Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 95/2023, de 29 de juny, del Consell, pel qual es regulen les unitats educatives terapèutiques / hospitals de dia infantil i adolescent en el sistema educatiu valencià. [2023/7450]

(DOGV núm. 9631 de 04.07.2023) Ref. Base de dades 007180/2023

DECRET 95/2023, de 29 de juny, del Consell, pel qual es regulen les unitats educatives terapèutiques / hospitals de dia infantil i adolescent en el sistema educatiu valencià. [2023/7450]
Índex
Preàmbul
Títol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte
Article 2. Àmbit d’aplicació
Article 3. Alumnat destinatari
Article 4. Funcions de les UET/HDIA
Títol II. Personal
Capítol I. Equip de la UET/HDIA
Article 5. Equip de la UET/HDIA
Article 6. Professorat d’orientació educativa en les UET/HDIA
Article 7. Professorat de pedagogia terapèutica
Article 8. Professorat d’àmbit
Article 9. Persona coordinadora de la UET/HDIA
Article 10. Professorat tutor
Article 11. Adscripció del personal
Article 12. Provisió de personal
Capítol II. Personal sanitari
Article 13. Personal sanitari
Capítol III. Personal extern de suport
Article 14. Professorat d’orientació educativa que dona suport a les intervencions terapèutiques
Article 15. Personal de treball social
Article 16. Personal terapeuta ocupacional
Títol III. Organització i funcionament de la UET/HDIA
Article 17. Adscripció de les UET/HDIA
Article 18. Horari de la UET/HDIA
Article 19. Horari del personal
Article 20. Horari de l’alumnat
Article 21. Ràtio
Article 22. Agrupaments de l’alumnat
Article 23. Pressupost
Article 24. Serveis complementaris
Títol IV. Escolarització
Capítol I. Comissió coordinadora de l’escolarització
Article 25. Comissió coordinadora de l’escolarització en les UET/HDIA
Capítol II. Procediments d’escolarització
Article 26. Accés a la UET/HDIA
Article 27. Transició de l’alumnat al centre de referència
Títol V. Organització de la intervenció amb l’alumnat
Capítol I. Intervenció educativa, sanitària i social
Article 28. Intervenció educativa
Article 29. Intervenció sanitària
Article 30. Intervenció social
Capítol II. Pla terapèutic i pla d’actuació personalitzat
Article 31. Pla terapèutic
Article 32. Pla d’actuació personalitzat (PAP)
Títol VI. Coordinació
Article 33. Coordinació interna
Article 34. Coordinació externa
Article 35. Col·laboració de l’alumnat i de les mares, els pares o representants legals
Article 36. Coordinació del funcionament de les UET/HDIA
Títol VII. Planificació
Article 37. Activitats i memòria final
Article 38. Documentació administrativa
Disposicions addicionals
Primera. Creació, modificació i supressió de UET/HDIA
Segona. Avaluació
Tercera. Formació
Quarta. Projectes d’investigació i innovació educativa
Cinquena. Mitjans electrònics per a la gestió
Sisena. Incidència pressupostària
Disposicions derogatòries
Única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Desplegament normatiu
Segona. Entrada en vigor


Preàmbul

La Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, modificada per la Llei 8/2018, de 20 d’abril, de la Generalitat, en l’article 59.2, regula que les accions en matèria de salut escolar exigeixen l’actuació coordinada dels departaments competents en matèria de sanitat i educació.
La Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència, dedica l’article 50 a les unitats educatives terapèutiques / hospitals de dia infantil i adolescent, que es constitueixen com a centres de recursos d’atenció integral, interdisciplinària i especialitzada per a la resposta educativa i sanitària a l’alumnat amb problemes greus de salut mental per als quals les mesures i els suports generals i específics disponibles en el seu entorn no són suficients ni adequats. Amb aquest fi, han de disposar de persones professionals sanitàries especialitzades en salut mental i docents, aportades per les conselleries competents en matèria de sanitat i educació.

El Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d’equitat i d’inclusió en el sistema educatiu valencià, en l’article 22.3, estableix que quan les situacions de salut estan associades a problemes greus de salut mental i els informes tècnics, mèdics i educatius justifiquen que la resposta educativa no pot dur-se a terme en les condicions adequades en el seu centre ordinari, l’Administració pot determinar l’escolarització transitòria d’aquest alumnat en unitats educatives terapèutiques – hospitals de dia. L’article 18.3 indica que les conselleries amb competències en sanitat, igualtat i polítiques inclusives i en funció pública poden aportar personal complementari per a l’atenció a l’alumnat escolaritzat en els centres docents que requerisca suports de caràcter sanitari o social.
La salut mental és un component essencial de la salut global, definida per l’OMS en 1946 com un estat de benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties. A més a més, és un component fonamental per al benestar personal i que té una repercussió directa en les possibilitats d’aprofitament del sistema educatiu. En situacions de malaltia mental, en especial de malaltia mental greu, les distorsions perceptives, les cognitives i els biaixos en el processament de la informació, les alteracions conductuals i altres efectes derivats de la malaltia dificulten o impossibiliten l’assistència i progressió en centres educatius ordinaris.
No obstant això, una situació de dificultat, de vulnerabilitat, no s’ha de traduir en una rebaixa dels drets fonamentals de l’alumnat, com és el dret a l’educació inclusiva.
Per tal de vehicular una resposta adequada a aquestes situacions, es van posar en marxa, de forma experimental, les unitats educatives terapèutiques, que, després de diversos cursos en funcionament, han demostrat la seua solvència com a model educatiu d’atenció transitòria als problemes derivats de malaltia mental greu.
En la tramitació d’aquest decret s’han seguit els principis de bona regulació, recollits en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
Pel que fa al principi de necessitat i eficàcia, la norma respon a la necessitat de desplegar el marc normatiu que desplegue l’article 50 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència.
Quant al principi de proporcionalitat, la norma conté la regulació adequada i imprescindible i estableix les obligacions necessàries que defineixen els aspectes generals de l’organització i el funcionament d’aquestes unitats.
La disposició compleix també el principi de seguretat jurídica, s’emmarca en la resta de l’ordenament jurídic i respon al repartiment competencial establit en la Constitució Espanyola i en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. Concretament, l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, atribueix als consellers i conselleres, com a membres del Consell i caps de departament, la funció de preparar i presentar al Consell els avantprojectes de llei, propostes d’acord i projectes de decret relatius a les qüestions pròpies del seu departament.
El principi de transparència s’ha garantit mitjançant els processos de consulta, audiència i informació públiques a la ciutadania, mitjançant la publicació dels anuncis en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i la negociació de la norma amb organitzacions o associacions reconegudes per llei que agrupen o representen les persones els drets i interessos legítims de les quals es veuen afectats per la norma: mesa sectorial d’educació, comissió de seguiment de la reforma educativa en centres concertats i mesa de mares i pares. La documentació completa de l’expedient de tramitació s’ha fet pública en la pàgina web de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, incloent-hi els resultats dels processos de participació ciutadana.
Respecte al principi d’eficiència, la norma no introdueix càrregues administratives innecessàries i racionalitza la gestió dels recursos públics, en tant que s’utilitzen les estructures i sistemes de gestió ja existents i els recursos s’adeqüen de forma personalitzada a les necessitats de cada unitat.
Per tot això, en virtut del que es disposa en els articles 29 i 53 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, d’acord amb el que disposen els articles 13, 18.f i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, amb l’informe previ del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Esport, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 29 de juny de 2023,


DECRETE

TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
L’objecte d’aquest decret és regular l’organització i el funcionament de les unitats educatives terapèutiques / hospitals de dia (UET/HDIA), en desplegament de l’article 50 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència.


Article 2. Àmbit d’aplicació
L’àmbit d’aplicació d’aquest decret és l’alumnat escolaritzat en centres educatius valencians sostinguts amb fons públics, en les condicions que es determinen en l’article 3.

Article 3. Alumnat destinatari
1. L’alumnat destinatari del suport en les UET/HDIA ha de reunir els requisits següents:
a) Estar escolaritzat en un centre educatiu sostingut amb fons públics situat en un radi aproximat de 30 quilòmetres de la UET/HDIA.

De forma extraordinària i degudament justificada, a proposta de la direcció territorial competent en matèria d’educació, la comissió coordinadora de l’escolarització en la UET/HDIA, esmentada en l’article 25 d’aquest decret, podrà autoritzar l’atenció a alumnat a major distància.

b) Cursar ensenyaments d’Educació Secundària Obligatòria o un cicle formatiu de grau bàsic fins a la finalització del curs escolar de l’any natural en què compleix díhuit anys. Excepcionalment, es valorarà la incorporació d’alumnat que curse ensenyaments de cinqué i sisé d’Educació Primària i tinga complits els deu anys.
c) Presentar un trastorn mental greu, que deriva en necessitats educatives especials, diagnosticat per les unitats de salut mental infantil i adolescent o unitats de salut mental (USMIA/USM), les unitats d’hospitalització psiquiàtrica infantojuvenil o els serveis de salut mental concertats o que tenen un conveni amb la Seguretat Social o règims especials, sempre que no es tinga accés a la Seguretat Social.
d) Rebre atenció i seguiment de la unitat de salut mental infantil i adolescent que ha realitzat o actualitzat el diagnòstic o del servei especialitzat en salut mental que corresponga en cada cas.
e) Tindre la conformitat, per escrit, de les mares, els pares o representants legals.
2. No serà objecte d’atenció d’aquestes unitats, per no poder oferir una resposta educativa adient a les seues necessitats, l’alumnat que es troba en alguna de les situacions següents:
a) Discapacitat intel·lectual o deteriorament cognitiu greu.
b) Trastorn per abús de substàncies com a diagnòstic principal.
c) Trastorns que, pels seus patrons de funcionament cognitiu, necessiten contextos altament estructurats, predictibles i organitzats.
d) Problemàtiques socials o conductuals en absència de problema mental greu o que no siguen conseqüència d’aquest.

Article 4. Funcions de les UET/HDIA
Les UET/HDIA, com a recursos per a l’atenció transitòria a l’alumnat amb problemes greus de salut mental, tindran les funcions següents:

1. Oferir una atenció integral, interdisciplinària i especialitzada per a la resposta educativa i sanitària a l’alumnat amb problemes greus de salut mental per als quals les mesures i els suports generals i específics disponibles en el seu entorn escolar no són suficients ni adequats.

2. Assegurar la continuïtat, en la mesura que siga possible, del procés d’aprenentatge i minimitzant l’impacte de les seqüeles de la problemàtica de salut mental sobre el progrés escolar i el vincle amb el sistema educatiu.
3. Assegurar la continuïtat del tractament sanitari a través de la coordinació amb les unitats de salut mental infantil i adolescent o els equips comunitaris de salut mental i, quan siga procedent, col·laborar amb les entitats públiques competents, dins de les seues competències, en la detecció i intervenció davant de situacions de protecció de persones menors.
4. Donar suport, assessorar i acompanyar el professorat dels centres educatius de referència de l’alumnat en els processos d’inclusió i d’intervenció educativa, especialment en els moments de transició.
5. Planificar els processos de transició i acollida a l’inici de l’escolarització en la unitat i en finalitzar l’estada, en coordinació amb els centres educatius de referència, les unitats de salut mental infantil i adolescent o els equips comunitaris de salut mental que realitzen l’atenció sanitària.
6. Proporcionar acompanyament, suport i assessorament a l’alumnat i a les seues famílies al llarg de la seua estada en la unitat i fins a la reincorporació definitiva al centre educatiu de referència.
7. Col·laborar amb les persones coordinadores territorials de l’orientació per a acordar i transmetre informació, criteris i procediments per a la intervenció amb l’alumnat amb problemes greus de salut mental.

8. Proporcionar pautes per a la intervenció i, si escau, suport al professorat que realitza l’atenció educativa domiciliària i al professorat de pedagogia terapèutica que realitza tasques d’acompanyament amb l’alumnat amb problemes greus de salut mental.
9. Qualsevol altra funció que la conselleria competent en matèria d’educació determine en el seu àmbit de competències.


TÍTOL II
Personal

Capítol I
Equip de la UET/HDIA

Article 5. Equip de la UET/HDIA
1. L’equip de la UET/HDIA tindrà caràcter interdisciplinari. Estarà conformat per personal docent de diferents especialitats, que treballarà de manera coordinada amb el personal de les unitats de salut mental infantil i adolescent o els equips comunitaris de salut mental que realitzen l’atenció sanitària de l’alumnat.
2. La plantilla base de les UET/HDIA estarà conformada almenys per llocs docents de les especialitats d’orientació educativa, pedagogia terapèutica i de les especialitats del cos de professorat d’Educació Secundària que permeten impartir els àmbits sociolingüístic i cientificotecnològic.
3. La conselleria competent en matèria d’educació podrà proveir personal docent d’altres especialitats o per a impartir altres àmbits, segons les característiques de l’alumnat o els projectes duts a terme en cada unitat.
4. Així mateix, aquestes unitats podran comptar amb personal no docent d’atenció educativa, segons les necessitats i característiques de l’alumnat, i de personal amb la competència professional necessària per a gestió adequada de les alteracions conductuals de l’alumnat.

Article 6. Professorat d’orientació educativa en les UET/HDIA
El professorat d’orientació educativa, en les UET/HDIA, realitzarà les tasques següents:
1. Participar en les actuacions i entrevistes que es requerisquen en el procés de recollida de la informació addicional que oriente la presa de decisions sobre l’accés de l’alumnat a la unitat.
2. Col·laborar amb el professorat d’orientació educativa dels centres de referència en el procediment per a la determinació de la modalitat d’escolarització de l’alumnat admés en la unitat i en les actuacions d’orientació educativa i professional que es duguen a terme.
3. Planificar el procés d’acollida i el període d’adaptació de l’alumnat que s’incorpora a la unitat.
4. Assessorar el professorat tutor de la unitat en el disseny, la implementació, el seguiment i l’avaluació dels plans d’actuació personalitzats que coordina cada professional.
5. Col·laborar en les coordinacions amb el centre educatiu de referència de l’alumnat i amb les mares, els pares o representants legals, amb l’objectiu de compartir informació i promoure la seua implicació en el procés educatiu i terapèutic.
6. Planificar el procés de transició, juntament amb el personal educatiu de la unitat i dels centres de referència, i si escau, fer tasques d’acompanyament en el moment de la reincorporació al centre, una vegada finalitzat el període d’escolarització en la unitat.
7. Participar en l’actualització, avaluació i seguiment dels plans terapèutics de l’alumnat, juntament amb la persona professional de referència en la intervenció sanitària de la unitat de salut mental infantil i adolescent o dels equips comunitaris de salut mental i, si escau, amb la persona professional de referència de l’equip d’atenció primària de serveis socials que col·labora en aquest pla.
8. Coordinar l’avaluació sociopsicopedagògica i emetre l’informe sociopsicopedagògic per a determinar la modalitat d’escolarització una vegada finalitzada l’escolarització en la unitat.
9. Qualsevol altra que la conselleria competent en matèria d’educació determine en el seu àmbit de competències.

Article 7. Professorat de pedagogia terapèutica
El professorat de pedagogia terapèutica desenvoluparà les funcions recollides en l’article 42 de l’Ordre 20/2019, de 30 d’abril, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regula l’organització de la resposta educativa per a la inclusió de l’alumnat en els centres docents sostinguts amb fons públics del sistema educatiu valencià. Aquestes funcions es prioritzaran i s’adequaran a les característiques dels llocs dels treballs en les UET/HDIA i a les particularitats de l’alumnat escolaritzat en la unitat.

Article 8. Professorat d’àmbit
El professorat impartirà la docència en les àrees i matèries que configuren l’àmbit corresponent, d’acord amb la normativa vigent reguladora en la matèria i tenint en compte les adaptacions curriculars de l’alumnat.

Article 9. Persona coordinadora de la UET/HDIA
1. Cada UET/HDIA estarà coordinada per una persona de l’equip docent que forma part de la unitat, proposada per la resta de l’equip. La direcció del centre elevarà la proposta a la persona titular de l’òrgan directiu competent de la conselleria competent en matèria d’educació perquè realitze el nomenament.
2. La funció de coordinació es desenvoluparà durant un curs escolar i es podrà prorrogar anualment, sempre que aquesta persona continue formant part de la unitat i tinga la valoració positiva de l’equip docent i de la persona titular de l’òrgan directiu competent en inclusió educativa, oïda, si escau, la inspecció d’educació i la direcció del centre educatiu. Així mateix, podrà renunciar per causa justificada o ser substituïda a proposta raonada de la majoria absoluta de les persones membres de l’equip i amb l’audiència prèvia a la persona interessada.
3. En cas de baixa o absència temporal de la persona que exercisca la coordinació, desenvoluparà les seues funcions, per suplència, una de les persones integrants de l’equip docent, que serà nomenada per la persona titular de l’òrgan directiu competent de la conselleria competent en educació, oït l’equip.
4. La persona coordinadora, a més de les funcions pròpies de la seua especialitat, tindrà les funcions següents:
a) Representar la UET/HDIA davant de la direcció del centre en què està ubicada, l’Administració educativa i en totes aquelles situacions en què es requerisca la seua participació.
b) Formalitzar la col·laboració amb els agents, les institucions, les entitats educatives, socials i sanitàries i altres agents del seu àmbit territorial d’intervenció que puguen cooperar en el desenvolupament de les funcions de la unitat.
c) Participar en les sessions de la comissió de coordinació pedagògica del centre quan siga convocada per la direcció.
d) Redactar el pla d’activitats i la memòria final de curs, a partir de les aportacions de la resta de membres, i traslladar aquests documents a la direcció del centre per a la seua inclusió en la programació general i en la memòria final i a l’òrgan directiu competent de la conselleria competent en matèria d’educació.
e) Coordinar el desenvolupament del pla d’activitats, de manera que es done cohesió al treball col·laboratiu de totes les persones professionals que hi participen.
f) Col·laborar amb la direcció d’estudis del centre en el compliment dels horaris i les funcions de tot el personal adscrit a la unitat.

g) Traslladar a la direcció del centre i a la direcció del centre de referència els registres d’assistència de l’alumnat.
h) Gestionar els fons econòmic extraordinari assignat al centre per a despeses de la UET/HDIA, en coordinació amb la secretaria del centre.

i) Convocar, presidir i alçar una acta de les reunions ordinàries i extraordinàries de l’equip docent i vetlar pel compliment de les decisions que s’adopten.
j) Convocar, presidir i alçar acta de les reunions de la comissió coordinadora, esmentada en l’article 25 d’aquest decret.
k) Assignar al professorat dels àmbits, àrees o matèries de la unitat la tutorització de l’alumnat, seguint els criteris acordats per l’equip respecte a l’assignació de tutories i recollits en la programació general anual.
l) Organitzar el calendari i convocar les coordinacions internes de l’equip educatiu de la unitat, tot garantint la participació de totes les persones membres en els processos de presa de decisions.
m) Organitzar el calendari de reunions i convocar les coordinacions externes de l’equip docent.
n) Remetre trimestralment les dades de l’alumnat atés des de la unitat a l’òrgan directiu competent de la conselleria competent en matèria d’educació.
o) Proposar la formació del personal adscrit a la unitat i la participació en projectes d’innovació.
p) Coordinar l’organització i l’ús de les instal·lacions assignades, així com l’adquisició, l’inventari i el manteniment dels materials i de l’equipament específic.
q) Qualsevol altra que la conselleria competent en matèria d’educació determine en el seu àmbit de competències.
5. La persona coordinadora de la unitat es reunirà de forma periòdica amb l’equip directiu del centre en què està ubicada, amb l’objectiu de col·laborar en la gestió administrativa de la unitat, i, si escau, amb les altres figures de coordinació i amb els òrgans o personal que es determinen, per a coordinar o desenvolupar actuacions que afecten la UET/HDIA.
6. La persona coordinadora de la unitat tindrà el reconeixement corresponent en els procediments administratius que contemplen la valoració de mèrits.
Article 10. Professorat tutor
1. La persona coordinadora de la UET/HDIA assignarà les tutories de cada alumna o alumne entre el professorat dels àmbits, àrees o matèries.
2. El professorat tutor tindrà les funcions següents:
a) Relacionar-se amb el professorat tutor del centre de referència de l’alumnat per a planificar els processos de coordinació, les activitats d’aprenentatge i l’avaluació.
b) Realitzar entrevistes i coordinar-se amb les mares, els pares o representants legals, el professorat tutor i els equips educatius del centre de referència i altres agents que puguen aportar la informació necessària per a organitzar la intervenció i fer-ne el seguiment.
c) Coordinar l’elaboració, desenvolupament i avaluació del pla d’actuació personalitzat (PAP) de l’alumnat tutoritzat, en col·laboració amb el professorat tutor del centre de referència.
d) Remetre al professorat tutor del centre de referència els resultats de l’avaluació dels àmbits o matèries impartits en la UET/HDIA perquè ho consigne en el sistema d’Innovació Tecnològica Administrativa de Centres i Alumnat (ITACA), tot considerant les adaptacions curriculars dutes a terme.
e) Redactar en ITACA l’informe d’avaluació de l’alumnat.
3. Per a desenvolupar les seues funcions, el professorat tutor tindrà la col·laboració del professorat d’orientació educativa i de pedagogia terapèutica, així com del personal extern de les unitats especialitzades d’orientació que intervé amb l’alumnat.

Article 11. Adscripció del personal
1. El personal docent i, si escau, el personal no docent que conforma la unitat estarà adscrit administrativament al centre educatiu en què està ubicada la unitat, i es regirà per la respectiva normativa i els pactes aplicables en matèria de condicions de treball.
2. El personal docent i, en cas d’haver-n’hi, el personal no docent d’atenció educativa de l’equip de la UET/HDIA no estarà adscrit a cap cicle o departament didàctic. Aquest equip tindrà la consideració d’òrgan de coordinació del centre.
3. El personal docent formarà part del claustre i podrà participar en els òrgans de coordinació del centre, sempre que siga convocat expressament per la direcció. Així mateix, podrà presentar-se i formar part del consell escolar del centre en les condicions que determine la normativa vigent aplicable a aquest òrgan de govern.

Article 12. Provisió de personal
1. La provisió del personal docent es realitzarà preferentment per comissió de serveis específiques d’entre aquell que dispose de la formació i les competències necessàries en relació amb el lloc, a fi de garantir una millor qualitat en la prestació del servei.
2. La provisió i la gestió del personal dependent de la conselleria competent en matèria de funció pública estarà subjecta a la normativa vigent en matèria de funció pública i les condicions de treball s’ajustaran als pactes negociats i acordats en la Mesa Sectorial de Funció Pública.

Capítol II
Personal sanitari

Article 13. Personal sanitari
1. Les UET/HDIA comptaran amb el suport de personal sanitari especialitzat en salut mental, com preveu l’article 50.2 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència, en les condicions que determine la conselleria competent en matèria de sanitat.
2. La conselleria competent en matèria de sanitat establirà els criteris per a la intervenció d’aquest personal que, en qualsevol cas, ha de permetre la coordinació amb les persones professionals de l’àmbit educatiu, l’assessorament sobre pautes d’actuació en la unitat i el seguiment de la intervenció amb l’alumnat.
3. Les conselleries competents en matèria d’educació i de sanitat acordaran protocols per a la coordinació entre el personal educatiu de la UET/HDIA i el personal sanitari que intervé amb l’alumnat atés en la unitat.

Capítol III
Personal extern de suport

Article 14. Professorat d’orientació educativa que dona suport a les intervencions terapèutiques
1. Les UET/HDIA comptaran amb el suport extern de professorat funcionari de l’especialitat d’orientació educativa adscrit a la unitat especialitzada d’orientació que dona suport, des de l’àmbit educatiu, a les intervencions terapèutiques desenvolupades des de l’àmbit sanitari, d’acord amb el que es regula en l’article 32.4.a de l’Ordre 10/2023, de 22 de maig, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen i concreten determinats aspectes de l’organització i el funcionament de l’orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià
2. La concreció de la tasca de suport a les UET/HDIA implicarà les actuacions següents:
a) Col·laborar amb les unitats de salut mental infantil i adolescent (USMIA) o els dispositius de salut mental que intervenen amb l’alumnat i amb els equips i departaments d’orientació en la realització d’observacions que permeten una clarificació diagnòstica més precisa.

b) Coordinar-se amb les persones professionals de salut mental per a proporcionar informació que contribuïsca a ajustar els diagnòstics i les pautes farmacològiques i terapèutiques prescrites.
c) Col·laborar amb el suport terapèutic a l’alumnat, d’acord amb les pautes establides per les persones professionals de salut mental i incloses en el pla terapèutic.
d) Participar en el disseny, organització i implementació d’actuacions de contenció i psicoeducatives, d’acord amb les directrius de salut mental i el pla terapèutic.
e) Assessorar els equips educatius, el professorat d’orientació educativa i les famílies en el desenvolupament de la part educativa dels plans terapèutics, en cas que siga necessari.
f) Qualsevol altra que la conselleria competent en matèria d’educació determine en el seu àmbit de competències.

Article 15. Personal de treball social
1. Les UET/HDIA comptaran amb el suport extern del personal de treball social adscrit a la unitat especialitzada d’orientació corresponent, sense perjudici de les intervencions realitzades per altre personal de l’àmbit dels serveis social que puga intervindre amb l’alumnat i amb les seues famílies.
2. El personal de treball social desenvoluparà les tasques pròpies de la seua especialitat per a contribuir a aconseguir les funcions de la UET/HDIA recollides en l’article 4 d’aquest decret i d’acord amb els pactes acordats en la mesa sectorial de Funció Pública. Prioritzaran l’acompanyament sociofamiliar, especialment en els moments de transició, i la coordinació amb els serveis socials d’atenció primària bàsica o específica que atenguen les famílies de l’alumnat atés a les UET/HDIA.

3. Aquest personal treballarà de forma coordinada amb els serveis socials d’atenció primària de caràcter específic o d’atenció secundària que estiguen intervenint amb l’alumnat i les seues famílies o unitats de convivència. Si no n’hi ha, es coordinaran amb els serveis socials d’atenció primària que corresponguen.
4. En el cas de l’alumnat en situació de desprotecció, la intervenció es coordinarà necessàriament amb els serveis d’atenció primària de serveis socials del lloc de residència de l’alumnat, quan es tracte de situacions de risc, o amb els serveis territorials de la conselleria amb competència en matèria de protecció de la infància i l’adolescència, si es troba sota la seua guarda o tutela, així com amb el personal tècnic dels recursos dependents d’aquests.

Article 16. Personal terapeuta ocupacional
1. Les UET/HDIA comptaran amb el suport extern del personal terapeuta ocupacional adscrit a la unitat especialitzada d’orientació corresponent.
2. El personal terapeuta ocupacional desenvoluparà les tasques pròpies de la seua especialitat per a contribuir a aconseguir les funcions de la UET/HDIA recollides en l’article 4 d’aquest decret i d’acord amb els pactes acordats en la Mesa Sectorial de Funció Pública.
3. Aquest personal actuarà en coordinació estreta amb els dispositius comunitaris amb competències en aquest àmbit, en cas d’haver-n’hi.


TÍTOL III
Organització i funcionament de la UET/HDIA

Article 17. Adscripció de les UET/HDIA
1. Les UET/HDIA estaran ubicades en centres educatius de titularitat de la Generalitat i dependran administrativament d’aquests pel que fa a la gestió, la matrícula de l’alumnat i l’adscripció orgànica del personal docent i no docent.
2. Les UET/HDIA comptabilitzaran com a unitats del centre a tots els efectes i s’identificaran adequadament amb una denominació diferenciada.
3. Als efectes de la coordinació sanitària, les UET/HDIA tindran un departament de salut o una unitat de salut mental infantil i adolescent de referència.

Article 18. Horari de la UET/HDIA
1. L’horari de la UET/HDIA s’ajustarà a l’horari general del centre, entés com el que transcorre entre l’obertura i tancament de les instal·lacions, respectant la jornada que el centre tinga autoritzada i adequant-se a les característiques de l’alumnat i al millor aprofitament de les intervencions educatives i terapèutiques.
2. La programació general anual incorporarà l’horari de la UET/HDIA, que haurà d’especificar:
a) La distribució horària de la jornada lectiva setmanal per a tot l’alumnat, que es desenvoluparà de dilluns a divendres.
b) La distribució horària de les activitats complementàries i dels programes que completen l’oferta educativa i terapèutica.
c) El temps d’esplai.
d) El temps del servei de menjador, si fora el cas.
e) La distribució horària de les activitats no lectives del personal educatiu (reunions de coordinació, preparació de tasques, etc.), les quals s’han de programar de manera que no interferisquen en l’horari lectiu de l’alumnat i garantint les tasques de coordinació.

Article 19. Horari del personal
1. L’horari del personal docent s’ajustarà al que determina la normativa vigent en la matèria per a les diferents etapes i ensenyaments.
2. L’horari i la jornada aplicable al personal empleat públic de l’Administració de la Generalitat es regirà pel Decret 42/2019, de 22 de març, del Consell, de regulació de les condicions de treball del personal funcionari de l’Administració de la Generalitat, o per la normativa que el substituïsca, i pels corresponents pactes negociats i acordats en la Mesa Sectorial de Funció Pública.

Article 20. Horari de l’alumnat
1. L’alumnat rebrà suport educatiu en horari lectiu, coincidint amb el calendari i horari escolar establit per a l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria i, si fora el cas, d’Educació Primària, si escolaritza alumnat d’aquesta etapa, tot adaptant-se a la jornada escolar que tinga autoritzada el centre en què s’ubica la unitat. Durant els mesos de juny i setembre, les activitats lectives de l’alumnat s’han de desenvolupar, amb caràcter general, durant el matí, en jornada continuada de 09.00 a 13.00 hores.
2. La distribució de l’horari lectiu tindrà un caràcter personalitzat, tenint en compte les característiques i necessitats de l’alumnat. En qualsevol cas inclourà, almenys, les hores de suport educatiu i terapèutic i les hores de tutoria grupal i individual.

Article 21. Ràtio
1. La ràtio d’alumnat atés des de la UET/HDIA en els diferents contextos serà, amb caràcter general, com a màxim de 15 alumnes.
2. Aquesta ràtio podrà flexibilitzar-se, atenent les característiques de l’alumnat, els espais, el tipus d’intervenció, el nombre de professionals i altres circumstàncies degudament justificades, la qual cosa ha de ser autoritzada per l’òrgan directiu competent de la conselleria competent en matèria d’educació.
Article 22. Agrupaments de l’alumnat
1. L’atenció a l’alumnat en la unitat s’organitzarà de manera flexible, combinant l’atenció individual i la grupal.
2. L’atenció grupal es realitzarà conformant diferents tipus d’agrupaments, en funció de les necessitats de l’alumnat i les mesures de resposta previstes en els seus plans d’actuació personalitzats, les tasques col·lectives a realitzar, els suports personals disponibles, i qualsevol altre criteri que, segons l’equip educatiu, puga contribuir a millorar la qualitat de la resposta.

Article 23. Pressupost
1. La conselleria competent en matèria d’educació proporcionarà als centres educatius on estiguen ubicades les UET/HDIA una dotació pressupostària per a compensar les despeses que ocasione el funcionament d’aquestes unitats. Aquesta dotació estarà inclosa en el pressupost del centre.
2. Els ingressos establits a través del sistema modular es percebran mensualment i estaran degudament identificats perquè els centres en tinguen constància.

Article 24. Serveis complementaris
1. L’alumnat escolaritzat en la UET/HDIA podrà beneficiar-se directament de l’ajuda del servei de menjador escolar, d’acord amb el que es determine en la normativa que regula aquesta ajuda i sempre que el centre educatiu oferisca aquest servei.
2. Així mateix, podrà ser beneficiari de les ajudes individuals per al servei de transport escolar en les condicions que determine la normativa vigent, sempre que no puga ser inclòs en cap de les rutes de transport col·lectiu autoritzades per al centre educatiu.
3. En cas que l’assistència a la UET/HDIA no es realitze de manera continuada, sinó alternant períodes combinats amb el centre de referència, la persona coordinadora de la UET/HDIA facilitarà a la direcció del centre educatiu el registre d’assistència de l’alumnat perquè es remeta a la direcció del centre educatiu de referència i puga ser comptabilitzat de manera global en el percentatge de dies lectius d’assistència a classe exigits per la normativa.


TÍTOL IV
Escolarització

Capítol I
Comissió coordinadora de l’escolarització

Article 25. Comissió coordinadora de l’escolarització en les UET/HDIA
1. Amb l’objectiu de coordinar els processos d’escolarització de l’alumnat, es crearà una comissió coordinadora per cada UET/HDIA, amb la composició següent:
a) La persona coordinadora de la UET/HDIA.
b) El professorat de l’especialitat d’orientació educativa de la UET/HDIA.
c) El professorat de l’especialitat d’orientació educativa de la unitat especialitzada d’orientació que dona suport a les intervencions terapèutiques.
d) La persona de treball social de la unitat especialitzada d’orientació que intervé en la UET/HDIA.
e) La inspecció d’educació de la UET/HDIA.
2. La comissió podrà incorporar el personal sanitari que intervinga amb l’alumnat de la unitat i el personal de psiquiatria del departament de salut o de la unitat de salut mental infantil i adolescent (USMIA) de referència, en les condicions que determine la conselleria competent en matèria de sanitat.
3. La comissió coordinadora tindrà les funcions següents:
a) Valorar les sol·licituds per a l’admissió de l’alumnat en la unitat, determinar, si escau, el tipus d’atenció més adequada i emetre els informes justificatius sobre la decisió adoptada.
b) Proposar la reincorporació de l’alumnat al centre educatiu de referència, a proposta de l’equip educatiu de la unitat.
c) Qualsevol altra funció que la conselleria competent en matèria d’educació puga determinar en el seu àmbit de competències.
Capítol II
Procediments d’escolarització

Article 26. Accés a la UET/HDIA
1. La sol·licitud d’admissió en la UET/HDIA la realitzarà la direcció del centre educatiu en què està matriculat l’alumnat a la comissió coordinadora de l’escolarització en les UET/HDIA corresponent, d’acord amb el procediment que s’establisca a l’efecte. L’alumnat haurà de complir les condicions especificades en l’article 3 d’aquest decret i disposar d’un informe actualitzat de la USMIA.
2. En cas que la comissió coordinadora valore com a favorable la sol·licitud, aquesta tindrà un caràcter provisional i s’establirà un període d’adaptació d’entre dues setmanes i un mes, transcorregut el qual es prendrà la decisió de l’admissió definitiva.
3. La comissió coordinadora determinarà el tipus d’escolarització més adequada per a donar resposta a les necessitats de l’alumna o de l’alumne:
a) Escolarització en la UET/HDIA a temps complet.
b) Escolarització en la UET/HDIA a temps parcial, combinada amb l’assistència al centre educatiu de referència o amb altres opcions transitòries d’escolarització, com l’atenció educativa domiciliària.
4. Una vegada admés definitivament l’alumnat, el centre educatiu de referència iniciarà el tràmit per a la determinació de la modalitat d’escolarització, d’acord amb els procediments regulats en la normativa vigent.
5. La modalitat d’escolarització en la UET/HDIA es considerarà com a combinada. Per això, mentrestant reba l’atenció en la unitat, l’alumnat romandrà matriculat simultàniament en el centre en què està ubicada i en el centre educatiu de procedència.
6. En el cas que el resultat de la valoració determine que no és procedent l’admissió en la unitat, la comissió coordinadora haurà de justificar, per escrit, aquesta decisió i podrà proposar una resposta educativa alternativa, que en cap cas tindrà caràcter vinculant i que haurà de comptar amb la conformitat de les mares, els pares o representants legals. Les mares, els pares o representants legals podran recórrer la decisió de no admissió davant la persona titular de la direcció territorial competent en matèria d’educació, en el termini de 30 dies comptats des de la notificació.

Article 27. Transició de l’alumnat al centre de referència
1. L’escolarització en la UET/HDIA tindrà, en tots els casos, un caràcter transitori i estarà subjecta a un seguiment continuat, almenys trimestral, per part de l’equip educatiu.
2. D’acord amb els indicadors d’evolució, la persona coordinadora de la unitat, a proposta de l’equip educatiu, proposarà a la comissió coordinadora, esmentada en l’article 25 d’aquest decret, la reincorporació de l’alumnat al centre educatiu de referència.
3. Una vegada que la comissió coordinadora acorde la reincorporació al centre de referència, el professorat tutor, els equips educatius i el professorat d’orientació educativa de la unitat i del centre, planificaran les actuacions de transició, que s’han d’ajustar a les circumstàncies de cada cas.
4. En la transició es tindran en compte, almenys, els aspectes següents:
a) Mesures de sensibilització, formació i informació dirigides a la comunitat educativa.
b) Mesures d’acollida i per a evitar l’estigmatització de l’alumnat.

c) Mesures d’acció tutorial amb el grup-classe al qual s’incorporarà l’alumne o alumna.
d) Actuacions d’orientació i acompanyament personalitzat amb l’alumnat.
e) Coordinació, acompanyament i informació a les mares, els pares o representants legals.
f) Persones de la unitat i del centre educatiu de referència que coordinaran el procés de transició i, si escau, realitzaran l’acompanyament a l’alumnat i a les mares, els pares o representants legals.

g) Període mínim durant el qual es realitzarà el seguiment conjunt entre la UET/HDIA i el centre educatiu, així com la freqüència i els mitjans per a la coordinació.
5. Si en el moment de la reincorporació l’alumna o l’alumne canvia d’etapa educativa, s’incorporaran les actuacions personalitzades per a la transició entre les etapes.
6. Excepcionalment, quan les circumstàncies ho aconsellen, la comissió coordinadora podrà recomanar el trasllat de matrícula de l’alumnat a un centre educatiu diferent del centre de referència, amb la proposta justificada de l’equip de la unitat, oït l’alumnat, les mares, els pares o representants legals i l’equip educatiu del centre de referència, sempre que aquesta mesura afavorisca una millor inclusió socioeducativa.
7. Durant el procés de transició, la persona professional de treball social adscrita a la unitat especialitzada d’orientació realitzarà l’acompanyament familiar. Aquest acompanyament es podrà prolongar una vegada conclòs el procés de transició i el període d’escolarització obligatòria, amb l’objectiu de realitzar el seguiment sobre el progrés i previndre possibles desconnexions i l’abandó del sistema educatiu.
8. Finalitzat el procés de transició, el professorat d’orientació educativa de la UET/HDIA, en col·laboració amb el professorat de l’orientació educativa del centre de referència, actualitzarà l’avaluació i l’informe sociopsicopedagògic i s’iniciarà el procediment per a la revisió de la modalitat d’escolarització, que es formalitzarà una vegada emesa la corresponent resolució de la persona titular de la direcció territorial competent en matèria d’educació.
9. L’equip educatiu del centre de referència, coordinat per la tutora o el tutor i amb l’assessorament del professorat d’orientació educativa, actualitzarà el pla d’actuació personalitzat a partir de la proposta de l’informe sociopsicopedagògic.
10. El professorat d’orientació educativa del centre de referència participarà en l’actualització, l’avaluació i el seguiment del pla terapèutic, en coordinació amb el personal sanitari de la USMIA i, si fora el cas, amb el personal de l’àmbit social que participe en aquest pla.

11. El professorat d’orientació educativa de la UET/HDIA realitzarà el seguiment de l’adaptació i el progrés de l’alumnat durant el període que s’haja determinat en cada cas, en coordinació amb el professorat d’orientació educativa del centre de referència.
12. En cas de nous episodis d’inestabilitat de l’alumna o alumne, tot i que haja finalitzat el procés de transició al centre de referència, es reprendrà el contacte amb la UET/HDIA. En cas necessari, la comissió coordinadora podrà valorar el suport puntual des de la unitat o la readmissió en aquesta.


TÍTOL V
Organització de la intervenció amb l’alumnat

CAPÍTOL I
Intervenció educativa, sanitària i social

Article 28. Intervenció educativa
1. La proposta educativa a l’alumnat escolaritzat en la UET/HDIA s’ha de planificar i avaluar de manera conjunta entre els equips docents de la unitat i del centre de referència.
2. Els equips docents acordaran les competències específiques i els sabers bàsics de les àrees i matèries que s’han de prioritzar en la UET/HDIA, tenint en compte les circumstàncies de cada alumna o alumne, així com els criteris i procediments d’avaluació. Així mateix, decidiran com mantindre la continuïtat de les assignatures que no tenen docència assignada a la UET/HDIA.
3. Trimestralment o en el moment de reincorporació de l’alumnat al centre de referència, el professorat tutor redactarà en ITACA un informe d’avaluació, a partir de la informació obtinguda del personal que intervé en el procés educatiu i terapèutic. Aquest informe reflectirà, almenys, els principals assoliments, les barreres i dificultats detectades, els aspectes rellevants que es consideren oportuns, així com les mesures i suports que s’hagen adoptat i la conveniència de la seua continuïtat. La informació haurà d’estar sustentada en registres i observacions prèviament obtinguts i sobre els quals s’haja reflexionat en les sessions de coordinació de l’equip.
4. En cas de no aconseguir una assistència mínima que possibilite una connexió al sistema educatiu i una progressió de la UET/HDIA al centre ordinari, l’equip educatiu podrà proposar una atenció indirecta o altre tipus de resposta. La proposta definitiva haurà de ser acordada per la comissió coordinadora.

Article 29. Intervenció sanitària
La resposta sanitària es desenvoluparà d’acord amb el que estableix l’article 59, sobre salut escolar, de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana, i els criteris establits per la conselleria competent en matèria de sanitat respecte a l’atenció a les UET/HDIA.

Article 30. Intervenció social
1. La intervenció social des de l’àmbit educatiu la durà a terme el personal de suport socioeducatiu de les unitats especialitzades d’orientació en coordinació amb els dispositius comunitaris amb competències en aquest àmbit.
2. Quan les circumstàncies ho requerisquen o l’alumnat estiga tutelat per la conselleria competent en serveis socials, la resposta s’organitzarà coordinadament amb l’equip d’atenció primària de serveis socials corresponent al seu lloc de residència, l’entitat tutelar i/o el personal educador de les residències socioeducatives. Si es troba sota la guarda o la tutela de la Generalitat, aquesta actuació coordinada es durà a terme amb els serveis territorial de la conselleria competent en matèria de protecció de la infància i l’adolescència. En ambdós casos, la cooperació es farà extensiva al personal tècnic dels recursos dependents d’aquestes entitats públiques.
3. Davant d’evidències o indicis d’una possible situació de protecció social, la direcció del centre en què estiga ubicada la UET/HDIA durà a terme les actuacions previstes en l’Ordre 5/2021, de 15 de juliol, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’aprova el nou full de notificació per a l’atenció socioeducativa infantil i protecció de l’alumnat menor d’edat i s’estableix la coordinació interadministrativa per a la protecció integral de la infància i adolescència.


CAPÍTOL II
Pla terapèutic i pla d’actuació personalitzat

Article 31. Pla terapèutic
1. El pla terapèutic és un document consensuat i interdisciplinari, elaborat conjuntament entre els serveis de salut mental i educatius implicats, a partir de l’avaluació clínica i psicopedagògica i d’acord amb el model que establisquen les conselleries competents implicades. En el cas que siga necessari, els serveis socials també participaran en l’elaboració i en el seguiment.
2. El pla terapèutic reflectirà les necessitats específiques educatives, sanitàries i, si escau, socials que presenta l’alumna o l’alumne, els objectius educatius, sanitaris i socials proposats, que es consideraran com a indicadors d’evolució, les mesures a implementar des dels diferents àmbits, les persones professionals responsables de dur-les a terme, la participació familiar, la temporalització, el seguiment i l’avaluació.

3. Les conselleries implicades determinaran els procediments i mitjans que s’hauran d’utilitzar per a la comunicació interprofessional i l’intercanvi d’informació per al seguiment del pla terapèutic. Les actuacions i els acords hauran d’estar degudament documentats.


Article 32. Pla d’actuació personalitzat (PAP)
1. D’acord amb el Decret 104/2018, el pla d’actuació personalitzat orienta l’organització de la resposta educativa i recull les mesures i els suports necessaris, els criteris per a la seua retirada, el seguiment del progrés de l’alumnat, les actuacions de transició i l’itinerari formatiu personalitzat, a fi d’afavorir la progressió cap a una major inclusió i la inserció laboral.
2. Els equips educatius del centre de referència elaboraran un pla d’actuació personalitzat i de la UET/HDIA per a cada alumna i alumne escolaritzat en la unitat, tenint en compte les directrius de l’informe sociopsicopedagògic i el pla terapèutic.

TÍTOL VI
Coordinació

Article 33. Coordinació interna
1. La coordinació interna de l’equip comprendrà les coordinacions amb el conjunt de membres i les coordinacions didàctiques de l’equip docent, i tindrà, entre altres, les finalitats següents:
a) La planificació de les activitats de la unitat i de la resposta educativa personalitzada amb l’alumnat.
b) El seguiment dels plans terapèutics i dels plans d’actuació personalitzats i l’avaluació de l’alumnat.
c) El disseny de recursos i estratègies d’intervenció.
d) La planificació de la coordinació amb les famílies i agents externs.
e) El seguiment i l’avaluació de l’organització i funcionament de la unitat.
2. La persona coordinadora de la unitat convocarà i coordinarà les reunions de l’equip i estendrà l’acta dels acords. L’assistència a les reunions serà obligatòria per a totes les persones convocades.

Article 34. Coordinació externa
1. El personal de la UET/HDIA es coordinarà amb agents, institucions i entitats externs per a desenvolupar els plans d’actuació personalitzats de l’alumnat i el pla d’activitats de la unitat. Serà prioritària la coordinació amb els centres educatius de referència de l’alumnat, amb els dispositius de salut mental de l’àrea d’influència, amb les unitats especialitzades d’orientació i amb els equips d’atenció primària de serveis socials que col·laboren en els plans terapèutics.

2. Per al seguiment dels plans terapèutics, el professorat d’orientació educativa es coordinarà, amb una freqüència almenys trimestral, amb el personal responsable de l’atenció sanitària de la unitat de salut mental infantil i adolescent i, si fora el cas, amb la persona professional de referència del cas de l’equip d’atenció primària de serveis socials on residisca l’alumna o l’alumne que col·labora en aquest pla. Quan es tracte d’alumnat en situació de protecció, mantindrà contacte, almenys amb la mateixa periodicitat, amb la persona responsable del cas en el sistema de protecció. Així mateix, es coordinarà amb el professorat d’orientació educativa del centre de referència per a planificar els processos d’escolarització i de transició.
3. En el cas de l’alumnat que rep suport en la unitat a temps parcial, el professorat que tutoritza cada alumna o alumne col·laborarà en el seguiment del pla d’actuació personalitzat amb el centre de referència o amb el professorat que imparteix docència en altres opcions transitòries d’escolarització, com és el cas de l’atenció educativa domiciliària.

4. Tot i que les UET/HDIA no estan incloses en l’agrupació d’orientació de zona a la qual pertanyen, podran realitzar un assessorament en la resposta educativa i l’escolarització de l’alumnat que presenta problemes greus de salut mental.

Article 35. Col·laboració de l’alumnat i de les mares, els pares o representants legals
1. L’alumnat i les mares, els pares o representants legals tenen dret a conéixer les decisions relatives a l’avaluació i a les decisions educatives, així com a l’accés als documents oficials i a les proves d’avaluació, sense perjudici del respecte a les garanties establides en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i resta de normativa aplicable en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
2. Amb aquest objectiu, des de la UET/HDIA es concretaran els mecanismes i mitjans perquè puguen rebre la informació en format accessible i s’afavorisca la seua participació i suport en el desenvolupament de les mesures que s’adopten en el procés educatiu i terapèutic, tot ajustant-se a les característiques i necessitats de cada família i de l’alumnat.
3. El professorat d’orientació educativa i el professorat tutor mantindran entrevistes periòdiques amb l’alumnat i les mares, els pares o representants legals, per a informar-los sobre el progrés, recollir la seua opinió i reforçar el compromís i la col·laboració en les actuacions acordades en el pla d’actuació personalitzat.
4. En cas d’incompliment persistent i injustificat dels acords o de l’assistència a la unitat per part de l’alumnat o les mares, els pares o representants legals, l’equip educatiu de la unitat podrà proposar a la comissió coordinadora la baixa de l’alumna o l’alumne, a través d’un informe motivat i sempre tenint en compte que ha de prevaldre l’interés superior del o de la menor i el dret a l’educació.

Article 36. Coordinació del funcionament de les UET/HDIA
1. La conselleria competent en matèria d’educació organitzarà, a través de l’òrgan directiu competent i amb una periodicitat almenys trimestral, reunions amb les persones coordinadores de cada UET/HDIA, amb la finalitat d’establir els criteris d’intervenció, concretar les actuacions prioritàries, coordinar els procediments i fer el seguiment del funcionament.
2. Les persones coordinadores del conjunt de les UET/HDIA es coordinaran amb una freqüència almenys trimestral, amb l’objectiu d’unificar criteris d’intervenció, d’acord amb les directrius de l’òrgan directiu competent de la conselleria competent en matèria d’educació.


TÍTOL VII
Planificació

Article 37. Activitats i memòria final
1. Les activitats anuals de cada UET/HDIA comprendran la planificació i l’organització de les actuacions que ha de desenvolupar per a un curs escolar, d’acord amb les funcions atribuïdes en l’article 4 d’aquest decret i les directrius de la conselleria competent en matèria d’educació. Ha de tindre una perspectiva comunitària i emfatitzar la coordinació amb tots els agents rellevants per a la resposta educativa de l’alumnat amb el qual intervenen.
2. El pla d’activitats de la UET/HDIA formarà part de la programació general anual del centre i inclourà, almenys, els aspectes següents:

a) Relació del personal de la unitat, amb indicació de l’especialitat, el lloc de treball i la distribució horària setmanal.
b) Organització de la resposta educativa i dels procediments d’avaluació de l’alumnat.
c) Programes i actuacions a realitzar amb l’alumnat i l’entorn comunitari, amb especificació de la temporització, els agents implicats i les persones destinatàries.
d) Criteris per a l’assignació de les tutories de l’alumnat.
e) Organització de la coordinació interna i externa.
f) Actuacions per a la incorporació d’alumnat a la unitat, així com per a la transició al centre ordinari.
g) Procediments d’actuació davant de crisis conductuals i de registre de les incidències que es produïsquen.
h) Relació de recursos o agents sociocomunitaris que poden col·laborar en el desenvolupament de les activitats de la unitat.
i) Planificació d’activitats formatives, en funció de les necessitats de formació detectades.
j) Mitjans per a garantir la participació i la informació a l’alumnat i a les famílies o representants legals.
k) Altres qüestions que es consideren rellevants per al funcionament de la unitat.
3. En finalitzar el curs escolar, cada UET/HDIA elaborarà una memòria final, la qual ha de comportar un procés de reflexió conjunta entre les persones que la integren sobre les actuacions realitzades, l’organització i el funcionament de la unitat, els criteris i procediments d’intervenció, els resultats i l’impacte obtinguts, el nombre d’alumnes atés i d’alumnes reincorporat al centre de referència, així com les propostes de millora i d’optimització dels recursos. La memòria formarà part de la memòria del centre i es realitzarà d’acord amb les directrius de la conselleria competent en matèria d’educació. La persona coordinadora de la unitat remetrà una còpia d’aquesta memòria a l’òrgan directiu competent de la conselleria competent en matèria d’educació.


Article 38. Documentació administrativa
1. Cada UET/HDIA ha de disposar de la documentació relacionada amb la planificació, l’organització i la gestió, així com la documentació administrativa relativa al personal i aquella altra de caràcter reservat relativa a l’alumnat amb el qual s’haja intervingut, segons la normativa vigent.
2. La persona coordinadora ha de col·laborar amb la secretaria del centre en la custòdia de la documentació indicada en el punt anterior, ajustant-se al que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) (DOUE 4.5.2016), i tindre tota la documentació correctament arxivada, organitzada i a disposició de la conselleria competent en matèria d’educació, que podrà requerir-la en qualsevol moment.
3. La persona coordinadora de la unitat ha de col·laborar amb la persona coordinadora de les tecnologies de la informació i les comunicacions perquè l’inventari del material informàtic i audiovisual es mantinga actualitzat en tot moment, d’acord amb les instruccions dictades per l’òrgan competent en tecnologies de la informació i les comunicacions sobre la implantació i ús del programari en el lloc de treball. En l’inventari ha de quedar reflectit tant l’equipament informàtic com les aplicacions informàtiques que requereixen la compra d’una llicència.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Creació, modificació i supressió d’UET/HDIA
La creació, modificació o supressió d’unitats educatives terapèutiques / hospitals de dia infantil i adolescent correspon a la conselleria competent en matèria d’educació, mitjançant una resolució de la persona titular de l’òrgan directiu competent en centres docents, a proposta de l’òrgan directiu competent en inclusió educativa.


Segona. Avaluació
Les conselleries competents en educació i sanitat establiran procediments per a l’avaluació periòdica dels processos i resultats d’aquestes unitats, a través d’una comissió mixta entre sanitat i educació.


Tercera. Formació
1. La conselleria competent en educació facilitarà la formació necessària al personal de les UET/HDIA i dels centres educatius, a través dels centres de formació, innovació i recursos educatius (CEFIRE) i, sempre que siga possible, amb la col·laboració de personal de la conselleria competent en sanitat especialitzat en salut mental infantil i juvenil, sense perjudici de les competències que en matèria de formació del personal de l’Administració de la Generalitat corresponen a l’Escola Valenciana d’Administració Pública (EVAP).
2. El personal educatiu de la UET/HDIA podrà col·laborar amb el CEFIRE i les unitats especialitzades d’orientació, juntament amb els recursos sanitaris del sector, en el desenvolupament d’accions informatives i de sensibilització dirigides a les comunitats educatives sobre la resposta als problemes greus de salut mental en la infància i l’adolescència.
3. La conselleria competent en matèria de sanitat oferirà la formació contínua al personal de la sanitat pública a través dels cursos de l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES) en els aspectes que es consideren prioritaris en relació amb l’atenció a l’alumnat que presenta problemes greus de salut mental i la coordinació per donar una resposta interdisciplinària.

Quarta. Projectes d’investigació i innovació educativa
Els centres educatius que disposen d’unitats educatives terapèutiques / hospitals de dia infantil i adolescent podran presentar, excepcionalment, la sol·licitud de dos projectes d’investigació i innovació educativa (PIIE), sempre que un d’aquests projectes estiga realitzat o desenvolupat per la unitat i en les condicions que indique la convocatòria corresponent.

Cinquena. Mitjans electrònics per a la gestió
La conselleria competent en matèria d’educació, mitjançant l’òrgan directiu competent en tecnologies de la informació i la comunicació, disposarà progressivament els mitjans necessaris per a desenvolupar els procediments administratius i acadèmics que afecten les UET/HDIA a través del sistema de gestió ITACA.

Sisena. Incidència pressupostària
L’aplicació i el desplegament d’aquest decret no pot tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria d’educació, que en tot cas han de ser atesos amb els mitjans personals i materials que aquesta té assignats.


DISPOSICIONS DEROGATÒRIES

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d’un rang inferior que s’oposen al que disposa aquest decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament normatiu
1. S’autoritza les persones titulars de les conselleries competents en matèria d’educació i sanitat perquè, en l’àmbit de les seues respectives competències, desenvolupen les disposicions i els actes administratius necessaris per al desplegament i execució d’aquest decret.
2. Les conselleries competents en matèria d’educació, salut mental, serveis socials, protecció de la infància i l’adolescència han de treballar de forma conjunta i coordinada en l’establiment de protocols i actuacions que possibiliten l’atenció integral i la inclusió educativa i sociolaboral de l’alumnat amb problemes greus de salut mental.


Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor des de l’endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 29 de juny de 2023

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La consellera de Educació, Cultura i Esport,
RAQUEL TAMARIT IRANZO

linea
Mapa web