Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. [2020/9932]

(DOGV núm. 8959 de 24.11.2020) Ref. Base de dades 009483/2020

DECRET 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. [2020/9932]
El Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions, va crear la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
L’esmentat Decret 5/2019 disposa que la Vicepresidència comptarà amb l’Oficina de Suport a la Portaveu i l’Oficina del Secretariat del Consell, que coordinarà l’acció del Consell, així com les competències en matèria de polítiques de prestació social, serveis socials, dependència, persones amb diversitat funcional, famílies, infància i adolescència, adopcions, joventut, dona, persones migrants i voluntariat social.

El Decret 7/2019, de 20 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les secretaries autonòmiques de l’Administració del Consell, va disposar com a òrgans superiors dependents de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, les següents secretaries autonòmiques: Secretaria Autonòmica de la Vicepresidència, Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat i Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema.
El Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, va crear l’estructura orgànica superior de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
La Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de Polítiques Integrals de Joventut, en l’article 1, dedicat a la naturalesa jurídica de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), estableix la seua dependència de la conselleria competent en matèria de joventut.
Partint d’aquesta organització, i a l’empara del que disposa l’article 64 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, cal aprovar el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
A més a més, la norma inclou en la disposició final primera la modificació del Decret 7/2013, de 4 de gener, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària, per a adaptar l’organització i funcionament de l’organisme adscrit a la Conselleria a la nova estructura competencial.
De la mateixa manera, la disposició final segona modifica el Decret 180/2017, de 17 de novembre, del Consell, d’ordenació de les competències i serveis relatius a les funcions de tutela de la Generalitat respecte a les persones incapacitades judicialment o sotmeses a procediments d’incapacitació, per tal d’adequar-lo a la nova estructura competencial del departament.
Per tot això, de conformitat amb el que s’estableixen en els articles 28.f i 64 de la Llei del Consell, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 30 d’octubre de 2020.


DECRETE

TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Competències de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives és el màxim òrgan encarregat de la direcció i execució de la política del Consell en matèria de prestació social, serveis socials, dependència, persones amb diversitat funcional, famílies, infància i adolescència, adopcions, joventut, dona, persones migrants i voluntariat social. Així mateix, exercirà les funcions de portaveu i secretariat del Consell.

Article 2. Òrgans superiors, centres directius i nivell administratiu
1. Sota l’autoritat de la persona titular del departament, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està integrada pels òrgans superiors i centres directius següents:
a) Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i de Serveis Socials.

b) Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat.
c) Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema.
d) Sotssecretaria.
e) Direcció General d’Atenció Primària i Autonomia Personal.
f) Direcció General d’Acció Comunitària i Barris Inclusius.
g) Direcció General d’Infància i Adolescència.
h) Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones.
i) Direcció General d’Igualtat en la Diversitat.
j) Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental.
k) Direcció General de Persones Majors.
l) Direcció General de Gestió i Organització del Sistema.
m) Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials
n) Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials.
2. Així mateix, sota l’autoritat de la persona titular del departament, la Vicepresidència del Consell està integrada pels òrgans superiors i centres directius següents:
a) Secretaria Autonòmica de la Vicepresidència.
b) Direcció General de Coordinació Institucional de la Vicepresidència.
c) Direcció General del Secretariat i de la Portaveu del Consell.
3. El nivell administratiu de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està constituït per totes les unitats dependents directament dels òrgans superiors i del nivell directiu.

4. L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) està adscrit a la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i depén directament de la persona titular de la Conselleria.
5. L’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària (IVASS) està adscrit per la seua normativa específica a la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.


TÍTOL II
Estructura i competències dels òrgans superiors,
directius i serveis centrals del departament

CAPÍTOL I
Persona titular de la Vicepresidència
i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives

Article 3. Competències de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives
1. La persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives és l’òrgan jeràrquic superior del departament i exerceix totes les atribucions conferides per la Llei del Consell, exerceix de portaveu i secretària del Consell, i com a vicepresidenta s’encarregarà dels assumptes que el president de la Generalitat li encomane que formen part de la competència d’aquest, en especial, la representació del Consell per a la defensa dels seus interessos dins i fora del territori de la Comunitat Valenciana. També n’exercirà qualsevol altra que li atorgue l’ordenament jurídic en l’àmbit competencial assignat a la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
2. Correspon a la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives la presidència de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i la presidència de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària (IVASS).
3. Sota la superior direcció de la persona titular, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’estructura en tres nivells: nivell superior, nivell directiu i nivel administratiu.
4. Per raó de l’àmbit territorial en què s’exerceixen les atribucions, els òrgans de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives es classifiquen en serveis centrals i serveis territorials.

Article 4. Gabinet de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives
El Gabinet de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives és la unitat de suport, assessorament i assistència immediata a la persona titular del departament, de la qual depén directament.

Article 5. Consell de Direcció
1. El Consell de Direcció és l’òrgan col·legiat d’assessorament i assistència a la persona titular del departament en l’elaboració, coordinació i execució del programa d’actuacions d’aquest.
Sota la seua presidència, el Consell de Direcció està integrat per les persones titulars de les secretaries autonòmiques, la sotssecretaria, les direccions generals i el gabinet de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que exercirà la secretaria de l’esmentat consell.
2. A les sessions del Consell de Direcció podran assistir, a més, les persones responsables de les direccions territorials, serveis, centres, òrgans, unitats o ens adscrits al departament quan la persona titular del departament ho considere convenient.
3. La persona titular del departament pot acordar, sempre que ho considere convenient, la constitució d’altres grups o comissions de treball de caràcter consultiu i d’assessorament per a matèries concretes o assumptes específics amb la composició que en cada cas determine.

Article 6. Substitucions
1. En els casos de vacant, absència o malaltia de la persona titular del departament, serà aplicable el que disposa l’apartat 1.i de l’article 12 de la Llei del Consell. Fins que es resolga la substitució, les competències d’aquella com a titular del departament seran exercides temporalment per les persones titulars de les secretaries autonòmiques, seguint l’ordre relacional establit en l’article 2 del present reglament, a excepció de les competències que li corresponen com a membre del Consell.

2. Per a la substitució per vacant, absència o malaltia de les persones titulars de les secretaries autonòmiques, sotssecretaria i direccions generals, s’aplicarà, igualment, l’ordre establit en l’esmentat article.

3. El que estableixen els paràgrafs anteriors s’entén sense perjudici del que, si escau, dispose la persona titular del departament mitjançant una resolució.


CAPÍTOL II
Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials

Article 7. Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials

1. Sota l’autoritat de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials és l’òrgan superior que exerceix les competències que se li atribueixen en l’article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en matèria de direcció, coordinació i implementació de les polítiques d’igualtat d’oportunitats, d’atenció primària del sistema de serveis socials, la coordinació sociosanitària, servei d’atenció a les persones en situació de dependència i promoció de l’autonomia personal, polítiques de prevenció, protecció, promoció i participació dels xiquets, xiquetes i adolescents, desenvolupament comunitari, polítiques integrals d’atenció a barris inclusius i espai públic per a l’acció coordinada en la política d’accés a l’habitatge social per a col·lectius o persones vulnerables desenvolupada per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.
2. De la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials depenen els centres directius següents:
a) Direcció General d’Atenció Primària i Autonomia Personal
b) Direcció General d’Acció Comunitària i Barris Inclusius
c) Direcció General d’Infància i Adolescència.

Article 8. Direcció General d’Atenció Primària i Autonomia Personal
1. La Direcció General d’Atenció Primària i Autonomia Personal és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials que exerceix les competències establides en l’article 70 de Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria d’atenció primària bàsica i específica social, atenció a la dependència i promoció de l’autonomia personal.
2. Corresponen a la Direcció General les competències següents:
a) Promoure l’atenció primària bàsica i específica del sistema de serveis socials d’atenció primària públic de qualitat en tot el territori de la Comunitat Valenciana.
b) Impulsar l’establiment d’instruments de coordinació en matèria de serveis socials entre les administracions públiques de la Comunitat Valenciana i tots els serveis adscrits o acreditats per esta direcció general.
c) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment, en les matèries de la seua competència, les actuacions de les direccions territorials.
d) Coordinar, supervisar, avaluar i establir directrius als serveis socials d’atenció primària de les corporacions locals.
e) Promoure el treball en xarxa dels equips de serveis socials d’atenció primària, la integració dels equips, el treball coordinat i la derivació i seguiment dels programes o intervencions amb les persones.

f) Coordinar, en el marc de les seues competències, els serveis i els centres d’atenció primària de serveis socials que siguen de titularitat de la Generalitat.
g) Prestar l’assessorament tècnic als centres i als serveis, tant de caràcter públic com privat, que actuen en l’àrea funcional de la direcció general.
h) Coordinar amb la Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental i la Direcció General de Persones Majors els procediments destinats a l’assignació de serveis i prestacions inclosos en l’elaboració de programes individuals d’atenció.
i) Establir, programar i gestionar els procediments destinats al reconeixement de la situació de les persones dependents, gestionar i supervisar els serveis i prestacions del seu àmbit competencial, incloent-hi l’elaboració dels programes individuals d’atenció.

j) Aportar a l’Administració general de l’Estat la informació necessària per a la recepció del nivell mínim de protecció garantit. Informar sobre el marc de cooperació interadministrativa amb l’Administració general de l’Estat, que es desenvoluparà per mitjà dels corresponents convenis, en els quals s’acordaran els objectius, els mitjans i els recursos per a l’aplicació dels serveis i les prestacions.

k) Impulsar la formació en matèria de dependència de les persones professionals d’atenció primària, cuidadores i assistents personals, en coordinació amb la Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials (IVAFIQ). A més de col·laborar i proposar aquelles accions formatives en esta matèria que siguen competència de l’IVAP.
l) Supervisar les actuacions relatives als serveis i als centres en l’àmbit de les seues competències, incloent-hi els tràmits d’autorització i acreditació d’aquests, sense perjudici de les competències que té assignades la Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials.

m) Portar el seguiment de l’execució dels expedients de contractació en l’àmbit de les seues competències.
n) Elaborar els documents tècnics, les instruccions i els procediments necessaris per a aconseguir coherència i coordinació entre tots els programes i actuacions de la Direcció General.
o) Executar qualsevol altra funció que li assignen els titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit d’actuació funcional.

Article 9. Direcció General d’Acció Comunitària i Barris Inclusius
1. La Direcció General d’Acció Comunitària i Barris Inclusius és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria de desenvolupament comunitari, voluntariat i barris, desenvolupament i gestió de la renda valenciana d’inclusió i altres prestacions socials i itineraris d’inclusió social, i gestió dels programes d’acció social de l’IRPF, per a l’acció coordinada en la política d’accés a l’habitatge social per a col·lectius o persones vulnerables desenvolupada per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.
2. Corresponen a la direcció general les competències següents:
a) Planificar, fer el seguiment i executar el Pla valencià d’inclusió i cohesió social.
b) Planificar, fer el seguiment i executar programes en matèria d’inclusió social i desenvolupament comunitari.
c) Gestionar i impulsar les prestacions socials, en cooperació amb les administracions locals, destinades a la inclusió social, el trencament generacional de l’empobriment i la redistribució de la riquesa.
d) Establir i desenvolupar les mesures estratègiques específiques destinades a evitar o pal·liar les desigualtats patides per col·lectius vulnerables i/o en situació d’exclusió social.
e) Coordinar, fer el seguiment i l’avaluació de les prestacions no contributives d’invalidesa i jubilació (PNC), les prestacions del Fons d’Assistència Social (FAS) i les previstes en la disposició transitòria única del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seua inclusió social.
f) Coordinar i dur el seguiment dels programes estatals i europeus d’inclusió social, especialment aquells vinculats a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables i en situació d’exclusió social.

g) Portar el seguiment de l’execució dels expedients de contractació en l’àmbit de les seues competències.
h) Fomentar les accions de convivència social o voluntariat social a través de les entitats i associacions mitjançant les quals s’organitzen socialment.
i) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment, en les matèries de la seua competència, les actuacions de les direccions territorials.
j) Executar qualsevol altres competències que li assignen els titulars dels òrgans dels quals depenga jeràrquicament, en matèria del seu àmbit d’actuació funcional.

Article 10. Direcció General d’Infància i Adolescència
1. La Direcció General d’Infància i Adolescència és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria de prevenció, protecció, promoció de drets i participació; mesures de protecció i responsabilitat penal establides per la legislació vigent en matèria d’infància i adolescència, i d’adopcions que siguen competència de la Generalitat.

2. Corresponen a la direcció general les competències següents:
a) Planificar les polítiques d’infància i adolescència i d’intervenció amb les famílies i establir directrius, coordinar i impulsar els serveis i recursos en els àmbits de promoció de drets de la infància i l’adolescència, la participació tant en l’àmbit públic com en el privat, el foment de polítiques de gènere i igualtat en la població infantil, la prevenció de les situacions de transmissió generacional de l’empobriment, vulnerabilitat, risc i/o desemparament, i de les mesures de protecció i de responsabilitat penal establides per la legislació vigent que siguen competència de la Generalitat i de les entitats públiques.

b) Promoure i incentivar els drets de la infància i l’adolescència i la seua participació activa en la societat com a membres de ple dret.

c) Fomentar la cultura de la diversitat, del respecte, de la responsabilitat i de l’empatia envers la infància i l’adolescència.
d) Treballar per a aconseguir l’equitat, promocionant la igualtat d’oportunitats, l’oci educatiu i evitar la transmissió generacional de la pobresa.
e) Establir mesures dirigides a garantir el desenvolupament físic, cognitiu, emocional, comunitari, holístic i harmònic dels xiquets, xiquetes i adolescents en els seus entorns de convivència i previndre el desarrelament.
f) Impulsar i coordinar les actuacions de les administracions públiques per a dotar dels recursos i suports necessaris les famílies amb filles i fills en situació de vulnerabilitat i risc.
g) Dissenyar i coordinar protocols i actuacions en matèria de risc, desemparament, tutela i guarda.
h) Prioritzar l’acolliment familiar davant del residencial quan s’hi haja de posar en marxa una mesura de protecció i treballar per al retorn quan siga possible i, si no, afavorir mesures estables davant dels temporals en funció de l’interés superior del xiquet, xiqueta o adolescent.
i) Dotar de transparència i qualitat els recursos d’acolliment familiar i d’adopció, en coordinació amb la Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials (IVAFIQ).

j) Treballar per a la inclusió social de les persones menors d’edat en conflicte social i amb mesures judicials.
k) Generar recursos que acompanyen la vida independent per a les persones joves que compleixen la majoria d’edat quan estan sota una mesura de protecció, o hi donen suport.
l) Exercir, com a autoritat central en matèria d’adopció internacional, les competències que la Generalitat té atribuïdes en este àmbit.

m) Afavorir el dret dels xiquets, xiquetes i adolescents a mantindre contacte amb els seus progenitors i familiars en les situacions de trencament familiar quan així ho aconselle l’interés superior del xiquet o xiqueta.
n) Impulsar la formació dels professionals i la investigació, en col·laboració amb la Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials (IVAFIQ), així com impulsar mecanismes de coordinació entre les administracions públiques presents a la Comunitat Valenciana i tots els serveis adscrits a esta direcció general o que estiguen acreditats per esta. A més de col·laborar i proposar aquelles accions formatives en esta matèria que siguen competència de l’IVAP.
o) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment, en les matèries de la seua competència, les actuacions en les direccions territorials, els serveis de les xarxes públiques d’atenció primària i específica i promoure la transparència, així com fomentar la cultura de la participació i el bon tracte a la infància i l’adolescència.
p) Elaborar les propostes dels projectes normatius i de convocatòries relatius a l’àmbit de les competències atribuïdes.
q) Portar el seguiment de l’execució dels expedients de contractació en l’àmbit de les seues competències.
r) Gestionar els concerts, en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes a la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema, així com les subvencions i les prestacions en matèria de la seua competència.
s) Elaborar els documents tècnics, les instruccions i els procediments necessaris per a aconseguir coherència i coordinació entre tots els programes i les actuacions de la Direcció General.
t) Executar qualsevol altra funció que li assignen les persones titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit d’actuació funcional.


CAPÍTOL III
Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat

Article 11. Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat
1. Sota l’autoritat de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat es l’òrgan superior que exerceix les competències que li atribueix l’article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell en matèria de direcció, coordinació i implementació de les polítiques d’igualtat de gènere, reconeixement dels drets de les dones i promoció de masculinitats igualitàries, lluita contra la violència de gènere i masclista, reconeixement de la diversitat ètnica i cultural, diversitat sexual i familiar, igualtat de tracte i no-discriminació, programes d’atenció a persones amb diversitat funcional, foment de l’autonomia personal i reconeixement dels seus drets, promoció de l’envelliment actiu i prevenció de la soledat no escollida, atenció i protecció a persones majors i política residencial.

2. De la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat depenen els centres directius següents:
a) Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones
b) Direcció General d’Igualtat en la Diversitat
c) Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental
d) Direcció General de Persones Majors.

Article 12. Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones
1. La Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat que exerceix les funcions establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria de promoció de la igualtat de gènere, reconeixement dels drets de les dones i foment de masculinitats igualitàries, i prevenció i atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles.
2. Corresponen a la Direcció General les competències següents:
a) Planificar, desenvolupar, fer el seguiment i avaluació de les polítiques públiques relacionades amb la promoció de la igualtat de gènere, reconeixement dels drets de les dones, foment de les masculinitats igualitàries i prevenció, sensibilització i atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles.
b) Vetlar per l’aplicació del principi d’igualtat d’oportunitats i la perspectiva de gènere en les polítiques públiques de la Generalitat i, en particular, previndre conductes discriminatòries contra les dones.
c) Coordinar els serveis i programes d’atenció i suport a la igualtat de gènere i lluita contra el masclisme.
d) Gestionar les prestacions públiques i programes, serveis i centres d’atenció social del seu àmbit competencial i cooperar amb altres administracions a l’efecte.
e) Dissenyar la política residencial i gestionar el concert social de la seua àrea funcional.
f) Gestionar els concerts de programes i serveis, subvencions i altres prestacions econòmiques i de reconeixement de drets específics.

g) Coordinar la Xarxa Valenciana d’Igualtat.
h) Dirigir i coordinar, tècnicament i funcionalment, les actuacions de les direccions territorials en matèries de la seua competència.
i) Proposar i gestionar contractes de prestació de serveis en l’àmbit residencial i ambulatori de les seues competències.
j) Executar qualsevol altra funció que li assignen els titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit.


Article 13. Direcció General d’Igualtat en la Diversitat
1. La Direcció General d’Igualtat en la Diversitat és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria de polítiques de drets i reconeixement de la diversitat ètnica i cultural, diversitat sexual i familiar, igualtat de tracte, no-discriminació i prevenció dels delictes d’odi i política migratòria.
2. Corresponen a la Direcció General les competències següents:
a) Planificar, desenvolupar, fer el seguiment i avaluació de les polítiques públiques relacionades amb la diversitat familiar, sexual, de gènere, ètnica, cultural, religiosa, de creença i origen.
b) Vetlar per l’aplicació del principi d’igualtat de tracte i no-discriminació en les polítiques
públiques de la Generalitat, així com previndre i contribuir a eliminar els delictes d’odi per motiu de sexe, nacionalitat, origen racial o ètnic, edat, orientació sexual, identitat i expressió de gènere, grup familiar, desenvolupament sexual, diversitat funcional o discapacitat, religió o creença, idees polítiques, pobresa, llengua, cultura, malaltia, estètica o del cos.
c) Coordinar els serveis i programes d’atenció i suport a la diversitat, a la igualtat de tracte i no-discriminació.
d) Gestionar les prestacions públiques i programes, serveis i centres d’atenció social del seu àmbit competencial i cooperar amb altres administracions a l’efecte.
e) Disseny del model d’intervenció social i residencial, tant dels centres com del concert social de la seua àrea funcional.
f) Gestionar, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, les competències atribuïdes a les comunitats autònomes en la legislació vigent en matèria de deures i llibertats de les persones estrangeres i refugiades a l’Estat Espanyol.
g) Prestar assessorament als centres i serveis, tant de caràcter públic com privat, que actuen en l’àmbit de les competències de la Direcció General.
h) Gestionar els concerts de programes i serveis, sense perjudici de les competències atribuïdes a la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema, així com les subvencions i altres prestacions econòmiques i de reconeixement de drets específics.
i) Dirigir i coordinar, tècnicament i funcionalment, les actuacions de les direccions territorials en matèria de la seua competència.
j) Executar qualsevol altra funció que li assignen els titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit funcional.

Article 14. Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental
1. La Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria d’atenció a les persones amb diversitat funcional i la promoció de la seua autonomia personal, l’atenció residencial i el reconeixement dels seus drets.
2. Corresponen a la Direcció General les competències següents:
a) Planificar, desenvolupar, fer el seguiment i avaluació de les polítiques públiques relacionades amb l’atenció a les persones amb diversitat funcional i la promoció de la seua autonomia personal, la coordinació sociosanitària i el reconeixement dels seus drets.
b) Coordinar els serveis i programes d’atenció i suport a les persones amb diversitat funcional i les seues famílies per a promoure l’autonomia personal, la inclusió social i la convivència.
c) Gestionar les prestacions públiques, programes i serveis, així com dissenyar el model d’intervenció social i residencial dels centres d’atenció social del seu àmbit competencial, en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes a la Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials, i cooperar amb altres administracions a l’efecte.

d) Gestionar els concerts de programes i serveis, en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes a la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema, subvencions i altres prestacions econòmiques i de reconeixement de drets específics.
e) Dissenyar el model d’intervenció social i residencial tant dels centres com del concert social de la seua àrea funcional.
f) Promoure i establir línies de coordinació i actuació que possibiliten prestar l’atenció integral, social i sanitària necessària i adequada per a les persones amb diversitat funcional i amb problemes de salut mental i les seues famílies.
g) Establir directrius per a la coordinació dels centres de valoració i orientació de la discapacitat.
h) Procedir al reconeixement i acreditació de gossos d’assistència per a persones amb discapacitats.
i) Dirigir i coordinar, tècnicament i funcionalment, les actuacions de les direccions territorials en matèria de la seua competència.
j) Executar qualsevol altra funció que li assignen els titulars dels òrgans que en depenen jeràrquicament, amb matèries del seu àmbit funcional.

Article 15. Direcció General de Persones Majors
1. La Direcció General de Persones Majors és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en materia de promoció de l’envelliment actiu i prevenció de la soledat no escollida, atenció social a persones majors i atenció residencial.

2. Corresponen a la Direcció General les competències següents:
a) Planificar, desenvolupar, fer el seguiment i avaluació de les polítiques públiques relacionades amb la promoció dels drets de les persones majors, envelliment actiu i la prevenció de la soledat no escollida, solidaritat generacional i l’atenció social a persones majors.

b) Dissenyar i desenvolupar programes d’envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada, en el marc de l’actual repte demogràfic.
c) Coordinar els serveis i programes d’atenció i suport a les persones majors i la solidaritat generacional.
d) Gestionar les prestacions públiques i programes i serveis, així com dissenyar el model d’intervenció social i residencial dels centres d’atenció social del seu àmbit competencial, en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes a la Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials, i cooperar amb altres administracions a l’efecte.
e) Gestionar els centres diürns especialitzats d’atenció a persones majors i de promoció de l’envelliment actiu, en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes a la Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials.
f) Dissenyar, implantar i supervisar els protocols d’intervenció en matèria de persones majors, promovent l’autonomia personal i el foment dels bons tractes.
g) Gestionar els concerts de programes i serveis, subvencions i altres prestacions econòmiques i de reconeixement de drets específics, en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes a la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema.
h) Disseny del model d’intervenció social i residencial, tant dels centres com del concert social de la seua àrea funcional.
i) Dirigir i coordinar, tècnicament i funcionalment, les actuacions de les direccions territorials en matèries de la seua competència.
j) Executar qualsevol altra funció que li assignen els titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit funcional.


CAPÍTOL IV
Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema

Article 16. Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema
1. Sota l’autoritat de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema és l’òrgan superior que exerceix les competències que se li atribueixen en l’article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en matèria d’impuls de polítiques de planificació estratègica, formació i qualificació professional, avaluació de polítiques públiques i de qualitat en matèria de serveis socials, així com la coordinació del mapa de serveis socials, d’infraestructures i gestió del sistema, per a implementar el model social valencià.

2. Així, correspon a la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema liderar l’impuls normatiu i coordinar el desenvolupament normatiu de la Llei 3/2019 de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana i de la normativa complementària que estructure el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, en estreta col·laboració amb la Sotssecretaria.
3. A la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema li corresponen les funcions d’inspecció dels Serveis Socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
4. A la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema li correspon la coordinació i supervisió de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària.
5. De la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema depenen els centres directius següents:
a) Direcció General de Gestió i Organització del Sistema
b) Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials
c) Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials.

Article 17. Direcció General de Gestió i Organització del Sistema
1. La Direcció General de Gestió i Organització del Sistema és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria de gestió i organització del sistema, especialment del contracte-programa municipal i la implementació de l’acció concertada.
2. Corresponen a la direcció general les competències següents:
a) Dissenyar, coordinar i gestionar la implantació, seguiment, definició i avaluació del model de finançament dels serveis socials, amb l’assistència funcional de les corresponents direccions generals competents en les matèries objecte de finançament.
b) Fomentar relacions jurídiques, administratives, tècniques, econòmiques i de col·laboració interadministratives en matèria de serveis socials per a la idònia regulació i implementació dels contractes programa.
c) Impulsar la creació, així com la posada en funcionament, gestió i seguiment de l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Interadministrativa en Serveis Socials, previst en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.
d) Generar polítiques d’harmonització, impuls i desenvolupament de l’acció concertada amb entitats d’iniciativa social, incloent-hi el disseny i coordinació del model general de concerts.
e) Harmonitzar, impulsar i gestionar l’acció concertada per a la prestació de serveis de places residencials de titularitat d’entitats d’iniciativa social en coordinació funcional amb les direccions generals, d’acord amb el seu àmbit d’actuació.
f) Elaborar un pla director de subvencions en matèria de serveis socials, definint el model i la seua complementarietat amb el Sistema Públic de Serveis socials, en col·laboració amb les direccions generals i la Sotssecretaria.
g) Dirigir, coordinar, realitzar el seguiment i avaluar els plans d’actuació que desenvolupe el Consell en matèries de la seua competència.
h) Prestar assessorament a les entitats locals i a les entitats d’iniciativa social que actuen en l’àmbit de competències d’aquesta direcció general.
i) Impulsar les iniciatives i les actuacions necessàries amb altres administracions públiques de la Comunitat Valenciana per a aconseguir una coordinació eficaç en polítiques socials de la seua àrea.
j) Portar el seguiment de l’execució dels expedients de contractació en l’àmbit de les seues competències.
k) Dissenyar, desenvolupar i implantar el Sistema d’Informació Valencià en Serveis Socials i la història social única, en coordinació amb altres conselleries.
l) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment, en les matèries de la seua competència, les actuacions de les direccions territorials.
m) Executar qualsevol altra funció que li assignen les persones titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit d’actuació.

Article 18. Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials

1. La Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en matèria de planificació i coordinació de les infraestructures i centres del sistema públic de Serveis Socials, així com la coordinació i supervisió de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària.
2. Corresponen a la Direcció General les competències següents:
a) Coordinar i supervisar l’actuació de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària.
b) Dissenyar i executar el Pla d’infraestructures de serveis socials
c) Garantir l’adequació permanent dels centres i serveis a les determinacions establides per la normativa i impulsar la millora de les seues condicions d’accessibilitat, habitabilitat, sostenibilitat, eficiència i qualitat en la prestació de serveis.
d) Donar suport a les direccions generals en la cerca de nous espais per a la ubicació de nous centres de serveis socials.
e) Inscriure en el Registre General de titulars d’activitats, de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana les entitats de l’àmbit dels serveis socials.
f) Autoritzar i acreditar els serveis i centres de serveis socials en col·laboració amb les direccions generals i territorials competents per raó de la matèria i el territori.
g) Proposar i gestionar els contractes de prestació de serveis, subministraments, equipaments i obres dels centres del sistema públic de serveis socials, excepte d’aquells subjectes al règim d’acció concertada i els d’àmbit de la Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones.
h) Exercir la potestat sancionadora prevista en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius.
i) Executar els actes de gestió econòmica i administrativa que li corresponguen, dins de l’àmbit funcional del centre directiu i d’acord amb el que establisquen les disposicions i instruccions dictades pels òrgans competents.
j) Exercir les competències del departament en matèria d’infraestructures, manteniment, reforma, adequació i eliminació de barreres arquitectòniques que no estiguen expressament atribuïdes a un altre centre directiu.
k) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment, en les matèries de la seua competència, les actuacions de les direccions territorials.
l) Executar qualsevol altra funció que li assignen les persones titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit d’actuació.

Article 19. Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials
1. La Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials (IVAFIQ) és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica de Planificació i Organització del Sistema que exerceix les competències establides en l’article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i la resta prevista en l’ordenament jurídic, en les matèries contingudes en l’article 125 de la Llei 3/2019, 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.
2. Corresponen a la Direcció General les competències següents:
a) Dissenyar la planificació de serveis socials, definint els objectius, estratègies i directrius que s’han de seguir en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i que inclou, entre d’altres, l’elaboració del Pla estratègic de serveis socials de la Comunitat Valenciana i del Mapa de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana.

b) Impulsar i dissenyar el desenvolupament normatiu de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.
c) Coordinar i harmonitzar, sense perjudici de les competències pròpies de la Sotssecretaria, l’acció normativa que desenvolupen les direccions generals en relació amb el seu àmbit sectorial que afecte el Sistema de Serveis Socials.
d) Impulsar la creació i desenvolupament de l’Observatori del Sistema Públic de Serveis Socials, previst en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.
e) Impulsar la normalització de la qualitat, així com impulsar i, si escau, elaborar estudis, propostes i plans d’actuació estratègics i de qualitat en el sector dels serveis socials valencians en col·laboració amb les direccions generals i sense perjudici de les competències atribuïdes en matèria de qualitat a la Sotssecretaria o altres òrgans o departaments.

f) Establir les prioritats formatives i els criteris metodològics i de continguts en matèria de serveis socials mitjançant la planificació formativa dirigida a les persones professionals dels serveis socials, en col·laboració i coordinació amb les direccions generals del departament, d’acord amb l’article 125.2. f) de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana.

g) Impulsar la innovació i cooperació amb aquelles institucions i entitats que tinguen com a finalitat les activitats investigadores, formatives, d’avaluació i de gestió de la qualitat en serveis socials.
h) Elaborar i implementar procediments d’avaluació dels centres i programes de serveis socials, amb la col·laboració de les direccions generals i la Inspecció de Serveis Socials.
i) Establir els estàndards de qualitat i fomentar la seua millora en totes les actuacions pròpies del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, amb la col·laboració de les direccions generals i en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes a la Sotssecretaria.

j) Transferir els resultats científics i fomentar la qualitat en totes les actuacions pròpies del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, principalment quant a la determinació de les bones pràctiques i la certificació de la qualitat, en col·laboració i sense perjudici de les competències atribuïdes en matèria de qualitat a la Sotssecretaria o altres òrgans o departaments.
k) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment, en les matèries de la seua competència, les actuacions de les direccions territorials.
l) Executar qualsevol altra funció que li assignen les persones titulars dels òrgans dels quals depén jeràrquicament, en matèries del seu àmbit d’actuació.


CAPÍTOL V
Secretaria Autonòmica de la Vicepresidència

Article 20. Secretaria Autonòmica de la Vicepresidència
1. Sota l’autoritat de la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Secretaria Autonòmica de Vicepresidència és l’òrgan superior que exerceix les competències que li atribueix l’article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en matèria de portaveu i Secretariat del Consell, organització general i suport a la Vicepresidència en aquells assumptes que en qualitat de Vicepresidència li encomane la Presidència, especialment la representació del Consell per a la defensa dels seus interessos dins i fora del territori de la Comunitat Valenciana i la coordinació de l’acció del Consell. Així mateix, assumirà aquells assumptes que la Vicepresidència li encomane expressament en el seu àmbit competencial.
2. De la Secretaria Autonòmica de Vicepresidència depenen els centres directius següents:
a) Direcció General de Coordinació Institucional de la Vicepresidència
b) Direcció General del Secretariat i de la Portaveu del Consell.

Article 21. Direcció General de Coordinació Institucional de la Vicepresidència
1. La Direcció General de Coordinació Institucional de la Vicepresidència és el centre directiu dependent de la Secretaria Autonòmica de la Vicepresidència que exerceix les competències previstes en l’article 70 de la Llei del Consell, i la resta previstes en l’ordenament jurídic, per al suport a la Vicepresidència en els assumptes que en qualitat de Vicepresidència li siguen encomanats per la Presidència, especialment la representació del Consell per a la defensa dels seus interessos dins i fora del territori de la Comunitat Valenciana i la coordinació de l’acció del Consell.
2. La Direcció General de Coordinació Institucional de la Vicepresidència exercirà les competències relatives a organització general i de suport a la Secretaria Autonòmica de la Vicepresidència en aquells assumptes que li encarregue la persona titular de la Secretaria Autonòmica de la Vicepresidència en l’àmbit de les seues competències.

Article 22. Direcció General del Secretariat i de la Portaveu del Consell
1. La Direcció General del Secretariat i de la Portaveu del Consell assumirà les funcions de suport relatives al càrrec de portaveu i secretaria del Consell. Per a l’exercici estes funcions, la Vicepresidència comptarà amb l’Oficina de Suport a la Portaveu i l’Oficina del Secretariat del Consell.
2. Correspon a la Direcció General, en el marc de l’Oficina de Secretariat del Consell, l’exercici de les competències següents:
a) Prestar suport tecnicoadministratiu al Consell i a la Comissió de Secretaries Autonòmiques i Sotssecretaries, verificant el compliment dels requisits procedimentals en els assumptes que se sotmetran a les seues reunions.
b) Formalitzar les disposicions, els decrets i els acords del Consell, així com elaborar les actes de les reunions del Consell i de la Comissió de Secretaries Autonòmiques i Sotssecretaries, i l’emissió dels corresponents certificats dels acords adoptats.
c) La revisió i tramitació dels documents, que aprovats pel Consell, estiguen destinats a la seua inserció en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, així com gestionar i ordenar la publicació de les disposicions i actes que siga competència de l’Oficina.
d) Informar, assessorar i coordinar els processos de gestió de tots els tràmits per a la correcta presa d’acords del Consell i de la Comissió de Secretaries Autonòmiques i Sotssecretaries, així com participar en la política de millora de la regulació normativa i, si s’escau, formular propostes sobre bones pràctiques al respecte.
e) Gestionar, custodiar i difondre la documentació que siga competència de l’Oficina, en què s’inclouen les funcions de planificar la digitalització dels processos de gestió del Secretariat del Consell, així com els processos de difusió documental del Secretariat i l’accés a la informació pública produïda pel Consell, així com impulsar, supervisar i fer el seguiment del desenvolupament i gestió del sistema d’informació dels documents del Consell.
f) Qualsevol altra funció d’anàloga responsabilitat que li siga encomanada.
3. Correspon a la direcció general, en el marc de l’Oficina de Suport a la Portaveu del Consell, l’exercici de les competències següents:
a) L’assistència tècnica i administrativa, direcció comuna, impuls i coordinació dels assumptes que se li assignen per la Vicepresidència o la Secretaria Autonòmica, en matèria de difusió del contingut informatiu dels acords del Consell (tant en territori autonòmic, nacional o estranger), i en la seua funció de portaveu.
b) Col·laborar amb la Secretaria Autonòmica de Comunicació de la Presidència de la Generalitat en l’avaluació de l’eficàcia de la política informativa respecte al desenvolupament de l’acció del Consell, l’anàlisi documental de les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació.
c) La coordinació de l’àrea de la portaveu i l’establiment de relacions amb els òrgans, organismes i departaments autonòmics, i podrà recaptar-los el subministrament i coordinació de la informació que es considere necessària per a esta Oficina.
d) La col·laboració amb la Secretaria Autonòmica de Comunicació de la Presidència de la Generalitat en la gestió dels mitjans tècnics i audiovisuals necessaris per a la cobertura informativa de les compareixences públiques i qualsevol altra funció d’anàloga responsabilitat que li siga encomanada


CAPÍTOL VI
Sotssecretaria

Article 23. Sotssecretaria
1. La Sotssecretaria, sota la directa dependència de la persona titular del departament, exercirà les competències establides en l’article 69 de la Llei del Consell, i les seues competències, entre altres, són les següents:
a) Exercir la superior coordinació i supervisió administrativa i tècnica de les direccions territorials.
b) Dirigir i gestionar els serveis generals i dependències comunes del departament.
c) Supervisar i remetre els expedients d’assumptes que s’hagen d’elevar a la Comissió de Secretaries Autonòmiques i Sotssecretaries, així com emetre un informe sobre els assumptes que hagen de sotmetre’s al Consell, al president o presidenta de la Generalitat o a altres òrgans, quan això siga preceptiu o així ho dispose la persona titular de la Conselleria.
d) Portar la gestió patrimonial dels béns adscrits al departament.

e) Tramitar els expedients de responsabilitat patrimonial de la Conselleria.
f) Realitzar la planificació i programació econòmica, incloses les inversions; elaborar la proposta d’avantprojecte del pressupost anual, tramitar les modificacions pressupostàries i realitzar el seguiment de l’execució del pressupost.
g) Tramitar i formalitzar els ingressos que s’originen per les activitats dels diferents centres directius del departament, excepte els casos de delegació que s’establisquen.
h) Tramitar els expedients de contractació, excepte els casos de delegació que s’establisquen.
i) Gestionar les despeses de personal, excepte els casos de delegació que s’establisquen.
j) Disposar la publicació, quan siga procedent, de les disposicions, resolucions i anuncis que emanen d’òrgans del departament, en els diaris oficials.
k) Elaborar estudis i anàlisis relatives a la racionalització i reorganització, tant de l’estructura organitzativa del departament, com dels procediments de gestió que es realitzen en esta i juntament amb la Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials (IVAFIQ), coordinar els treballs que en esta matèria s’elaboren per altres òrgans o unitats del departament.

l) Impulsar i, si és el cas, elaborar normes, plans i projectes d’actuació relacionats amb les competències assignades al departament.
m) Controlar la qualitat dels serveis administratius i impulsar la seua millora, en coordinació i sense perjudici de les competències assignades a la Direcció General de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials.
n) Informar sobre els avantprojectes i projectes normatius provinents d’altres departaments.
o) Exercir la potestat disciplinària respecte del personal adscrit al departament, tret del cas que la sanció proposada siga la de separació del servei.
p) Promoure i coordinar les accions i mesures de transparència que s’establisquen en l’àmbit del departament, en compliment del que disposa la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, i fer-ne el seguiment i la vigilància.
q) Executar qualsevol altra funció que li assignen els titulars dels òrgans dels quals depenga jeràrquicament, en matèries del seu àmbit d’actuació funcional.


TÍTOL III
Organització territorial

Article 24. Direccions territorials
1. Com a expressió del principi de desconcentració administrativa, en les capitals de les províncies d’Alacant, Castelló i València hi ha una Direcció Territorial d’Igualtat i Polítiques Inclusives, sota la dependència orgànica de la Sotssecretaria i amb competència en el territori de la respectiva província.
2. Funcionalment, les direccions territorials depenen de les secretaries autonòmiques a través dels centres directius del departament, en funció de la matèria a la qual, en cada cas, es referisca l’actuació administrativa corresponent.


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Règim transitori de les unitats de nivell administratives, i llocs de treball
1. Els distints centres directius gestionaran els crèdits relatius a les competències que els han estat atribuïdes per este decret.
2. Les unitats i llocs de treball de nivell administratiu configurades d’acord amb l’anterior estructura del Consell romandran subsistents i continuaran prestant suport administratiu en relació amb aquells assumptes i expedients que els corresponga per raó de la matèria, sense perjudici de la competència per a resoldre dels òrgans que la tenen atribuïda; la seua retribució es realitzarà amb càrrec als mateixos crèdits pressupostaris.
Tot això fins que es duguen a terme les modificacions o actuacions procedents per a la seua adequació a la nova estructura orgànica, sense perjudici que, posteriorment, siguen aprovades les relacions de llocs de treball adaptades a esta.

Segona. Règim transitori de l’IVASS
La disposició addicional primera, Estructura de l’Institut Valencià d’Acció Social (IVAS), del Decret 152/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, romandrà vigent fins a l’aprovació del nou Reglament orgànic i funcional de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària (IVASS), denominació actual de l’esmentat organisme continguda en l’article 46 del capítol XIII de la Llei 13/2016, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat, pel qual es modifica la disposició addicional novena de la Llei 11/2000, de 28 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat, quant a l’objecte, la denominació i l’adscripció de l’Institut Valencià d’Acció Social (IVAS).


Tercera. Règim transitori de les unitats de nivell administratives, i llocs de treball
Els diferents centres directius gestionaran els crèdits relatius a les competències que els han estats atribuïdes per este decret.
Les unitats i llocs de treball de nivell administratiu continuaran subsistents i donant el suport administratiu en relació amb aquells assumptes i expedients que els corresponga per raó de la matèria, sense perjudici de la competència per a resoldre dels òrgans que li’ls ha atribuït, i la seua retribució es farà a càrrec de ls mateixos crèdits pressupostaris. Tot això, fins que es duguen a terme les modificacions o actuacions que siguen procedents en estos en el marc de la vigent normativa en matèria de funció pública per a l’adequació de la nova estructura orgànica i sense perjudici que, posteriorment, siguen aprovades les relacions de llocs de treball adaptades a estes.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queda derogat el Decret 14/2018, de 23 de febrer, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d’un rang inferior que s’oposen a este decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Modificació del Decret 7/2013, de 4 de gener, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de l’Institut Valencià d’Atenció Social i Sanitària.
Es modifica l’article 5 de l’Annex del Decret 7/2013, de 4 de gener, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de l’Institut Valencià d’Atenció Social (IVAS) que queda redactat de la manera següent:
«Article 5. Del Consell de Direcció. Composició.
1. El Consell de Direcció és l’òrgan col·legiat de govern i control de l’entitat.
2. Estarà integrat per:
a) La presidència, que estarà a càrrec de la persona titular de la Presidència de l’entitat
b) La Vicepresidència, que estarà a càrrec de la persona titular de la Secretaria Autonòmica competent en matèria de planificació i organització del sistema públic valencià de serveis socials.
c) Les vocalies estaran a càrrec de les persones titulars de:
1r. De la sotssecretaria de la conselleria amb competències en matèria d’acció social.
2n. De la direcció general competent en matèria de persones amb diversitat funcionalt.
3r. De la direcció general competent en matèria d’infraestructures de serveis socials.
4t. De la direcció general competent en matèria de persones majors.

5é. De la direcció general competent en matèria d’infància i adolescència.
6é. De la direcció general competent en matèria de sector públic instrumental.
7é. Una persona representant de la conselleria competent en matèria d’Hisenda, amb rang de director/a general.
Les designacions de les persones membres del Consell de Direcció es realitzaran procurant atendre el principi de presència equilibrada de dones i homes, d’acord amb el que es preveu en l’article 16 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
d) La secretaria l’ostentarà la persona titular de la Direcció General de l’IVASS i s’abstindrà del seu dret a vot en aquells temes en els quals es valore la seua gestió.
3. A les reunions del Consell de Direcció assistirà, en tasques d’assessorament jurídic, amb veu però sense vot, una persona representant de l’Advocacia de la Generalitat i, si escau, una persona representant amb veu i sense vot que designe la direcció general amb competències en sector públic instrumental. Així mateix, la Presidència del Consell de Direcció podrà convidar persones auditores internes de l’entitat i qualsevol persona que tinga relació amb els assumptes a tractar en les reunions del Consell a participar, amb veu i sense vot, en estes.»

Segona. Modificació del Decret 180/2017, de 17 de novembre, del Consell, d’ordenació de les competències i serveis relatius a les funcions de tutela de la Generalitat respecte a les persones incapacitades judicialment o sotmeses a procediments d’incapacitació.
Es modifica l’apartat 3 de l’article 3 del Decret 180/2017, de 17 de novembre, del Consell, d’ordenació de les competències i serveis relatius a les funcions de tutela de la Generalitat respecte a les persones incapacitades judicialment o sotmeses a procediments d’incapacitació que queda redactat de la manera següent:
«3. La supervisió, control i avaluació de les funcions tutelars encomanades a les direccions territorials i a l’IVASS seran a càrrec de la Direcció General d’Infraestructures de Serveis Socials».

Tercera. Habilitació
S’autoritza la persona titular de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a desplegar este decret.

Quarta. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 30 d’octubre de 2020

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web