Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

LLEI 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, de Protecció a la Maternitat [2009/7851]

(DOGV núm. 6049 de 03.07.2009) Ref. Base de dades 007843/2009

LLEI 6/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, de Protecció a la Maternitat [2009/7851]
Sia notori i manifest a tots els ciutadans que Les Corts han aprovat, i jo, d'acord amb el que establixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei, promulgue la llei següent:
Preàmbul
L'art. 39 de la Constitució Espanyola, en l'àmbit dels principis rectors de la política social i econòmica, establix que els poders públics asseguren la protecció social, econòmica i jurídica de la família, la protecció integral dels fills, iguals estos davant la Llei independentment de la seua filiació i de la mare, siga quin siga el seu estat civil.
L'art. 10.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'àmbit de la defensa i promoció dels drets socials dels valencians i les valencianes, establix que l'actuació de la Generalitat se centrarà primordialment, entre altres, en els àmbits corresponents a la defensa integral de la família, la protecció específica i tutela social del menor, l'assistència social a les persones que patisquen marginació, pobresa, exclusió o discriminació social. Este plantejament posa en relleu que l'actuació de la Generalitat s'encamina, en primer terme, a la defensa i promoció de les persones en tots els seus àmbits i en atenció particular a les diferents situacions en què poden trobar-se.
Així mateix, l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana en l'article 49.1, apartats 24, 25, 26 i 27, atribuïx a La Generalitat la competència exclusiva en matèria de servicis socials, joventut, promoció de la dona i institucions de protecció i ajuda a menors, jóvens, emigrants, tercera edat, persones en discapacitat i altres grups o sectors necessitats protecció especial, inclosa la creació de centres de protecció, reinserció i rehabilitació.
Una conseqüència d'esta preocupació pot ja constatar-se en la Llei 12/2008, de 3 de juliol, de La Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència de la Comunitat Valenciana. Esta Llei en el seu Títol II, relatiu a la Carta dels Drets del Menor en la Comunitat Valenciana, establix en l'article 8, la protecció del dret a la vida en formació, així com de les dones gestants que estiguen decidides a tindre el seu fill, posant els mitjans necessaris de caràcter social, educatiu i sanitari, adequats per als dos.
En eixa mateixa línia es dirigix esta Llei, oferint mecanismes que permeten aconseguir de manera efectiva els objectius que ja van ser enunciats per la Llei 12/2008 quant a l'atenció social a la maternitat.
A més, el text d'esta Llei d'Iniciativa Legislativa Popular, publicada en el Bolletí Oficial de Les Corts el 20 de febrer d'enguany, ha comptat en un ampli suport dels ciutadans de la nostra Comunitat, així com en el criteri favorable del Consell a la seua tramitació i presa en consideració acordat en la seua reunió del 17 d'abril i, evidentment, en la presa en consideració de Les Corts i la seua acceptació a tràmit per acord de sessió plenària del dia 29 d'abril de 2009, mitjançant el vot favorable del Grup Parlamentari Popular.
Evitar el desemparament social que a voltes patix la dona embarassada i la creació d'una xarxa que done cobertura i suport a estes dones, en especial a les que es troben en risc d'exclusió sociolaboral, és la intenció de la present Llei.
El Consell ha impulsat el Programa + VIDA com un conjunt de mesures de caràcter socioeconòmic per a atendre les dones gestants, preferentment a aquelles que per trobar-se en risc d'exclusió social, ser menors d'edat o tindre alguna discapacitat, necessiten d'un suport integral per a exercir la maternitat.
La present Llei, que naix d'una iniciativa legislativa popular promoguda per més de 80.000 valencianes i valencians, s'estructura en cinc capítols, dedicant-se el primer d'ells a les polítiques socials d'atenció a la maternitat. En este Capítol es delimita l'àmbit d'aplicació de la Llei, que decididament es pretén de gran amplitud al referir-se a les dones gestants. Igualment es positiviza el principi rector d'esta normativa fonamentat en la protecció institucional i promoció dels drets i llibertats constitucionals i civils sobre els quals s'assenta la dignitat de la dona gestant, la qual cosa inclou el seu dret a seguir avant la gestació, a ser recolzada socialment en eixa decisió, i a ser informada d'eixe dret i dels programes i mecanismes de suport disposats a favor seu. També se subratlla el dret a la vida en formació, la responsabilitat de mares i pares i, si és el cas, el dret dels fills a desenrotllar-se en un àmbit familiar alternatiu al biològic quan este siga impossible, i la consegüent promoció de l'acolliment i l'adopció com a alternatives eficaces i reals per a permetre a la dona gestant seguir avant l'embaràs. A més s'enuncien detalladament les directrius d'actuació que hauran de presidir les polítiques d'atenció social en este camp.
El segon Capítol es referix a la necessària col·laboració i coordinació administrativa. En la pràctica s'aprecia la concurrència de diverses Administracions Públiques en el desenrotllament de les polítiques d'atenció social a les mares gestants i a la maternitat i paternitat, però a més esta Llei pretén incentivar eixa coincidència articulant fórmules de participació de les distintes Administracions. De la mateixa manera preveu la col·laboració de la Generalitat en distintes entitats que desenrotllen polítiques en este sentit.
L'atenció social de les dones gestants és l'objecte del Capítol tercer de la Llei. En esta finalitat s'identifica el dret d'informació de tota dona gestant a conéixer les ajudes i suports existents, preveient-se la possibilitat que qualsevol persona puga accedir a la mateixa. Eixa informació queda així configurada com un autèntic dret de les dones gestants.
Per a fer efectiu eixe dret a la informació es creen els Centres d'Atenció a la Maternitat, com a centres d'assistència, suport i informació a les dones gestants i als pares i mares; en els que existiran equips professionals encarregats de prestar esta assistència, insistint en l'amplitud de la informació a facilitar.
Així mateix s'establix l'obligació d'estos Centres d'efectuar a la major brevetat possible una anàlisi de la situació socioeconòmica i de les circumstàncies personals de la dona gestant per a avaluar la possibilitat de ser beneficiària d'ajudes i prestacions, garantint en qualsevol cas la confidencialitat de quanta informació s'obtinga en eixe procés.
A més, s'establix l'obligació d'habilitar un espai d'informació en els centres assistencials i sanitaris de la Comunitat Valenciana, i la possibilitat de facilitar la informació en els centres dependents de les Conselleries als seus usuaris. Esta mesura reforça la creació d'equips itinerants d'informació la finalitat de la qual és facilitar a les dones gestants que ho sol·liciten informació personal i detallada sobre els recursos de protecció social existents. Un número de telèfon d'accés general i gratuït i informació a través d'Internet contribuïxen a omplir el dret a la informació a les dones gestants.
De gran importància és, a més, l'atenció a una sèrie de situacions de risc o vulnerabilitat de les mares, acompanyada lògicament d'especials mecanismes de protecció. Particular atenció requerixen les dones gestants menors d'edat, per a les que es dissenya un règim especial de protecció, les dones en discapacitat i les dones immigrants.
El Capítol quart es referix al suport a la criança i a les mesures de protecció de menors. Encara que esta matèria ha sigut objecte d'atenció per la Llei 12/2008, de 3 de juliol, de La Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència de la Comunitat Valenciana, ha de formar part també, com a mesura subsidiària, d'una política integral d'atenció a les dones gestants i a la maternitat. Per això s'establixen mecanismes per a donar una resposta eficaç a aquelles situacions en què existisquen impediments per a l'exercici de la criança, baix el principi de supremacia de l'interés del menor.
En el Capítol quint es fomenta la creació de xarxes de voluntariat, i s'abonen les existents, per a donar suport a les dones gestants i que els assistisquen durant la gestació i durant els primers mesos darrere del naixement.
Finalitza la Llei en una disposició addicional única, una disposició derogatòria de caràcter general i tres disposicions finals.
Capítol I
De la política social en matèria de protecció i
atenció social a la maternitat
Article 1. Objecte de la Llei
La present Llei té com a objecte la configuració del marc jurídic d'actuació de la Generalitat en l'àmbit de la protecció i atenció social a la maternitat, que comprén el disseny de mesures i actuacions dirigides a garantir i protegir el dret de la dona gestant que s'ha de seguir avant el seu embaràs, a ser recolzada socialment en eixa decisió i a ser informada d'eixe dret i dels programes i mecanismes de suport disposats a favor seu, així com del dret a la vida en formació des de la concepció, propiciant l'establiment dels mitjans necessaris de caràcter social, jurídic, educatiu, sanitari o assistencial que permeten aconseguir eixa finalitat.
Article 2. Àmbit d'aplicació
La Llei s'aplicarà en caràcter prioritari en favor de tota dona gestant que acredite estar empadronada i tindre la residència en algun municipi de la Comunitat Valenciana i que, per raó de les seues circumstàncies personals o socials, puga accedir als beneficis establits en la present Llei i aquells que en virtut de la mateixa es desenrotllen.
Les disposicions previstes en la present Llei seran aplicables a les administracions públiques i a qualsevol entitat de titularitat pública o privada que preste servicis socials o sanitaris en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
Article 3. Principis Rectors
1. La promoció dels drets i llibertats constitucionals i civils sobre els quals s'assenta la dignitat de la dona gestant, la protecció institucional dels seus drets, així com la del dret a la vida en formació, el foment de la maternitat i paternitat responsables i, si és el cas, el dret dels fills a desenrotllar-se en un àmbit familiar alternatiu al biològic quan este no siga en absolut propici, i la consegüent promoció de l'acolliment i l'adopció com a alternatives eficaces i reals per a permetre a la mare gestant seguir avant en l'embaràs, constituïxen un principi rector de la política social i econòmica de la Comunitat Valenciana.
2. Estos principis informaran la interpretació i aplicació de la present Llei i de les actuacions que en este àmbit es desenrotllen per La Generalitat.
Article 4. Garantia
1. La Generalitat, en el marc de la seua competència, promourà les condicions necessàries i la correcta adequació de la prestació dels servicis socials perquè els principis i drets reconeguts en la present Llei siguen objecte d'una aplicació real i efectiva.
2. De la mateixa manera, estendrà la dita protecció a l'àmbit de les polítiques d'inclusió social, establint per a això específiques mesures, programes i actuacions encaminades a la tutela i integració social de les dones gestants que es troben en situació de risc o exclusió social.
Article 5. Directrius d'actuació
De conformitat en els fins i principis establits, l'orientació de les polítiques d'atenció social a la maternitat quedaran estructurades en atenció a les directrius següents:
a) La valoració i conscienciació social del suport a la maternitat i la protecció del dret a la vida en formació com a pressupòsits de la implementació de l'Estat de benestar social de la Comunitat Valenciana.
b) La potenciació de caràcter transversal de les polítiques socials de protecció de la maternitat i la seua respectiva organització i instrumentació.
c) La realització d'una política preventiva i educativa en este àmbit, en totes les etapes evolutives, que incloga de forma especial mesures informatives i formatives dirigides a la infància i adolescència.
d) La prioritat del dret d'accés i informació a les polítiques assistencials en este àmbit.
e) El foment de les mesures i programes d'inclusió social i d'inserció sociolaboral de les dones gestants tendents a garantir la seua autonomia personal i patrimonial enfront de situacions de vulnerabilitat o exclusió social.
f) La promoció de mesures de suport a la criança dirigides a famílies en què existisquen especials dificultats per a l'exercici de les responsabilitats parentals.
g) La promoció de l'acolliment i l'adopció com a alternatives eficaces per a permetre a la dona gestant seguir avant en l'embaràs.
Article 6. Codi de bones pràctiques
La Generalitat, a través de la Conselleria competent en matèria de benestar social, elaborarà un Codi de bones pràctiques que promoga els valors, drets i els principis ètics en este àmbit dels servicis socials, divulgarà el seu contingut i fomentarà el seu ús per a aconseguir el funcionament correcte dels servicis socials.
Article 7. Confidencialitat
Totes les persones físiques o jurídiques, així com les entitats públiques o privades, que exercisquen activitats d'assistència, suport i informació d'acord el que disposa la present Llei hauran de mantindre la deguda reserva i confidencialitat sobre qualssevol informacions obtingudes com a conseqüència de les dites activitats.
Les Administracions Públiques podran cedir-se les dades de caràcter personal necessaris per a proporcionar a les mares una cobertura integral de les seues necessitats.
En tot cas, haurà de complir-se el que disposa la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de caràcter personal (BOE núm. 298, de 14 de desembre) i la normativa que la desenrotlla, així com complir l'obligació de reserva que tenen els professionals respecte a aquella informació que coneguen en motiu de la seua actuació professional o càrrec que ocupen. L'incompliment d'esta obligació serà sancionat d'acord el que disposa la normativa vigent.
Capítol II
De la col·laboració i coordinació administrativa
Article 8. Coordinació interadministrativa
1. La Generalitat, en el marc d'una major eficàcia i eficiència de les mesures de suport i assistència a la maternitat, promourà mecanismes específics i instruments de coordinació interadministrativa, elaborant si és el cas els protocols necessaris per a la dita efectivitat.
2. El que disposa l'apartat anterior serà objecte d'especial aplicació en els àmbits de la implementació sociosanitària, de la coordinació en el sistema educatiu, en els programes de protecció i integració social, en el perfeccionament dels servicis de formació i ocupació, en l'accés a la vivenda i en tots aquells altres que puguen convergir en el suport i assistència a la maternitat.
Article 9. Col·laboració en els Municipis i Entitats Locals
1. La Generalitat, d'acord als principis d'eficiència i subsidiarietat, podrà, de conformitat en la legislació vigent en el dit àmbit d'actuació, potenciar la cooperació entre l'administració Autonòmica i els Municipis, altres Entitats Locals i, si és el cas, en la seua Federació, per mitjà de la celebració de convenis de col·laboració que milloren l'eficiència de les mesures de suport i assistència a la maternitat, o de qualsevol altra forma que s'estime procedent.
2. En especial, els convenis a què es referix l'apartat anterior tindran com a objecte la difusió del coneixement entre les dones potencialment interessades de la xarxa de suport i assistència a la maternitat, i la col·laboració de les entitats locals en la difusió, aplicació i eficàcia d'estes mesures.
Article 10. De la col·laboració en entitats d'interés general
1. la Generalitat podrà concedir subvencions i establir convenis, en el marc de la legislació aplicable, en les entitats d'interés general que es comprometen a oferir suport, assistència i assessorament a la dona gestant en el sentit previst en la present Llei.
2. Les Administracions Públiques col·laboraran i prestaran suport tècnic, en l'àmbit de les seues competències respectives, en les entitats d'interés general previstes en l'apartat anterior.
Capítol III
De l'atenció social a les dones gestants
Secció 1.ª
Del dret a la informació
Article 11. Dret d'informació de les dones gestants
Tota dona gestant té dret a ser informada de manera personalitzada, suficient i comprensible de totes les ajudes i suports, tant jurídics com econòmics o d'un altre orde tant de naturalesa pública com a privada, que pot rebre per a culminar la gestació, tenint en compte les seues característiques personals, socioeconòmiques i culturals.
Article 12. De l'accés públic a la informació
Qualsevol persona, independentment del seu sexe, edat o condició, podran sol·licitar la informació prevista en la present Llei. No obstant això, respecte a les menors de 16 anys no emancipades, l'exercici d'este dret s'executarà de manera responsable davall l'orientació dels seus pares, representants legals o guardadors.
Secció 2.ª
Dels Centres d'Atenció a la Maternitat
Article 13. Creació dels Centres d'Atenció a la Maternitat
1. Es creen els Centres d'Atenció a la Maternitat, de Titularitat de La Generalitat, com a centres d'assistència, suport i informació a les dones gestants, a les mares i als pares, podent establir-se en este fi, els protocols que es consideren convenients.
2. Els centres podran prestar assistència al conjunt de la unitat familiar si així ho sol·liciten les dones gestants menors d'edat i els seus pares.
3. Per a garantir territorialment l'adequada prestació dels seus servicis s'establirà, en el termini que reglamentàriament es determine, almenys, un Centre d'Atenció a la Maternitat en cada capital de província.
4. la Generalitat podrà concertar el desenrotllament de les labors d'informació, suport i assistència en entitats privades sense ànim de lucre que tinguen eixos mateixos fins, bé per a la creació d'estos centres, bé per a recolzar altres centres existents en idèntica finalitat.
Article 14. Dels equips professionals en els Centres d'Atenció a la Maternitat
En cada un dels dits Centres, existiran equips formats per professionals en formació en qualsevol de les àrees pedagògiques, psicològiques, socials i educatives que proporcionen a les dones gestants assistència, suport i informació sobre els aspectes Que Preveu Esta Llei. Estos equips es coordinaran en els equips professionals dels distints àmbits socials, sanitaris, educatius, d'ocupació i de justícia.
Article 15. Contingut de la informació a facilitar
1. La informació que es facilite a les dones gestants inclourà tota aquella necessària i útil davant de l'embaràs i per a protegir la seua maternitat, i contindrà les referències detallades als recursos de protecció social existents en l'àmbit estatal, autonòmic i local, tant públics com privats i xarxes de voluntariat, adequats a les seues necessitats, i, en especial, les ajudes econòmiques previstes, ajudes en matèria de vivenda i suports a la inserció laboral.
2. El contingut d'esta informació vindrà arreplegat en els protocols que s'elaboren a este efecte.
Article 16. De la valoració
1. Els Centres d'Atenció a la Maternitat hauran d'efectuar a la major brevetat, una anàlisi de la situació socioeconòmica i de les circumstàncies personals de la dona gestant que així ho sol·licite per a avaluar la possibilitat de ser beneficiària d'ajudes i prestacions, tant durant l'embaràs com després de produir-se el naixement.
2. Esta anàlisi haurà de ser comunicat en el menor termini possible a la sol·licitant. El contingut d'eixa anàlisi haurà de ser transmés a la sol·licitant de mode personalitzat, suficient i comprensible.
3. De conformitat en el que disposa l'article 7 d'esta Llei, els Centres d'Atenció a la Maternitat hauran de respectar en tot cas la confidencialitat de les dades que obtinguen de les mares gestants i dels pares.
Secció 3.ª
Del dret general d'atenció social de la dona gestant
Article 17. De la informació en general
1. En els centres assistencials i sanitaris de la Comunitat Valenciana, siga quin siga la seua titularitat, així com en aquells centres dependents de la Generalitat que presten labors d'informació, es facilitarà a les dones gestants i a les seues famílies, la informació bàsica prevista en la present Llei.
2. En els esmentats centres s'informarà de l'existència i les funcions dels Centres d'Atenció a la Maternitat, així com la forma de posar-se en contacte en els mateixos.
3. La informació bàsica inclourà una guia de recursos de suport i assistència a la maternitat. La mateixa contemplarà de manera destacada el telèfon d'accés general i gratuït previst en l'article 19 d'esta Llei.
Article 18. Equips itinerants de suport
Podran constituir-se equips itinerants de suport als Centres d'Atenció a la Maternitat, que tindran com a finalitat difondre entre les dones gestants que ho sol·liciten informació personal i detallada sobre els recursos de protecció social existents d'àmbit estatal, autonòmic i local, tant públics com privats, que siguen adequats i, en especial, sobre les ajudes a la maternitat, residència i suports a la reinserció laboral després de l'embaràs. Estos equips podran atendre les dones gestants en els seus domicilis, si fóra necessari.
Article 19. De la informació telefònica i a través d'Internet
1. la Generalitat posarà a disposició de tota dona gestant un número de telèfon d'accés general i gratuït que permetrà de manera directe connectar en els Centres d'Atenció a la Maternitat.
2. De la mateixa manera es facilitarà a través d'Internet la informació general prevista en la present Llei, i s'informarà de l'existència i de les funcions dels Centres d'Atenció a la Maternitat.
Article 20. De la guia de recursos, suport i assistència a la maternitat
En la finalitat de propiciar la màxima difusió de la informació prevista en la present Llei, la Generalitat elaborarà una guia de recursos, suport i assistència a la maternitat en el contingut següent mínim:
a) La identificació dels centres, prestacions i ajudes a què pot accedir la dona gestant des que acredite el seu embaràs.
b) Las mesures a disposició de les dones gestants o de les mares per a l'accés a l'ocupació, la formació, rendes mínimes d'inserció o altres prestacions socials.
c) La relació d'entitats d'interés general que, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, col·laboren per a la consecució dels fins previstos en la present Llei.
Article 21. De les ajudes socials de la Generalitat i el seu sector públic
1. Les convocatòries d'ajudes que efectue la Generalitat o les seues entitats vinculades i dependents, en matèria social, hauran de considerar la circumstància prioritària de què alguna de les beneficiàries siga una dona gestant; sempre que les destinatàries d'eixes ajudes siguen persones físiques o famílies.
2. Als efectes previstos en la present Llei, es computarà que la unitat familiar de què forme part la dona embarassada està integrada per un o més membres addicionals des del moment de la fecundació, depenent del nombre de fills que espere, sempre que en l'aplicació d'esta fórmula s'obtinga un major benefici.
Per a la justificació del dit extrem, haurà d'aportar-se certificat mèdic que acredite l'embaràs en el moment de la presentació de la sol·licitud d'ajuda.
3. Si la mare gestant no forma part de la unitat familiar, s'entendrà que pel fet d'estar embarassada la constituïx als efectes que preveu esta Llei.
4. El que disposa el present article serà aplicable tant a les ajudes finançades íntegrament per la Generalitat com a aquelles que es financen, totalment o parcialment, per mitjà de fons procedents de l'Estat o de la Unió Europea; sempre que este còmput no s'opose al que disposa la normativa reguladora dels fons d'origen.
Article 22. De l'escolarització dels fills de la mare gestant
En els processos d'admissió d'alumnes de centres docents no universitaris sostinguts en fons públics, els alumnes la mare dels quals es trobe en estat de gestació, es beneficiaran d'una puntuació idèntica a què obtindrien si ja haguera nascut el seu nou germà o germans, en el cas de gestació múltiple.
Per a la justificació del dit extrem, haurà d'aportar-se certificació mèdica que acredite l'embaràs en el moment de la presentació de la sol·licitud d'escolarització.
Secció 4.ª
De la dona gestant en situació de risc o vulnerabilitat
Article 23. De les dones gestants en especial situació de risc
Es consideraran dones gestants en especial situació de risc aquelles gestants que, per motius d'edat, cultura, salut, situació socioeconòmica, situació d'exclusió social o qualsevol altra circumstància personal o social, troben específiques dificultats per a portar a terme l'embaràs.
Article 24. De la prioritat en les polítiques assistencials i informatives
1. En totes les polítiques assistencials i informatives de la Comunitat Valenciana s'establirà com a prioritat l'atenció de les dones gestants en especial situació de risc per a accedir a les prestacions, ajudes o programes d'actuació que es tracte, sempre que siguen adequades a la seua situació.
2. La Generalitat, en l'àmbit de les seues competències, establirà ajudes, prestacions i programes d'actuació, encaminats a la protecció de les dones gestants en especial situació de risc.
Secció 5.ª
De la dona gestant en discapacitat o incapacitació judicial
Article 25. De les dones gestants en discapacitat o incapacitació judicial
1. La Generalitat vetlarà pel compliment dels drets de les dones gestants en discapacitat o incapacitat judicial per a protegir la seua maternitat.
2. Se'ls haurà de proporcionar les ajudes, suports i assistència necessaris, des de l'inici de l'embaràs, en funció de la seua discapacitat o incapacitat judicial.
3. Així mateix, se'ls haurà de prestar en funció de les seues necessitats, els suports i servicis precisos, que els permeten exercir les seues responsabilitats en la criança dels fills, de la manera més apropiada.
Secció 6.ª
De la dona gestant menor d'edat
Article 26. De les dones gestants menors d'edat
1. Tota dona gestant menor de díhuit anys tindrà dret a una assistència específica que inclourà, almenys, les prestacions següents:
a) Educació per a la maternitat.
b) Suport psicològic abans i després del part.
c) Intervenció familiar.
d) Suport personal en el centre docent per a facilitar la seua formació. I si és el cas, previ un informe metge, es prestarà atenció escolar domiciliària.
e) Concessió de la renda garantida de ciutadania, quan es complisquen els requisits determinats en la Llei 9/2007, de 12 de març, de La Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana.
f) Formació afectiusexual
2. La dona gestant menor d'edat, durant el procés de gestació i posteriorment, en el cas que s'haja fet càrrec de l'atenció al seu fill, tindrà dret a la flexibilització temporal del període d'escolarització, que li permeta cursar les ensenyances en diversos anys acadèmics. Així mateix, en el procés d'avaluació contínua no es consideraran les absències justificades derivades de les necessitats d'atenció al seu fill. També es reconeix el mateix dret i les mateixes prestacions al pare menor d'edat que puga justificar un comportament de paternitat responsable.
3. La Conselleria competent en matèria d'educació vetlarà per l'exacte compliment del que disposen els apartats anteriors i arbitrarà els instruments de suport necessaris per a fer possible la continuació dels estudis per part de la menor d'edat embarassada i del pare, si és el cas, de forma compatible en les exigències derivades de l'embaràs i de les obligacions derivades de la maternitat i de la paternitat.
Secció 7.ª
De la dona gestant immigrant
Article 27. De l'accés de les mares gestants immigrants als servicis socials
La Generalitat garantirà l'accés de les mares gestants immigrants als servicis socials en condicions d'igualtat sense que càpia cap discriminació per la seua condició d'immigrant.
Article 28. Informació en el seu idioma
En cas de no comprendre cap dels idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, la Generalitat informarà la mare gestant immigrant dels drets i prestacions a rebre en un idioma que li siga comprensible.
Article 29. De la intervenció del mediador intercultural
En cas necessari, la Generalitat facilitarà la intervenció d'un mediador intercultural a fi de fer possible la comunicació i comprensió entre l'administració i la mare gestant immigrant.
Article 30. Dels programes d'integració social i laboral
La Generalitat garantirà la prioritat de les mares gestants en els programes d'integració social i laboral dirigits a les persones immigrants.
CAPÍTOL IV
Del suport a la criança i a les mesures de protecció de menors
Article 31. Suport a la criança i a les mesures de protecció de menors
La Generalitat fomentarà prioritàriament programes de suport a la criança destinats a famílies en dificultats en l'exercici de les funcions parentals. També impulsarà, a través de la sensibilització social i de les prestacions necessàries, l'acolliment familiar i l'adopció com a alternatives efectives d'integració familiar en tots els supòsits en què l'interés superior d'un menor així ho requerisca.
Article 32. Informació de les mesures de suport a la criança i de les alternatives d'integració familiar
La Generalitat posarà a disposició de les mares gestants la informació essencial sobre les mesures de suport a la maternitat i la criança, així com les possibles mesures de protecció, en especial l'acolliment familiar i l'adopció, en el cas que manifesten, en qualsevol moment, que no puguen fer-se càrrec de la criança darrere del naixement.
Article 33. De la busca d'alternatives familiars en la protecció de menors
1. La Generalitat, en l'àmbit de les seues competències, adoptarà les mesures necessàries per a agilitzar la presa de decisions en els expedients de protecció de menors i, quan en l'exercici de la seua funció protectora procedisca a separar un menor de la seua família, procurarà que s'integre en un mitjà familiar alternatiu, de forma temporal o definitiva, a través de l'acolliment i l'adopció, llevat que l'interés del menor aconselle una altra cosa.
2. A tal efecte s'incrementaran els mitjans materials i humans destinats a la tramitació dels expedients de protecció de menors, i s'establiran mesures de revisió i control de qualitat per a elaborar propostes tendents a agilitzar la seua tramitació i millorar la seua gestió.
3. El Consell adoptarà les mesures necessàries per a previndre l'abandó de menors, establint les vies perquè en aquells supòsits en què este puga produir-se, els titulars de la pàtria potestat o els guardadors accedisquen fàcilment al sistema de protecció de menors i reben una ràpida resposta del mateix.
CAPÍTOL V
De les xarxes de voluntariat
Article 34. De les xarxes de voluntariat de suport a les dones gestants
1. El Consell facilitarà la creació de xarxes de voluntariat de suport a les dones gestants que els assistisquen durant la gestació i en els primers mesos darrere del naixement, igual que recolzarà les ja existents.
2. A este efecte, es realitzarà anualment una convocatòria pública, a la que s'haurà de donar la suficient publicitat, per a rebre ofertes de persones o entitats a fi de disposar d'un nombre suficient de voluntaris per a la creació i suport d'eixes xarxes de voluntaris.
3. S'establiran reglamentàriament els requisits que hauran de complir les persones o entitats, així com els criteris de valoració que s'aplicaran per a la selecció dels mateixos i els beneficis que, si és el cas, puguen concedir-se'ls.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Única. Caràcter transversal de la protecció de la maternitat
La protecció de la maternitat informarà, en caràcter transversal, l'actuació de La Generalitat. Per tant, les activitats prestacionals o de servici públic, així com les activitats de foment que desenrotlle la Generalitat o les seues entitats vinculades i dependents, hauran de considerar i prioritzar la condició de dona gestant.
A estos efectes, es determinaran reglamentàriament els àmbits concrets en què s'haurà de considerar i prioritzar la condició de dona gestant; havent d'incloure, entre altres, i en caràcter preferent, els servicis socials, l'educació, la sanitat, la vivenda, els transports i l'ocupació.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA
Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior jurídic s'oposen al que establix esta Llei.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Modificació de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana
S'afig un segon paràgraf a l'article 4 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de La Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, del següent tenor literal:
«Quan alguna de les persones que forme part de la unitat familiar siga una dona embarassada, es considerarà, a tots els efectes que preveu esta Llei, que la unitat familiar està integrada per un o més membres addicionals depenent del nombre de fills que espere, sempre que en aplicació d'esta fórmula s'obtinga un major benefici. La dita circumstància s'acreditarà per mitjà de la presentació de la corresponent certificació mèdica».
Segona. Desplegament reglamentari
S'autoritza al Consell a dictar totes les disposicions que reglamentàries siguen necessàries per al desplegament i aplicació d'esta Llei.
Tercera. Entrada en vigor
La present llei entrarà en vigor el dia següent de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir esta llei.
València, 30 de juny de 2009
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ

linea
Mapa web