Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 20 de juliol de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual s'estableixen les condicions per a atorgar el perfil de qualitat específic a l'efecte de l'obtenció d'ajudes per a millora de la qualitat als habitatges de nova construcció amb protecció pública. [2009/9336]

(DOGV núm. 6074 de 07.08.2009) Ref. Base de dades 009155/2009

ORDRE de 20 de juliol de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual s'estableixen les condicions per a atorgar el perfil de qualitat específic a l'efecte de l'obtenció d'ajudes per a millora de la qualitat als habitatges de nova construcció amb protecció pública. [2009/9336]
El Decret 66/2009, de 15 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el Pla autonòmic d'habitatge de la Comunitat Valenciana 2009-2012, disposa en l'article 14 la concessió d'ajudes per a la millora de la qualitat i l'eficiència energètica als habitatges amb protecció pública de nova construcció.
Per a la concessió d'aquestes ajudes, l'article esmentat disposa que s'utilitze el distintiu de qualitat ja previst en la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'ordenació i foment de la qualitat de l'edificació. En aquesta ordre s'aproven les condicions per a atorgar el denominat perfil de qualitat específic d'estalvi d'energia i sostenibilitat, a l'efecte de l'obtenció d'ajudes.
S'avalua en primer lloc l'estalvi d'energia, més enllà dels mínims continguts en el Codi tècnic de l'edificació, ja que hi ha aspectes de millora significativa que poden ser incorporats als edificis. En segon lloc, s'avalua la sostenibilitat, requisit que cal incentivar perquè entre a formar part de l'activitat real del sector, afavorint un ús sostenible dels recursos naturals en l'edificació.
Per a la valoració d'ambdós requisits s'ha previst un conjunt de característiques que ponderen la millora del comportament de l'edifici, de manera que l'avaluació es puga objectivar a l'efecte de la concessió de les ajudes econòmiques. La superació d'aquestes característiques dóna lloc a un perfil de qualitat específic que pot mostrar l'edifici durant el procés edificatori i en la seua vida útil.
A través d'aquest procediment, els agents intervinents en l'edificació d'habitatges, des del promotor fins a l'usuari final disposen d'una referència comuna per a valorar de manera objectiva la qualitat d'aquests. Així poden prendre decisions en la promoció, la redacció de projecte, l'execució d'obra i en l'adquisició de l'habitatge que estiguen basades en el coneixement de les característiques de l'edifici i avalades per un distintiu atorgat per una entitat independent.
Per al desenvolupament, la gestió i la concessió s'ha considerat idoni l'Institut Valencià de l'Edificació, el qual disposa d'experiència única en el desenvolupament i l'aplicació del perfil de qualitat com a distintiu d'edificis.
En la tramitació d'aquesta disposició s'ha donat audiència pública a les associacions, col·legis professionals, administracions públiques i altres sectors afectats.
Per tot això, i per raó de les facultats que em confereix l'article 28.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell.
ORDENE
Article 1. Objecte i àmbit
1. Aquesta ordre té com a objecte establir les condicions per a la tramitació del perfil de qualitat específic, pel qual s'avaluen els requisits d'estalvi d'energia i de sostenibilitat, d'acord amb el que estableix el Decret 66/2009, de 15 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el Pla autonòmic d'habitatge de la Comunitat Valenciana 2009-2012, que regula les actuacions protegides en matèria d'habitatge.
2. El perfil de qualitat específic pot ser sol·licitat pels promotors d'edificis d'habitatges amb protecció pública de nova construcció, per a obtenir les ajudes previstes en el decret del Consell, esmentat anteriorment.
3. El perfil de qualitat específic i les corresponents ajudes poden ser atorgats a totes les edificacions a què es refereix el punt 2 d'aquest article i que es facen al territori de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Naturalesa del perfil de qualitat específic
1. El perfil de qualitat específic és un distintiu voluntari d'edificis d'habitatges que ha sigut desenvolupat dins del Pla de qualitat de l'habitatge i de l'edificació de la Generalitat Valenciana i per iniciativa d'aquesta, d'acord amb el que s'ha expressat per al foment de la qualitat de l'edificació en la Llei de la Generalitat Valenciana 3/2004, de 30 de juny, d'ordenació i foment de la qualitat de l'edificació.
2. Aquest distintiu s'aconsegueix si hi ha conformitat amb les característiques valorades contingudes en l'annex d'aquesta ordre.
3. El procés de concessió del perfil de qualitat específic s'articula en dues fases, la de projecte i la d'edifici. Així, es concedeix el perfil de qualitat específic provisional, finalitzada la fase de projecte, i el perfil de qualitat específic definitiu, finalitzada la fase d'edifici.
4. El perfil de qualitat específic provisional es concedeix exclusivament al projecte d'edificació d'habitatges, indicant que aquest compleix les característiques suficients per a assolir un determinat nivell de qualitat. Serveix per a donar a conéixer als agents de l'edificació, i en especial als usuaris, que l'edifici projectat està en via d'obtenir el distintiu.
5. El perfil de qualitat específic definitiu es concedeix quan l'edifici està acabat i s'ha verificat en obra la correspondència entre el que executa i el projecte avaluat, o modificant l'avaluació fins que hi haja conformitat entre el perfil de qualitat atorgat i l'edifici realment executat.
Article 3. Tramitació per a la concessió del perfil de qualitat específic provisional
1. El promotor ha d'indicar, en sol·licitar la qualificació provisional d'habitatges protegits o posteriorment però sempre abans de l'inici de l'obra, que l'edifici optarà pel perfil de qualitat específic i per l'obtenció de les ajudes que li corresponguen. La sol·licitud s'ha de realitzar davant de la corresponent direcció general competent en matèria d'habitatge i qualitat de l'edificació de la Generalitat, en endavant servei territorial, com també en qualsevol dels llocs assenyalats en l'article 38.4 de la Llei 30/92, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
2. El promotor ha de presentar a l'Institut Valencià de l'Edificació, d'acord amb el procediment de concessió detallat per aquest, la sol·licitud de perfil de qualitat específic i les dades administratives. Ha d'aportar, així mateix, l'autoavaluació del perfil corresponent al projecte proposat, que ha d'incloure el projecte de l'edifici i la documentació tècnica complementària firmada pel tècnic competent. L'autoavaluació del perfil s'ha de realitzar amb referència a les característiques valorades que es contenen en l'annex d'aquesta disposició. En cas de característiques no incloses en l'annex, com ara energies renovables o altres, poden ser proposades, juntament amb la corresponent valoració, per a ser avaluades, i si és el cas, acceptades per l'Institut Valencià de l'Edificació. L'avaluació positiva per part de l'Institut, ha de ser proposada a la direcció general competent en matèria d'habitatge i qualitat de l'edificació de la Generalitat, a l'efecte que es compute en la concessió de les ajudes.
3. L'Institut Valencià de l'Edificació, a la vista de la documentació aportada pel promotor, ha de dur-ne a terme l'avaluació, a fi de, si escau, concedir el perfil de qualitat específic provisional. L'actuació de l'Institut per a la concessió del perfil de qualitat específic, no pot comportar cost econòmic per als edificis que s'acullen a aquesta ordre.
4. La concessió del perfil ha de ser notificada al promotor perquè puga usar la marca provisional del perfil de qualitat específic en la publicitat, com també a la unitat responsable en matèria de qualitat en l'edificació de la direcció general competent en matèria d'habitatge i qualitat de l'edificació de la Generalitat, per al seguiment.
5. Si el promotor a qui s'ha concedit el perfil de qualitat provisional fa ús de la marca provisional del perfil de qualitat específic en la publicitat o ha fet constar aquesta circumstància en els contractes d'adquisició dels habitatges formalitzats abans de la construcció de l'edifici o en les memòries de qualitats incorporats a aquests, en el supòsit que no obtinga el perfil definitiu, ha d'informar-ne els usuaris finals per qualsevol mitjà hàbil en dret que en deixe constància, o bé mitjançant manifestació en les escriptures públiques de venda, una vegada finalitzada la construcció.
Article 4. Tramitació de les ajudes i condicions per a la concessió del perfil de qualitat específic definitiu
1. L'Institut Valencià de l'Edificació, abans de començar l'obra, ha de tenir accés a la programació d'execució d'obra, a fi de facilitar el seguiment d'aquesta. Durant l'execució de l'obra, aquesta pot ser inspeccionada per la Generalitat amb el propòsit de comprovar el compliment del que aprova aquesta disposició.
2. En finalitzar l'obra, el promotor ha de presentar a l'Institut Valencià de l'Edificació l'autoavaluació del perfil corresponent a l'edifici executat, el qual ha de contenir el projecte final d'obra i la documentació tècnica complementària firmada pel tècnic competent.
3. L'Institut, a la vista de la documentació aportada i de les comprovacions que s'hagen pogut realitzar durant l'obra, concedirà, si correspon, el perfil de qualitat específic definitiu. El document de concessió ha de ser notificat al promotor, perquè faça ús de la marca perfil de qualitat, i a la unitat responsable en matèria de qualitat en l'edificació de la direcció general competent en matèria d'habitatge i qualitat de l'edificació de la Generalitat.
4. Conclosa l'obra, el promotor ha de presentar al servei territorial, la sol·licitud de les ajudes al perfil, juntament amb la sol·licitud de qualificació definitiva, per a habitatges protegits. Ha d'aportar el certificat emés per l'Institut Valencià de l'Edificació acreditatiu de l'obtenció del perfil de qualitat específic definitiu una vegada el tinga, per a justificar la concessió del distintiu.
5. La unitat responsable en matèria de qualitat en l'edificació de la direcció general competent en matèria d'habitatge i qualitat de l'edificació de la Generalitat, a la vista dels documents i comprovacions de què, si és el cas, dispose, ha d'emetre un informe previ a la resolució de concessió de les ajudes, el qual s'ha de remetre al servei territorial i al promotor.
6. El servei territorial, a la vista de l'informe mencionat en el paràgraf anterior, ha de dictar una resolució de concessió de les ajudes, si escau, i ha d'efectuar els tràmits necessaris perquè aquestes siguen lliurades al promotor de l'edifici.
7. La concessió del perfil de qualitat específic definitiu s'ha d'adjuntar a la documentació que compon el llibre de l'edifici i que ha de lliurar-se als usuaris finals d'acord amb la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació, Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'ordenació i foment de la qualitat en l'edificació i disposicions complementàries.
Article 5. Valoració del perfil de qualitat específic
1. El perfil de qualitat específic d'estalvi d'energia i sostenibilitat ha de valorar cada requisit d'acord amb els dos nivells de qualitat següents:
a) nivell alt
b) nivell molt alt
2. Per a obtenir el perfil alt en un requisit cal que l'edifici dispose de característiques valorades que sumen 40 o més punts, segons la llista de l'annex d'aquesta disposició. De la mateixa manera, per a obtenir el perfil molt alt en un requisit, l'edifici ha de disposar de característiques valorades que sumen 55 o més punts.
3. Per a obtenir perfil de qualitat específic d'estalvi d'energia i de sostenibilitat, ambdós requisits han de ser avaluats i assolir almenys el nivell de perfil alt.
Article 6. Document reconegut i documents de suport
1. Per a facilitar el coneixement i l'aplicació de les característiques valorades que es consideren en l'avaluació del perfil de qualitat específic es pot utilitzar el document reconegut: guia de projecte del perfil de qualitat específic d'estalvi d'energia i sostenibilitat, que haja sigut aprovat en aplicació del Decret 132/2006, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regulen els documents reconeguts per a la qualitat en l'edificació.
2. Així mateix, ha de disposar de documents de suport, amb informació complementària, dades d'interés, justificació de les característiques valorades, exemple d'avaluació o altres que faciliten l'aplicació i la comprensió del perfil de qualitat específic.
3. El document reconegut i els documents de suport han de ser difosos per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i per l'Institut Valencià de l'Edificació.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Única. Modificació de l'annex
Mitjançant una resolució del conseller competent en matèria de qualitat en l'edificació, es pot modificar l'annex a què es refereix aquesta ordre.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Única. Expedients ja iniciats a l'entrada en vigor de l'ordre
Les promocions que a l'entrada en vigor d'aquesta ordre hagen sol·licitat el perfil de qualitat i vullguen acollir-se a les ajudes previstes en el decret del Consell, poden sol·licitar-ho al servei territorial corresponent, i realitzar a continuació la tramitació que s'indica en l'articulat d'aquesta disposició.
DISPOSICIÓ FINAL
Única. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i serà d'aplicació per a tots els edificis d'habitatge de protecció pública que ho sol·liciten a partir de la data esmentada.
València, 20 de juliol de 2009
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JOSÉ RAMÓN GARCÍA ANTÓN
ANNEX
DESENVOLUPAMENT DE CARACTERÍSTIQUES VALORADES EN EL PERFIL
DE QUALITAT ESPECÍFIC D'ESTALVI D'ENERGIA I SOSTENIBILITAT


HE3 EFICIÈNCIA ENERGÈTICA DE LES INSTAL·LACIONS D'IL·LUMINACIÓ

Instal·lació d'il·luminació

HE4 CONTRIBUCIÓ SOLAR MÍNIMA D'AIGUA CALENTA SANITÀRIA

Instal·lació solar tèrmica

Instal·lació de producció d'aigua calenta sanitària

HE5 CONTRIBUCIÓ FOTOVOLTAICA MÍNIMA D'ENERGIA ELÈCTRICA

Instal·lació fotovoltaica

HE6 REDUCCIÓ DEL CONSUM ELÈCTRIC


ÚS SOSTENIBLE DELS RECURSOS NATURALS
US1 EFICIÈNCIA EN EL CONSUM D'AIGUA

Instal·lació de llanterneria

US2 GESTIÓ DE MATERIALS I RESIDUS

Materials

US3 CRITERIS DE MILLORA EN EL DISSENY

* * * * *
ANEXO
DESARROLLO DE CARACTERÍSTICAS VALORADAS EN EL PERFIL
DE CALIDAD ESPECÍFICO DE AHORRO DE ENERGÍA Y SOSTENIBILIDAD


HE3 EFICIENCIA ENERGÉTICA DE LAS INSTALACIONES DE ILUMINACIÓN

Instalación de Iluminación

HE4 CONTRIBUCIÓN SOLAR MÍNIMA DE AGUA CALIENTE SANITARIA

Instalación solar térmica

Instalación de producción de agua caliente sanitaria

HE5 CONTRIBUCIÓN FOTOVOLTAICA MÍNIMA DE ENERGÍA ELÉCTRICA

Instalación fotovoltaica

HE6 REDUCCIÓN DEL CONSUMO ELÉCTRICO


USO SOSTENIBLE DE LOS RECURSOS NATURALES
US1 EFICIENCIA EN EL CONSUMO DE AGUA

Instalación de fontanería

US2 GESTIÓN DE MATERIALES Y RESIDUOS

Materiales

S3 CRITERIOS DE MEJORA EN EL DISEÑO


linea
Mapa web