Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 260/1994, de 20 de desembre, pel qual es desenvolupa la disposició transitòria primera de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, de dispensa en un grau del requisit de titulació dels policies locals, a efectes de promoció interna.

(DOGV núm. 2428 de 16.01.1995) Ref. Base de dades 0088/1995

DECRET 260/1994, de 20 de desembre, pel qual es desenvolupa la disposició transitòria primera de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, de dispensa en un grau del requisit de titulació dels policies locals, a efectes de promoció interna.
La Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, estableix en la disposició transitòria primera que, a efectes de promoció interna, els funcionaris dels Cossos de Policia Local que presten serveis a l'entrada en vigor de la dita norma, podran ser dispensats en un grau del requisit de titulació que estableix l'article 14 d'aquesta Llei de Coordinació de Policies Locals.
En compliment d'aquesta disposició transitòria, cal es-tablir la via normativa que facilitarà la realització dels cursos de dispensa, per tal de no lesionar les expectatives que crea per la Llei.
Per tot això, en compliment de la indicada disposició transitòria primera de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, d'acord amb el Consell d'Estat, i amb previ informe de la Comissió de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Administració Pública, i prèvia deliberació del Govern Valencià en la reunió del dia 20 de desembre de 1994,
DECRETE
Article primer
La dispensa en un grau del requisit de titulació a què es refereix la disposició transitòria primera de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, s'obtindrà per mitjà de la realització i superació dels cursos que per a cada grau de titulació impartirà l'Institut Valencià de Seguretat Pública.
Els cursos de dispensa en un grau de titulació es convocaran només per una vegada, atès el seu caràcter transitori.
Article segon
Unicament podran participar en els cursos de dispensa els funcionaris de carrera que presten els serveis en els Cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana abans del dia 24 d'abril de 1990, data de l'entrada en vigor de la Llei de la Ge-neralitat Valenciana.
Article tercer
La dispensa en un grau, a efectes de promoció interna, només es podrà exercitar per l'interessat durant els cinc anys següents a la data d'obtenció del corresponent diploma expedit per l'Institut Valencià de Seguretat Pública.
Article quart
1. Havent superat el curs de dispensa i obtingut el lloc de treball per promoció interna, els beneficiaris hauran d'integrar-se amb caràcter general, inclosa la mobilitat, en l'escala i la categoria corresponent.
2. Els funcionaris inclosos en la disposició transitòria segona de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, que hauran superat el curs de dispensa per a l'obtenció de la titulació corresponent a l'escala i la categoria que ocupen, seran integrats amb caràcter general, inclosa la mobilitat.
Article cinqué
1. El pas d'un grup de titulació a un altre de superior exigirà el compliment dels següents requisits:
1.1. Per a la promoció del grup E al grup D: posseir el Certificat d'Escolaritat o un d'equivalent, i superar el curs de dos mesos de durada.
1.2. Per a la promoció del grup D al grup C: posseir el títol de Graduat Escolar, o el de Formació Professional de primer grau o qualsevol títol equivalent, i superar el curs de qua-tre mesos de durada.
1.3. Per a la promoció del grup C al grup B: posseir el títol de Batxiller, el de Formació Professional de segon grau o qualsevol títol equivalent, i superar el curs de nou mesos de durada.
1.4. Per a la promoció del grup B al grup A: posseir el títol d'Enginyer Tècnic, el de Diplomat universitari, el d'Arquitecte Tècnic, el de Formació Professional de tercer grau o qualsevol altre títol equivalent, i superar el curs de dotze mesos de durada.
2. Els cursos seran impartits per l'Institut Valencià de Seguretat Pública.
3. El contingut mínim dels cursos de dispensa serà el que s'establirà en els annexos d'aquest decret.
Article sisé
El règim acadèmic dels cursos serà a distància, amb proves presencials i tutories periòdiques que permetran el contacte permanent entre l'alumnat i el professorat, a més d'un millor aprofitament de les matèries que impartirà l'IVASP.
Article seté
A la fi dels cursos, i prèvia la superació de les proves d'aprofitament pertinents, l'Institut Valencià de Seguretat Pública expedirà el diploma de dispensa del grau de titulació al qual s'haurà accedit.
Els alumnes participants en aquests cursos que no hauran superat les proves d'aprofitament, es consideraran decaiguts en el dret a la dispensa en un grau del requisit de titulació.
Article vuité
1. Quan no haja estat exercit el dret a la dispensa, d'acord amb el que disposa la disposició transitòria primera de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, i hagen estat superades les proves d'aprofitament, el curs realitzat serà valorat, en tot cas, d'acord amb el que es disposa en el barem per a la valoració de mèrits en els concursos per a la provisió de places dels Cossos de la Policia Local.
2. Una vegada haurà estat exercit el dret de dispensa i ocupat el lloc de la categoria corresponent al nivell de titulació dispensat, el curs realitzat no podrà ser valorat en els concursos de mèrits per a la provisió de places dels Cossos de Policia Local.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El conseller d'Administració Pública dictarà les dispo-sicions necessàries per al desplegament d'aquest decret.
Segona
Els cursos de dispensa a què es refereix aquest decret hauran d'estar convocats dins el termini de sis mesos, comptadors a partir de l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Tercera
Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 20 de desembre de 1994
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller d'Administració Pública,
LUIS BERENGUER FUSTER
ANNEX I
Continguts mínims del curs de dispensa en el grau
de titulació del Grup B al Grup A
Dret Constitucional
Tema 1. Organització política de l'Estat Espanyol. Classe i forma d'Estat. Organització Territorial de l'Estat. Relacions entre el Govern i les Corts Generals.
Tema 2. La Corona: funcions constitucionals del Rei. Successió i Regència. L'aprovació.
Tema 3. La Constitució espanyola de 1978. Estructura, contingut i principis bàsics. Reforma de la Constitució.
Tema 4. Drets i deures fonamentals de la persona en la Constitució: la seua defensa i garantia. El Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.
Tema 5. Les Corts Generals: les Cambres. Composició, atribucions i funcionament. La Funció Legislativa.
Tema 6. El Poder Judicial. Estructura, organització i funciona-ment dels tribunals en el sistema espanyol.
Tema 7. L'organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d'autonomia, òrgans i competències. Les Administracions Públiques, Estatal, Autonòmica i Local. La Hisenda Pública i Administració Tributària.
Tema 8. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les Com-petències. Administració de Justícia.
Dret Administratiu
Tema 9. L'Administració Local. Caràcter natural de l'Administració Local. L'Administració Local com a instrument de descentralització. L'Administració Local en la Constitució Espanyola de 1978. Entitats que comprèn l'Administració Local.
Tema 10. El Dret Administratiu: Fonts. La Llei. Normes no promulgades pel Parlament amb rang de llei. El Reglament: concepte i classes.
Tema 11. El Municipi: òrgans unipersonals de govern. L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.
Tema 12. Organs col.legiats de govern. L'Ajuntament Ple. La co-missió de govern. Organs consultius i participatius: les comissions informatives. Les juntes de districte.
Tema 13. La Funció Pública en general i els funcionaris de les entitats locals. Organització de la funció pública local.
Tema 14. El personal al servei de les Administracions Locals: concepte i classes. Drets i deures de les policies locals. Adquisició i pèrdua de la condició de funcionari.
Tema 15. Responsabilitat dels funcionaris. Reglament de Règim Disciplinari. Incoació d'expedients.
Tema 16. El procediment administratiu. Estudi de la legislació general vigent en la matèria. Fases del procediment. Notificacions i audiència dels interessats.
Tema 17. La Revisió administrativa de l'acte administratiu. Procediments i límits de la revisió. Els recursos administratius. El recurs contenciós administratiu.
Bans i Ordenances Municipals
Tema 18. Obligacions i competències dels ajuntaments. Les orde-nances municipals. Els bans d'alcaldia.
Tema 19. Ordenances municipals: concepte i classes. Infraccions. Potestat aplicadora de sancions. Principals infraccions de bans i ordenances.
Tema 20. Focs artificials, classes d'artificis pirotècnics. Muntatge d'espectacles. Distància dels focs i protecció personal.
Tema 21. Reglamentació en matèria d'activitats molestes i insa-lubres. Nocives i perilloses.
Tema 22. Normativa sobre auto-taxis i auto-turismes. Documenta-ció necessària d'aquests vehicles, requisits, tarifes, competència, infraccions més habituals.
Tema 23. Vies públiques: Revetlles, guals, tendals, instal.lació de taules i cadires, contenidors, grues i material de construcció. Organ competent per a la seua autorització.
Tema 24. Venda ambulant. Normativa estatal i autonòmica valenciana en matèria de venda ambulant. Modalitats de venda ambulant. Requisits.
Tema 25. Usos i activitats.
Tema 26. Ordres ministerials sobre mendicitat. Llocs d'emparament. Obligació de les Administracions Públiques. Aspec-tes legals.
Policia Local
Tema 27. La seguretat ciutadana. Autoritats competents. Funcions de la Policia Local segons la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat. Actuacions de la Policia Local en col.laboració amb la resta de les Forces i Cossos. Policia Governativa i Judicial.
Tema 28. La Policia Local: conceptes previs. Missions i objectius. Estructura orgànica i funcional.
Tema 29. El binomi, Policia Local-Ciutadà: conceptes previs, relació, finalitat. Suports ètics. Normes d'actuació.
Tema 30. Ordenament Legislatiu de la Policia Local. Principis bàsics d'actuació. Disposicions comunes estatutàries. Règim dis-ciplinari.
Tema 31. La Llei de Coordinació de Policia Local de la Comunitat Valenciana. Precedents. Contingut. El seu desenvolupament reglamentari.
Tema 32. L'Institut Valencià de Seguretat Pública. Regulació Legal. Finalitats i funcions. Els cursos de formació i perfeccionament. Els cursos bàsics de formació. Els cursos de capacitació i la seua relació amb les Administracions Locals. El registre de policies locals.
Dret Penal
Tema 33. El Codi Penal. Concepte de delicte i falta. Graus d'execució del delicte. Accions i omissions. Dol i culpa. Autors, còmplices i encobridors.
Tema 34. Delictes contra les persones: homicidi, infanticidi, avortament, lesions i disposicions en general.
Tema 35. Delictes contra la llibertat sexual: violació i agres-sions sexuals; exhibicionisme i provocació sexual; estupre; rapte; prostitució.
Tema 36. Delictes contra la propietat. Robatori i furts, definició i principals diferències.
Tema 37. Delictes comesos pels funcionaris públics en l'exercici dels seus càrrecs: prevaricació, infidelitat en la custòdia de presos, en la custòdia de documents. Violació de se-crets.
Tema 38. Desobediència i denegació d'auxili; anticipació, prolongació i abandonament de funcions públiques, suborn, malversa-ció de fons públics.
Tema 39. De les faltes: contra l'ordre públic, contra els inte-ressos generals i règim de poblacions, contra les persones, con-tra la propietat.
Tema 40. Les penes. Concepte i classes. Causes d'exclusió i mo-dificació de la responsabilitat penal. Organs jurisdiccionals.
Dret Processal
Tema 41. Llei Orgànica Reguladora del Procediment d'Habeas Cor-pus. La denúncia i la querella. L'exercici del dret de defensa. L'assistència d'advocat. El tractament de presos i detinguts.
Tema 42. El Procés: concepte, objecte, tipus o sistemes. Dret Processal Penal: concepte, característiques, origen i fonts.
Tema 43. L'entrada i escorcoll en lloc tancat. La comprovació del delicte i investigació del delinqüent.
Tema 44. Presó Provisional, llibertat Provisional. La fiança. Recursos contra les resolucions dels jutges d'instrucció o contra les dels Tribunals Superiors de Justícia. Revisió. L'embargament.
Policia de trànsit i circulació
Tema 45. El Codi de Circulació vigent després de la publicació de la Llei de Seguretat Viària: nocions prèvies. Tipificació de les principals infraccions.
Tema 46. Quadre d'Infraccions més habituals en matèria de circulació urbana. Infraccions de trànsit que són constitutives de delicte. Procediment aplicador de sancions actualitzat.
Tema 47. Normes Generals de Circulació: assegurança obligatòria. Codi de la circulació.
Tema 48. Nivells sonors permesos en vehicles, i també les infraccions d'aquests. Inspecció tècnica de vehicles. Vehicles es-pecials. Altres infraccions del codi de la circulació.
Tema 49. La Circulació. Organs competents. Vigilància i regula-ció de la circulació. Ordenació del trànsit.
Tema 50. La Circulació urbana: normes generals de circulació. La senyalització. Permisos i llicències de conduir.
Tema 51. El Transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixtos. El servei privat. Mercaderies perilloses. Condicions tècniques de transport i altres requisits principals. Reglament Nacional de Serveis Urbans i Interurbans de Transport d'Automòbils Lleugers.
Tema 52. El Transport escolar. Disposicions legals sobre trans-port de la Generalitat Valenciana.
Tema 53. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les causes. Classes i Fases.
Tema 54. Alcoholèmia. Concepte d'alcoholèmia. Taxa d'alcoholè-mia. Efectes generals de les diferents taxes d'alcoholèmia. Normes per a la realització de la prova d'alcoholèmia. Alcoholímetres: descripció general i forma d'actuar.
Tema 55. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció. Infracció de la Llei de Seguretat Viària, que comporta l'obligació de la prova.
Tema 56. Desenvolupament normatiu de la Llei sobre el Trànsit, Circulació de vehicles de motor i seguretat viària.
Policia Judicial i estupefaents
Tema 57. Farmacodependències. La Droga, dependència: física i psíquica; tolerància; drogoaddicte; classificació de les drogues.
Tema 58. El cànem i els seus derivats; grifa o marihuana; haixix i oli d'haixix; efectes del cànem. Opiacis: naturals i sintètics. Cocaínics: el crack, efectes tòxics; al.lucinògens.
Tema 59. Disposicions penals que afecten les drogodependències: Codi Penal. Llei de contraban i regulació dels delictes i infraccions administratives en la matèria.
Tema 60. Policia Judicial. Composició, funcions, modalitats d'actuació, principis d'actuació, deure d'intervenció d'unitats no específiques de Policia Judicial, assignació de pràctiques concretes. Adscripcions temporals. Relació amb autoritats judicials i altres forces de seguretat.
Tema 61. L'atestat policíac. Concepte, diligències, requisits formals, aspectes jurídics de l'atestat; caràcter de denúncia, ratificació, declaracions testificals.
Tema 62. La inspecció ocular. Finalitats, mesures precautòries. El cos del Delicte. Entrada i escorcolls de domicilis, requisits formals.
Tema 63. Detenció, dret a la llibertat i seguretat. Consagració del principi a la legalitat en matèria de restriccions a la llibertat i la seguretat. Límit temporal de la detenció preventiva, drets del detingut. Diligències relacionades amb la detenció d'una persona. Detenció il.legal.
Policia Administrativa
Tema 64. Estrangers. Concepte. Drets reconeguts en la nostra legislació. Dret comparat.
Tema 65. Règim d'entrada d'estrangers a Espanya. Llocs habilitats. Documentació necessària per a l'entrada d'estrangers en territori nacional. Documents d'identificació. Visats: classes. Altres requisits exigibles als estrangers per a la seua entrada a Espanya; acreditació de mitjans econòmics, exigències sanitàries.
Tema 66. Situacions dels estrangers a Espanya. Residència i es-tada. Pròrroga d'estada, sol.licitud, documentació. Expedició i denegació, extinció de la vigència.
Tema 67. Classes de permisos de residència, requisits i documentació, competència per a la seua concessió. Targetes de residència. Pròrrogues i renovacions dels permisos, fi de la vigència. Estrangers indocumentats. Estudiants estrangers.
Tema 68. Règim Jurídic del Control de Canvis, delictes monetaris. Infraccions administrativas. Inspecció i investigació.
Tema 69. El Document Nacional d'Identitat. Antecedents històrics. Legislació actual. Concepte i caràcters. Dades del document. Competència i obligatorietat. Validesa.
Tema 70. Establiments i espectacles públics. Legislació actual. Concepte. Ambit d'aplicació del Reglament vigent.
Tema 71. Llocs, recintes i Instal.lacions destinats a espectacles i esbarjos públics. Ubicació, eixides i portes d'accés, portes d'emergència, vestíbuls, escales, ascensors, passadissos, prohibicions, lavabos, enllumenat. Elements personals que intervenen en els espectacles o activitats recreatives. Llibres de reclamacions.
Tema 72. Infraccions i sancions al reglament d'espectacles. Prohibicions. Suspensions. Dret d'admissió. La Llei de la Generalitat Valenciana d'Espectacles, Establiments Públics i Activitats Recreatives.
Tema 73. Dret de reunió. Legislació vigent. Reunions en llocs tancats. Manifestacions i reunions en llocs de trànsit públic. Conductes delictives. Faltes.
Psicologia.
Tema 74. El Comandament. Concepte. Qualitats. Trets (integri-tat, competència, energia, autoritat, confiança en si mateix, iniciativa, decisió...). Regles bàsiques per a l'exercici del comandament. Activitats més característiques del comandament. Característiques del comandament. Funcions del comandament (pla-nificar, executar, organitzar, coordinar ...). Estils de manar. Aspectes que distingeixen el bon cap. Metodologia del comandament.
Tema 75. Presa de decisions. El procés de decisió. Poder i autoritat.
Tema 76. Tècniques de direcció. El factor temps. Selecció de tasques. Utilització de mitjans. Horaris i programes. Relació cap-subordinat. Les reunions.
Tema 77. Tècniques per a controlar situacions difícils. La reunió és a punt de ser incontrolable. La reunió s'allunya de l'objectiu. El grup no parla. El grup, o una part d'aquest, refusa d'acceptar les conclusions del director. Els participants discuteixen fermament entre ells.
Tema 78. Principis de disciplina efectiva. Responsabilitat del cap. Com a representant del comandament director. Com a instructor. Com a tècnic. Com a administrador. Deures per raó del càrrec amb els subordinats. Deures amb la seua organització.
Tema 79. Tipus d'Ordres. Ordre terminant, tipus de sol.licitud, ordre suggerida, escrita, verbal, petició de voluntaris, causes de la mala interpretació d'ordres, comprovació de l'execució de les ordres.
Tema 80. Qualitats o atributs d'un bon cap. Com ha d'actuar un bon cap. Com s'ha de fer una amonestació. Com s'atenen les quei-xes. Mètode dels vuit passos.
Sociologia
Tema 81. Comportaments col.lectius. Concepte i classificació. Tipologia de les masses segons la manera de produir-se el comportament col.lectiu. Teories psicològiques explicatives del comportament col.lectiu. Possibilitats d'intervenció en els fenòmens col.lectius.
Tema 82. El comportament en els desastres. Conductes en les di-verses fases d'una catàstrofe. Efectes i conseqüències en els desastres en les persones. El pànic. Reacció davant una situació de desastre.
Tema 83. Els grups socials. Grup de pertinença, de referència, petits. Els grups davant la frustració. Característiques del grup. Tècniques del grup.
Tema 84. Procés de socialització. Disposició a assumir un paper. Trets de personalitat en la dinàmica de grups. Recomanacions. Liderat, paper del líder, factors, funcions.
Tema 85. La comunicació i la informació. Procés de comunicació, ascendent, descendent, horitzontal. Escrita i oral. La distorsió. Problemàtica de la comunicació.
Tema 86. Sistemes policíacs en la CEE i els EUA. Sistema anglo-saxó. Sistemes continentals. Sistemes nord-americans.
Dret Mercantil
Tema 87. Normativa Comunitària subscrita per Espanya, quant a la protecció de la propietat industrial i intel.lectual, patents, registres i dipòsit de dissenys i models industrials. Conveni de París. Conveni de Berna per a la protecció d'obres literàries i artístiques. Normes i acords complementaris i de desenvolupament.
Tema 88. Mesures adoptades per la CEE sobre mercaderies amb usurpació de marques, mitjançant el Reglament núm. 3842/1986 del Consell d'1 de desembre de 1986, i també el Reglament 3077/1987 de la Comissió de data 14 d'octubre de 1987, en vigor a Espanya des de l'1 de gener de 1988.
Tema 89. Les infraccions penals dels drets de propietat industrial, intel.lectual i d'autor.
Tema 90. Llei de Propietat Industrial. Llei de Marques. Protecció de consumidors i usuaris. La normativa sobre difusió de pel.lícules en suport videogràfic.
ANNEX II
Continguts mínims del curs de dispensa
en el grau de titulació del Grup C al Grup B
Dret Constitucional
Tema 1. Organització política de l'Estat espanyol. Classe i forma d'Estat. Organització Territorial de l'Estat. Relacions entre el Govern i les Corts Generals.
Tema 2. La Corona: funcions constitucionals del Rei. Successió i Regència. L'aprovació.
Tema 3. La Constitució Espanyola de 1978. Estructura, contingut i principis bàsics. Reforma de la Constitució.
Tema 4. Drets i deures fonamentals de la persona en la Constitució: la seua defensa i garantia. El Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.
Tema 5. Les Corts Generals: les cambres. Composició, atribucions i funcionament. La Funció Legislativa.
Tema 6. El Poder Judicial. Estructura, organització i funciona-ment dels Tribunals en el Sistema Espanyol.
Tema 7. L'organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d'autonomia, òrgans i competències. Les Administracions Públiques: Estatal, Autonòmica i Local.
Tema 8. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les Com-petències. Administració de Justícia.
Dret Administratiu
Tema 9. L'Administració Local. Caràcter natural de l'Adminis-tració Local. L'Administració Local com a instrument de descentralització. L'Administració Local en la Constitució Espanyola de 1978. Entitats que comprèn l'Administració Local.
Tema 10. El Dret Administratiu: fonts. La Llei. Normes no promulgades pel Parlament amb rang de Llei. El Reglament: concepte i classes.
Tema 11. El municipi: òrgans unipersonals de govern. L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.
Tema 12. Organs col.legiats de govern. L'Ajuntament Ple. La co-missió de govern. Organs consultius i participatius: les comissions informatives. Les juntes de districte.
Tema 13. La Funció Pública en general i els funcionaris de les entitats locals. Organització de la funció pública local.
Tema 14. El personal al servei de les Administracions Locals: concepte i classes. Drets i Deures de les Policies Locals. Adquisició i pèrdua de la condició de funcionari.
Tema 15. Responsabilitat dels funcionaris. Reglament de Règim Disciplinari. Incoació d'expedients.
Tema 16. El procediment administratiu. Estudi de la legislació general vigent en la matèria. Fases del procediment. Notificacions i audiències dels interessats.
Tema 17. La Revisió administrativa de l'acte administratiu. Procediments i límits de la revisió. Els recursos administratius. El recurs contenciós administratiu.
Bans i Ordenances Municipals
Tema 18. Obligacions i competències dels ajuntaments. Les orde-nances municipals. Els bans d'alcaldia.
Tema 19. Ordenances Municipals: concepte i classes. Infraccions. Potestat aplicadora de sancions. Principals infraccions de bans i ordenances.
Tema 20. Focs artificials, classes d'artificis pirotècnics. Muntatge d'espectacles. Distància dels focs i protecció personal.
Tema 21. Normativa sobre activitats molestes i insalubres, nocives i perilloses.
Tema 22. Reglamentació en matèria d'auto-taxis i auto-turismes. Documentació necessària d'aquests vehicles, requisits, tarifes, competència.
Tema 23. Via pública: revetlles, guals, tendals, instal.lació de taules i cadires, contenidors, grues i material de construcció. Organ competent per a la seua autorització. Sancions.
Tema 24. Venda ambulant. Normativa estatal i autonòmica valenciana. Modalitats de venda ambulant. Requisits.
Tema 25. Normativa relacionada amb usos i activitats.
Tema 26. Ordres ministerials sobre mendicitat. Llocs d'emparament. Obligació de les Administracions Públiques. Aspectes Legals.
Policia Local
Tema 27. La seguretat ciutadana. Autoritats competents. Funcions de la Policia Local segons la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat. Actuacions de la Policia Local en col.laboració amb la resta de les Forces i Cossos. Policia Governativa i Judicial.
Tema 28. La Policia Local: conceptes previs. Missions i objectius. Estructura orgànica i funcional.
Tema 29. El binomi policia local-ciutadà: conceptes previs, re-lació, finalitat. Suports ètics. Normes d'actuació.
Tema 30. Ordenament Legislatiu de la Policia Local. Principis bàsics d'actuació. Disposicions comunes estatutàries. Règim Dis-ciplinari.
Tema 31. La Llei de Coordinació de Policia Local de la Comunitat Valenciana. Disposicions generals. L'estructura i organització. De la selecció, promoció i mobilitat. Dels drets i deures.
Tema 32. L'Institut Valencià de Seguretat Pública. Regulació Legal. Finalitats i funcions. Els Cursos de Formació, bàsics o selectius, de capacitació, d'integració d'auxiliars de Policia Local. El Registre de Policies Locals.
Dret Penal
Tema 33. El Codi Penal. Concepte de delicte i falta. Graus d'execució del delicte. Accions i omissions. Dol i culpa. Autors còmplices i encobridors.
Tema 34. Delictes contra les persones: homicidi, infanticidi, avortament, lesions i disposicions en general.
Tema 35. Delictes contra la llibertat sexual: violació i agres-sions sexuals; exhibicionisme i provocació sexual; estupre; rapte; prostitució.
Tema 36. Delictes contra la propietat. Robatoris i furts, defi-nició i principals diferències.
Tema 37. Delictes comesos pels funcionaris públics en l'exerci-ci dels seus càrrecs: prevaricació, infidelitat en la custòdia de presos, en la custòdia de documents. Violació de secrets.
Tema 38. Desobediència i denegació d'auxili; anticipació, prolongació i abandonament de funcions públiques, suborn, malversa-ció de fons públics.
Tema 39. Les faltes: contra l'ordre públic, contra els interes-sos generals i règim de poblacions, contra les persones, contra la propietat.
Tema 40. Les penes. Concepte i classes. Causes d'exclusió i mo-dificació de la responsabilitat penal. Organs jurisdiccionals.
Dret Processal
Tema 41. Llei Orgànica Reguladora del Procediment d'Habeas Cor-pus. La denúncia i la querella. L'exercici del dret de defensa. L'assistència d'advocat. El tractament de presos i detinguts.
Tema 42. El Procés: concepte, objecte, fi, tipus o sistemes. Dret Processal Penal: concepte, característiques, origen i fonts.
Tema 43. De l'entrada i escorcoll en lloc tancat . La comprova-ció del delicte i la investigació del delinqüent.
Tema 44. Presó provisional, llibertat provisional. La fiança. Recursos contra las resolucions dels jutges d'instrucció o contra les dels Tribunals Superiors de Justícia. Revisió. L'embargament.
Policia de trànsit i circulació
Tema 45. El Codi de Circulació vigent després de la publicació de la Llei de Seguretat Viària: nocions prèvies. Tipificació de les principals infraccions.
Tema 46. Quadre d'infraccions més habituals en matèria de circulació urbana. Infraccions de trànsit que són constitutives de delicte. Procediment aplicador de sancions actualitzat.
Tema 47. Normes generals de circulació: assegurança obligatòria. Codi de circulació.
Tema 48. Nivells sonors permesos en vehicles, i també la infracció d'aquests. Inspecció tècnica de vehicles. Vehicles especials. Altres infraccions al Codi de Circulació.
Tema 49. La Circulació. Organs competents. Vigilància i regula-ció de la circulació. Ordenació del trànsit.
Tema 50. La circulació urbana: normes generals de circulació. La senyalització. Permisos i llicències de conduir.
Tema 51. El Transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixtos. El servei privat. Mercaderies perilloses. Condicions tècniques de transport i altres requisits principals. Reglament Nacional de Serveis Urbans i Interurbans de Transport d'Automòbils Lleugers.
Tema 52. El Transport escolar. Les disposicions legals sobre transport de la Generalitat Valenciana.
Tema 53. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les causes. Classes i Fases.
Tema 54. Alcoholèmia. Concepte d'alcoholèmia. Taxa d'alcoholè-mia. Efectes generals de les diferents taxes d'alcoholèmia. Normes per a la realització de la prova d'alcoholèmia. Alcoholímetres: descripció general i forma d'actuar.
Tema 55. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció. Infracció a la Llei de Seguretat Viària, que comporta l'obligació de la prova.
Tema 56. Desenvolupament de la Llei sobre el Trànsit, Circulació de Vehicles de motor i Seguretat Viària.
Psicologia
Tema 57. El comandament. Concepte. Qualitats. Trets (integri-tat, competència, energia, autoritat, confiança en si mateix, iniciativa, decisió...). Regles Bàsiques per a l'exercici del comandament. Activitats més característiques del comandament.
Tema 58. Característiques del comandament. Funcions del comandament (planificar, executar, organitzar, coordinar ...). Estils de manar. Aspectes que distingeixen el bon cap. Metodologia del comandament.
Tema 59. Presa de decisions. El procés de decisió. Poder i Autoritat.
Tema 60. Tècniques de direcció. El factor temps. Selecció de tasques. Utilització de mitjans. Horaris i programes. Relació cap-subordinat. Les reunions.
Tema 61. Tècniques per a controlar situacions difícils. La reu-nió és a punt de ser incontrolable. La reunió s'allunya de l'objectiu. El grup no parla. El grup, o una part d'aquest, refusa d'acceptar les conclusions del director. Els participants discuteixen fermament entre ells.
Tema 62. Principis de Disciplina Efectiva. Responsabilitat del cap. Com a representant del comandament director. Com a instruc-tor. Com a tècnic. Com a administrador. Deures per raó de càrrec amb els subordinats. Deures amb la seua organització.
Tema 63. Tipus d'ordres. Ordre terminant, tipus sol.licitud, ordre suggerida, escrita, verbal, petició de voluntaris, causes de la mala interpretació d'ordres, comprovació de l'execució de les ordres.
Tema 64. Qualitats o atributs d'un bon cap. Com ha d'actuar un bon cap. Com es fa una amonestació. Com s'atenen les queixes. Mètode dels vuit passos.
Sociologia
Tema 65. Comportaments col.lectius. Concepte i classificació. Tipologia de les masses segons la manera de produir-se el comportament col.lectiu. Teories psicològiques explicatives del comportament col.lectiu. Possibilitats d'intervenció en els fenòmens col.lectius.
Tema 66. El comportament en els desastres. Conductes en les di-verses fases d'una catàstrofe. Efectes i conseqüències en els desastres en les persones. El pànic. Reacció davant una situació de desastre.
Tema 67. Els grups socials. Grup de pertinença, de referència, petits. Els grups davant la frustració. Característiques del grup. Tècniques del grup.
Tema 68. Procés de socialització. Disposició a assumir un paper. Trets de personalitat en la dinàmica de grups. Recomanacions. Liderat, paper del líder, factors, funcions.
Tema 69. La comunicació i la informació. Procés de comunicació, ascendent, descendent, horitzontal. Escrita i oral. La distorsió. Problemàtica de la comunicació.
ANNEX III
Continguts mínims del curs de dispensa en el grau
de titulació del Grup D al Grup C
Dret Constitucional
Tema 1. Organització Política de l'Estat Espanyol. Classe i forma d'Estat. Organització Territorial de l'Estat. Relacions entre el Govern i les Corts Generals.
Tema 2. La Corona: funcions constitucionals del Rei. Successió i Regència. L'aprovació.
Tema 3. La Constitució Espanyola de 1978. Estructura, contingut i principis bàsics. Reforma de la Constitució.
Tema 4. Drets i deures fonamentals de la persona en la Constitució: la seua defensa i garantia. El Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.
Tema 5. Les Corts Generals: les cambres. Composició, atribucions i funcionament. La Funció Legislativa.
Tema 6. El Poder Judicial. Estructura, organització i funciona-ment dels Tribunals en el Sistema Espanyol.
Tema 7. L'organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d'autonomia, òrgans i competències. Les Administracions Públiques: Estatal, Autonòmica i Local.
Tema 8. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les Com-petències. Administració de Justícia.
Dret Administratiu
Tema 9. El municipi: òrgans unipersonals de govern. L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.
Tema 10. Organs col.legiats de govern. L'Ajuntament Ple. La co-missió de govern. Organs consultius i participatius: les comissions informatives. Les juntes de districte.
Tema 11. La Funció Pública en general i els funcionaris de les entitats locals. Organització de la funció pública local.
Tema 12. El personal al servei de les Administracions Locals: concepte i classes. Drets i deures de les policies locals. Adquisició i pèrdua de la condició de funcionari.
Tema 13. Responsabilitat dels funcionaris. Reglament de Règim Disciplinari. Incoació d'expedients.
Tema 14. El procediment administratiu. Estudi de la legislació general vigent en la matèria. Fases del procediment. Notificacions i audiències dels interessats.
Tema 15. La revisió administrativa de l'acte administratiu. Procediments i límits de la revisió. Recursos administratius. El recurs contenciós administratiu.
Bans i ordenances municipals
Tema 16. Obligacions i competències dels ajuntaments. Les orde-nances municipals. Els bans d'alcaldia.
Tema 17. Ordenances Municipals: concepte i classes. Infraccions. Potestat aplicadora de sancions. Principals infraccions de bans i ordenances.
Tema 18. Focs artificials, classes d'artificis pirotècnics. Muntatge d'espectacles. Distància dels focs i protecció personal.
Tema 19. Activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses.
Tema 20. Reglamentació en matèria d'auto-taxis i auto-turismes. Documentació necessària d'aquests vehicles, requisits. Tarifes, competència.
Tema 21. Reglamentació en matèria de via pública: revetlles, guals, tendals, instal.lació de taules i cadires, i contenidors, grues i material de construcció. Organ competent per a la seua autorització. Sancions.
Tema 22. Venda ambulant. Legislació estatal i autonòmica valen-ciana. Modalitats de venda ambulant. Requisits.
Tema 23. Normativa relacionada amb usos i activitats.
Tema 24. Ordres ministerials de mendicitat. Llocs d'emparament. Obligació de les Administracions Públiques. Aspectes legals.
Policia Local
Tema 25. La seguretat ciutadana. Autoritats competents. Funcions de la Policia Local segons la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat. Actuacions de la Policia Local en col.laboració amb la resta de les Forces i Cossos. Policia Governativa i Judicial.
Tema 26. La Policia Local: conceptes previs. Missions i objectius. Estructura orgànica i funcional.
Tema 27. El binomi policia local-ciutadà: conceptes previs, re-lació, finalitat. Suports ètics. Normes d'actuació.
Tema 28. Ordenament Legislatiu de la Policia Local. Principis bàsics d'actuació. Disposicions comunes estatutàries. Règim Dis-ciplinari.
Tema 29. La Llei de Coordinació de Policia Local de la Comunitat Valenciana. Disposicions Generals. L'estructura i organització. De la selecció, promoció i mobilitat. Dels drets i deures.
Tema 30. L'Institut Valencià de Seguretat Pública. Regulació Legal. Finalitats i funcions. Els cursos de formació, bàsics o selectius, de capacitació, d'integració d'auxiliars de Policia Local. El Registre de Policies Locals.
Dret Penal
Tema 31. El Codi Penal. Concepte de delicte i falta. Graus d'execució del delicte. Accions i omissions. Dol i culpa. Autors, còmplices i encobridors.
Tema 32. Delictes contra les persones: homicidi, infanticidi, avortament, lesions i disposicions en general.
Tema 33. Delictes contra la llibertat sexual: violació i agres-sions sexuals; exhibicionisme i provocació sexual; estupre; rapte; prostitució.
Tema 34. Delictes contra la propietat. Robatoris i furts, defi-nició i principals diferències.
Tema 35. Delictes comesos pels funcionaris públics en l'exercici dels seus càrrecs: de la prevaricació, de la infidelitat en la custòdia de presos, en la custòdia de documents. Violació de secrets.
Tema 36. Desobediència i denegació d'auxili; anticipació, prolongació i abandonament de funcions públiques, suborn, malversa-ció de fons públics.
Dret Processal
Tema 37. Llei Orgànica Reguladora del Procediment d'Habeas Cor-pus. De la denúncia i la querella. De l'exercici del dret de de-fensa. De l'assistència d'advocat. Del tractament de presos i detinguts.
Tema 38. El Procés: concepte, objecte, fi, tipus o sistemes. Dret Processal Penal: concepte, característiques, origen i fonts.
Tema 39. De l'entrada i escorcoll en lloc tancat. De la compro-vació del delicte i investigació del delinqüent.
Tema 40. Presó provisional, llibertat provisional. La fiança. Recursos contra les resolucions dels jutges d'instrucció o contra les dels Tribunals Superiors de Justícia. Revisió. L'embargament.
Policia de trànsit i circulació
Tema 41. El Codi de Circulació vigent després de la publicació de la Llei de Seguretat Viària: nocions prèvies. Tipificació de les principals infraccions.
Tema 42. Quadre d'infraccions més habituals en matèria de circulació urbana. Infraccions de trànsit que són constitutives de delicte. Procediment aplicador de sancions actualitzat.
Tema 43. Normes generals de circulació: assegurança obligatòria. El Codi de Circulació.
Tema 44. Nivells sonors permesos en vehicles, i també la infracció d'aquests. Inspecció tècnica de vehicles. Vehicles especials. Altres infraccions al Codi de Circulació.
Tema 45. La Circulació. Organs competents. Vigilància i regula-ció de la circulació. Ordenació del trànsit.
Tema 46. La circulació urbana: normes generals de circulació. La senyalització. Permisos i llicències de conduir.
Tema 47. El transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixtos. El servei privat. Mercaderies perilloses. Condicions tècniques de transport i altres requisits principals. Reglamentació Nacional de Serveis Urbans i Interurbans de Transport d'Automòbils Lleugers.
Tema 48. El Transport escolar. Normes autonòmiques en matèria de transports.
Tema 49. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les causes. Classes i fases.
Tema 50. Alcoholèmia. Concepte d'alcoholèmia. Taxa d'alcoho-lèmia. Efectes generals de les diferents taxes d'alcoholèmia. Normes per a la realització de la prova d'alcoholèmia. Alcoholímetres: descripció general i forma d'actuar.
Tema 51. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció. Infracció de la Llei de Seguretat Viària, que comporta l'obligació de la prova.
Tema 52. Desenvolupament reglamentari de la Llei sobre el Tràn-sit, Circulació de vehicles de motor i Seguretat Viària.
Psicologia
Tema 53. El Comandament. Concepte. Qualitats. Trets (integri-tat, competència, energia, autoritat, confiança en si mateix, iniciativa, decisió...). Regles Bàsiques per a l'exercici del comandament. Activitats més característiques del comandament.
Tema 54. Característiques del comandament. Funcions del comandament (planificar, executar, organitzar, coordinar ...). Estils de manar. Aspectes que distingeixen el bon cap. Metodologia del comandament.
Tema 55. Presa de decisions. El procés de decisió. Regla de di-recció. Poder i autoritat.
Tema 56. Tècniques de direcció. El factor temps. Selecció de tasques. Utilització de mitjans. Horaris i programes. Relació cap-subordinat. Les reunions.
Tema 57. Tècniques per a controlar situacions difícils. La reunió és a punt de ser incontrolable. La reunió s'allunya de l'objectiu. El grup no parla. El grup, o part d'aquest, refusa d'acceptar les conclusions del director. Els participants discuteixen fermament entre ells.
Tema 58. Principis de disciplina efectiva. Responsabilitat del cap. Com a representant del comandament director. Com a instruc-tor. Com a tècnic. Com a administrador. Deures per raó de càrrec amb els subordinats. Deures amb la seua organització.
Tema 59. Tipus d'ordres. Ordre terminant, tipus sol.licitud, ordre suggerida, escrita, verbal, petició de voluntaris, causes de la mala interpretació d'ordres, comprovació de l'execució de les ordres.
Tema 60. Qualitats o atributs d'un bon cap. Com ha d'actuar un bon cap. Com s'ha de fer una amonestació. Com s'atenen les queixes. Mètode dels vuit passos.
ANNEX IV
Continguts mínims del curs de dispensa en el grau
de titulació del Grup E al Grup D
Dret Polític i Administratiu.
Tema 1. Organització política de l'Estat espanyol. Classe i forma d'Estat. Organització territorial de l'Estat. La Corona. Poder legislatiu. Poder executiu. Poder judicial. Relacions entre el Govern i les Corts Generales.
Tema 2. La Constitució Espanyola: el sistema constitucional. La Constitució Espanyola de 1978. Principis Generals. El Tribunal Constitucional.
Tema 3. Les Corts Generals: les cambres. La Funció Legislativa. L'Administració de Justícia.
Tema 4. L'organització territorial espanyola: les comunitats autònomes. Els estatuts d'autonomia: òrgans i competències. Les Administracions Públiques: Estatal, Autonòmica i Local.
Tema 5. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les Com-petències. Administració de Justícia. Administració Local. Economia i Hisenda.
Tema 6. Administració Local: caràcter natural de l'Administra-ció Local. L'Administració Local com a instrument de descentralització. L'Administració Local en la Constitució de 1978. Entitats que comprèn l'Administració Local.
Tema 7. El dret administratiu: fonts. La Llei. Normes no parla-mentàries equiparades a la Llei. El Reglament, concepte i classes. El Procediment Administratiu.
Règim Local i Policia
Tema 8. El municipi, òrgans unipersonals de govern: L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.
Tema 9. El municipi, òrgans col.legiats de govern: L'Ajuntament Ple. La comissió de govern. Organs consultius i participatius, les comissiones informatives.
Tema 10. La seguretat ciutadana. Autoritats competents. Funcions de la Policia Local segons la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat. Actuacions de la Policia Local en col.laboració amb la resta de forces i cossos. Policia Governativa i Judicial.
Tema 11. La policia local, conceptes previs. Missions i objectius. Estructura orgànica i funcional.
Tema 12. El binomi policia local-ciutadà, conceptes previs. Re-lació i finalitat. Suports ètics. Normes d'actuació.
Tema 13. Ordenament legislatiu de la policia local. Llei orgànica de Forces i Cossos de Seguretat: principis bàsics d'actuació. Disposicions estatutàries comunes. Règim disciplinari.
Tema 14. Llei de la Generalitat Valenciana de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana: disposicions generals de la coordinació de las policies locals. De l'estructura i organització. De la selecció, promoció i mobilitat. Dels drets i deures. L'Institut Valencià de Seguretat Pública.
Dret Penal
Tema 15. El Codi Penal: Concepte de delicte i falta. Graus d'execució del delicte. Accions i omissions. Dol i culpa. Autors còmplices i encobridors.
Tema 16. Classes de faltes: contra els interessos generals de les poblacions, contra les persones i contra la propietat.
Tema 17. Classes de delictes: contra les persones, contra la llibertat i l'honestedat, i contra la propietat.
Tema 18. Obligacions i competències dels ajuntaments: les orde-nances municipals. Els bans d'alcaldia.
Tema 19. Ordenances municipals, concepte i classes. Infraccions. Potestat aplicadora de sancions, principals infraccions de bans i ordenances. Procediment aplicador de sancions.
Trànsit i seguretat viària
Tema 20. Text articulat de la Llei de Bases 18/89. Tipificació de les principals infraccions. Infraccions de Trànsit que constitueixen delicte. Procediment aplicador de sancions. Competències municipals.
Tema 21. Reglaments que poden sorgir del desenvolupament de la Llei de bases sobre trànsit i circulació de vehicles de motor i seguretat viària.
Tema 22. El trànsit viari: introducció. Vies i vehicles i conductors. Les condicions tècniques del vehicle. Classes de transport.
Tema 23. El transport: servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixtos. El servei privat, mercaderies perilloses. Condicions tècniques del vehicle de transports i altres requisits principals.
Tema 24. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les causes. Classes i fases.

linea
Mapa web