Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 119/2010, de 27 d'agost, del Consell, sobre ordenació de les explotacions equines no comercials de xicoteta capacitat. [2010/9500]

(DOGV núm. 6345 de 01.09.2010) Ref. Base de dades 009556/2010

DECRET 119/2010, de 27 d'agost, del Consell, sobre ordenació de les explotacions equines no comercials de xicoteta capacitat. [2010/9500]
Preàmbul
El sector equí té molta importància a la Comunitat Valenciana no sols en l'àmbit relacionat amb l'activitat ramadera, sinó també en altres sectors empresarials que comprenen des del turisme rural fins a activitats esportives, culturals, educatives i, fins i tot, terapèutiques.
És necessari, per tant, regular la tinença de qualsevol tipus d'èquids, ja siguen registrats, de criança i renda o d'abastiment, amb l'objecte de garantir un eficaç control sanitari de la cabanya ramadera.
En la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana, es va establir el marc normatiu general d'ordenació de l'activitat ramadera en la nostra Comunitat, amb els objectius fonamentals de promoure el desenrotllament sostenible d'esta activitat i la protecció de la salut pública.
L'esmentada llei considera com una explotació ramadera el conjunt de béns i drets organitzats pel seu titular en l'exercici de l'activitat econòmica de cria i reproducció d'animals per a la seua comercialització, o la dels seus productes, que constituïsca en si mateixa una unitat tecnicoeconòmica.
Després de la publicació de la nostra llei autonòmica, es va publicar la Llei 8/2003, de Sanitat Animal, que establix en l'article 38 l'obligació de registre de totes les explotacions d'animals que radiquen en la comunitat autònoma, i s'inclouran les dades bàsiques en un registre nacional de caràcter informatiu, i que considera com una explotació d'animals qualsevol instal·lació, construcció o, en el cas de cria a l'aire lliure, qualsevol lloc on es tinguen, crien o es manegen animals o s'exposen al públic amb finalitats lucratives o sense finalitats lucratives.
La base jurídica d'este registre nacional és el Reial Decret 479/2004, de 26 de març, pel qual s'establix i es regula el Registre General d'Explotacions Ramaderes, i correspon a l'autoritat competent de la comunitat autònoma l'assignació d'un codi d'identificació a cada explotació.
En la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre Protecció dels Animals de Companyia, es van regular les condicions d'autorització de nuclis zoològics, definits com centres o establiments dedicats a la cria, a la venda, al manteniment temporal i a la recollida d'animals de companyia.
Així doncs, en el nostre àmbit territorial, tant les explotacions ramaderes equines amb activitat econòmica, com els nuclis zoològics tenen un marc jurídic perfectament definit, no sent així en el cas de les explotacions ramaderes equines no comercials.
Per tot això, es considera oportú, per mitjà d'este decret, regular el procediment d'ordenació d'explotacions equines no comercials.
L'article 49.3.3ª de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribuïx a la Generalitat la competència exclusiva, sense perjudici d'allò que es disposa en l'article 149 de la Constitució i, si s'escau, de les bases i ordenació de l'activitat econòmica general de l'Estat, en matèria de ramaderia.
De conformitat amb els articles 18.f) i 43 de la Llei del Consell, a proposta de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 27 d'agost de 2010,
DECRETE
CAPÍTOL I
Disposicions generals i definicions
Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació
L'objecte d'este decret és regular dins del territori de la Comunitat Valenciana l'ordenació zootècnica i sanitària de les explotacions equines no comercials la capacitat de les quals no excedisca de 8 unitats de bestiar major i el seu procediment de registre.
Article 2. Definicions
1. A l'efecte d'este decret, seran aplicables les definicions contingudes en la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana; la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de Sanitat Animal; el Reial Decret 479/2004, de 26 de març, pel qual s'establix i es regula el Registre General d'Explotacions Ramaderes; i la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre Protecció dels Animals de Companyia.
2. Així mateix, s'entendrà per:
a) Explotació ramadera equina no comercial de xicoteta capacitat: qualsevol instal·lació, construcció o, en el cas de cria a l'aire lliure, qualsevol lloc on es tinguen, es crien, es manegen o s'exposen al públic animals de l'espècie equina, sense finalitats lucratives, i s'alberguen un màxim de 8 unitats de bestiar major (UBM). A este efecte, els animals majors de 12 mesos equivaldran a 1 UBM i els animals majors de 6 mesos i menors de 12 mesos a 0,5 UBM.
b) Titular d'explotació equina no comercial de xicoteta capacitat: qualsevol persona física o jurídica que siga propietària o responsable d'una explotació equina on no hi haja activitat econòmica i que alberga un màxim de 8 UBM.
CAPÍTOL II
Instal·lacions i condicions sanitàries
Article 3. Requisits mínims d'instal·lació
Amb caràcter general les explotacions comptaran amb unes instal·lacions que, d'acord amb a la seua capacitat, garantisquen el nivell adequat d'higiene i benestar dels animals que alberguen. A este efecte, disposaran de:
1. Mitjans de neteja i desinfecció adequats a les característiques de les instal·lacions.
2. Mitjans adequats per a la conducció durant la realització de proves sanitàries, tractaments, identificació i inspeccions dels animals.
3. Subministrament d'aigua destinada al consum pecuari de qualitat adequada i d'alimentació sana i equilibrada segons les necessitats fisiològiques de l'espècie i dispositius de reserva d'aigua o sistemes equivalents que asseguren el subministrament constant d'aigua.
4. Femer, fossa, depòsit o sistema equivalent per a les dejeccions construït en la seua base amb un material impermeable, sense que es puguen produir eixides de lixiviats, sense perjudici d'allò que s'establisca en una altra normativa que puga ser aplicat.
5. En el cas d'explotacions que alberguen més de 5 UBM estes han de disposar d'una base territorial, almenys, de 2.500m² i les quadres on s'alberguen els animals han d'estar a una distància mínima de 100 metres de qualsevol habitatge. El mesurament per al càlcul d'esta distància s'efectuarà des del punt de l'habitatge més pròxim a la quadra on s'alberguen els animals fins a este.
Article 4. Condicions sanitàries mínimes
1. Les explotacions han de disposar d'un programa higienicosanitari elaborat per un veterinari, designat pel titular de l'explotació, com a responsable sanitari de l'explotació, i que serà executat davall la seua supervisió. Este programa serà presentat juntament amb la documentació restant esmentada en l'article 6 d'este decret per a la seua aprovació. El programa contemplarà, com a mínim, els aspectes següents:
a) Control de parasitosis externes i internes, i malalties micòtiques.
b) Pla de Vigilància i profilaxi de malalties infeccioses i contagioses, especialment les incloses en l'annex I d'este decret.
c) Programa de neteja, desinfecció, desinsectació i desratització de les instal·lacions.
2. S'adoptaran les mesures oportunes per a garantir la correcta gestió i retirada d'animals morts i altres subproductes animals no destinats al consum humà, d'acord amb la normativa vigent.
3. Es complirà la normativa vigent en matèria d'higiene, sanitat i benestar animal.
CAPÍTOL III
Inclusió en el Registre d'Explotacions Ramaderes
Article 5. Generalitats
1. Les explotacions ramaderes equines no comercials de xicoteta capacitat s'han d'inscriure a instàncies del seu titular en el Registre d'Explotacions Equines, que quedarà integrat en el Registre d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana (REGA).
2. El caràcter no comercial de l'explotació s'acreditarà per mitjà de la presentació d'una declaració responsable. En el cas que el seu titular siga una persona jurídica, per mitjà de l'aportació de la seua norma o acte de constitució i dels seus estatuts, juntament amb una declaració subscrita pel seu representant legal manifestant que l'explotació equina que s'inscriurà no té ànim de lucre ni finalitats comercials.
3. La inscripció en l'esmentat Registre es farà, d'acord amb allò que s'establix en el Reial Decret 479/2004, com a explotació ramadera especial d'oci, amb la classificació zootècnica d'ús particular i comportarà l'assignació d'un codi únic per a cada explotació. Este codi serà alfanumèric i contindrà l'estructura següent:
a) «ES» que identifica Espanya.
b) Dos dígits que identifiquen la província segons la codificació de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
c) Tres dígits que identifiquen el municipi, segons la codificació INE.
d) Set dígits que identifiquen l'explotació dins del municipi de forma única. El primer dígit serà sempre un 8 per a diferenciar estes explotacions no comercials de les explotacions comercials.
4. Les dades que han de figurar en este Registre seran les següents:
a) Codi d'identificació de l'explotació.
b) Dades del titular de l'explotació: cognoms i nom o raó social, número o codi d'identificació fiscal (NIF o CIF), adreça, codi postal, municipi, província i telèfon.
c) Dades dels responsables sanitaris de l'explotació.
d) Classificació com a tipus d'explotació ramadera especial, d'oci; classificació zootècnica: d'ús particular.
e) Veterinari responsable de l'explotació.
f) Espècie.
g) Ubicació de l'explotació i coordenades UTM.
h) Estat en el Registre: alta, inactiva o baixa.
i) Capacitat màxima.
j) Cens per categories i data d'actualització.
k) Quan siguen procedents, aquelles altres dades contingudes en l'annex II del Reial Decret 479/2004.
Article 6. Procediment d'inscripció de les explotacions en el registre
1. La inscripció en el registre es realitzarà a instància de la persona que posseïsca la seua titularitat, i ha de presentar la corresponent sol·licitud dirigida al director territorial de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la província on s'ubique l'explotació, d'acord amb el model establit en l'annex II d'este decret.
2. La sol·licitud anirà acompanyada amb la documentació següent:
a) Fotocòpia confrontada del NIF o CIF del titular.
b) Documentació que acredite el règim de tinença de l'explotació, ja siga en propietat o arrendament.
c) Declaració responsable que acredite el caràcter no comercial de l'explotació. En el cas que el seu titular siga una persona jurídica, per mitjà de l'aportació de la seua norma o acta de constitució i dels seus estatuts, juntament amb una declaració subscrita pel seu representant legal manifestant que l'explotació equina que s'inscriurà no té caràcter comercial.
d) Croquis de les instal·lacions, s'indica la capacitat i la situació de les infraestructures sanitàries.
e) Característiques de l'explotació, pel que fa a gestió de residus, subproductes i animals morts i, si s'escau, infraestructura relacionada.
f) Programa sanitari, segons allò que s'establix en l'article 4.1.
g) Declaració censal, segons el model establit en l'annex III, apartat 1.c, en la qual s'indique el cens inicial de l'explotació.
h) En el cas d'explotacions que alberguen més de 5 UBM documentació que acredite que l'explotació disposa d'una base territorial, almenys, de 2.500 m².
3. Les sol·licituds inscripció en el registre es presentaran preferentment en qualsevol de les oficines de la conselleria competent en matèria de ramaderia de la Comunitat Valenciana, sense perjudici que es presenten en els llocs i pels mitjans previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4. Una vegada completat l'expedient, es dirigirà escrit a l'ajuntament, segons allò que s'establix en l'article 7.
5. En el termini màxim de 6 mesos des de l'entrada de la sol·licitud en el registre de la conselleria competent en matèria de ramaderia, haurà de ser dictada la resolució pel director territorial corresponent. La inscripció en el registre implica la concessió de l'autorització de l'explotació sol·licitada i comporta l'assignació d'un codi d'identificació, segons allò que s'establix en l'article 5 d'este decret. En el cas que en l'esmentat termini no s'emeta resolució expressa, la sol·licitud s'entendrà estimada per silenci administratiu.
6. Els canvis de qualsevol de les dades o circumstàncies que consten en el registre han de ser comunicats pel titular de l'explotació o el seu representant legal a la conselleria competent en matèria de ramaderia en el termini d'un mes des que estos es produïsquen. En el cas que no hi haja contestació expressa a esta comunicació per part de la conselleria competent en matèria de ramaderia en el termini de dos mesos, s'entendrà que els esmentats canvis són acceptats.
7. No s'expedirà llibre d'explotació als titulars de les explotacions regulades en este decret.
Article 7. Comunicació a l'ajuntament
Una vegada l'interessat presente la sol·licitud per a la inclusió en el REGA de l'explotació equina no comercial de xicoteta capacitat, segons allò que es disposa en l'article 6 d'este decret, el director de l'Oficina Comarcal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació competent dirigirà escrit a l'ajuntament en el terme municipal del qual s'ubicarà l'explotació, i l'assabentarà d'este fet.
Si l'ajuntament no manifesta expressament la seua oposició per mitjà d'un escrit dirigit al director de l'Oficina Comarcal en el termini de 30 dies naturals, a partir de la data de registre d'entrada en l'òrgan competent de l'esmentada comunicació, s'entendrà que no hi ha per part d'este impediment per a la inscripció en el REGA.
Article 8. Obligacions dels titulars
Els titulars d'explotacions equines no comercials de xicoteta capacitat, a més de complir les obligacions que es preveuen en l'article 4 del Reial Decret 479/2004, de 26 de març, han de subministrar a la direcció general competent en matèria de ramaderia, abans de l'1 de març de cada any, el cens dels animals mantinguts en la seua explotació, a 31 de desembre de l'any anterior, i han de facilitar la identificació individual dels esmentats animals, segons el model establit en l'annex III.
CAPÍTOL IV
Inspecció i potestat sancionadora
Article 9. Inspecció i controls
El control i la inspecció del compliment d'allò que es preveu en este decret correspondrà a les unitats designades per la direcció general competent en matèria de ramaderia.
Article 10. Infraccions
L'incompliment de les obligacions que s'establixen en este decret es considerarà infracció administrativa, d'acord amb allò que es preveu en el títol IX de la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana, i en tot allò no previst en esta, d'acord amb la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de Sanitat Animal, i donarà lloc, prèvia instrucció de l'oportú procediment, a les corresponents sancions administratives.
Article 11. Sancions
Les infraccions seran sancionades amb les multes i la resta de mesures que es preveuen en els articles 152 i següents de la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana, i en tot allò no previst en esta, d'acord amb la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de Sanitat Animal.
Article 12. Procediment sancionador
El procediment per a la imposició de les sancions es tramitarà de conformitat amb allò que es disposa en la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú; i el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, dictat en desplegament del títol IX de l'esmentada llei, aprovat pel Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Única. Condicions de les explotacions que hi haja
Les explotacions que hi haja amb anterioritat a l'entrada en vigor d'este decret s'han d'adaptar a les condicions que s'establixen en el capítol II dins d'un termini que no excedirà dels 24 mesos a partir de l'entrada en vigor d'esta norma.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Habilitació reglamentària
Es faculta el titular de la conselleria competent en matèria de ramaderia per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i l'execució d'este decret.
Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 27 d'agost de 2010
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
MARITINA HERNÁNDEZ MIÑANA
Annex I
Malalties infeccioses i contagioses
1. Rinopneumonitis equina
2. Grip equina
3. Metritis contagiosa equina
4. Arteritis vírica equina
5. Pesta equina africana
6. Durina (Trypanosoma equiperdum)
7. Encefalitis de l'Oest del Nil
8. Encefalomielitis equina (totes les varietats, inclosa l'encefalomielitis equina veneçolana)
9. Anèmia infecciosa equina
10. Borm
11. Surra (Trypanosoma evansi)
ANNEX II / ANEXO II

ANNEX III / ANEXO III

linea
Mapa web