Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 150/2014, de 19 de setembre, del Consell, pel qual es regula la concessió de distincions en matèria de protecció civil de la Generalitat. [2014/8550]

(DOGV núm. 7365 de 22.09.2014) Ref. Base de dades 008377/2014

DECRET 150/2014, de 19 de setembre, del Consell, pel qual es regula la concessió de distincions en matèria de protecció civil de la Generalitat. [2014/8550]
PREÀMBUL

La Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, establix com a objectiu, en el preàmbul, regular, amb caràcter general en tot el territori de la Comunitat Valenciana, la protecció civil i la gestió de les emergències. Esta llei definix l’esperit que ha de regir qualsevol actuació en matèria de protecció civil i gestió d’emergències, que són els principis de cooperació, coordinació, solidaritat territorial, assistència recíproca i mutu auxili.

L’article 1.2 definix, com a actuació en matèria de protecció civil i gestió d’emergències, aquelles accions destinades a la protecció de les persones, els béns i el medi ambient, tant en situacions de greu risc, catàstrofe i calamitat pública, com en accidents greus i altres d’anàlogues.
La llei, en el títol IV, definix els servicis d’intervenció davant d’emergències, que es classifiquen en essencials i complementaris. Així mateix, en l’article 4 es preveu, com un dret dels ciutadans, de les entitats i de les institucions, col·laborar en les tasques de protecció civil.
El títol IX de la llei regula les distincions en matèria de protecció civil. En l’article 72 s’establix que la Generalitat podrà concedir distincions a fi de reconéixer públicament les actuacions destacables dels membres dels servicis d’intervenció davant d’emergències definits en el títol IV de la llei, així com per a reconéixer la implicació ciutadana i la col·laboració amb els servicis mencionats en les labors de protecció civil.
Podran ser objecte de distinció els servicis d’intervenció davant d’emergències, essencials i complementaris, i els seus membres, així com persones i organitzacions que s’hagen destacat per les labors preventives que contribuïxen a minimitzar i pal·liar les conseqüències de les situacions d’emergència. Així mateix, en este mateix article també es preveu que estes distincions podran ser a títol individual o col·lectiu.

És per això que es pretén reconéixer no sols les actuacions operatives de servicis professionals i voluntaris, sinó que també es concedix especial valor a les labors preventives que contribuïxen, així mateix, a minimitzar i reduir els efectes que poden produir les situacions d’emergència.
Les distincions regulades en este decret són honorífiques i no comporten assignació econòmica.
Amb anterioritat a la indicada Llei 13/2010 i a fi de regular esta matèria, es va aprovar el Decret 60/2009, de 30 d’abril, del Consell, pel qual es regulava la concessió de distincions en matèria de protecció civil de la Generalitat, i posteriorment l’Orde de 4 de novembre de 2009, de la Conselleria de Governació, per la qual es desplegava este decret.

Així doncs, per a complir el que establix l’article 72.4 de la llei, i amb l’objecte de refondre la normativa existent per a la regulació del merescut reconeixement de tots els membres dels servicis d’intervenció davant d’emergències, essencials i complementaris, de la Comunitat Valenciana, així com la implicació ciutadana i la col·laboració amb estos servicis en la tasca fonamental de protecció de les persones, els seus béns i el medi ambient, en situacions de greu risc, catàstrofes o calamitats públiques, s’ha elaborat este decret, basant-se en l’exercici de les competències que corresponen a la Generalitat segons l’article 49.3.14a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Per tot això, una vegada s’ha informat per part de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Governació i Justícia, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 19 de setembre de 2014,



DECRETE

CAPÍTOL I
De les distincions en matèria de protecció civil

Article 1. Objecte i finalitat
Constituïx l’objecte d’este decret la creació i regulació del procediment de concessió de distincions de la Generalitat en matèria de protecció civil, amb la finalitat de distingir persones físiques o jurídiques, institucions, organitzacions i altres entitats que destaquen per les seues actuacions en la protecció de persones, béns i del medi ambient, tant a nivell preventiu com operatiu.

Article 2. Classes de distincions
La Generalitat establix les classes de distincions següents amb caràcter honorífic per a reconéixer estes actuacions, i tindran caràcter individual o col·lectiu:
1. Medalla al Mèrit de la Protecció Civil.
2. Guardó d’Honor.
3. Felicitació Pública.

Article 3. Medalla al Mèrit de la Protecció Civil
La Medalla al Mèrit de la Protecció Civil tindrà tres categories: Or, Plata i Bronze. La concessió d’una o altra d’estes categories serà discrecional i estarà en funció de la valoració conjunta de les accions a distingir en relació amb la participació en els fins de la protecció civil.

1. Medalla d’Or:
a) A títol individual, per als membres dels servicis d’intervenció, essencials o complementaris, quan hagen realitzat actes heroics, excepcionals, o molt meritoris en què hagen posat la seua vida o la seua integritat física en greu risc.
b) A títol col·lectiu, en el cas que siga un servici d’intervenció davant d’emergències el que s’haja vist en la mateixa situació anterior.

c) A títol individual, quan siguen ciutadans que efectuen actes heroics d’ajuda en situacions d’emergència.
d) En tot cas, es concedirà la Medalla d’Or sempre que els actes que realitzen estes persones en l’acte de salvament d’altres els provoque la seua pròpia defunció, invalidesa permanent o el menyscabament o deteriorament de la seua integritat física.

2. Medalla de Plata:
a) A títol individual, per als membres dels servicis d’intervenció, essencials o complementaris, quan hagen realitzat actes heroics, excepcionals o molt meritoris, actes de col·laboració o solidaritat en què hi haja un rescat de persones o un benefici per a la societat, o de protecció del medi ambient.
b) A títol individual, per a aquells voluntaris de protecció civil i bombers voluntaris, amb una trajectòria de més de 25 anys de servici actiu en una associació, agrupació de voluntaris de protecció civil o servici de bombers, degudament justificat.
c) A títol individual, a aquells ciutadans que efectuen actes de col·laboració i solidaritat en situacions d’emergència.
d) A títol col·lectiu, en el cas que siga un servici de voluntariat de protecció civil o de bombers voluntaris amb una trajectòria de més de 25 anys de servici.

3. Medalla de Bronze:
a) A títol individual, per als membres dels servicis d’intervenció davant d’emergències, ja siguen essencials o complementaris, que realitzen actes de cooperació fora del seu àmbit d’actuació, de suport en emergències en altres municipis, en altres comunitats autònomes o en altres països.
b) A títol individual, per als voluntaris de protecció civil i als bombers voluntaris amb una trajectòria de més de 20 anys de servici actiu en una associació, agrupació de voluntaris de protecció civil o servici de bombers, degudament justificats.
c) A títol col·lectiu, en el cas que siga un servici de voluntariat de protecció civil o de bombers voluntaris amb una trajectòria de més de 20 anys de servici.
Article 4. Guardó d’Honor
1. A les persones o entitats que tinguen una llarga trajectòria continuada en les labors de protecció civil es concedirà el Guardó d’Honor, sempre que meresquen este tipus de reconeixement.
2. Als voluntaris de protecció civil i als bombers voluntaris amb una extensa trajectòria de més de 15 anys de servici actiu en una associació, agrupació de voluntaris de protecció civil o servici de bombers, sempre que estos mèrits siguen degudament justificats.

3. Als servicis d’intervenció davant d’emergències, ja siguen essencials o complementaris, que tinguen una trajectòria impecable i meritòria de més de 20 anys de servici.

Article 5. Felicitació Pública
Es concediran felicitacions públiques com a reconeixement a servicis o actuacions que puguen considerar-se meritoris, i es faran individualment o col·lectivament.

Article 6. Descripció de les distincions
Les medalles i guardons que conformen les distincions en matèria de protecció civil de la Generalitat responen a la descripció següent:

1. Medalla al Mèrit de la Protecció Civil:
a) Material: metall banyat en or, plata o bronze.
b) Forma: tindrà la forma de l’emblema de Protecció Civil de la Generalitat.
c) Disseny: la distinció constarà d’una corona circular de diàmetre exterior de 30 mm i diàmetre interior de 20,1 mm, en la qual estarà inscrit un triangle equilàter. L’espai entre el radi interior de la corona circular i el triangle inscrit en esta serà buit. La corona circular portarà gravada la llegenda «Protecció Civil» a la part superior i «Generalitat Valenciana» a la part inferior. En el triangle es gravarà l’elm i l’escut de Jaume I.

2. Guardó d’Honor:
a) Material: metacrilat i metall daurat.
b) Forma: un marc quadrat de metacrilat en el qual s’enquadrarà, a l’interior, en metall, l’emblema de Protecció Civil de la Generalitat.

c) Disseny: el marc quadrat de metacrilat tindrà una grandària de 85x85x20 mm; a l’interior estarà engranat l’emblema de Protecció Civil de metall daurat, amb un diàmetre total de 60 mm. L’emblema de Protecció Civil, igual que la Medalla, estarà format per una corona circular de diàmetre exterior de 60 mm i diàmetre interior de 40,3 mm, en la qual estarà inscrit un triangle equilàter. L’espai entre el radi interior de la corona circular i el triangle inscrit en esta serà buit. La corona circular portarà gravada, per les dos cares, la llegenda «Protecció Civil» a la part superior i «Generalitat Valenciana» a la part inferior; així mateix, el triangle es gravarà per les dos cares amb l’elm i l’escut de Jaume I.
3. Felicitació Pública:
a) Material: metall daurat.
b) Forma: tindrà la forma de l’emblema de Protecció Civil de la Generalitat.
c) Disseny: la distinció constarà d’una corona circular de diàmetre exterior de 35 mm i diàmetre interior de 24 mm, en la qual estarà inscrit un triangle equilàter. La corona circular portarà gravada la llegenda «Protecció Civil» a la part superior i «Generalitat Valenciana» a la part inferior. En el triangle es gravarà l’elm i l’escut de Jaume I.



CAPÍTOL II
Del procediment per a la concessió de les distincions en matèria de protecció civil

Article 7. Iniciació
1. Els expedients per a la concessió de distincions es podran iniciar bé d’ofici, per part de la direcció general competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències, o bé per mitjà de la proposta del candidat o col·lectiu per part de la corporació local, l’organisme de què depenguen, les administracions a què pertanga, o altres organitzacions que col·laboren en emergències, i dirigiran esta proposada a la indicada direcció general.
2. La proposta es realitzarà per escrit dirigit a la persona titular de la direcció general competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències.
3. En la proposta s’aportarà la documentació següent:
a) Nom de la institució que proposa la distinció i dades de la persona que actua en representació d’esta.
b) Adreça als efectes de notificacions.
c) Dades de la persona o organisme proposat per a la distinció.
d) Sol·licitud de distinció que s’efectua (Medalla d’Or, Plata, Bronze, Guardó o Felicitació Pública).
e) Currículum/memòria d’activitats de la persona, persones o col·lectiu proposat.
f) Descripció detallada del fet o dels fets, on s’especifiquen les raons per les quals se’l considera mereixedor/mereixedors de la distinció a què se’l proposa.
g) Certificat de l’acord adoptat per la institució o entitat proponent.

h) Qualssevol altres documents que tinguen relació amb el fet o fets mereixedors de la distinció.

Article 8. Tramitació
1. La persona titular de la direcció general competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències nomenarà un funcionari instructor.
2. L’instructor, després de la comprovació i avaluació dels mèrits aportats, podrà sol·licitar que es complete l’expedient amb les dades, els aclariments i tots els documents, antecedents i informes que estime necessaris.
3. Una vegada completa la documentació, l’instructor efectuarà l’informe corresponent junt amb la proposta de resolució, en un termini no superior a tres mesos des de la recepció de la sol·licitud. Si és favorable, remetrà l’informe i la proposta de resolució a la persona titular de la direcció general competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències.
4. En el cas que la proposta siga desfavorable, es comunicarà al sol·licitant perquè en prenga coneixement i efectes oportuns, i es procedirà al seu arxivament sense més tràmit.

Article 9. Resolució de la concessió de distincions
1. Serà la persona titular de la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències la que resoldrà sobre la concessió de les Medalles i el Guardó d’Honor.
2. Serà la persona titular de la direcció general competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències la que resoldrà sobre la concessió de les felicitacions públiques.

Article 10. Entrega
Les distincions s’entregaran en acte públic als interessats o als representants dels organismes objecte de reconeixement.
Junt amb la distinció s’entregarà un diploma explicatiu de la motivació per la qual s’atorga esta.
En cas de defunció de la persona objecte de reconeixement i distinció, s’entregarà al cònjuge, parella o familiar d’esta.

Article 11. Publicació
La concessió de les distincions previstes en este decret es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Article 12. Inscripció en el Registre de Distincions
En el Registre de Distincions de la Generalitat en matèria de protecció civil, a càrrec de la direcció general competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències, s’hauran d’inscriure totes les distincions honorífiques atorgades.

Article 13. Ús
Els membres distingits dels servicis d’intervenció davant d’emergències podran portar en l’uniforme la medalla o felicitació concedida.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. No increment del gasto
L’aplicació del que establix este decret no implicarà increment de gasto en el pressupost de la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències, i s’atendrà qualsevol obligació amb la hisenda de la Generalitat a càrrec dels mitjans materials i personals previstos en el pressupost d’esta conselleria.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Es deroga el Decret 60/2009, de 30 d’abril, del Consell, pel qual es regula la concessió de distincions en matèria de protecció civil de la Generalitat, i l’Orde de 4 de novembre de 2009, de la Conselleria de Governació, que el va desplegar.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament normatiu
La persona titular de la conselleria competent en matèria de protecció civil i emergències dictarà les disposicions de desplegament necessari per al compliment i aplicació del que establix este decret.


Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 19 de setembre de 2014

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller de Governació i Justícia,
LUIS SANTAMARÍA RUIZ

linea
Mapa web