Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 118/2018, de 3 d'agost, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament de l'Institut Valencià de Finances (IVF). [2018/8097]

(DOGV núm. 8370 de 28.08.2018) Ref. Base de dades 008117/2018

DECRET 118/2018, de 3 d'agost, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament de l'Institut Valencià de Finances (IVF). [2018/8097]
Índex
Preàmbul
Capítol I. Naturalesa, règim jurídic i funcions
Article 1. Naturalesa, règim jurídic i funcions
Capítol II. Òrgans de govern
Article 2. Òrgans de govern
Article 3. Composició del Consell General
Article 4. Competències del Consell General
Article 5. Funcionament del Consell General
Article 6. La Direcció General
Capítol III. Comissions delegades
Article 7. Comissions delegades del Consell General
Article 8. La Comissió de Riscos
Article 9. La Comissió de Nomenaments i Retribucions
Article 10. La Comissió d’Auditoria i Compliment
Article 11. La Comissió de Transparència i Responsabilitat Social Corporativa
Capítol IV. Estructura organitzativa
Article 12. Organització
Article 13. Auditoria interna
Capítol V. Personal
Article 14. Règim jurídic del personal
Article 15. Selecció de personal
Article 16. Personal directiu
Capítol VI. Recursos i règim economicofinancer
Article 17. Recursos economicofinancers
Article 18. Règim pressupostari
Article 19. Control financer i comptabilitat
Article 20. Supervisió i control economicofinancer
Article 21. Avals
Article 22. Límit d’endeutament
Capítol VII. Contractació
Article 23. Règim de contractació
Capítol VIII. Altres disposicions
Article 24. Transparència
Article 25. Comité de Diàleg Social
Disposició addicional única. Incidència pressupostària
Disposició transitòria única. Manteniment de la composició del Consell General
Disposició derogatòria única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Habilitació normativa
Segona. Entrada en vigor



Preàmbul

La disposició addicional octava de la Llei 7/1990, de 28 de desembre, de pressupostos de la Generalitat Valenciana, va crear l’Institut Valencià de Finances com una entitat de Dret Públic de la Generalitat Valenciana amb plena capacitat pública i privada.
El Decret 83/1994, de 26 d’abril, del Consell, va aprovar el primer reglament d’organització i funcionament de la institució. La Llei 5/2013, de 23 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat va atribuir a l’Institut Valencià de Finances les competències que exercia l’Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica. Al mateix temps es varen traspassar a l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) determinades funcions i competències vinculades al finançament del sector privat. El decret 15/2014, de 24 de gener, del Consell, va aprovar un nou reglament d’organització i funcionament de l’IVF.
Amb posterioritat, en un context en el qual resultava imperatiu impulsar un nou model econòmic, l’IVF havia de transformar-se en una entitat pública amb accés al crèdit del BCE i fons del BEI, i reconvertir-se en un agent de desenvolupament per a estimular la creació d’empreses i afavorir-ne el creixement i la internacionalització.
El procés de disseny institucional per al compliment d’aquests objectius es va iniciar amb el Decret llei 5/2015, de 4 de setembre, del Consell, pel qual es va regular l’àmbit competencial de l’IVF i de l’IVACE, que va modificar els articles 170 i 171 de la Llei 5/2013, en el sentit de restituir entre les finalitats de l’IVF el finançament al sector privat. Un nou reglament d’organització i funcionament, aprovat pel Decret 92/2017, va ser el punt de partida per a dissenyar l’arquitectura institucional i l’estructura organitzativa de manera que li permetera convertir-se en l’instrument financer idoni per a canalitzar els recursos financers disponibles en el mercat cap a la realització de projectes d’inversió rendibles en territori valencià, compatibles amb els objectius de la política econòmica del Consell. Amb la Llei 21/2017, de 28 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat Valenciana, es va modificar en l’article 171 de la Llei 5/2013 el règim jurídic de l’IVF, i es va regular l’escissió i la integració en la Generalitat de les funcions i competències en matèria de política financera i tresor, així com la de certificació i signatura electrònica.

El present reglament orgànic i funcional consolida i materialitza aquest procés d’escissió, partint del marc jurídic, organitzatiu i competencial actualment en vigor i aportant la necessària seguretat jurídica i estabilitat operativa a la institució, impulsant el paper de l’IVF com a intermediari financer al servei del desenvolupament de la societat valenciana, i integrat en el sector públic instrumental de la Generalitat, en l’administració de la qual es recolza per a orientar la seua política de finançament.
En aquesta nova etapa, l’IVF detectarà les necessitats de finançament dels diferents sectors i territoris en col·laboració amb la conselleria que detinga les competències en matèria d’economia, a la qual correspon establir les directrius generals de la política creditícia del Consell en l’àmbit del sector privat. En aplicació de les millors pràctiques observades en institucions d’aquest tipus, l’IVF adopta un model de governança i una estructura organitzativa equiparables a les de la banca comercial, atribueix a l’Administració de la Generalitat els criteris d’elegibilitat en la concessió de crèdits, però aplicarà criteris estrictament professionals quant a l’avaluació i la gestió del risc.

S’estableixen amb claredat les relacions funcionals entre els diferents òrgans de govern, amb la definició de les seues funcions, i dóna una major rellevància a la participació de persones independents de reconegut prestigi professional, a les quals incorpora tant en els seus òrgans de govern com en les comissions que en depenguen. L’entrada de professionals independents reforça el caràcter estrictament tècnic dels òrgans de decisió.
Es dissenyen els mecanismes perquè l’IVF es dote d’eines d’identificació, anàlisi i cobertura de riscos operatius, de crèdit i de mercat, atesos els criteris establits pel Banc d’Espanya per a les entitats de dipòsit. Al mateix temps, possibilita la implantació d’un sistema escalonat d’aprovació d’operacions, amb la consideració de diferents nivells de responsabilitat en funció del risc assumit.
Aquest reglament adapta l’estructura organitzativa de l’IVF a la nova realitat d’aquest, com a entitat financera promocional al servei de la societat valenciana. La nova organització de l’IVF i l’adaptació dels seus òrgans de govern a estructures pròpies de les entitats de crèdit privades responen a l’objectiu d’incrementar la transparència, la seguretat jurídica i l’eficàcia en la gestió del risc, sense perjudici de l’agilitat que requereix l’exercici de les funcions que l’IVF té encomanades.

Aquest reglament està inclòs en el Pla Normatiu de la Generalitat per a 2018.
En conseqüència, d’acord amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 3 d’agost de 2018






DECRETE

Capítol I
Naturalesa, règim jurídic i funcions

Article 1. Naturalesa, règim jurídic i funcions
1. L’Institut Valencià de Finances (IVF), creat mitjançant la disposició addicional octava de la Llei 7/1990, de 28 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 1991, és una entitat pública empresarial de les previstes en l’article 2.3.a.2n de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
2. La seua naturalesa i principis generals, règim jurídic, finalitats, funcions, recursos econòmics, garantia, regulació del deure de secret, i règim d’incompatibilitats, són els previstos en l’article 171 de la Llei 5/2013.


Capítol II
Òrgans de govern

Article 2. Òrgans de govern
Els òrgans de govern de l’IVF són:
1. El Consell General
2. La Direcció General

Article 3. Composició del Consell General
1. El Consell General és l’òrgan col·legiat superior de govern, alta direcció, administració i control de l’entitat. Per això, del Consell General dependran les comissions delegades previstes en aquest reglament. En dependrà, així mateix, la Direcció General.
2. El Consell General estarà integrat per huit persones:
a) La Presidència: l’ostentarà la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda.
b) Dos vocals, vinculats a l’Administració de la Generalitat:
1r. La persona titular de la Direcció General de l’IVF, que exercirà les funcions de Secretaria del Consell General; i que s’abstindrà del seu dret a vot en els temes en què es valore la seua gestió.
2n. Una persona en representació de la conselleria competent en matèria d’economia, designada pel seu titular i amb rang mínim de Direcció General
c) Cinc vocals independents.
Per a això, s’entendrà independent qui no siga personal al servei de la Generalitat ni del seu sector públic instrumental, i se’ls aplica el que estableix l’apartat 4 de l’article 529 duodecies del text refós de la Llei de Societats de Capital per a la consideració de conseller o consellera independent. Igualment, es consideraran societats del grup no solament la Generalitat sinó també els ens integrants del seu sector públic, de conformitat amb el que disposa l’article 2.1 de la Llei 1/2015.

El nomenament d’aquestes vocalies haurà de respectar el principi de paritat entre homes i dones de conformitat amb l’apartat 3 de la disposició addicional novena de la Llei 1/2013, de 21 de maig, de la Generalitat, de mesures de reestructuració i racionalització del sector públic empresarial i fundacional de la Generalitat; i s’efectuarà pel Consell, a proposta de la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda, després de l’informe favorable de la Comissió de Nomenaments i Retribucions de l’IVF en el qual es farà constar una valoració de la idoneïtat de les persones candidates, segons els criteris d’idoneïtat establits en la normativa que s’aplique a les entitats de crèdit.

El mandat de les vocalies independents serà de 3 anys, reelegibles per una sola vegada.
La proposta d’aquestes vocalies independents obeirà els criteris següents:
1r. Dues vocalies proposades per les organitzacions sindicals i empresarials a la Comissió de Nomenaments i Retribucions, atenent el que estableix la Llei 7/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de participació i col·laboració institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana. Una vocalia ho serà per designació de les organitzacions sindicals i l’altra per les organitzacions empresarials.
2n. Tres vocalies proposades per la Direcció General de l’IVF a la Comissió de Nomenaments i Retribucions, atés el seu reconegut prestigi i competència professional en algun dels àmbits econòmic, financer o jurídic.
3. A les reunions del Consell General assistirà, en tasques d’assessorament jurídic, amb veu però sense vot, una persona representant de l’Advocacia de la Generalitat. Així mateix, la persona titular de la Presidència del Consell General podrà convocar, amb veu i sense vot, l’auditor intern de l’entitat i qualsevol persona que tinga relació amb els assumptes a tractar en les reunions del Consell.

Article 4. Competències del Consell General
Al Consell General correspon exercir totes les facultats i poders que, en general, siguen necessaris per al compliment de les finalitats de l’IVF.
La delegació permanent d’alguna facultat del Consell General en alguna de les comissions delegades requerirà, perquè siga vàlida, el vot favorable de les dues terceres parts dels components del consell.
Són funcions indelegables del Consell General les següents:
1) Definir les línies d’actuació de l’IVF, en coherència amb les directrius generals de la política creditícia del Consell, establides per la conselleria competent en matèria d’economia.
2) Aprovar el pla anual d’activitats de l’IVF, així com les seues modificacions.
3) Aprovar els estats d’execució del pressupost, la memòria i els comptes anuals de l’IVF.
4) Aprovar l’organització funcional i les directrius bàsiques en matèria de recursos humans de l’entitat, inclosa l’aprovació de l’oferta d’ocupació pública, de les relacions de llocs de treball i del règim de retribució del personal propi de l’IVF, així com les dietes per assistència als consellers i conselleres independents nomenats pel seu reconegut prestigi i competència professional, dins de les limitacions legals i pressupostàries, en particular de les previstes en els articles 18 a 20 del Decret llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de Mesures Urgents de Règim Economicofinancer del Sector Públic Empresarial i Fundacional i sense perjudici de les competències atribuïdes a altres òrgans de la Generalitat.
5) Aprovar operacions de crèdit, avals i altres caucions a favor de projectes d’obres i serveis públics que pogueren ser elaborats, executats o explotats mitjançant esquemes de col·laboració publicoprivada. En aquest sentit, podran ser beneficiàries aquelles empreses, organismes i entitats de qualsevol tipus o naturalesa que, directament o indirectament, de manera majoritària, estiguen finançades o participades per l’administració pública, o que els seus actes estiguen subjectes directament o indirectament al poder de decisió d’aquesta.
6) Concedir crèdits o préstecs a favor del sector públic instrumental de la Generalitat o de qualsevol altra entitat de caràcter públic.
7) La vigilància, control i avaluació periòdica de l’eficàcia del sistema de govern corporatiu.
8) Assumir la responsabilitat de l’administració i gestió de l’IVF, l’aprovació i vigilància de l’aplicació dels objectius estratègics i la seua estratègia de risc.
9) Garantir la integritat dels sistemes d’informació comptable i financera, inclosos el control financer i operatiu i el compliment de la legislació aplicable.
10) Designar els membres del Consell General que formaran part de les diferents comissions delegades.
11) Informar sobre les activitats de l’IVF als agents socials en el Comité de Diàleg Social.

Article 5. Funcionament del Consell General
1. El Consell General es reunirà, en sessió ordinària, com a mínim quatre vegades a l’any. La convocatòria la realitzarà la persona titular de la Presidència, en la qual ha de constar l’ordre del dia, amb,almenys, tres dies d’antelació, excepte en casos d’urgència apreciada per la persona titular de la Presidència.
Llevat que no resulte possible, les convocatòries seran remeses als membres de l’òrgan col·legiat a través de mitjans electrònics, en les quals ha de constar l’ordre del dia juntament amb la documentació necessària per a la seua deliberació quan siga possible, les condicions en què se celebrarà la sessió, el sistema de connexió i, si escau, els llocs en què estiguen disponibles els mitjans tècnics necessaris per a assistir i participar en la reunió.
La convocatòria urgent haurà de ser notificada amb, almenys, 24 hores d’antelació, i és necessària que aquesta urgència siga ratificada a l’inici de la sessió per la majoria dels membres.
El Consell General es reunirà de forma extraordinària quan la persona titular de la Presidència ho considere justificat o quan ho demanen, almenys, un terç dels seus membres.
2. Per a la vàlida constitució del Consell General, a l’efecte de celebració de sessions, deliberacions i presa d’acords, es requerirà l’assistència, presencial o a distància, de la Presidència i la Secretaria o, si escau, dels qui els suplisquen; i de la meitat, almenys, dels seus membres.
En els supòsits de vacant, absència o malaltia, es designaran suplències en la forma prevista en la normativa que regula el règim jurídic del sector públic. Per al cas de les suplències de les vocalies de l’article 3.2.b, la titular absent podrà designar el seu suplent, la qual haurà de tindre un rang mínim de director o directora general i pertànyer a l’àmbit de la conselleria a la qual pertanga la titular.
Quan estigueren reunits, de manera presencial o a distància, el president, el secretari i tots els membres del Consell General o, si escau, les persones que els suplisquen, podran constituir-se vàlidament per a la celebració de sessions, deliberacions i adopció d’acords sense necessitat de convocatòria prèvia quan així ho decidisquen tots els seus membres.

3. Els acords del Consell General s’adoptaran per majoria simple dels membres presents en la reunió. La persona titular de la Presidència tindrà vot de qualitat per a dirimir els empats. Els acords del Consell General es recolliran en una acta i seran signats per les persones titulars de la Presidència i de la Secretaria del Consell General. Les certificacions d’aquestes actes seran expedides per la persona titular de la Secretaria amb el vistiplau de la persona titular de la Presidència.

4. El Consell General podrà adoptar acords en sessions celebrades de forma presencial i a distància, en aquest cas els seus membres podran trobar-se en diferents llocs sempre que s’assegure per mitjans electrònics, i s’hi consideren també els telefònics i audiovisuals, la identitat dels membres o persones que els suplisquen, el contingut de les seues manifestacions, el moment en què aquestes es produeixen, així com la interactivitat i intercomunicació entre ells en temps real i la disponibilitat dels mitjans durant la sessió. La remissió del vot per escrit i l’acceptació podran ser realitzades per mitjà de correu electrònic.

5. Per a tot allò que no regula expressament en aquest reglament, s’aplicarà supletòriament el que disposa en matèria d’òrgans col·legiats la legislació bàsica sobre el règim jurídic del sector públic.
6. Les deliberacions del Consell General tindran caràcter reservat.

7. Les persones que acrediten la titularitat d’un interés legítim podran dirigir-se al secretari perquè els siga expedida una certificació dels acords adoptats.

Article 6. La Direcció General
1. La persona titular de la Direcció General de l’IVF serà nomenada per decret del Consell, a proposta de la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda i després de l’informe favorable de la Comissió de Nomenaments i Retribucions, entre persones que reunisquen els requisits d’idoneïtat per al càrrec, en els termes exigits en la normativa d’ordenació i supervisió de les entitats de crèdit, i amb capacitat, preparació tècnica i experiència suficient per a exercir les funcions del seu càrrec.
2. En cas d’absència o malaltia de la persona titular de la Direcció General, la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda designarà a qui haja de substituir-la temporalment.

3. Correspon a la Direcció General l’exercici de les competències de caràcter executiu següents:
a) Ostentar la representació de l’entitat en totes les seues relacions amb persones físiques o amb entitats públiques i privades, en judici i fora d’aquest, així com en la signatura de convenis.
b) Conferir i revocar poders generals i especials a persones determinades, tant físiques com jurídiques, públiques o privades, per als assumptes en què en fóra necessari l’atorgament.
c) Exercir les facultats com a òrgan de contractació de l’entitat, sense perjudici de les preceptives autoritzacions i el deure de subministrament d’informació, previstos en la normativa vigent.
Com a òrgan de contractació, podrà delegar l’autorització de despeses derivades de la contractació de béns, subministraments o serveis, en les persones titulars d’alguna subdirecció, únicament per als contractes classificats com a menors i l’import dels quals no supere els 3.000 euros.
d) La direcció i gestió ordinàries de les activitats de l’IVF.
e) L’execució dels acords del Consell General.
f) L’elaboració del pla anual d’activitats, així com dels estats d’execució del pressupost, la memòria i la formulació dels comptes anuals, a fi d’elevar-los al Consell General per a la seua aprovació.

g) L’elaboració i aprovació de l’avantprojecte de pressupost per a cada exercici i les seues modificacions, a fi d’elevar-lo a la seua conselleria d’adscripció.
h) Determinar anualment les necessitats de recursos humans amb assignació pressupostària, que hagen de proveir-se mitjançant la incorporació de personal de nou ingrés, perquè s’incloguen en la corresponent oferta d’ocupació pública, a fi d’elevar-la al Consell General perquè l’aprove.
i) L’execució dels processos selectius derivats de l’oferta d’ocupació pública, amb l’establiment dels criteris que els han de regir, així com la contractació i acomiadament del personal laboral propi de l’IVF.
j) L’aprovació, regulació i desenvolupament de l’organigrama i de l’organització interna de l’IVF.
k) L’aprovació de les convocatòries de proves d’admissió per a la selecció del personal propi al servei de l’IVF.
l) La direcció del personal de l’IVF, així com l’elaboració de la relació de llocs de treball del personal, perquè l’aprove el Consell General. Anualment resoldrà la publicació el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la relació de llocs de treball de l’IVF vigent.

m) La gestió econòmica i financera i el control tècnic i administratiu dels serveis, així com la gestió dels eventuals cobraments que tinga pendents l’IVF.
n) D’acord amb l’article 142 de la Llei 1/2015, serà comptedant i, en conseqüència, responsable de la informació comptable, i li correspon la rendició, en els terminis fixats per a això i degudament autoritzats, dels comptes que hagen d’enviar-se a la Sindicatura de Comptes.

o) Aprovar operacions de crèdit, avals i altres caucions a favor de qualsevol entitat de caràcter privat.
p) Aprovar l’adquisició a títol onerós de béns immobles, així com la celebració de contractes en matèria d’arrendament, després de l’informe favorable de la conselleria competent en matèria de patrimoni, quan siga preceptiu.
q) Aprovar les operacions d’adquisició i alienació d’actius, de caràcter mobiliari i immobiliari, adjudicats com a conseqüència de processos de recuperació de deutes contrets amb l’IVF en l’exercici de la seua activitat creditícia.
r) Aprovar la col·laboració, prestació de suport financer i participació en el capital i en els òrgans de govern, tant en nom propi com en representació de la Generalitat, de societats que faciliten el finançament o promoció d’empreses no financeres.
s) Subscriure convenis de finançament o de col·laboració financera, així com qualsevol altre instrument de naturalesa jurídica, econòmica o financera amb altres institucions financeres, públiques i privades, tant d’àmbit nacional com internacional.
t) La gestió, administració, novació, recuperació i qualsevol altre acte de disposició d’aquells crèdits, préstecs, avals, caucions, i altres drets i obligacions titularitat de l’IVF.
u) Aprovar la participació en la gestió i les aportacions a realitzar a societats o fons de capital de risc constituïts amb la finalitat de facilitar el finançament o promoció d’empreses no financeres.
v) Aprovar i subscriure operacions d’endeutament de l’IVF, qualsevol que siga la seua instrumentació i naturalesa jurídica, dins del límit màxim establit per la corresponent llei anual de pressupostos de la Generalitat.
w) Emetre els dictàmens i informes que siguen preceptius legalment o destinats al Consell.
x) Qualssevol altres competències que requerisca la gestió i administració ordinària de l’IVF i que no estiguen atribuïdes al Consell General.
La persona titular de la Direcció General podrà delegar l’exercici de totes les seues competències en les persones titulars d’alguna subdirecció, així com en els comités de gestió que, si escau, es creen
4. Per al millor exercici de les seues funcions en l’àmbit del finançament al sector privat, la Direcció General podrà crear els comités de gestió que considere procedents.
5. Tant la Direcció General com aquests comités, ajustaran la seua actuació en matèria de concessió de riscos i recuperacions al reglament intern que aprove el Comité de Riscos, al qual hauran de donar compte de les operacions creditícies analitzades i de les actuacions realitzades.

6. Els acords de la Direcció General que suposen assumpció de risc de crèdit en general, inclouran expressament, a més d’una identificació detallada de les característiques i condicions de l’operació creditícia, el resultat dels informes tècnics que acompanyen l’operació, així com les principals deliberacions preses en consideració per a l’acord adoptat.



Capítol III
Comissions delegades

Article 7. Comissions delegades del Consell General
Hi haurà, almenys, les següents comissions delegades del Consell General:
a) De Riscos;
b) De Nomenaments i Retribucions;
c) D’Auditoria i Compliment; i
d) De Transparència i Responsabilitat Social Corporativa.
Aquestes comissions es reuniran tantes vegades com siga necessari per al compliment de les seues funcions.
Les normes establides per al Consell General relatives a la convocatòria, validesa de les reunions i dels acords, actes, i caràcter reservat de les deliberacions, s’apliquen també a les comissions delegades, llevat que es dispose una altra cosa en el present reglament, i llevat que la mateixa comissió delegada establisca una norma interna de funcionament d’aquesta, que en tot cas haurà de respectar el règim general previst en l’article 5 d’aquest reglament.
Per a les comissions delegades s’entendrà per conseller o consellera no executius, de conformitat amb el que disposa l’article 529 duodecies del text refós de la Llei de Societats de Capital totes aquelles diferents de la persona que exerceix la Direcció General de l’IVF.


Article 8. La Comissió de Riscos
1. La Comissió de Riscos estarà composta per consellers o conselleres no executives en un nombre mínim de tres, la majoria dels quals i, en qualsevol cas, qui ocupe la Presidència, hauran de ser independents.

2. Les funcions de la Comissió de Riscos, són les següents:
a) Establir els principis corporatius per a una adequada gestió del risc inherent a l’activitat creditícia en general i especialment al risc de crèdit. Per a això tindrà la facultat d’aprovar, mitjançant reglament intern, un marc general de gestió de riscos que determine les polítiques a seguir en aquesta matèria. Aquestes polítiques es desenvoluparan en metodologies, procediments i criteris, que permeten la identificació, mesurament, anàlisi i control dels riscos.
b) Determinar les característiques i condicions generals dels crèdits, préstecs, avals i altres caucions a concedir per l’IVF.
c) Supervisar l’eficàcia dels sistemes de control i gestió de riscos.

d) Assessorar el Consell General sobre la propensió global al risc, actual i futura, de l’IVF i la seua estratègia en aquest àmbit, i assistir-lo en la vigilància de l’aplicació d’aqueixa estratègia.
e) Vigilar que la política de preus dels actius oferits als clients i els passius tinguen plenament en compte el model empresarial i l’estratègia de risc de l’entitat. En cas contrari, presentarà al Consell General un pla per a esmenar-la.
f) Determinar, juntament amb el Consell General, la naturalesa, la quantitat, el format i la freqüència de la informació sobre riscos que haja de rebre la mateixa comissió i el Consell General.
3. La Direcció General haurà de donar compte periòdic de les operacions de risc analitzades, tant a la Comissió de Riscos com al Consell General.

Article 9. La Comissió de Nomenaments i Retribucions
1. La Comissió de Nomenaments i Retribucions estarà composta per consellers o conselleres no executives en un nombre mínim de tres, la majoria dels quals i, en tot cas, qui ocupe la Presidència, hauran de ser independents.
2. La Comissió de Nomenaments i Retribucions emetrà la seua opinió sobre les propostes que s’hagen d’elevar a l’aprovació per part del Consell General relatives a les matèries previstes en l’apartat 4 de l’article 4.
Serà preceptiu l’informe favorable d’aquesta comissió per a la designació de la persona titular de la Direcció General i dels consellers i conselleres independents del Consell General, que hauran de reunir els requisits d’idoneïtat necessaris per a l’exercici del càrrec en els termes exigits en la normativa d’ordenació i supervisió de les entitats de crèdit, i en particular hauran de posseir una honorabilitat comercial i professional reconegudes, tindre coneixements i experiència adequats per a exercir les seues funcions i estar en disposició d’exercir un bon govern de l’entitat.
És competència de la Comissió de Nomenaments i Retribucions proposar al Consell General les dietes a percebre per assistència a les reunions, pels consellers i conselleres independents nomenats pel seu reconegut prestigi i competència professional.

Article 10. La Comissió d’Auditoria i Compliment
1. La Comissió d’Auditoria i Compliment estarà composta per consellers i conselleres no executius en un nombre mínim de tres la majoria dels quals i, en tot cas, qui ocupe la Presidència, hauran de ser independents.
2. La Comissió d’Auditoria i Compliment és un òrgan col·legiat, dependent del Consell General, previst en l’article 10 del Decret llei 1/2011 quant a la seua funció d’auditoria.
3. Les funcions de la Comissió d’Auditoria i Compliment, sense perjudici de les detallades per l’article 10 del Decret llei 1/2011, són les següents:
a) Analitzar l’esborrany dels informes d’auditoria externa i les al·legacions presentades.
b) Revisar els resultats obtinguts i els plans d’actuació futura de l’IVF.
c) Realitzar un seguiment de les incidències detectades en els informes d’auditoria, revisant-ne les mesures correctores i l’aplicació.

d) Informar el Consell General de les mesures i plans d’actuació acordats en el comité i del resultat de les auditories.
e) Supervisar l’eficàcia del control intern de l’IVF i de l’auditoria interna.
4. Per a l’exercici adequat de les seues funcions, la Comissió d’Auditoria i Compliment podrà accedir sense dificultats a la informació sobre la situació del risc de l’entitat i, si fóra necessari, a assessorament extern especialitzat.
5. L’auditor intern informarà la Comissió d’Auditoria i Compliment dels assumptes relacionats amb les seues funcions i podrà assistir a les seues reunions, amb veu però sense vot.

Article 11. La Comissió de Transparència i Responsabilitat Social Corporativa
1. La Comissió de Transparència i Responsabilitat Social Corporativa estarà composta per consellers i conselleres no executius en un nombre mínim de tres la majoria dels quals i, en tot cas, qui ocupe la Presidència, hauran de ser independents.
2. Les funcions de la Comissió de Transparència i Responsabilitat Social Corporativa són:
a) Revisar la política en aquestes matèries establida pel Consell General, vetlant perquè estiguen orientades cap a la creació de valor.

b) Realitzar el seguiment de les pràctiques en matèria de transparència i responsabilitat social corporativa.
c) Avaluar el grau de compliment de la política establida pel Consell General i difondre la informació rellevant sobre aquests aspectes.



Capítol IV
Estructura organitzativa

Article 12. Organització
1. L’IVF s’organitzarà en subdireccions i departaments els quals dependran tots jeràrquicament de la Direcció General, sense perjudici del fet que determinats departaments queden adscrits a alguna de les subdireccions, i del fet que hi haja unitats al capdavant de les quals se situarà el personal directiu previst en el Decret 95/2016, de 29 juliol, del Consell, de regulació, limitació i transparència del règim del personal directiu del sector públic instrumental de la Generalitat.
2. La gestió de l’IVF estarà integrada pels comités que a criteri del Consell General s’establisquen per al millor compliment de les seues funcions.

Article 13. Auditoria interna
De conformitat amb la disposició addicional deu de la Llei 1/2013, de 21 de maig, del Consell, de mesures de reestructuració i racionalització del sector públic empresarial i fundacional de la Generalitat, l’entitat comptarà amb un auditor o auditora intern, amb les funcions establides en l’article 9 del Decret llei 1/2011, que exercirà les seues funcions amb independència en el si de l’IVF, i informarà la Comissió d’Auditoria i Compliment, sense perjudici de les instruccions que puga rebre de la conselleria competent en matèria de sector públic empresarial.

En cas de discrepància amb els seus informes, la persona titular de la Direcció General de l’IVF elevarà les seues al·legacions a la Comissió d’Auditoria i Compliment.


Capítol V
Personal

Article 14. Règim jurídic del personal
1. El personal de l’IVF es regirà pel dret laboral i, a més, per les previsions del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’Empleat Públic i de la legislació de la funció pública valenciana, així com pel règim aplicable al personal de les entitats públiques empresarials que s’aplique.

2. D’acord amb l’article 18.2 del Decret llei 1/2011, l’IVF no podrà tindre al seu servei el personal eventual previst en l’article 19 de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d’ordenació i gestió de la funció pública valenciana.
3. El règim retributiu del personal de l’IVF s’ajustarà a les previsions contingudes en les lleis de pressupostos de la Generalitat

Article 15. Selecció de personal
1. La selecció del personal laboral fix, en execució de l’oferta d’ocupació pública anual, es realitzarà observant els sistemes selectius i amb els requisits establits per a dit personal en la normativa vigent en matèria de funció pública, mitjançant convocatòria pública basada en els principis d’igualtat, mèrit i capacitat. Quan resulte aplicable, la valoració de la fase de concurs serà proporcionada i, en cap cas, la seua puntuació determinarà per si sola el resultat del procediment.

2. La selecció del personal laboral temporal haurà de respectar els principis de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat, mitjançant la constitució de borses d’ocupació temporal vinculades al desenvolupament dels procediments selectius als quals es refereix l’apartat anterior.
3. La contractació del personal laboral fix o temporal s’efectuarà en règim de dret laboral comú, i el contracte ha de formalitzar-se per escrit.

4. En el cas del personal laboral temporal, el contracte podrà formalitzar-se en qualsevol de les modalitats de contractació de durada determinada previstes en la legislació aplicable.
5. Sense perjudici de les autoritzacions que es requerisquen de conformitat amb la normativa vigent, i amb caràcter previ a la publicació, haurà de donar-se compte a la conselleria competent en matèria de sector públic empresarial dels processos selectius i de provisió que es convoquen.

Article 16. Personal directiu
L’IVF podrà comptar amb personal directiu en els termes i condicions establits en el Decret 95/2016. Aquest personal directiu es vincularà per un contracte d’alta direcció, que es regirà pel Reial decret 1382/1985, d’1 d’agost, pel qual es regula la relació laboral de caràcter especial del personal d’alta direcció, i pel Decret 95/2016. La seua designació s’efectuarà per la persona titular de la Direcció General, prèvia autorització del Consell General, i requerirà l’informe favorable previ de la Comissió de Nomenaments i Retribucions.



Capítol VI
Recursos i règim economicofinancer

Article 17. Recursos economicofinancers
1. Per al compliment de les seues finalitats, l’IVF disposarà dels recursos econòmics previstos en l’article 171.V de la Llei 5/2013.
2. L’IVF no podrà captar directament fons del públic en forma de depòsit, préstec o altres d’anàlogues que porten aparellades l’obligació de la seua restitució.

Article 18. Règim pressupostari
1. El règim pressupostari de l’IVF s’ajustarà al que s’estableix per a les entitats públiques empresarials en la Llei 1/2015 i a les previsions de les lleis anuals de pressupostos de la Generalitat.
2. El pressupost de l’IVF haurà de formular-se d’acord amb els principis establits en la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i en el Decret llei 1/2011.


Article 19. Control financer i comptabilitat
1. El control financer de l’IVF s’efectuarà d’acord amb el que estableix la Llei 1/2015, sense perjudici de la possibilitat que s’adopten les mesures addicionals de control previstes en la normativa en matèria de sector públic empresarial de la Generalitat.
2. La comptabilitat s’ajustarà a les normes aplicables a les entitats públiques empresarials de la Generalitat. L’IVF formularà i rendirà els seus comptes d’acord amb els principis i normes de comptabilitat recollits en el Pla General de Comptabilitat, aprovat pel Reial decret 1514/2007, de 16 de novembre i les seues modificacions posteriors.
No obstant això anterior, l’IVF aplicarà la normativa establida pel Banc d’Espanya per a les entitats de crèdit, en matèria de registre i valoració d’instruments financers.

Article 20. Supervisió i control economicofinancer
L’IVF se sotmetrà a la supervisió i control economicofinancer previst en la normativa vigent en matèria de sector públic empresarial. Per a això, haurà d’aportar i subministrar tota la documentació i la informació que li siga requerida per la conselleria competent en matèria de sector públic empresarial.
Tot això, sense perjudici dels mecanismes de col·laboració que permeten la seua supervisió pel Banc d’Espanya, amb l’abast que aquests establisquen.

Article 21. Avals
1. L’IVF podrà prestar avals a entitats i empreses dins del límit màxim fixat amb aquesta finalitat per la llei de pressupostos de la Generalitat per a cada exercici, i subjecte a les directrius que establisca la Comissió de Riscos.
2. L’IVF podrà prestar garanties de qualsevol tipus sobre operacions financeres, qualsevol que siga la modalitat de la seua instrumentació.
3. Segons que estableix l’article 91 de la Llei 1/2015, els avals prestats per l’IVF hauran de ser compatibles amb el mercat comú, en els termes establits pels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, així com tindre per finalitat garantir operacions l’interés públic de les quals quede prou acreditat.

4. L’IVF haurà de rendir comptes a la conselleria competent en matèria d’hisenda, dels avals que concedisca i dels riscos vius derivats de la seua condició d’avalista, en el termini e
stablit per la Llei 1/2015.

Article 22. Límit d’endeutament
La llei de pressupostos de la Generalitat per a cada exercici determinarà el límit màxim del volum d’endeutament viu de l’IVF, qualsevol que siga la modalitat de la seua instrumentació.


Capítol VII
Contractació

Article 23. Règim de contractació
Per al que preveu la legislació en matèria de contractació del sector públic, l’IVF és considera poder adjudicador no-administració pública i, per tant, els seus contractes se subjectaran a les previsions normatives per a aquest tipus d’ens.


Capítol VIII
Altres disposicions

Article 24. Transparència
1. A més del que estableix la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, que siga aplicable a l’IVF, publicarà en la memòria dels comptes anuals i en la pàgina web, la següent informació:

a) Detall individualitzat de les participacions mantingudes en societats mercantils, així com en societats i fons de capital de risc, amb la indicació de la raó social, finalitat i import.
b) Estadística de la situació dels actius financers renegociats, distingint per classe d’instrument financer, la seua classificació quant a la qualitat creditícia i per tipus de garanties preses.
c) Estadística dels actius vençuts i deteriorats per risc de crèdit distingint per tipus d’instrument i antiguitat.
d) Detall de les característiques de les línies de finançament aprovades pels òrgans de govern.
2. La Comissió de Transparència i Responsabilitat Corporativa revisarà periòdicament el grau de compliment del que ací es preveu i n’informarà el Consell General.

Article 25. Comité de Diàleg Social
L’IVF contarà amb un Comité de Diàleg Social que tindrà per objecte impulsar la participació dels interlocutors socials en la planificació estratègica de l’IVF, i que es reunirà almenys dues vegades a l’any.

D’aquest Comité formaran part el director general de l’IVF, un conseller independent designat pel Consell General, els representants de les associacions empresarials i sindicals, i qualssevol altres interlocutors socials representatius de sectors productius beneficiaris de les seues línies de finançament.




DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
L’aplicació i desenvolupament d’aquest decret no podrà suposar un increment de despesa en el pressupost consolidat de la Generalitat. Per a això i pel que fa a les despeses de personal, les adaptacions que puguen realitzar-se en el marc de la implantació de l’estructura organitzativa de l’entitat no podran suposar increments de cost en termes homogenis.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Manteniment de la composició del Consell General
Fins que el Consell designe als vocals independents en la forma regulada en l’article 2.2.c d’aquest reglament, el Consell General de l’IVF mantindrà la seua composició actual.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Es deroga el Decret 92/2017, de 14 de juliol, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de l’Institut Valencià de Finances (IVF), i totes les disposicions de rang igual o inferior que s’oposen a aquest decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament reglamentari
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda per adoptar les disposicions que requerisca el desenvolupament i l’aplicació d’aquest decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà del dia de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 3 d’agost de 2018

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic,
VICENT SOLER I MARCO

linea
Mapa web