Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. RESOLUCIÓ de 24 de juliol de 2017, de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 3/14-AIA Canet lo Roig. [2017/7403]

(DOGV núm. 8116 de 30.08.2017) Ref. Base de dades 007695/2017

RESOLUCIÓ de 24 de juliol de 2017, de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 3/14-AIA Canet lo Roig. [2017/7403]
De conformitat amb l’article 28 del Decret 162/1990, de 15 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s’aprova el Reglament per a l’execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, d’Impacte Ambiental, el qual estableix la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la declaració d’impacte ambiental, resolc:


Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la declaració d’impacte ambiental corresponent a l’expedient 3/14-AIA Canet lo Roig.

«Declaració d’impacte ambiental
Expedient: 3/14-AIA.
Títol: Explotació d’engreixament de bestiar porcí.
Promotor: Nestor Cla Bueno.
Autoritat substantiva: Ajuntament de Canet lo Roig.
Localització: parcel·la 147 del polígon 90, terme municipal de Canet lo Roig (Castelló).

Descripció del projecte
Es pretén la construcció d’una explotació ramadera de porcí dissenyada amb una capacitat màxima de 2.000 places de porcs d’engreix.
La superfície total de parcel·la és de 5.866 m². Es construiran dues naus iguals 66,32 x 14,32 m, separades per un local central de 6,32 x 14,32 m. La superfície total construïda serà de 1.989,90 m².
Els animals entren en l’explotació amb una massa aproximada de 15-20 kg. Romanen en el cicle d’engreix fins que aconsegueixen la massa per a la seua comercialització 90-100 kg. El cicle d’engreix s’ha establit en 125 dies.
S’estima un consum anual d’aigua de 3.522 m³ emprat en l’abeurament dels animals i en la neteja dels locals. El recurs s’obtindrà de la xarxa de distribució municipal. Es disposarà d’abastiment d’energia elèctrica i d’estufes mòbils de carbó, que s’empraran en moments puntuals de l’any.
S’estima una producció de purins de 4.320 m³ anuals que es gestionaran amb fertilitzant orgànic. Dins de la instal·lació el producte s’emmagatzemarà en les fosses interiors de les naus, amb una capacitat total de 1.092,96 m³. Les aigües residuals sanitàries es gestionaran conjuntament amb els purins dels animals. S’ha estimat un volum anual de 15 m³.
S’ha justificat la firma de contractes amb empreses gestores autoritzades per a la retirada dels cadàvers i residus medicamentosos que es generen en la fase d’engreix. La instal·lació disposarà de les mesures higienicosanitàries exigibles a aquest tipus d’activitats.

Tramitació administrativa
En data 31 de juliol de 2013, l’Ajuntament de Canet lo Roig remet una còpia de l’estudi d’impacte ambiental tramitat pel promotor. S’obri l’expedient de consulta amb referència 154/10 AMB.
Una vegada analitzat el contingut de la documentació aportada i a fi de dur a terme l’adequada avaluació de les repercussions ambientals del projecte, se sol·licita, en data 7 d’octubre de 2013, l’ampliació de la documentació presentada.
En data 18 d’octubre de 2013, l’Ajuntament remet la nova documentació presentada pel promotor així com els informes municipals requerits. S’obri l’expedient d’avaluació d’impacte ambiental amb referència 3/14 AIA.
Segons el certificat municipal, de data 15 d’octubre de 2013, l’expedient va ser sotmés al procediment d’informació pública, sense que s’hi presentaren al·legacions.


Consideracions legals
1. Segons l’informe de compatibilitat urbanística municipal, de data 27 de febrer de 2013, la instal·lació es localitzarà sobre sòl no urbanitzable comú, on l’ús previst resulta compatible, per la qual cosa s’emet el corresponent informe favorable.
Compta amb l’informe favorable de la Conselleria de Presidència, Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua de data 3 de desembre de 2012.

2. Segons l’informe de l’organisme de conca, de data 16 de gener de 2013, les naus se situen dins de la zona de policia del barranc Fontanella i un dels seus afluents. Per això s’ha de sol·licitar la corresponent autorització per a la construcció, justificant que les construccions no afecten el règim de corrents, ni la capacitat de desaigüe d’aquests llits.

El dit informe indica a més que, atés que l’ajuntament disposa d’una Inscripció en el registre A del Registre d’Aigües per un volum anual de 283.824 m³, es considera que podrà atendre’s la demanda que s’ha estimat per a aquesta instal·lació.
3. Els llits pròxims estan inclosos com a sòl forestal dins de l’inventari forestal de la Comunitat Valenciana. Dos dels accessos rodats amb què compte la parcel·la tenen la consideració de via pecuària amb les denominacions següents:
– Carrerada del Mas de Passavant al Solà, amb una amplària legal establida en 10 m.
– Assagador de Canet, amb una amplària legal establida en 8 m.
Es compta amb l’informe favorable de la secció forestal corresponent relativa a l’afecció del projecte sobre el sòl forestal i sobre la via pecuària que serveix com a accés rodat a la parcel·la d’actuació. Data de l’informe 21 de gener de 2013. El dit informe indica que les construccions previstes no afectaran directament el sòl forestal i condiciona el projecte al fet que la tanca perimetral no afecte el traçat ni a l’amplària legal establida per a aquesta via pecuària.
Qualsevol actuació no prevista en el projecte que afecte el sòl forestal o les vies pecuàries presents en l’àmbit haurà de tindre en compte el que estableix la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana i el seu reglament d’aplicació, així com allò que estableix la Llei 3/1995 de vies pecuàries i la Instrucció, de 13 de gener de 2012, de la Direcció General del Medi Natural.
El projecte plantejat se situa als voltants del sòl forestal segons la cartografia de l’inventari forestal de la Comunitat Valenciana. Per això s’haurà de complir el que estableix el Decret 7/2004, de 23 de gener, del Consell de la Generalitat, pel qual s’aprova el plec general de normes de seguretat en prevenció d’incendis forestals que s’han d’observar en l’execució d’obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.
4. L’activitat proposada no afecta cap espai natural protegit de la província de Castelló ni cap espai natural actualment inclòs en l’àmbit de plans d’ordenació dels recursos naturals o plans rectors d’ús i gestió aprovats, en tramitació o en redacció, o alguna altra figura reglamentada en desplegament de la Llei 11/1994 d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana modificada per la Llei 16/2010, de 27 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat.

Consideracions ambientals
Actualment la parcel·la està dedicada al cultiu d’olivera. L’execució del projecte suposarà la remoció de part dels exemplars presents. El risc d’erosió potencial es valora com molt baix en aquesta zona. Considerant la fisiografia de la parcel·la i la tipologia de les construccions previstes, no es considera que hagen d’executar-se moviments de terra significatius. En tot cas, qualsevol talús generat en l’execució del projecte haurà de quedar estabilitzat per mitjà de la seua revegetació o per mitjà de l’ús d’elements naturals.
Les naus se situaran a una distància d’aproximadament 50 m respecte a l’eix del llit del barranc de Fontanella. Un camí separa la parcel·la del llit. Hi ha una diferència de cota d’uns 15 m entre la parcel·la i el llit. S’ha sol·licitat la corresponent autorització a l’organisme de conca per a la construcció en la zona de policia. Consultada la cartografia disponible, en l’àmbit del projecte, el llit no està afectat per risc d’inundació.
Les zones que s’habiliten per a l’emmagatzematge de matèries primeres, de combustibles i de residus s’hauran de situar allunyades de les zones de drenatge de la parcel·la, tenint en compte la possible alteració que patisca aquesta per la presència de les noves construccions.
La vulnerabilitat a la contaminació d’aqüífers està valorada com mitjana en l’àmbit del projecte. El municipi de Canet lo Roig no té la consideració de zona vulnerable segons el Decret 13/2000, de 25 de gener, del Govern Valencià, pel qual es designen, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, determinats municipis com a zones vulnerables a la contaminació de les aigües per nitrats procedents de fonts agràries, ni en les seues modificacions posteriors.
Les zones d’emmagatzematge de residus generats en funcionament seran cobertes i disposaran de contenidors adequats per a cada tipus de residu. Així mateix, la zona d’emmagatzematge de combustibles sòlids comptarà amb proteccions adequades enfront de les aigües pluvials i d’escolament.
Els canals d’emmagatzematge de purins es construiran a base de formigó en massa impermeabilitzat. Les aigües residuals sanitàries generades es conduiran als canals d’emmagatzematge de purins. Com a mesura que s’ha d’incloure en el programa de vigilància, s’estableix la necessitat de dur a terme un seguiment i control de l’estat d’aquests elements de canalització i emmagatzematge, per a assegurar que mantenen les seues característiques d’impermeabilitat i estanquitat.
Els purins s’aprofitaran com a fertilitzant orgànic en parcel·les agrícoles situades dins del mateix terme municipal. Els cultius majoritaris a què es destinaran seran olivera, ametler i cereal. Es disposa d’una superfície total de 103,98 hectàrees per a dur a terme aquesta pràctica. A fi de millorar el control sobre aquest producte i determinar la seua producció real, s’haurà de portar al dia un llibre de registre on s’especifique les quantitats retirades, les parcel·les on es realitzarà l’aplicació i el cultiu present així com el seu propietari.

La dosi màxima d’aplicació de purins no superarà els 170 kg de nitrogen per hectàrea i any. En tot cas la dosi s’haurà de calcular considerant les característiques dels purins emprats i les necessitats nutritives dels cultius a què es destinaran. Respecte a les parcel·les presentades, en cap cas es podran aplicar els purins en les zones que estan ocupades per vegetació forestal. Es respectaran les distàncies mínimes de separació respecte als nuclis de població i altres instal·lacions ramaderes que s’arrepleguen en el Reial decret 324/00, de 3 de març, pel qual s’estableixen les normes bàsiques d’ordenació de les explotacions porcines. En les parcel·les pròximes a un llit (barrancs, rambles, etc.) s’haurà de respectar una franja sense adobar de com a mínim 3 metres.


Consideracions jurídiques
El projecte examinat constitueix un dels supòsits fàctics en què resulta preceptiva la formulació d’una declaració d’impacte ambiental, prèvia a la resolució administrativa que s’adopte per a l’aprovació definitiva d’aquell, segons es desprén de l’article 5é de la Llei d’impacte ambiental i concordants del seu reglament, annex I apartat 1.h.

En l’expedient s’han observat els tràmits previstos en el Decret 162/90, de 15 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s’aprova el Reglament d’impacte ambiental en la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat Valenciana, i en les altres disposicions que se li apliquen.
L’article 5 de la Llei 2/1989, de 3 de març, d’impacte ambiental atribueix a l’òrgan mediambiental la competència en formulació de la declaració d’impacte ambiental dels projectes sotmesos a aquesta.

L’article 15 del Decret 85/2013, de 28 de juny, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, atribueix a la Direcció General d’Avaluació Ambiental i Territorial la competència en matèria d’avaluació ambiental estratègica i de projectes.
Per tot això, fent ús de les facultats que tinc legalment atribuïdes, formule la següent:

Declaració d’impacte ambiental

Primer
Estimar acceptable, només als efectes ambientals i sense perjuí de l’obtenció prèvia de les autoritzacions sectorials que se li apliquen, el projecte d’execució de l’explotació porcina d’engreix, que s’ubicarà en la parcel·la 147 del polígon 90, en el terme municipal de Canet lo Roig (Castelló) i que promou Nestor Cla Bueno sempre que es desenvolupe d’acord amb les previsions de l’estudi d’impacte ambiental i els condicionants i modificacions establits a continuació.


Segon.
1. Prèviament a qualsevol actuació sobre la parcel·la, s’haurà d’obtindre l’informe favorable de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en relació amb l’afecció del projecte al patrimoni cultural valencià.
2. Tal com s’estableix en l’informe de l’òrgan forestal, la tanca perimetral prevista haurà de respectar l’amplària legal establida per a les vies pecuàries localitzades en l’àmbit de l’actuació.
3. Qualsevol actuació no prevista en el projecte que afecte el sòl forestal o les vies pecuàries presents en l’àmbit haurà de tindre en compte el que estableix la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana i el seu reglament d’aplicació, així com allò que estableix la Llei 3/1995 de vies pecuàries i la Instrucció, de 13 de gener de 2012, de la Direcció General del Medi Natural.
4. Tant per a la fase d’execució com per a la de funcionament de la instal·lació s’haurà de complir el que estableix el Decret 7/2004, de 23 de gener, del Consell de la Generalitat, pel qual s’aprova el plec general de normes de seguretat en prevenció d’incendis forestals que s’han d’observar en l’execució d’obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.
5. Qualsevol talús generat en l’execució del projecte haurà de quedar estabilitzat per mitjà de la seua revegetació o l’ús d’elements naturals.
6. Les zones d’emmagatzematge matèries primeres, combustibles i residus se situaran allunyades de les zones de drenatge de la parcel·la, tenint en compte l’alteració d’aquestes per la presència de les noves construccions.
7. Les zones d’emmagatzematge de residus generats durant la fase de funcionament seran cobertes i hauran de disposar de contenidors adequats per a cada tipus de residu.
8. La zona d’emmagatzematge de combustibles sòlids haurà de comptar amb proteccions adequades enfront de les aigües pluvials i d’escolament.
9. Respecte a l’aplicació dels purins com a fertilitzant orgànic:
– La dosi màxima d’aplicació de purins no superarà els 170 kg de nitrogen per hectàrea i any. En tot cas la dosi s’haurà de calcular considerant les característiques dels purins emprats i les necessitats nutritives dels cultius a què es destinarà.
– No es podran aplicar els purins en les zones que estan ocupades per vegetació forestal.
– Es respectaran les distàncies mínimes de separació respecte als nuclis de població i altres instal·lacions ramaderes que s’arrepleguen en el Reial decret 324/00, de 3 de març, d’ordenació de les explotacions porcines.
– En les parcel·les pròximes a un llit (barrancs, rambles, etc.) s’haurà de respectar una franja sense adobar de com a mínim 3 metres.
10. Com a mesures que s’han d’incloure en el programa de vigilància:
– Es durà a terme el seguiment i control de l’estat d’aquests elements de canalització i emmagatzematge de purins i de residus per a assegurar que es mantenen en condicions adequades.
– S’haurà de portar al dia un llibre de registre on s’especifique les quantitats retirades, les parcel·les on es realitzarà l’aplicació i el cultiu present així com el seu propietari.
11. Qualsevol modificació o ampliació del projecte presentat, així com si es detecta algun impacte ambiental no previst en l’estudi d’impacte ambiental, haurà de ser comunicat a l’òrgan ambiental competent que establirà, si és procedent, l’aplicació de noves mesures correctores.


Tercer
Notificar a les persones interessades que contra la present resolució, per ser un acte de tràmit, no es pot interposar cap recurs; sense perjuí que puguen utilitzar-se els mitjans que en defensa dels seus drets s’estimen pertinents.

Quart
Publicar la present declaració d’impacte ambiental en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la forma reglamentària, d’acord amb el que disposa l’article 28 del Decret 162/1990, de 15 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s’aprova el Reglament per a l’execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, d’impacte ambiental.


València, 4 de febrer de 2014.– El director general d’Avaluació Ambiental i Territorial: Juan Giner Corell.»

València, 24 de juliol de 2017.– El director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.

linea
Mapa web