Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET LLEI 1/2014, de 29 d'agost, del Consell, pel qual es concedix un suplement de crèdit per import de tres-cents un milions nou-cents trenta-nou mil tres-cents set amb noranta-un (301.939.307,91) euros per a finançar operacions derivades de l'execució del mecanisme de suport a la liquiditat de les comunitats autònomes en 2014 i es modifica l'article 35.2 de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2014. [2014/7945]

(DOGV núm. 7350 de 01.09.2014) Ref. Base de dades 007751/2014

DECRET LLEI 1/2014, de 29 d'agost, del Consell, pel qual es concedix un suplement de crèdit per import de tres-cents un milions nou-cents trenta-nou mil tres-cents set amb noranta-un (301.939.307,91) euros per a finançar operacions derivades de l'execució del mecanisme de suport a la liquiditat de les comunitats autònomes en 2014 i es modifica l'article 35.2 de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2014. [2014/7945]

PREÀMBUL

La Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics va acordar, el passat 16 de gener, la distribució del finançament del Fons de Liquiditat Autonòmic 2014 a les comunitats autònomes. El Consell, mitjançant Acord de 24 de gener, va ratificar-ne la permanència i l’adhesió durant 2014 en l’esmentat mecanisme de finançament, comprometent-se a complir totes les obligacions i condicions establides a este efecte en la normativa en vigor, en els diferents acords de la Comissió Delegada, i en el nou programa d’aplicació del mecanisme per a 2014.

Mitjançant Acord de 12 de juny de 2014, la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics procedix a modificar l’acord anterior amb l’objecte d’assignar recursos addicionals al tram destinat a cobrir les necessitats de finançament de dèficit públic d’anys anteriors, que no es van finançar pel Fons de Liquiditat Autonòmic durant els exercicis 2012 i 2013. Esta ampliació va comportar una modificació en els terminis que ha obligat a algunes comunitats autònomes, atenent a la brevetat d’estos, que no pogueren fer ús en el mes de juny de l’ampliació acordada i incorporaran les seues propostes en els pagaments de juliol i setembre.

Partint d’esta circumstància, el caràcter excepcional de l’ampliació i la pressa en els terminis, i en particular per a la Comunitat Valenciana, estos terminis estan referits al mes de setembre, en concret al 15 d’eixe mes, data prevista pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques per a efectuar el pagament dels fons addicionals no consumits en el mes de juliol, és on ha d’entendre’s que opera la necessitat de recórrer a la figura del decret llei. Recurs que ha de quedar emmarcat en un pla d’estricta tècnica pressupostària, en tant que l’accés a la mesura que es tracta determina de facto una modificació en l’estat de gastos del pressupost de la Generalitat, ja que amb esta s’atendran obligacions registrades en els comptes de «Creditors pendents d’aplicar al pressupost» que, d’acord amb les condicions establides pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques hauran d’estar comptabilitzades amb caràcter previ a l’abonament d’estes.

L’adhesió efectuada pel Consell als mecanismes de finançament de l’Administració General de l’Estat durant l’exercici 2014 determina l’increment en l’endeutament de la Generalitat, autoritzat d’acord amb el que preveu l’article 35.2.e de la vigent Llei de Pressupostos i, per això, poder atendre, en els supòsits que determina el Programa per a l’Aplicació del Mecanisme de Suport a la Liquiditat de les Comunitats Autònomes per al 2014, i amb càrrec als esmentats fons, obligacions pendents de pagament incloses en el compte de creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost.

Conseqüència de les condicions establides en el mencionat programa exigixen l’aprovació d’una norma, en els termes i condicions previstes en els articles 32 i següents del Text Refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat, aprovat pel Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Consell, amb la finalitat de dotar els crèdits i així procedir a la corresponent comptabilització d’estos en el pressupost de l’exercici 2014.
El suplement de crèdit regulat en els articles 1 i 2 del present decret llei ascendix a un total de 301.939.307,91 euros, i este té per objecte principalment atendre compromisos de gasto derivats dels servicis públics fonamentals.
Pel que es referix al segon objecte del decret llei, regulat en els articles 3 i 4 d’este, i quant a la necessitat de modificar l’apartat 2 de l’article 35 de la vigent Llei de Pressupostos, té el seu origen en l’autorització del Consell de Ministres de 30 de maig de 2014, que possibilita el refinançament dels pagaments de 2014 dels venciments derivats d’operacions de facturatge sense recurs, computades com a endeutament pel Banc d’Espanya, però no considerats de tal naturalesa des del punt de vista pressupostari.
Les dades trimestrals de deute elaborades pel Banc d’Espanya als efectes del Protocol de Dèficit Excessiu (PDE) estan considerant les operacions denominades com a «facturatge sense recurs», de tal manera que el refinançament d’estos venciments no suposa un increment d’endeutament segons el concepte de deute PDE. En concret, en l’àmbit financer-pressupostari de la Generalitat afecta crèdits comercials per import de 174.004.766, 82 euros que, en el moment de l’aprovació del present Decret Llei, ja estan computats pel Banc d’Espanya com a deute, als efectes del PDE. No obstant això, la Llei 6/2013, de 26 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2014, no preveu el refinançament i la conversió en deute financer d’este tipus de deute que, des del punt de vista pressupostari, té tractament de deute comercial.
A fi de possibilitar el refinançament per mitjà de la concertació de les corresponents operacions de crèdit que permeten donar cobertura a compromisos de gasto pressupostaris de caràcter fonamental, efectuades les oportunes dotacions pressupostàries, s’ha considerat necessari modificar l’apartat 2 de l’article 35 de la vigent Llei de Pressupostos, per tal d’introduir, amb caràcter temporal limitat a la vigència de la Llei 6/2013, un nou supòsit de revisió automàtica dels límits anuals d’endeutament.
D’acord amb l’anteriorment exposat i fent ús de l’habilitació conferida al Consell per l’article 44 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i l’article 58 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, per a dictar disposicions legislatives en casos d’extraordinària i urgent necessitat, s’ha estimat oportú fer ús d’esta facultat ja que el propi caràcter extraordinari del procediment i la seua peremptorietat impedixen acudir al procediment legislatiu ordinari.

En conseqüència, a proposta del conseller d’Hisenda i Administració Pública i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 29 d’agost de 2014,


DECRETE

Article 1. Suplement de crèdit
Es concedix un suplement de crèdit, per import de 301.939.307,91 euros, en les aplicacions i pels imports que es detallen en l’annex.


Article 2. Finançament
El suplement de crèdit que es concedix per este decret llei es finançarà amb endeutament, incrementant el pressupost d’ingressos en l’aplicació 19.00.00.911.00, «Prestecs a llarg termini ens del Sector Públic», per import de 301.939.307,91 euros.

Article 3. Modificació de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2014
Es modifica l’apartat 2 de l’article 35 de la Llei 6/2013, de 26 de desembre, per mitjà de l’addició d’un nou paràgraf, l’f, amb el contingut següent:
«f) Amb vigència exclusiva per a l’exercici 2014, per un import màxim de 174.004.766,82 euros derivat de la conversió en deute financer de crèdits comercials computats pel Banc d’Espanya com a deute segons el Protocol de Dèficit Excessiu».

Article 4. Destinació de l’increment
S’autoritza el Consell perquè, durant 2014 i per mitjà de la corresponent modificació de crèdit, concrete les aplicacions i imports, en l’estat de gastos dels pressupostos, a les quals es destinarà necessàriament l’increment previst en l’article anterior.
En tot cas, estes aplicacions hauran de tindre el seu origen en obligacions pendents de pagament incloses en el compte de creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Límit d’increment de deute
S’autoritza la persona titular de la conselleria competent en l’àrea d’hisenda perquè mitjançant una resolució fixe el límit d’increment del saldo pendent de deute per a l’exercici 2014.

Segona. De la incorporació
Els romanents de crèdit derivats de l’execució del suplement de crèdit autoritzat pel present decret llei s’incorporaran, amb independència del nivell d’execució comptable que aconseguixen, al pressupost de la Generalitat de 2015. A este efecte, mitjançant una resolució, la persona titular de la conselleria amb competències en matèria d’hisenda podrà autoritzar les esmentades incorporacions.

Tercera. Desplegament i aplicació
S’autoritza la persona titular de la conselleria amb competències en matèria d’hisenda per a dictar les disposicions necessàries i adoptar les mesures oportunes que permeten la correcta instrumentació de l’execució del present decret llei.
En concret, s’autoritza per a aprovar tots aquells ajustos pressupostaris que siguen necessaris per a la concreta aplicació de la destinació dels crèdits suplementats en la present norma.

Quarta. De l’Institut Valencià de Finances
Sense perjuí del que disposa la disposició addicional tercera, facultar i delegar a l’Institut Valencià de Finances perquè realitze totes les actuacions i gestions necessàries perquè, en el marc de les competències atribuïdes en el Decret 94/1996, de 21 de maig, del Consell, assegure l’execució i aplicació del que preveu l’article 3 del present decret llei.



DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
El present decret llei entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 29 d’agost de 2014

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller d’Hisenda i Administració Pública,
JUAN CARLOS MORAGUES FERRER

linea
Mapa web