Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 167/2016, d'11 de novembre, del Consell, pel qual es modifica l'Estatut de l'Institut Valencià d'Administració Tributària, aprovat pel Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell. [2016/9318]

(DOGV núm. 7923 de 23.11.2016) Ref. Base de dades 008831/2016

DECRET 167/2016, d'11 de novembre, del Consell, pel qual es modifica l'Estatut de l'Institut Valencià d'Administració Tributària, aprovat pel Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell. [2016/9318]
PREÀMBUL

L’aprovació del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, ha suposat la primera fita en el desplegament reglamentari necessari per a la posada en funcionament de l’Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT), entitat autònoma de caràcter administratiu, adscrita a la conselleria competent en matèria d’hisenda, amb personalitat jurídica independent, completa autonomia funcional i de gestió, creada en l’article 54 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat.

La disposició addicional única de l’assenyalat Decret determina que l’entrada en funcionament de l’Institut Valencià d’Administració Tributària es produirà el dia que assenyale l’Ordre de la conselleria competent en matèria d’hisenda, que d’acord amb el Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, és la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic. Entrada en funcionament que s’ha produït el dia 1 de gener de 2016, després de l’aprovació de l’Ordre 4/2015, de 28 de desembre, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.

De forma coordinada a l’aprovació de l’esmentada Ordre, són imprescindibles modificacions en l’estructura de l’Institut que permeten, al temps de la seua entrada en funcionament, una millora en el desenvolupament de les funcions tributàries de la seua competència, així com una immediata adaptació a futurs canvis normatius, constituint l’embrió d’un projecte més ambiciós a desenvolupar, per a l’aprofundiment en la coresponsabilitat fiscal i en l’autonomia competencial en matèria tributària de la Generalitat.
En primer lloc, es pretén eliminar duplicitats administratives, amb la qual cosa es modifica l’organització territorial de l’Institut, dotant-lo d’una estructura de desconcentració funcional circumscrita a les províncies d’Alacant i Castelló.
Quant a la dotació de personal de l’Institut, es permet la cobertura de llocs amb cossos d’Administració Especial per a aquells amb rang de subdirecció general o cap de servei, ateses les funcions realitzades en els assenyalats llocs. D’aquesta manera es compleix amb allò que s’ha preceptuat en la Disposició Addicional Segona de la Llei de creació de l’Institut Valencià d’Administració Tributària, Llei 7/2014, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat, de 22 de desembre.
D’altra banda, s’incorpora a l’estructura de l’Institut un Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries que, en aplicació de les tècniques d’anàlisi estadística i d’auditoria, permeta el seguiment i control dels objectius i programes de l’Institut Valencià d’Administració Tributària en un enfocament de millora contínua.
Així mateix, es reorganitzen els departaments de Gestió Tributària i de Recaptació, per a incorporar noves unitats administratives necessàries per a augmentar l’eficiència en el desenvolupament de les funcions tributàries.
En el Departament de Gestió Tributària s’efectua una profunda reorganització, dotant-lo de les unitats necessàries amb competències centralitzades per a l’impuls de l’IVAT. Així, es crea l’Oficina Tècnica de Gestió Tributària, com a òrgan d’unificació de criteris administratius, i l’Oficina d’Assistència al Contribuent, com a òrgan especialitzat per a facilitar el compliment de les obligacions al contribuent. D’altra banda, s’aclareixen les funcions de gestió i liquidació tributària de la Direcció Adjunta del Departament de Gestió Tributària, i se li assignen les labors de supervisió, coordinació i impuls de les actuacions realitzades per les unitats d’àmbit territorial. Addicionalment, per a evitar les assenyalades duplicitats administratives, les funcions desconcentrades territorialment en les províncies d’Alacant i Castelló s’assumeixen a la província de València per la Direcció del Servei de Gestió Tributària.

En el Departament de Recaptació s’accentua l’especialització de funcions amb la creació de la Unitat d’Actuacions Rellevants, com a òrgan especialitzat en la defensa dels drets de crèdit en els procediments concursals, i la Unitat de Recaptació Executiva, com a òrgan especialitzat per al desenvolupament de les actuacions en període executiu en l’àmbit competencial de la Generalitat.
El Departament d’Inspecció Tributària aclareix les seues funcions en el repartiment efectuat entre la Direcció del departament i l’Oficina Tècnica, per la qual cosa se’n fa una nova redacció de l’article 9.
En la reorganització departamental efectuada, a la vista de la rellevància de les funcions desenvolupades i en interès de la coherència funcional, és necessari donar la mateixa rellevància administrativa als Departaments de Valoració i d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris, òrgans que en l’estructura anterior es configuraven com a serveis.
Finalment, amb la finalitat de millora contínua en els processos desenvolupats en tots els departaments de l’Institut Valencià d’Administració Tributària, en directa dependència de la Subdirecció General, es crea una Oficina de Qualitat i Estadístiques Tributàries, a la qual correspondrà, de forma transversal, el control d’eficàcia i eficiència dels departaments de l’Institut, l’avaluació de resultats, així com l’elaboració d’informes estadístics periòdics de l’evolució de la recaptació.

En virtut d’això, en execució del que disposa la normativa citada, i en l’exercici de la facultat d’organització de l’Administració tributària valenciana per a l’atribució de la competència territorial a determinats òrgans tributaris, a la qual es refereix l’article 84 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, a proposta del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, de conformitat amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de l’11 de novembre de 2016,



DECRETE

Article 1. Modificació del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, pel qual s’aprova l’Estatut de l’Institut Valencià d’Administració Tributària i es modifica el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública, aprovat pel Decret 20/2013, de 25 de gener, del Consell
Es modifica la redacció dels apartats 1 i 2 de l’article 6, articles 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 i s’inclou l’article 12 bis i les disposicions transitòries tercera, quarta i quinta, que queden redactats com s’indica en l’annex d’aquest decret.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s’oposen al que disposa aquest decret.


DISPOSICIÓ FINAL

Única
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 11 de novembre de 2016.

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic,
VICENT SOLER I MARCO



ANNEX
Modificacions del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, pel qual s’aprova l’Estatut de l’Institut Valencià d’Administració Tributària

Article únic
1. Es modifiquen els apartats 1 i 2 de l’article 6 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, que queden redactats com segueix:

1. Per a l’aplicació dels tributs, sota la supervisió de la Direcció General, l’Institut Valencià d’Administració Tributària s’estructura en una Subdirecció General, que exercirà les funcions de coordinació i supervisió dels següents departaments amb rang de subdirecció general: Departament de Gestió Tributària, Departament de Recaptació, Departament d’Inspecció Tributària, Departament de Valoració, Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris i Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries.
La persona titular de la Subdirecció General serà nomenada d’entre el personal que tinga la condició de funcionari o funcionària de carrera pertanyent al Cos Superior Tècnic d’Inspectors de Tributs de l’Administració de la Generalitat.
Les persones titulars de cada una de les direccions de departament, seran nomenades d’entre el personal que tinga la condició de funcionari o funcionària de carrera pertanyent al Cos Superior Tècnic d’Inspectors de Tributs de l’Administració de la Generalitat llevat que, per les funcions atribuïdes al lloc de treball, haja d’ocupar-se per personal del cos superior tècnic d’Enginyeria en Informàtica, del cos superior tècnic d’Enginyeria Agrònoma de l’Administració de la Generalitat, del cos superior Tècnic d’Arquitectura de l’Administració de la Generalitat, o d’un altre cos del sector d’Administració Especial.

Per a això, els corresponents llocs en la relació de llocs de treball de l’Institut Valencià d’Administració Tributària seran classificats amb el requisit de pertinença al Cos Superior Tècnic d’Inspectors de Tributs de l’Administració de la Generalitat o, si és el cas, als altres cossos del sector d’Administració especial referits en el paràgraf anterior.

2. Als efectes de la desconcentració de les funcions que així ho requerisquen, l’Institut té delegacions a Alacant i Castelló, amb rang de Subdirecció General. En l’àmbit territorial de la província de València, les funcions que correspondrien a la Delegació de l’Institut seran assumides per la Subdirecció General.

2. Es modifica l’article 7 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, que queda redactat com segueix:

Article 7. Subdirecció General
1. Sota la supervisió de la Direcció General, corresponen a la persona titular de la Subdirecció General les funcions següents:
a) Dirigir, controlar, coordinar i supervisar l’execució dels projectes, objectius o activitats que se li assignen, així com els departaments i delegacions que se li adscriuen en l’apartat 2 d’aquest article.

b) Assistir i assessorar a la Direcció General per a l’adequat exercici de les funcions d’aquesta última, i, en particular, en relació amb els aspectes següents:
1r) L’elaboració de les instruccions sobre funcionament efectiu de l’Institut.
2n) La subscripció de convenis amb altres entitats, i l’acceptació de les delegacions de competències o comandes de gestió de funcions d’altres administracions públiques o les seues entitats dependents a favor de l’Institut.
3r) La resolució d’assumptes relatius a la direcció de personal de l’Institut.
4t) L’elaboració de l’avantprojecte de pressupost de l’Institut.
5è) La iniciativa de proposta de millores en la planificació i programació de les activitats de l’Institut.
6è) La iniciativa de propostes de planificació de la gestió de recursos informàtics i d’administració electrònica.
7è) Les altres que li encomane la Direcció General.
2. De la Subdirecció General dependran orgànicament els següents òrgans i unitats administratives:
a) Departament de Gestió Tributària.
b) Departament d’Inspecció Tributària.
c) Departament de Recaptació.
d) Departament de Valoració.
e) Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris.
f) Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries.
g) Les delegacions de l’Institut.
h) Oficina de Qualitat i Estadístiques Tributàries
3. La Subdirecció General comptarà amb el suport específic de l’Oficina de Qualitat i Estadístiques Tributàries, unitat administrativa adscrita amb rang de Servei, amb competència en tot el territori de la Comunitat Valenciana, en l’àmbit de la gestió, recaptació i inspecció tributària, en la realització de les funcions següents:
a) El control d’eficàcia i eficiència dels distints departaments de l’Institut i les seues unitats administratives.
b) La promoció de la implantació de programes de qualitat i avaluació dels resultats obtinguts.
c) La tramitació i seguiment de les queixes i suggeriments dels ciutadans derivades del funcionament de l’Institut.
d) L’estudi, disseny i proposta dels sistemes i procediments que es vagen a utilitzar en l’àmbit de les seues competències.
e) L’impuls a la millora contínua de processos i activitats de l’Institut, amb especial insistència en les propostes d’estratègies d’innovació tecnològica.
f) La promoció de la transparència en l’exercici de l’activitat estadística de l’Institut.
g) La realització d’informes estadístics periòdics de l’evolució de la recaptació.
h) L’elaboració de qualssevol altres indicadors i estadístiques de l’Institut.
4. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular de la subdirecció general, aquesta se suplirà pels caps o caps de departament per l’ordre en què figuren en aquest estatut.

3. Es modifica l’article 8 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:

Article 8. Departament de Gestió Tributària i les seues unitats administratives
1. Els òrgans i unitats administratives de Gestió Tributària de l’Institut són:
a) En l’àmbit central i respecte a tot el territori de la Comunitat Valenciana, el Departament de Gestió Tributària, i davall la seua dependència, amb rang de servei, l’Oficina Tècnica de Gestió Tributària i l’Oficina d’Assistència al Contribuent.
b) En l’àmbit territorial, les Delegacions Adjuntes, en les Delegacions de l’Institut a Alacant i Castelló, amb dependència orgànica de la seua respectiva Delegació, i funcional de la Direcció del Departament de Gestió o persona que delegue.
A la província de València la cap de servei de Gestió Tributària, amb dependència orgànica de la Direcció del Departament de Gestió o persona que delegue.
2. El Departament de Gestió Tributària exerceix les funcions següents:
a) La direcció, planificació, coordinació i control de les actuacions de l’Administració tributària en l’aplicació dels sistemes i procediments de gestió tributària que no estiguen atribuïts a altres Departaments, incloent-hi l’elaboració d’instruccions amb aquest fi que seran de compliment obligatori.
b) L’estudi, disseny i programació de les actuacions i procediments de gestió tributària.
c) L’elaboració de les directrius generals i línies d’actuació de gestió tributària per a la seua inclusió en el pla de control tributari, en especial, el disseny i la selecció de les campanyes de control extensiu.
d) La programació i coordinació de les campanyes de requeriments, així com de les funcions de verificació i control en via de gestió tributària.
e) Les actuacions de gestió, liquidació i imposició de sancions en relació als tributs la titularitat de les quals corresponga a l’Administració de la Generalitat, així com la resolució dels recursos que contra els actes administratius relatius als tributs esmentats es formulen.
f) La planificació, coordinació i control dels serveis d’informació i assistència tributària.
g) La formulació de propostes normatives i consultes en l’àmbit funcional de gestió tributària per a la seua elevació a la Direcció General.
h) La formulació de les propostes de resolució de recursos d’alçada i reclamacions econòmiques i administratives contra actes dictats en via de gestió tributària.
i) La coordinació, control i impuls del funcionament de les seues unitats administratives.
j) L’elaboració d’estadístiques i memòries de gestió tributària.
k) Si és el cas, les que la normativa en vigor atribueix, en l’àmbit estatal, al Departament de Gestió Tributària de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.
l) Qualssevol altres que, en el marc de la Gestió Tributària, encomane al Departament la Direcció General o la Subdirecció General.

3. La direcció del Departament de Gestió Tributària estarà assistida per un cap adjunt de departament, amb rang de cap de Servei, a qui correspondrà l’assistència i suport a la direcció del departament, així com la coordinació, control i impuls del funcionament de les distintes unitats administratives d’àmbit territorial.
Correspondrà a la direcció adjunta, en l’àmbit de l’Impost sobre el Patrimoni, dels fets imposables inclosos en l’àmbit dels models 610 i 615 d’autoliquidació de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, així com en l’àmbit de l’impost sobre activitats que incideixen en el Medi Ambient, de l’impost sobre eliminació de residus en abocadors, i de qualssevol altres impostos propis de la Generalitat:
1r. La gestió i liquidació, així com la resolució dels recursos de reposició contra actes dictats en l’exercici d’aquestes funcions.
2n. La resolució dels procediments d’imposició de sancions tributàries.
4. L’Oficina Tècnica de Gestió Tributària exerceix les funcions següents:
a) L’elaboració dels informes previs a les propostes de criteris d’actuació per a les unitats administratives d’àmbit territorial.
b) La formulació de propostes normatives.
c) El plantejament de consultes en l’àmbit funcional de Gestió Tributària i la seua elevació a la Direcció General de Tributs i Joc.
d) L’anàlisi, estudi i proposta de resolució dels expedients administratius que els siguen encomanats per la Direcció del Departament.

5. L’Oficina d’Assistència al Contribuent exerceix les funcions següents:
a) La planificació, coordinació i control dels Serveis d’informació i assistència tributària, amb especial èmfasi en la gestió de l’assistència telefònica i telemàtica al contribuent.
b) La programació i coordinació de les diferents campanyes de requeriments que es dissenyen en el Departament de Gestió.
c) L’estudi, disseny i proposta dels sistemes i procediments a utilitzar en l’àmbit de les seues competències.
d) L’expedició de certificats acreditatius de la presentació de declaracions dels tributs.
6. La cap de servei de Gestió Tributària a València, en relació amb els tributs cedits i en el seu àmbit territorial, realitzarà les funcions següents:
a) La gestió i liquidació, així com la resolució dels recursos de reposició contra actes dictats en l’exercici d’aquestes funcions.
b) La resolució dels procediments d’imposició de sancions tributàries.
c) La informació i assistència tributàries, en especial, informació específica sobre l’estat de tramitació d’expedients en què els contribuents resulten interessats.
d) La gestió de la tramitació de la fase de pèrit tercer de les taxacions pericials contradictòries.
e) La coordinació, control i impuls del funcionament de totes les unitats administratives que desenvolupen funcions en l’àmbit de la gestió tributària.
f) Totes les relacionades amb les funcions de gestió tributària se li encomanen per la Direcció General o per la Subdirecció General.
7. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular del Departament de Gestió Tributària, aquesta se suplirà pel cap adjunt de departament.
En el supòsit d’inexistència de cap adjunt, o en els supòsits de vacant, absència o malaltia, la direcció del Departament de Gestió Tributària correspondrà al cap de l’Oficina Tècnica de Gestió Tributària.

4. Es fa una nova redacció de l’article 9 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, en els termes següents:

Article 9. Departament d’Inspecció Tributària i les seues unitats administratives
1. Els òrgans i unitats administratives d’Inspecció Tributària de l’Institut són:
a) En l’àmbit central i respecte a tot el territori de la Comunitat Valenciana, el Departament d’Inspecció Tributària, i davall la seua dependència, l’Oficina Tècnica d’Inspecció Tributària, aquesta última amb rang de Servei.
b) En l’àmbit territorial de la respectiva província, i sota la dependència del Departament, les dependències d’Inspecció Tributària, amb rang de Servei.
2. El Departament d’Inspecció Tributària exerceix les funcions següents:
a) L’elaboració del Pla d’Actuacions Inspectores, per a la seua elevació a la superior aprovació de la Direcció General.
b) El control i la responsabilitat del compliment dels plans i objectius del Departament.
c) La direcció, supervisió i coordinació de les actuacions i activitats de les unitats i dependències d’Inspecció Tributària.
d) L’assignació d’expedients a les unitats i dependències d’Inspecció Tributària.
e) La pràctica de les actuacions de comprovació i investigació, l’aprovació dels actes administratius de liquidació tributària derivats d’aquestes i la resolució d’expedients sancionadors corresponents, així com la resolució dels recursos de reposició interposats contra aquells, respecte a qualsevol obligat tributari amb independència del lloc on haja d’entendre’s realitzat el fet imposable, d’acord amb la normativa de cessió de tributs o del seu domicili fiscal, sense perjuí de les competències atribuïdes a les dependències d’Inspecció Tributària en els casos establits en l’apartat 5 d’aquest article.

f) La tramitació, d’ofici o a proposta de les dependències d’Inspecció Tributària, dels expedients de delicte fiscal, elevant a la Direcció General la proposta que, si és el cas, escaiga.
g) La realització de les actuacions inspectores relatives al compliment de l’obligació de depòsit de les fiances d’arrendaments urbans o de prestació de serveis i subministraments complementaris i tramitació dels expedients sancionadors que se’n puguen derivar, així com la pràctica dels actes administratius de liquidació i resolució dels expedients sancionadors.
h) La realització de les actuacions d’estudi, informe i assessorament en qüestions de la seua competència.
i) L’elaboració d’estadístiques i memòries d’inspecció tributària.

j) Qualssevol altres que, en el marc de la inspecció tributària, encomane al Departament la Direcció General o la Subdirecció General.

k) Si és el cas, les que la normativa en vigor atribueix, en l’àmbit estatal, al Departament d’Inspecció Tributària de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.
3. La direcció del Departament estarà assistida per un cap adjunt de departament, amb rang de cap de Servei, a qui correspondrà l’assistència i suport a la direcció del departament, així com l’anàlisi, estudi, proposta o resolució dels expedients administratius que li siguen encomanats per la direcció esmentada.
4. L’Oficina Tècnica d’Inspecció Tributària exerceix les funcions següents:
a) L’assistència a la persona titular del Departament d’Inspecció Tributària en la confecció dels plans d’inspecció del Pla d’Actuacions Inspectores, en el control del seu compliment i en la realització d’estudis i estadístiques de suport a la planificació.

b) Les actuacions d’obtenció d’informació i totes aquelles que resulten necessàries a fi de fixar el pla d’actuacions a desenvolupar pels òrgans dependents del Departament.
c) La prestació d’assistència tècnica al departament.
d) La tramitació i control de les denúncies tributàries que es presenten.
e) La pràctica de les actuacions de comprovació i investigació, l’anàlisi, estudi i proposta de resolució dels expedients administratius que els siguen encomanats pel Departament d’Inspecció Tributària.

f) Quantes altres se li encomanen per la direcció del referit Departament.
5. Les dependències d’Inspecció Tributària exerceixen les funcions següents:
a) La pràctica de les actuacions de comprovació i investigació a la província que corresponga al lloc on haja d’entendre’s realitzat el fet imposable d’acord amb la normativa de cessió de tributs o al domicili fiscal de l’obligat tributari.
b) La supervisió del compliment dels objectius encomanats a la Dependència, la distribució entre el personal d’aquesta de les activitats a desenvolupar, i la direcció i control de la seua correcta execució.
c) La formulació de propostes i consultes per a la seua elevació a la direcció del departament.
6. La firma de documents en l’àmbit de la inspecció tributària se subjectarà a les regles següents:
a) Firma d’actes:
Les actes seran firmades per l’Inspector o Inspectora de Tributs que haja realitzat les actuacions de comprovació i investigació.
b) Firma dels acords de liquidació i d’imposició de sanció derivats de procediments de comprovació i investigació:
Els acords de liquidació i d’imposició de sanció seran firmats pel titular de la Direcció del Departament d’Inspecció Tributària.

No obstant això, l’aprovació dels actes administratius de liquidació tributària derivats de les actuacions de comprovació i investigació desenvolupades per les dependències d’inspecció tributària i la resolució d’expedients sancionadors corresponents a aquestes, així com, si és el cas, la resolució dels recursos de reposició interposats contra aquells, correspondrà als caps de dependència quan així ho dispose la persona titular de la direcció general, mitjançant una resolució fonamentada en la garantia de la deguda separació entre les actuacions d’instrucció i resolució dels procediments.

c) Subscripció dels acords derivats de procediments de comprovació limitada:
La firma dels acords d’inici i de resolució dels procediments de comprovació limitada, així com d’imposició de sancions derivades d’aquells seran firmats per la direcció del Departament d’Inspecció Tributària. No obstant això, en els procediments iniciats en l’àmbit de les Dependències d’Inspecció Tributària correspondran a qui ostente la seua direcció.
d) Altres documents:
El personal funcionari del Departament procediran, igualment, a evacuar quantes comunicacions, diligències i informes siguen preceptius. En el cas que aquests últims hagen de ser emesos per una dependència d’Inspecció Tributària, seran subscrits per la persona que n’ostente la direcció.
Els requeriments individualitzats d’obtenció d’informació, excepte en aquells casos en què la normativa vigent atribuïsca la competència esmentada a altres òrgans, seran subscrits pel personal funcionari que haja realitzat les actuacions de comprovació.
Els informes que hagen d’emetre’s quan s’aprecie que la conducta de l’obligat tributari poguera ser constitutiva de delicte contra la hisenda pública, seran firmats per l’òrgan competent per a liquidar, a proposta de la persona actuaria o instructora del procediment.
La firma de l’acord d’inici i de la resolució dels procediments de declaració de responsabilitat tramitats pel Departament o per alguna de les dependències d’Inspecció Tributària, correspondrà a qui n’ostente la direcció.
7. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular del Departament d’Inspecció Tributària, aquesta se suplirà pel cap adjunt de departament.
En el supòsit d’inexistència del cap adjunt, o en els supòsits de vacant, absència o malaltia, la direcció del Departament d’Inspecció Tributària correspondrà al cap de l’Oficina Tècnica d’Inspecció Tributària.

En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular de la Dependència d’Inspecció Tributària, aquesta se suplirà pel cap de l’Oficina Tècnica d’Inspecció Tributària. En aquest supòsit, els acords de liquidació i d’imposició de sanció seran firmats per la Direcció del Departament d’Inspecció Tributària.

5. Es modifica l’article 10 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:

Article 10. Departament de Recaptació i les seues unitats administratives
1. Els òrgans i unitats administratives de Recaptació de l’Institut són:
a) En l’àmbit central i respecte a tot el territori de la Comunitat Valenciana, el Departament de Recaptació i, davall la seua dependència amb rang de Servei, l’Oficina Tècnica de Recaptació, la Unitat d’Actuacions Rellevants i la Unitat de Recaptació Executiva.
b) En l’àmbit territorial de la respectiva província, i sota la dependència del Departament de Recaptació, les dependències de Recaptació, amb rang de Servei.
2. El Departament de Recaptació exerceix, quan no es troben atribuïdes a un altre òrgan o unitat administrativa, les funcions següents:

a) La resolució de sol·licituds d’ajornament de pagament.
b) La iniciació de procediments sancionadors i la imposició de sancions derivades d’actuacions de gestió recaptatòria.
c) La resolució de les terceries que puguen promoure’s en el procediment de constrenyiment.
d) El dictat de l’acte de derivació de responsabilitat solidària o subsidiària, i la gestió recaptatòria enfront de successors.
e) La resolució dels recursos de reposició interposats contra els seus actes administratius.
f) L’elaboració del Pla d’actuacions en matèria de recaptació per a la seua elevació a la superior aprovació de la Direcció General, així com el control de la seua execució.
g) La fixació de directrius, supervisió i, si és el cas, formulació de propostes de resolució, en relació amb l’exercici de les competències en matèria de recaptació.
h) La prestació d’assistència i coordinació del funcionament de les dependències de recaptació.
i) Les funcions atribuïdes a altres òrgans i unitats de recaptació quan no existisquen i en els casos de vacant, absència o malaltia de la persona titular.
j) Si és el cas, les que la normativa en vigor atribueix, en l’àmbit estatal, al Departament de Recaptació de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.
k) Qualssevol altres que, en el marc de la recaptació autonòmica, li atribuïsquen la normativa legal, reglamentària o altres disposicions que siguen d’aplicació, o li encomane al Departament la Direcció o Subdirecció General.
3. La direcció del Departament estarà assistida per un cap adjunt de departament, amb rang de cap de Servei, a qui correspondrà l’assistència i suport a la direcció del departament, així com l’anàlisi, estudi i proposta de resolució dels expedients administratius que li siguen encomanats per la direcció esmentada.
4. L’Oficina Tècnica de Recaptació exerceix les funcions següents:

a) La resolució de sol·licituds de pagament en espècie.
b) La resolució de sol·licituds d’ajornament del pagament l’import conjunt de la qual siga igual o inferior a 1.000.000 euros, i no escaiga l’exempció de garanties, o, en cas de dispensa de garanties, el seu import no excedisca de 500.000 euros.
c) La iniciació de procediments sancionadors i la imposició de sancions derivades d’actuacions de gestió recaptatòria en l’àmbit de l’exercici de les seues funcions.
d) La resolució dels recursos de reposició interposats contra els seus propis actes administratius.
e) La col·laboració en el control de l’execució del Pla d’actuacions en matèria de recaptació.
f) La cooperació amb la direcció del departament en la prestació d’assistència i coordinació del funcionament de les dependències de Recaptació.
g) L’elaboració d’estadístiques i memòries de recaptació.
h) Les funcions a què es refereixen les lletres h), i) i j) de l’apartat 7 d’aquest article atribuïdes a la província a les dependències de Recaptació, quan no existisquen, així com en els casos de vacant, absència o malaltia de la persona titular.
i) Qualssevol altres que, en el marc de la recaptació autonòmica, li atribuïsquen la normativa legal, reglamentària o altres disposicions que siguen d’aplicació, o li encomane el Departament de Recaptació.

5. La Unitat d’Actuacions Rellevants exerceix les funcions següents:
a) La defensa dels drets de cobrament de la hisenda pública valenciana que es troben subjectes a procés concursal. En particular, certificació de deutes, proposta d’exercici del dret d’abstenció, proposta per a la subscripció d’acords pels quals s’establisquen condicions singulars de pagament o de convenis, així com proposta per a acordar la compensació de crèdits de la hisenda pública.
b) La resolució de les peticions de compensació de deutes en període voluntari o en executiva, així com el dictat dels actes de compensació d’ofici en executiva.
c) La resolució dels recursos de reposició interposats contra els seus actes administratius.
d) L’elaboració d’estadístiques i memòries en l’àmbit de les seues funcions.
e) Qualssevol altres que, en el marc de la recaptació autonòmica, li atribuïsquen la normativa legal, reglamentària o altres disposicions que siguen d’aplicació, o li encomane el Departament de Recaptació.

6. La Unitat de Recaptació Executiva exerceix, quan no existisca Dependència de Recaptació a la província, així com en els casos de vacant, absència o malaltia de la persona titular, les funcions següents:

a) El dictat de providències de constrenyiment, liquidació de recàrrecs i interessos del procediment de constrenyiment.
b) El dictat dels actes necessaris per a l’alienació de béns embargats o per a l’execució de garanties.
c) La resolució de les sol·licituds de suspensió de l’execució de l’acte impugnat, així com el dictat dels actes de liquidació d’interessos suspensius de la seua competència.
d) La realització de requeriments d’informació i el dictat dels actes d’execució durant el desenvolupament del procediment de constrenyiment.
e) L’adopció de mesures cautelars en els termes establits en l’article 81 de la Llei General Tributària.
f) L’acord de declaració de crèdits incobrables, de conformitat amb el que estableix l’article 173 de la Llei General Tributària.
g) La resolució dels recursos de reposició interposats contra els seus actes administratius.
h) L’elaboració d’estadístiques i memòries en l’àmbit de les seues funcions.
i) Qualssevol altres que, en el marc de la recaptació autonòmica, li atribuïsquen la normativa legal, reglamentària o altres disposicions que siguen d’aplicació, o li encomane el Departament de Recaptació.

7. Les dependències de Recaptació exerceixen les funcions següents:
a) L’expedició de certificats acreditatius d’estar al corrent en el compliment d’obligacions tributàries amb la hisenda pública autonòmica.
b) El dictat de providències de constrenyiment, liquidació de recàrrecs i interessos del procediment de constrenyiment.
c) El dictat dels actes necessaris per a l’alienació de béns embargats o per a l’execució de garanties.
d) La resolució de les sol·licituds de suspensió de l’execució de l’acte impugnat, així com el dictat dels actes de liquidació d’interessos suspensius de la seua competència.
e) La resolució de les sol·licituds de suspensió de l’execució de l’acte impugnat, així com el dictat dels actes de liquidació d’interessos suspensius de la seua competència.
f) La realització de requeriments d’informació i el dictat dels actes d’execució durant el desenvolupament del procediment de constrenyiment.
g) L’adopció de mesures cautelars en els termes establits en l’article 81 de la Llei General Tributària.
h) L’acord de declaració de crèdits incobrables, de conformitat amb el que estableix l’article 173 de la Llei General Tributària.
i) El dictat dels actes d’execució de resolucions de recursos o reclamacions economicoadministratives de la seua competència, així com la resolució del procediment per al reconeixement del dret a la devolució d’ingressos indeguts, en els supòsits de l’article 221 de la Llei General Tributària.
j) La resolució d’expedients de reembossament del cost de les garanties constituïdes per a suspendre l’execució d’un acte o per a ajornar o fraccionar el pagament d’un deute, si l’acte o deute esmentats són declarats improcedents per sentència o resolució administrativa ferma.
k) La resolució de sol·licituds d’ajornament del pagament en què pertoque l’exempció de garanties.
l) La resolució dels recursos de reposició interposats contra els seus actes administratius.
m) L’elaboració d’estadístiques i memòries en l’àmbit de la recaptació.
n) Qualssevol altres que, en el marc de la recaptació autonòmica, li atribuïsquen la normativa legal, reglamentària o altres disposicions que siguen d’aplicació, o li encomane el Departament de Recaptació.

8. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular del Departament de Recaptació, aquesta se suplirà pel cap adjunt de departament.
En el supòsit d’inexistència de cap adjunt, o en els supòsits de vacant, absència o malaltia d’aquests, la direcció del Departament de Recaptació correspondrà al cap de l’Oficina Tècnica de Recaptació.


6. Es modifica l’article 11 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:

Article 11. Departament de Valoració i les seues unitats administratives
1. Els òrgans i unitats administratives de Valoració de l’Institut són:

a) En l’àmbit central i respecte a tot el territori de la Comunitat Valenciana, el Departament de Valoració.
b) En l’àmbit territorial, els Serveis de Valoració en les Delegacions de l’Institut a Alacant i Castelló, amb dependència orgànica de la seua respectiva Delegació i funcional de la Direcció del Departament de Valoració.
2. El Departament de Valoració exerceix les funcions següents:
a) La proposició de criteris tècnics en matèria de valoració de béns a efectes fiscals. Així mateix, una vegada establits, el seu seguiment i impuls, proposant els canvis que s’hi estimen convenients.
b) La proposta i seguiment de les instruccions de la Direcció General o de la Subdirecció General, quant a matèries de valoració de béns a efectes fiscals.
c) La coordinació dels mitjans materials i humans dels Serveis de Valoració de les Delegacions de l’Institut.
d) La prestació d’assistència als Serveis de Valoració de les Delegacions de l’Institut.
e) Qualssevol altres que, en l’àmbit de la valoració de béns, li siguen encomanats per la Direcció o Subdirecció General.
3. La direcció del Departament estarà assistida per un cap adjunt de departament, amb rang de cap de servei, a qui correspondrà l’assistència i suport a la direcció del departament, així com l’anàlisi, estudi i proposta de resolució dels expedients administratius que li siguen encomanats per la direcció esmentada.
A la província de València, la Direcció Adjunta assumeix les funcions que en les Delegacions de l’Institut realitzen els Serveis de Valoració.
4. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular del Departament de Valoració, aquesta se suplirà pel cap adjunt de departament.

7. Es modifica l’article 12 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:

Article 12. Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris

1. Els òrgans i unitats administratives d’Assumptes econòmics i Pressupostaris de l’Institut són:
a) En l’àmbit central i respecte a tot el territori de la Comunitat Valenciana, el Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris.

b) En l’àmbit territorial, sota la dependència del Departament, els Serveis d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris amb rang de Servei.

2. El Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris, sense perjuí de les funcions que li puguen encomanar la Direcció o Subdirecció General, és l’òrgan competent en matèria de planificació, programació, execució i control del pressupost, contractació i gestió del patrimoni, comptabilitat, tresoreria i gestió de pagaments, i assumptes generals. En particular li correspon:
a) L’elaboració de l’avantprojecte de pressupost de l’Institut, el seguiment i control de la seua execució, i la proposta de modificacions pressupostàries.
b) Administració de la gestió econòmica pressupostària, comptabilitat, tresoreria i gestió de pagaments.
c) L’elaboració de la informació comptable necessària per a la rendició de comptes anuals així com el subministrament d’informació econòmica i comptable als òrgans de control intern i extern.
d) La coordinació i seguiment de les distintes caixes pagadores, així com la comptabilització dels comptes justificats dels fons de caixa fixa.

e) La gestió de despeses de personal i la tramitació de les incidències de nòmina.
f) La custòdia i el manteniment dels expedients de personal.
g) La tramitació dels expedients de reintegrament i de compensació de deutes per errors materials en la nòmina del personal.
h) La tramitació de llicències, permisos, control de l’absentisme justificat i injustificat, i seguiment dels processos d’incapacitat temporal.

i) La direcció i coordinació de l’administració, règim interior i gestió dels serveis generals de l’Institut.
j) La gestió del Registre General.
k) La tramitació i seguiment dels expedients de contractació.
l) L’assessorament als òrgans de contractació.
m) La gestió de les publicacions de l’Institut.
n) La gestió dels depòsits de fiances d’arrendaments urbans o de prestació de Serveis i subministraments complementaris, així com la concessió del règim de concert.
3. La direcció del Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris estarà assistida per un cap adjunt de departament, amb rang de cap de servei, a qui correspondrà l’assistència i suport a la direcció del departament, així com l’anàlisi, estudi i proposta de resolució dels expedients administratius que li siguen encomanats per la direcció esmentada.
4. Els Serveis Econòmics i Pressupostaris a Alacant, València i Castelló exerciran en el seu respectiu àmbit territorial i en coordinació amb la Delegació de l’Institut, les funcions de registre general, gestió de pagaments d’adquisició de material i altres despeses corrents de funcionament, així com qualssevol altres que pogueren ser atribuïdes.

5 En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular del Departament d’Assumptes Econòmics i Generals, aquesta se suplirà pel cap adjunt de departament.


. Es modifica l’article 13 del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:

Article 13. Delegacions de l’Institut
1. La Delegació de l’Institut és l’òrgan de representació ordinària de l’Institut Valencià d’Administració Tributària en el seu respectiu àmbit territorial i exerceix, en el dit àmbit, les funcions següents:
a) Les relacions ordinàries amb altres Òrgans de l’Administració autonòmica i amb altres administracions públiques o entitats públiques o privades.
b) La direcció del personal de l’Institut i les funcions de registre general, gestió de pagaments d’adquisició de material i altres despeses corrents de funcionament, en coordinació amb el Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris, conservació i custòdia de documentació general, gestió de les queixes sobre el funcionament dels Serveis i la gestió de la tramitació de la fase de pèrit tercer de les taxacions pericials contradictòries.
2. Al capdavant de les delegacions de l’Institut estarà el delegat o delegada de l’Institut, amb rang de subdirector o subdirectora general, que estarà assistit per un delegat o delegada adjunt, amb rang de cap de servei, a qui correspon l’assistència i suport al delegat o delegada, així com l’anàlisi, estudi i proposta de resolució dels expedients administratius que li siguen encomanats.
3. La Delegació Adjunta, en relació amb els tributs l’aplicació dels quals atribueix la normativa vigent a l’Institut Valencià d’Administració Tributària i en el seu àmbit territorial, sota la dependència funcional del Departament de Gestió Tributària, realitzarà les següents funcions, sense perjuí de les competències atribuïdes a la direcció adjunta del Departament de Gestió Tributària:
a) La gestió i liquidació, així com la resolució dels recursos de reposició contra actes dictats en l’exercici d’aquestes funcions.
b) La resolució dels procediments d’imposició de sancions tributàries.
c) La informació i assistència tributàries.
d) La gestió de la tramitació de la fase de perit tercer de les taxacions pericials contradictòries.
e) La coordinació, control i impuls del funcionament de totes les unitats administratives que desenvolupen funcions en l’àmbit de la gestió tributària.
f) Quantes altres relacionades amb les funcions de gestió tributària se li encomanen per la Direcció o Subdirecció General.
4. En les delegacions de l’Institut existiran els Serveis de Valoració, baix dependència funcional del Departament de Valoració, que exerceixen les funcions següents:
a) L’evacuació dels dictàmens i informes en matèria de valoració de béns immobles a efectes fiscals.
b) Qualssevol altres que, en l’àmbit de la valoració de béns, li encomane el Departament.
5. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular de la Delegació de l’Institut, aquesta se suplirà pel delegat o delegada adjunt.


9. S’introdueix un nou article 12bis del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:

Article 12bis. Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries i les seues unitats administratives.
1. El Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries és l’òrgan encarregat de la realització de les auditories, anàlisi d’informació i formulació de propostes necessàries per al seguiment i control dels objectius i programes de l’Institut Valencià d’Administració Tributària, en coordinació amb altres òrgans, en particular, amb la Subdirecció General competent en matèria de tributs.
En particular, li correspondrà el seguiment del Programa Anual d’Actuació de l’Institut en l’exercici de la superior planificació estratègica de l’Institut, amb el disseny d’estratègies generals de lluita contra el frau i en altres àrees que es consideren d’atenció prioritària.

Amb l’objectiu de millora contínua de processos, li correspondrà la proposta d’objectius relatives al Programa Anual d’Actuació de l’Institut, amb especial èmfasi en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i Comunicació, actuant en col·laboració i coordinació amb el centre directiu competent en aquesta matèria.
2. La direcció del Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries estarà assistida per un cap adjunt de departament, amb rang de cap de servei, a qui correspondrà l’assistència i suport a la direcció del departament, així com l’anàlisi, estudi i proposta de resolució dels expedients administratius que li siguen encomanats per la direcció esmentada.
3. En cas de vacant, absència o malaltia de la persona titular del Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries, aquesta se suplirà pel cap adjunt de departament.

10. S’introdueix una nova disposició transitòria tercera en el Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:


Tercera. Unitats i llocs de treball i les seues retribucions
Les unitats i llocs de treball de nivell administratiu continuaran subsistents i seran retribuïdes amb càrrec als mateixos crèdits pressupostaris, fins que s’aprove i adapte l’estructura orgànica d’aquest Reglament.


11. S’introdueix una nova disposició transitòria quarta en el Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:


Quarta. Efectivitat de funcions en les Delegacions de l’Institut Valencià d’Administració Tributària a Alacant i Castelló
Mentre no siguen nomenades les persones titulars de les Delegacions de l’Institut Valencià d’Administració Tributària a Alacant i Castelló, les funcions que els corresponen en el seu àmbit territorial, descrites en l’article 13, seran exercides per les persones titulars de les direccions territorials a Alacant i Castelló.

12. S’introdueix una nova Disposició transitòria cinquena en el Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:


Cinquena. Efectivitat de funcions en els Serveis d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris a Alacant i Castelló de l’Institut Valencià d’Administració Tributària
Mentre no siguen nomenats els caps dels Serveis d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris a Alacant i Castelló, les funcions que els corresponen en el seu àmbit territorial descrites en l’article 12, seran exercides per les persones titulars de les Secretaries Territorials de les direccions territorials a Alacant i Castelló.


12. Es modifica l’annex I del Decret 84/2015, de 29 de maig, del Consell, amb la redacció següent:


ANNEX I
Estructura directiva de l’Institut Valencià
d’Administració Tributària

1. Presidència
2. Consell Rector
3. Direcció General
4. Subdirecció General

4.1. Departament de Gestió Tributària
4.1.1. Direcció Adjunta del Departament
4.1.2. Cap del Servei de Gestió Tributària a València
4.1.3. Oficina Tècnica de Gestió Tributària
4.1.4. Oficina d’Assistència al Contribuent

4.2. Departament d’Inspecció Tributària
4.2.1. Direcció Adjunta del Departament
4.2.2. Oficina Tècnica d’Inspecció Tributària
4.2.3. Dependència d’Inspecció Tributària a Alacant
4.2.4. Dependència d’Inspecció Tributària a Castelló

4.3. Departament de Recaptació
4.3.1. Direcció Adjunta del Departament
4.3.2. Oficina Tècnica de Recaptació
4.3.3. Unitat d’Actuacions Rellevants
4.3.4. Unitat de Recaptació Executiva
4.3.5. Dependència de Recaptació a Alacant

4.4. Departament de Valoració
4.4.1. Direcció Adjunta del Departament

4.5. Departament d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris
4.5.1. Direcció Adjunta del Departament
4.5.2. Cap del Servei d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris a Alacant
4.5.3. Cap del Servei d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris a València
4.5.4. Cap del Servei d’Assumptes Econòmics i Pressupostaris a Castelló

4.6. Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries
4.6.1. Direcció Adjunta del Departament

4.7. Oficina de Qualitat i Estadístiques Tributàries

5. Delegació de l’IVAT a Alacant
5.1. Delegació Adjunta a Alacant
5.2. Servei de Valoració a Alacant

6. Delegació de l’IVAT a Castelló
6.1. Delegació Adjunta a Castelló
6.2. Servei de Valoració a Castelló

linea
Mapa web