Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 116/2013, de 6 de setembre, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP), aprovat pel Decret 6/2008, de 18 de gener, del Consell. [2013/8706]

(DOGV núm. 7106 de 09.09.2013) Ref. Base de dades 008398/2013

DECRET 116/2013, de 6 de setembre, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP), aprovat pel Decret 6/2008, de 18 de gener, del Consell. [2013/8706]
PREÀMBUL

Este decret té per objecte adaptar el Reglament de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) al que disposa el Decret Llei 7/2012, de 19 d’octubre, del Consell, de Mesures de Reestructuració i Racionalització del Sector Públic Empresarial i Fundacional de la Generalitat, que en la seua disposició final segona va modificar l’article 3 de la Llei 5/2006, de 25 de maig, de la Generalitat, de Creació de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva, que incorpora com a funcions de l’Agència les d’avaluació i acreditació de la qualitat dels centres i entitats prestadores de servicis públics, les seues polítiques i programes. Una funció que és assumida per l’AVAP com a conseqüència del procés de reorganització i optimització de les competències assignades a les diferents entitats que componen el sector públic de la Generalitat.

Des de la creació de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP), per la Llei 5/2006, de 25 de maig, de la Generalitat, i l’aprovació del seu reglament, per mitjà del Decret 6/2008, de 18 de gener, del Consell, s’han publicat diverses normes que configuren l’AVAP com a òrgan responsable de l’avaluació de la qualitat de les institucions d’educació superior, així com de la qualitat i eficàcia dels projectes d’investigació científica i tecnològica a la Comunitat Valenciana.

La Llei 4/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de Coordinació del Sistema Universitari Valencià, dedica diversos dels seus articles a establir funcions i activitats d’avaluació i garantia de la qualitat, que ha de desenrotllar l’AVAP, amb una important transcendència en el desenrotllament de la política universitària de la Generalitat, i de les quals deriven autoritzacions d’especial rellevància per a la conformació del Sistema Valencià d’Universitats.
D’un altra banda, la Llei 2/2009, de 14 d’abril, de la Generalitat, de Coordinació del Sistema Valencià d’Investigació Científica i Desenrotllament Tecnològic, dedica diversos dels seus articles a establir funcions i activitats que ha de desenrotllar l’AVAP i que tenen una transcendència important en el desenrotllament de la política científica de la Generalitat, i de les quals deriven procediments d’avaluació d’especial rellevància per a la conformació del Marc d’Investigació i Desenrotllament Tecnològic de la Comunitat Valenciana (MIDESTE).
A més de la nova normativa del sector públic empresarial i fundacional de la Generalitat, la nova estructura organitzativa de la Generalitat establida pel Decret 19/2012, de 7 de desembre, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s’organitza l’Administració de la Generalitat, i el Decret 179/2012, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s’establix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, i en concret la prevista en el Decret 190/2012, de 21 de desembre, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, exigixen abordar alguns canvis organitzatius per a adaptar els òrgans rectors de l’Agència a la nova estructura de la Generalitat.
Finalment, l’experiència adquirida per l’AVAP en els diferents processos d’avaluació desenrotllats en el període transcorregut des de la seua creació, indiquen l’oportunitat i necessitat de realitzar alguns canvis orientats fonamentalment a dotar l’AVAP d’una major agilitat, eficiència i responsabilitat en la gestió dels procediments de la seua competència, que permeten la reducció de costos i que, al mateix temps, asseguren una actuació imparcial i independent dels experts en matèria avaluadora, com exigixen els criteris i directrius per a la garantia de la qualitat en l’espai europeu d’educació superior per a les agències de garantia externa de qualitat.
Per tot això, de conformitat amb allò que disposa l’article 18.f de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, després de ser informat el Consell Valencià d’Universitats i de Formació Superior de la proposta en sessió de 18 de juliol de 2013, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 6 de setembre de 2013,


DECRETE

Article únic. Objecte
Es modifiquen l’apartat 1 de l’article 3, els apartats 3 i 4 de l’article 8, l’apartat 2 de l’article 10 i els articles 11 i 22 del Reglament de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP), aprovat per mitjà del Decret 6/2008, de 18 de gener, del Consell, que queden redactats en els termes que figuren en l’annex del present decret.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
La implementació i posterior desplegament d’este decret no comportarà un increment de gasto en cap dels capítols del pressupost assignat a la conselleria competent en matèria d’universitats, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent per raó de la matèria.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogats l’apartat 1 de l’article 3, els apartats 3 i 4 de l’article 8, l’apartat 2 de l’article 10 i els articles 11 i 22 del Reglament de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP), aprovat per mitjà del Decret 6/2008, de 18 de gener, del Consell.



DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 6 de setembre de 2013

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d’Educació, Cultura i Esport,
MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET


ANNEX

Modificació de l’apartat 1 de l’article 3, els apartats 3 i 4 de l’article 8, l’apartat 2 de l’article 10 i els articles 11 i 22 del Reglament de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP), aprovat per mitjà del Decret 6/2008, de 18 de gener, del Consell


Article 3. Fins i funcions
1. A l’AVAP li correspondran, en l’àmbit del sistema empresarial, tecnològic, científic, universitari i dels servicis públics valencians, les funcions generals següents:
a) L’acreditació i avaluació de les institucions universitàries i del professorat i altres activitats afins.
b) L’avaluació de programes tecnològics, empresarials, d’investigació i de desenrotllament.
c) La prospectiva i anàlisi de les noves demandes tecnològiques, científiques i universitàries d’utilitat per a la Comunitat Valenciana.
d) L’avaluació i acreditació de la qualitat dels centres i entitats prestadores de servicis públics, les seues polítiques i programes.

Article 8. El Comité de Direcció
3. El Comité de Direcció estarà integrat per:
a) La presidència, que serà la persona que ocupe la presidència de l’AVAP.
b) Vicepresidència: la persona que exercisca la secretaria autonòmica competent en matèria d’educació superior.
c) Vocals socials.
La presidència de l’AVAP, a proposta de la seua direcció general, designarà per un període de dos anys els següents vocals socials:
1r. Un representant de les institucions d’educació superior.
2n. Un representant dels consells socials de les universitats públiques valencianes.
3r. Un representant empresarial o professional.
4t. Tres experts de reconegut prestigi en matèria d’educació superior, ciència, innovació o servicis públics.
d) Vocals de la Generalitat:
1r. La persona que exercisca la subsecretaria de la conselleria a què estiga adscrita l’AVAP.
2n. La persona que exercisca la secretaria autonòmica competent en matèria de sector públic empresarial.
3r. Les persones titulars de les direccions generals, o si és el cas, l’òrgan directiu corresponent, competents en educació superior, ciència, innovació empresarial, pressupostos i qualitat dels servicis públics.

e) Secretaria: la persona que ocupe la direcció general de l’AVAP, que s’abstindrà del seu dret de vot en aquells temes en què es valore la seua gestió.
El Comité de Direcció estarà compost per un màxim de quinze membres i es podran nomenar fins a sis vocals procedents de cada un dels àmbits social i de la Generalitat. En el cas dels vocals procedents de la Generalitat, descrits en la lletra d de l’apartat 3, es nomenaren fins a quatre vocals segons l’orde de prelació descrit.
4. El Comité de Direcció actuarà en Ple o en Comissió Executiva. La Comissió Executiva estarà constituïda pels següents membres del Comité de Direcció:
a) La presidència, que presidirà la comissió.
b) La vicepresidència.
c) La persona titular de la subsecretaria de la conselleria a què estiga adscrita l’AVAP.
d) Els titulars de les direccions generals competents en educació superior i ciència.
e) La direcció general de l’AVAP, que actuara com a secretari de la comissió.
Per al cas que la persona titular d’una direcció general acumule competències en dos o més matèries de les assenyalades en els apartats 3.d i 4.d d’este article 8, es reduirà en la mateixa proporció el mateix nombre de vocalies, en eixes matèries, que formen part, respectivament, del Comité de Direcció i de la Comissió Executiva.

Article 10. Àrees tècniques i coordinadors tècnics
2. Les àrees es corresponen amb els principals eixos d’actuació de l’AVAP i seran les següents:
a) Àrea de Qualitat de l’Educació Superior. Es responsabilitzarà de les funcions directament relacionades amb la qualitat universitària, com ara:
1r. Les que estan establides per la Llei Orgànica d’Universitats i la resta de normativa d’àmbit estatal.
2n. Les que es puguen derivar de la legislació autonòmica relativa a les universitats i el seu personal docent i investigador.
3r. Les accions de promoció de la millora de la qualitat de les universitats valencianes.
4t. Totes les que tinguen a veure amb la qualitat de l’educació superior i que siguen assumides per l’AVAP.
b) Àrea d’Avaluació de la Investigació Científica, Desenrotllament Tecnològic i Innovació Empresarial. Es responsabilitzarà de les funcions directament relacionades amb l’avaluació d’entitats i projectes relacionats amb la investigació científica, desenrotllament tecnològic i innovació empresarial que els organismes dependents de la Generalitat li sol·liciten. En les seues funcions d’avaluació, esta àrea realitzarà tant avaluacions prèvies de projectes com valoració dels resultats obtinguts. Igualment, assumirà totes aquelles funcions que, en el seu àmbit, puguen derivar-se de la legislació estatal i autonòmica.
c) Àrea de Prospectiva. Es responsabilitzarà de la realització d’estudis relacionats amb el futur, la millora de l’eficàcia i l’eficiència dels sistemes valencians d’universitats, ciència, innovació i servicis públics. Així mateix, esta àrea participarà en projectes internacionals i nacionals els resultats dels quals puguen ser rellevants per als fins anteriors.

d) Àrea de Servicis Públics. Es responsabilitzarà de les funcions directament relacionades amb l’avaluació i acreditació de la qualitat dels centres i entitats prestadores de servicis públics, les seues polítiques i programes.
e) Qualsevol altra àrea que per demandes operatives siga necessari crear per a complir adequadament les funcions de l’AVAP, el procés de creació de les quals estarà subjecte a les limitacions legals i pressupostàries vigents en cada moment i a l’informe favorable de la conselleria competent en matèria d’hisenda.

Article 11. Avaluadors, comités tècnics i d’avaluació
1. Per a realitzar cada una de les funcions d’avaluació que té assignades l’AVAP, s’establiran, en cada àrea tècnica, comités d’avaluació, per camps de coneixement o especialitats, formats per experts independents, que intervindran de manera anònima durant el procediment d’avaluació i que, com a norma general, no exerciran la seua activitat en la Comunitat Valenciana.
No obstant això, en l’expedient administratiu hauran de constar, per mitjà d’un sistema d’identificació, els avaluadors que han actuat durant el procediment d’avaluació, a fi que els interessats puguen exercir els drets que tinguen reconeguts.
2. Cada un d’estos comités estarà compost per un màxim de deu membres, dels quals únicament actuaran en cada sessió aquells que siguen necessaris en funció del volum de treball a realitzar i amb el mínim establit en article 26.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, els quals emetran els seus informes telemàticament, prèviament a la celebració de les reunions, de manera separada. Seran nomenats, per a un nombre indeterminat de supòsits, per la presidència de l’AVAP, a proposta de la direcció general, i la seua actuació serà per quatre anys renovables.
Es reuniran amb la periodicitat necessària per al seu bon funcionament. A este efecte, s’establirà un reglament intern que regule el seu funcionament, el qual haurà de ser aprovat pel Comité de Direcció, de conformitat amb les limitacions pressupostàries de l’Agència.

3. En el supòsit de processos d’avaluació en què no es requerisca la participació de comités d’avaluació, es podran nomenar avaluadores o avaluadors com a experts independents, per camps de coneixement o especialitats. Les avaluadores o avaluadors, en la condició d’assessors externs, no tindran la consideració de personal propi de l’AVAP i seran nomenats per la direcció general de l’Agència per a un nombre indeterminat de supòsits per un període d’un any renovable.

4. Per a l’elaboració d’informes i treballs derivats de les funcions que té encomanades l’Agència, es podran establir comités tècnics formats per experts independents, nomenats per la presidència de l’AVAP, a proposta de la direcció general de l’Agència, i la seua actuació estarà vinculada a la duració del projecte o treball a realitzar.


Article 22. Servicis administratius i de gestió
1. Per a donar suport administratiu i de gestió a les diferents àrees de caràcter tècnic, dependran de la direcció general de l’AVAP els servicis següents:
a) Servici de Qualitat de l’Educació Superior i Innovació.
b) Servici de Gestió, Prospectiva i Servicis Públics.
2. Al Servici de Qualitat de l’Educació Superior i Innovació li correspondrà l’exercici de les funcions següents:
a) La gestió i tramitació administrativa dels procediments d’avaluació prèvia o d’emissió d’informe de l’activitat, exigida per la Llei Orgànica d’Universitats, per a la contractació de les figures de professorat contractat en què siga procedent.
b) La gestió dels procediments de valoració prèvia dels mèrits individuals docents, investigadors i de gestió del professorat, lligats a l’assignació singular i individual dels complements retributius addicionals que s’establisquen.
c) La tramitació dels recursos administratius que s’interposen davant de les resolucions del director general de l’AVAP en els procediments d’acreditació i avaluació del professorat.
d) La gestió dels procediments de seguiment, avaluació i acreditació dels ensenyaments oficials i els seus plans d’estudis.
e) La gestió dels informes previs a la creació o reconeixement d’universitats i a la creació, modificació o supressió de centres i ensenyaments, previstos en la Llei 4/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de Coordinació del Sistema Universitari Valencià.
f) La tramitació dels procediments d’informe previ a l’autorització de centres universitaris en l’estranger i de centres estrangers en la Comunitat Valenciana.
g) La gestió i tramitació dels informes previs a l’autorització d’instituts universitaris d’investigació, junt amb la tramitació del procediment per a la seua avaluació periòdica prevista en l’article 12 de la Llei 4/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat.
h) La gestió tècnica, administrativa i econòmica dels procediments d’avaluació de projectes, beques i ajudes per a investigació, desenrotllament i transferència de tecnologia de programes propis de la Generalitat i d’altres activitats d’investigació científica, desenrotllament tecnològic i d’innovació empresarial.
i) L’elaboració d’informes en les matèries d’educació superior, investigació i desenrotllament i transferència de tecnologia.
j) L’avaluació per a la millora de la garantia de qualitat de les universitats valencianes, a través de la realització d’auditories dels sistemes de gestió de qualitat de les universitats que integren el Sistema Valencià d’Universitats.
3. Al Servici de Gestió, Prospectiva i Servicis Públics li correspondrà l’exercici de les funcions següents:
a) La gestió economicopressupostària de l’Agència i l’elaboració del balanç i el compte de pèrdues i guanys.
b) L’elaboració de la proposta d’avantprojecte de pressupost de l’AVAP, així com la gestió del corresponent o corresponents programes pressupostaris, i l’elaboració de la informació sobre el seu estat d’execució, en relació al grau de compliment tant dels seus objectius com de les seues línies d’actuació i projectes.
c) L’elaboració del pla anual d’activitats i la memòria de gestió de l’AVAP.
d) La tramitació, en coordinació amb la resta de servicis de l’Agència, dels contractes i convenis de col·laboració amb entitats públiques i privades en assumptes de competència de l’AVAP.
e) La coordinació de la informació corporativa que apareix en la pàgina web de l’Agència, en col·laboració amb les seues àrees tècniques.
f) L’organització de l’arxiu i del registre general de documents de l’AVAP.
g) La gestió del patrimoni de l’AVAP i la tramitació d’expedients d’adquisició, arrendament, cessió o posada a disposició d’immobles a favor de l’Agència, així com portar l’inventari de béns mobles de les seues dependències administratives.
h) La tramitació dels expedients relacionats amb la gestió de personal de l’AVAP i l’elaboració de la seua plantilla.
i) La realització d’estudis sobre la relació entre la universitat i l’empresa quant a demanda formativa, necessitats d’investigació científica, desenrotllament tecnològic i innovació empresarial.
j) La realització d’estudis relacionats amb el futur, la millora de l’eficàcia i l’eficiència dels sistemes valencians d’universitats, ciència i innovació.
k) La proposta d’objectius de qualitat per al sistema universitari valencià als efectes del seu finançament per part de l’administració i quantificar el seu grau de compliment per mitjà d’indicadors.
l) La participació en projectes internacionals i nacionals els resultats dels quals puguen ser rellevants per als fins anteriors.
m) La proposta i establiment, si és el cas, d’un sistema d’informació de suport a la coordinació, millora i seguiment del sistema universitari valencià.
4. Els servicis administratius i de gestió de l’AVAP, a més del personal propi que l’Agència puga contractar, en funció de les limitacions pressupostàries, es dotaran del personal funcionari que li siga adscrit, respectant les previsions de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d’Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana, referides al codi de conducta, els principis de selecció i l’accés a l’ocupació pública de les persones amb discapacitat i en el marc establit, per a les entitats de dret públic, per la normativa reguladora del sector públic i fundacional de la Generalitat.
5. Al capdavant dels servicis de l’Agència hi haurà personal funcionari de l’Administració de la Generalitat, i el seu nomenament s’efectuarà de conformitat amb el sistema de provisió de llocs establit en la legislació de la funció pública valenciana.

linea
Mapa web