Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 94/2018, de 20 de juliol, del Consell, de creació d'òrgans d'assessorament i participació en matèria d'objectius de desenvolupament sostenible. [2018/7832]

(DOGV núm. 8356 de 07.08.2018) Ref. Base de dades 007623/2018

DECRET 94/2018, de 20 de juliol, del Consell, de creació d'òrgans d'assessorament i participació en matèria d'objectius de desenvolupament sostenible. [2018/7832]

ÍNDEX

Preàmbul
Capítol preliminar
Article 1. Objecte
Capítol I. Implementació de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible a la Comunitat Valenciana
Article 2. Coherència de polítiques
Article 3. Estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible
Capítol II. Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030
Article 4. Objecte, naturalesa jurídica i finalitat
Article 5. Adscripció
Article 6. Funcions
Article 7. Composició i estructura
Article 8. La Presidència
Article 9. La Vicepresidència
Article 10. El Ple
Article 11. La Secretaria
Article 12. El Ple i el seu funcionament
Article 13. Incompatibilitats
Article 14. Mandat
Article 15. Pèrdua de la condició de membre
Article 16. Vacants
Capítol III. Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament
Article 17. Naturalesa i adscripció
Article 18. Funcions
Article 19. Composició
Article 20. Funcionament
Capítol IV. Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament
Article 21. Naturalesa i funcions
Article 22. Adscripció
Article 23. Composició
Article 24. Funcionament
Disposicions addicionals
Primera. Constitució dels òrgans de participació
Segona. Incidència pressupostària
Tercera. Habilitació normativa
Disposició derogatòria
Única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Disposicions supletòries
Segona. Entrada en vigor


PREÀMBUL

La Llei 18/2017, de 14 de desembre, de la Generalitat, de cooperació i desenvolupament sostenible, té per objecte establir i regular el règim jurídic al qual s’ha d’ajustar l’activitat de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic dependent, en matèria de cooperació internacional al desenvolupament i de solidaritat internacional i del compliment de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.
Aquesta llei estableix en la disposició final segona que, en el termini de sis mesos des de la seua entrada en vigor, se n’aprovaran els reglaments de desenvolupament.
Aquest decret regula, per tant, el desenvolupament reglamentari per a la consecució dels Objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides a la Comunitat Valenciana.
L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, integrada per 17 objectius i 169 metes, constitueix el marc per a totes les polítiques de cooperació i desenvolupament, per als instruments de finançament i per a les aliances a escala mundial, estatal, autonòmic i local, així com han de ser-ho aquelles agendes que s’aproven en futures cimeres mundials de Nacions Unides per a reafirmar compromisos anteriors i adoptar nous objectius a partir dels assoliments dels objectius de desenvolupament sostenible. Possibilita una oportunitat excepcional als diferents nivells de govern de treballar junts sobre bases noves i innovadores, centrades en els drets humans dels pobles i que promouen la governança a diversos nivells i el desenvolupament territorial.
Per això, la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible, a la Comunitat Valenciana, encara que s’adopta com una acció del Consell, ha de ser marc i orientació de totes les administracions públiques valencianes, els agents socials i econòmics i de la ciutadania valenciana en el seu conjunt.
Tot això exigeix un compromís ferm per a situar la Comunitat Valenciana en una senda d’acord amb l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible amb la implicació i la col·laboració interdepartamental i interinstitucional com a element essencial. En aquest sentit la Llei 18/2017 estableix en el capítol II la creació de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030, la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament i el Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament, com a òrgans consultius de participació i coordinació.
Per tant, es requereix d’instruments de coordinació i treball conjunt entre els diferents departaments del Consell, ja que els desafiaments que planteja l’Agenda 2030 s’han d’abordar des d’una visió integral i integrada d’un model ètic de desenvolupament sostenible.
A més, és necessària la coordinació i generació de sinergies entre polítiques públiques, tenint en compte que la responsabilitat de la seua aplicació correspon als diferents nivells del Consell a la Comunitat, que promoguen i faciliten espais de concertació i diàleg entre institucions i organitzacions de diferent naturalesa, públiques i privades, en els quals cadascuna contribuïsca des de la seua especificitat i experiència en la definició, finançament, seguiment i rendició de comptes dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 a la Comunitat Valenciana.
En relació amb l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (d’ara en avant, LPAC), cal assenyalar que tant en l’elaboració com en la tramitació d’aquest decret, s’han atés els principis de seguretat jurídica, transparència i eficiència, ja que compleix directament amb el mandat de desplegament reglamentari prèviament establit en l’esmentada Llei 18/2017; en la seua tramitació s’han realitzat tots els processos de participació pública previstos per l’article 133 de la LPAC i no hi ha càrregues administratives innecessàries, no implicant a més la seua aprovació cap cost econòmic per a la Generalitat.
Aquesta disposició està inclosa en el Pla Normatiu de l’Administració de la Generalitat per a l’any 2018.
Per tot això, a proposta del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i amb la deliberació prèvia del Consell en la reunió del dia 20 de juliol de 2018,


DECRETE

CAPÍTOL PRELIMINAR

Article 1. Objecte
És objecte d’aquest decret regular:
a) El seguiment i avaluació de la implementació de les polítiques públiques i dels indicadors estadístics de compliment de l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible a la Comunitat Valenciana (d’ara endavant Agenda 2030).
b) L’establiment de relacions de col·laboració per a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible a la Comunitat Valenciana dels diferents agents i institucions situats en aquesta.
c) La composició i funcionament de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030, la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament i el Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament.



CAPÍTOL I
Implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible en la Comunitat Valenciana

Article 2. Coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible
En els termes que estableix l’article 10.2 de la Llei 18/2017, de 14 de desembre, de la Generalitat, de cooperació i desenvolupament sostenible, el principi de coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible ha de basar-se en les sinergies i relacions de complementarietat que puguen generar-se entre les administracions públiques valencianes i unes altres administracions, organismes o institucions a escala nacional i internacional.


Article 3. Estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible
1. L’estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible defineix la política de la Generalitat Valenciana de planificació, implementació i seguiment de les metes dels objectius de desenvolupament sostenible, en el marc del Pla director de cooperació. Aquesta estratègia serà elaborada per la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament sota la coordinació de la conselleria competent en matèria de cooperació internacional al desenvolupament, des d’un enfocament integrador de la dimensió econòmica, social i ambiental de la sostenibilitat del desenvolupament, considerant les perspectives de gènere i d’infància amb caràcter transversal.
2. Una vegada elaborada l’estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible se sotmetrà a informe de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030.
3. Correspon a la conselleria competent en matèria de cooperació internacional al desenvolupament el seguiment i avaluació de l’estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible, així com elaborar tots els informes sobre la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible a la Comunitat Valenciana que haja de presentar la Generalitat, quan li siga requerit i en els termes en què pertoque.


CAPÍTOL II
Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030

Article 4. Objecte, naturalesa jurídica i finalitat
L’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 és un òrgan col·legiat d’assessorament que té per finalitat transmetre a la persona titular de la Presidència de la Generalitat, al Consell i a la resta dels ens que conformen el sector públic, les propostes, suggeriments i recomanacions que puguen coadjuvar al disseny de la planificació estratègica de l’agenda autonòmica en matèria dels objectius de desenvolupament, i a la definició de les línies prioritàries d’actuació d’aquestes en totes aquelles qüestions relacionades amb l’Agenda 2030.


Article 5. Adscripció
L’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 s’adscriu a la Presidència de la Generalitat.

Article 6. Funcions
L’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 té les següents funcions:
a) Assessorar el Consell en l’àmbit del desenvolupament sostenible i, especialment, en la integració de la sostenibilitat en les polítiques, instruments de planificació territorial i sectorial, en projectes legislatius i normatius i en projectes o iniciatives estratègiques impulsades pel Consell.
b) Assessorar el Consell en el disseny i l’execució d’actuacions per a promoure l’educació per a la sostenibilitat i la ciutadania global.

c) Promoure la participació i la implicació dels sectors públic, acadèmic, privat i de la societat civil, per a l’efectiva implementació de l’Agenda 2030 a la Comunitat Valenciana.
d) Conéixer l’informe anual sobre la situació del compliment de l’Agenda 2030 a la Comunitat Valenciana.
e) Conéixer tots els informes que haja de presentar la Generalitat davant el Grup d’Alt Nivell per a l’Agenda 2030 del Regne d’Espanya o altres organismes internacionals.
f) Promoure que les metes dels objectius de desenvolupament sostenible compromeses per la Comunitat Valenciana estiguen incorporades en els diferents instruments de planificació de la Generalitat, com a polítiques, plans, programes, projectes, així com en els seus pressupostos anuals.
g) Informar sobre l’Estratègia Autonòmica de Desenvolupament Sostenible
h) Aquelles altres funcions que el president o presidenta de la Generalitat, li encomane.

Article 7. Composició i estructura
1. L’Alt Consell Consultiu està integrat per:
a) La Presidència.
b) La Vicepresidència.
c) El Ple.
d) La Secretaria.
2. En la composició de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 es garantirà, sempre que siga possible, el principi de presència equilibrada entre homes i dones.

Article 8. La Presidència
1. La Presidència correspondrà al president o presidenta de la Generalitat.
2. La Presidència exercirà les següents funcions:
a) Tindre la representació del Consell.
b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries, així com la fixació de l’ordre del dia.
c) Presidir i alçar les sessions, moderar el desenvolupament dels debats i sotmetre les iniciatives i propostes a la consideració del Consell.
d) Vetlar pel compliment de la normativa vigent i de les normes de funcionament intern.
e) Visar les actes i certificacions dels acords del Consell.
f) Dirimir la votació en cas d’empat de les deliberacions.
g) Totes les altres que se li assignen pel present decret o en les normes de funcionament intern.

Article 9. La Vicepresidència
1. La Vicepresidència correspondrà a la persona titular de la conselleria competent en matèria de cooperació al desenvolupament, que assumirà per delegació aquelles funcions que li encomane la Presidència.
2. En aquells casos en què existira una identitat orgànica, la Vicepresidència serà designada per la Presidència entre els alts càrrecs amb competència en matèria de cooperació al desenvolupament.

Article 10. El Ple
1. El Ple és l’òrgan superior de decisió i formació de la voluntat de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030.

2. Es constituirà com a òrgan col·legiat, i tindrà la composició següent:
a) La Presidència, que correspondrà al president o presidenta de l’Alt Consell Consultiu.
b) La Vicepresidència, que correspondrà a la vicepresidenta o vicepresident de l’Alt Consell Consultiu.
c) Les vocalies que es distribuiran de la manera següent:
1r. Membres del Consell, titulars de les conselleries en les quals s’organitza l’Administració de la Generalitat, que assumeixen la vocalia per raó del càrrec.
2n. Una persona en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
3r. Una persona a proposta del Consell Valencià de Cultura.
4t. Una persona a proposta del Consell Valencià de Cooperació Internacional al Desenvolupament.
5è. Una persona a proposta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana.
6è. Una persona a proposta del Consell Valencià de la Dona.
7è. Una persona a proposta del Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient.
8è. Una persona a proposta del Consell de Salut de la Comunitat Valenciana.
9è. Una persona a proposta del Consell Valencià de Benestar Social.

10è. Una persona a proposta del Consell Valencià de la Joventut.
11è. Una persona a proposta del Consell Assessor d’Assistència Jurídica Gratuïta.
12è. Una persona a proposta del Consell Valencià d’Universitats i de Formació Superior.
13è. Una persona a proposta del Consell de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana.
14è. Una persona a proposta del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana.
15è. Una persona per cadascuna de les organitzacions sindicals més representatives en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
16è. Una persona per cadascuna de les organitzacions empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana.
17è. Una persona en representació de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
18è. Sis persones expertes de reconegut prestigi, en els àmbits de l’economia, medi ambient, drets d’infància i del sector social, que estiguen desenvolupant treballs o investigacions sobre l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.
3. Nomenament de les vocalies.
a) Les persones vocals de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 seran nomenades, a proposta de les seues respectives organitzacions o entitats, per la Presidència d’aquell, a excepció de les vocalies previstes als apartats 2 c) 1r i 18è d’aquest article.
b) Les persones expertes previstas en l’apartat 2 c) 18è seran nomenades per la Presidència entre aquelles de reconeguda competència en l’àmbit de l’economia, medi ambient, drets d’infància i sector social, a proposta de la Vicepresidència.
c) Es nomenarà una persona suplent per cada integrant de l’Alt Consell Consultiu, i seran designades de la mateixa manera que les titulars.

4. Les persones que integren l’Alt Consell Consultiu no percebran retribució per l’exercici de les seues funcions.

Article 11. La Secretaria
1. La Secretaria serà assumida per la persona titular de la direcció general competent en matèria de cooperació internacional al desenvolupament, que actuarà amb veu però sense vot. Són funcions de la Secretaria:
a) Estendre les actes de les sessions de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030.
b) Custodiar la documentació de l’Alt Consell Consultiu per al desenvolupament de l’Agenda 2030.
c) Expedir certificats d’actes i acords, amb el vistiplau de la Presidència.
d) Totes les altres que siguen inherents a la Secretaria.
2. En el supòsit previst en l’article 9.2 del present decret, la Secretaria serà assumida per personal funcionari del centre directiu amb competències en matèria de cooperació internacional al desenvolupament, nomenat per la Presidència de l’Alt Consell Consultiu, amb el nivell de cap de servei o superior, el qual actuarà amb veu i sense vot.
3. La conselleria competent en matèria de cooperació internacional al desenvolupament donarà suport material i tècnic, així com els recursos humans necessaris per a l’execució de les funcions de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030.

Article 12. El Ple i el seu funcionament
1. L’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 es reunirà una vegada a l’any en sessió ordinària i, en sessió extraordinària, quan la importància dels assumptes a tractar ho requerisca, per convocatòria de la Presidència, a iniciativa pròpia o a petició d’un terç dels seus membres.
2. Per a la vàlida constitució del Ple, inclosa la sessió constituent, serà necessària la presència de la Presidència o, si escau, de la Vicepresidència, de la persona que tinga la Secretaria i de la meitat almenys de la resta de membres de l’Alt Consell Consultiu. La convocatòria per al Ple de l’Alt Consell Consultiu, per a sessions ordinàries i extraordinàries, es cursarà amb una antelació mínima de set dies hàbils. S’hi haurà d’adjuntar l’ordre del dia dels assumptes a tractar i l’acta de la sessió anterior per a la seua aprovació, així com la documentació íntegra dels assumptes inclosos en l’ordre del dia que hagen de servir de base al debat i, si escau, votació.
Les convocatòries efectuades a petició d’un terç dels membres de l’Alt Consell Consultiu hauran de ser cursades amb una antelació mínima de 10 dies hàbils des de la recepció per la Secretaria de l’òrgan col·legiat.
3. Per motius d’urgència podran convocar-se sessions extraordinàries, amb la motivació raonada prèvia d’aquestes, per la Presidència de l’Alt Consell Consultiu. Aquesta convocatòria es remetrà a tots els seus membres amb una antelació mínima de dos dies hàbils.
4. Els acords del Ple s’adoptaran per consens o, en defecte d’això, per majoria simple de les persones presents. Hi ha majoria simple quan els vots afirmatius són més que els negatius. En els casos de votació amb resultat d’empat, s’efectuarà una nova votació i, si persisteix l’empat, decidirà el vot de qualitat de la Presidència.
5 Els acords que adopte el Ple, podran, si escau, adoptar forma d’informe quan la naturalesa d’aquest així ho establisca. En qualsevol cas els informes tindran caràcter facultatiu.

Article 13. Incompatibilitats
La condició de membre de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 és compatible amb l’exercici simultani d’altres dedicacions professionals, sense perjudici del que es disposa en la legislació vigent en matèria d’incompatibilitats.

Article 14. Mandat
Les persones membres de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 són nomenades per un període de quatre anys i poden ser nomenades de nou per períodes addicionals de dos anys, excepte aquelles que ho siguen per raó del seu càrrec.
Aquest període de quatre anys i, si escau, un nou nomenament per un període addicional de dos anys, començarà a computar-se des que es dicte la resolució per la Presidència de l’Alt Consell Consultiu.


Article 15. Pèrdua de la condició de membre
La condició de membre de l’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030 es perdrà per qualsevol dels motius següents:
a) Per expiració del termini del seu mandat.
b) Per renúncia.
c) Per haver sigut condemnat o condemnada per delicte dolós.
d) Per defunció.

Article 16. Vacants
Qualsevol vacant en el càrrec serà coberta a proposta de l’entitat o organització a la qual represente la persona inicialment nomenada, en la forma establida per a la seua designació.


CAPÍTOL III
Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament

Article 17. Naturalesa i adscripció
1. La Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament, com a òrgan col·legiat de caràcter tècnic, durà a terme les comeses que s’estableixen en l’article 13.1 de la Llei 18/2017.
2. La Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament s’adscriu a la conselleria que té les competències en matèria de cooperació al desenvolupament en la Generalitat.

Article 18. Funcions
Correspon a la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament, en el marc del que s’estableix en l’article 13.1 de la Llei 18/2017:
1. Garantir la coordinació, l’intercanvi d’informació, la coherència de polítiques i la complementarietat de l’activitat de la Generalitat en l’àmbit de la cooperació internacional al desenvolupament.
2. Elaborar l’Estratègia Autonòmica de Desenvolupament Sostenible.
3. Coordinar i donar coherència a les diverses polítiques sectorials i a les iniciatives legislatives de la Generalitat, mitjançant l’elaboració de fitxes d’actuació o documents similars, amb la finalitat d’incorporar els objectius i metes del desenvolupament sostenible en els seus instruments de planificació i d’elaboració de pressupostos.
4. Realitzar el seguiment i avaluació de la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 a la Comunitat Valenciana.
5. Impulsar l’avaluació de la coherència de les polítiques del Consell amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
6. Acordar mecanismes de transparència per mitjà de l’elaboració d’una memòria anual de rendició de comptes sobre la implementació en l’àmbit de la Generalitat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Aquesta memòria es remetrà a l’Alt Consell Consultiu perquè en prenga coneixement.
7. Coordinar estratègies de comunicació per a informar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i divulgar els avanços reeixits, en els termes que assenyale l’Estratègia Autonòmica de Desenvolupament Sostenible.
8. Qualssevol altres competències i funcions relacionades amb el seu àmbit d’actuació o que li siguen atribuïdes per la normativa vigent, així com les que li encomane el Consell i les que li deleguen els òrgans amb competència en la matèria.

Article 19. Composició
1. La Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament està composta pels membres següents:
a) Presidència: la persona titular de la conselleria competent en matèria de cooperació internacional al desenvolupament en la Generalitat.
b) Vocals: una persona representant de cada conselleria de la Generalitat, amb rang mínim de director o directora general, nomenada per la persona titular de la conselleria respectiva.
c) Secretaria: la persona titular del centre directiu amb competència en matèria de cooperació internacional al desenvolupament en la Generalitat, la qual, a més, actuarà com a vocal.
2. Per a un major coneixement dels temes a tractar, a les reunions de la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament podrà assistir personal funcionari, persones expertes o aquelles altres que el mateix òrgan col·legiat decidisca, disposant de veu però no de vot.
3. La Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament podrà acordar la creació de grups de treball relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible la composició dels quals dependrà del tema a tractar.
4. Es nomenarà una persona suplent per cada integrant de la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament, que ostentarà, com a mínim, rang de director general. Les persones suplents seran designades de la mateixa manera que els seus titulars.

Article 20. Funcionament
1. Per a la vàlida constitució de la Comissió, inclosa la sessió constituent, serà necessària la presència del president o presidenta, del secretari o secretària i d’un terç almenys de la resta d’integrants de la Comissió. La convocatòria per a la Comissió, per a sessions ordinàries i extraordinàries, es cursarà amb una antelació mínima de set dies hàbils. S’hi haurà d’adjuntar l’ordre del dia dels assumptes a tractar i l’acta de la sessió anterior per a la seua aprovació, així com la documentació íntegra dels assumptes inclosos en l’ordre del dia que hagen de servir de base al debat i, si escau, votació.
2. La Comissió es reunirà, almenys, una vegada a l’any en sessió ordinària i, en sessió extraordinària, quan la importància dels assumptes a tractar ho requerisca, per convocatòria de la seua Presidència, a iniciativa pròpia o a petició d’un terç dels seus membres.
3. Per motius d’urgència podran convocar-se sessions extraordinàries, amb la motivació raonada prèvia d’aquestes, per la Presidència de la Comissió. Aquesta convocatòria es remetrà a tots els seus membres amb una antelació mínima de dos dies hàbils.
4. Els acords de la Comissió s’adoptaran per consens o, en defecte d’això, per majoria simple de les persones presents. Hi ha majoria simple quan els vots afirmatius són més que els negatius. En els casos de votació amb resultat d’empat, s’efectuarà una nova votació i, si persisteix l’empat, decidirà el vot de qualitat de la Presidència.

5. Les propostes i els acords de la Comissió adoptaran la forma d’informe i tindran el caràcter de facultatius.


CAPÍTOL IV
Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament

Article 21. Naturalesa i funcions
1. El Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament, com a òrgan col·legiat de l’Administració de la Generalitat, en els termes de l’article 15.2 de la Llei 18/2017, li correspon:
a) Impulsar la coordinació entre les administracions públiques valencianes que incloguen en els seus pressupostos partides computables com a ajuda de cooperació internacional al desenvolupament, i conéixer sobre les actuacions que ambdues duguen a terme en l’àmbit de la cooperació internacional al desenvolupament i procurar la seua articulació i complementació harmònica amb els principis, objectius i prioritats que orienten el Pla director de la Cooperació Valenciana.
b) Promoure la sistematització de la informació sobre els programes, projectes i actuacions de les administracions públiques valencianes, així com les disposicions de totes aquestes que tinguen incidència en la cooperació internacional al desenvolupament.
c) Promoure accions conjuntes entre les diferents administracions públiques valencianes per a la identificació, formulació i execució de programes i projectes de cooperació internacional al desenvolupament i, especialment, en matèria d’educació per a la ciutadania global.
d) Promoure que les metes dels objectius de desenvolupament sostenible estiguen incorporades en els diferents instruments de planificació, seguiment i avaluació de les respectives polítiques públiques locals, en els termes que assenyale l’estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible.
e) Conéixer i avaluar la realització dels compromisos específics assumits per les administracions públiques valencianes per al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.
f) Coordinar estratègies de comunicació de les administracions públiques valencianes per a informar sobre els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 i divulgar els avanços aconseguits a la societat civil, en els termes que assenyale l’estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible..
g) Facilitar i promoure aliances orientades a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible, en els termes que assenyale l’estratègia autonòmica de desenvolupament sostenible.

Article 22. Adscripció
El Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament s’adscriu a la conselleria que té les competències en matèria de cooperació al desenvolupament en la Generalitat.

Article 23. Composició
1. El Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament està compost pels membres següents:
a) President o presidenta: la persona titular de la conselleria competent en matèria de cooperació internacional al desenvolupament.
b) Vocals:
1r Un representant del nivell directiu per cadascuna de les conselleries amb competències en matèria d’administració local, educació, ocupació, inclusió social, infància i medi ambient, nomenades per la persona titular del departament.
2n. Un diputat o diputada en representació de cadascuna de les tres diputacions provincials de la Comunitat Valenciana, nomenat per la Presidència de l’entitat.
3r. Una persona representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, amb rang directiu, nomenat per la Presidència de l’entitat.
4t. Una persona representant del Fons Valencià per la Solidaritat, amb rang directiu, nomenada per la Presidència de l’entitat.
5è. Sis persones representants de municipis de la Comunitat Valenciana, que en els seus pressupostos establisquen partides destinades a finançar accions en matèria de cooperació al desenvolupament i, si escau, d’implementació de l’agenda 2030, amb el següent repartiment territorial: una de la província de Castelló, dues de la província d’Alacant i tres de la província de València. Aquests municipis seran proposats pel centre directiu amb competències en matèria de cooperació internacional al desenvolupament entre els municipis que integren l’Aliança de Ciutats per al Desenvolupament Sostenible.
c) La persona titular del centre directiu amb competència en matèria de cooperació internacional al desenvolupament, que actuarà a més com a secretaria de l’òrgan col·legiat i que assistirà a les sessions amb veu i vot.
2. Per a un major coneixement dels temes a tractar, a les reunions del Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament podran assistir personal funcionari, persones expertes o aquelles altres que el mateix òrgan col·legiat decidisca, disposant de veu però no de vot.

Article 24. Funcionament
1. Per a la vàlida constitució del Consell, inclosa la sessió constituent, serà necessària la presència de la Presidència, o persona en qui delegue, del secretari o secretària i d’un terç almenys de la resta de membres del Consell. La convocatòria per a sessions ordinàries i extraordinàries es cursarà amb una antelació mínima de set dies hàbils. S’hi haurà d’adjuntar l’ordre del dia dels assumptes a tractar i l’acta de la sessió anterior per a la seua aprovació, així com la documentació íntegra dels assumptes inclosos en l’ordre del dia que hagen de servir de base al debat i, si escau, votació.
2. El Consell es reunirà, almenys, una vegada a l’any en sessió ordinària i, en sessió extraordinària, quan la importància dels assumptes a tractar ho requerisca, per convocatòria de la seua Presidència, a iniciativa pròpia o a petició d’un terç dels seus membres.
3. Per motius d’urgència podran convocar-se sessions extraordinàries, amb la motivació raonada prèvia d’aquestes, per la Presidència del Consell. Aquesta convocatòria es remetrà a tots els seus membres amb una antelació mínima de dos dies hàbils.
4. Els acords del Consell s’adoptaran per majoria simple de les persones presents. Hi ha majoria simple quan els vots afirmatius són més que els negatius. En els casos de votació amb resultat d’empat, s’efectuarà una nova votació i, si persisteix l’empat, decidirà el vot de qualitat de la Presidència.
5. Els acords del Consell adoptaran la forma d’informe i tindran el caràcter de facultatius.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Constitució dels òrgans de participació
L’Alt Consell Consultiu per al Desenvolupament de l’Agenda 2030, de la Comissió Interdepartamental per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament, i del Consell Territorial Sectorial per a la Cooperació Internacional al Desenvolupament es constituiran en el termini de dos mesos des de la publicació d’aquest en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Segona. Incidència econòmica en la dotació de despeses
L’aplicació i el desenvolupament del que es disposa en aquest decret no tindrà cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Generalitat, i en tot cas haurà de ser atés amb els seus mitjans personals i materials.

Tercera. Habilitació normativa
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de cooperació al desenvolupament per a dictar actes i disposicions necessàries per al desenvolupament i execució d’aquest decret.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposen al que es disposa en aquest decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Disposicions supletòries
En el que no preveu aquest decret en matèria d’òrgans col·legiats, s’estarà al que es disposa en la normativa reguladora del procediment administratiu comú i del règim jurídic del sector públic.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Castalla, 20 de juliol de 2018

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller de Transparència, Responsabilitat
Social, Participació i Cooperació,
MANUEL ALCARAZ RAMOS

linea
Mapa web