Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 2/2021, de 27 de setembre, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es desenvolupa el Programa d'optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana. [2021/9814]

(DOGV núm. 9186 de 01.10.2021) Ref. Base de dades 009007/2021

ORDRE 2/2021, de 27 de setembre, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es desenvolupa el Programa d'optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana. [2021/9814]
ÍNDEX
Preàmbul
Capítol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
Article 2. Objectius del Programa
Article 3. Principis que regeixen en el Programa d’optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana
Article 4. Estructura del Programa d’optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana
Capítol II. Subprograma d’avaluació
Secció I. Aspectes generals del Subprograma d’avaluació
Article 5. Definició del Subprograma d’avaluació
Article 6. Perspectiva de l’avaluació dels medicaments i productes sanitaris
Article 7. Guies farmacoterapèutiques
Secció II. Estructures del Subprograma d’avaluació
Article 8. Estructures del Subprograma d’avaluació
Article 9. Comissió Assessora d’Implants (CAI)
Article 10. Comissió Permanent Coordinadora de Farmàcia i Terapèutica (CPFt)
Article 11. Òrgans departamentals del Subprograma d’avaluació

Article 12. Funcionament i composició de les comissions
Article 13. Xarxa del Subprograma d’avaluació
Capítol III. Subprograma assistencial
Article 14. Subprograma assistencial
Disposició addicional primera. Incidència econòmica
Disposició addicional segona. Coordinació i interpretació
Disposició derogatòria única. Derogació normativa
Disposició final única. Entrada en vigor


Preàmbul

El Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, actualitza el marc bàsic farmacèutic. En l’article 87, sobre prescripció de medicaments i productes sanitaris, estableix que la prescripció de medicaments i productes sanitaris en el Sistema Nacional de Salut s’efectuarà en la forma més apropiada per al benefici de pacients, al mateix temps que es protegeix la sostenibilitat del sistema, estant per tant obligades les administracions públiques a identificar les alternatives que major benefici proporcionen a les persones i al sistema, i a fomentar la seua utilització preferent.

El coneixement de l’ús dels medicaments i productes sanitaris en la pràctica assistencial ha d’abordar-se per mitjà de procediments normalitzats, transparents i reproduïbles, necessàriament de caràcter multidisciplinari, que incloguen i integren: a) l’anàlisi prèvia a l’ús, identificant els beneficis i incerteses de cada producte i comparant-ho amb les alternatives disponibles amb l’objecte de delimitar el seu lloc en la terapèutica, b) l’anàlisi durant l’ús del producte, així com c) identificar i disposar del resultat derivat del seu ús.
Per a abordar aquests procediments d’anàlisi i reflexió és necessari establir sinergies i mecanismes de col·laboració entre estructures actualment distanciades estructuralment i geogràficament i desenvolupar activitats col·laboratives, que potencien, sistematitzen i milloren les actuacions encaminades a l’ús, de forma optimitzada, dels medicaments i productes sanitaris a la Comunitat Valenciana i a la minimització del treball repetitiu i individual en cada departament de salut. El fruit del procés d’anàlisi es materialitza en els protocols i procediments corporatius, que han d’estar adequadament documentats i difosos entre professionals sanitaris i integrats en els sistemes d’informació sanitaris com un sistema de suport a la prescripció, tal com s’arreplega en els articles 77.4 i 88 del Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, que insta que les administracions públiques sanitàries promoguen la publicació de guies farmacològiques i/o farmacoterapèutiques per a ús dels professionals sanitaris i que aquests sistemes de suport identifiquen les alternatives d’elecció terapèutica segons criteris d’eficiència, tot això gestionat pels òrgans competents en l’àmbit de comunitat autònoma.

Les circumstàncies sanitàries, socials i econòmiques actuals, així com el creixent, i cada vegada més complex arsenal terapèutic disponible i els seus mecanismes d’accés i finançament en el Sistema Nacional de Salut han variat substancialment. És per això que el sistema sanitari públic valencià ha d’abordar canvis en les estructures i processos que governeu les estratègies corporatives per a l’ús racional de medicaments i productes sanitaris. Tot això per a garantir el desplegament i compliment dels preceptes de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, que pretenen el major benefici tant a pacients com de la societat en conjunt.
Els necessaris canvis han de considerar-se des d’una perspectiva reflexiva sobre el resultat de les estratègies i procediments prèviament establits, conservant i millorant aquells que s’han mostrat operatius i efectius en la seua contribució a un millor ús dels productes farmacèutics en la Comunitat valenciana o han contribuït a l’eficiència, sostenibilitat, i equitat, i redefinint aquells que no aporten millores substancials.

La política en matèria farmacèutica de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, d’acord amb el IV Pla de Salut 2016-2020 de la Comunitat Valenciana, té un clar component de reorientació enfocat a l’obtenció de resultats en salut, a la integració i continuïtat farmacoterapèutica i a l’eficiència, tant de la mateixa prestació farmacèutica, com dels processos i actuacions desenvolupades. La política farmacèutica comparteix els principis d’equitat, sostenibilitat, coordinació, solidaritat considerant situacions d’especial vulnerabilitat, foment dels enfocaments col·laboratius, descentralització, qualitat, excel·lència, innovació i transparència establits en el Pla de salut.

A més d’aquests principis generals del Pla de Salut, els principis troncals en què es basa l’estratègia de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris són:
– Política farmacèutica orientada a pacients i ciutadania.
– Optimització, que engloba i inclou eficiència, sostenibilitat, seguretat i orientació a resultats.
– Coordinació de les estructures farmacèutiques del sistema sanitari públic.
Sis són les línies estratègiques establides per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris: augmentar l’eficiència, l’orientació a resultats en salut, millorar la seguretat dels medicaments i productes sanitaris, la integració de l’atenció farmacèutica i les estructures farmacèutiques, l’orientació cap a les persones i la investigació.

Transversal a totes les línies estratègiques s’emmarca l’estratègia per a l’Optimització i Integració Terapèutica en l’àmbit de la prestació farmacèutica i ortoprotètica del Sistema Sanitari Públic, el desenvolupament de les quals es defineix en el Programa d’optimització i integració terapèutica.
La Llei 3/2020, de 30 de desembre, de 2020, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat 2021, en el seu capítol VI incorpora l’addició d’un article en la Llei 6/1998, de 22 de juny, d’ordenació farmacèutica de la Comunitat Valenciana pel qual es crega el Programa d’optimització i integració terapèutica en l’àmbit de la prestació farmacèutica i ortoprotètica del Sistema Sanitari Públic. Aquest Programa corporatiu pretén afrontar els canvis organitzatius i procedimentals necessaris per a garantir l’eficiència en la utilització de medicaments i productes sanitaris a la Comunitat Valenciana.

L’Ordre pretén establir els objectius, el funcionament i desenvolupament del Programa d’Optimització i Integració Terapèutica de la Comunitat Valenciana.
Observa els principis de bona regulació establits en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre del procediment administratiu comú. Es constata el principi de necessitat i eficàcia, ja que la norma està justificada per raó d’interés general. El principi de proporcionalitat en quant que amb la present disposició es proposa la regulació imprescindible per a la necessitat que es pretén cobrir amb aquesta. Aquesta iniciativa normativa es realitza en coherència amb la resta de l’ordenament jurídic, per a generar un marc normatiu estable, predicible, integrat, clar i de certesa, que oferisca seguretat jurídica i facilite el seu coneixement i comprensió i, en conseqüència, l’actuació i presa de decisions de les persones a qui es destina la mateixa. I s’observa també els principis de transparència i eficiència, puix que s’observen els tràmits preceptius i s’eviten càrregues administratives innecessàries o accessòries.

Les raons que s’han esmentat i els objectius que es persegueixen, i la competència exclusiva que té la Generalitat en ordenació farmacèutica i serveis socials (article 49.1. 19a i 24a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana), justifiquen la necessitat i proporcionalitat d’aquest desenvolupament, no implicant noves càrregues administratives innecessàries en la seua aplicació.
En el procés d’elaboració d’aquesta Ordre, s’han emés els preceptius informes, s’han realitzat els tràmits d’audiència pertinents i s’ha acomplit a l’article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell.
En virtut de la normativa esmentada, i de les facultats que em confereix l’article 28 apartat e i l’article 37 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i de conformitat amb el Decret 185/2020, de 16 de novembre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública


ORDENE

Capítol I
Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
1. L’objecte de l’Ordre és el desenvolupament del Programa d’optimització i integració terapèutica, de la Comunitat Valenciana.
2. El Programa d’optimització i integració terapèutica, de conformitat amb l’article 5 bis de la Llei d’ordenació farmacèutica de la Comunitat Valenciana, és el conjunt d’actuacions i activitats encaminades a la utilització de medicaments i productes sanitaris en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, basat en la identificació i foment de l’ús de les alternatives, protocols i procediments de major eficiència i conveniència per a pacients i societat des del punt de vista de la prestació farmacèutica del sistema sanitari públic, i la seua implementació harmonitzada i equitativa en el sistema sanitari públic valencià.

3. El Programa també contempla la representació de la Comunitat Valenciana, en el context de participació i col·laboració, en els òrgans de l’estat espanyol amb competències en el posicionament terapèutic, en l’establiment de la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut, en la fixació de preus i condicions de finançament dels productes farmacèutics, en els plans estratègics nacionals o en la política aplicable als medicaments i els productes sanitaris.

4. El programa d’optimització i integració terapèutica dependrà i serà assumit per la Subdirecció General amb competències en matèria d’optimització i integració terapèutica de la direcció general amb competències en matèria de farmàcia i productes sanitaris, que vetlarà pel desenvolupament, el manteniment i la coordinació de les estructures i les comissions del Programa.
5. La direcció del Programa d’optimització i integració terapèutica recaurà en la persona titular de la Subdirecció General amb competències en matèria d’optimització i integració terapèutica.

Article 2. Objectius del Programa
Els objectius del Programa d’optimització i integració terapèutica en l’àmbit de la prestació farmacèutica i ortoprotètica del Sistema Sanitari Públic Valencià són els establits en l’article 5 bis apartat 1 de la Llei 6/1998, de 22 de juny d’ordenació farmacèutica de la Comunitat Valenciana, sent els mateixos els que a continuació es reprodueixen:
a) L’optimització de la terapèutica, basada en l’evidència científica i en els resultats en salut, per a aconseguir major eficiència i més seguretat en l’ús de medicaments i productes sanitaris.
b) La integració funcional dels òrgans i estructures del Sistema Sanitari públic valencià, basada en la transversalitat assistencial, la continuïtat assistencial, el treball en xarxa i col·laboratiu i l’equitat.

Article 3. Principis que regeixen en el Programa d’optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana
1. Els principis que regeixen en el Programa d’optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana es contenen en l’article 5 bis apartat 2 de la Llei 6/1998, de 22 de juny d’ordenació farmacèutica de la Comunitat Valenciana, que a continuació es reprodueixen:

a) La política farmacèutica orientada al pacient i la ciutadania.
b) L’optimització, que engloba i inclou eficiència, sostenibilitat, seguretat i orientació a resultats en salut.
c) La coordinació i integració dels òrgans i les estructures del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana.
2. Aquests principis es garanteixen a través de les actuacions següents:
a) La pràctica corresponsable en tots els nivells, gestors i assistencials, i per part del conjunt de professionals.
b) Establir una xarxa col·laborativa per a incrementar l’eficiència dels processos, un menor consum de recursos i una major equitat.
c) La representació de les comissions departamentals en les comissions centrals.
d) La implementació efectiva de les decisions.
e) El coneixement i monitoratge de l’activitat i els resultats.

f) La transparència i difusió.

Article 4. Estructura del Programa d’optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana
Es creguen dins del Programa d’optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana, dos subprogrames:
a) El Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris, dirigit a la selecció de productes, a l’establiment de criteris d’utilització i de posicionaments corporatius, i a l’aprovació de protocols terapèutics (d’ara en avant Subprograma d’avaluació).

b) El Subprograma assistencial per a la implementació i desenvolupament d’estratègies terapèutiques, plans assistencials, revisions de la farmacoteràpia i intervencions assistencials relacionades amb l’optimització de la farmacoteràpia (d’ara en avant Subprograma assistencial).
S’adscriuen en aquest subprograma els abordatges relacionats amb la terapèutica inclosos en programes i plans corporatius d’abast superior o addicional a la direcció general amb competències en matèria de farmàcia i productes sanitaris.


Capítol II
Subprograma d’avaluació

Secció I
Aspectes generals del Subprograma avaluació

Article 5. Definició del Subprograma d’avaluació
1. El Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris és el conjunt de mesures per a dur a terme la selecció de productes, l’establiment de criteris d’utilització i de posicionaments corporatius, i l’aprovació de protocols terapèutics.
2. En l’àmbit de la farmacoteràpia, es constitueix la Comissió Permanent Coordinadora de Farmàcia i Terapèutica (CPFt) com el màxim òrgan coordinador en l’àmbit corporatiu, representatiu en l’àmbit central de les comissions de farmàcia i terapèutica dels departaments de salut, tant en l’àmbit de l’Atenció Primària i sociosanitària (CFTap) com en l’àmbit hospitalari (CFTh). Complementant la CPFt en l’àmbit central, i dependents directament d’ella com a estructures delegades, es constitueix la Comissió Assessora Sociosanitària (CAss) i s’estableix la possibilitat de constituir o cessar a demanda subcomissions assessores específiques, quedant inicialment constituïdes les de terapèutica oncològica (SAo), hematològica (SAh), d’hormona de creixement (SAgh), d’esclerosi múltiple (SAem) i el Programa d’Optimització de l’ús d’Antimicrobians (PROA).
3. En l’àmbit de la prestació ortoprotètica, es constitueixen comissions departamentals d’ortopèdia i implants, que quedaran harmonitzades amb la Comissió Assessora d’Implants.

Article 6. Perspectiva de l’avaluació dels medicaments i productes sanitaris
1. L’abast del Subprograma d’avaluació s’analitza des de tres perspectives consecutives (abans, durant i després de la utilització dels medicaments i productes sanitaris):
a) Anàlisi objectiva i independent, sistemàtic i normalitzat, previ a l’ús i/o regulació dels medicaments o productes sanitaris, basat per l’evidència científica disponible, que permeta conéixer l’interés i beneficis d’un producte, comparativament amb les alternatives disponibles, i que permeta delimitar els criteris, protocols i recomanacions d’ús corporatius. Tot això, partícip i conciliat amb els òrgans i estructures de l’estat espanyol que disposen aquestes competències.

b) Anàlisi de l’ús dels medicaments i productes sanitaris en la pràctica assistencial, seguiment i control dels objectius establits, adequació i adhesió als criteris d’ús i recomanacions corporatives i rendició de comptes.
c) Anàlisi dels resultats en salut derivats de l’ús dels medicaments i productes sanitaris.
2. L’anàlisi ha d’incloure, sempre que siga possible d’acord amb l’evidència i les dades disponibles, el potencial benefici clínic del medicament o producte sanitari, l’avaluació farmacoeconómica respecte a les alternatives, la relació entre benefici i risc, l’impacte pressupostari, la conveniència per a pacients o els processos i procediments assistencials, la cobertura de llacuna terapèutica i l’estimació de la qualitat de la bibliografia científica disponible. Els principis que regeixen aquesta anàlisi són la independència, el rigor científic i la transparència.


Article 7. Guies farmacoterapèutiques
1. La Guia farmacoterapèutica és el sistema d’informació, orientador i informatiu, que ofereix al conjunt dels professionals de la salut informació basada en l’evidència sobre els tractaments terapèutics. Proporciona informació sanitària científica, objectiva, completa i actualitzada i està orientada a aconseguir una assistència terapèutica de qualitat. La guia farmacoterapèutica es troba regulada en el Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris.

Així mateix, arreplega els acords que emanen de les comissions, centrals i departamentals, del Programa d’Optimització i Integració Terapèutica, entre els quals s’inclouen els criteris d’utilització, els protocols assistencials i les recomanacions corporatives.
Tot d’això de conformitat amb el que estableixen els articles 83.2.d i 84.2.g del Reial decret legislatiu 1/2015 que atribueix a les estructures i professionals d’atenció primària i hospitalària la funció de desenvolupar protocols i guies farmacoterapèutiques que garantisquen la correcta assistència farmacoterapèutica als pacients, en especial el referent a la selecció de medicaments i la continuïtat dels tractaments i sistemes de suport a la presa de decisions clíniques en farmacoteràpia a fi de contribuir a l’ús racional dels medicaments en els serveis de farmàcia dels dits àmbits sanitaris.
2. La guia farmacoterapèutica d’àmbit corporatiu central inclourà els acords de caràcter corporatiu quan els productes, criteris i abordatges terapèutics s’apliquen en tot el Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana i la seua decisió procedeix de les comissions centrals. Així com l’existència de guies de caràcter i àmbit departamental per als productes, criteris i abordatges terapèutics de decisió i aplicació departamental.
La guia d’àmbit corporatiu central contemplarà preferentment productes utilitzats en situacions especials (ús compassiu i indicacions no autoritzades), les indicacions autoritzades pendents de finançament i els criteris, protocols terapèutics i abordatges terapèutics de problemes de salut que requerisquen criteris d’ús i posicionaments homogenis.
3. Les guies farmacoterapèutiques d’àmbit departamental contemplaran preferentment els productes i indicacions autoritzades i finançades, i els protocols assistencials que aproven les comissions departamentals regulades en l’article 12 de la present ordre.
4. Les guies farmacoterapèutiques regulades en els apartats anteriors són documents dinàmics, degudament actualitzats, que inclouran:

a) Productes.
b) Criteris d’utilització.
c) Posicionament terapèutic.
d) Protocols terapèutics o farmacoterapèutics per a l’abordatge de situacions clíniques i/o problemes de salut, que a més contemplaran la perspectiva de gènere.
5. Sempre que siga possible, per a productes i medicaments concrets i per a abordatges farmacoterapèutics, protocols o procediments corporatius, s’inclouran els objectius i les expectatives de resultat en salut, els estàndards esperats o desitjats, les variables de resultats i el pla per a la seua mesura.
6. Els acords corporatius arreplegats en la guia farmacoterapèutica estaran disponibles per als professionals a través dels canals de comunicació corporatius de la Conselleria amb competències en matèria de sanitat.


Secció II
Estructures del Subprograma d’avaluació

Article 8. Estructures del Subprograma d’avaluació
1. Les estructures del Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris, estan constituïdes per una xarxa coordinada i col·laborativa de comissions, la composició de la qual respondran al principi de representació equilibrada de dones i homes.
2. De conformitat amb el que estableix l’apartat anterior, el Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris estarà integrat per les comissions següents:
a) comissions centrals.
– La Comissió Assessora d’Implants (CAI).
– La Comissió Permanent Coordinadora de Farmàcia i Terapèutica (CPFt).
b) comissions departamentals.
3. En l’àmbit del Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris, i de conformitat amb el que estableix la normativa bàsica estatal en matèria de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris, així com en les normes vigents sobre organització i funcionament de la conselleria competent en matèria de sanitat universal i salut pública, a la persona titular de la Subdirecció General amb competències en matèria d’optimització i integració terapèutica, li correspondrà:
a) Establir i prioritzar els medicaments i productes sanitaris, els criteris d’utilització i els protocols terapèutics que requereixen decisió i avaluació corporativa per les comissions centrals del Programa d’Optimització i Integració terapèutica.
b) Coordinar i gestionar el treball en xarxa entre les estructures del programa.
c) Establir un sistema per a l’assignació dels grups tècnics d’avaluació (GTE).
4. La subdirecció competent en matèria d’optimització i integració terapèutica proposarà a la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris la constitució del grup per a l’avaluació farmacoterapèutica (GEv) en l’àmbit del Sistema Nacional de Salut, les funcions de la qual són:
a) Participar en la coordinació de la Xarxa d’Avaluació de Medicaments (REvalMed SNS) del Pla per a la Consolidació dels informes de Posicionament Terapèutic dels medicaments en el Sistema Nacional de Salut.
b) Col·laborar en l’anàlisi tècnica dels expedients de fixació de preu dels medicaments en el Sistema Nacional de salut.
c) Assessorar i informar la direcció general competent en matèria de medicaments i productes sanitaris i a les comissions del Programa sobre l’estimació i previsió d’aparició i disponibilitat de nous productes i indicacions, i sobre la priorització en les avaluacions que es vagen a desenvolupar en el Programa d’Optimització Terapèutica.
El GEv comptarà amb persones expertes reconegudes en anàlisi de l’evidència científica i en l’avaluació de medicaments i productes sanitaris, que seran anomenades per la persona titular de la Direcció General amb competència en matèria de medicaments i productes sanitaris.

Per al compliment de les seues funcions en medicaments i/o productes concrets, el GEv podrà requerir la participació de persones expertes en la matèria específica o altres professionals, que integraran les comissions centrals del Programa d’Optimització i Integració Terapèutica.


Article 9. Comissió Assessora d’Implants (CAI)
La Comissió Assessora d’Implants (CAI), regulada en el Decret 76/2010, de 30 d’abril, del Consell, pel qual es regula la prestació ortoprotètica en el marc de la sanitat pública en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, participarà en el Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris, d’acord amb les instruccions i directrius que dicte la direcció general competent en matèria de medicaments i productes sanitaris, fent ús de les facultats conferides per la disposició addicional segona de la present norma.

Article 10. Comissió Permanent Coordinadora de Farmàcia i Terapèutica (CPFt)
1. La Comissió Permanent Coordinadora de Farmàcia i Terapèutica (CPFt) ostenta la representació de les comissions departamentals amb competències en farmàcia i terapèutica en tots els àmbits: sociosanitari, d’atenció primària i d’atenció hospitalària. El seu abast general és la utilització de medicaments i productes sanitaris a la Comunitat Valenciana amb càrrec al sistema públic de salut, vetlant per la justícia distributiva i l’equitat.
2. Les competències principals de la CPFt són:
a) L’estudi de la cronicitat i les malalties i patologies de major prevalença i impacte en termes de prestació farmacèutica poblacional.

b) L’estudi farmacoterapèutic de malalties i problemes de salut que requereixen criteris i posicionaments corporatius.
c) La utilització de medicaments i indicacions en situacions especials.
d) La utilització de medicaments i productes sanitaris pendents d’inclusió en la cartera comuna del SNS.
e) La utilització de medicaments i productes sanitaris per al tractament de malalties rares.
f) La utilització d’altres medicaments i productes sanitaris, o agrupacions d’interés corporatiu, pel seu impacte sanitari, social o econòmic.

3. La CPFt, a través de la Comissió Assessora Sociosanitària (CAss), es coordinarà amb aquelles comissions que puguen existir en matèria sociosanitària per a l’establiment de procediments terapèutics en els centres sociosanitaris de la Generalitat, participades conjuntament amb la conselleria competent en matèria de serveis socials.
L’àmbit de la CAss és la utilització de medicaments, productes sanitaris i dietoteràpics en els centres sociosanitaris, principalment en les residències per a persones majors i dependents, centres per a persones amb diversitat funcional i centres específics per a persones amb malaltia mental. El seu abast prioritari és l’abordatge sociosanitari, la fragilitat i les síndromes geriàtriques.
4. La CPFt podrà conformar subcomissions assessores per a àrees terapèutiques concretes en cas de necessitat o conveniència. Per raons d’especificitat, es disposarà inicialment de les següents subcomissions assessores:
a) Subcomissió assessora de terapèutica oncològica (SAo).
b) Subcomissió assessora de terapèutica hematològica (SAh).
c) Subcomissió assessora d’hormona de creixement (SAgh).
d) Subcomissió assessora d’esclerosi múltiple (SAem).
e) Subcomissió assessora per als Programes d’Optimització de l’ús d’Antimicrobians (PROA).
5. La CPFt podrà convocar professionals de reconegut prestigi en la seua especialitat i conformar grups de persones expertes per a l’abordatge de problemes de salut concrets.
6. La persona titular de la direcció general amb competències en matèria de farmàcia i productes sanitaris, a proposta de la persona titular de la direcció del Programa d’optimització i integració terapèutica de la Comunitat Valenciana i de les comissions centrals que constitueixen el Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris, podrà constituir o suprimir aquelles comissions i subcomissions que considere necessàries per a la implementació dels objectius del present Programa.


Article 11. Òrgans departamentals del Subprograma d’avaluació
1. S’estableixen les següents comissions departamentals:
a) La Comissió Departamental d’ortopèdia (CDO).
El seu àmbit d’actuació és la utilització de productes sanitaris de la cartera suplementària ortoprotètica del SNS en el Departament de Salut.

b) La Comissió Departamental d’Implants (CDI).
El seu àmbit d’actuació és la utilització de productes sanitaris implantables en el Departament de Salut.
c) La Comissió de Farmàcia i Terapèutica per a la prestació farmacèutica en atenció primària i sociosanitària (CFTap).
El seu àmbit d’actuació és la utilització de medicaments i productes sanitaris prescrits en recepta mèdica del Sistema Sanitari Públic i dispensats en oficina de farmàcia, així com tots aquells que s’empren en l’atenció primària de la salut en els mateixos centres sanitaris. El seu àmbit inclou els centres sociosanitaris ubicats en el mateix departament de salut.
d) La Comissió de Farmàcia i Terapèutica per a la prestació farmacèutica en atenció hospitalària (CFTh).
El seu àmbit d’actuació és la utilització de medicaments i productes sanitaris en els centres hospitalaris, així com els medicaments i productes sanitaris que requereixen particular vigilància, control i supervisió i la seua utilització s’efectua sota el control i responsabilitat dels Serveis de farmàcia hospitalària. S’inclou en el seu àmbit de competència, de forma coordinada amb la CFTap, els medicaments prescrits per facultatius d’especialitats hospitalàries, tant en recepta mèdica com en Ordre mèdica.
e) La Subcomissió Assessora de Productes Sanitaris (SAps).
Integrada per representants de la CFTh, de la CFTap i de la Comissió de Compres de cada departament de salut, conjuntament amb professionals sanitaris amb experiència en l’ús i l’avaluació de productes sanitaris, la direcció del departament promourà la constitució d’una subcomissió assessora l’àmbit de la qual siga la utilització de productes sanitaris en el departament, excloent aquells inclosos en la cartera suplementària ortoprotètica.
2. La direcció general amb competències en matèria de farmàcia i productes sanitaris, així com les direccions dels departaments de Salut podran proposar i autoritzar la creació de comités multidisciplinaris i grups de treball d’àmbit departamental per a l’abordatge de problemes de salut concrets, que actuaran com a assessors de les comissions departamentals corresponents.

Article 12. Funcionament i composició de les comissions
1. La persona titular de la direcció general en matèria de medicaments i productes sanitaris aprovarà les normes de funcionament de les comissions, que actuaran com a grups de treball i suport tècnic d’aquell òrgan directiu en els corresponents àmbits d’actuació.
2. Les comissions establides en aquesta ordre estaran compostes per aquelles persones que determine les seues pròpies normes de funcionament, respectant criteris de paritat, sent designades per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de medicaments i productes sanitaris.
3. Aquestes persones en qualitat d’assessores de la conselleria amb competències en matèria de sanitat de la política farmacèutica corporativa, hauran d’exercir les seues funcions en absència de conflicte d’interés personal i baix confidencialitat.
4. La seua activitat no estarà retribuïda, ni generarà cap compensació econòmica o indemnització per assistència per part de totes les persones integrants de les comissions, així com persones invitades.

Article 13. Xarxa del Subprograma d’avaluació
Els principis d’actuació de la Xarxa del Subprograma d’avaluació de medicaments i productes sanitaris, són els següents:
a) Garantir l’equitat, la conciliació i la continuïtat terapèutica en qualsevol àmbit assistencial de la Comunitat Valenciana, els acords que afecten distints àmbits assistencials seran congruents i integrats en totes les estructures i comissions del Programa.
b) Es promourà preferentment l’anàlisi i abordatge terapèutic per problema de salut, per tipus de pacient o per procés assistencial, amb la participació de professionals amb experiència clínica i/o assistencial.

c) Es promourà la utilització de tecnologies i sistemes d’informació que permeten i faciliten la disponibilitat d’informació, la traçabilitat, la participació i la interactuació entre els que participen, per a afavorir el treball integrat entre membres i estructures del programa.

d) Les comissions del programa s’orientaran a l’avaluació corporativa de resultats en salut derivats de la utilització dels medicaments i a la seua disponibilitat per a professionals, promovent l’explotació dels sistemes d’informació corporatius.
e) A nivell departamental, les gerències, a través dels seus òrgans departamentals, vetlaran pel compliment i implementació dels acords adoptats, tant els de caràcter corporatiu, com els propis departamentals.

f) Els departaments de salut, com a ferramenta de gestió voluntària i recomanable per al compliment i desenvolupament de les funcions encomanades a les seues comissions departamentals, podran elaborar plans estratègics per a l’ús racional de productes farmacèutics l’abast de les quals comprenga la prestació farmacèutica i ortoprotètica en el departament de salut. L’elaboració d’aquests plans serà responsabilitat de la Direcció del departament, i requerirà la participació dels òrgans departamentals.


Capítol III
Subprograma assistencial

Article 14. Subprograma assistencial
1. El Subprograma assistencial és el conjunt de mesures per a dur a terme la implementació i desenvolupament d’estratègies terapèutiques, plans assistencials, revisions de la farmacoteràpia i intervencions assistencials relacionades amb l’optimització de la farmacoteràpia.
2. El Subprograma assistencial comprén les iniciatives següents:
a) Programes corporatius, nacionals o autonòmics, que impliquen maneig i utilització de medicaments i/o productes sanitaris, com el Programa per a l’Optimització de l’Ús d’Antimicrobians (PROA).

b) Estratègies i plans corporatius sobre patologies i entitats clíniques específiques, d’abast i competència de diferents Direccions Generals, com són el pla de diabetis de la Comunitat Valenciana, l’estratègia del dolor, l’estratègia de la cronicitat, l’estratègia de salut mental o el pla oncològic.
c) Estratègies i plans assistencials de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris, com són el pla assistencial d’atenció farmacèutica telemàtica en les Unitats d’Atenció Farmacèutica a Pacients Externs (UFPE), estratègia per a l’abordatge del pacient crònic, fràgil i polimedicat o el Programa d’Atenció Farmacèutica en centres Sociosanitaris.

d) Intervencions terapèutiques i/ revisions corporatives de la farmacoteràpia.
e) Millora i desenvolupament tecnològic dels sistemes d’informació corporatius relacionats amb la terapèutica, adaptant-los a una major assistència i navegabilitat per als professionals sanitaris, i incorporant les decisions i les directrius corporatives.
3. Els acords corporatius que s’adopten en les comissions del Programa d’optimització i integració terapèutica, així com les directrius i instruccions que la direcció general amb competències en matèria de farmàcia i productes sanitaris emeta, es podran executar per mitjà d’actuacions assistencials i accions operatives que permeten la implementació efectiva dels acords i que contribuïsquen al millor ús dels medicaments i productes sanitaris. Aquestes accions, quan comprenguen aspectes assistencials i de gestió sanitària, estaran degudament coordinades amb les direccions generals i amb les estructures departamentals competents.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència econòmica
L’aprovació d’aquesta ordre no comporta increment del gasto pressupostari en el pressupost de la Generalitat d’aquest exercici i futurs.


Segona. Coordinació i interpretació
La direcció general competent en matèria de medicaments i productes sanitaris podrà dictar les resolucions i instruccions que estime necessàries, per a garantir que el Programa d’Optimització i Integració Terapèutica es desenvolupa de forma coordinada per part de les diferents comissions regulades en la present ordre, així com per a interpretar quants aspectes es puguen derivar d’aquesta.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d’un rang inferior s’oposen a allò que s’ha exposat en la present disposició i expressament les següents:
a) L’Ordre 1/2011, de 13 de gener, de la Conselleria de Sanitat d’ordenació dels procediments d’avaluació de productes farmacèutics, guies i protocols farmacoterapèutics interactius, medicaments d’alt impacte sanitari i/o econòmic i observatoris terapèutics en l’Agència Valenciana de Salut.
b) L’Ordre 15/2010, de 17 de novembre, de la Conselleria de Sanitat, de desplegament del Reial decret 1015/2009, de 19 de juny, pel qual es regula la disponibilitat de medicaments en situacions especials.

Així mateix, es produeix la perduda automàtica d’eficàcia de qualsevol instrucció o instrument semblant l’objecte de la qual incidisca en la matèria objecte ara de regulació, de conformitat amb el que estableix la disposició addicional segona, apartat 1 del Decret llei 6/2021 d’1 d’abril del Consell de mesures urgents en matèria economicoadministrativa per a l’execució d’actuacions finançades per instruments europeus per a recolzar la recuperació de la crisi conseqüència de la Covid-19.



DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 27 de setembre de 2021

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública,
ANA BARCELÓ CHICO

linea
Mapa web