mixtes.
Quan transcorreguts dos mesos des de la presentació de la sol·licitud l’Administració no haja elaborat el pla familiar d’inserció per causes imputables a aquesta, es proseguirà el procediment, i s’entendrà evacuat aquest tràmit.

Article 24. Tramitació
L’administració local procedirà a elaborar el pla familiar d’inserció, si és el cas, recaptant totes les dades que siguen necessàries per a determinar la prestació i les presentarà davant de la direcció territorial competent en matèria d’acció social, juntament amb la proposta que estime procedent, excepte en el supòsit establit en l’últim paràgraf de l’article 6 d’aquesta llei.
En aquestos casos, una vegada aprovada la sol·licitud en el seu moment presentada, la direcció territorial competent en matèria de polítiques inclusives comunicarà a l’equip social de base de referència de la persona titular la concessió de l’ajuda, perquè establisca el seguiment que corresponga de la unitat familiar perceptora d’aquesta.

linea
Mapa web