Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 94/2016, de 22 de juliol, del Consell, pel qual es regulen els centres valencians a l'exterior de la Comunitat Valenciana. [2016/6003]

(DOGV núm. 7837 de 26.07.2016) Ref. Base de dades 005642/2016

DECRET 94/2016, de 22 de juliol, del Consell, pel qual es regulen els centres valencians a l'exterior de la Comunitat Valenciana. [2016/6003]
ÍNDEX

Preàmbul
Títol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte
Article 2. Definició i característiques dels centres valencians a l’exterior
Article 3. Finançament
Títol II. Reconeixement dels centres valencians a l’exterior
Article 4. Reconeixement
Article 5. Procediment per al reconeixement dels centres valencians a l’exterior
Article 6. Resolució de reconeixement dels centres valencians a l’exterior
Article 7. Procediment per a la revocació del reconeixement dels centres valencians a l’exterior
Article 8. Procediment per al reconeixement de federacions i confederacions de centres valencians a l’exterior
Article 9. Registre de centres valencians a l’exterior
Títol III. Abast del reconeixement com a centres valencians a l’exterior
Article 10. Col·laboració amb els centres valencians a l’exterior
Article 11. Mesures de suport
Títol IV. Consell de centres valencians a l’exterior
Article 12. Consell de centres valencians a l’exterior
Article 13. Composició del Consell de centres valencians a l’exterior
Article 14. Mandat
Article 15. Funcionament
Article 16. Convocatòria i sessions del Ple
Article 17. Acords del Ple
Article 18. Presidència
Article 19. Membres del Consell de centres valencians a l’exterior en representació de les comunitats valencianes a l’exterior
Títol V. Congrés de comunitats valencianes a l’exterior
Article 20. Congrés de comunitats valencianes a l’exterior
Article 21. Assistència al Congrés de comunitats valencianes a l’exterior
Article 22. Funcionament del Congrés de comunitats valencianes a l’exterior
Article 23. Trobades
Disposició addicional
Única. Estudis estadístics sobre persones valencianes a l’exterior

Disposicions transitòries
Primera. Vocals representants dels centres valencians a l’exterior en el Consell de centres valencians a l’exterior
Segona. Registre de centres valencians en l’’exterior
Disposició derogatòria
Única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Habilitació normativa
Segona. Entrada en vigor
Annex. Model de sol·licitud de reconeixement de centres valencians a l’exterior.


PREÀMBUL

L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana en l’article 3.3 s’erigeix en el punt de partida d’aquest decret, en assenyalar que: «Les comunitats de valencians establertes fora de la Comunitat Valenciana tindran dret a sol·licitar, com a tals, el reconeixement de la seua valencianitat entesa com el dret a participar, col·laborar i compartir la vida social i cultural del Poble Valencià. Sense perjuí de les competències de l’Estat, una llei de les Corts regularà l’abast i contingut d’aquest reconeixement a aquestes comunitats.
La Generalitat podrà sol·licitar de l’Estat la realització dels corresponents tractats o convenis en els Estats on existisquen les comunitats citades, amb la finalitat que puga complir-se el que estableix el present article».
D’altra banda, la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana estableix el marc legislatiu de la participació ciutadana de les persones valencianes residents a l’exterior, considerant com a tals els ciutadans i les ciutadanes de nacionalitat espanyola que hagen tingut el seu últim veïnatge administratiu a la Comunitat Valenciana, i disposa que la Generalitat adoptarà les mesures necessàries per a fomentar i facilitar la seua participació efectiva, en les mateixes condicions i amb els mateixos requisits que les persones residents a la Comunitat Valenciana.
Amb aquesta finalitat, preveu que la Generalitat recolzarà el seu moviment associatiu, fomentant la creació de centres valencians a l’exterior (d’ara endavant CEVEX), i precisant que els centres esmentats tindran com a objectiu prioritari el manteniment dels vincles sentimentals, afectius, socials i culturals amb el poble valencià, així com el foment del coneixement de la seua història, el seu idioma i la seua cultura. Els CEVEX, com a instruments de participació en la vida social, cultural i política de la Comunitat Valenciana, seran considerats entitats ciutadanes amb els drets que estableix la Llei 2/2015, de 2 d’abril.

La llei considera CEVEX qualsevol associació legalment reconeguda, sense ànim lucratiu i amb personalitat jurídica pròpia, d’acord amb les normes vigents en el territori en què es trobe ubicada, constituïda per una comunitat de persones valencianes establerta fora de la Comunitat Valenciana, que siga reconeguda com a tal per l’òrgan competent. Alhora, preveu que, als efectes de defendre i integrar els seus interessos i de facilitar el compliment conjunt i coordinat dels seus fins, els CEVEX reconeguts podran constituir-se en federacions i confederacions, i contempla la figura del Consell de Centres Valencians a l’exterior (d’ara endavant Consell de CEVEX), com a òrgan que exercirà les funcions consultives i d’assessorament a l’Administració de la Generalitat en relació amb els assumptes que afecten els drets i interessos de les comunitats valencianes a l’exterior.
Finalment, la Llei 2/2015, de 2 d’abril, disposa que reglamentàriament es desplegarà el procediment i la competència de reconeixement dels centres valencians a l’exterior, i les seues federacions o confederacions, així com el règim, adscripció, composició i funcionament del Consell de CEVEX.
En compliment de les previsions legals esmentades, aquest decret desenvolupa el règim dels CEVEX.
El títol I, Disposicions generals, determina el concepte dels CEVEX, destacant com a novetat que també poden tenir tal consideració les comunitats de descendents de persones valencianes establertes fora de la Comunitat Valenciana.
El títol II, Reconeixement dels CEVEX, regula el procediment per al seu reconeixement i les condicions que han de reunir per a ser reconeguts com a tals, sobre la base dels principis d’eficàcia, simplicitat i celeritat. Destaca la necessitat de comptar amb un nombre mínim de persones associades per a poder ser reconegut com a CEVEX. Així mateix, també s’estableix el procediment de revocació de la condició de CEVEX, el reconeixement de federacions i confederacions i el Registre dels CEVEX.
El títol III estableix l’abast del reconeixement dels Centres Valencians a l’Exterior, destacant el marc de col·laboració de la Generalitat amb els CEVEX i les mesures de suport a aquests, incloent-hi la possibilitat de rebre subvencions d’acord amb la disponibilitat pressupostària i el compliment de projectes concrets, especialment aquells que estiguen destinats als col·lectius més desfavorits.

El títol IV regula el Consell de CEVEX, on hi ha paritat entre la representació dels CEVEX i la de l’Administració de la Generalitat, atorgant per primera vegada la vicepresidència a una persona membre del Consell de CEVEX, triada entre les persones integrants, que ostente la representació d’un CEVEX. També s’incorpora a este Consell, amb veu i sense vot, la persona que ostente el Deganat del cos consular a València. Alhora, s’hi exigeix la representació equilibrada entre hòmens i dones, i es preveu el funcionament en comissions i grups de treball, a més de en Ple, per a afavorir l’eficàcia de les seues funcions.

El títol V, Congrés de CEVEX, estableix l’obligatorietat de convocar-lo ordinàriament cada quatre anys, a fi de millorar el coneixement mutu entre les persones valencianes residents a la Comunitat Valenciana i els i les membres de la comunitat de persones valencianes a l’exterior. Tot això sense perjuí de la realització de Trobades entre Congressos.

Finalment, en la disposició addicional s’estableix que la Generalitat promourà la realització d’estudis estadístics i poblacionals sobre persones valencianes a l’exterior, a fi d’obtenir un coneixement de la seua problemàtica i possibilitar el disseny de polítiques públiques adequades.

En conseqüència, d’acord amb el que estableix l’article 18.f i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 22 de juliol de 2016,


DECRETE

TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
Aquest decret té per objecte regular el suport, la coordinació i la intensificació de les relacions de la Generalitat, la societat civil i les seues institucions amb els centres valencians a l’exterior (d’ara endavant CEVEX) i les persones que el componen, a fi de canalitzar les aportacions la ciutadania valenciana a l’exterior a la dinàmica de la societat valenciana i de reforçar els vincles socials, culturals i econòmics, en desplegament del capítol III del títol V de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana (d’ara endavant, Llei 2/2015, de 2 d’abril).


Article 2. Definició i característiques dels centres valencians a l’exterior
1. Tindrà la consideració de CEVEX qualsevol associació legalment reconeguda, sense ànim lucratiu i amb personalitat jurídica pròpia, d’acord amb les normes vigents en el territori en què es trobe ubicada, constituïda per una comunitat de persones valencianes o els seus descendents establerta fora de la Comunitat Valenciana, que siga reconeguda com a tal per l’òrgan competent en matèria de relacions amb les comunitats de persones valencianes a l’exterior, en els termes que preveu l’article 4.
2. Els CEVEX tenen les següents característiques:
a) Seran la via i marc preferent de la relació entre les persones membres de les comunitats valencianes a l’exterior i la Generalitat.

b) Tindran com a objectius prioritaris la canalització de la participació de la ciutadania valenciana a l’exterior i el manteniment dels vincles sentimentals, afectius, socials i culturals amb el poble valencià, així com el foment del coneixement de la seua història, la seua llengua pròpia i la seua cultura. Per al compliment dels objectius esmentats els CEVEX desenvoluparan les iniciatives que consideren més adequades.

c) Tindran la denominació que lliurement s’hagen atorgat, sempre que siga respectuosa amb la Constitució i l’Estatut d’Autonomia.

d) Seran instrument de participació en la vida social, cultural i política de la Comunitat Valenciana; seran considerats, per la Generalitat i pels organismes i institucions que en depenen, entitats ciutadanes amb els drets que estableix l’Estatut d’Autonomia i la Llei 2/2015, de 2 d’abril.

Article 3. Finançament
El Consell, en l’àmbit de les seues competències i d’acord amb la seua disponibilitat pressupostària, habilitarà anualment una partida específica en el Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat, amb la dotació necessària per a poder complir els objectius d’aquest decret.


TÍTOL II
Reconeixement dels centres valencians a l’exterior

Article 4. Reconeixement
1. El reconeixement dels CEVEX es produirà per acord del Consell, amb un informe previ del Consell de CEVEX, a sol·licitud de l’entitat interessada i conforme al procediment establit en el present decret.

2. Per al seu reconeixement oficial, els centres valencians establerts fora del territori de la Comunitat Valenciana hauran d’acreditar els requisits següents:
a) Estar legalment i vàlidament constituïts com a entitats amb personalitat jurídica pròpia, d’acord amb l’ordenament jurídic del territori on estiguen ubicats.
b) La inclusió entre els objectius estatutaris bàsics i per acord de la seua assemblea general o òrgan suprem de govern, del manteniment de lligams culturals, socials o econòmics amb la Comunitat Valenciana, les seues gents, teixit associatiu, història, llengua pròpia, cultura o amb qualsevol altre aspecte de la seua realitat.
c) No perseguir finalitat lucrativa.
d) Mantenir una estructura, organització i funcionament interns compatibles amb les normes i criteris democràtics, reconeixent la participació de les persones associades en la presa de decisions i en els òrgans de representació de l’entitat.
e) Per a poder sol·licitar el seu reconeixement oficial, el centre haurà d’estar integrat, almenys, per deu persones.
3. En cap cas podran acollir-se al que estableix aquesta llei les entitats associatives, fundacionals i la resta de persones jurídiques sense ànim de lucre, els objectius de les quals puguen considerar-se il·lícits d’acord amb l’ordenament jurídic espanyol.

Article 5. Procediment per al reconeixement dels centres valencians a l’exterior
1. Per a ser reconeguts oficialment, els CEVEX hauran de dirigir al centre directiu competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior la corresponent sol·licitud, signada per la persona que represente legalment l’entitat i en la qual haurà de constar el nom de la persona representant i el nom i l’adreça de l’entitat, segons el model normalitzat que figura en l’annex d’aquest Decret. Juntament amb la sol·licitud, hauran de presentar la documentació següent:

a) Original dels Estatuts del centre valencià o còpia que acredite que concorda amb l’original, d’acord amb qualsevol mitjà admissible en dret.
b) Certificat de l’acord de l’òrgan competent, de la sol·licitud del reconeixement com a centre valencià a l’exterior.
c) Certificat expedit per l’òrgan competent que acredite la legalització de l’entitat en el territori en què estiga establida. En el cas que no estiga previst el tràmit de legalització, aquest requisit pot ser complit aportant la documentació que l’acredite.
d) Memòria indicativa de les activitats dutes a terme pel centre i les que es projecten per al futur, així com els mitjans materials i personals de què disposa per al compliment dels seus fins.
2. Si la sol·licitud no reuneix els requisits assenyalats en l’article anterior o no s’acompanyen els documents exigits en aquest article, es requerirà al centre interessat perquè, en un termini de quinze dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb la indicació que, si així no ho fera, es considerarà que desisteix de la seua petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada per la persona titular de la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior.
3. El centre directiu competent podrà demanar a l’entitat sol·licitant l’aportació addicional, en el termini de 20 dies, dels altres documents o dades complementàries que estime necessaris per a resoldre sobre la inscripció sol·licitada, entre ells el certificat expedit per l’ambaixada espanyola corresponent, per la secció consular de l’ambaixada, o pel consolat espanyol amb seu en la circumscripció en què es troba legalitzada l’entitat, que valide que el document a què es refereix l’apartat 1.c d’aquest article és bastant, segons la legislació del país en què està ubicada l’entitat sol·licitant. El termini de 20 dies podrà ampliar-se, fins a deu dies més, a petició de l’entitat sol·licitant o a iniciativa del centre directiu, quan l’aportació dels documents requerits presente dificultats especials.
4. Les sol·licituds de reconeixement podran presentar-se presencialment, tant en la seu del centre directiu competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior o en qualsevol registre de l’administració de la Generalitat, com en els altres llocs previstos en la legislació de procediment administratiu vigent.

5. La sol·licitud també podrà presentar-se per via telemàtica en el Portal de la Generalitat, www.gva.es, accedint a la «Seu Electrònica», o a través de la pàgina web de la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats de valencians a l’exterior. Per a poder realitzar la presentació electrònicament, s’haurà de disposar d’algun dels sistemes de firma electrònica admesos en la seu de la Generalitat.

6. Instruït el procediment i immediatament abans de dictar l’acte administratiu que atorgue o denegue el reconeixement del CEVEX, s’obrirà un termini de quinze dies perquè el centre sol·licitant puga fer al·legacions i presentar els documents i justificacions que estime pertinents.

Article 6. Resolució de reconeixement dels centres valencians a l’exterior
1. El reconeixement del CEVEX es produirà, si escau, per acord del Consell, a proposta de la persona titular de la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior, i amb un informe previ preceptiu del Consell de CEVEX. La resolució es dictarà en el termini màxim de sis mesos des de la data d’entrada de la sol·licitud en el registre de l’òrgan competent per a la seua tramitació, el qual n’acusarà la recepció al centre sol·licitant.
Si transcorregut el termini de sis mesos no s’ha notificat al centre l’aprovació del reconeixement, s’entendrà estimada la sol·licitud. En aquest cas, el centre valencià a l’exterior podrà sol·licitar al centre directiu competent el corresponent certificat acreditatiu del silenci produït. Sol·licitat el certificat, aquest haurà d’emetre’s en el termini màxim de quinze dies.
2. En el cas que l’entitat sol·licitant no complisca les condicions per a ser reconeguda, la persona responsable del centre directiu competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior obrirà el corresponent tràmit d’audiència a fi que l’entitat presente al·legacions, que podran presentar-se tant de manera presencial com per via telemàtica.
3. L’informe preceptiu del Consell de CEVEX haurà de ser emès pel Ple i es podrà adoptar en una reunió celebrada per aquest òrgan per mitjans electrònics, sempre que s’assegure la identitat de les persones membres o de qui les substitueixin, el contingut de les seues manifestacions, el moment en què aquestes es produeixen, així com la interactivitat i intercomunicació entre les persones participants en temps real, i la disponibilitat dels mitjans durant la sessió, en els termes i amb els requisits establits en els articles 16 i 17 d’aquest decret.

4. Amb caràcter previ a la proposta de resolució, el centre directiu competent podrà demanar els informes i les consultes que considere oportuns sobre la conveniència o no del reconeixement citat.
5. El reconeixement del Centre Valencià a l’exterior es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i es notificarà a l’entitat afectada i als i a les membres del Consell de CEVEX, donant-ne lloc a la inscripció, d’ofici, en el Registre de CEVEX. La notificació podrà realitzar-se per via telemàtica.

Article 7. Procediment per a la revocació del reconeixement dels centres valencians a l’exterior
1. Per acord del Consell, a proposta de la persona titular de la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior i amb un informe previ del Consell de CEVEX, es podrà deixar sense efecte el reconeixement d’un CEVEX, sempre que es produïsca alguna de les circumstàncies següents:
a) L’incompliment, per part del Centre Valencià, de les disposicions de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, o d’aquest decret, en especial, dels requisits exigits per al seu reconeixement.
b) L’extinció de la personalitat jurídica del centre. En aquest cas, el centre ha de comunicar aquesta circumstància al centre directiu competent. Si aquest centre directiu tinguera coneixement d’alguna d’aquestes circumstàncies sense haver rebut comunicació per part del centre, podrà iniciar el procediment d’ofici.
c) El cessament de les activitats socials o la inactivitat durant un període ininterromput de dos anys.
d) La sentència judicial ferma que declare la falsedat de dades o documents que constaren en la inscripció.
e) La cancel·lació o pèrdua d’eficàcia de les autoritzacions preceptives atorgades al seu dia pels organismes competents per a la seua vàlida constitució.
f) L’aplicació, en tot o en part, de les quantitats rebudes en concepte d’ajudes a fins distints per als quals es van concedir, o la realització d’accions o omissions en matèria de subvencions tipificades com a infraccions molt greus per la normativa vigent en matèria de subvencions.
2. Quan el procediment siga iniciat d’ofici pel centre directiu competent, abans d’elevar la proposta de revocació al Consell, s’haurà de donar audiència al centre afectat perquè presente les al·legacions corresponents, en el terme de quinze dies a comptar de la recepció del requeriment. Per a la revocació d’ofici del reconeixement serà preceptiu l’informe del Consell de CEVEX.
3. La revocació del reconeixement d’un CEVEX es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i es notificarà a l’entitat afectada i a les persones membres del Consell de CEVEX, donant lloc a la cancel·lació de la inscripció en el Registre de CEVEX.

Article 8. Procediment per al reconeixement de federacions i confederacions de centres valencians a l’exterior
1. Els CEVEX que hagen sigut prèviament reconeguts podran, a fi de defendre els seus interessos i de facilitar el compliment conjunt i coordinat dels seus fins i objectius, constituir-se en federacions, i les federacions poden constituir confederacions.
2. El procediment per al reconeixement de les federacions de CEVEX serà el mateix que regula l’article 5 d’aquest decret, si bé pel que fa a l’article 5.1.b, cadascuna de les entitats que es federen haurà d’aportar el corresponent certificat de l’acord adoptat per l’Assemblea respectiva de federar-se. Pel que fa a la sol·licitud, aquesta podrà ser subscrita per la Presidència triada per l’assemblea constitutiva de la federació o per les persones representants de totes les entitats que la formen.
3. Les confederacions que poden constituir-se entre federacions oficialment constituïdes poden ser objecte també de reconeixement, amb els mateixos requisits i procediment indicats en aquest article.

Article 9. Registre de Centres Valencians a l’exterior
1. El Registre de CEVEX estarà adscrit a la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior. S’hi inscriuran els CEVEX, així com les federacions i confederacions d’aquests centres que siguen reconeguts com a tals d’acord amb el que disposen els articles precedents d’aquest decret.
2. El Registre de CEVEX serà públic i gratuït. Assumirà les funcions de qualificació, inscripció i certificació dels actes, que així ho requerisquen, dels centres, federacions i confederacions de centres reconeguts per la Generalitat.
3. Correspon al centre directiu competent la inscripció d’ofici en el Registre dels CEVEX, federacions i confederacions reconegudes per la Generalitat. En el Registre de CEVEX es faran constar els estatuts del centre, federació o confederació, els seus òrgans de govern, el domicili social, la data de constitució i la data del seu reconeixement. Aquestes entitats han de comunicar al centre directiu competent les modificacions dels seus estatuts, òrgans de govern i domicili social, amb la finalitat de poder-les inscriure. Les entitats poden sol·licitar per escrit en qualsevol moment la inclusió d’altres dades en el registre.

4. La cancel·lació de la inscripció d’un centre, federació o confederació de centres podrà ser promoguda d’ofici pel centre directiu competent, o a instància de part, amb motiu de la revocació del reconeixement de l’entitat com a CEVEX.
5. Es podran expedir certificats d’inscripció i còpies dels estatuts per part de l’òrgan competent de l’administració, sempre que se sol·liciten per escrit.


TÍTOL III
Abast del reconeixement com a centres valencians
a l’exterior

Article 10. Col·laboració amb els centres valencians a l’exterior
La Generalitat, en el marc de les seues competències, col·laborarà amb els CEVEX, i amb les federacions i confederacions oficialment reconegudes segons el que estableix aquest decret. Aquesta col·laboració s’articularà a través de les mesures següents:
a) La participació dels centres en les distintes formes de manifestació de la vida cultural, social i econòmica valenciana.
b) La igualtat de condicions amb les entitats establertes en territori valencià per a beneficiar-se de les accions de caràcter social, esportiu i cultural promogudes per la Generalitat, especialment les destinades a la joventut.
c) L’accés a la informació de les actuacions i iniciatives públiques que adopten la Generalitat i els seus organismes i institucions que en depenen en matèries d’interès per als centres valencians a l’exterior, d’acord amb els seus respectius estatuts. Els CEVEX podran prestar el seu suport i col·laboració a les iniciatives del Consell de promoció econòmica, cultural, social i turística de la Comunitat Valenciana.
d) La informació i la participació en els programes i activitats que, adequant-se als objectius dels centres valencians a l’exterior, organitze la Generalitat en l’àmbit territorial on estiguen ubicats, així com la col·laboració, ajuda econòmica i assistència tècnica en l’organització d’activitats culturals, programes i esdeveniments orientats a fomentar el coneixement de la llengua pròpia, la cultura i la realitat social valencianes.
e) La presència dels CEVEX en els organismes de la Generalitat relacionats amb la seua activitat i la possibilitat de participar i ser escoltats pel Consell a través del Consell de CEVEX.
f) L’accés dels CEVEX a la informació i a l’assessorament en matèria social, econòmica i laboral de la Comunitat Valenciana, així com sobre les possibilitats de retorn i les actuacions desenvolupades per la Generalitat per a facilitar el retorn i la integració social de les persones retornades.
g) La col·laboració en l’impuls d’actuacions i iniciatives que es realitzen per a fomentar l’intercanvi d’experiències i coneixements en diferents àmbits. Amb aqueix fi, els CEVEX podran col·laborar amb el teixit associatiu valencià en la creació d’oficines ciutadanes en les seues seus, destinades a la difusió de les actuacions que les entitats ciutadanes duguen a terme fora de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

h) La posada a disposició dels CEVEX d’un fons editorial, audiovisual i informàtic tendent a facilitar el coneixement de la història, la llengua, la cultura i la realitat social valencianes. El Consell de CEVEX col·laborarà amb el Consell en l’establiment dels criteris per a la composició i distribució de l’esmentat fons, que serà facilitat pel centre directiu competent.
I) La col·laboració dels mitjans públics de comunicació dependents de la Generalitat, en la difusió de les activitats i iniciatives dels CEVEX.

j) El desenvolupament de les vies que permeten la participació i interacció entre els CEVEX, la comunicació entre aquests i l’Administració de la Generalitat i la difusió de les seues activitats. A aquests efectes, la Generalitat habilitarà un portal en què es podrà consultar tota la informació relativa als CEVEX i les seues activitats, i mitjançant el qual la Generalitat podrà facilitar informació d’interès per a la ciutadania valenciana a l’exterior. Aquest portal, que haurà de complir les condicions bàsiques d’accessibilitat, permetrà la interacció entre l’Administració de la Generalitat i els centres.
k) La possibilitat de firmar convenis de col·laboració entre la Generalitat i els CEVEX per a la prestació de certs serveis o l’exercici de les funcions o representacions que els puguen ser encomanades, sempre que s’acredite en la matèria la seua qualificació i experiència en la gestió dels assumptes col·lectius.

Article 11. Mesures de suport
1. Els CEVEX podran rebre subvencions i ajudes de la Generalitat per a les actuacions que realitzen en compliment de les finalitats determinades en els seus estatuts. Les ajudes als CEVEX seran objecte de convocatòria anual, en què s’especificaran els requisits i el procediment per a sol·licitar-les, i en la qual s’inclourà el model formalitzat de sol·licitud de les esmentades ajudes.
2. El Consell, d’acord amb la disponibilitat pressupostària i en el marc de les seues competències, recolzarà els CEVEX i les seues federacions i confederacions, especialment per contribuir a:
a) Realitzar els projectes concrets necessaris per al desenvolupament de les activitats dels centres i de les seues federacions i confederacions.
b) Promoure les activitats i programes de foment del coneixement de la llengua pròpia, la cultura i la realitat social valencianes que duguen a terme els centres esmentats.
c) Potenciar la realització de cursos, conferències i programes formatius i de difusió de la cultura valenciana en universitats o institucions culturals dels territoris on existisquen col·lectivitats valencianes.

d) Mantindre i millorar les seus, les instal·lacions i els equipaments d’aquestes entitats.
e) Inventariar, catalogar, restaurar i difondre el patrimoni artístic, bibliogràfic, fotogràfic, i documental dels centres valencians.
f) Organitzar o participar en campanyes i iniciatives de solidaritat amb els centres valencians radicats en els territoris menys afavorits econòmicament, amb l’objecte de cobrir les necessitats bàsiques dels seus i de les seues membres.
g) Organitzar o participar en campanyes i iniciatives que potencien les relacions interculturals entre els diversos pobles i regions del món.

h) Fomentar en els CEVEX la participació activa de les persones valencianes joves residents a l’exterior.
i) Donar suport al desenvolupament d’estratègies innovadores que incorporen la gestió de la informació i el coneixement, els valors democràtics i la participació de les persones jóvens.
3. De les iniciatives previstes en l’apartat anterior, s’impulsaran especialment aquelles destinades als col·lectius més desafavorits, a la infància, la joventut o les persones majors, així com a la convivència intergeneracional, les dones i la igualtat d’oportunitats entre hòmens i dones.
4. Les bases reguladores de les subvencions valoraran l’interès social i cultural de les activitats i els projectes dels centres, ponderats en funció de la seua màxima adequació als objectius indicats en aquesta disposició. Es tindrà en compte, en cada cas, el conjunt de factors que incideixen en l’activitat regular dels CEVEX, les possibilitats reals d’actuació i incidència de cadascun, les condicions socials i culturals existents en els llocs d’establiment i el grau de dificultat a l’hora d’exercir la seua tasca, així com qualsevol altra circumstància d’especial incidència a l’efecte.


TÍTOL IV
Consell de centres valencians a l’exterior

Article 12. Consell de centres valencians a l’exterior
1. El Consell de CEVEX és l’òrgan col·legiat de representació i participació dels CEVEX. El Consell té caràcter deliberant i exercirà funcions consultives i d’assessorament a la Generalitat, en relació amb els assumptes que afecten els drets i interessos de les comunitats valencianes a l’exterior.
2. El Consell de CEVEX estarà adscrit a la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior, i es regeix pel que disposa la normativa vigent sobre règim jurídic dels òrgans col·legiats de les administracions públiques i pel que preveu la Llei 2/2015, de 2 d’abril, i en aquest decret.
3. El Consell de CEVEX té les funcions següents:
a) Assessorar el Consell sobre les línies generals, objectius i iniciatives específiques que desenvolupe en les seues relacions amb els CEVEX.
b) Elaborar informes, amb periodicitat com a mínim anual, sobre l’estat, situació i evolució de les relacions entre els CEVEX de tot el món i la Comunitat Valenciana.
c) Canalitzar les propostes que, en els seus àmbits d’interès, sorgisquen dels CEVEX.
d) Proposar al Consell que adopte les iniciatives oportunes per a l’elaboració o modificació de normes que afecten directament o indirectament la comunitat de valencians i valencianes a l’exterior, així com informar sobre les propostes presentades en aquesta matèria.
e) Participar en la formulació d’un pla quadriennal per a la participació de la ciutadania valenciana a l’exterior que arreplegue les propostes d’accions per a l’esmentat període.
f) Avaluar l’execució de les polítiques que es desenvolupen en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior.
g) Col·laborar en el disseny i execució d’actuacions per a fomentar la participació de les persones joves residents fora de la Comunitat Valenciana en la vida social, cultural i política valenciana.
h) Col·laborar en el disseny d’actuacions que integren la joventut descendent de les persones valencianes en els CEVEX.
i) Impulsar les activitats i la presència dels CEVEX.
j) Fomentar les relacions dels CEVEX de tot el món, entre si i amb la Comunitat Valenciana i les seues institucions, i proposar al Consell activitats i iniciatives de col·laboració per a aqueix fi.
k) Establir vies de col·laboració amb altres òrgans de participació de la ciutadania exterior existents en l’Estat espanyol.
l) Fomentar les relacions entre el teixit associatiu valencià i les persones valencianes a l’exterior, especialment amb la joventut valenciana resident a l’exterior.
m) Qualsevol altra que li siga atribuïda per l’ordenament jurídic.
4. Les propostes, acords, informes o recomanacions dels òrgans del Consell de CEVEX es canalitzaran pel seu president o presidenta, a través de l’òrgan competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior.

Article 13. Composició del Consell de centres valencians a l’exterior

1. El Consell de CEVEX estarà compost per:
a) La Presidència correspondrà a la persona titular de la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior, que podrà ser substituïda per un alt càrrec de la mencionada conselleria, en qui delegue.
b) La Vicepresidència, que correspondrà a una persona representant dels CEVEX, integrant del Consell de CEVEX i triada per aquest.
c) La persona que ostente la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o persona en qui delegue amb el rang d’acadèmica d’aquesta.
d) La persona que ostente la Presidència del Consell Valencià de Cultura o persona que delegue, membre d’aquest.
e) Un màxim de cinc representants del Consell, amb rang no inferior a Direcció General, per nomenament de la persona titular de cadascuna de les conselleries que exerceixen competències en matèria de:

1r Memòria històrica.
2n Relacions exteriors.
3r Turisme.
4t Cooperació al desenvolupament.
5é Política lingüística.
f) Un o una representant de les universitats públiques valencianes per nomenament de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes.
g) Una persona representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
h) Una persona representant del Consell de Participació Ciutadana.

i) Una persona representant del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.
j) Dotze representants dels centres valencians inscrits a l’empar d’aquest decret, per elecció dels propis centres, segons la distribució següent:
1r Quatre representants dels centres existents a Espanya.
2n. Tres representants dels centres existents a Amèrica del Sud.
3r Una persona representant dels centres existents en la resta d’Europa.
4t Una persona representant dels centres existents a Amèrica Central.
5é Una persona representant dels centres existents a Amèrica del Nord.
6é Una persona representant dels centres existents en la resta del món.
7é Una persona representant de les persones joves associades en els centres valencians a l’exterior.
2. Formarà part del Consell de CEVEX, amb veu però sense vot, la persona que ostente el Deganat del cos consular acreditat a València.

3. Exercirà la Secretaria personal amb relació funcionarial del centre directiu competent, nomenat a l’efecte per la Presidència del Consell de Centres Valencians a l’Exterior, amb veu però sense vot. La designació de les persones membres del Consell representants dels centres valencians s’efectuarà d’acord amb el procediment següent:

a) El centre directiu competent en matèria de comunitats de persones valencianes a l’exterior sol·licitarà als centres de cada circumscripció que proposen les candidatures que consideren, podent cada centre presentar una candidatura. A l’efecte, cadascun dels centres haurà de remetre una còpia de l’acord de proposta de candidatura.
b) Entre les candidatures, els centres, agrupats d’acord amb les circumscripcions indicades en el punt anterior, acordaran per majoria designar les persones que actuaran com a vocals titulars i suplents del Consell de CEVEX en representació dels centres de la seua circumscripció. En cada circumscripció en què es designe més d’una persona representant, s’haurà de garantir el principi de representació equilibrada entre dones i hòmens. Els centres hauran de remetre al centre directiu competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes a l’exterior còpia de l’acord conjunt de designació de les persones representants.

c) En cas de no existir acord entre els centres d’una circumscripció per a designar les persones que ostenten vocalia i que els representen en el Consell de CEVEX, el centre directiu competent, prèvia consulta amb cada un dels centres afectats, designarà per sorteig, entre les candidatures proposades per aquells, les persones titulars i suplents del Consell de CEVEX que corresponguen.
4. En la composició del Consell de CEVEX s’haurà de garantir el principi de representació equilibrada entre dones i hòmens.
5. Per cada membre titular del Consell de CEVEX, podrà ser triada una persona en qualitat de suplent.

Article 14. Mandat
1. Una vegada constituït el Consell de CEVEX, la durada del mandat de les persones membres és de tres anys, renovable per només un període de la mateixa durada, excepte que ho siga en raó del càrrec. Tot això sense perjuí de la possible remoció, substitució o reelecció, d’acord amb les normes en virtut de les quals hagen obtingut la designació.
2. Cada organització o institució representada en el Consell de CEVEX comunicarà la proposta de separació de les persones membres i la designació de qui haja de substituir-les, en escrit dirigit a la Presidència del Consell de CEVEX, perquè en faça els nomenaments oportuns. La Presidència donarà compte al ple i a les comissions corresponents de les variacions que s’hi produïsquen.

Article 15. Funcionament
1. El Consell de CEVEX funcionarà en Ple i en comissions i grups de treball.
2. El Ple del Consell podrà crear comissions i grups de treball amb l’estructura, composició i funcions que determine. Les comissions i grups de treball que es creen poden tenir caràcter permanent o poden crear-se per al tractament de qüestions específiques. Als grups de treball podrà incorporar-se personal funcionari de l’Administració de la Generalitat o altres persones expertes en les matèries que s’hi tracten.

3. En allò no disposat en aquest decret, el Consell de CEVEX podrà acordar reglaments interns d’organització i funcionament.
Article 16. Convocatòria i sessions del Ple
1. El Ple es reunirà en sessió ordinària, almenys, dos vegades a l’any. Les convocatòries les efectuarà la Presidència amb un mínim d’un mes d’antelació, i fixarà necessàriament l’ordre del dia, l’hora i el lloc de realització.
2. La Presidència pot convocar les persones membres del Consell de CEVEX per a realitzar reunions extraordinàries sempre que ho estime necessari o convenient i, en tot cas, a petició d’un nombre de persones amb funcions de vocalia del Consell de CEVEX que represente com a mínim un terç de les persones membres.
3. Les reunions del Ple podran fer-se a través de mitjans electrònics. Entre altres, es consideraran inclosos entre els mitjans electrònics vàlids el correu electrònic, les audioconferències i les videoconferències. Els equips i programes utilitzats per a la realització de la sessió en aquesta modalitat, seran definits en coordinació amb l’òrgan competent en matèria de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Generalitat. La Secretaria del Consell de CEVEX adoptarà les mesures pertinents per a garantir la unitat de l’acte.

4. Serà necessari un quòrum de la majoria absoluta de les persones membres per a la vàlida constitució del Ple, que serà garantida per la Secretaria del Consell de CEVEX.
5. Podran assistir a les sessions del Ple del Consell de CEVEX, amb veu però sense vot, aquelles persones o institucions que la Presidència del Consell de CEVEX jutge oportú que assistisquen, per la seua rellevància en l’àmbit social o cultural de la Comunitat Valenciana, o per la seua vinculació amb els CEVEX o amb els punts a tractar en l’ordre del dia.

Article 17. Acords del Ple
Per a l’adopció d’acords serà suficient la majoria simple dels vots de les persones membres assistents, dirimint els empats el vot de la Presidència del Consell de CEVEX. El vot serà individual, podent a més ser secret quan ho sol·licite algun o alguna membre assistent o així ho acorde la Presidència.

Article 18. Presidència
Són funcions de la presidència del Consell de CEVEX:
a) Representar el Consell.
b) Planificar, organitzar i coordinar l’activitat del Consell i executar els seus acords.
c) Convocar, presidir, suspendre i alçar les reunions, dirigir les deliberacions i dirimir els empats amb el seu vot de qualitat.

Article 19. Membres del Consell de centres valencians a l’exterior en representació de les comunitats valencianes a l’exterior
Les persones membres del Consell de CEVEX triades en representació de les comunitats valencianes a l’exterior, seran les encarregades de traslladar al si del Consell totes les iniciatives adoptades per les entitats que representen, així com exercir les funcions següents:

a) Comunicar, a les entitats que representen, les resolucions que s’adopten en les reunions del Consell de CEVEX.
b) Emetre informes sobre el funcionament i les activitats que realitzen les entitats que representen.
c) Impulsar i coordinar les relacions entre les entitats que representen amb el Consell de CEVEX.


TÍTOL V
Congrés de comunitats valencianes a l’exterior

Article 20. Congrés de comunitats valencianes a l’exterior
1. A fi de promoure les relacions i la col·laboració entre la comunitat de persones valencianes a l’exterior i entre aquesta comunitat i la Generalitat, tindrà lloc cada quatre anys el Congrés de comunitats valencianes a l’exterior, i es podran celebrar congressos extraordinaris quan concórreguen circumstàncies que així ho aconsellen.
2. Entre les seues funcions estan:
a) La presentació de ponències, comunicacions i panells sobre temes d’interès per a les comunitats valencianes a l’exterior.
b) La proposta al Consell de CEVEX d’iniciatives orientades a les persones membres de la comunitat valenciana a l’exterior.
c) La realització d’actuacions orientades a millorar el coneixement mutu entre les persones valencianes residents a la Comunitat Valenciana i la ciutadania valenciana resident en l’exterior.

Article 21. Assistència al Congrés de comunitats valencianes a l’exterior
1. Al Congrés de comunitats valencianes a l’exterior podran assistir, com a membres de ple dret, les persones membres del Consell de CEVEX i les persones membres dels CEVEX de tot el món, en el nombre que es determine per acord del Consell de CEVEX. La distribució de persones delegades es realitzarà en funció del nombre total de persones associades amb que compte cadascun en el moment d’adopció de l’esmentat acord. La Generalitat impulsarà les accions necessàries per a l’assistència a aquell d’un nombre significatiu de persones pertanyents a cada centre inscrit oficialment en el Registre.
2. També podran assistir al Congrés de comunitats valencianes a l’exterior, en qualitat de persones convidades, altres personalitats o representants d’institucions o entitats vinculades als CEVEX, així com representants del teixit associatiu valencià, a fi d’afavorir l’acostament entre la ciutadania resident a la Comunitat Valenciana i la que ho està a l’exterior.

Article 22. Funcionament del Congrés de comunitats valencianes a l’exterior
1. El Congrés de comunitats valencianes a l’exterior podrà adoptar resolucions dirigides al Consell de centres valencians a l’exterior.

2. De les deliberacions del Congrés s’elaborarà un document de conclusions, que es farà públic i del qual es donarà trasllat al Consell de CEVEX.
3. El Consell de CEVEX serà l’encarregat de realitzar la convocatòria, que haurà de produir-se amb una antelació mínima de quatre mesos. També determinarà l’organització, el funcionament i el règim d’adopció d’acords del Congrés de comunitats valencianes a l’exterior.


Article 23. Trobades
Sense perjuí del Congrés de comunitats valencianes a l’exterior, el Consell de CEVEX podrà convocar trobades, conferències i altres esdeveniments amb els CEVEX d’un determinat àmbit geogràfic, amb l’objecte de realitzar un seguiment dels assumptes d’interès dels CEVEX de l’àmbit esmentat, realitzant propostes d’actuació conjuntes, analitzant les iniciatives desenvolupades per la Generalitat i proposant-hi noves línies d’actuació.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Estudis estadístics sobre persones valencianes a l’exterior
La Generalitat promourà la realització d’estudis estadístics i poblacionals sobre persones valencianes a l’exterior, a fi d’obtenir un major coneixement de la seua realitat i problemàtica, permetent amb això el disseny i aplicació de polítiques públiques adequades.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Vocals representants dels centres valencians a l’exterior en el Consell de centres valencians a l’exterior
El mandat de les persones que actualment ostenten les vocalies en representació dels centres valencians a l’exterior en el Consell de CEVEX finalitzarà en la data de constitució del nou Consell regulat en el títol IV d’aquest decret, constitució que haurà de produir-se com a màxim en el termini de quatre mesos des de l’entrada en vigor d’aquest decret.

Segona. Registre de Centres Valencians a l’exterior
Els centres valencians a l’exterior que a la data d’entrada en vigor d’aquest decret es troben reconeguts i registrats com a tals, no caldrà que renoven ni el seu reconeixement ni la seua inscripció en el nou Registre de centres valencians a l’exterior. Les dades i informació que, a la data d’entrada en vigor d’aquest decret, es troben inscrites en el Registre de centres valencians, seran mantingudes als efectes del que preveu l’article 9 d’aquest decret.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
A l’entrada en vigor d’aquest decret queda derogat el Decret 53/2008, de 18 d’abril, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei 11/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Comunitats de Valencians a l’Exterior.
Així mateix, queden derogades totes les disposicions, del mateix rang o d’un rang inferior, que s’oposen al que disposa aquest decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta a la persona titular de la conselleria competent en matèria de relacions amb les comunitats valencianes en l’exterior per a dictar els actes i disposicions necessaris per al desenvolupament i l’execució d’este decret, així com per introduir les modificacions que pertoquen en el model de sol·licitud de reconeixement de centres valencians en l’exterior que figura com annex d’este decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 22 de juliol de 2016

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social,
Participació i Cooperació,
MANUEL ALCARAZ RAMOS

linea
Mapa web