Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 132/2010, de 3 de setembre, del Consell, sobre registre i autorització de centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius, a la Comunitat Valenciana. [2010/9683]

(DOGV núm. 6351 de 09.09.2010) Ref. Base de dades 009824/2010

DECRET 132/2010, de 3 de setembre, del Consell, sobre registre i autorització de centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius, a la Comunitat Valenciana. [2010/9683]
Preàmbul
Amb el Decret 47/1998, de 15 d'abril, del Consell, sobre Registre i Acreditació de Centres i Servicis d'Atenció i Prevenció de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, a la Comunitat Valenciana, la Generalitat va donar resposta a la necessitat d'homogeneïtzar els criteris mínims exigibles per a l'acreditació dels diversos recursos assistencials i preventius que actuen, en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, a la Comunitat Valenciana.
El Decret 124/2001, de 10 de juliol, del Consell, sobre Registre i Acreditació de Centres i Servicis d'Atenció i Prevenció de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, a la Comunitat Valenciana, va ampliar la tipologia dels centres i servicis i els requisits indispensables per a acreditar-los, i va modificar, al mateix temps, alguns criteris previstos en el Decret 47/1998, de 15 d'abril, del Consell.
El Decret Legislatiu 1/2003, d'1 de abril, del Consell, pel qual es va aprovar el Text Refós de la Llei sobre Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, establix i regula un conjunt de mesures i accions encaminades a la prevenció, assistència, incorporació i protecció social de les persones afectades tant per l'ús o l'abús de substàncies que poden generar dependència, com per altres trastorns addictius.
La canviant realitat social ha fet paleses noves necessitats que cal atendre en l'àmbit de les drogodependències i altres trastorns addictius, la qual cosa comporta l'aprovació d'una norma que adeqüe els centres i servicis d'atenció i prevenció a la situació actual.
Per tot això, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i després de la deliberació del Consell, en la reunió del dia 3 de setembre de 2010,
Decrete
Capítol I
Objecte i àmbit d'aplicació
Article 1. Objecte
Este decret té com a objecte:
1. Regular la classificació, la definició i els requisits que han de tindre els centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius que actuen, en el sector públic o en el privat, en el territori de la Comunitat Valenciana.
2. Establir el règim jurídic i el procediment d'autorització dels centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius que operen en l'àmbit de la Comunitat Valenciana,
3. Establir el règim jurídic del Registre de Centres i Servicis d'Atenció i Prevenció de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius.
Article 2. Àmbit d'aplicació
Les disposicions d'este decret seran aplicables als centres i servicis dedicats a la prevenció o assistència de les drogodependències i altres trastorns addictius, de titularitat pública o privada, de qualsevol classe o naturalesa, que facen la seua activitat en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, llevat dels centres i servicis que són de titularitat de la Generalitat i dels grups d'autoajuda.
Respecte a açò, es consideren grups d'autoajuda les agrupacions de pacients amb problemes de trastorns addictius que fan programes d'ajuda mútua per a millorar la seua adaptació psicosocial.
Capítol II
Els centres i servicis d'atenció i prevenció
de drogodependències i altres trastorns addictius
Article 3. Tipus de centres i servicis
Els centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius es classifiquen d'acord amb els tipus següents:
1. Unitats de Conductes Addictives (UCA): unitats de suport als equips d'atenció primària integrades en el sistema sanitari públic valencià, per a l'assistència en règim ambulatori dels malalts drogodependents o amb altres trastorns addictius. Poden especialitzar-se en l'atenció d'un tipus d'addiccions concret sobre la base de les necessitats objectives d'atenció, com ara les Unitats d'Alcohologia (UA).
2. Centres d'Atenció de Trastorns Addictius (CATA): centres de titularitat privada dotats de mitjans tècnics, professionals i instal·lacions adequats, per a l'assistència en règim ambulatori de malalts drogodependents o amb altres trastorns addictius.
3. Unitats de Desintoxicació Hospitalària (UDH): unitats d'atenció especialitzada que, en règim d'internament hospitalari, tenen com a funció el diagnòstic físic i psíquic del pacient per desintoxicar-lo totalment o parcialment, a fi de contindre o estabilitzar els símptomes per a prosseguir el tractament de deshabituació després de l'alta hospitalària.
4. Comunitats Terapèutiques (CT): centres que, en règim residencial o semiresidencial, tenen com a funció la deshabituació i rehabilitació dels malalts drogodependents o amb altres trastorns addictius, i també l'aprenentatge d'habilitats, actituds i valors per a la incorporació social.
5. Centres de Dia (CD): centres que, en règim ambulatori, despleguen programes de suport al tractament o programes de reinserció sociolaboral per a persones drogodependents o amb altres trastorns addictius, d'acord amb les necessitats pròpies de l'evolució del seu procés.
Segons el programa que fan, els centres de dia tenen la tipologia següent:
Tipus I. Centres de Dia de suport al tractament.
Tipus II. Centres de Dia de reinserció.
6. Centres d'Intervenció de Baixa Exigència (CIBE): centres que, en règim residencial o ambulatori, fan intervencions sanitàries i socials a fi de disminuir els danys i riscos associats al consum de drogues.
Els CIBE es classifiquen al seu torn en:
Tipus I. CIBE d'intervenció social: fan en règim ambulatori intervencions de caràcter social.
Tipus II. CIBE d'atenció sociosanitària continuada: fan, en règim residencial o ambulatori intervencions biopsicosocials.
7. Vivendes de Suport del Tractament (VST): recursos residencials supervisats per personal tècnic, on es du a terme una intervenció psicosocial i educativa dirigida a recolzar el tractament durant tot el procés evolutiu del pacient.
8. Vivendes de Suport de la Incorporació Sociolaboral (VSIS): recursos residencials de supervisió mitjana, per part de personal tècnic, on es fa una intervenció socioeducativa, dirigida a recolzar el tractament en la fase de reintegració social i laboral.
9. Unitats de Valoració i Suport en Drogodependències (UVSD): servicis que presten suport i assessorament en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius a òrgans jurisdiccionals, forces d'orde públic i persones que han comés delictes associats al consum de drogues o com a conseqüència de l'addicció o bé que es troben detingudes per delictes d'este tipus.
10. Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA): servicis especialitzats de titularitat local que despleguen programes de prevenció amb l'objectiu de reduir o evitar l'ús i abús de drogues i altres conductes addictives, i també promoure hàbits de vida saludables.
Article 4. Requisits
Els centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius, a més del desplegament reglamentari posterior, han de tindre els requisits següents:
1. Disposar, com a mínim, dels professionals següents:
a) Centres d'Atenció de Trastorns Addictius (CATA): metge i psicòleg amb formació específica en conductes addictives.
b) Unitats de Desintoxicació Hospitalària (UDH): han de tindre els requisits del centre hospitalari en què es troben ubicades i, en tots els casos, han de garantir amb personal propi o per mitjà d'interconsulta l'atenció del tractament de les patologies associades i l'assistència psicològica dels pacients ingressats.
c) Comunitats Terapèutiques (CT): metge, psicòleg, treballador social i la resta de personal que es necessite per a garantir l'assistència dels usuaris del centre.
d) Centres de Dia (CD):
Tipus I. CD de suport del tractament: psicòleg, treballador social i la resta de personal necessari per a garantir l'assistència dels usuaris del centre.
Tipus II. CD de reinserció: treballador social i la resta de personal que es necessite per a garantir l'assistència dels usuaris del centre.
e) Centres d'Intervenció de Baixa Exigència (CIBE):
Tipus I. CIBE d'intervenció social: treballador social i la resta de personal que es requerisca per a garantir l'atenció dels usuaris del centre.
Tipus II. CIBE d'atenció sociosanitària continuada: metge, psicòleg, treballador social i la resta de personal que es necessite per a garantir l'assistència dels usuaris del centre.
f) Vivendes de Suport del Tractament (VST): psicòleg o treballador social, educador social i la resta de personal que es requerisca per a garantir l'assistència continuada de la vivenda.
g) Vivendes de Suport de la Incorporació Sociolaboral (VSIS): educador social, tècnic d'inserció sociolaboral i la resta de personal necessari per a garantir l'atenció en horari diürn de la vivenda.
h) Unitats de Valoració i Suport en Drogodependències (UVSD): advocat, psicòleg, treballador social i metge quan es facen programes d'intervenció en comissaries.
i) Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA): disposaran d'un tècnic superior o mitjà, que garantisca una atenció adequada d'acord amb la població a qui s'adreça el recurs.
j) Els centres que presten atenció sanitària han de disposar d'un diplomat universitari en infermeria (ATS/DUI).
2. Tots els professionals han de tindre experiència i formació específica reconeguda oficialment en l'àmbit de l'atenció o prevenció de les drogodependències i trastorns addictius, relacionades amb les funcions que facen. S'ha de determinar per mitjà d'un reglament el nombre d'hores de formació i experiència necessàries.
3. Els professionals dels centres i servicis indicats en l'apartat 1 han de fer les seues funcions pel temps que siga necessari per a garantir la prestació total i adequada dels servicis que oferixen. S'ha de determinar per mitjà d'un reglament el nombre d'hores que cada professional ha de dedicar al compliment de les funcions que li corresponen.
4. Les instal·lacions en què s'hagen de fer les activitats d'atenció o prevenció han de tindre, a més de les condicions que es determinen per mitjà d'un reglament, les següents:
a) Tindre les llicències i autoritzacions administratives necessàries que permeten l'obertura al públic.
b) Comptar, quan siga procedent, amb l'autorització com a centre sanitari o servici sanitari.
c) Disposar d'espai físic i equipament adequats al nombre d'usuaris que atenguen simultàniament.
d) Tindre habilitades zones per a atenció especialitzada tant individual com grupal.
e) Comptar, si és el cas, amb una sala habilitada per a l'atenció mèdica i administració de fàrmacs.
f) Complir les condicions higienicosanitàries, de seguretat i prevenció de riscos laborals que determine la legislació aplicable.
5. Els centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius han de disposar de programes terapèutics o de prevenció que establisquen, entre altres elements, la població a qui s'adreça el recurs, una descripció dels servicis que conté l'oferta assistencial, els objectius que es perseguixen, les tècniques i activitats per a aconseguir-los, el personal necessari per a dur-les a terme i la metodologia per a avaluar-los. S'ha de desplegar per mitjà d'un reglament el procediment d'acreditació de programes.
6. Han de comptar amb un Reglament de Funcionament i Règim Interior que arreplegue, a més dels drets i deures de l'usuari, l'organització i horaris del centre o servici i l'organigrama del personal de direcció i dels professionals que hi presten servicis.
7. Han de disposar de la documentació següent:
a) Llibre de Registre d'Usuaris i, si és el cas, expedient personal de cada un, inclosa la història clínica o social quan es tracte d'un recurs assistencial.
b) Llibre de Reclamacions a disposició dels usuaris i dels familiars.
8. Qualsevol altre requisit que, segons la tipologia de recursos definida, es determine per mitjà d'un reglament.
Article 5. Obligacions dels centres i servicis
1. Els titulars o representants legals dels centres o servicis inclosos en l'àmbit d'aplicació d'este decret estan obligats a:
a) Omplir, sistemàticament i amb els mitjans informàtics que s'establisquen, els sistemes d'informació i vigilància epidemiològica que determine el Consell.
b) Garantir la formació i reciclatge permanent dels professionals.
c) Comunicar a l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius les variacions en les plantilles de personal, en els aspectes tant qualitatius com quantitatius.
2. Els centres i servicis que regula este decret estan obligats a:
a) Fomentar l'adhesió al tractament terapèutic i el compliment farmacològic.
b) Quan completen per mitjà d'un concert l'oferta pública, comunicar a l'equip terapèutic de la UCA/UA de procedència qualsevol alteració física o mental que presenten els usuaris perquè reben el tractament pertinent o siguen derivats al nivell assistencial competent.
c) Garantir el reconeixement als usuaris, com a malalts, dels drets i deures establits en la legislació sanitària i en la normativa en matèria de drogodependències o altres trastorns addictius.
d) Comunicar a la família, especialment quan ho sol·licite i sempre amb el consentiment per escrit del pacient, en el cas que siga major d'edat, la informació sobre l'evolució del pacient, el trasllat a un altre centre i l'alta terapèutica o voluntària.
e) Garantir que el pacient puga sol·licitar i obtindre l'alta voluntària quan ho desitge, excepte en els casos assenyalats en la legislació.
f) Guardar la confidencialitat deguda sobre les dades de caràcter personal dels pacients, especialment les referents a la salut, en els termes previstos en la legislació.
3. Els centres i servicis autoritzats d'acord amb el que disposa este decret estan obligats a incorporar de forma visible el logotip que els facilitarà l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, i a deixar constància expressa del fet que són un centre o servici acreditat per la Generalitat, en qualsevol relació que mantinguen amb tercers.
Capítol III
Règim jurídic de les autoritzacions
Article 6. Actes subjectes a autorització
1. L'autorització administrativa és l'acte pel qual l'òrgan competent de la Generalitat reconeix que els centres i servicis d'atenció i prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius tenen els requisits per a fer la seua activitat i proporcionar a les persones afectades per problemes de drogodependències o altres trastorns addictius l'atenció necessària.
2. Estan subjectes a l'autorització administrativa els actes d'obertura i modificació substancial dels centres i servicis d'atenció i prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius inclosos en l'àmbit d'aplicació d'este decret. Es considera modificació substancial actes com ara el canvi de local en el qual es fa l'activitat, canvis en l'organigrama, el grup de professionals o el programa terapèutic, o qualsevol altre que afecte l'essència del centre o servici.
3. Els canvis de titularitat i el tancament del centre o servici requerixen només la comunicació prèvia a l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius.
4. L'autorització s'entén que es fa a banda de qualsevol altra autorització administrativa que, d'acord amb el dret, siga exigible per al funcionament del centre o servici.
Article 7. Sol·licitud
1. El procediment s'inicia a sol·licitud de la persona interessada, segons el model normalitzat que figura en l'annex I. S'hi ha d'adjuntar la documentació que figura en l'annex II.
2. Les sol·licituds s'han d'adreçar a l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius i poden presentar-se per qualsevol dels mitjans establits en l'article 38 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. En cas de necessitar, també, autorització com a centre o servici sanitari, s'ha d'adreçar a l'òrgan competent en matèria d'ordenació sanitària, el qual, amb un informe de l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, ha de resoldre sobre l'autorització.
3. Examinada la sol·licitud i la documentació que l'acompanya, si no té els requisits establits, cal ajustar-se al que disposa l'article 71 de la Llei Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 8. Instrucció i resolució del procediment
1. El procediment l'ha d'instruir l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius.
2. La competència per a autoritzar o denegar la sol·licitud d'autorització correspon al titular de l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius. S'atorga l'autorització sempre que el centre o servici tinga els requisits establits en este decret i la resta de normativa que se li aplica.
3. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució és de tres mesos. El fet que acabe el termini i no s'haja dictat i notificat la resolució permet a les persones interessats entendre desestimada la pretensió, d'acord amb el que establix la disposició addicional del Decret Legislatiu 1/2003, d'1 d'abril, del Consell, pel qual es va aprovar el Text Refós de la Llei sobre Drogodependències i Altres Trastorns Addictius.
Article 9. Vigència
1. L'autorització administrativa s'atorga per un període màxim de quatre anys.
2. L'autorització es pot prorrogar per períodes de la mateixa duració, a sol·licitud del titular del centre o servici i sempre que no hagen variat les condicions amb les quals s'haja concedit.
3. L'autorització la pot suspendre el titular de l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, després de tramitar un expedient oportú, pel temps necessari per a esmenar les deficiències constatades per l'Administració.
Article 10. Extinció de l'autorització
1. El titular de l'òrgan competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, després d'instruir un expedient, pot acordar l'extinció de l'autorització per les causes següents:
a) Per renúncia de les persones interessades.
b) Per sanció per incompliment de la normativa en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius.
c) Per incompliment de les condicions exigides per a l'autorització del centre o servici, sense que s'hagen esmenat en el cas d'haver sigut requerit per a fer-ho.
2. L'extinció de l'autorització en els casos a) i c) de l'apartat anterior no té el caràcter de sanció.
3. L'extinció de l'autorització comporta, en tots els casos, l'extinció del concert o subvenció a partir de la data que determine la resolució.
Article 11. Absència d'autorització
La falta d'autorització dóna lloc al tancament del centre o servici. L'acorda el titular de la conselleria competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius.
Article 12. Concerts i subvencions
1. L'autorització, a més d'altres requisits establits en la normativa, és un requisit indispensable perquè els titulars d'un centre o servici puguen concertar places o servicis amb la Generalitat, i per a obtindre subvencions a càrrec dels pressupostos d'esta institució.
2. Amb caràcter excepcional, la Generalitat pot subvencionar, per mitjà de transferències de capital, inversions dirigides a l'obertura de nous centres, quan l'entitat sol·licitant siga titular d'altres centres autoritzats abans. Acabada la construcció o adequació del local del centre, l'entitat beneficiària ha de sol·licitar l'autorització del centre en el termini màxim d'un mes.
No obtindre l'autorització per causes imputables al beneficiari és causa de reintegrament de la subvenció rebuda per a això.
Capítol IV
El registre de centres i servicis d'atenció i prevenció
de les drogodependències i altres trastorns addictius
Article 13. El registre
1. En el Registre de Centres i Servicis d'Atenció i Prevenció de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius s'inscriuen, d'ofici, els centres i servicis autoritzats de titularitat pública o privada, de qualsevol classe o naturalesa, que fan la seua activitat en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, llevat dels centres la titularitat dels quals corresponga a la Generalitat.
2. El Registre de Centres i Servicis d'Atenció i Prevenció de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius depén de l'òrgan competent en matèria de drogodependències, al qual en correspon la gestió i custòdia.
3. L'obtenció de l'autorització que regula este decret és una condició indispensable per a la inscripció en el registre a què es referix este article.
4. Els centres que tinguen autorització com a centre o servici sanitari s'han d'inscriure tant en el Registre autonòmic de Centres, Servicis i Establiments Sanitaris, com en el registre regulat en el present article.
Capítol V
Mesures cautelars
Article 14. Mesures cautelars
1. Quan s'aprecie raonablement l'existència d'un risc greu per als usuaris o treballadors per circumstàncies sobrevingudes o de força major, o en cas d'incompliment greu de la normativa, el titular de l'òrgan amb competències en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, mitjançant una resolució motivada, pot adoptar les mesures cautelars necessàries per a assegurar la salut i seguretat de les persones, sense perjuí del que disposa l'article 72 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. Les mesures adoptades han de ser proporcionades a la finalitat perseguida i la situació que les motiva, i la seua duració, que ha de fixar la resolució que l'adopte, no ha d'excedir la que exigisca la situació que les justifica.
Capítol VI
Infraccions i sancions
Article 15. Infraccions i sancions
L'incompliment del que disposa este decret té la consideració d'infracció administrativa d'acord amb el que establix la legislació en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius, i pot ser sancionat, després de la instrucció d'un expedient sancionador, d'acord amb el que preveuen el Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost, que va aprovar el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, i la legislació en la matèria, a més de les responsabilitats civils, penals o d'un altre orde que es puguen donar.
Capítol VII
La inspecció
Article 16. La inspecció
1. Els centres i servicis d'atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius els ha d'inspeccionar la conselleria competent en la matèria, sense perjuí del que establixen les normes reguladores de la funció inspectora de sanitat, que es coordina tant amb les altres inspeccions de la Generalitat com amb la d'altres administracions públiques que tinguen facultats inspectores.
2. El personal d'inspecció, en l'exercici de les seues funcions i després d'acreditar la seua condició, té la consideració d'agent de l'autoritat, i pot demanar, quan ho considere necessari per al compliment de les seues funcions, la cooperació d'altres institucions públiques en els termes i les condicions previstos per la normativa.
3. Anualment, l'òrgan amb competències en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius ha de proposar un pla d'inspecció dels centres i servicis regulats en este decret.
Article 17. Les actuacions inspectores
1. Els titulars dels centres i servicis estan obligats a facilitar a la inspecció l'accés a les instal·lacions i l'examen dels documents, llibres i dades estadístiques que siguen preceptius, i també a subministrar tota la informació necessària per a conéixer el compliment de les exigències determinades en la normativa de caràcter medicoassistencial i social.
2. Efectuades les comprovacions i esbrinaments oportuns, en totes les inspeccions s'ha d'estendre una acta, en la qual s'han d'arreplegar les dades personals de l'interessat, les relatives al centre o servici inspeccionat i, si és el cas, els fets i circumstàncies que poden ser rellevants sobre el funcionament dels centres i servicis i el compliment dels objectius que en justifiquen l'existència.
3. Els fets constatats per funcionaris a qui es reconeix la condició d'agents de l'autoritat i que es formalitzen en un document públic, observant els requisits legals, tenen valor probatori, sense perjuí de les proves que en defensa dels seus drets i interessos puguen presentar les persones interessades.
Article 18. Periodicitat
1. Tots els centres i servicis han de ser inspeccionats periòdicament. La freqüència de l'activitat inspectora s'ha de determinar per mitjà d'un reglament.
2. La inspecció actua d'ofici o a instància de part, emet els informes que se li requerixen i estén una acta de totes les intervencions.
Article 19. Funcions bàsiques de la inspecció
A més del que disposa la legislació i de les facultats que poden correspondre a altres institucions públiques, són funcions bàsiques de la inspecció les següents:
1. Vetlar pel respecte dels drets dels usuaris addictius a la Comunitat Valenciana i pel compliment de la legislació sobre drogodependències i altres trastorns addictius.
2. Controlar el compliment dels nivells de qualitat i idoneïtat dels centres i servicis de prevenció i atenció de les drogodependències i altres trastorns addictius que facen l'activitat en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
3. Supervisar la destinació i la utilització dels recursos públics concedits a institucions públiques i privades per mitjà de subvencions, convenis i concerts.
4. Proposar als òrgans competents en la matèria les mesures que estimen oportunes per a millorar la qualitat dels servicis, i també donar a conéixer els resultats de l'activitat inspectora.
Disposició transitòriA
Única. Termini per a l'adequació dels centres i servicis actuals als requisits i les nomenclatures que regula este decret
Els centres i servicis que estan acreditats d'acord amb el Decret 124/2001, de 10 de juliol, del Consell, disposen d'un termini d'un any per a acollir-se a la nova tipologia i adaptar-se als requisits establits en este decret. Si durant este termini s'efectua una convocatòria pública de subvencions o concerts, els centres i servicis es consideren autoritzats en el tipus de recurs per al qual sol·liciten subvenció o concert, sempre que les característiques siguen semblants a les de l'anterior tipologia i a banda de l'obligació d'adaptar-se a este decret en el termini indicat.
Disposició derogatòria
Única. Abast de la derogació normativa
Queden derogades totes les normes del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que establix este decret i, de manera expressa, el Decret 124/2001, de 10 de juliol, del Consell, sobre Registre i Acreditació de Centres i Servicis d'Atenció i Prevenció de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, a la Comunitat Valenciana.
Disposicions finals
Primera. Desplegament reglamentari
S'autoritza el conseller competent en matèria de drogodependències i altres trastorns addictius per a dictar totes les disposicions reglamentàries que siguen necessàries per al desplegament i aplicació del que disposa este decret.
Segona. Entrada en vigor
Este decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 3 de setembre de 2010
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Sanitat,
MANUEL CERVERA TAULET
Annex II
Llista de documents que s'han d'adjuntar a la sol·licitud
1. Declaració responsable de compliment de les obligacions establides en l'article 5 del Decret 132/2010, de 3 de setembre, del Consell.
2. Si es tracta de persones jurídiques, escriptura o document de constitució, estatuts o acte fundacional, en els quals consten les normes per les quals es regula la seua activitat, ben inscrits, si és el cas, en el registre públic que corresponga, segons el tipus de persona jurídica de què es tracte. Quan es tracte d'entitats no espanyoles, la capacitat i personalitat s'acrediten de la manera que establisca la Llei de Contractes del Sector Públic.
3. Documentació que acredite la representació que té la persona física que subscriu la sol·licitud i la resta de documentació.
4. Programes terapèutics o de prevenció que continguen, com a mínim, els elements definits en l'apartat 5 de l'article 4 del Decret 132/2010, de 3 de setembre, del Consell, i les normes que el despleguen.
5. Reglament de Funcionament i Règim Interior que continga, com a mínim, els elements definits en l'apartat 6 de l'article 4 del Decret 132/2010, de 3 de setembre, del Consell, i les normes que el despleguen.
6. Llista dels professionals que atenen el centre i servici (de manera específica i a més de la inclusió necessària en el Reglament de Funcionament i de Règim Interior).
7. Per a acreditar la formació s'han d'aportar certificacions del director o responsable de la institució o organisme en què s'ha fet la formació, o bé qualsevol altre mitjà de prova.
8. L'experiència professional en atenció o prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius s'acredita per mitjà de certificacions de servicis prestats, expedides pel titular del centre o servici en què s'haja adquirit. En tots els casos, el centre o servici ha d'estar autoritzat o acreditat pels òrgans competents, quan l'autorització o acreditació siga exigible d'acord amb la normativa vigent en el moment i al lloc de la prestació del servici.
9. Les llicències i autoritzacions administratives necessàries que permeten l'obertura al públic
10. Si és el cas, l'autorització com a centre sanitari o servici sanitari en una organització no sanitària.
11. Plànol dels locals amb la distribució d'espais en què es vol fer l'activitat.
12. Llista de l'equipament amb què compta el centre o servici per a fer l'activitat.

linea
Mapa web