Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 1/2010, de 3 de maig, de la Conselleria d'Educació i de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'implanta el Full de Notificació de la possible situació de desprotecció del menor detectada des de l'àmbit educatiu a la Comunitat Valenciana i s'establix la coordinació interadministrativa per a la protecció integral de la infància. [2010/5952]

(DOGV núm. 6276 de 27.05.2010) Ref. Base de dades 006047/2010

ORDE 1/2010, de 3 de maig, de la Conselleria d'Educació i de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'implanta el Full de Notificació de la possible situació de desprotecció del menor detectada des de l'àmbit educatiu a la Comunitat Valenciana i s'establix la coordinació interadministrativa per a la protecció integral de la infància.
[2010/5952]
Preàmbul
Una de les actuacions prioritàries en el marc de les competències que la Generalitat té en matèria de protecció de menors és la d'impulsar accions que contribuïsquen a millorar els mecanismes de detecció de casos de desprotecció del menor, i també optimitzar la derivació i actuació coordinada dels distints agents implicats en la protecció del menor.
És labor de la comunitat educativa en el seu conjunt, el coneixement i difusió dels drets del xiquet, i també el foment del seu respecte i protecció. El professorat dels centres i servicis educatius, especialment el d'Educació Infantil, Primària i Secundària Obligatòria, per la seua activitat, són un dels agents que millor poden observar la presència d'indicadors i factors de risc en el menor que evidencien la necessitat una atenció socioeducativa, alhora que poden oferir un suport a les famílies en la promoció del bon tracte a la infància.
La Llei Orgànica d'Educació, en la seua disposició final primera per la qual es modifica la Llei Orgànica 8/1995, de 3 de juliol, reguladora del Dret a l'Educació, establix que entre els diferents drets que tenen els alumnes es troba el de la protecció contra tota agressió física o moral.
El Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l'alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d'administració i servicis, preveu que l'alumnat té dret a la protecció contra tota agressió física, sexual, psicològica, emocional o moral, i no podrà ser objecte, en cap cas, de tractes vexatoris o degradants.
La Llei 12/2008, de 3 de juliol de 2008, de la Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència de la Comunitat Valenciana, establix en l'article 26 que els servicis i centres escolars, tant públics com privats, i òrgans col·legiats de caràcter escolar, tenen l'obligació de comunicar i denunciar qualsevol situació de risc i desemparament en què es trobe un menor, i el deure de col·laborar amb els servicis socials municipals i amb el departament competent en matèria de protecció de menors de la Generalitat, en l'exercici de la funció protectora d'estos.
En el mateix sentit s'expressa el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor a la Comunitat Valenciana, aprovat per Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, modificat per Decret 28/2009, de 20 de febrer, del Consell.
Així mateix l'esmentat article 26 de la Llei 12/2008 assenyala que la Generalitat promourà la col·laboració entre les institucions educatives i les institucions de protecció de menors a l'efecte de facilitar la prevenció, la detecció i la derivació, i, si és el cas, posterior suport, de les situacions de risc i desemparament. Finalment, este article assenyala que en estes actuacions es procurarà que els servicis psicopedagògics, gabinets municipals i departaments d'orientació siguen els interlocutors amb els servicis municipals i autonòmics competents en matèria de protecció de menors.
D'acord amb el que s'ha disposat en les esmentades normes, la Conselleria de Benestar Social i la Conselleria d'Educació van elaborar un primer model de full de notificació de situacions de desprotecció infantil dirigit a l'àmbit educatiu.
No obstant això, la col·laboració i el treball conjunt entre ambdós conselleries ha determinat la necessitat de revisar i actualitzar l'esmentat full de notificació, de manera que, a més de la seua simplificació, no sols siga un instrument de notificació sinó que es convertisca en un document d'intercomunicació entre l'àmbit educatiu i l'àmbit de servicis socials.
Així mateix i amb caràcter general, l'article 156 de la Llei 12/2008, de 3 de juliol de 2008, de la Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència de la Comunitat Valenciana, disposa que tota persona o entitat, i especialment la que per la seua professió o funció detecte una situació de risc o possible desemparament d'un menor té l'obligació d'informar els òrgans competents de la Comunitat Valenciana en matèria de protecció de menors, o l'autoritat més pròxima, sense perjudici de prestar-li l'auxili immediat que necessite. I que els principis de reserva i confidencialitat presidiran l'actuació de les administracions en relació amb els actes de comunicació, notificació i denúncia.
En conseqüència, és objecte d'esta ordre proporcionar un model de full de notificació per a facilitar l'exercici d'este deure de comunicació.
En virtut d'això, a proposta de la Direcció General d'Avaluació, Innovació i Qualitat Educativa i de la Formació Professional i de la Direcció General de Família i havent sigut oïts els integrants de la comunitat educativa, i conforme al preceptiu informe de l'Advocacia General de la Generalitat, fent ús de les facultats que ens conferixen el Decret 118/2007, de 27 de juliol de 2007, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Educació, i el Decret 141/2009, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Benestar Social,
ORDENEM
Article 1. Objecte
La present ordre té com a objecte:
a) Aprovar i implantar com a model oficial el full de notificació de possible situació de desprotecció del menor detectada des de l'àmbit educatiu, que s'adjunta com a annex.
b) Regular les mesures de col·laboració i coordinació socioeducativa en l'àmbit de la protecció integral del menor i de la família.
Article 2. Àmbit d'aplicació
La present ordre és d'aplicació en el territori de la Comunitat Valenciana per al personal docent i altres professionals que exercisquen les seues funcions en l'àmbit educatiu de la conselleria competent en esta matèria, tant en centres públics com a privats, i també per al personal dels servicis socials municipals i del departament competent en matèria de protecció de menors de la Generalitat.
Article 3. Finalitat
El full de notificació de possible situació de desprotecció del menor detectada des de l'àmbit educatiu té com a finalitat, d'una banda, afavorir les actuacions de promoció del bon tracte al menor, i d'una altra, servir de via de comunicació de la possible situació de desprotecció del menor dins l'àmbit educatiu i entre este i l'àmbit de l'acció social.
L'ompliment i remissió del full de notificació, segons les instruccions que hi consten, ha d'afavorir, i en cap cas substituir, qualsevol altra actuació de coordinació i informació que el cas concret puga requerir.
Article 4. Procediment
Els centres educatius, davant indicadors i factors de possible situació de desprotecció observats en menors escolaritzats en estos, i tenint en compte l'obligació de comunicació a l'autoritat competent en matèria de protecció de menors, hauran d'utilitzar el full de notificació que figura en l'annex per a comunicar, derivar, coordinar o sol·licitar l'actuació de l'equip municipal de servicis socials de la localitat on residisca el menor, d'acord amb el procediment següent:
1. El professor o la professora, l'equip docent o altres professionals que exercisquen les seues funcions en el centre educatiu, davant d'evidències raonables, emplenarà el full de notificació amb l'assessorament, si és el cas, del personal dels servicis psicopegadògics escolars, el departament d'orientació, gabinet municipal autoritzat o personal que tinga atribuïdes les funcions d'assessorament en el centre, quan es presenten indicadors i factors de desprotecció observats en menors del seu grup d'alumnes.
2. El personal que haja emplenat el full de notificació el lliurarà a la direcció del centre en el cas de tractar-se de centres docents de titularitat de la Generalitat o al representant o a la representant de la titularitat en la resta de centres docents.
3. La direcció del centre o la persona representant de la titularitat remetrà el full de notificació, tan ràpidament com siga possible, procedint de la manera següent: l'original, per a sol·licitar la intervenció, es remetrà a l'equip municipal de servicis socials de la localitat on residix el menor, una còpia s'incorporarà a l'expedient personal de l'alumne, i l'altra es remetrà a la direcció general competent en matèria de protecció de menors de la Conselleria de Benestar Social, a l'efecte de, en l'exercici de les seues competències en matèria de protecció de menors, conéixer i analitzar la incidència de la problemàtica de la desprotecció infantil detectada. Tot això sense perjudici del que disposa l'apartat 5 d'este article, per als casos d'urgència.
4. L'equip municipal de servicis socials de la localitat on residix el menor iniciarà, si és procedent, de conformitat amb el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor a la Comunitat Valenciana, aprovat per Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, modificat per Decret 28/2009, de 20 de febrer, del Consell, l'oportú expedient administratiu, oferint la devolució de la informació i actuacions al centre educatiu.
5. Independentment del que disposa el punt 3 d'este article, en els supòsits de perill greu i imminent per a la integritat física o psicològica del menor, que requerisquen l'adopció de mesures urgents de protecció, es comunicarà esta circumstància, per qualsevol mitjà que garantisca la immediatesa, als servicis territorials de la Conselleria de Benestar Social o als centres de recepció de menors de cada província quan els esmentats servicis no estiguen en funcionament. Tot això sense perjudici de facilitar al menor l'atenció mèdica que necessite o de derivar-lo al centre sanitari, i també, de conformitat amb l'article 26.2 de la Llei 12/2008, de 3 de juliol, de la Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència de la Comunitat Valenciana, d'acordar, si és procedent, la retenció del menor en el centre educatiu.
Article 5. Col·laboració i coordinació
1. Les conselleries competents en la matèria que regula esta ordre promouran la col·laboració i coordinació entre els servicis i centres escolars i les institucions de protecció de menors, a l'efecte de facilitar la prevenció, la detecció i la derivació, i, si és el cas, posterior suport de les situacions de risc i desemparament.
2. En compliment de les responsabilitats legals en matèria de protecció de menors, els centres escolars tenen el deure de col·laborar amb els servicis socials municipals i amb el departament competent en matèria de protecció de menors de la Generalitat en:
a) La detecció i notificació de les situacions de desprotecció del menor, en la seua investigació i en la intervenció i execució de la mesura jurídica de protecció acordada per l'ens local o autonòmic competent.
b) Oferir la informació i les dades que siguen requerides, que afecten els menors en situació de guarda o tutela per la Generalitat, sempre que siga necessari per a l'exercici de les competències que corresponen a l'entitat pública en matèria de protecció de menors.
3. En virtut del principi de col·laboració institucional, el deure de cooperació i el deure d'informar i atendre qualsevol denúncia o informació, els servicis socials municipals, tan ràpidament com siga possible, hauran de comunicar-se amb els servicis i centres escolars i informar-los de les actuacions immediates realitzades, i també sobre qualsevol altra mesura adoptada amb el menor i amb la seua família, a fi de facilitar i promoure el seguiment conjunt de la intervenció.
4. En els centres educatius que compten amb el suport dels servicis psicopedagògics, gabinets municipals i departaments d'orientació, o personal que tinga atribuïdes les funcions d'assessorament en el centre, es procurarà que estos participen en el procés de valoració dels casos de possible situació de desprotecció del menor i en la seua derivació als organismes competents en matèria de protecció de menors de la Generalitat.
5. A l'efecte de coordinació interadministrativa, podran constituir-se a nivell local o comarcal comissions o grups de treball en què participen els servicis psicopedagògics, gabinets municipals i departaments d'orientació, junt amb els equips municipals de servicis socials que presidiran estes comissions o grups de treball.
Article 6. Confidencialitat
1. El professorat i la resta del personal que, en l'exercici de les seues funcions, accedisca a dades i informació sobre circumstàncies personals i familiars de l'alumnat o les seues famílies haurà de guardar reserva i sigil professional.
2. Segons establix la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, el registre i anàlisi de la informació derivats del full de notificació de situacions de desprotecció del menor des de l'àmbit educatiu es realitzarà garantint la confidencialitat de la informació.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa esta ordre.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desplegament de l'ordre
S'autoritza les direccions generals competents de la Conselleria d'Educació i de la Conselleria de Benestar Social amb implicació en la matèria objecte d'esta ordre perquè dicten les instruccions de desplegament i aplicació que siguen necessàries per a la seua efectivitat i compliment.
Segona. Entrada en vigor
La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 3 de maig de 2010
El conseller d'Educació
ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN
La consellera de Benestar Social
ANGÉLICA SUCH RONDA

linea
Mapa web