Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 22/2015, de 22 de desembre, del president de la Generalitat, pel qual es regula el Curs Selectiu de Formació per al personal bomber de nou accés als Servicis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana. [2015/10451]

(DOGV núm. 7689 de 31.12.2015) Ref. Base de dades 009940/2015

DECRET 22/2015, de 22 de desembre, del president de la Generalitat, pel qual es regula el Curs Selectiu de Formació per al personal bomber de nou accés als Servicis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana. [2015/10451]
PREÀMBUL

L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat, en l’article 49.3.14a, la competència exclusiva en matèria de protecció civil i seguretat pública.
En l’exercici de tals competències es va aprovar la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, i la Llei 7/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat, dels Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana, l’objecte de la qual és, de conformitat amb el seu article 1, l’ordenació general dels servicis de prevenció, extinció d’incendis i salvament (d’ara en avant SPEIS), en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, així com l’establiment dels criteris bàsics per a la coordinació de l’actuació, i regulació de l’estructura i el règim de funcionament dels servicis dependents de les administracions públiques de la Comunitat Valenciana.

La Llei 13/2010, en l’article 32, estableix que el personal dels SPEIS pertany als servicis essencials d’intervenció.
Així mateix, en l’article 69.1, estableix que a l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, IVASPE, li correspon la competència en l’organització i impartició dels cursos de formació bàsica de nou ingrés i d’ascens o promoció, dels servicis essencials d’intervenció.

La Llei 7/2011, en l’article 28, estableix que el contingut dels cursos selectius eliminatoris que han d’efectuar-se, superades les fases d’oposició, o concurs oposició per a les diferents escales i categories, es determinaran reglamentàriament.
Per això, de conformitat amb l’article 29.1 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, l’article 34 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 151/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Presidència de la Generalitat, amb un informe previ de la Comissió de Coordinació dels Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana i de l’Advocacia de la Generalitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,



DECRETE

Article 1. Curs Selectiu de Formació per a Bombers
1. El present decret regula el curs selectiu de formació per als aspirants a bombers (d’ara en avant CSFB).
2. El CSFB, tal com s’indica en l’article 28 de la Llei 7/2011, l’han d’efectuar els aspirants a bomber, una vegada superades les fases d’oposició, o concurs oposició, i serà organitzat, programat i avaluat per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (d’ara en davant IVASPE).
3. En els casos en què alguns aspirants hagen rebut cursos de formació de l’IVASPE o impartits pels servicis i homologats per aquest, relacionats amb el temari que s’adjunta en l’annex del present decret, els servicis podran sol·licitar a l’IVASPE la convalidació dels mòduls formatius corresponents si aqueixa formació s’ha rebut en un període no superior als cinc anys previs a la sol·licitud de convalidació o si s’ha rebut amb anterioritat, però l’aspirant ha estat en actiu en el servici durant aqueixos cinc anys.

Article 2. Fases i duració del CSFB
1. El CSFB consta de dos fases: una primera fase de formació que es farà en l’IVASPE i, a continuació, una segona fase de pràctiques que es durà a terme en els SPEIS respectius.
2. Cada una d’aquestes fases té una duració de 250 hores.
Article 3. Contingut de les fases del CSFB
1. La primera fase del CSFB té el contingut teoricopràctic que es descriu en l’annex. S’impartirà i avaluarà per l’IVASPE. Aquesta fase, amb predomini de contingut teòric, complementa el seu contingut pràctic amb el de la segona fase que han d’impartir els servicis respectius.
2. La segona fase del CSFB consistirà en un període de pràctiques que es faran en els parqs i instalacions dels respectius Servicis als que pertanguen el alumnes. El contingut d’aquesta fase s’elaborarà i consensuarà entre els sis SPEIS i l’IVASPE.
3. Els SPEIS, una vegada finalitzada la fase de pràctiques, han de remetre a l’IVASPE els certificats que acrediten els alumnes que hagen superat les activitats formatives programades.
4. Els servicis a què pertanguen els alumnes han de facilitar-los el vestuari i els equips de protecció necessaris per a fer les activitats formatives, i també prestar col·laboració a l’IVASPE i facilitar, en la mesura de les possibilitats, el material, equipament, ferramentes, etc., que haja d’utilitzar-se en les labors formatives de la primera fase del CSFB.


Article 4. Qualificació
1. Les dos fases formatives tenen caràcter eliminatori. La qualificació final del CSFB correspon a l’IVASPE.
2. L’avaluació es realitzarà basant-se en criteris objectius, que tindran en compte, entre altres, els punts següents: assimilació dels coneixements impartits, responsabilitat, dedicació, actituds davant del professorat i resta d’alumnes i tots els aspectes de l’actuació de l’aspirant que siguen necessaris per a valorar la seua capacitat per a una adequada prestació de les funcions atribuïdes al lloc.
3. Els aspirants que no superen la primera fase del CSFB no passaran a fer la segona fase de pràctiques. Podran incorporar-se a l’edició del CSFB immediatament posterior, i, si no superaren aquest segon CSFB, quedarien definitivament privats del dret a participar en el procés de selecció instat.
4. Els aspirants que, superada la primera fase, no superen la segona fase de pràctiques del CSFB, podran incorporar-se a la fase de pràctiques de l’edició del CSFB immediatament posterior, i, si no superaren aquest segon CSFB, quedarien definitivament privats del dret a participar en el procés de selecció instat.

Article 5. Funcionaris en pràctiques
1. Durant el període que duren les dos fases del CSFB, els bombers tenen la consideració de funcionaris en pràctiques.
2. El personal funcionari en pràctiques percebrà les retribucions previstes en l’article 80 de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, d’ordenació i gestió de la funció pública valenciana.

Article 6. Nomenament com a funcionaris de carrera
Una vegada finalitze el CSFB, l’IVASPE ha de comunicar al SPEIS corresponent la relació d’aspirants que l’han superat, amb indicació de la qualificació obtinguda, perquè siguen nomenats funcionaris de carrera. També ha de comunicar la relació d’aspirants que no hagen superat el mateix CSFB.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Regla de no gasto
La implementació i posterior desplegament d’este Decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la Presidencia i, en tot cas, aurà de ser atés amb els mitjans personals i materials del departament competent per raó de la matèria.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 22 de desembre de 2015

El president de la Generalitat
XIMO PUIG I FERRER
ANNEX
Temari del Curs Selectiu de Formació pe al personal bomber de nou accés

1. Operacions d’extinció d’incendis i salvament. (100 hores)
a) Principis de la lluita contra incendis: conceptes bàsics del foc. Teoria del foc. Processos de combustió en un incendi. Principis d’extinció d’incendis. Agents d’extinció. (10 hores)
b) Incendis en interiors: evolució d’incendis en interiors. Tècniques d’extinció. Procediments d’intervenció en recintes tancats. Ventilació operativa d’incendis. (25 hores)
c) Incendis forestals: Foc de vegetació. Factors de propagació. Extinció d’incendis forestals. Tàctiques d’extinció. Seguretat en la intervenció. (25 hores)
d) Equips i instal·lacions de prevenció d’incendis en edificis: Disseny segur dels edificis. Instal·lacions de protecció contra incendis. Prevenció activa. (10 hores)
e) Rescat en accidents de trànsit: Equips d’intervenció. Estructures i components dels vehicles. Tècniques d’excarceració. (20 hores)

f) Rescat en altura: Seguretat. Procediments. Equip, material i instal·lacions. (5 hores)
g) Rescat aquàtic: Seguretat. Tècniques de natació i arrossegament. Equip i materials. (5 hores)

2. Altres intervencions. Riscos naturals i antròpics. (80 hores)
a) Riscos naturals: Principals riscos naturals. Meteoalerta. (5 hores)

b) Riscos en accidents amb matèries perilloses: Classificació. Identificació i riscos associats a les MP. Conceptes bàsics de física i química relacionats amb les MP. Equips de protecció personal i nivells de protecció. Descontaminació. Pautes d’intervenció. (20 hores)

c) Xarxes de distribució i instal·lacions: Xarxes elèctriques. Xarxes de distribució de gas. Ascensors. (15 hores)
d) Principis de construcció i estabilització d’estructures: Fonaments. Comportament davant del foc dels edificis. Identificació de les lesions i actuacions a desenrotllar. Desenrunament i salvament. (20 hores)

e) Urgències sanitàries: Primers auxilis. (20 hores)

3. Ús de recursos operatius. (50 hores)
a) Equips de protecció respiratòria: fisiologia de la respiració. Toxicitat en incendis i riscos respiratoris. Classificació dels equips. Càlcul del consum d’aire. Tècniques i procediments. (10 hores)
b) Mitjans d’extinció: operacions i instal·lacions amb mànegues: Llances, mànegues, ràcords. Instal·lacions amb mànegues. (7 hores)
c) Bombes i hidràulica bàsica: conceptes físics, hidrostàtica i hidrodinàmica. Pressió en instal·lacions. Bombes. Additius. (7 hores)
d) Vehicles dels SPEIS i conducció segura: Normativa. Tipus de vehicles. Característiques. Mecànica i manteniment. Conducció segura. (10 hores)
e) Equips de salvament. (8 hores)
f) Comunicacions. (6 hores)

4. Organització i gestió d’emergències. Prevenció de riscos laborals (20 hores)
a) Sistema de Gestió d’Emergències de la Generalitat. (5 hores)
b) Els plans d’emergència a la Comunitat Valenciana. (10 hores)
c) Prevenció de riscos laborals. Responsabilitat del empleat públic (7 hores)

linea
Mapa web