Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 101/2020, de 7 d'agost, del Consell, de desenvolupament de la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d'igualtat de les persones LGTBI. [2020/6632]

(DOGV núm. 8884 de 17.08.2020) Ref. Base de dades 006492/2020

DECRET 101/2020, de 7 d’agost, del Consell, de desenvolupament de la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d'igualtat de les persones LGTBI. [2020/6632]
Aquest decret té com a finalitat desenvolupar reglamentàriament la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI. Aquesta llei expressa en la seua exposició de motius que «és un instrument necessari per a respondre a les demandes del col·lectiu LGTBI, així com per a garantir els drets de les persones pertanyents a aquest col·lectiu i les seues famílies i acabar amb les possibles vulneracions de tals drets que seguisquen presents en la nostra societat». En aquest sentit, l’articulat de la llei recull de manera exhaustiva tota una sèrie de drets en diferents àmbits de l’administració i la societat en general. En molts casos la llei ja preveia l’adopció d’una bona part de les mesures necessàries per a satisfer de manera plena i efectiva aquests drets. En altres casos, no obstant això, aquesta es remetia al desenvolupament reglamentari de determinats preceptes, per l’especificitat de les mesures requerides per a garantir la plena realització dels drets que recollien.
A més de la ja esmentada llei, que habilita directament al Consell per a desenvolupar reglamentàriament algunes parts del seu contingut, aquest decret s’aprova per a dotar de contingut ple a una sèrie de mandats fonamentals de la Constitució Espanyola i determinada legislació en l’àmbit estatal. Així mateix, la facultat del desenvolupament reglamentari de la Llei s’exerceix en el marc de les atribucions competencials previstes tant en la Constitució Espanyola com en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.
En primer lloc, igual que la llei que habilita la seua aprovació, aquest decret s’emmarca en el contingut de l’article 14 de la Constitució Espanyola, que afirma que «els espanyols són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social». Tal com expressava l’exposició de motius de l’esmentada llei, la nostra societat continua expressant, en moltes ocasions, «actituds de rebuig d’alguns sectors de la població» que resulten incompatibles amb la plena igualtat de les persones LGTBI respecte a la resta de la ciutadania. D’ahí ve que, amb la finalitat d’avançar tant com siga possible en el ple compliment del mandat previst en l’article 14 de la Constitució Espanyola, siga necessari desenvolupar reglamentàriament alguns preceptes de la Llei 23/2018 la finalitat de la qual és, precisament, afavorir el reconeixement a les persones LGTBI en la nostra societat per a garantir la seua igualtat real i efectiva.
De la mateixa manera, l’article 9.2 de la Constitució Espanyola estableix que «correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l’individu i dels grups en què s’integra siguen reals i efectives; remoure els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social». L’aprovació d’aquest decret es produeix, per tant, en el marc d’aquest mandat, així com d’allò que disposa l’article 10 de la mateixa Constitució, segons el qual «la dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són fonament de l’ordre polític i de la pau social».

En segon lloc, en l’àmbit autonòmic aquest decret s’empara en l’article 8.2 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana que atribueix als poders públics l’obligació de vetlar per la protecció i el respecte dels drets i deures que reconeix la Constitució Espanyola a totes les persones. El nostre Estatut d’Autonomia afirma, en aquest mateix sentit, en el seu article 10.1 que «la Generalitat defensarà i promourà els drets socials dels valencians que representen un àmbit inseparable del respecte dels valors i drets universals de les persones i que constitueixen un dels fonaments cívics del progrés econòmic, cultural i tecnològic de la Comunitat Valenciana».
En el pla competencial, aquest decret implica l’exercici de les competències que tant la Constitució Espanyola com l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana atorguen a la Generalitat. Entre elles, destaquen especialment les competències previstes en l’article 49 de l’Estatut en matèria de normes processals i de procediment administratiu derivades de les particularitats del Dret substantiu valencià o de les especialitats de l’organització de la Generalitat (apartat 1.3°), en el marc, a més, del que es preveu en l’article 149.1.18é de la Constitució Espanyola. Aquest decret s’aprova en el marc de les competències estatutàries de la Generalitat en matèria de serveis socials (apartat 1.24°), amb especial atenció a les necessitats derivades de la protecció dels menors i la tercera edat (apartat 1.27°). Finalment, aquest decret és fruit de l’exercici de la «potestat executiva i reglamentària» que l’article 29.1 de l’Estatut atribueix al Consell, així com de la disposició final tercera de la Llei 23/2018, que li faculta per a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i execució d’aquesta.

El decret es divideix en quatre capítols. El capítol I referit a les disposicions generals recull els elements bàsics d’aquest, com són el seu objecte, el seu àmbit d’aplicació i els principis generals que han de guiar l’actuació dels poders públics de la Comunitat Valenciana en l’aplicació d’aquest.
El capítol II és el relatiu a l’organització, funcionament i competències del Consell Valencià LGTBI, que estableix també la composició del mateix i els mecanismes per a l’elecció dels seus organismes fonamentals. El Consell Valencià LGTBI és l’òrgan consultiu per a l’avaluació i el seguiment de l’aplicació de la Llei 23/2018, en el qual el paper de la participació ciutadana és fonamental. Per a això s’ha establert una sèrie de criteris per a l’elecció de les vocalies amb l’objectiu de comptar amb les veus més representatives i diverses en l’àmbit LGTBI, així com d’un procediment d’elecció directa per part del moviment LGTBI.

El capítol III estableix, d’altra banda, al deure de la Generalitat de disposar d’un servei de suport i assessorament per a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes i estableix les prestacions amb les quals comptarà, així com el seu caràcter públic, i d’acord amb la Llei 8/2017, Llei 8/2017, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere en la Comunitat Valenciana, que compte amb l’especificitat de l’atenció a les persones trans.
A més, aquest capítol es refereix als protocols d’atenció a la infància i l’adolescència LGTBI, a les persones majors LGTBI, a les persones LGTBI víctimes de delictes d’odi i els protocols de lluita contra l’assetjament en l’àmbit educatiu, així com polítiques en l’àmbit de l’ocupació. Aquests protocols es consideren instruments d’actuació adequats per a la correcta aplicació de la Llei 23/2018 en aquests àmbits.

El capítol IV regula el procediment sancionador en el marc de la Llei 23/2018 així com els òrgans competents en el marc d’aquest procediment.
Finalment, cal esmentar les disposicions addicionals primera i segona, que modifiquen els articles 18 i 20 del Decret 102/2018, de 27 de juliol, del Consell, de desenvolupament de la Llei 8/2017, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere en la Comunitat Valenciana, referits al Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana. Es tracta de millorar l’elecció d’algunes vocalies per a facilitar la participació en aquest.
Aquest decret s’adequa als principis disposats en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En primer lloc, els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat i seguretat jurídica estan justificats en l’inici d’aquest preàmbul. En segon lloc, el procés d’elaboració d’aquest decret s’ha dut a terme de conformitat amb el principi de transparència, mitjançant el ple compliment dels tràmits d’audiència i informació pública previstos en l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. A més, aquest decret incorpora bona part de les aportacions formulades quant al seu contingut des de la ciutadania i les entitats representatives de les persones LGTBI i les seues famílies, la participació activa de les quals ha resultat fonamental. En tercer lloc, aquest decret pretén fer efectiu el principi d’eficiència en el desenvolupament material de les mesures previstes en el, per a això s’ha comptat amb la participació en la seua elaboració dels diferents departaments de la Generalitat responsables del ple desenvolupament del seu contingut material. Finalment, les despeses que hagen de realitzar-se a conseqüència d’aquest decret es realitzaran de conformitat amb els principis d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.
En conseqüència, d’acord amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generaliat, del Consell, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, conforme el Consell Jurídic Consultiu i prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 7 d’agost de 2020.


DECRETE

Capítol I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
1. Aquest decret té per objecte desenvolupar els preceptes continguts en la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI, establint els mecanismes, mesures i procediments destinats a garantir els drets que aquesta reconeix per a totes les persones LGTBI que es troben en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Àmbit d’aplicació
1. Aquest decret serà aplicable, en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, a qualsevol persona física o jurídica, pública o privada, independentment de la situació administrativa o personal en la qual es trobe.
2. La Generalitat i les entitats locals, així com qualsevol entitat de dret públic o privat vinculada o dependent d’aquestes institucions, garantiran el compliment de la Llei 23/2018 i d’aquest decret, i promouran les condicions per a fer-la efectiva en l’àmbit de les seues respectives competències.

Article 3. Principis generals
Les administracions públiques de la Generalitat hauran de:
1. Respectar i protegir els drets de les persones LGTBI i dels grups en els quals s’integren.
2. Garantir que aquests drets siguen reals i efectius.
3. Facilitar a les persones LGTBI, i als grups en què s’integren, la participació i la representació en tots els àmbits de la vida social.

4. Contribuir a la superació dels estereotips que afecten negativament la percepció social d’aquestes persones.
5. Establir mesures concretes per a aconseguir una societat més justa, lliure i equitativa basada en la igualtat d’oportunitats de les persones LGTBI i en l’acceptació de la diversitat com un valor afegit.

És voluntat expressa en matèria de representativitat tindre en compte les diferents orientacions i identitats que reflecteixen al col·lectiu LGTBI i, per tant, serà criteri general en tot moment recollir la participació activa, efectiva, les veus i les opinions de les persones LGTBI, sempre amb la perspectiva de gènere corresponent.

Article 4. Coordinació de polítiques LGTBI
La Comissió Delegada del Consell d’Inclusió i Drets Socials realitzarà les funcions que es recullen en l’article 2 del Decret 238/2015, de 29 de desembre, del Consell, pel qual es crea la Comissió Delegada del Consell d’Inclusió i Drets Socials, que inclou els programes LGTBI com a part de l’acció social realitzada per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic.


Capitol II
El Consell Valencià LGTBI

Article 5. Adscripció i naturalesa
1. El Consell Valencià LGTBI, d’ara en avant el Consell, és, conforme amb el que es disposa en l’article 10 de la Llei 23/2018, de la Generalitat, un òrgan de participació ciutadana en matèria de drets i llibertats de les persones LGTBI.
Els seus informes tenen caràcter consultiu i no vinculant.
2. El Consell queda adscrit a la conselleria amb competències en matèria LGTBI, que li dona suport tècnic i li presta els mitjans personals i materials necessaris per al desenvolupament de les seues funcions.

Article 6. Finalitat
El Consell, com a òrgan de participació ciutadana de la Generalitat i com a òrgan consultiu de l’administració, té com a principal finalitat l’avaluació i el seguiment de l’aplicació de la Llei 23/2018, de la Generalitat i de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI.

Igualment li correspon fomentar la cooperació entre l’Administració de la Generalitat, les administracions competents en el seu àmbit d’aplicació i aquelles associacions de la societat civil que desenvolupen la seua labor en la Comunitat Valenciana i que treballen en l’àmbit de la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI.

Article 7. Funcions
Les funcions que ha de desenvolupar el Consell són:
a) Aprovar i vetlar pel desenvolupament i seguiment de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI.
b) Realitzar un informe anual sobre la situació del col·lectiu LGTBI en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, que avaluarà les polítiques previstes i implementades, compreses en l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI i podrà contemplar propostes de millora i adaptació dels serveis o les administracions competents. Es remetrà a la conselleria amb competències en matèria LGTBI perquè es remeta a les Corts.

c) Deliberar i realitzar propostes per a aconseguir la plena visibilitat i igualtat de la població LGTBI, per a evitar la discriminació i previndre tots els fenòmens de la LGTBIfobia.
d) Informar els projectes de normativa de caràcter general i sobre els projectes de plans d’actuació de la Generalitat que tinguen incidència en la població LGTBI i evitar la seua discriminació.
e) Formular propostes i recomanacions sobre l’adaptació dels serveis públics de la Generalitat i la documentació administrativa relacionada, a la realitat de les persones LGTBI.
f) Formular propostes i recomanacions per a fomentar la igualtat, la llibertat, el benestar i la inclusió social de totes les persones LGTBI.

g) Promoure estudis i iniciatives sobre actuacions i projectes relacionats amb la igualtat de les persones LGTBI.
h) Proposar a la Presidència del Consell que envie les seues conclusions i propostes a altres consells de participació, òrgans i institucions de la Generalitat, a les entitats locals i als organismes i institucions de l’Estat i de la Unió Europea quan el crega convenient.
i) Designar a les persones representants per a exposar en altres òrgans de la Generalitat les conclusions quan calga i recollir les seues aportacions.
j) Deliberar sobre totes aquelles qüestions que li siguen sotmeses.
k) Les altres que corresponguen al caràcter consultiu del Consell i qualsevol altra que l’ordenament jurídic li assigne.
En el desenvolupament de totes aquestes funcions, el Consell ha de promoure l’equitat entre dones i homes, mitjançant l’aplicació de la perspectiva de gènere, tenint en compte també les realitats no binàries.


Article 8. Composició
1. El Consell està integrat per:
a) La Presidència.
b) Una Vicepresidència primera.
c) Una Vicepresidència segona.
d) Les vocalies.
e) La Secretaria.
2. La composició i posterior renovació de les persones que formen part del Consell respondrà a criteris de presència mínima del 50 per cent de dones.
3. La composició i posterior renovació de les persones que pertanyen al Consell respondrà a criteris de presència mínima del 50 per cent de persones no vinculades a les administracions públiques.

Article 9. La Presidència
1. La Presidència del Consell correspon a la persona titular de la conselleria que ostente les competències en matèria LGTBI.
2. La Presidència tindrà les següents funcions:
a) Dirigir, promoure i coordinar l’actuació del Consell, i seleccionar a les entitats i persones que formen part de les comissions de treball regulades per aquest decret.
b) Representar al Consell.
c) Acordar la convocatòria de les sessions del ple i la fixació de l’ordre del dia de les sessions, tenint en compte les propostes i peticions de les persones membre.
d) Presidir les sessions del ple i moderar el desenvolupament dels debats i suspendre’ls per causes justificades.
e) Visar les actes i certificacions dels acords del Consell.
f) Dur a terme quantes altres funcions siguen inherents a la Presidència.
3. La Presidència pot convidar a les sessions a aquelles persones expertes que considere oportú, que participaran amb veu i sense vot.
4. La Presidència informarà el Consell sobre el desenvolupament de les gestions realitzades respecte a les propostes aprovades prèviament per aquest.
5. La Presidència podrà delegar les seues funcions en la vicepresidència segona.

Article 10. Les vicepresidències
El Consell estarà format per dues vicepresidències. Almenys una d’elles estarà ocupada per una dona.
1. La Vicepresidència primera serà nomenada per la Presidència del Consell a proposta de les vocalies d), e) i f) determinades en l’apartat primer de l’article 11, que triaran una persona entre elles per majoria simple.
El càrrec tindrà una duració màxima de tres anys, i donarà suport a la Presidència i a la Vicepresidència segona en tot el que siga necessari.

La següent persona més votada que quede en la llista de votació després de la persona triada per a exercir la Vicepresidència primera serà la que exercisca les funcions de la Vicepresidència primera per absència o delegació de la persona titular d’aquesta.
2. La Vicepresidència segona correspon a la persona titular de la Secretaria Autonòmica amb competències en matèria LGTBI.
La Vicepresidència segona exerceix la Presidència del Consell per absència o delegació de la persona titular de la presidència.
Així mateix, convoca les sessions de les comissions de treball que es creuen per raó de la matèria i del territori.
La Vicepresidència segona pot delegar les seues funcions entre les vocalies designades per les direccions generals dependents de la Secretària Autonòmica en matèria LGTBI.

Article 11. Vocalies
1. Són vocals del Consell:
a) La persona titular de la direcció general amb competències en matèria de sanitat, educació, cultura, esport, ocupació, empresa, administració pública, i seguretat.
b) Una persona designada per la persona titular de les direccions generals amb competències en LGTBI, igualtat de gènere, joventut, persones majors, migració, cooperació, infància i adolescència.
c) Una persona a proposta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
d) Dues persones en representació dels agents econòmics i dues persones en representació dels agents socials de la Comunitat Valenciana, en el marc de la Mesa de Diàleg Social, triades per les organitzacions corresponents.
e) Dotze persones en representació de les associacions que tinguen entre els seus fins la defensa dels interessos de les persones LGTBI i que compten amb seu en la Comunitat Valenciana.
f) Dues persones professionals que hagen destacat en el seu treball i la seua qualitat d’expertes en l’àmbit LGTBI.
2. La duració del mandat de les vocalies serà de tres anys, renovable per un període de la mateixa duració. En el cas que existisquen vocalies que formen part del Consell per raó del seu càrrec, la seua condició de vocal s’ostentarà mentre es mantinguen en el càrrec pel qual van ser designades.
3. Per a cada vocalia es designarà una persona suplent, i en el cas que la vocalia corresponga a una persona designada per raó del seu càrrec, la mateixa podrà, en cas d’absència, efectuar la seua delegació en la persona que considere.

Article 12. Facultats de les persones designades com a vocals
Les persones designades com a vocals tenen les facultats següents:

a) Participar en les deliberacions i els debats i realitzar propostes i recomanacions.
b) Exercir el dret de vot, formular vot particular i expressar el sentit del seu vot i els motius que el justifiquen.
c) Obtindre la informació necessària per a complir amb les seues funcions i, en particular, accedir a qualsevol documentació administrativa que tinga relació amb els programes o actuacions realitzades per la Generalitat en favor de les persones LGTBI.
d) Sol·licitar a la Presidència la presència de persones que, pels seus coneixements, la responsabilitat que desenvolupen o altres motius, poden realitzar aportacions d’interés.
e) Sol·licitar a la Presidència la introducció de punts de l’ordre del dia en la següent convocatòria.
f) Les altres facultats inherents a la seua condició de vocals necessàries per al correcte compliment de les seues funcions.
g) Percebre indemnitzacions per desplaçament, d’acord amb les disposicions establertes en aquest decret.

Article 13. Procediment de nomenament de les vocalies
1. El nomenament de les vocalies del Consell es regirà pel següent procediment:
a) Les vocalies en representació de l’Administració de la Generalitat seran nomenades per la Presidència del Consell, a proposta dels respectius departaments.
b) Les vocalies en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i de la Mesa de Diàleg Social seran nomenades per cada una de les entitats u organitzacions, d’acord amb les seues normes estatutaries.
c) Les vocalies en representació de les associacions LGTBI, així com de professionals expertes en l’àmbit LGTBI, seran nomenades per la Presidència del Consell, a proposta de la direcció general competent en matèria LGTBI després de seguir el procediment establert en els articles 14 i 15.
2. Per a cadascuna de les vocalies del Consell, la Presidència nomenarà de la mateixa forma una persona suplent, perquè substituïsca a la persona titular en cas d’absència, vacant o malaltia.
La duració de les substitucions quedarà limitada al temps de mandat que li quedara a la persona substituïda, quan aquesta ho siga en raó del seu càrrec.

Article 14. Presentació de candidatures
Per a la presentació de candidatures a les vocalies establertes en els apartats e) i f) de l’article 11 es procedirà de la següent manera:
1. La direcció general amb competències en matèria de LGTBI publicarà un llistat de les associacions que puguen presentar candidatures, i votar, a les vocalies del Consell. S’inclouran les associacions en els estatuts de les quals es trobe inclosa de manera primordial la defensa dels interessos LGTBI, a més de tindre provada la seua activitat en aquest àmbit. Per a això serà suficient desenvolupar aquests programes o activitats en col·laboració amb les administracions o, en cas contrari, que es realitzen de manera pública i quede constància d’això. Una vegada publicat el llistat, donarà un termini de cinc dies per a la presentació d’al·legacions. Una vegada finalitzat aquest termini s’aprovarà i publicarà el llistat definitiu.
2. Les entitats, incloses en el llistat definitiu, que desitgen formar part del Consell podran, si així ho acorden, presentar la seua candidatura a través d’un procediment telemàtic disponible en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria LGTBI. Així mateix, tant el procediment i, per tant, els models de sol·licitud i una altra documentació a aportar, seran publicats en la seu electrònica de la Generalitat:https://sede.gva.es/.
En la candidatura s’indicarà l’àmbit d’actuació territorial de l’entitat, així com si té una actuació especialitzada en familiars de LGTBI, famílies LGTBI, l’esport, la joventut o les persones majors.
3. De la mateixa manera, les persones professionals que hagen destacat en el seu treball i la seua qualitat d’expertes en l’àmbit LGTBI podran presentar la seua candidatura a través d’un procediment telemàtic disponible en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria LGTBI. Així mateix, tant el procediment i, per tant, els models de sol·licitud i una altra documentació a aportar, seran publicats en la seu electrònica de la Generalitat: https://sede.gva.es/. En aquest cas, les candidatures també podran ser presentades per part de les entitats incloses en el llistat definitiu amb la seua corresponent autorització.
4. El termini per a presentar les candidatures serà d’un mes, a partir de l’habilitació del procediment telemàtic de presentació de candidatures, que serà anunciat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

L’òrgan de govern o òrgan corresponent de cada entitat mitjançant acord, haurà d’autoritzar la presentació de la candidatura, designant a les persones que formaran part d’aquesta.
En el cas de les candidatures per a les vocalies establertes en l’apartat e de l’article 11 podran incloure un màxim de quatre persones, sent dones almenys la meitat, a l’efecte de garantir el principi de paritat de gènere en la representació de les entitats LGTBI en el Consell.

Una vegada finalitzat el termini de presentació de candidatures, aquestes es publicaran en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria LGTBI.

Article 15. Criteris de selecció de candidatures
1. Una vegada publicades les candidatures per a les vocalies establertes en els apartats e) i f) de l’article 11, en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria LGTBI, s’establirà mitjançant resolució de la persona titular de la direcció general competent, termini i forma de votació telemàtica per part de les entitats que figuren en el llistat definitiu al qual es refereix l’apartat 1 de l’article 14. Solament podran emetre vots les entitats que figuren en aquest llistat.
2. Cada entitat podrà votar del llistat proposat per a les vocalies de l’apartat e de l’article 11 com a màxim a huit persones. A més, la votació haurà de ser paritària, és a dir, s’haurà de votar almenys a la meitat de les dones del total de persones votades. Per a les vocalies de l’apartat f de l’article 11 cada entitat podrà votar del llistat proposat com a màxim a dues persones, i la votació haurà d’incloure almenys a una dona.

3. Les vocalies de l’apartat e de l’article 11 seran les dotze més votades, tenint en compte els següents condicionants: el nombre de dones serà un mínim de sis, una entitat no podrà tindre més de dues representants triades, almenys hi haurà per a cada província dues persones representants d’entitats amb seu principal en aquesta, i s’estableix almenys -si hi ha candidatures– una persona proposada per entitats de familiars LGTBI, de famílies LGTBI, i que actuen principalment en l’àmbit de l’esport, la joventut i les persones majors.
4. Les vocalies de l’apartat f de l’article 11 seran les dues més votades, sempre que almenys una d’elles siga dona.
5. Per a les vocalies de l’apartat e de l’article 11, en cas d’empat a l’hora de realitzar l’ordenació de les votacions se seguiran els següents criteris en aquest ordre: pertinença a entitats menys representades en els llocs anteriors, ser dona i tindre menor edat.
6. Per a les vocalies de l’apartat f de l’article 11, en cas d’empat a l’hora de realitzar l’ordenació de les votacions se seguiran els següents criteris en aquest ordre: ser dona i tindre menor edat.
7. La direcció general competent en matèria LGTBI, tenint en compte els criteris establits en els punts anteriors realitzarà una proposta de designació de les vocalies, amb les seues corresponents suplències.


Article 16. Cessament en les vocalies
El cessament de les persones que ostenten les vocalies podrà produir-se per alguna de les següents causes:
1. Per l’expiració del termini del seu mandat.
2. Per cessament en el càrrec per raó del qual es va efectuar el nomenament.
3. Per voluntat pròpia.
4. Per dissolució de l’entitat a la qual representen.
5. Per dues absències consecutives i injustificades a les sessions del Ple, apreciada per la Secretaria del Consell i acordada pel Ple per majoria absoluta.
6. Per defunció o incapacitat declarada judicialment.

Article 17. Secretaria
1. La Secretaria serà exercida per una persona funcionària de la direcció general amb competències en matèria LGTBI, amb un nivell de direcció de servei o superior, nomenada per la Presidència del Consell, amb veu però sense vot.
2. Són funcions de la secretaria:
a) Estendre les actes de les sessions del Ple, autoritzades amb la seua signatura i el vistiplau de la Presidència, i donar el curs corresponent als acords que s’adopten.
b) Custodiar la documentació del Consell.
c) Expedir certificacions d’actes i acords.
d) Vetlar pel compliment de la normativa vigent.
e) Quantes unes altres siguen inherents a la seua condició, d’acord amb la legislació sobre règim dels òrgans col·legiats de les administracions públiques.

Article 18. Indemnitzacions a les vocalies del Consell
1. Amb la finalitat que l’assistència a les reunions del Consell no supose una càrrega econòmica per a les persones designades per a les vocalies establertes en la lletra e) i f) de l’article 11 d’aquest decret, podran abonar-se amb càrrec al pressupost de la direcció general competent en matèria LGTBI, sense que en cap cas supose un increment de la dotació anual inicial pressupostària, les despeses de desplaçament generades per la participació d’aquestes vocalies a les reunions del Consell.
2. L’import de la indemnització a percebre serà el de les despeses documentalment justificades. Si el mitjà de transport utilitzat és el vehicle propi, l’import de la indemnització serà el que resulte d’aplicar als quilòmetres recorreguts les quanties que a cada moment es fixen en la normativa aplicable en l’Administració de la Generalitat sobre indemnitzacions per raó del servei.

Article 19. Funcionament
1. El Consell funcionarà en ple i en les comissions de treball que es constitueixen per raó de la matèria i del territori.
2. El ple l’integren la Presidència, les vicepresidències, les vocalies i la Secretaria.
3. El ple celebrarà un mínim de dues reunions ordinàries a l’any. També celebrarà les sessions extraordinàries que convocarà la Presidència per pròpia iniciativa o a petició almenys d’un terç de les persones membre.
4. Les comissions de treball seran creades pel ple, tindran caràcter temporal i formen part d’elles les vocalies que manifesten la seua voluntat de participar. En el cas que s’hagen presentat més sol·licituds que vocalies a cobrir, haurà de fer-se una selecció i la decisió correspondrà a la Presidència que, en tot cas, inclourà la diversitat d’opinions del Consell.
5. Les funcions de les comissions de treball seran les que li atribueix el ple. Les comissions de treball es reuniran quan les convoque la vicepresidència segona.
6. Les conclusions de les comissions de treball s’informaran el ple del Consell.
7. Per a l’adopció d’acords serà suficient la majoria simple dels vots de les persones membres assistents, dirimint els empats el vot de qualitat de la Presidència del Consell.

Article 20. Règim jurídic
El Consell es regirà per les disposicions d’aquest decret i, en tot cas, per la qual cosa disposa la normativa vigent en matèria d’òrgans col·legiats de l’Administració de la Generalitat o la normativa estatal sobre la matèria.




Capítol III
Polítiques d’atenció a les persones LGTBI

Article 21. Servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes
1. La Generalitat disposarà d’un servei públic d’informació, orientació i assessorament integral, inclòs el psicològic, legal, administratiu i social, amb inclusió dels seus familiars i persones properes, amb independència de la seua procedència i situació administrativa, en relació amb les necessitats de suport específicament lligades a la condició de persona LGTBI, així com a la interseccionalitat.
2. El servei atendrà de manera específica a les persones trans en les seues necessitats socials, oferint orientació educativa i laboral i assessorament en qüestions jurídiques i sanitàries.
3. El servei prestarà una atenció integral, incloent assessorament jurídic, a les persones LGTBI víctimes de violència per LGTBIfobia i sol·licitants d’asil per motius d’orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.
4. La Generalitat garantirà que les persones LGTBI tinguen accés al servei almenys a la província del seu domicili. El servei haurà de formar part del sistema públic valencià de serveis socials.
5. El personal encarregat del servei haurà de tindre coneixement acreditat, per formació o per experiència, de les realitats LGTBI.
6. Els espais físics que dispose aquest servei serviran també de punt de trobada i reunió de les persones LGTBI i les seues famílies.
7. El servei serà l’encarregat de fer la proposta a la direcció general amb competències en matèria LGTBI per a la derivació a habitatges per a acolliment temporal de persones LGTBI en situació d’especial vulnerabilitat o d’exclusió a causa de la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.


Article 22. Protocol d’atenció a les persones LGTBI majors
1. L’atenció gerontològica que reben les persones LGTBI a través dels serveis socials, assistencials o residencials, es realitzarà seguint un protocol d’atenció i coordinació que serà realitzat conjuntament entre la direcció general amb competència en protecció de les persones majors i la direcció general amb competències en matèria LGTBI.

2. El personal encarregat de l’atenció gerontològica, tant en l’ajuda en domicili com en l’atenció residencial, haurà de tindre coneixement, per formació o per experiència, de les realitats LGTBI. A aquest efecte s’establiran les mesures necessàries per a garantir la seua específica formació.

Article 23. Protocol per a l’atenció a la infància i adolescència LGTBI
La conselleria amb competències en matèria d’infància i adolescència inclourà en els protocols de prevenció, acompanyament i intervenció que eviten casos d’assetjament o violència física i moral que puguen estar motivats ser LGTBIfobia i que es produïsquen en l’àmbit familiar, les especificacions corresponents per al tractament d’aquesta situació. Aquests protocols seran d’obligat compliment per a tots els serveis que tracten amb persones menors d’edat i estiguen sostinguts amb fons públics de manera total o parcial.

Article 24. Protocol davant supòsits d’assetjament i violència en l’àmbit educatiu
1. La conselleria amb competències en matèria d’educació inclourà en els protocols de prevenció, acompanyament i intervenció davant supòsits d’assetjament o violència, quan estiguen motivats per LGTBIfobia, les especificacions corresponents a aquesta situació. Aquests protocols seran d’obligat compliment per a tots els centres sostinguts amb fons públics.
2. Els centres privats no sostinguts per fons públics es regiran per la seua pròpia normativa, que hauran de complir les garanties descrites en l’article 22 de la Llei 23/2018, de la Generalitat. En cas de no disposar de normativa pròpia es regiran pel protocol elaborat per la Generalitat.


Article 25. Polítiques de foment de la igualtat LGTBI en l’ocupació
La conselleria competent en ocupació crearà un premi per a aquelles empreses que realitzen bones pràctiques en matèria d’inclusió i de promoció i garantia d’igualtat i no discriminació per raons d’orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar, entre les quals s’inclouran mesures específiques, preferiblement de manera negociada amb la representació legal de la plantilla o sindical, en plans de diversitat o convenis col·lectius i elaboració de protocols de prevenció i actuació enfront de l’assetjament laboral per raons LGTBIfóbicas.

Article 26. Protocol per a l’atenció de víctimes de delictes d’odi
La conselleria competent en les oficines d’atenció a víctimes del delicte, conjuntament amb la conselleria competent en matèria LGTBI, elaboraran el protocol per a l’atenció a les víctimes de delictes d’odi per motiu d’orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar. Aquest protocol serà aplicable en tots els serveis públics, especialment els de sanitat i seguretat i emergències, tant de competència local com autonòmica, que tindran una coordinació especial amb els cossos policials dels municipis que tinguen grups especialitzats en la prevenció dels delictes d’odi.



Capítol IV
Del procediment sancionador

Article 27. Òrgans competents per a l’inici i la instrucció del procediment
La direcció general competent en matèria de no discriminació de persones per motius de d’orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar, serà l’òrgan competent per a la incoació dels procediments sancionadors per les infraccions tipificades en el títol V de la llei 23/2018. La instrucció del procediment correspondrà a la Sotssecretaria.

Article 28. Termini de resolució
El termini màxim per a la resolució i notificació del procediment sancionador serà de sis mesos, a comptar des de la data d’incoació.

Article 29. Procediment
La instrucció i la resolució del procediment sancionador s’ajustarà a la normativa reguladora del procediment administratiu.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única
Queden derogades quantes disposicions d’igual o inferior rang s’oposen a aquest decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Modificació del Decret 102/2018, de 27 de juliol, del Consell, de desenvolupament de la Llei 8/2017, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere en la Comunitat Valenciana.
1. Es modifica l’article 18.2.e del Decret 102/2018, com segueix:
«e) Dues persones, preferiblement trans, en representació dels agents econòmics i socials de la Comunitat Valenciana representats en la Mesa de Diàleg Social, a proposta de les organitzacions empresarials i sindicals intersectorials més representatives, respectant-se la paritat entre les organitzacions».

2. Es modifica l’article 20.2 del Decret 102/2018, de 27 de juliol, com segueix:
«Cada entitat podrà presentar com a màxim dues candidatures en cadascuna de les categories f) i g)».


Segona. Habilitació normativa
S’autoritza la persona titular de la conselleria competente en matèria LGTBI per a desenvolupar aquest decret.

Tercera. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 7 d’agost de 2020

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta
i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web