Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 93/2008, de 4 de juliol, del Consell, pel qual es desplega la Llei de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana. [2008/8474]

(DOGV núm. 5801 de 08.07.2008) Ref. Base de dades 008265/2008

DECRET 93/2008, de 4 de juliol, del Consell, pel qual es desplega la Llei de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana. [2008/8474]
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix les competències que corresponen a la Generalitat. Entre estes, les de promoure les condicions perquè els drets socials dels ciutadans valencians siguen objecte d'una aplicació real i efectiva, establint, de la mateixa manera, com un dels principals àmbits d'actuació, la defensa integral de la família.
L'Estatut d'Autonomia establix també, en l'article 15, que, a fi de combatre la pobresa i facilitar la inserció social, la Generalitat garantix el dret dels ciutadans valencians en estat de necessitat a la solidaritat i a una renda de ciutadania en els termes previstos en la Llei.
Este mandat estatutari va ser desplegat per mitjà de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, que va suposar un avanç social important respecte a les anteriors prestacions econòmiques regulades, aprovades dins del Pla de Mesures d'Inserció Social en la Comunitat Valenciana, com una subvenció de contingut econòmic i caràcter temporal dirigida a persones físiques o unitats de convivència que no tinguen mitjans suficients de subsistència, i la quantia de la qual és proporcional als recursos econòmics i càrregues familiars del beneficiari.
Per a l'adequada implantació de la Renda Garantida de Ciutadania, la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, autoritza el Consell, en la seua disposició final primera, per a elaborar el desplegament reglamentari en diverses matèries d'esta, en especial, les característiques de les actuacions i els programes d'inserció, les característiques i requisits del pla familiar d'inserció, i les comissions mixtes creades entre representants de servicis social i ocupació.
D'altra banda, la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, de Servicis Socials, establix en l'article 37 la prestació econòmica reglada com una prestació de caràcter personal, dirigida a les famílies o a un nucli convivencial donat, i autoritza a exigir als beneficiaris i beneficiàries la realització d'activitats tendents a la normalització dels seus hàbits i a la seua plena integració social, a través de la formació o de la cooperació social que es determine en la proposta de concessió. La dita prestació econòmica reglada ha passat a denominar-se i ser la nova renda garantida de ciutadania, tal com disposa la disposició addicional tercera de l'esmentada Llei 9/2007.
Este decret s'estructura en tres títols. El títol preliminar conté les disposicions generals, i en elles es concreta l'objecte del decret.
El títol I regula diversos aspectes de la inserció sociolaboral en quatre capítols. El capítol I desenvolupa el pla familiar d'inserció. El capítol II desenvolupa les actuacions bàsiques, els programes d'inserció i les accions d'inserció. El capítol III regula les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania i el capítol IV la Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania.
El títol II regula el procediment en tres capítols. El capítol I establix les disposicions generals del procediment en matèria de renda garantida de ciutadania, el capítol II les particulars del procediment de concessió i el capítol III el procediment de modificació, suspensió i extinció.
El títol III desenvolupa el règim sancionador en matèria de renda garantida de ciutadania.
Finalment, les disposicions addicionals determinen l'habilitació a la conselleria competent per a regular, mitjançant una ordre, determinats aspectes necessaris per a concedir la prestació, la possibilitat d'utilitzar com a informe social el mateix del Sistema Informàtic d'Informació dels Usuaris de Servicis Socials (SIUSS), i els ingressos que es consideren no computables.
Per això, a proposta del conseller de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 4 de juliol de 2008,
DECRETE
TÍTOL PRELIMINAR
DISPOSICIONS GENERALS
Article 1. Objecte
El present decret té com a objecte desplegar reglamentàriament la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana.
El dret a la renda garantida de ciutadania es reconeixerà d'acord amb les condicions, requisits i abast establits en l'esmentada llei, en el present decret i en les seues disposicions complementàries.
TÍTOL I
DE LA INSERCIÓ SOCIOLABORAL
CAPÍTOL I
PLA FAMILIAR D'INSERCIÓ
Article 2. Pla familiar d'inserció
1. El pla familiar d'inserció definit en l'article 6 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, serà elaborat per l'entitat local d'acord amb el procediment establit en el present decret, i comprendrà l'aplicació directa o coordinada de totes o d'algunes de les actuacions bàsiques.
El pla familiar d'inserció haurà de contindre, com a mínim, els aspectes següents:
1.1. Dades bàsiques de la unitat familiar:
a) Dades d'identificació.
b) Diagnòstic de la situació personal de cada destinatari i de la familiar.
c) Situació de l'accés dels destinataris als servicis bàsics, en el moment en què s'elabora el pla.
d) Intervenció prèvia realitzada per l'equip social per a previndre l'exclusió o aconse-guir la inclusió social dels destinataris, si és el cas.
e) En el supòsit de renovacions de la renda garantida de ciutadania, avaluació de les actuacions realitzades.
1.2. Dades econòmiques de la unitat familiar:
a) Actuacions realitzades perquè els destinataris tinguen accés a les pensions i/o prestacions a què tinguen dret.
b) Mitjans econòmics dels destinataris.
1.3. Proposta d'intervenció. Esta proposta haurà de fer-se de forma individualitzada per a cada membre de la unitat familiar susceptible d'això, i inclourà:
a) Objectius que pretenen aconseguir-se, metodologia que se seguirà i avaluació prevista.
b) Periodicitat de la relació dels destinataris amb l'equip d'intervenció de servicis socials.
c) Concreció de les actuacions bàsiques o servicis d'intervenció, dels programes d'inserció, i de les accions a realitzar, si és el cas, amb la previsió temporal de duració.
1.4. Proposta de renda garantida de ciutadania. Esta proposta estarà referida, com a mínim, als aspectes econòmics de la prestació, a la seua duració i a les seues condicions, i, si és el cas, als motius de denegació. També descriurà, quan escaiga, l'estat actual de la renda garantida de ciutadania.
1.5. Instar, si escau, la realització d'un pla d'inserció laboral, que serà elaborat per la comissió mixta de renda garantida de ciutadania. En eixe cas s'inclourà una valoració de la situació laboral, així com un diagnòstic individualitzat de les possibilitats d'inserció laboral, segons les capacitats dels destinataris.
Si es preveu la impossibilitat de realitzar un pla d'inserció laboral, es motivaran les causes que impedixen realitzar-lo.
1.6. Observacions que fa l'equip social, si és el cas.
2. La proposta d'intervenció i la proposta de renda garantida de ciutadania, contingudes en el pla familiar d'inserció, hauran d'estar subscrites en la forma determinada en l'article 19.3 d'este decret.
Article 3. Excepcions a l'establiment del pla familiar d'inserció
En els supòsits especials de difícil reinserció establits en l'article 19 de Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, podrà no establir-se el pla familiar d'inserció.
En el cas que no s'establisca este pla, caldrà elaborar un informe social on es faran constar les dades bàsiques del destinatari que estiga en la dita situació, així com les circumstàncies que dificulten greument la possibilitat d'inserció. Este informe es renovarà periòdicament, almenys amb cada proposta de modificació, renovació o suspensió, o quan hi haja un canvi en les condicions que van donar lloc al dit pla.
Article 4. Pla d'inserció laboral
El pla d'inserció laboral, elaborat per les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania previstes en el capítol III del present títol I, podrà contindre tot tipus de mesura l'objecte del qual siga la inserció laboral d'aquells destinataris que complisquen els requisits per a això.
Quan el pla d'inserció laboral preveja actuacions que es desenvolupen per mitjà d'accions promocionades o executades pel Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF), els destinataris que hagen de realitzar-les hauran d'incloure's dins dels criteris de prioritat existents per a ser admesos en estes.
Una vegada determinat per les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania, el pla d'inserció laboral serà de compliment obligatori per als beneficiaris a qui afecte, i s'incorporarà al pla familiar d'inserció com una de les actuacions bàsiques proposades.
CAPÍTOL II
DE LES ACTUACIONS BÀSIQUES, PROGRAMES
D'INSERCIÓ I ACCIONS D'INSERCIÓ
Article 5. Actuacions bàsiques, programes d'inserció i accions d'inserció
1. Les actuacions bàsiques, també denominades servicis d'intervenció, i els programes d'inserció, són els definits en l'article 7 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana.
Les actuacions bàsiques o servicis d'intervenció podran incloure programes d'inserció, i estos accions d'inserció, que aniran dirigides tant a evitar els processos d'exclusió com a afavorir la inclusió social, laboral, professional, ocupacional i educativa dels destinataris.
Els plans familiars d'inserció i els plans d'inserció laboral podran establir que es realitzen accions o mesures d'inserció corresponents a més d'un servici d'intervenció.
Les actuacions bàsiques i els programes d'inserció d'índole social seran concretats per l'àmbit social, i els d'índole laboral per les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania.
2. Es consideren actuacions bàsiques o servicis d'intervenció, de suport a la inserció social i/o laboral, els següents:
2.1 Informació, orientació i assessorament. Esta actuació té com a objecte informar, orientar i assessorar els destinataris sobre els seus drets, de com exercir-los i dels recursos socials adequats per a resoldre les seues necessitats i aconseguir els objectius de previndre i resoldre els processos d'exclusió social i impedir la seua cronificació.
Esta actuació bàsica inclourà els següents programes d'inserció:
a) Informació i orientació sobre els seus drets i sobre l'accés a recursos destinats a la protecció i participació social. Podrà incloure accions d'inserció generals de tipus divulgatiu, dirigides als destinataris de la renda garantida de ciutadania.
b) Assessorament, acompanyament i seguiment social.
c) Suport al desenvolupament personal, per mitjà de la realització d'accions d'inserció, com ara:
- Desenvolupament d'habilitats socials i personals.
- Desenvolupament d'actituds i hàbits necessaris per a l'adquisició de nous coneixements, educatius i formatius.
- Promoció de l'estabilitat personal, l'equilibri en la convivència i la inserció social.
- Adquisició d'hàbits prelaborals.
d) Qualsevol altre que estiga previst dins dels objectius de l'actuació bàsica o servici d'intervenció.
2.2. Suport a la integració social. Esta actuació té com a objecte promoure, d'una banda, la convivència familiar i, d'un altre, la convivència social, per mitjà de l'impuls i foment de la participació en actuacions d'iniciativa social, associacionisme i voluntariat social, amb els objectius de previndre o resoldre la desestructuració familiar, i d'aconseguir o millorar la integració en la comunitat, respectivament.
Esta actuació bàsica inclourà els següents programes d'inserció:
a) Promoció de la convivència familiar. Entre les accions d'inserció a fer s'inclouran:
- Rehabilitació personal i familiar.
- Superació de desajustos convivencials, derivats de limitacions personals, problemàtiques familiars, o propiciades pel seu entorn.
- Intervenció familiar de caràcter educatiu, social o psicològic, a través dels servicis que corresponguen, quan el seu objectiu siga previndre o resoldre els problemes derivats de la desestructuració familiar.
b) Promoció de la convivència social. Entre les accions d'inserció a fer s'inclouran:
- Integració en la comunitat, i millora de les relacions dels destinataris amb el seu entorn personal i social.
- Participació en projectes d'integració i de desenvolupament comunitari.
- Participació en programes de col·laboració cívica i voluntariat.
- Participació en programes socials.
c) Qualsevol altre que estiga previst dins dels objectius de l'actuació bàsica o servici d'intervenció.
2.3. Formació d'adults.
Esta actuació bàsica inclourà qualsevol programa d'inserció que regule la dita formació.
2.4. Suport a la inserció laboral realitzada, preferentment, a través del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF) i del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales.
Este suport es farà a través dels programes d'inserció laboral, orientació laboral, formació per a l'ocupació i foment d'ocupació. La participació en estos programes serà concretada per la comissió mixta de renda garantida de ciutadania.
2.5. Participació en programes de rehabilitació o teràpia. Esta actuació té com a objecte realitzar una intervenció especialitzada en persones o grups d'alt risc, o amb alteracions que requerisquen este tipus d'intervenció, amb l'objectiu de previndre el seu deteriorament, evitar el seu empitjorament o resoldre la seua situació i possibilitar la seua normalització social.
Esta actuació bàsica inclourà els següents programes d'inserció:
a) Intervenció domiciliària especialitzada.
b) Desinstitucionalització i integració social de menors, malalts mentals, exreclusos i víctimes de violència.
c) Qualsevol altre que estiga inclòs dins dels objectius de l'actuació bàsica o servici d'intervenció.
2.6. Accés als servicis bàsics, com ara servicis socials, sanitat, educació, justícia i vivenda. Esta actuació té com a objecte afavorir l'accés normalitzat als servicis bàsics de la comunitat, amb l'objectiu d'aconseguir una adequada inserció social.
Esta actuació bàsica inclourà els següents programes d'inserció:
a) Accés als recursos socials adequats, quan hi haja carències en els mitjans de subsistència.
b) Accés normalitzat al sistema de salut.
c) Accés normalitzat als servicis educatius.
d) Accés normalitzat al sistema judicial, quan així siga necessari.
e) Accés normalitzat a la vivenda habitual.
f) Qualsevol altre que estiga previst dins dels objectius de l'actuació bàsica o servici d'intervenció.
2.7. Altres actuacions que, no estant previstes en este article, estiguen definides com a tals en el pla nacional o el pla autonòmic per a la inclusió, i l'objectiu del qual siga la inserció social o laboral.
2.8. Qualsevol altra actuació l'objectiu i finalitat del qual puga incloure's dins de les definides en la Llei de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana.
Article 6. Criteris per a la selecció de les accions d'inserció
Se seleccionaran les accions d'inserció que es consideren adequades a fi de la inserció social dels destinataris.
Podran seleccionar-se accions d'inserció distintes per a cada un dels destinataris, o les mateixes per a tota la unitat familiar. No obstant això, es procurarà que siguen individualitzades i adaptades a la situació personal de cada destinatari.
Les accions bàsiques hauran de procurar la inserció social a mitjà o llarg termini, llevat que la situació de la unitat familiar no permeta una altra actuació. En tot cas, si les que es plantegen no tingueren este objectiu, l'informe social haurà de motivar-les adequadament i incloure una planificació, que permeta la millora de la situació de la unitat familiar i la realització d'accions d'inserció més adequades a fi de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana.
CAPÍTOL III
DE LES COMISSIONS MIXTES DE RENDA GARANTIDA
DE CIUTADANIA
Article 7. Les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania
Es creen les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania, com a òrgans col·legiats de caràcter tècnic, formades per representants dels servicis socials i d'ocupació corresponents, que tenen com a objecte l'elaboració del pla d'inserció laboral individualitzat, que inclourà un itinerari d'inserció laboral destinat a aquells membres de la unitat familiar que siguen susceptibles de realitzar-lo.
Article 8. Funcions de les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania
Les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania tindran les funcions següents:
1. Elaborar el pla d'inserció laboral, d'acord amb el que disposa el present decret.
2. Proposar la modificació o suspensió dels plans d'inserció laboral que s'estiguen realitzant, quan hi haja causes motivades per a això.
Article 9. Composició i funcionament de les comissions mixtes de renda garantida de ciutadania
1. Es constituirà una comissió mixta de renda garantida de ciutadania en cada província de la Comunitat Valenciana, que estarà integrada per:
a) Dos representants nomenats per la corresponent direcció territorial competent del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF).
b) Dos representants nomenats per la direcció territorial competent en matèria de renda garantida de ciutadania.
c) Un representant nomenat per l'entitat local on residisca el sol·licitant de la renda garantida de ciutadania.
Podran nomenar-se titulars i suplents de cada un dels membres de la comissió.
2. A les comissions mixtes podran assistir, amb veu però sense vot, els tècnics que es consideren necessaris per raó de la matèria a tractar.
3. Actuaran com a president i secretari els representants de la direcció territorial competent en matèria de renda garantida de ciutadania.
El règim jurídic de les comissions mixtes es regirà d'acord amb el que disposa, per al funcionament d'òrgans col·legiats, el títol II, capítol II, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. En cas d'empat, dirimirà el vot de qualitat del president.
Les comissions mixtes es reuniran a iniciativa del seu president, o de la mitat dels seus membres.
CAPÍTOL IV
DE LA COMISSIÓ DE SEGUIMENT DE LA RENDA
GARANTIDA DE CIUTADANIA
Article 10. La Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania
Es crea la Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania, que estarà formada per representants de la Generalitat, de les entitats locals i dels agents econòmics i socials més representatius de la Comunitat Valenciana.
Article 11. Funcions
1. La Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania tindrà les funcions següents:
a) Elaboració d'un informe anual no vinculant sobre la renda garantida de ciutadania.
b) Proposar mesures que milloren la renda garantida de ciutadania.
2. Per al compliment de les seues funcions, la Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania podrà sol·licitar informes a entitats o agents externs que tinguen un coneixement especialitzat de la matèria, quan els temes reunisquen especial complexitat o així es considere necessari. Així mateix, podrà sol·licitar informe les conselleries allí representades, quant a la matèria de què es tracte.
3. L'informe anual es remetrà, després de la seua elaboració, als titulars de les conselleries que tinguen les competències en renda garantida de ciutadania i en mesures de foment de l'ocupació.
Article 12. Composició i funcionament
1. Hi haurà una única Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania, d'àmbit autonòmic, que estarà integrada per:
a) Quatre representants de la Generalitat, amb rang de director general, nomenats pels titulars de les conselleries que tinguen la competència en matèria de renda garantida de ciutadania i d'ocupació, a parts iguals.
b) Un representant proposat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
c) Un representant proposat pel conjunt de les organitzacions empresarials que gaudisquen de capacitat representativa, d'acord amb el que disposa la disposició addicional sisena del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març. Les organitzacions empresarials hauran de tindre implantació autonòmica.
d) Dos representants proposats pel conjunt de les organitzacions sindicals que hagen obtingut la condició de més representatives en la Comunitat Valenciana, en proporció a la seua representativitat, d'acord en el que disposen els articles 6.2 i 7.1 de la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de Llibertat Sindical.
e) Dos representants dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, elegits entre els que tinguen un nombre més gran de beneficiaris de renda garantida.
f) Dos representants de les entitats sense fi de lucre, elegits a proposta del conseller de Benestar Social entre les que incloguen, com un dels seus objectius bàsics, l'atenció a les persones en situació d'exclusió social. L'entitat haurà de tindre implantació autonòmica.
g) Un funcionari de la conselleria que tinga la competència en matèria de renda garantida de ciutadania, amb veu però sense vot, que actuarà com a secretari.
2. Actuarà com a president un dels representants de la conselleria que tinga la competència en matèria de renda garantida de ciutadania.
3. El règim jurídic de la Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania es regirà d'acord amb el que es disposa, per al funcionament d'òrgans col·legiats, el títol II, capítol II, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. En cas d'empat, dirimirà el vot de qualitat el president.
La Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania es reunirà a iniciativa del seu president, o d'una tercera part dels seus membres.
Article 13. Nomenament dels membres
Els representants de la Generalitat en la Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania seran nomenats pels titulars de les conselleries respectives.
La resta de membres seran nomenats i cessats mitjançant una resolució del conseller amb competències en matèria de renda garantida de ciutadania, a proposta de les entitats respectives.
Podran nomenar-se titulars i suplents de cada un dels membres de la comissió.
TÍTOL II
PROCEDIMENT
CAPÍTOL I
DISPOSICIONS GENERALS DEL PROCEDIMENT
Article 14. Entitats col·laboradores
1. L'ajuntament de la localitat on residisca el sol·licitant podrà tindre la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania.
Les ordres de convocatòria de la renda garantida de ciutadania establiran els requisits i condicions que hauran de reunir les entitats locals per a ser considerades com a entitats col·laboradores.
2. Les entitats col·laboradores realitzaran, amb caràcter general, les funcions previstes en la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, i en el present decret, i, en particular, les següents:
a) Rebre i tramitar la sol·licitud.
b) Verificar el compliment dels requisits i obligacions per part dels destinataris.
c) Elaborar el pla familiar d'inserció i demanar el compromís d'acceptació per part dels destinataris.
d) Efectuar la proposta de concessió de la renda garantida de ciutadania.
e) Notificar la resolució de la renda garantida de ciutadania.
f) Traslladar a l'interessat el pla d'inserció laboral.
g) Efectuar les propostes de modificació, suspensió o extinció de la renda garantida de ciutadania, que siguen procedents.
h) Efectuar el pagament mensual al titular de la renda garantida de ciutadania.
i) Participar en les reunions de seguiment de la renda garantida de ciutadania.
3. Les entitats locals que no tinguen la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania hauran de realitzar les funcions següents:
a) Elaborar el pla familiar d'inserció i demanar el compromís d'acceptació per part dels destinataris.
b) Supervisar el pla familiar d'inserció i realitzar el seguiment i l'avaluació dels objectius previstos.
Article 15. Òrgans competents per a tramitar
Les entitats locals i la Generalitat realitzaran els tràmits que siguen de la seua competència, segons el que disposa la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, i el present decret.
Conforme disposa l'article 8 de l'esmentada llei, per a cada municipi, la prestació podrà tramitar-se per si, a través d'una mancomunitat a què pertanga o per la diputació provincial. No obstant això, podran agrupar-se municipis perquè un d'estos tramite les prestacions de tots, sent este el responsable de la justificació i el seguiment davant de la conselleria competent.
CAPÍTOL II
PROCEDIMENT DE CONCESSIÓ
Article 16. Sol·licitud
1. La sol·licitud serà presentada per l'interessat en l'ajuntament del municipi on estiga empadronat, sense perjudici del que disposa l'article anterior i l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. Quan l'interessat presente la seua sol·licitud en la conselleria competent, les direccions territorials d'esta la remetran a l'ajuntament del municipi on estiga empadronat el sol·licitant, perquè realitze la seua tramitació conforme disposa l'article 18.1 del present decret.
3. No obstant això, si l'ajuntament del municipi on estiga empadronat el sol·licitant no té la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 8 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, i l'article 18.2 del present decret.
Article 17. Documentació
A la sol·licitud s'acompanyarà la documentació que s'establisca en l'ordre de convocatòria de concessió de la prestació de renda garantida de ciutadania.
Quan pertoque, s'acompanyarà a la sol·licitud la documentació següent:
a) En cas de titulars menors de 25 anys i majors de 18 anys que hagen estat subjectes en la Comunitat Valenciana, en els dos anys anteriors a la sol·licitud, al sistema de protecció, i al sistema judicial de reforma, es necessitarà còpia de la resolució administrativa de guarda, tutela, ocupació de plaça en centre residencial, o resolució judicial amb mesura de medi obert o d'internament.
b) En víctimes de violència en l'àmbit familiar o de gènere caldrà, almenys, el tràmit inicial de denúncia davant de l'administració judicial.
c) En supòsits especials de difícil reinserció, previstos en l'article 19 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, caldrà un informe social o sanitari emés per òrgan competent, o bé dictamen, certificat o resolució, emesos pel centre oficial de valoració de discapacitats. Els esmentats informes hauran d'estar realitzats per personal que els elabore per raó del seu càrrec en el sector públic.
Article 18. Ordenació i instrucció
1. En els supòsits en què l'entitat local tinga la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, l'entitat local, després de rebre la sol·licitud, verificarà el compliment dels requisits per a accés a les prestacions, així com si la documentació aportada està completa i és correcta.
Quan la sol·licitud no reunira els requisits mínims per a la seua tramitació o no acompanyara tota la documentació exigida, es requerirà l'interessat perquè en el termini de 10 dies hàbils esmene les deficiències o aporte els documents requerits, amb indicació que si no ho fa es tindrà per desistit de la seua petició, amb resolució prèvia que haurà de ser dictada conforme disposa l'article 71 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Completa la documentació, es procedirà a elaborar, si és el cas, el pla familiar d'inserció, com establix l'article 2 d'este decret.
2. En els casos en què l'entitat local on residix el sol·licitant no tinga la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, correspondrà a la direcció territorial competent verificar el compliment dels requisits per a accés a les prestacions i també si la documentació aportada està completa i és correcta i efectuarà, si és el cas, els requeriments previstos en l'article 71 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Després de la realització d'estes actuacions, la direcció territorial competent sol·licitarà a l'entitat local l'elaboració i remissió del pla familiar d'inserció i el compromís d'acceptació per part dels destinataris.
Article 19. Remissió de l'expedient per l'entitat local
1. Realitzada la tramitació assenyalada en l'apartat 1 de l'article anterior, l'entitat local que tinga la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania remetrà l'expedient complet, en què estarà inclòs el pla familiar d'inserció, a la direcció territorial competent, per a la seua resolució.
2. Quan l'entitat local on residix el sol·licitant no tinga la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, aquella remetrà exclusivament el pla familiar d'inserció i el compromís d'acceptació per part dels destinataris.
3. En els casos assenyalats en els anteriors apartats 1 i 2, la proposta d'intervenció i la proposta de renda garantida de ciutadania, contingudes en el pla familiar d'inserció previst en l'article 2 d'este decret, hauran d'estar firmades pel tècnic municipal corresponent i portar el vistiplau de l'alcalde, del president de la mancomunitat, o de l'alcalde de l'entitat que represente l'agrupació de municipis o, si és el cas, de les persones en qui deleguen.
Article 20. Tramitació i proposta de resolució per la direcció territorial competent
La direcció territorial competent, després de rebre de l'entitat local l'expedient o la documentació segons el que disposa l'article anterior, procedirà, a través del servici o unitat administrativa corresponent, a la seua revisió i, si és el cas, a requerir a l'entitat local l'aportació de la documentació complementari o l'aclariment que pertoque.
Després de finalitzar la instrucció de l'expedient, s'elevarà proposta de resolució al titular de la direcció territorial competent, perquè resolga com siga procedent.
Article 21. Resolució de la prestació per la Generalitat
1. El titular de la direcció territorial competent resoldrà, per delegació del conseller competent en la dita matèria, sobre la sol·licitud de renda garantida de ciutadania.
2. La dita direcció territorial comunicarà la resolució a l'entitat local que tinga la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, per a la seua notificació en forma a l'interessat i realització de les actuacions previstes.
No obstant això, si l'entitat local on residix el sol·licitant no té la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, la direcció territorial notificarà la resolució directament a l'interessat i remetrà una còpia a l'entitat local per al seu coneixement i actuacions procedents.
3. Conforme disposa l'article 25 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, el termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà de tres mesos des de la presentació de la sol·licitud en qualsevol registre públic. Transcorregut el dit termini sense que s'haguera notificat resolució expressa, els interessats podran entendre desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu. Tot això sense perjudici que subsistisca l'obligació legal de l'administració de resoldre com siga procedent.
4. La notificació a l'interessat s'efectuarà segons el que indica l'article 59 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
En el supòsit de notificació infructuosa, l'entitat local comunicarà este fet a la direcció territorial, especificant-ne els motius, amb la finalitat que puga suspendre's, si és el cas, l'eficàcia de la resolució i dictar-se nova resolució a este efecte.
Article 22. Resolució de la prestació per l'entitat local
Conforme disposa l'article 25 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, la resolució podrà ser encomanada als alcaldes, presidents de mancomunitat, o presidents de diputació, si les entitats corresponents firmen un conveni a este efecte amb la conselleria competent en matèria de renda garantida de ciutadania. El dit conveni podrà ser de periodicitat anual o plurianual.
Article 23. Denegació de la sol·licitud
Serà motiu de denegació l'incompliment de qualsevol dels requisits o la concurrència d'alguna de les incompatibilitats per a obtindre la prestació, previstos en la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, i en este decret.
Article 24. Pagament
1. L'abonament de la renda garantida de ciutadania es farà directament al seu titular per l'entitat local des del primer dia del mes següent al de la data d'efectes de l'aprovació de la sol·licitud per l'òrgan competent per a la seua concessió. Els pagaments posteriors s'efectuaran per mensualitats vençudes des de la data de la seua meritació.
2. Si l'ajuntament on residix el sol·licitant no té la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, serà pagada per la conselleria competent, però serà preceptiu que l'ajuntament supervise el pla familiar d'inserció.
Article 25. Elaboració del pla d'inserció laboral
1. Una vegada resolta la sol·licitud de renda garantida de ciutadania, la direcció territorial competent en la dita matèria, a través del servici o unitat administrativa corresponent, sol·licitarà a la comissió mixta de renda garantida de ciutadania l'elaboració del pla d'inserció laboral.
2. El pla d'inserció laboral elaborat per la corresponent comissió mixta de renda garantida de ciutadania s'integrarà en el pla familiar d'inserció.
El citat pla d'inserció laboral serà remés, per la direcció territorial amb competència en matèria de renda garantida de ciutadania, a l'entitat local que tinga la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, per al seu trasllat a l'interessat i realització de les actuacions previstes.
No obstant això, si l'entitat local on residix el sol·licitant no té la consideració d'entitat col·laboradora de la Generalitat per a l'entrega i distribució als beneficiaris de fons públics en concepte de renda garantida de ciutadania, la direcció territorial amb competències en matèria de renda garantida de ciutadania traslladarà directament a l'interessat este pla d'inserció laboral i en remetrà una còpia a l'entitat local per al seu coneixement i actuacions procedents.
Article 26. Recursos
1. Les resolucions dictades per delegació pel titular de la direcció territorial competent esgoten la via administrativa, i, en la seua contra, els interessats podran interposar-hi directament recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que preveu la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de l'esmentada jurisdicció, en el termini de dos mesos comptadora des de l'endemà de la notificació, o des que haja vençut el termini màxim per a resoldre sense haver rebut la notificació, sense perjudici de la possibilitat d'interposar potestativament recurs de reposició davant del titular de la conselleria competent, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació de la resolució. Tot això sense perjudici que els interessats puguen interposar qualsevol altre recurs que estimen procedent.
2. Les resolucions dictades per alcaldes, presidents de mancomunitat o presidents de diputació, en virtut del conveni previst en l'article 25 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, no esgoten la via administrativa i en la seua contra podrà interposar-se recurs d'alçada davant del conseller competent.
CAPÍTOL III
PROCEDIMENTS DE MODIFICACIÓ,
SUSPENSIÓ I EXTINCIÓ
Article 27. Modificació, suspensió i extinció
El procediment de modificació, suspensió o extinció de la renda garantida de ciutadania podrà iniciar-se a instància de l'interessat o d'ofici per la direcció territorial competent, per mitjà de proposta, si és el cas, de l'entitat local o del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF).
En els procediments iniciats d'ofici es garantirà l'audiència de l'interessat. Així mateix, en tots els procediments es demanaran els documents i informes que siguen pertinents. Els tràmits d'estos procediments, la proposta de resolució i la corresponent resolució administrativa de modificació, suspensió o revocació seran elaborats pels mateixos òrgans i de la mateixa manera prevista en el capítol II del present títol II.
TÍTOL III
RÈGIM SANCIONADOR
Article 28. Infraccions i sancions
Les infraccions i sancions en matèria de renda garantida de ciutadania són les tipificades en el capítol VI de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana.
Article 29. Consideracions generals
Les infraccions no podran ser objecte de sanció sense la instrucció prèvia de l'oportú expedient, d'acord amb els procediments regulats en el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, aprovat pel Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost.
Article 30. Òrgans competents en el procediment sancionador
Serà competent per a incoar i resoldre els expedients per presumptes infraccions tipificades en l'article 28 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, el titular de la direcció territorial competent en matèria de renda garantida de ciutadania.
Article 31. Inici del procediment
1. El procediment s'iniciarà mitjançant un acord de l'òrgan competent per a incoar i resoldre l'expedient, d'ofici, amb denúncia prèvia o a proposta de l'entitat local o del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF).
2. Amb anterioritat a la iniciació del procediment, l'òrgan competent per a incoar i resoldre l'expedient podrà realitzar actuacions prèvies a fi de determinar, amb caràcter preliminar, si hi concorren circumstàncies que justifiquen tal iniciació. En especial, estes actuacions s'orientaran a determinar, amb la major precisió possible, els fets susceptibles de motivar la incoació del procediment, la identificació de la persona o persones que pogueren resultar responsables i les circumstàncies rellevants que concórreguen.
3. Quan s'inicie a proposta de l'entitat local o del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF), haurà de remetre a l'òrgan competent per a incoar i resoldre l'expedient un informe dels fets que donen lloc a la possible sanció, juntament amb els documents que es consideren convenients.
4. L'acord d'inici tindrà el contingut mínim següent:
a) Identificació de la persona o persones presumptament responsables.
b) Els fets succintament exposats que motiven la incoació del procediment, la seua possible qualificació i les sancions que pogueren correspondre, sense perjudici del que resulte de la instrucció.
c) Instructor i, si és el cas, secretari del procediment, amb expressa indicació del seu règim de recusació.
d) Òrgan competent per a la resolució de l'expedient i norma que li atribuïsca tal competència, indicant la possibilitat que el presumpte responsable puga reconéixer voluntàriament la seua responsabilitat, amb els efectes previstos en l'article 8 del Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, aprovat pel Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost.
e) Mesures de caràcter provisional que haja acordat l'òrgan competent per a iniciar el procediment sancionador, sense perjudici de què es puguen adoptar durant este de conformitat amb l'article 15 del Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, aprovat pel Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost.
f) Indicació del dret a formular al·legacions i a l'audiència en el procediment i dels terminis per al seu exercici.
5. L'acord d'iniciació es comunicarà a l'instructor, amb trasllat de totes les actuacions que hi haja respecte d'això, i es notificarà al denunciant, si és el cas, i als interessats, entenent en tot cas per tal al presumpte infractor. En la notificació s'advertirà els interessats que, si no efectuen al·legacions sobre el contingut de la iniciació del procediment en el termini previst en l'article 16 del Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost, la iniciació podrà ser considerada proposta de resolució quan continga un pronunciament precís sobre la responsabilitat imputada, amb els efectes previstos en els articles 18 i 19 del Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, aprovat pel Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost.
Article 32. Mesures de caràcter provisional
De conformitat amb el que preveuen els articles 72 i 136 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, l'òrgan competent per a resoldre podrà adoptar en qualsevol moment, mitjançant un acord motivat, les mesures de caràcter provisional que resulten necessàries per a assegurar l'eficàcia de la resolució que poguera recaure, el bon fi del procediment, evitar el manteniment dels efectes de la infracció i les exigències dels interessos generals. Quan així siga exigit per raons d'urgència inajornable, l'òrgan competent per a iniciar el procediment o l'òrgan instructor podrà adoptar les mesures provisionals que resulten necessàries.
Les mesures de caràcter provisional podran consistir en la suspensió temporal de la renda garantida de ciutadania o de les actuacions bàsiques que s'estiguen realitzant. No obstant això, si en finalitzar el procediment no pertoca sanció, o la sanció no preveu efectes sobre la renda garantida de ciutadania, caldrà fer el pagament, amb efectes retroactius, dels mesos suspesos.
Les mesures provisionals hauran d'ajustar-se a la intensitat, proporcionalitat i necessitats dels objectius que es pretenga garantir en cada supòsit concret.
Article 33. Instrucció del procediment
1. La instrucció del procediment correspondrà al servici o unitat administrativa de l'òrgan competent per a incoar i resoldre l'expedient que determine el titular este.
2. Instruït el procediment, l'instructor formularà proposta de resolució a l'òrgan competent per a resoldre, en la qual es fixaran de forma motivada els fets que es consideren provats i la seua qualificació jurídica, es determinarà la infracció que aquells constituïsquen, la persona o persones que resulten responsables, la sanció a imposar i el pronunciament sobre les mesures provisionals que s'hagueren adoptat si és el cas.
Quan de la instrucció practicada es derive la inexistència d'infracció o responsabilitat, l'instructor proposarà el desistiment del procediment.
3. La proposta de resolució es notificarà als interessats, indicant-los la posada de manifest del procediment, concedint-los un termini de deu dies per al tràmit d'audiència, al terme del qual l'expedient quedarà vist per a resolució.
Article 34. Resolució del procediment
1. La resolució s'adoptarà per l'òrgan competent per a resoldre el procediment, en el termini de cinc dies hàbils des de la recepció de la proposta de resolució i de tots els documents, al·legacions i informacions que hi haurà en l'expedient sancionador.
La resolució serà motivada i decidirà totes les qüestions plantejades pels interessats i aquelles altres derivades del procediment.
La resolució podrà establir, si és el cas, l'obligació de reintegrar les quanties indegudament cobrades i, si la sanció consistix en advertència verbal o escrita, que esta puga realitzar-se per l'entitat local.
2. Contra les resolucions dictades per l'òrgan competent per a resoldre els expedients sancionadors, imposant la sanció o declarant la no-existència d'infracció o responsabilitat, podrà interposar-s'hi el corresponent recurs d'alçada davant del seu superior jeràrquic, en el termini d'un mes, d'acord amb el que disposa el capítol II del títol VII de la Llei de Règim Jurídic de l'Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Habilitació a la conselleria competent
Respectant el que disposa la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, i este decret, s'autoritza la conselleria competent en la matèria perquè, mitjançant l'ordre reguladora, efectue les convocatòries de la renda garantida de ciutadania, amb determinació del procediment específic, els models de sol·licitud i altres documents a utilitzar, i establisca, si és el cas, la documentació que siga procedent per a acreditar els requisits necessaris.
Segona. Informe social
L'informe social que s'inclou en este decret podrà ser el mateix que s'elabora a través del Sistema Informàtic d'Informació dels Usuaris de Servicis Socials (SIUSS). No obstant això, per a ser vàlid, haurà d'arreplegar els distints criteris i requisits que s'establixen en este decret per al dit informe social.
Tercera. Ingressos no computables
De conformitat amb el que disposa l'article 20.3 de la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania de la Comunitat Valenciana, per al còmput dels ingressos no es computaran com a tals les prestacions, periòdiques o no, concedides per qualsevol entitat, l'objecte de les quals siga ajudar a sufragar despeses imprescindibles, com ara ajudes d'emergència, beques de menjador, escolars i les pensions alimentàries en cas de separació o divorci si són percebudes efectivament per la persona sol·licitant i este fet s'acredita en l'informe social.
Tampoc s'inclouran els ingressos que s'obtinguen per la participació en els programes formatius dels tallers de formació i inserció, ocupació pública d'interés social, escoles taller, casa d'ofici, tallers d'ocupació i altres d'índole semblant.
DISPOSICIÓ FINAL
Única
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 4 de juliol de 2008
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Benestar Social,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER

linea
Mapa web