Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. RESOLUCIÓ de 28 de juliol de 2017, de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 45/13-AIA Montserrat. [2017/7428]

(DOGV núm. 8116 de 30.08.2017) Ref. Base de dades 007696/2017

RESOLUCIÓ de 28 de juliol de 2017, de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 45/13-AIA Montserrat. [2017/7428]
De conformitat amb l’article 28 del Decret 162/1990, de 15 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s’aprova el Reglament per a l’Execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, d’impacte ambiental, el qual estableix la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la declaració d’impacte ambiental, resolc:

Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la declaració d’impacte ambiental corresponent a l’expedient 45/13-AIA Montserrat.

«Declaració d’impacte ambiental
Expedient: 45/2013-AIA.
Títol: Projecte d’execució de nova subestació transformadora de 132/20 kV ST Montserrat (província de València).
Promotor: Iberdrola Distribución Eléctrica, SAU (ATASCT/2011/300/46).
Autoritat substantiva: Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Direcció General d’Energia.
Localització: parcel·les 1092 i 186 del polígon 13 del terme municipal de Montserrat (València).

Descripció del projecte
El projecte té per objecte la construcció d’una nova subestació elèctrica (d’ara endavant ST) en el municipi de Montserrat, a la província de València. Està promogut per Iberdrola Distribución Eléctrica, SAU. La ST tindrà transformació 132/20 kV i es denominarà ST Montserrat. L’entorn a abastir amb la seua posada en funcionament és la comarca de la Vall dels Alcalans. S’explotarà per mitjà de sistema de telecontrol.

La ST Montserrat s’ubicarà en les parcel·les 1092 i part de la 186 del polígon 13 del municipi de Montserrat, amb una superfície total de 10.000 m², dels quals ocupa 5.160 m². La seua construcció comporta la necessitat de millorar l’accés des del camí de la Vereda.
La instal·lació estarà composta per:
– Transformació. 2 transformadors de potència trifàsics (T-1 i T-2) de 40 MVA cada un i relació de transformació 132/20 kV.
– Sistema de 132 kV. Sistema d’intempèrie amb configuració de simple barra partida i compost per les posicions següents: 2 posicions de transformador, 2 posicions de línia i 1 posició de partició de barres. El sistema es completa amb 2 posicions de mesura.
– Sistema de 20 kV. Sistema interior amb configuració de simple barra partida amb aïllament en SF6, format per dos mòduls de cel·les i compostos per les posicions següents: el primer mòdul per 8 cel·les de línia, 1 de transformador de potència, 1 de transformador de serveis auxiliars i mesura, 1 de partició de barres i 1 de bateria de condensadors; el segon mòdul per 8 cel·les de línia, 1 de transformador de potència, 1 de transformador de serveis auxiliars i mesura, 1 d’unió de barres i 1 de bateria de condensadors.
– Es completa la instal·lació amb: 2 transformadors de serveis auxiliars amb relació de transformació 20/0,42-0,242 kV i 250 kVA cada un; 2 bateries de condensadors en 20 kV de 7,2 MVAr cada una; el sistema de protecció i control; i 2 equips rectificador-bateria 125 Vcc; sistemes de ventilació; i sistemes de detecció d’incendis i d’intrusos. Es tracta d’equips d’instal·lació interior i han sigut ubicats en quadres i armaris situats en les sales de l’edifici.
La ST Montserrat s’alimentarà per mitjà d’una nova entrada-eixida a 132 kV (objecte d’un altre projecte) des de la línia existent CH Juan de Urrutia-Torrent 1, quedant preparada la ST per a escometre amb altres dos circuits a 132 kV. La ubicació de la ST Montserrat s’ha determinat tenint en compte la proximitat a la línia esmentada i als punts de consum (poblacions de Montserrat, Real i Montroi).
Els treballs d’obra civil s’iniciaran amb l’ampliació i millora de l’accés des del camí de la Vereda, per a permetre el transport dels equips. Es desbrossarà i excavarà per a posteriorment omplir i compactar fins a la cota d’explanació. S’instal·larà el sistema de posada a terra. El desguàs de pluvials es realitzarà per mitjà d’una xarxa d’arreplega de canonades drenants. Es construiran els vials interiors de ferm rígid de formigó. Es construirà amb mòduls prefabricats de formigó un edifici d’una sola planta d’uns 180 m², per a allotjar els equips. Es construiran dues bancades de formigó per als transformadors amb cubeta de contenció d’oli. Es realitzaran les fonamentacions necessàries per a la sustentació de les estructures metàl·liques de l’aparellatge. Es construiran les canalitzacions elèctriques per a l’estès de cables. Les zones interiors lliures es rematen amb una capa de grava. El tancament es realitzarà amb malla metàl·lica.

Tramitació administrativa
Amb data 9 de maig de 2013, va tindre entrada ofici del Servei Territorial d’Energia de València, pel qual es dóna trasllat de l’expedient relatiu al projecte de nova subestació transformadora de 132/20 kV denominada ST Montserrat. S’hi comunica la finalització del tràmit d’informació pública (anuncis en el DOCV de 25 d’abril de 2012, BOP de 15 de maig de 2012 i periòdic EL PAÍS de 07.05.2012), i consultes (s’especifiquen els organismes consultats). S’aportava la documentació següent:
– Estudi d’impacte ambiental (EsIA) i el seu document de síntesi.
– Estudi d’integració paisatgística.
– Projecte de nova subestació transformadora 132/20 kV ST Montserrat (província de València).
– Còpia dels informes rebuts, així com contestació a aquests.
Entre els informes de caràcter ambiental obtinguts durant la fase d’informació pública i consultes, es troben:
– Informe favorable en matèria de patrimoni cultural, de data 17 d’abril de 2012, del Servei del patrimoni cultural.
– Informe sanitari de data 11 de maig de 2012, de la Unitat de sanitat ambiental. Sol·licita que el projecte propose les mesures adequades per a garantir la mínima exposició a camps electromagnètics de baixa freqüència en els éssers humans, extremant-les quant a població infantil.

– L’Ajuntament de Montserrat mostra la seua conformitat amb l’actuació, per mitjà de providència de l’alcalde d’11 de maig de 2012. Alhora, estableix un condicionat tècnic.
– Informe favorable en matèria de paisatge de 14 de juny de 2012, del Servei d’Infraestructura Verda i Paisatge.
– Resolució de 14 de maig de 2012, del comissari d’aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per la qual s’autoritza la construcció de la subestació en zona de policia de via pública, amb un condicionat específic.
Com a antecedent del present projecte, es va realitzar el tràmit de consulta ambiental prèvia establit en la normativa en matèria d’avaluació d’impacte ambiental (expedient 224/2008-CON, per sol·licitud rebuda el 09.06.2008), als efectes de la determinació de l’amplitud i nivell de detall de l’estudi d’impacte ambiental per l’òrgan ambiental. Com a resposta a la consulta, es va remetre el promotor del projecte informe de data 4 de setembre de 2008, assenyalant l’abast de l’estudi d’impacte ambiental. Per a la seua elaboració, es va formular consulta als organismes següents: Ajuntament de Montserrat, Servei Territorial de Medi Ambient, Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià, Direcció General de Salut Pública, Servei de Suport Tècnic (competent en paisatge) i Àrea de Gestió de Recursos Forestals.


Afeccions legals
El Reial decret 9/2005, de 14 de gener, en el seu annex I, enumera les activitats potencialment contaminants del sòl, entre les quals es troba la producció i distribució d’energia elèctrica (CNAE-93 Rev1 40,1).

La gestió dels residus generats atendrà al que estableix la legislació estatal i autonòmica reguladora de la matèria. En particular, la gestió dels olis industrials usats ha d’adequar-se al que estableix el Reial decret 679/2006, de 2 de juny. D’altra banda, els residus de construcció es gestionaran d’acord amb el Reial decret 105/2008, d’1 de febrer, i el Decret 200/2004, d’1 d’octubre.
El soroll generat per les activitats queda regulat per la Llei 7/2002, de 9 de desembre, i el Decret 266/2004, de 9 de desembre.
El Reial decret 795/2010, de 16 de juny, regula aspectes específics d’equips en què s’empren gasos fluorats, com el SF6.
Respecte a l’afecció paisatgística de la subestació, caldrà ajustar-se al que estableix el Decret 120/2006, d’11 d’agost.
Tot això, sense perjuí de les autoritzacions que calga obtindre d’altres organismes, de conformitat amb la normativa sectorial que hi siga aplicable.

Consideracions ambientals
La ST en projecte s’ubicarà en el terme municipal de Montserrat, a uns 500 m al sud del nucli urbà. La seua ubicació s’ha seleccionat tenint en compte la xarxa de distribució existent, de manera que es facilita la connexió de la ST i l’evacuació queda pràcticament resolta, reduint-se la necessitat de noves línies. L’entorn triat es caracteritza per l’ús agrícola, amb alguns enclavaments forestals en els turons i amb àrees residencials de baixa densitat. Destaquen els nuclis urbans de Montserrat, Real i Montroi. Aquest àmbit no està afectat per cap figura de protecció ni alberga hàbitats d’interès comunitari cartografiats. Diverses lleres travessen la zona i desemboquen en el riu Magre. En particular, el barranc de l’Om discorre a uns 100 a l’oest de la ST. Les principals vies de comunicació són les carreteres CV-405 i CV-416. La vegetació natural es redueix als llits de riu i als turons, amb vegetació ripària i forestal respectivament. La fauna té caràcter d’ubiqüitat, encara que lligada a l’existència d’aigua en els llits de riu, es pot trobar fauna de major valor.

La ST s’ubicarà per tant en una zona altament antropitzada, plana i accessible. Les parcel·les ocupades, classificades com a sòl no urbanitzable (qualificació dotacional; infraestructures i serveis urbans, segons modificació núm. 21 del pla general), tenen associat risc baix d’erosió actual, vulnerabilitat d’aqüífers molt baixa i sense riscos d’inundació, lliscament o despreniment. No afecta vies pecuàries ni sòl forestal. Realitzada prospecció arqueològica, no s’han detectat elements del patrimoni cultural que puguen ser afectats. El municipi més pròxim, el de Montserrat, queda separat més de 500 m per parcel·les de cultiu i el barranc de l’Om, per la qual cosa les molèsties seran mínimes. S’ocupa una zona situada a menys de 100 m del barranc de l’Om, dins de la zona de policia, per la qual cosa s’ha obtingut autorització de la Confederació Hidrogràfica.
Les tasques de construcció comportaran el moviment de terres per a anivellació del terreny i construcció de fonamentacions i canalitzacions, construcció de l’edifici i muntatge i instal·lació d’aparellatge i equips. Donat el caràcter pla de la zona, no es preveuen canvis en el relleu. La vegetació a eliminar es limita a tarongers i espècies ruderals. No es preveuen afeccions rellevants sobre la fauna. S’adopten mesures per a evitar abocaments accidentals com el manteniment adequat de la maquinària. L’ús de maquinària no comportarà molèsties significatives sobre la població, excepte el pas per la CV-405, que delimita al sud el nucli urbà. No s’afectarà les infraestructures de reg. Els residus d’obra s’emmagatzemaran en un espais preparat i s’entregaran a gestors autoritzats. Es limitarà l’afecció a les parcel·les ocupades. Si apareguera qualsevol resta arqueològica o paleontològica, se suspendrien les obres i es notificaria a l’òrgan competent.
L’activitat exercida consisteix en la transformació de la tensió de 132 kV a 20 kV per mitjà d’inducció electromagnètica sense consum d’energia ni matèries primeres, per la qual cosa no s’emeten efluents. En tractar-se d’una instal·lació automatitzada i telecomandada, no es requereix la presència de personal. El funcionament de la instal·lació pot comportar certes molèsties en el seu entorn.
El funcionament dels transformadors de potència genera soroll degut a la vibració dels debanats i els sistemes de refrigeració. Els transformadors compleixen amb normativa UNE específica que limita el soroll emès i se situen sobre bancades independents que eviten la transmissió de vibracions. Els sistemes de ventilació es doten de silenciadors. S’ha realitzat un estudi acústic preoperacional.
L’ús d’hexafluorur de sofre (SF6, gas emprat com a dielèctric, sintètic i inert que, en estat pur, no presenta riscos per a la salut encara que és un gas d’efecte d’hivernacle), podria produir una eventual fuita que, en tot cas, es dissoldria en l’atmosfera. Les operacions de manteniment que impliquen manipulació del gas es realitzen per personal qualificat, adoptant mesures preventives específiques.
Els transformadors necessiten per al seu funcionament normal oli mineral, que actua com a aïllant i refrigerant. No conté PCB ni PCT. Davant un abocament accidental, podria produir-se contaminació del sòl o de les aigües. Per a evitar-ho, els transformadors disposen de sistemes de seguretat i control que informen de qualsevol anomalia i s’instal·len sobre bancades dissenyades per a arreplegar l’oli del transformador. Aquest sistema d’arreplega d’oli es compon d’una safata o cubeta solidària amb la bancada de cada transformador, de la qual surt un conducte d’evacuació cap al depòsit d’arreplega d’oli. Els olis usats s’entreguen a empresa autoritzada per a la seua gestió. No es preveu la producció d’altres residus durant el funcionament de la instal·lació. Qualsevol equip que quede fora d’ús s’entregarà a gestors autoritzats, sense manipulació prèvia, per a evitar vessaments.

El risc d’electrocució en l’interior de la ST i exterior circumdant queda eliminat per aplicació de les mesures preventives establides per la reglamentació específica. Es tracta d’una instal·lació telecomandada, per la qual cosa només hi haurà personal en operacions de manteniment o revisions, així com incidències, que en tot cas serà personal qualificat. Abans de la posada en servei, es realitzaran els mesuraments de comprovació corresponents. L’incendi no és un risc inherent a la instal·lació. En tot cas, el disseny i característiques tècniques i constructives comporten mesures que incideixen en la minimització del risc i que es completen amb un dispositiu específic de detecció i extinció.

Associat al flux de corrent elèctric es generen camps elèctrics i magnètics. A causa de la configuració interior del sistema de 20 kV i equips en baixa tensió, el camp elèctric queda apantallat i reduït per la disposició dels equips i els tancaments de l’edifici. Respecte al camp magnètic, queda amortit per l’esmentada configuració. Els cables subterranis disposen d’apantallament metàl·lic i es disposen en ternes emulant el camp elèctric i compensant el magnètic. El projecte inclou un estudi de camp magnètic, concloent que el nivell màxim esperat en l’exterior de la subestació són 10 µT. S’estima per tant el compliment dels límits establits per mitjà de la Recomanació del Consell de Ministres de Sanitat de la Unió Europea, de 12 de juliol (1999/519/CE), que són de 100 µT per al magnètic i 5 kV/m per a l’elèctric.

Es preveu mantindre la vegetació agrícola existent en la part de la parcel·la 186 que no es veu afectada pel projecte, reduint l’afecció paisatgística.
Amb la posada en funcionament d’aquesta infraestructura, es millora la seguretat i qualitat del subministrament elèctric de la zona.
El Pla de vigilància ambiental (PVA) té com a objectiu garantir el compliment de les mesures protectores i correctores i permetre la valoració d’impactes difícilment quantificables o detectables en la fase d’estudi. Per a això, es duran a terme les actuacions següents:
– Comprovar durant les obres que l’afecció a terrenys és l’estrictament necessària.
– Comprovar que les operacions de manteniment de maquinària i aplec de materials i residus es realitzen en les zones previstes i preparades.
– Control dels residus i materials sobrants, que es depositen en el contenidor adequat i es gestionen d’acord amb la normativa.
– Comprovació de la presència d’instal·lacions adequades per a la gestió de residus.
– Comprovació que es retiren els residus diàriament als contenidors corresponents.
– Vigilar que no s’arrepleguen substàncies perilloses prop de zones d’escolament, pous o cursos d’aigua.
– Comprovar el compliment de les mesures preventives i correctores descrites en l’EsIA.
– Es realitzaran informes periòdics de seguiment.
– Finalitzada la construcció, es comprovarà que els impactes reals s’ajusten a la valoració realitzada, que no apareixen impactes imprevistos i, si és el cas, es modificaran les mesures protectores i correctores.
– Es realitzarà un informe general al finalitzar les obres.

Consideracions jurídiques
El projecte de subestació elèctrica s’ha sotmès al procediment d’avaluació d’impacte ambiental d’acord amb l’epígraf 2.g de l’annex I del Decret 162/1990, de 15 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 2/1989, de 3 de març, d’impacte ambiental, i modificat pel Decret 32/2006, de 10 de març.
L’expedient ha observat els tràmits previstos en el Decret 162/1990, de 15 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s’aprova el Reglament d’Impacte Ambiental; en la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat Valenciana, i en les altres disposicions que se li apliquen.
L’article cinquè de la Llei 2/1989, de 3 de març, atribueix a l’òrgan ambiental la competència per a la formulació de les declaracions d’impacte ambiental dels projectes a què s’aplique la llei citada.
L’article 15 del Decret 85/2013, de 28 de juny, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, atribueix a la Direcció General d’Avaluació Ambiental i Territorial la competència en matèria d’avaluació ambiental estratègica i de projectes.
Per tot això, fent ús de les facultats que tinc legalment atribuïdes, formule la següent

Declaració d’impacte ambiental

Primer
Estimar acceptable, només als efectes ambientals i sense perjuí de l’obtenció prèvia de les autoritzacions sectorials que se li apliquen, el projecte de de la nova subestació transformadora ST Montserrat 132/20 kV promogut per Iberdrola Distribución Eléctrica, SAU, en les parcel·les 1092 i 186, polígon 13, del terme municipal de Montserrat (València), sempre que aquest es desenvolupe amb les previsions del projecte, el estudi d’impacte ambiental i la resta de documentació que hi ha en l’expedient, i s’adopten les mesures indicades en l’apartat segon.


Segon
Addicionalment a les mesures adoptades en el projecte, s’estableixen les condicions següents:
1) Donada la proximitat d’enclavaments amb vegetació forestal, s’han d’adoptar durant l’execució del projecte i treballs de manteniment les mesures de prevenció d’incendis forestals establides en el Decret 7/2004, de 23 de gener.
2) La gestió dels residus generats es realitzarà a través d’empreses autoritzades. En cap cas es produirà la crema de la vegetació agrícola eliminada ni de cap altre residu generat.
3) Caldrà ajustar-se al que estableix el Reial decret 795/2010, de 16 de juny, en relació a l’ús de gasos fluorats en la ST.
4) Es realitzarà una auditoria acústica a la posada en marxa de la ST i periòdicament, a fi de comprovar que no es transmeten a les zones residencials més pròximes, nivells superiors als establits, d’acord amb la Llei 7/2002, de 9 de desembre, i el Decret 266/2004, de 9 de desembre.

5) D’acord amb els informes en matèria de paisatge i de l’ajuntament, es conservaran els cultius en les zones de les parcel·les que quedaran lliures després de l’actuació.
6) Les accions incloses en el programa de vigilància ambiental hauran de documentar-se, als efectes d’acreditar l’adopció i execució de les mesures preventives i correctores propostes i la comprovació de la seua eficàcia.
7) Qualsevol modificació o ampliació del projecte presentat, haurà de ser comunicada a l’òrgan ambiental competent que establirà, si escau, l’aplicació de noves mesures correctores.

Tercer
Notificar a les persones interessades que contra la present resolució, per ser un acte de tràmit, no es pot interposar cap recurs; sense perjuí que puguen utilitzar-se els mitjans que en defensa dels seus drets s’estimen pertinents.

Quart
Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la present declaració d’impacte ambiental, d’acord amb el que disposa l’article 28 del Decret 162/1990, de 15 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s’aprova el Reglament per a l’Execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, d’impacte ambiental.

València, 21 de febrer de 2014.– El director general d’Avaluació Ambiental i Territorial: Juan Giner Corell».

València, 28 de juliol de 2017.– El director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.

linea
Mapa web