Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 99/2014, de 27 de juny, del Consell, pel qual es regula el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyança. [2014/6099]

(DOGV núm. 7306 de 30.06.2014) Ref. Base de dades 005807/2014

DECRET 99/2014, de 27 de juny, del Consell, pel qual es regula el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyança.
[2014/6099]
PREÀMBUL

Pel Decret 157/1993, de 31 d’agost, del Consell, es va regular el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d’altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança.
El mencionat decret porta causa de l’Acord de 23 de desembre de 1991, del Consell, que pretenia, entre altres, l’adopció de mesures que milloraren l’escola pública, en especial pel que fa als recursos humans i materials, a les condicions en què es desenrotlla l’ensenyança i als estímuls amb què compten els professors. Per a aconseguir este objectiu es va establir un nou sistema retributiu que valora l’exercici de la funció docent en una societat amb ràpides transformacions que necessita una formació i adaptació professionals contínues i es va constituir una comissió de seguiment de l’esmentat acord.
És per això que amb efectes d’1 d’octubre de 1992 es va crear en el complement específic un component associat a la permanència per períodes de sis anys com a funcionari de carrera docent i a la realització pel professorat d’un esforç complementari per a dur a terme altres activitats que incidixen directament en la qualitat de l’ensenyança i que fan referència a la seua actualització científica, didàctica i professional, a activitats complementàries que permeten l’enriquiment cultural de l’alumnat i a la realització de projectes d’investigació científica o didàctica.

Pel Decret 74/1999, d’1 de juny, del Consell, es va disposar l’aplicació del component retributiu regulat en el Decret 157/1993, de 31 d’agost, del Consell, al personal integrant de la Inspecció Educativa.

L’article 12 del Decret Llei 1/2012, de 5 de gener, del Consell, de mesures urgents per a la reducció del dèficit a la Comunitat Valenciana, va establir mesures excepcionals en matèria de perfeccionament, reconeixement, meritació i percepció del component retributiu relacionat amb la formació permanent dels funcionaris dels diferents cossos docents, declarant inaplicables els decrets 157/1993, de 31 d’agost, i 74/1999, d’1de juny, del Consell, així com la normativa dictada en desplegament o execució d’estos pel que fa al dret al perfeccionament, reconeixement, meritació i percepció del component retributiu relacionat amb la formació permanent dels funcionaris dels diferents cossos docents.
La disposició addicional vint-i-huit de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2014, disposa en el seu apartat 2 que: «durant el 2014 pel que fa al dret al perfeccionament, reconeixement, meritació i percepció del component retributiu relacionat amb la formació permanent dels funcionaris dels diferents cossos docents, caldrà ajustar-se al que disposa l’Acord de la Mesa General de Negociació I de la Generalitat, sobre condicions de treball i retribucions del personal dels sectors de l’Administració de la Generalitat docent, sanitari i de justícia en el marc del diàleg social per al període 2014-2015, i a este efecte qualsevol actuació realitzada en la matèria per part de l’Administració no podrà tindre efectes econòmics fins a l’1 de juliol de 2014».

La Resolució de 3 de desembre de 2013, del conseller d’Hisenda i Administració Pública, per la qual es dóna publicitat a l’acord de la Mesa General de Negociació I de la Generalitat, sobre condicions de treball i retribucions del personal dels sectors de l’Administració de la Generalitat, docent, sanitari i de justícia, en el marc del diàleg social per al període 2014-2015, establix que «amb efectes econòmics i administratius d’1 de juliol de 2014 es reprendrà l’aplicació dels decrets del Consell 157/1993, de 31 d’agost, i 74/1999, d’1 de juny, així com la normativa dictada en desplegament o execució d’estos, pel que fa al dret al perfeccionament, reconeixement, meritació i percepció del component retributiu relacionat amb la formació permanent dels funcionaris dels diferents cossos docents. Els servicis prestats entre l’1 de març de 2012 i el 30 de juny de 2014 seran computables als efectes de perfeccionament dels diferents períodes».

D’acord amb tot el que exposa, la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2014 va disposar en la seua disposició addicional vint-i-huit la possibilitat de recuperar la vigència dels decrets 157/1993, de 31 d’agost, i 74/1999, d’1 de juny, esmentats, habilitant amb este fi l’Acord de la Mesa General de Negociació I de la Generalitat.

Sense perjuí d’això, l’aplicació harmonitzada de l’article 12 del Decret Llei 1/2012, de 5 de gener, del Consell, i la disposició addicional vint-i-huit de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, requerix desplegament normatiu sobre el procediment a través del qual ha de produir-se el perfeccionament, reconeixement dels servicis prestats entre l’1 de març de 2012 i el 30 de juny de 2014, així com de la participació amb aprofitament en activitats de formació o altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança en el mencionat període i el meritació del component reconegut.
Esta circumstància permet aprofitar el desplegament normatiu que és necessari dictar per a aplicar la disposició addicional vint-i-huit de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, per a dictar una nova normativa que substituïsca els decrets 157/1993, de 31 d’agost, i 74/1999, d’1 de juny, del Consell, que permeta regular no sols el mecanisme de reconeixement dels servicis prestats entre l’1 de març de 2012 i el 30 de juny de 2014, sinó també un procediment de reconeixement d’ofici del perfeccionament dels diferents períodes i de la participació amb aprofitament en activitats de formació o altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança associada a cada un d’ells, així com la correlativa meritació i percepció del component retributiu relacionat amb la formació permanent dels funcionaris de carrera dels diferents cossos docents d’acord amb criteris d’eficiència, eficàcia i economia de mitjans.

En virtut d’això, de conformitat amb l’article 8 de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, d’Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana, prèvia negociació amb els sindicats de l’ensenyança representats en la Mesa Sectorial, una vegada informat favorablement per la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 27 de juny de 2014,


DECRETE

Article 1. Àmbit subjectiu d’aplicació i objecte
1. L’àmbit subjectiu d’aplicació d’este decret abasta els funcionaris de carrera dels diferents cossos docents dependents de l’Administració educativa valenciana i té per objecte regular, dins del complement específic, el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d’altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança per períodes de sis anys de servicis en la funció pública docent, així com el dret al seu perfeccionament, reconeixement, meritació i percepció.
2. Els efectes administratius estaran referits al perfeccionament i reconeixement del component retributiu i els efectes econòmics al seu meritació i percepció.

Article 2. Perfeccionament dels períodes de sis anys de servicis
1. Per al perfeccionament dels diferents períodes de sis anys serà necessari trobar-se en situació administrativa de servici actiu i prestar servicis, qualsevol que siga la seua forma de provisió, en centres docents públics dependents de l’Administració educativa valenciana, en llocs corresponents a la Inspecció Educativa o en llocs d’assessoria docent classificats per a la seua provisió exclusiva per funcionaris de qualssevol cossos docents, sense que siga necessari que els servicis objecte de còmput siguen ininterromputs.
2. Sense perjuí del que disposa l’apartat anterior, perfeccionaran els diferents períodes els funcionaris docents que es troben en llocs d’administració educativa inclosos en les relacions de llocs de treball de la conselleria competent en matèria d’administració pública, així com els funcionaris docents en situació de servicis especials; servicis en altres administracions públiques; excedència voluntària per agrupació familiar; excedència per atenció de familiars; i excedència per raó de violència de gènere.
3. Una vegada adquirida la condició de funcionari de carrera, també seran computables, als efectes del perfeccionament de períodes de sis anys, els servicis prestats amb anterioritat en els llocs previstos en l’article 2.1 en la seua condició de funcionari interí docent i/o personal docent amb contracte laboral, previ compliment del tràmit de sol·licitud de reconeixement de servicis previs en ocasió del seu ingrés com a funcionari docent de carrera i reconeixement d’estos per l’Administració educativa.

Article 3. Requisits per al reconeixement del dret a percebre el component retributiu
1. El reconeixement, als efectes econòmics i administratius, del dret a percebre el corresponent component retributiu es practicarà d’ofici per cada període, amb les dades que consten en el registre de personal docent, a l’efecte del qual hauran de tindre’s acreditats sis anys de servicis i haver participat amb aprofitament en activitats de formació permanent o haver realitzat altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança corresponents a un mínim de cent crèdits en cada període de sis anys afectat, i es rebutjarà l’excés de crèdits que, si és el cas, tinga acreditats, que en cap cas podran vincular-se al futur reconeixement del dret a percebre el component retributiu vinculat a nous períodes de sis anys.
2. En el cas que transcorregut un determinat període de sis anys, l’interessat no haja efectuat durant este període activitat suficient per a l’obtenció dels cent crèdits necessaris per al reconeixement, als efectes econòmics i administratius, del dret a percebre el component retributiu, el mencionat període s’ampliarà fins a la data en què quede acreditat haver realitzat activitat suficient per a la seua obtenció, moment a partir del qual començarà a computar el següent període de sis anys.

3. Per a aquells inclosos en l’article 2, apartat 2, el reconeixement serà exclusivament als efectes administratius. El dret a percebre el corresponent component retributiu s’aconseguirà quan complisquen el que establix l’article 2, apartat 1.
4. El personal docent funcionari de carrera de nou ingrés, els servicis previs del qual hagen sigut objecte de reconeixement en la forma indicada en l’article 2, apartat 3, obtindrà el reconeixement del dret a percebre el component retributiu corresponent al primer període de sis anys en el moment en què quede acreditat, amb les dades que consten en el registre de personal docent, haver efectuat activitats per un equivalent igual o superior a cent crèdits, i es rebutjarà l’excés de crèdits que si és el cas puga tindre acreditats als efectes de reconeixement del component retributiu pel segon període de sis anys, de manera que se li reconeixerà el dret a percebre el component retributiu corresponent al segon període de sis anys a partir de l’endemà a aquell en què acredite cent nous crèdits per activitats realitzades a partir de la data del reconeixement del dret a percebre el primer període i així successivament per al tercer, quart o quint període, segons corresponga.


Article 4. Meritació, percepció i quanties
1. El dret a la meritació i a la percepció del component retributiu començarà a partir del mes següent al de la data de la resolució de reconeixement d’este.
2. Per a l’efectiva percepció del component retributiu es requerirà estar exercint algun dels llocs previstos en l’article 2, apartat 1.

3. Les quanties corresponents a cada un dels diferents períodes de sis anys seran les que per a cada exercici pressupostari es determinen en la Llei anual de Pressupostos de la Generalitat.
4. Els referits períodes, en la seua repercussió econòmica, seran acumulables i en el seu conjunt no podran excedir trenta anys.

Article 5. Activitats de formació permanent del professorat i altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança, associades als diferents períodes
La determinació de la formació permanent i altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança susceptibles de reconeixement per al complement retributiu i la seua equivalència en crèdits serà objecte de regulació per orde de la conselleria competent en matèria d’educació.


Article 6. Registre de formació permanent del professorat
El registre de formació permanent del professorat, amb caràcter auxiliar del registre de personal docent, practicarà d’ofici o a instància de part l’assignació, anotació i reconeixement de les activitats de formació permanent i d’altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança en els termes que es determinen reglamentàriament.

Article 7. Personal procedent d’altres administracions educatives
1. Per als funcionaris de carrera de cossos docents d’altres administracions educatives que obtinguen destinació a la Comunitat Valenciana, els components retributius que ja tinguen reconeguts es percebran en les quanties previstes per a cada exercici pressupostari en la Llei anual de Pressupostos de la Generalitat.
2. Els servicis docents prestats en qualsevol altra administració educativa i la participació amb aprofitament en activitats de formació permanent o haver realitzat altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança, seran computables als efectes del reconeixement, meritació i percepció del component que siga procedent si es complixen els requisits previstos en esta norma.

Article 8. Procediment administratiu de reconeixement d’ofici del component retributiu
1. El component retributiu es reconeixerà d’ofici exclusivament. La resolució del reconeixement es dictarà amb data el seu perfeccionament pel director/a territorial d’Educació en l’àmbit de gestió del qual preste servicis el funcionari docent.
La falta de resolució expressa tindrà caràcter desestimatori.
2. La resolució expressa o l’absència d’esta, que no posa fi a la via administrativa, podrà ser recorreguda en alçada davant de la direcció general competent en matèria de personal docent, en els termes i terminis previstos per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Components retributius reconeguts a l’empara del Decret 157/1993, de 31 d’agost, i Decret 74/1999, d’1 de juny, del Consell
Els components retributius reconeguts a l’empara del Decret 157/1993, de 31 d’agost, i Decret 74/1999, d’1 de juny, del Consell, es mantindran vigents a l’entrada en vigor d’esta norma.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Aplicació de la disposició addicional vint-i-huit de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2014
1. En compliment d’allò que s’ha disposat per la disposició addicional vint-i-huit de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2014, i sense perjuí de la necessitat d’acreditar la participació amb aprofitament en activitats de formació permanent o haver realitzat altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança, als efectes de completar els períodes de sis anys previstos en els articles 2 i 3 es computaran els servicis prestats entre l’1 de març de 2012 i el 30 de juny de 2014 amb la mateixa consideració que els servicis prestats amb anterioritat a l’entrada en vigor del Decret Llei 1/2012, de 5 de gener, del Consell.
Així mateix, serà computable la participació amb aprofitament en activitats de formació o haver realitzat altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança realitzades entre l’1 de març de 2012 i el 30 de juny de 2014.
2. Sense perjuí que en aplicació del que disposa l’apartat anterior els efectes econòmics i administratius del reconeixement d’un determinat component retributiu es produïsquen a partir de l’1 de juliol de 2014, el perfeccionament d’un nou període de sis anys i de la participació amb aprofitament en activitats de formació permanent o altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança corresponents a un mínim de cent crèdits associats a este, computaran a partir de l’endemà al de la data que, estant inclosa en el període que va de l’1 de març de 2012 al 30 de juny de 2014, haja pogut perfeccionar el corresponent període, els efectes econòmics i administratius del qual es diferixen a 1 de juliol de 2014.
3. El dret al meritació i a la percepció del component retributiu que es reconega amb data d’efectes administratius d’1 de juliol de 2014 desplegarà efectes a partir de l’1 d’agost de 2014.
Sense perjuí de l’anterior, el component retributiu el reconeixement del qual va ser realitzat amb anterioritat a l’1 de març de 2012 meritarà a efectes econòmics i donarà dret a la seua percepció a partir de l’1 de juliol de 2014.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d’un rang inferior s’oposen, contradiguen o resulten incompatibles amb el que disposa este decret i, en concret, queden derogats el Decret 157/1993, de 31 d’agost, del Consell, pel qual es regula el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d’altres activitats per a la millora de la qualitat de l’ensenyança i el Decret 74/1999, d’1 de juny, del Consell, pel qual es disposa l’aplicació del component retributiu regulat en el Decret 157/1993, de 31 d’agost, al personal integrant de la Inspecció Educativa.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Autorització
S’autoritza la conselleria competent en matèria d’educació per a dictar totes les disposicions que resulten necessàries per al desplegament i aplicació del que disposa este decret.

Segona. Entrada en vigor
Este decret, que entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, produirà efectes econòmics des del dia 1 de juliol de 2014.

València, 27 de juny de 2014

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d’Educació, Cultura i Esport,
MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET

linea
Mapa web