Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 170/1986, de 29 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula el Consell Superior de Cooperativisme.

(DOGV núm. 507 de 16.01.1987) Ref. Base de dades 0063/1987

Decret 170/1986, de 29 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula el Consell Superior de Cooperativisme.
La Llei de la Generalitat Valenciana 11/1985, de 25 d'octubre, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, crea el Consell Superior del Cooperativisme com a Organ col·laborador de la Generalitat Valenciana en les competències que aquesta té encomanades en matèria de Cooperativisme, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per a realitzar els actes necessaris per tal de formalitzar les seues finalitats.
La representació que al moviment cooperatiu s'atorga en la composició d'aquest Consell aconsellava d'ajornar el desplegament reglamentari fins que l'esmentada Llei 11/1985, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, hagués calat entre les Cooperatives, que en són les destinatàries.
Estant ja molí avançat el procés d'adaptació d'Estatuts de les Cooperatives a l'esmentada Llei, es considera que és l'hora per al desenvolupament reglamentari del Consell Superior del Cooperativisme, a fi de fer-hi efectiva la participació del moviment cooperatiu.
Amb la integració en el Consell Superior del Cooperativisme de les funcions que fins la data tenia encomanades el Consell Assessor de Cooperatives, pertoca, conseqüentment, la supresió d'aquest Organisme, en quedar-hi buit de contingut.
D'altra banda, tot i esser la conciliació i l'arbitratge cooperatiu una de les funcions del Consell Superior del Cooperativisme, s'ha considerat avinent regular les susdites matèries en aquesta mateixa norma, dedicant-hi el Capítol II que fixa un procediment àgil i senzill.
Per tot això, a proposta del Conseller de Treball i Seguretat Social y amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en sessió celebrada el dia 29 de desembre de 1986,
DECRETE:
CAPITOL I
Article primer
El Consell Superior del Cooperativisme es l'Organ de participació i col·laboració del moviment cooperatiu de la Comunitat Valenciana amb les funcions, la composició i el règim de funcionament que estableixen aquest Decret.
Per tal de complir-ne els objectius posseeix personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar.
El Consell Superior del Cooperativisme estarà adscrit a la Conselleria de Treball i Seguretat Social.
Article segon
Són funcions del Consell Superior del Cooperativisme:
a) Informar, dictaminar o formular proposicions sobre qualsevol disposició legal que puga afectar les Entitats Cooperatives.
b) Fomentar i potenciar el moviment cooperatiu.
c) Participar en la difusió dels principis cooperatius i fomentar l'educació i formació de Cooperatives.
d) Facilitar la planificació del desplegament del moviment cooperatiu, atenent sobretot els sectors menys avançats.
e) Col·laborar en l'execució de la política del Consell de la Generalitat Valenciana en relació amb el cooperativisme.
f) Mitjançar en els conflictes plantejats en matèria cooperativa, per via de conciliació o arbitratge.
Article tercer
1. El Consell Superior del Cooperativisme el compondrà:
a) El President, el qual serà el Conseller de Treball i Seguretat Social.
b) El Vice-president, el qual serà el Director General d'Ocupació i Cooperació i que substituirà el President en absència d'aquest.
c) Set Vocals en representació del Consell de la Generalitat Valenciana, que seran: un representant de les Conselleries d'Economia i Hisenda, Agricultura i Pesca, Indústria, Comerç i Turisme, Cultura, Educació i Ciència, Obres Públiques, Urbanisme i Transports, Sanitat i Consum i Treball i Seguretat Social.
d) Un Vocal en representació de cadascun dels Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes, tret del Grup majoritari que en tindrà dos.
e) Els Vocals en representació del moviment cooperatiu, amb un nombre que no serà inferior al dels altres Vocals.
2. Els Vocals seran nomenats pel Consell de la Generalitat Valenciana:
a) Els Vocals representants de les Conselleries, a proposta del Conseller respectiu.
b) Els Vocals representatius del moviment cooperatiu, a proposta de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
c) Els Vocals representants dels Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes, a proposta d'aquestes.
Article quart
1. El Consell Superior del Cooperativisme funcionarà en Ple i Comissions.
El Ple estarà constituït pel President, el Vice-president i els Vocals.
Les Comissions s'estructuraran per acord del Ple del Consell Superior del Cooperativisme.
2. El Ple es reunirà almenys una vegada cada sis mesos amb caràcter ordinari, i amb caràcter extraordinari quan el convoque el President a iniciativa pròpia o a instància de la majoria dels Vocals.
3. A proposta del President del Consell Superior del Cooperativisme serà nomenat un Director que assumirà la responsabilitat de la marxa administrativa del Consell.
4. El Consell Superior del Cooperativisme establirà el seu Reglament de funcionament.
Article cinqué
Els recursos econòmics del Consell Superior del Cooperativisme seran:
a) Les quantitats assignades a aquest en els Pressupostos de la Generalitat Valenciana.
b) Les aportacions del moviment cooperatiu.
c) Els productes dels seus béns.
d) Les Taxes pels serveis de conciliació i arbitratge que hi preste.
e) Les subvencions que hi pogués rebre.
f) Qualsevol altre ingrés autoritzat per les Corts Valencianes.
CAPITOL II
De l'arbitratge i la conciliació cooperativa
Article sisé
Per tal de resoldre els conflictes plantejats entre Entitats Cooperatives o entre aquestes i llurs socis, es podrà instar davant el Consell Superior del Cooperativisme la celebració de conciliació prèvia a l'exercici d'accions davant els Tribunals, o la realització d'un arbitratge de dret o d'equitat.
Article seté
La reclamació prèvia de conciliació o la demanda d'arbitratge, interromprà la prescripció i suspendrà la caducitat de les accions, d'acord amb la legislació estatal.
Article vuité
El procediment i els recursos en el supòsit d'arbitratge, ja siga de dret o d'equitat, seran els que preveu la Llei de 22 de desembre de 1953, per la qual es regulen els arbitratges de Dret Privat.
Article nové
Perquè el Consell Superior del Cooperativisme puga emetre laudes arbitrals, caldrà que les parts en conflicte s'hagen obligat prèviament, bé de forma voluntària, bé per sentència judicial, en compliment d'una anterior clàusula compromissària inserida en els Estatuts Socials de les Entitats Cooperatives o fora d'aquests.
Si el compromís és d'arbitratge de dret, el laude serà emés i signat per un o tres Llicenciats en Dret membres del Consell o membres de la Cort d'Arbitratge Cooperatiu que el Consell queda facultat per nomenar entre Llicenciats en Dret experts en Cooperatives.
Si el compromís és d'arbitratge d'equitat o d'amigable composició, podran emetre i signar el laude, en nom. del Consell, membres d'aquest que no siguen Juristes.
Article deu
1. La conciliació prèvia, de caràcter voluntari, s'instarà davant del Consell Superior del Cooperativisme mitjançant escrit on es faran constar:
a) Les dades personals del demandant i demandat.
b) La pretensió que se'n deduesca.
2. Rebut l'escrit de la demanda serà traslladat al demandat, citant-lo a l'acte de conciliació que se celebrarà en el termini de deu dies, com a màxim, a partir de la presentació de l'escrit de demanda.
3. L'acta de conciliació començarà amb la ratificació del demandant del seu escrit de demanda i manifestant els fonaments que el suporten.
Contestarà el demandat, avenint-se o oposant-s'hi, en el qual cos al·legarà allò que crega convenient, i podrà exhibir-hi qualsevol document per a fundar les seues al·legacions.
En cas d'oposició, el Consell examinarà els elements de prova aportats per una i altra part i en un termini no superior a dos mesos des de la presentació de la reclamació, pronunciarà una recomanació que serà vinculant per a les parts compareixents, i que haurà de ser atesa pel destinatari en el termini màxim de quinze dies a partir de la notificació. Cas contrari podran les parts acudir davant els Tribunals en defensa de llur dret.
El que s'ha acordat en conciliació tindrà efecte de sentència judicial obligatòria per a les parts i executiva per als Tribunals.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Els Vocals representants del moviment cooperatiu, fns que la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana es constituesca, seran nomenats a proposta del Conseller de Treball i Seguretat Social, amb la consulta prèvia entre les Entitats associatives de cooperatives legalment existents.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queda derogat el Decret del Consell de la Generalitat Valenciana 26/1984, de 21 de març, pel qual hom regula el Consell Assessor de Cooperatives.
DISPOSICIO FINAL
Aquest Decret vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, a 29 de desembre de 1986.
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH I PASTOR

linea
Mapa web