Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 8/2018, 25 de juny, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa de foment d'ocupació per a la contractació de persones joves qualificades (AVALEM JOVES), en el marc del Sistema Nacional de Garantia Juvenil. [2018/6297]

(DOGV núm. 8327 de 28.06.2018) Ref. Base de dades 006353/2018

ORDRE 8/2018, 25 de juny, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa de foment d'ocupació per a la contractació de persones joves qualificades (AVALEM JOVES), en el marc del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.
[2018/6297]
PREÀMBUL

L’article 51.1.1a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que correspon a la Generalitat l’execució de la legislació de l’Estat en matèria laboral, que assumeix així les facultats, competències i serveis que en aquest àmbit i a nivell d’execució té l’Estat respecte a les relacions laborals, sense perjudici de l’alta inspecció d’aquest, i el foment actiu de l’ocupació.
El Reial decret legislatiu 3/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei d’ocupació, estableix com un dels objectius generals de les polítiques d’ocupació assegurar polítiques adequades d’integració laboral dirigides a aquells col·lectius que presenten majors dificultats d’inserció laboral.
Entre els eixos de les polítiques d’activació per a l’ocupació que a aquest efecte recull el text refós esmentat figura el de les oportunitats d’ocupació, que inclou les actuacions que tenen com a objecte incentivar la contractació, la creació d’ocupació o el manteniment dels llocs de treball. De la mateixa manera, aquest eix comprén, entre altres, l’objectiu estructural de fomentar i sostindre la contractació de col·lectius i sectors amb dificultats, per a proporcionar treball, experiència i sostindre l’activitat econòmica: fomentar la contractació de persones desocupades, especialment aquelles amb majors dificultats d’inserció en el mercat laboral.
En la Llei 18/2014, de 15 d’octubre, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, es regula el règim general del Sistema Nacional de Garantia Juvenil a Espanya. Pel que fa a això, en l’article 106 la Llei 18/2014 s’estableix que en compliment de l’objectiu del suport a la contractació es desenvoluparan actuacions o mesures que incentiven la inserció laboral dels majors de 16 anys no ocupats ni integrats en els sistemes d’educació o formació, que podran consistir, entre altres, en ajudes a l’ocupació per a la contractació amb un període mínim de permanència.
El Pla estratègic de subvencions del SERVEF per al període 2017-2019 preveu entre els seus objectius operatius el d’afavorir la incorporació de joves al mercat de treball. Entre les accions instrumentals que determina per a la seua consecució està la de fomentar la contractació de les persones joves beneficiàries del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.
De la mateixa manera, aquest programa de subvencions s’insereix en el Pla integral de formació i ocupació per a joves 2016-2020 (AVALEM JOVES) de la Generalitat. La finalitat fonamental d’aquest pla és la millora de l’ocupabilitat de les persones joves. Per a això, es pretén instrumentar diferents accions que generen noves oportunitats d’ocupació i formació. D’aquesta forma, es busca afavorir de manera especial l’aportació de talent a les PIME i al tercer sector, al mateix temps que es contribueix a la implantació d’un nou model productiu sustentat en l’aportació de valor, el compromís social i la coopetitivitat.

Per la seua banda, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de 10 de juliol de 2017 es va publicar l’Acord de 9 de juny de 2017, del Consell, pel qual s’aprova el Pla GenT (Generació Talent). Entre les actuacions que preveu aquest pla figura dins de l’eix 3, Suport al talent de joves amb titulació i a l’emprenedoria científica i innovadora, l’actuació 3.5 consistent en el «foment de la inserció laboral de persones joves qualificades». L’objecte d’aquesta línia d’actuació és fomentar tant la contractació indefinida com en pràctiques de les persones joves qualificades en situació de desocupació.
Amb aquesta ordre s’amplia l’actuació ja regulada en l’Ordre 2/2016, de 20 de maig, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’estableixen les bases reguladores del programa de foment d’ocupació per a la contractació de persones joves qualificades (AVALEM JOVES), en el marc del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.
Per resultar susceptibles de cofinançament pel Fons Social Europeu, aquesta ordre se sotmet al que es disposa en l’Ordre ESS/1924/2016, de 13 de desembre, per la qual es determinen les despeses subvencionables pel Fons Social Europeu durant el període de programació 2014-2020.

Aquesta ordre se sotmet igualment als principis de bona regulació en l’exercici de la potestat reglamentària establits en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en la mesura que persegueix la millora de l’ocupabilitat d’un dels col·lectius més afectats per la desocupació (principis de necessitat i eficàcia); per instrumentar una mesura de foment no introdueix cap restricció de drets (principi de proporcionalitat); resulta plenament coherent amb la normativa nacional i de la Unió Europea (principi de seguretat jurídica); en la seua elaboració han participat els agents socials més representatius (principi de transparència); en aplicació de la normativa europea, preveu un sistema de costos simplificats que redueix la càrrega administrativa tant per a l’administració concedent com per a les entitats beneficiàries (principi d’eficiència).

En virtut d’això i fent ús de les facultats conferides per l’article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i l’article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, atés que s’ha donat audiència als agents socials més representatius, i que consten els informes preceptius de l’Advocacia General i de la Intervenció Delegada en el SERVEF, i d’acord amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,


ORDENE

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit
L’objecte d’aquesta ordre és establir les bases que regiran la concessió de subvencions destinades a fomentar la contractació de les persones joves qualificades, que figuren inscrites en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. A aquest efecte, l’ordre regula els programes de subvencions següents:
a) Programa de foment de la contractació indefinida.
b) Programa de foment de la contractació en pràctiques.

Article 2. Entitats beneficiàries
1. Podrà ser beneficiària d’aquests programes qualsevol entitat ocupadora (incloses les persones treballadores autònomes), amb centre de treball a la Comunitat Valenciana.
2. En cap cas podran obtindre la condició de beneficiàries:
a) Les persones o entitats en les quals concórrega alguna de les prohibicions establides en els apartats 2 i 3 de l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; a aquest efecte, les entitats presentaran la corresponent declaració responsable.
b) Les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les societats civils, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat que, fins i tot mancant de personalitat jurídica, poguera realitzar les actuacions subvencionables.

Article 3. Persones destinatàries finals
1. Les persones destinatàries finals d’aquestes subvencions són les persones joves majors de 16 anys que compten amb una qualificació professional reconeguda pel sistema de formació professional per a l’ocupació o del sistema educatiu i figuren inscrites com a beneficiàries en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
2. Als efectes d’aquesta ordre s’entendrà que la persona jove compta amb una qualificació professional en els termes establits en l’apartat anterior quan estiga en possessió d’alguna de les titulacions següents:

a) Llicenciatura o diplomatura universitària; enginyeria superior o tècnica; arquitectura o arquitectura tècnica.
b) Grau universitari.
c) Estudis de postgrau universitari.
d) Doctorat.
e) Tècnic/a o tècnic/a superior de formació professional reglada, de la formació professional específica.
f) Altres titulacions oficialment reconegudes com a equivalents a les anteriors, sense que tinguen tal consideració els títols d’Educació Secundària Obligatòria ni de Batxillerat.
g) Certificat de professionalitat.

Article 4. Exclusions
Queden exclosos dels programes regulats en aquesta ordre els supòsits següents:
a) Contractes que tinguen un període de prova igual o superior a dos mesos, els contractes fixos discontinus i els contractes de servei de la llar familiar.
b) Contractes a temps parcial.
c) Persones treballadores que hagueren finalitzat la seua relació laboral amb l’entitat ocupadora en els sis mesos previs a la contractació.
d) Contractacions realitzades per empreses de treball temporal per a la posada a la disposició de la persona treballadora en empreses usuàries en les quals prestaran els seus serveis.
e) Contractacions realitzades per ocupadors que hagueren sigut exclosos com a beneficiaris de programes d’ocupació.
f) Contractacions realitzades per ocupadors sancionats en els dos anys anteriors a la presentació de la sol·licitud per la comissió d’infraccions greus o molt greus en matèria de prevenció de riscos laborals o Seguretat Social.
g) Relacions laborals de caràcter especial de l’article 2.1 de l’Estatut dels Treballadors.
h) Contractacions en què l’entitat ocupadora o els càrrecs directius o membres dels òrgans d’administració de les empreses que revestisquen la forma jurídica de societat o de les entitats privades sense ànim de lucre, mantinguen amb el treballador contractat una relació de cònjuge, ascendent, descendent o altres parents, per consanguinitat o afinitat, fins al segon grau, i les seues anàlogues en el cas de les parelles de fet.


Article 5. Condicions generals de la contractació
1. La contractació de la persona jove haurà d’efectuar-se amb posterioritat a la publicació de l’extracte de la convocatòria de les subvencions per a l’exercici pressupostari corresponent.
2. La contractació haurà de representar un increment net de la plantilla en comparació amb la plantilla mitjana de les persones treballadores en situació d’alta en els 30 dies naturals anteriors a la celebració del contracte, o el seu manteniment quan el lloc haguera quedat vacant arran de la baixa voluntària, discapacitat sobrevinguda, mort, jubilació per motius d’edat, o acomiadament disciplinari o per causes objectives no declarat improcedent de la persona treballadora.
3. En tot cas haurà d’haver-hi una correspondència entre la titulació de la persona jove i el lloc de treball exercit.

Article 6. Incompatibilitats
Amb l’excepció de la bonificació de quotes a la Seguretat Social, aquestes subvencions resulten incompatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a aquesta finalitat, procedents de qualsevol administració o entitat, pública o privada, nacionals, de la Unió Europea o d’organismes internacionals.


CAPÍTOL II
Programa de foment de la contractació indefinida

Article 7. Objecte
Resultarà objecte de subvenció la contractació indefinida inicial a jornada completa de les persones joves pertanyents al col·lectiu a què fa referència l’article 3.

Article 8. Quantia de la subvenció
1. L’import de la subvenció serà el resultat de multiplicar el 90 % del salari mínim interprofessional (incrementat en la part proporcional de la paga extra) vigent en el moment de la contractació indefinida de la persona jove pel nombre mínim de mesos de manteniment del seu contracte establit en la corresponent convocatòria.

2. En el cas de persones joves amb diversitat funcional o de joves dones, el percentatge establit en l’apartat 1 s’elevarà al 95 %.

3. En el cas de persones joves amb diversitat funcional severa; de persones joves que estan sota la guarda o tutela de la Generalitat, o complint una mesura judicial derivada de la responsabilitat penal de persones menors d’edat, o que hagen romàs en alguna d’aquestes dues situacions, en algun període, durant els tres anys anteriors a la majoria d’edat, o de joves dones víctimes de la violència sobre la dona, el percentatge establit en l’apartat 1 s’elevarà al 100 %.


CAPÍTOL III
Programa de foment de la contractació en pràctiques

Article 9. Objecte
Resultarà objecte de subvenció la contractació en pràctiques a jornada completa de les persones joves pertanyents al col·lectiu a què fa referència l’article 3.

Article 10. Quantia de la subvenció
1. L’import de la subvenció serà el resultat de multiplicar el 80 % del salari mínim interprofessional (incrementat en la part proporcional de la paga extra) vigent en el moment de la contractació en pràctiques de la persona jove pel nombre mínim de mesos de manteniment del seu contracte establit en la corresponent convocatòria.
2. En el cas de persones joves amb diversitat funcional o de joves dones, el percentatge establit en l’apartat 1 s’elevarà al 85 %.

3. En el cas de persones joves amb diversitat funcional severa; de persones joves que estiguen sota la guarda o tutela de la Generalitat, o complint una mesura judicial derivada de la responsabilitat penal de persones menors d’edat, o que hagen romàs en alguna d’aquestes dues situacions, en algun període, durant els tres anys anteriors a la majoria d’edat, o de joves dones víctimes de la violència sobre la dona, el percentatge establit en l’apartat 1 s’elevarà al 90 %.


CAPÍTOL IV
Sol·licituds de subvenció i la seua tramitació

Article 11. Convocatòria
1. El procediment per a la concessió d’aquestes subvencions s’iniciarà d’ofici mitjançant convocatòria de la persona titular de la Direcció General del SERVEF.
2. La convocatòria es publicarà íntegrament en la Base de Dades Nacional de Subvencions, així com en extracte en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
3. Cada convocatòria podrà comprendre algun o tots els programes establits en aquesta ordre. Així mateix, la convocatòria podrà establir el període de manteniment per a cada programa, que no podrà ser inferior a 12 mesos en la contractació indefinida, ni inferior a sis mesos i un dia en la contractació en pràctiques. Cada convocatòria podrà delimitar la naturalesa jurídica, pública o privada, de les entitats beneficiàries a les quals es dirigisca específicament en cada cas.
4. La dotació pressupostària de cada convocatòria serà objecte de territorialització provincial, de forma proporcional al nombre de persones desocupades menors de 30 anys registrades en el SERVEF. A aquests efectes, es tindran en compte les estadístiques d’atur registrat corresponents al mes anterior al de la data de la resolució de convocatòria. Aquesta territorialització provincial tindrà caràcter estimatiu. L’alteració d’aquesta distribució estimativa no necessitarà una nova convocatòria. No obstant això, aquesta alteració serà objecte de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sense que aquesta publicitat implique l’obertura de termini per a presentar noves sol·licituds ni l’inici de nou còmput de termini per a resoldre.
Article 12. Procediment de concessió
1. La concessió d’aquestes subvencions es tramitarà en règim de concurrència competitiva, per a la qual cosa es tindrà en compte com a únic criteri el moment en què s’haja completat la presentació de la sol·licitud (comprensiva de l’imprés de sol·licitud i de la resta de documentació exigida per la convocatòria) en qualsevol dels registres previstos en la normativa de procediment administratiu comú.
2. En cas que diferents expedients tingueren aquesta data de criteri i no resultara possible prioritzar-los per hora de presentació, es prioritzarà la sol·licitud de subvenció per la contractació de persones amb diversitat funcional (prioritzades al seu torn d’acord amb el major grau de discapacitat) i, si de cas hi manca, la sol·licitud de subvenció per la contractació de dones; si l’empat persistira, es prioritzarà segons la data de sol·licitud més antiga i, si d’aquesta forma tampoc es resolguera l’empat, segons el número d’expedient més baix.

Article 13. Presentació de les sol·licituds
Les sol·licituds es presentaran en la forma i el termini que establisca la corresponent convocatòria, en la qual, així mateix, s’especificarà la documentació acreditativa dels requisits per a obtindre la subvenció.

Article 14. Instrucció
1. La instrucció correspondrà als serveis territorials del SERVEF competents en matèria d’ocupació.
2. Examinades les sol·licituds, l’òrgan instructor emetrà un informe on farà constar que les entitats beneficiàries compleixen tots els requisits necessaris per a la concessió de les ajudes.
3. En cada direcció territorial del SERVEF es constituirà un òrgan col·legiat integrat per la persona titular del servei territorial competent en matèria d’ocupació o persona que designe per a la seua substitució, que el presidirà; dos vocals; i una persona que tindrà la secretaria, amb veu però sense vot. La designació de les persones que ocupen les vocalies i la secretaria l’efectuarà la persona titular de la direcció territorial del SERVEF entre personal funcionari adscrit al servei territorial competent en matèria d’ocupació. Es procurarà que la composició de l’òrgan col·legiat s’ajuste al principi d’equilibri per raó de sexe.
4. L’òrgan col·legiat emetrà periòdicament informes on es concrete el resultat de les avaluacions efectuades en relació amb els períodes de temps que considere.
5. En vista de l’informe de l’òrgan col·legiat, l’òrgan instructor formularà les propostes de concessió a l’òrgan concedent.

Article 15. Resolució i recursos
1. La competència per a resoldre les sol·licituds presentades correspon a la persona titular de la Direcció General del SERVEF o òrgan en què aquesta delegue.
2. El termini per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de sis mesos comptats a partir de la publicació de la corresponent convocatòria, llevat que aquesta en pospose els efectes a una data posterior. Transcorregut aquest termini sense que s’hi haja dictat i notificat una resolució expressa, es produirà el silenci administratiu i la sol·licitud podrà entendre’s desestimada.
3. La resolució de concessió determinarà la quantia concedida i incorporarà, si escau, les condicions, obligacions i determinacions accessòries a què haja d’ajustar-se l’entitat beneficiària.
4. La resolució contindrà informació de l’import previst de l’ajuda en equivalent de subvenció bruta, així com del seu caràcter de minimis, fent referència expressa al títol i a la publicació del Reglament en el DOUE.
5. La resolució posarà fi a la via administrativa i contra aquesta es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant aquest òrgan, en el termini d’un mes a partir de l’endemà de la notificació, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o un recurs contenciós administratiu d’acord amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.


Article 16. Liquidació i pagament
La liquidació de les ajudes s’efectuarà una vegada justificades, amb la documentació presentada juntament amb la sol·licitud, les condicions establides, i es lliurarà d’una sola vegada l’import de l’ajuda després que es dicte la resolució de concessió.


CAPÍTOL V
Control i seguiment de les subvencions

Article 17. Resolució d’incidències
La persona titular de la Direcció General del SERVEF o òrgan en què aquesta delegue tindrà la competència per a resoldre les incidències de qualsevol naturalesa que es produïsquen després de la concessió de les ajudes.

Article 18. Règim de substitució
1. Si la persona jove fóra baixa pels motius indicats en l’article 19.2, podrà ser substituïda en el termini d’un mes per una altra persona pertanyent al col·lectiu corresponent, a fi de completar, sota les mateixes condicions contractuals que tenia la persona jove substituïda, el període de manteniment que quedara pendent de complir.
2. No s’admetrà la substitució de la persona jove contractada o de les eventuals substitutes si el període de manteniment pendent de complir fóra inferior a sis mesos i un dia.
3. En el cas que qualsevol circumstància de la persona jove substituta haguera determinat una subvenció inferior a la concedida, serà procedent el reintegrament de la diferència entre l’import de la subvenció concedida i el que haguera correspost si la persona treballadora substituta haguera sigut subvencionada inicialment, juntament amb els interessos de demora.
4. El termini establit per a la substitució no computarà a l’efecte de l’obligació de manteniment.
5. Si la baixa de la persona treballadora es produïra amb anterioritat a la resolució de concessió, perdrà el dret a la sol·licitud presentada; no obstant això, aquesta previsió no s’aplicarà quan la baixa de la persona treballadora haguera tingut lloc una vegada transcorregut el termini establit en l’article 15.2.

Article 19. Reintegrament de les ajudes concedides
1. Donaran lloc a l’obligació de reintegrar, totalment o parcialment, les quantitats percebudes, així com l’exigència de l’interés de demora des de la data del pagament de la subvenció fins que s’acorde la procedència del reintegrament d’aquesta, els casos previstos en l’article 37 de la Llei 38/2003. En particular, serà procedent el reintegrament total de l’ajuda en els supòsits d’extinció de la relació laboral de la persona jove abans de completar el període de manteniment exigit (exceptuant-ne allò que s’ha disposat per a la substitució) o de disminució de la plantilla mitjana de l’empresa durant aquest període, llevat que en aquest últim cas concórreguen els supòsits previstos en la lletra c de l’article 21; en aquest cas, no serà procedent el reintegrament ni tan sols parcial.
2. En cas que l’entitat beneficiària no substituïra la persona contractada, s’aplicarà el criteri de proporcionalitat amb reintegrament parcial de l’ajuda concedida segons el temps de manteniment que restara per completar, si l’extinció de la relació laboral de la persona jove amb l’entitat beneficiària s’haguera produït per baixa voluntària, discapacitat sobrevinguda, mort, o acomiadament disciplinari o per causes objectives no declarat improcedent.
3. El que es disposa en els apartats anteriors serà aplicable sense perjudici de la possible qualificació dels fets com a infracció administrativa i incoació del procediment sancionador, d’acord amb els articles 52 i següents de la Llei 38/2003, i els articles 173 i següents de la Llei 1/2015.
4. De conformitat amb l’apartat d de l’article 35 de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, l’incompliment del que es disposa en la lletra k de l’article 21 podrà comportar el reintegrament total o parcial de la subvenció concedida, després del procediment sancionador previ que se sotmetrà al que es disposa en el títol III de la Llei 2/2015.

Article 20. Comprovació i pla de control
1. Correspondrà a les direccions territorials del SERVEF dur a terme la funció de comprovació i control de les subvencions concedides.
2. Als efectes del que es disposa en la lletra j de l’article 165.2 de la Llei 1/2015 i de conformitat amb l’article 2.3 de la Llei 3/2000, de 17 d’abril, per la qual es crea el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, les direccions territorials del SERVEF accediran a la vida laboral del 100 % de les persones joves la contractació de les quals ha sigut subvencionada, a fi de comprovar la seua alta en l’entitat ocupadora beneficiària durant el període de manteniment exigit.
3. L’entitat beneficiària estarà obligada a sotmetre’s a les actuacions de control financer previstes en els articles 113 i següents de la Llei 1/2015 i en els articles 44 i següents de la Llei 38/2003, així com les que puguen dur a terme les institucions europees i altres òrgans de control.


Article 21. Obligacions de les entitats beneficiàries
A més del que es disposa en l’article 14 de la Llei 38/2003, són obligacions de les entitats beneficiàries:
a) Formalitzar els contractes de treball per escrit.
b) Mantindre l’ocupació subvencionada durant el període que establisca cada convocatòria.
c) Durant el període de manteniment del contracte subvencionat no podrà disminuir la plantilla mitjana dels treballadors en situació d’alta en l’entitat beneficiària, llevat que aquesta situació responga a vacants originades per la baixa voluntària, discapacitat sobrevinguda, mort, jubilació per motius d’edat, o acomiadament disciplinari o per causes objectives no declarat improcedent de la persona treballadora.
d) Aportar, en el termini d’un mes després de la finalització del període de manteniment del contracte, l’informe de la Tresoreria General de la Seguretat Social relatiu a la plantilla mitjana de les persones treballadores en situació d’alta durant aquest període de manteniment.
e) Facilitar totes les dades i la informació, en qüestions relacionades amb les subvencions concedides, que li requerisca el SERVEF.
f) Comunicar al SERVEF la sol·licitud o obtenció d’altres subvencions o ajudes per a aquesta finalitat, així com qualsevol incidència o variació que es produïsca en relació amb la subvenció concedida.
g) Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial corresponent; així com conservar els documents (inclosos els electrònics) que justifiquen l’aplicació dels fons rebuts, mentre puguen ser objecte de control, i aquests originals o còpies certificades seran conforme amb aquests.
h) Les persones jurídiques hauran de comptabilitzar el cobrament de la subvenció a través d’un codi comptable específic, l’extracte comptable del qual haurà d’aportar-se al SERVEF en el termini indicat en la lletra d d’aquest article.
i) Mentre que aquestes ajudes resulten susceptibles de cofinançament pel Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, la documentació justificativa (inclosos els documents electrònics) haurà de conservar-se durant un termini de tres anys a partir del 31 de desembre següent a la presentació dels comptes en els quals estiguen incloses les despeses definitives de l’operació, tal com es defineix en l’article 140.1 del Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013 (cosa que s’estima que puga tindre lloc al voltant de l’any 2025).
j) Als efectes de difusió pública, en estar les ajudes cofinançades pel Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, el beneficiari estarà subjecte a les normes d’informació i publicitat que estableix el Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013. Entre aquestes normes cal destacar que la concessió de la subvenció implica l’acceptació de ser inclòs en una llista d’operacions que es publicarà de forma electrònica o per qualsevol altre mitjà, en la qual figuraran els beneficiaris, l’operació finançada i l’import de l’ajuda. Així mateix, haurà de comunicar a la persona contractada que aquestes ajudes estan cofinançades pel Fons Social Europeu i per la Iniciativa d’Ocupació Juvenil. Així mateix, el beneficiari s’haurà d’ajustar a les normes d’informació i publicitat recollides en el Reglament d’execució (UE) núm. 821/2014, de la Comissió, de 28 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, pel que fa a les modalitats concretes de transferència i gestió de les contribucions del programa, la presentació d’informació sobre els instruments financers, les característiques tècniques de les mesures d’informació i comunicació de les operacions, i el sistema per al registre i l’emmagatzematge de dades.
k) Complir les obligacions de transparència establides en la legislació bàsica, de conformitat amb el que es disposa en l’article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, en el cas que l’entitat perceba durant el període d’un any ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a 100.000 euros, o quan, almenys el 40 % del total dels seus ingressos anuals tinguen caràcter d’ajuda o subvenció pública, sempre que arriben com a mínim a la quantitat de 5.000 euros. Sense perjudici d’això anterior, qualsevol beneficiari que perceba durant el període d’un any ajudes o subvencions de l’administració autonòmica o de qualsevol altra entitat enumerada en l’article 2 de la Llei 2/2015, per import superior a 10.000 euros, haurà de donar l’adequada publicitat a aquesta, indicant-hi almenys l’entitat pública concedent, l’import rebut i el programa, activitat, inversió o actuació subvencionats. La difusió d’aquesta informació es realitzarà preferentment a través de les corresponents pàgines web. En cas que no disposen de pàgina web on fer aquesta publicitat, podran complir aquesta obligació a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.

l) Aportar en el termini indicat en la lletra d d’aquest article, una declaració en model normalitzat sobre el compliment de les obligacions de transparència a què fa referència la lletra anterior.
m) Facilitar al SERVEF les mesures d’acompanyament que faciliten l’adequació de la inserció recollides en la disposició addicional quarta de l’ordre. En aquest sentit, l’entitat beneficiària haurà de concedir a la persona treballadora el permís necessari en horari laboral perquè acudisca al centre SERVEF, a fi que es realitzen les labors d’acompanyament i orientació durant el període de manteniment del contracte.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Normativa aplicable
1. Aquestes ajudes tenen la consideració de subvencions públiques i es regeixen per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el seu reglament, i la resta de normativa concordant, i per la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
2. En resultar susceptibles de cofinançament pel Fons Social Europeu i per la Iniciativa d’Ocupació Juvenil s’ajusten igualment al Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s’estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s’estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell. Així mateix, s’ajusten al Reglament (UE) núm. 1304/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu al Fons Social Europeu i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006, del Consell.

Segona. Definicions
Als efectes d’aquesta ordre, s’entendrà el següent:
a) Persona amb diversitat funcional: persona amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 %, així com pensionistes de la Seguretat Social que tinguen reconeguda una pensió d’incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa; i pensionistes de classes passives que tinguen reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.
b) Persona amb diversitat funcional severa: persona amb un grau de discapacitat intel·lectual o malaltia mental reconegut igual o superior al 33 %, o amb un grau de discapacitat física o sensorial reconegut igual o superior al 65 %. S’entendrà acreditada una discapacitat intel·lectual o malaltia mental igual o superior al 33 % en els casos d’incapacitat permanent total o absoluta en què concórrega una discapacitat de caràcter psíquic o malaltia mental, i en els casos de pluridiscapacitat psíquica i física o sensorial igual o superior al 33 %, així com en el cas de persones amb malaltia o trastorn mental diagnosticat pels centres públics de Salut Mental.
c) Dona víctima de la violència sobre la dona: s’acreditarà de conformitat amb els apartats 1 i 2 de l’article 9 de la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
d) Plantilla de l’entitat ocupadora: persones treballadores en situació d’alta en el codi de compte de cotització en què figure la persona la contractació de la qual se subvenciona.

Tercera. Dret de la competència
1. Aquestes ajudes se sotmeten al règim de minimis establit en el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, publicat en el DOUE L352, de 24 de desembre de 2013. Per aquest motiu, no podran concedir-se a empreses dels sectors següents:
a) Pesca i aqüicultura, regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2000, del Consell.
b) Producció primària dels productes agrícoles (que figuren en la llista de l’annex I del tractat).
c) Les ajudes concedides a les empreses que operen en el sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles, en els casos següents:
c.1) Quan l’import de l’ajuda es determine segons el preu o la quantitat de productes d’aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.
c.2) Quan l’ajuda estiga supeditada al fet que una part o la totalitat d’aquesta es repercutisca als productors primaris.
d) Activitats relacionades amb l’exportació a tercers països o estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, l’establiment i l’explotació d’una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l’activitat exportadora.

e) Ajudes condicionades a la utilització de productes nacionals en lloc d’importats.
2. L’aplicació d’aquest règim implica que l’import total de les ajudes de minimis concedides a una única empresa (s’entendrà per única empresa la definició establida en l’article 2.2 del Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió) no excedirà de 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Quan una única empresa realitze per compte d’altri operacions de transport de mercaderies per carretera l’import total de les ajudes de minimis concedides no excedirà 100.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals.

3. Les ajudes de minimis concedides d’acord amb el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides d’acord amb el Reglament (UE) núm. 360/2012, de la Comissió, fins al límit màxim establit en aquest últim Reglament. Podran acumular-se amb ajudes de minimis concedides d’acord amb altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s’estableix en l’article 3.2 del Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió.
4. Les ajudes de minimis no s’acumularan amb cap ajuda estatal en relació amb aquestes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a aquesta mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedira la intensitat d’ajuda o l’import d’ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d’exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics, ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d’un reglament d’exempció per categories o d’una decisió adoptats per la Comissió.
5. A aquest efecte, en la convocatòria es requerirà la presentació d’una declaració responsable sobre altres ajudes de minimis (subjectes a aquest o altres reglaments de minimis) concedides a l’entitat beneficiària durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l’exercici fiscal actual. Així mateix, es requerirà la presentació d’una altra declaració responsable sobre altres ajudes rebudes per a aquests costos subvencionables o ajuda estatal per a aquesta mesura de finançament de risc, a fi de comprovar que no se superen els límits de l’article 5.2 del Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió.

Quarta. Acompanyament després de la contractació
Amb la finalitat de consolidar les contractacions subvencionades més enllà del període mínim de manteniment fixat en l’ordre, el SERVEF adoptarà mesures d’acompanyament que faciliten l’adequació de la inserció.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
1. Es faculta la persona titular de la Direcció General del SERVEF per a dictar les instruccions i adoptar les mesures que considere oportunes per a l’aplicació i execució d’aquesta ordre.
2. Així mateix, se la faculta perquè, quan concórreguen circumstàncies que ho aconsellen, puga modificar mitjançant resolució els percentatges del salari mínim interprofessional a què fan referencia els articles 8 i 10.

Segona. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 25 de juny de 2018

El conseller d’Economia Sostenible,
Sectors Productius, Comerç i Treball,
RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

linea
Mapa web