Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE d'1 de juliol de 2008, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es regula la redacció i l'aprovació dels programes municipals destinats a cobrir les necessitats d'habitatge amb protecció pública. [2008/8680]

(DOGV núm. 5805 de 14.07.2008) Ref. Base de dades 008462/2008

ORDRE d'1 de juliol de 2008, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es regula la redacció i l'aprovació dels programes municipals destinats a cobrir les necessitats d'habitatge amb protecció pública. [2008/8680]
L'afecció dels béns del patrimoni municipal del sòl a la construcció d'habitatge de protecció pública és clàssica en el dret urbanístic estatal i, com a conseqüència del caràcter bàsic o de bases que s'ha atribuït a la legislació reguladora del sòl des que l'Estat, d'acord amb la Constitució, ja no té competències en matèria d'urbanisme, aquesta afecció ocupa en l'ordenament jurídic una posició a la qual no poden ser totalment alienes les regles autonòmiques dictades en exercici de les seues competències en matèria d'urbanisme i habitatge. Així, en referència a l'última i vigent regulació estatal, la destinació dels béns i recursos del patrimoni municipal del sòl a la construcció d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública es disposa en el Reial decret legislatiu 2/2008, de 20 de juny, pel qual s'aprova el Text refós de la llei del sòl, en exercici de les competències que corresponen a l'Estat, d'acord amb l'art. 149.1.13ª de la Constitució, per a regular les bases de la planificació general de l'activitat econòmica.
Sense perjudici que la mateixa legislació estatal, que en l'ordenament jurídic ocupa la posició indicada derivada del títol de la Constitució que s'invoca per al seu dictat, admeta també la destinació dels béns i drets del patrimoni municipal del sòl a altres usos d'interés social, s'ha de tenir present que la Comunitat Valenciana, en el seu Estatut d'autonomia (art.49.1.9ª), ha assumit la competència exclusiva en matèria d'habitatge i, per això, queda emparat en aquest títol l'establiment dels mecanismes adequats per a satisfer les necessitats d'habitatge de protecció pública i, entre aquests, per a regular la manera en què els béns i drets del patrimoni municipal del sòl contribueixen a aquesta satisfacció.
Perfectament respectuós amb el repartiment constitucional de competències, l'article 259 de la Llei 16/2005, de 30 de desembre, urbanística valenciana, segons la redacció donada pel Decret llei 1/2008, de 27 de juny, dictat en legítim exercici de competències exclusives autonòmiques i dins dels límits d'aquestes, preveu idèntica destinació i regula, en el número 2 del text, l'eventualitat de la justificada satisfacció de la demanda d'habitatge amb protecció pública, la qual cosa s'ha d'acreditar en un programa plurianual concertat amb la conselleria competent, amb les conseqüències derivades d'aquesta, a saber: 1) la reducció o exempció de l'obligació de destinar els béns i recursos del patrimoni municipal del sòl a la finalitat indicada; i 2) la facultat de destinar-los a altres actuacions d'interés social, conforme a aquest precepte, en funció de les necessitats del municipi.
L'art. 259.2 esmentat és, per tant, el marc habilitant d'aquesta ordre que regula la redacció, és a dir, el contingut dels programes municipals destinats a cobrir les necessitats d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública, com també el procediment per a l'aprovació i concertació amb la conselleria competent en matèria d'habitatge, de l'eficàcia del qual derivarà l'exempció prevista en la mateixa llei.
En relació amb el contingut substantiu i documental, s'estableix el contingut mínim del programa que, basant-se en els estudis realitzats per aquesta Conselleria i en l'establiment dels indicadors territorials de demanda d'habitatge amb protecció pública, o bé per estudis més detallats efectuats pels mateixos municipis que incrementen aquests indicadors, haurà de justificar l'adequació entre aquesta demanda i l'oferta de sòl prevista en el planejament general del municipi i, si és el cas, preveure els possibles desenvolupaments necessaris per a complir aquesta demanda.
L'ús de la tècnica de la programació municipal, com a instrument de satisfacció de necessitats socials, és perfectament concorde amb la legislació bàsica de règim local que, de manera genèrica, reconeix a les entitats locals, entre altres, la potestat de programació (art. 4.1.c) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local), susceptible de ser exercida dins de l'esfera de les seues competències, i és la d'atenció de les necessitats de la comunitat veïnal, en el particular del foment de l'accés a l'habitatge, concorde amb el que disposa l'art. 25.1 i 2.d) de la mateixa llei, en relació amb l'art. 259 de la Llei urbanística valenciana i, en suma, amb el manament constitucional de l'art. 47 dirigit a tots els poders públics.
En aquest cas, la programació municipal que es regula és de naturalesa concertada, tenint en compte el marc que proporciona la llei que s'ha de desenvolupar quan ordena que el programa municipal siga concertat amb la conselleria competent per raó de la matèria, la intervenció de la qual queda legitimada per a fer efectiva la satisfacció de l'interés supramunicipal que reclama l'efectiu exercici de la competència autonòmica de l'esmentat art. 49.1.9ª de l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana. Concertació que s'insereix amb naturalitat entre les tècniques constitucionals d'exercici conciliat de competències concurrents i que, en el concret dret bàsic local, es fonamenta en els articles 55 i 57 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, esmentada.
El procediment que es disposa en la part normativa d'aquesta ordre, observant les regles de la llei que es desenvolupa i la naturalesa convinguda, que ha de tenir per manament d'aquella, s'articula en termes de celeritat i eficàcia, i sobre la base del respecte mutu a les competències alienes, garantint les de la Generalitat mitjançant la tècnica de l'informe, preceptiu i vinculant en determinats aspectes propis de l'esfera competencial autonòmica, i les dels municipis mitjançant la iniciativa, l'impuls i la resolució del corresponent procediment.
Per tot l'anterior, a proposta de la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans, fent ús de les facultats que tinc atribuïdes per l'article 37 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,
ORDENE
Capítol I
Objecte, contingut i determinacions
Article 1. Objecte i contingut.
1. El programa municipal a què fa referència aquesta ordre té com a objecte identificar la demanda d'habitatge amb protecció pública en el corresponent municipi i el sòl destinat a satisfer-la, mitjançant la posada en pràctica dels mecanismes que, expressats en el mateix programa, permeten satisfer aquesta demanda.
El programa també identificarà la necessitat del municipi de destinar els béns i recursos que integren el patrimoni municipal del sòl a altres usos d'interés públic.
2. El programa municipal destinat a cobrir les necessitats d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública haurà de contenir els documents següents:
2.1. Anàlisi de la demanda d'habitatge protegit al municipi. Per a això es podrà, o bé aplicar directament l'indicador territorial de demanda d'habitatge protegit, vigent en cada moment, i publicat mitjançant ordre del conseller competent en la matèria, o bé podrà dur-se a terme una determinació pròpia d'aquest indicador, sempre que aquest resulte superior a l'anterior. La indicada anàlisi haurà de realitzar-se per a l'horitzó temporal del planejament general vigent o en tramitació en el municipi, i per a la població prevista en aquests documents.
2.2. Oferta de sòl i edificació destinats a habitatge protegit existent en el municipi, distingint entre:
a) Béns que integren el patrimoni municipal del sòl, que estiguen afectes a la construcció d'habitatge protegit, indicant la seua classificació i disponibilitat.
b) Béns integrants d'altres patrimonis públics del sòl, que estiguen afectes a la construcció d'habitatge protegit, indicant la seua classificació i disponibilitat.
c) Previsió de reserves d'habitatge protegit establides en el planejament general del municipi, indicant la classificació, estat de tramitació i disponibilitat dels esmentats sòls per a la construcció d'aquests habitatges.
d) Qualificacions provisionals atorgades amb posterioritat als dos anys anteriors a la data de l'acord municipal d'inici de la redacció del programa o, si és el cas, de la firma del protocol amb la conselleria competent en matèria d'habitatge per a la redacció del programa.
e) Qualificacions definitives sol·licitades després de la data de l'esmentat acord o firma del conveni.
2.3. Adequació de l'oferta de sòl existent en el municipi a la demanda estimada en l'apartat I d'aquest article, basant-se en la disponibilitat prevista per a la construcció dels habitatges.
2.4. Anàlisi del desenvolupament immobiliari al municipi, prenent com a base l'atorgament de llicències per a usos residencials dels vuit anys anteriors a l'inici del programa.
2.5. Programació temporal subsidiària per a, mitjançant la iniciativa pública de promoció de programes d'actuació aïllada o integrada, fer efectiu el desenvolupament dels terrenys necessaris per a cobrir la demanda d'habitatge protegit que resulta de l'aplicació de l'indicador territorial de demanda d'habitatge protegit del municipi.
2.6. Mecanismes per a fer efectiva la construcció d'habitatge protegit en els sòls assenyalats, com ara el compromís de posada en el mercat dels sòls disponibles corresponents al patrimoni municipal del sòl, la inscripció en el Registre de Solars, com també, si és el cas, mitjans econòmics per a portar-los a terme.
2.7. Proposta de sòls de nova classificació on, si és el cas, puga cobrir-se la demanda de sòl no satisfeta.
2.8. Proposta de convenis per al desenvolupament per gestió directa dels sòls necessaris per al compliment de la programació temporal.
2.9. Incentius previstos per l'ajuntament per a fomentar la construcció d'habitatges protegits al municipi.
2.10. Relació de necessitats municipals que s'han de satisfer amb els béns i recursos del patrimoni municipal del sòl, amb justificació expressa de la seua acomodació a la relació continguda en l'article 259.3 dela Llei urbanística valenciana.
2.11. Proposta justificada de destinació, en part o totalment, dels béns i recursos del patrimoni municipal del sòl a actuacions d'interés social concordes amb el precepte legal esmentat en l'apartat anterior.
2.12. Vigència del programa plurianual i causes de la seua revisió.
3. Els continguts dels números anteriors es desenvoluparan en la part escrita del document que, a més, tindrà una part gràfica en què, emprant els plànols d'ordenació de major detall dels del planejament general vigent en el municipi, s'identificaran els terrenys a què es refereixen el número 3 anterior, i si és el cas els del número 7.
Capítol II
Tramitació, aprovació, vigència i efectes
Article 2. Tramitació.
1. El procediment de redacció dels programes plurianuals s'iniciarà:
a) Per resolució de l'alcalde on es declare l'inici de la redacció del programa.
b) Per la subscripció d'un conveni entre l'ajuntament i la conselleria competent en matèria d'habitatge on s'encomane a aquesta la redacció del programa.
2. Una vegada conclosa la redacció del programa, l'alcalde ordenarà que siga sotmés a informació pública, la qual cosa s'anunciarà en el tauler d'edictes de l'ajuntament, en la pàgina web d'aquest i en el butlletí oficial de la corresponent província.
La durada d'aquest tràmit serà de 15 dies comptadors des de l'endemà de la data de publicació en l'indicat butlletí, i en aquest es podran formular al·legacions al programa.
3. Conclòs aquest termini, l'alcalde:
a) Resoldrà, en el termini dels 10 dies següents, sobre l'estimació o desestimació de les al·legacions que, si és el cas, s'hagen presentat. I
b) Sol·licitarà, amb trasllat de totes les actuacions, informe preceptiu a la direcció general competent en matèria d'habitatge, la qual l'haurà d'evacuar en el termini dels 10 dies següents a la data de recepció de la sol·licitud.
L'informe només podrà posar objeccions a l'aprovació del programa plurianual basant-se en l'adequació del programa municipal a les previsions de la Generalitat Valenciana, formalment expressades i vigents, per a la satisfacció, al municipi, de les necessitats d'habitatge subjecte a algun règim de protecció pública. En aquest cas, l'informe ha de contenir indicació expressa, amb caràcter vinculant, dels termes en què el programa pot ser aprovat per l'ajuntament.
Si l'informe no s'emet en el termini indicat o és desfavorable amb fonament en consideracions alienes a les indicades en el paràgraf anterior, no impedirà l'aprovació municipal del programa i els efectes que deriven del corresponent acord.
Article 3. Aprovació.
1. El procediment d'aprovació del programa no podrà tenir una duració superior a 3 mesos comptadors des de l'endemà de la data de l'acte de l'alcaldia regulat en el número 2 de l'article anterior.
Transcorregut aquest termini sense resolució expressa, el procediment s'entendrà caducat.
2. Correspon al ple de l'ajuntament resoldre l'aprovació del programa que resulte de la tramitació establida en l'article anterior.
L'acord, si és aprovatori del programa, haurà de disposar, a més:
a) La remissió del programa, amb el certificat d'aquest acord, a la direcció general competent en matèria d'habitatge, la qual cosa s'haurà d'efectuar dins dels 10 dies següents a la data d'adopció de l'acord.
b) La publicació en el butlletí oficial de la província d'anunci expressiu de l'aprovació del programa.
Article 4. Eficàcia i vigència.
1. El programa aprovat serà immediatament executiu i eficaç des de l'endemà de la data d'adopció del corresponent acord plenari municipal.
2. El programa tindrà la vigència que s'hi determine.
3. Serà obligatòria la revisió del programa quan:
a) Es produïsquen les circumstàncies previstes en aquest.
b) S'aprove definitivament la revisió del pla general del municipi corresponent.
c) S'aproven definitivament modificacions del pla general del municipi corresponent en virtut de les quals, des de la data d'aprovació del programa augmente en més del 20 per 100 el sòl urbanitzable així classificat pel planejament urbanístic vigent en aquella data.
d) S'aproven definitivament revisions o modificacions de la planificació autonòmica sobre habitatge protegit, amb efecte directe sobre el corresponent municipi.
4. El programa afectat per alguna de les causes de revisió del número anterior només tindrà vigència durant els tres mesos següent a la data del fet determinant d'aquella.
Si durant aquest termini no s'aprova un nou programa, seguint el procediment establit en aquesta ordre, s'aplicaran al corresponent municipi les previsions de l'art. 259.1. de la Llei urbanística valenciana.
Article 5. Efecte.
1. Des de la data d'eficàcia del programa, el corresponent ajuntament podrà destinar la totalitat o part dels béns i drets del seu patrimoni municipal del sòl a què estiga obligat per la legislació aplicable, com també els recursos derivats de la seua transmissió, a altres usos d'interés social, en els termes del programa.
DISPOSICIÓ FINAL
Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 1 de juliol de 2008
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JOSÉ RAMÓN GARCÍA ANTÓN

linea
Mapa web