Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE 8/2012, de 2 de juliol, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regulen els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut a la Comunitat Valenciana. [2012/6911]

(DOGV núm. 6817 de 12.07.2012) Ref. Base de dades 006859/2012

ORDE 8/2012, de 2 de juliol, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regulen els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut a la Comunitat Valenciana.
[2012/6911]
Índex

Preàmbul
Article 1. Objecte
Article 2. Estructura general
Article 3. Autorització
Article 4. Resolució
Article 5. Registre
Article 6. Disponibilitat de recursos
Article 7. Funcions
Disposició addicional única. Incidència econòmica
Disposició derogatòria única. Derogació normativa
Disposició final primera. Desplegament
Disposició final segona. Entrada en vigor.

La Llei 6/1998, de 22 de juny, de la Generalitat Valenciana, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, regula les funcions i activitats que han de realitzar en atenció primària els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut, en el títol II, capítol I, secció 3a. En l'article 1 de la mencionada llei, es consideren els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut integrants del nivell d'atenció farmacèutica primària.

Estos servicis farmacèutics d'Àrea de Salut, d'acord amb el que preveu l'article 5 de l'esmentada Llei 6/1998, estan subjectes al règim d'autorització administrativa previ a la seua creació, obertura i funcionament, ampliació, modificació, trasllat o tancament, i és la Conselleria de Sanitat la competent per a la tramitació i resolució dels procediments a què es referix l'article 5.1.
El procediment de creació i funcionament dels servicis farmacèutics d'Àrea de Salut s'establix en l'Orde d'11 d'octubre 2000, de la Conselleria de Sanitat, per mitjà de la qual es regula la creació, autorització i funcionament dels servicis farmacèutics d'Àrea de Salut a la Comunitat Valenciana.
Posteriorment, la Llei 29/2006, de 26 de juliol, de Garanties i Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris, en l'article 81, normalitza l'exigència d'estes estructures de suport per a l'ús racional de medicaments i productes sanitaris en atenció primària en tot l'Estat espanyol. Les funcions del farmacèutic d'àrea s'enquadren fonamentalment dins del camp d'estudi, disseny i avaluació d'intervencions per a millorar l'efectivitat i eficiència de la pràctica clínica.

El Consell ha incrementat el marc anterior amb innovacions corporatives que complementen els instruments per a potenciar l'ús racional del medicament en l'àmbit ambulatori, tant des de la perspectiva de l'atenció especialitzada com de l'atenció primària. Així, el Decret 118/2010, de 27 d'agost, del Consell, té com a objecte ordenar i prioritzar les activitats de les estructures de suport per a l'ús racional dels medicaments i productes sanitaris als departaments sanitaris de l'Agència Valenciana de Salut, entre els quals es troben els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut.
D'acord amb això cal actualitzar la normativa vigent en la matèria continguda en l'Orde d'11 d'octubre de 2000, per la qual es regulen la creació, autorització i funcionament dels servicis farmacèutics d'Àrea de Salut a la Comunitat Valenciana.
L'Estatut d'Autonomia atorga competències exclusives en ordenació farmacèutica i servicis socials (articles 49.1.19 i 49.1.24), així com competències exclusives en l'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat (article 54).
Per tant, de conformitat amb allò que disposa l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta del conseller de Sanitat, amb audiència prèvia dels sectors implicats i conforme amb el Consell Jurídic Consultiu,


ORDENE

Article 1. Objecte
La present orde té com a objecte la regulació dels servicis farmacèutics d'Àrea de Salut a la Comunitat Valenciana, previstos en l'article 81 de la Llei 29/2006, de 26 de juliol, de Garanties i Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris, i l'article 40 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, de la Generalitat Valenciana, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana. Estos servicis farmacèutics d'Àrea, amb una dependència orgànica i funcional del/de la director/a mèdic d'atenció primària, englobaran i estructuraran les funcions i activitats orientades a l'ús racional del medicament en Atenció Primària, d'acord amb les directrius que establisca l'Administració sanitària i, en particular, les establides en el Decret 118/2010, de 27 d'agost, del Consell, pel qual s'ordenen i prioritzen activitats de les estructures de suport per a un ús racional dels productes farmacèutics a l'Agència Valenciana de Salut.


Article 2. Estructura general
1. S'establirà almenys un servici farmacèutic per departament de salut.
2. Estos servicis farmacèutics d'Àrea de Salut estaran per al seu funcionament, sota la responsabilitat directa d'un/una farmacèutic/a la presència i actuació professional dels quals és necessària per al desenrotllament de les funcions previstes en l'article 7 d'esta orde.
3. Atenent el volum d'activitat professional d'estos servicis farmacèutics, i de manera específica, les característiques del departament de salut (dotació d'instal·lacions sanitàries, factors geogràfics, socioeconòmics, demogràfics, climatològics i de dotació de vies i mitjans de comunicació), podrà establir-se la necessitat de farmacèutics/iques addicionals, segons els criteris que preveja la conselleria competent en matèria de sanitat.
4. Els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut hauran de comptar, almenys, amb les dependències següents:
a) Magatzems generals
b) Magatzems específics
c) Zona destinada a l'administració o gestió
d) Zona de Farmacotècnia.
Les dependències a) i d) han d'estar integrades al Servici de Farmàcia Hospitalària del departament de salut, de conformitat amb l'article 3 del Decret 118/2010, de 27 d'agost.

Article 3. Autorització
Els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut se sotmetran, quant al règim d'autorització, modificació, trasllat, suspensió i clausura, al que disposa la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana. Així mateix, pel que fa al registre i funcionament s'ajustaran al que establixen la present disposició i a allò que ha disposat la normativa de la Generalitat per als centres, servicis i establiments d'atenció farmacèutica i a totes les disposicions que en matèria d'ordenació farmacèutica s'establisquen en la Comunitat Valenciana i els siguen d'aplicació, i entre estes, el Decret 118/2010, de 27 d'agost, del Consell, pel qual s'ordenen i prioritzen activitats de les estructures de suport per a un ús racional dels productes farmacèutics a l'Agència Valenciana de Salut.

Per a obtindre l'autorització, la persona titular de la gerència del departament haurà de presentar sol·licitud davant de la direcció general competent en matèria de farmàcia i productes sanitaris, acompanyada de documentació acreditativa del/de la farmacèutic/a responsable seleccionat/ada i designat/ada, d'acord amb la normativa vigent en matèria de personal de l'Agència Valenciana de Salut, així com el pla de la distribució de les distintes dependències del servici, relació de material i utillatge de què disposa i memòria d'activitats.

Article 4. Resolució
L'atorgament de les autoritzacions previstes en la present orde correspondrà al/a la director a/general competent en matèria de farmàcia i productes sanitaris, qui les concedirà mitjançant una resolució degudament motivada.

Article 5. Registre
El servici competent en matèria d'ordenació, control i vigilància de productes farmacèutics anotarà d'ofici al Registre Oficial d'Establiments i Servicis Sanitaris d'Atenció Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, previst en l'article 61 de la Llei 6/1998, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, totes les autoritzacions concedides i comunicarà a la persona titular de la gerència del departament el número de registre amb què quedarà inscrit oficialment.


Article 6. Disponibilitat de recursos
Les gerències departamentals facilitaran la disponibilitat dels recursos de personal i materials amb què hauran de dotar-se estos servicis farmacèutics d'Àrea de Salut, que permeten la realització de les funcions abans citades i la resta de normativa de vigent aplicació.

Article 7. Funcions
1. Els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut, en el seu àmbit d'actuació, realitzaran les funcions previstes en l'article 81 de la Llei 29/2006, de 26 de juliol, de Garanties i Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris, i en l'article 42 de la Llei 6/1998, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana.
2. Així mateix, els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut, per a contribuir a un ús racional dels productes farmacèutics en l'àmbit departamental, prioritzaran les activitats descrites en l'article 8.4 del Decret 118/2010, de 27 d'agost, del Consell, pel qual s'ordenen i prioritzen activitats de les estructures de suport per a un ús racional dels productes farmacèutics a l'Agència Valenciana de Salut i que són les següents:

a) Coordinació i suport a la direcció mèdica d'atenció primària per a assolir els objectius anuals de l'acord de gestió en prestació farmacèutica ambulatòria.
b) Activitats dels servicis farmacèutics d'Àrea de Salut en el sistema d'informació ambulatori de l'Agència Valenciana de Salut, així com informar i formar sobre processos de farmacoteràpia que incloga aspectes clínics, d'efectivitat, seguretat i eficiència de la utilització dels medicaments.
c) Activitats de subdirecció operativa de REFAR (Programa de Revisió i Seguiment de la Farmacoteràpia de Crònics i Polimedicats).

d) Secretaria de la Comissió d'Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris. Els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut informaran i proposaran actuacions en les activitats següents:
1r. Evolució de la prestació farmacèutica per morbiditat més rellevant en l'àmbit ambulatori departamental.
2n. Seguiment de les alertes farmacèutiques i col·laboració amb el sistema de farmacovigilància en la detecció d'efectes adversos a medicaments, per mitjà de l'anàlisi i seguiment dels indicadors de seguretat per a la utilització de medicaments i productes sanitaris.
3r. Proposar les activitats per a elevar l'ús de guia interactiva del sistema d'informació sanitari ambulatori de l'Agència Valenciana de Salut, i proposar la inclusió de protocols i guies farmacoterapèutiques que garantisquen la correcta assistència farmacoterapèutica als pacients.

4t. Seguiment de les activitats corporatives en l'espai sociosanitari.
5t. Proposar les activitats a desenrotllar en educació sanitària sobre medicaments, dirigida a la població del seu departament de salut.

6t. Proposar, per a aprovació de la Comissió d'Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris, la llista de medicaments i productes sanitaris necessaris per a aplicació dins dels centres d'atenció primària i d'aquells per als quals s'exigisca una particular vigilància, supervisió i control, segons s'establix en l'article 103 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, i en les disposicions reglamentàries que el despleguen.
7m. Auditar periòdicament i informar sobre l'eficàcia i seguretat del sistema de sol·licitud, distribució i dispensació de medicaments i productes sanitaris dels centres sanitaris d'atenció primària, als efectes de garantir tècnicament les condicions de correcta conservació, cobertura de les necessitats i custòdia de medicaments i productes sanitaris als centres d'atenció primària.
8u. Informar sobre el calendari dels professionals de la informació i activitats proposades.
3. En relació amb el que disposa l'article 16 del Decret 94/2010, de 4 de juny, del Consell, pel qual es regulen les activitats d'ordenació, control i assistència farmacèutica als centres sociosanitaris i en l'atenció domiciliària, els servicis farmacèutics d'Àrea de Salut realitzaran les activitats següents:
a) Coordinar, conjuntament amb la direcció mèdica, les activitats relacionades amb l'assistència farmacèutica en l'àmbit sociosanitari als departaments de salut de l'Agència Valenciana de Salut, a través de les comissions d'ús racional del medicament departamentals.

b) Mantindre reunions periòdiques amb infermers i metges de centres sociosanitaris, així com amb els/les farmacèutics/iques responsables de farmacioles, depòsits de medicaments i servicis de farmàcia per a monitoritzar el funcionament dels procediments i programes establits a l'espai sociosanitari departamental.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència econòmica
L'aplicació i posterior desplegament d'esta orde no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto, assignats a la conselleria competent quant a la matèria, i en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de l'esmentada conselleria.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
1. Queda derogada l'Orde d'11 d'octubre 2000, de la Conselleria de Sanitat, per mitjà de la qual es regula la creació, autorització i funcionament dels servicis farmacèutics d'Àrea de Salut a la Comunitat Valenciana.
2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa la present orde.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament
Es faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria de farmàcia i productes sanitaris i la persona titular de la Secretaria Autonòmica de l'Agència Valenciana de Salut, per a adoptar les mesures necessàries per al desplegament i l'execució de la present orde.

Segona. Entrada en vigor
La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 2 de juliol de 2012.- El conseller de Sanitat: Luis Rosado Bretón.

linea
Mapa web