Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 18/2019, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió, en concurrència competitiva, dels premis del Festival Internacional de Cinema de València - Cinema Jove. [2019/11710]

(DOGV núm. 8693 de 09.12.2019) Ref. Base de dades 010395/2019

ORDRE 18/2019, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió, en concurrència competitiva, dels premis del Festival Internacional de Cinema de València - Cinema Jove. [2019/11710]
ÍNDEX
Preàmbul
Article 1. Objecte
Article 2. Definicions
Article 3. Convocatòries i premis
Article 4. Requisits de les obres
Article 5. Beneficiaris
Article 6. Sol·licituds
Article 7. Ordenació i instrucció del procediment
Article 8. Jurats
Article 9. Criteris de valoració
Article 10. Resolució de concessió
Article 11. Obligacions de les persones beneficiàries
Article 12. Justificació i pagament
Article 13. Concurrència i compatibilitat de subvencions
Article 14. Obligacions de transparència
Disposició addicional primera. Repercussió pressupostària
Disposició addicional segona. Facultat de desenvolupament, interpretació i resolució d’incidències
Disposició addicional tercera. Obres estrenades, editades, emeses o projectades en altres festivals
Disposició derogatòria única. Derogació normativa
Disposició final única. Entrada en vigor


PREÀMBUL

L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat per la Llei orgànica 5/1982, d’1 de juliol, en l’article 49.1.4a estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de cultura.
L’Institut Valencià de Cultura és una entitat de dret públic de la Generalitat de les previstes en l’article 155 de la Llei 1/2015, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, adscrita a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, amb competències en matèries culturals. Entre les funcions que té, figuren la programació, la gestió, la producció i l’exhibició d’activitats de naturalesa cultural que es desenvolupen a les seues instal·lacions, i també en aquells espais que, fins i tot no sent de titularitat seua, es troben sota acords o convenis de cessió. També té atribuïda la difusió del coneixement de totes aquestes arts, i ha de fomentar l’assistència dels ciutadans a la seua programació i activitats. Aquestes funcions estan establides en l’article 2, punt 2, lletres a i e del Decret 5/2013, de 4 de gener, que aprova el seu Reglament d’organització i funcionament, modificat, a aquest efecte, pel Decret 141/2014, del Consell. El mateix Decret 5/2013, en l’article 2, punt 2, lletra l atribueix a aquesta entitat de dret públic el foment i l’impuls de la creació artística en les arts escèniques, el circ, la música, l’audiovisual i les arts contemporànies, i, conseqüentment, la convocatòria i gestió de subvencions, ajudes i incentius de les diferents matèries culturals integrades en l’Institut Valencià de Cultura.

En compliment de les previsions derivades de la disposició addicional desena de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que va aprovar el Reglament de la Llei general de subvencions i atés el que disposen els articles 159 i següents de l’esmentada Llei 1/2015, de la Generalitat, és ara necessari aprovar mitjançant una ordre les bases reguladores per a la concessió, en concurrència competitiva, dels premis del Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove, i establir un marc normatiu per a les convocatòries dels premis del certamen que organitza l’Institut Valencià de Cultura, d’acord amb les línies pressupostàries anuals que s’hi consignen en les lleis de pressupostos de la Generalitat corresponents amb aquesta finalitat.
En aquest sentit el Pla estratègic de subvencions 2016-2019, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, aprovat amb caràcter previ per la Resolució de data 30 d’agost de 2016 i modificat, a aquest efecte, per la Resolució de data 19 de desembre de 2018, estableix en l’annex únic, dins de l’objectiu 1 de l’Institut Valencià de Cultura, millorar la formació de joves intèrprets i artistes, i hi inclou una línia específica per als Premis Cinema Jove.
Atés que la referència als premis de Cinema Jove no es preveia en el Pla estratègic i que la concessió d’aquests premis se substanciava, fins a l’any 2018, per la via de la contractació administrativa dels projectes guanyadors, el projecte d’aquesta ordre no consta en el Pla normatiu de l’Administració de la Generalitat. No obstant això, es considera convenient ajustar la concessió a la naturalesa d’aquests, que és la que pertoca a les ajudes públiques.
En la tramitació d’aquesta norma s’han respectat els principis de bona regulació previstos en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
Pel que fa als principis de necessitat i eficàcia, la norma s’adequa a un objectiu d’interés general, com és ampliar en la gestió de beques per a pràctiques professionals el principi de concurrència, així com els principis d’objectivitat, igualtat i no-discriminació.
Igualment, la norma s’ajusta al principi de proporcionalitat, ja que conté la regulació imprescindible per a atendre els objectius que es pretenen aconseguir.
El principi de seguretat jurídica també es compleix, ja que la norma s’ha elaborat de manera coherent amb la resta d’ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, amb la intenció de mantindre un marc normatiu estable, predictible, integrat i clar.
En aplicació del principi de transparència, s’ha donat publicitat a la iniciativa normativa i als mateixos documents del procés d’elaboració, sense perjudici d’haver sotmés l’expedient a informació pública. L’anunci corresponent s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Així mateix, s’han seguit les regles de procediment per a l’elaboració de reglaments autonòmics contingudes en l’article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell.
En aplicació del principi d’eficiència, la regulació plantejada no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries ni un major consum dels recursos públics.
La Llei 1/2015, de la Generalitat, estableix en l’article 160.2 que la competència per a aprovar mitjançant una ordre les oportunes bases reguladores de les subvencions correspon a la persona titular de la conselleria competent, també dins de l’àmbit dels organismes públics vinculats o dependents, com és el cas de l’Institut Valencià de Cultura, i així ho recull l’article 4, punt 2, lletra j) del Reglament d’organització i funcionament de CulturArts Generalitat (ara Institut Valencià de Cultura, mitjançant la disposició final primera de la Llei 1/2018, de 9 de febrer, de la Generalitat, reguladora de l’Institut Valencià d’Art Modern).
Igualment, atés el que preveu l’article 26.3 de la Llei 1/2015, de la Generalitat, es deixa constància que l’aprovació i la publicació d’aquesta ordre, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió, en concurrència competitiva, dels premis del Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove, no té incidència pressupostària ni suposa cap increment de despesa, en derivar-se els compromisos econòmics a les diferents convocatòries específiques que s’ajustaran a aquestes bases reguladores.
D’altra banda, els premis regulats mitjançant aquesta ordre estan acollits al règim de minimis establit en el Reglament (UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) a les ajudes de minimis; cosa per la qual no és necessària la notificació d’aquesta a la Comissió Europea, i això no suposa un falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials entre els estats membres. Per tant, l’import de les ajudes de minimis que reba cada sol·licitant, incloent-hi els premis contemplats en aquesta ordre, no podrà superar la quantia de 200.000 euros durant el període de tres exercicis fiscals, i especialment serà aplicable el que estableix el punt 1 de l’article 1 del reglament esmentat.
Per tot això, de conformitat amb el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; en el reglament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol; i fent ús de les atribucions que em confereix l’article 28, lletra e), de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i l’article 160.2, lletra b), de la Llei 1/2015, de la Generalitat, a proposta del director general de l’Institut Valencià de Cultura, una vegada complit el tràmit d’audiència i els tràmits que estableix el Decret 24/2009, de 13 de febrer, sobre la forma, l’estructura i el procediment d’elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, després d’haver emés un informe l’Advocacia de la Generalitat i la Intervenció Delegada, i de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu,


ORDENE

Article 1. Objecte
Aquesta ordre estableix les bases per les quals s’han de regir les convocatòries de concessió dels premis del Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove (d’ara en avant, Cinema Jove).

Article 2. Definicions
A l’efecte d’aquesta ordre, s’entendrà per:
– Cinema Jove: festival audiovisual que té com a objectiu fomentar la creació, promoció i distinció de les obres dels joves i nous professionals del sector audiovisual mitjançant l’exhibició i distinció a través de la concessió de premis.
– Pel·lícula cinematogràfica: tota obra audiovisual, fixada en qualsevol mitjà o suport, en l’elaboració de la qual quede definida la labor de creació, producció, muntatge i postproducció i que estiga destinada, en primer terme, a l’explotació comercial a sales de cinema. Queden excloses d’aquesta definició les meres reproduccions d’esdeveniments o representacions de qualsevol índole.
– Altres obres audiovisuals: aquelles que, tot i complir els requisits de la pel·lícula cinematogràfica, no estiguen destinades a ser exhibides a sales cinematogràfiques, sinó que arriben al públic a través d’altres mitjans de comunicació.
– Curtmetratge: la pel·lícula cinematogràfica que tinga una durada igual o inferior a trenta minuts.
– Llargmetratge: la pel·lícula cinematogràfica que tinga una durada igual o superior a seixanta minuts.
– Websèrie: l’obra audiovisual formada per un conjunt d’episodis destinada a emetre’s a través d’internet.
– Director: la persona que dirigeix la filmació de l’obra audiovisual i apareix com a tal en els títols de crèdit.
– Empresa productora: l’empresa que, d’acord amb la normativa aplicable, assumeix la iniciativa i responsabilitat d’aportar, organitzar i gestionar els recursos i els mitjans materials i humans necessaris per a dur a terme la creació i l’enregistrament d’una obra cinematogràfica o audiovisual.
– Empresa distribuïdora: aquella empresa, persona física o jurídica, dedicada a l’exercici professional de l’activitat de distribució cinematogràfica o audiovisual.
– Sala comercial: local o recinte d’exhibició cinematogràfica obert al públic mitjançant un preu o contraprestació fixat pel dret d’assistència a la projecció de pel·lícules determinades, bé siga aquest local permanent o de temporada.

Article 3. Convocatòries i premis
1. Les convocatòries per a participar en Cinema Jove es realitzaran mitjançant resolució de la persona titular de l’Institut Valencià de Cultura, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, en la web de l’Institut Valencià de Cultura (http://ivc.gva.es/) i en la web de Cinema Jove (http://www.cinemajove.com/).
2. Les convocatòries recolliran les diferents categories en què podran participar les obres audiovisuals atenent el seu format, el nombre màxim d’obres que podran competir i concretaran les quanties dels diferents premis en cadascuna d’aquestes, així com els aspectes establits en l’article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
3. Sense perjudici de l’anterior, les quanties màximes dels premis en metàl·lic que es poden concedir no seran superiors, per cada obra, a:
– 50.000 euros per a llargmetratges.
– 20.000 euros per a curtmetratges.
– 10.000 euros en la resta de modalitats, com websèries i altres modalitats.
4. La convocatòria podrà preveure una fase prèvia de selecció en les categories que es determinen, quan el nombre d’obres presentades en una determinada categoria supere el nombre màxim de títols previstos en aquesta. Aquesta selecció l’ha de dur a terme un comité format almenys per tres persones expertes en l’àmbit cinematogràfic, sense que càpia cap recurs contra la selecció realitzada.
La composició del comité s’ha d’ajustar al principi de presència equilibrada de dones i homes que estableix l’article 54 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva d’homes i dones.

5. Els premis en metàl·lic han de tindre la consideració d’una subvenció i la concessió s’ha de realitzar en règim de concurrència competitiva, on han de regir els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no-discriminació.
6. Amb la finalitat de garantir la transparència en els procediments de concessió de subvencions, que ve recollida en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, les dades relatives als premis s’han d’incloure en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS).

Article 4. Requisits de les obres
Sense perjudici dels requisits de participació que establisca cada convocatòria, s’han d’observar, almenys, els següents:
a) Només podran participar obres produïdes a partir de l’1 de gener de l’any anterior a la convocatòria.
b) Els llargmetratges no podran haver sigut estrenats en sales comercials d’Espanya, ni en DVD, vídeo, televisió, ni en internet, ni en plataformes de vídeo sota demanda a Espanya, ni haver sigut projectats en cap altre festival espanyol abans o durant la celebració de Cinema Jove (estrena absoluta).
Els curtmetratges no podran haver sigut projectats a la Comunitat Valenciana abans o durant Cinema Jove, ni haver-se editat en DVD, vídeo, ni haver-se emés per televisió, ni estar disponibles al públic per a visionar-los en internet.
Per a la resta de modalitats, la convocatòria corresponent podrà incorporar les condicions oportunes relatives a la possibilitat del visionat previ.
c) Els directors i les directores de les obres han de ser majors d’edat i complir els requisits d’edat màxima establits en la convocatòria.

d) Les empreses titulars de les obres hauran d’acreditar, juntament amb la sol·licitud, les exigències relatives a la promoció d’igualtat i als plans d’igualtat que recull el capítol III, del títol IV de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.


Article 5. Beneficiaris
1. Seran beneficiaris dels premis en metàl·lic de Cinema Jove establits en aquesta ordre:
a) En el cas de llargmetratges, l’empresa productora i/o l’empresa distribuïdora en els termes i les condicions que establisca la resolució de la convocatòria.
b) En el cas de curtmetratges, el director o directora i/o l’empresa productora en els termes i les condicions que establisca la resolució de la convocatòria.
c) En el cas de websèries i altres modalitats, l’empresa productora en els termes i condicions que establisca la resolució de la convocatòria.

2. Les persones guanyadores dels premis dotats econòmicament, en la condició que tenen de beneficiaris, no han de trobar-se incursos en les prohibicions per a obtindre la condició de persona beneficiària, establides en l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Article 6. Sol·licituds
1. El termini de presentació de sol·licituds serà el que s’establisca en la convocatòria corresponent.
2. Les persones sol·licitants o els seus representants presentaran la sol·licitud per via telemàtica, tot accedint a l’enllaç que continga la resolució de la convocatòria.
La recepció en dia inhàbil en la unitat corresponent s’entendrà efectuada el primer dia hàbil següent. Es consideren dies inhàbils, segons el que estableix l’article 30.2 de l’esmentada Llei 39/2015, els dissabtes i diumenges, així com els dies que tinguen la condició de festes oficials a la Comunitat Valenciana.
3. La sol·licitud ha d’incorporar una declaració responsable, mitjançant la qual la persona sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades recollides en la sol·licitud són certs i que pot acreditar-les si és requerit per a això.
La sol·licitud ha d’incloure igualment una declaració responsable de les ajudes de minimis concedides per qualsevol projecte a l’empresa o entitat sol·licitant, incloses les vinculades als costos de l’obra presentada, durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l’exercici fiscal en curs amb indicació d’import, organisme, data de concessió i règim d’ajudes en què s’empara; o, si escau, una declaració de no haver-ne rebut cap.
D’acord amb el que disposa l’article 69.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la inexactitud, la falsedat o l’omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s’incorpore a una declaració responsable o a una comunicació, o la no-presentació davant l’Administració competent de la declaració responsable, la documentació que siga, si escau, requerida per a acreditar el compliment del que s’ha declarat, o la comunicació, determinarà la impossibilitat de participar en el certamen.

4. Les dades de caràcter personal que figuren en la sol·licitud i, en general, les que resulten del procediment, podran ser incloses en un fitxer perquè les tracte l’Institut Valencià de Cultura com a titular responsable del fitxer, fent ús de les funcions pròpies que té atribuïdes i dins de l’àmbit de les seues competències.
Les persones sol·licitants podran exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, tot això de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades, i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
5. La presentació de la sol·licitud per a participar en Cinema Jove implicarà l’acceptació, per la persona sol·licitant, d’aquestes bases i d’aquelles obligacions i altres condicions que concreten les respectives convocatòries.
6. Si la sol·licitud de participació i el material presentat juntament amb aquesta no complira algun dels requisits preceptius que estableix la convocatòria, es requerirà la persona interessada perquè l’esmene dins del termini màxim de 10 dies hàbils, i se li indicarà que, si no ho fa, es considerarà desistida la sol·licitud.
7. Una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, es farà pública en la web de Cinema Jove una llista de les obres seleccionades, on s’indicaran les còpies i altres materials complementaris que han d’aportar els seus respectius titulars segons la convocatòria, i s’establirà un termini màxim de 10 dies hàbils. En cas que algun sol·licitant no presente aquest material en el termini indicat, se’l considerà desistit de la sol·licitud.
Si el material aportat no ofereix les garanties tècniques necessàries per a una bona projecció en públic, es considerà no presentat.
8. El departament encarregat de l’organització de Cinema Jove, de l’Institut Valencià de Cultura, cursarà les notificacions a les persones interessades a través de la via electrònica.

Article 7. Ordenació i instrucció del procediment
1. L’òrgan competent per a la convocatòria, l’ordenació i la instrucció del procediment corresponent a aquests premis és la persona titular de la Direcció General de l’Institut Valencià de Cultura.
No obstant això, en la convocatòria es podrà delegar tot o part d’aquestes funcions en un altre òrgan de l’Institut Valencià de Cultura vinculat a l’organització de Cinema Jove.
2. La competència per a resoldre la convocatòria i totes les incidències que puguen sorgir en la tramitació correspon a la persona titular de la Direcció General de l’Institut Valencià de Cultura.
Article 8. Jurats
1. Els jurats de les diferents categories estaran formats per un mínim de tres i un màxim de cinc membres, segons assenyale cada convocatòria, que seran seleccionats entre persones de reconegut prestigi professional, en els diferents sectors del món cinematogràfic. D’ells no més de dos seran de nacionalitat espanyola.
La composició dels jurats s’ajustarà al principi de presència equilibrada de dones i homes que estableix l’article 54 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva d’homes i dones.

2. La direcció de Cinema Jove nomenarà un president de cada jurat entre els seus membres. Igualment, nomenarà una persona de l’organització del certamen com a secretària a aquest efecte d’alçar les actes corresponents.
3. La identitat de les persones que componen el jurat es farà pública en la web de Cinema Jove amb una setmana, almenys, d’antelació al començament del certamen.
4. El jurat queda facultat per a resoldre qualsevol incidència que es puga presentar en el transcurs de les deliberacions. La decisió s’adoptarà per majoria simple i serà inapel·lable.
5. Mitjançant un acord motivat, el jurat podrà proposar deixar desert qualsevol dels premis.
6. Una acta reflectirà, motivadament, els premis i, si escau, esments especials que s’atorguen a les obres presentades, així com si es proposa deixar desert algun dels premis.
7. El jurat elevarà una proposta de resolució a la persona competent per a resoldre, que serà vinculant.

Article 9. Criteris de valoració
1. Els jurats valoraran les obres en funció de criteris artístics i tècnics, tenint en compte, almenys, la qualitat d’aquestes, el desenvolupament, la consistència, l’originalitat i els valors que transmeten, fins a un màxim de 10 punts, cosa que valdrà per a motivar la proposta de resolució.
En el cas de l’empresa distribuïdora, es valorarà l’experiència en distribució i el pla de distribució de l’obra, fins a un màxim de 20 punts.

2. En cap cas es podran premiar treballs que enaltisquen valors contraris als drets fonamentals.

Article 10. Resolució de concessió
1. La resolució de concessió, amb expressió de les bases, convocatòria, programa i crèdit pressupostari al qual s’imputen els premis atorgats, relació de les persones beneficiàries i quantitats concedides, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana d’acord amb el que disposa l’article 26 de la Llei general de subvencions, en relació amb els articles 40 i 45 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i en la pàgina web de l’Institut Valencià de Cultura i en la pàgina web de Cinema Jove. Les ajudes concedides es publicaran igualment en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS).
La publicació de la resolució esmentada tindrà els efectes de notificació a les persones interessades, d’acord amb el que disposa la legislació bàsica del procediment administratiu comú.
2. El termini màxim per a dictar i publicar la resolució serà de sis mesos, comptadors des de la data de publicació de la convocatòria, sense perjudici que s’hi puga ampliar en els termes previstos en la legislació bàsica del procediment administratiu comú.
En el cas que la convocatòria no es resolga en aquest termini, s’entendran desestimades totes les sol·licituds, sense perjudici de l’obligació de l’Administració de resoldre expressament, continguda en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
3. La resolució de concessió posarà fi a la via administrativa i, en contra, es podrà interposar, potestativament, el recurs de reposició davant del president de l’Institut Valencià de Cultura, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà que es publique, o bé directament, un recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius de València, en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà que es publique, sense perjudici de qualsevol altre que s’estime pertinent.
Article 11. Obligacions de les persones beneficiàries
1. Les persones beneficiàries dels premis han d’estar al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, tot això amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió, de conformitat amb el que s’estableix en l’article 14.1.e de la Llei 38/2003, general de subvencions.
Quan la persona beneficiària no estiga obligada a presentar les declaracions o els documents a què es refereixen les obligacions anteriors, el seu compliment s’acreditarà mitjançant una declaració responsable.
2. En qualsevol cas, les persones beneficiàries que no tinguen la residència fiscal a territori espanyol han de presentar un certificat de residència fiscal emés per les autoritats competents del seu país de residència.
3. Les persones beneficiàries han d’acceptar l’ajuda en el termini màxim de 15 dies hàbils comptadors des de l’endemà que se’ls notifique la proposta de resolució.
4. Les obres guanyadores han de fer constar el logotip de Cinema Jove als títols de crèdit inicials de la producció audiovisual i a la publicitat de l’obra.
5. Les persones beneficiàries, pel fet de presentar-se a aquesta convocatòria, autoritzen la difusió de les produccions en les pàgines web de l’Institut Valencià de Cultura i de Cinema Jove i la projecció d’aquestes produccions en les activitats que l’Institut Valencià de Cultura organitze per a promocionar-les, sense que per aquest concepte els seus autors i titulars obtinguen cap dret.
6. Les distribuïdores que siguen beneficiàries en les categories corresponents a llargmetratges de ficció han de realitzar l’estrena comercial de la pel·lícula a Espanya, en el termini màxim que indique cada convocatòria. En cas de no estrenar-se, s’hi pot revocar l’ajuda concedida.

7. Les persones beneficiàries han de presentar una declaració responsable de les ajudes de minimis que els han sigut concedides per qualsevol projecte, incloses les vinculades als costos de l’obra premiada, durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l’exercici fiscal en curs, amb indicació de l’import, l’organisme, la data de concessió i el règim d’ajudes en què s’empara; o, si escau, una declaració de no haver rebut cap ajuda.

Article 12. Justificació i pagament
1. En compliment del que estableix l’article 165.2, lletra i), de la Llei 1/2015, de la Generalitat, la resolució de concessió del premi comportarà la justificació de la subvenció rebuda.
2. L’import dels premis es farà en un únic pagament, en el termini màxim d’un any des de la concessió, mitjançant un ingrés en el compte bancari indicat per la persona beneficiària.
3. Es produirà la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de l’ajuda en el supòsit de concurrència d’alguna de les causes previstes en l’article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com quan la subvenció siga destinada a la realització d’una activitat o al compliment d’una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

Article 13. Concurrència i compatibilitat de subvencions
1. Els premis que es concedisquen a empreses, atesa la seua naturalesa de subvencions, estan sotmesos al règim de minimis, de conformitat amb el que preveu el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis.
Per tant, l’import total de les ajudes de minimis concedides a una única empresa no pot ser superior a 200.000 euros en l’exercici fiscal en curs i en els dos exercicis fiscals anteriors, de conformitat amb els límits i les condicions previstos en el Reglament (UE) número 1407/2013.
El moment en què ha de considerar-se concedida una ajuda de minimis és aquell en què es reconega a l’empresa el dret legal a rebre l’ajuda, amb independència de la data de pagament de l’ajuda de minimis a l’empresa.
2. S’entén com a única empresa a totes les societats que tinguen entre si almenys un dels vincles següents:
a) Una empresa té la majoria dels drets de vot de les persones accionistes o sòcies d’una altra empresa.
b) Una empresa té dret a nomenar o revocar la majoria dels membres de l’òrgan d’administració, direcció o control d’una altra societat.

c) Una empresa té dret a exercir una influència dominant sobre una altra, en virtut d’un contracte subscrit amb aquesta o una clàusula estatutària de la segona empresa.
d) Una empresa, accionista o associada a una altra, controla sola, en virtut d’un acord celebrat amb altres persones accionistes o sòcies de la segona, la majoria dels drets de vot dels seus accionistes.
e) Les empreses que mantinguen qualsevol de les relacions establides en les lletres a a d anteriors a través d’una altra o altres empreses també es consideren com una única empresa.
3. En el cas de fusions o adquisicions d’empreses, totes les ajudes de minimis concedides anteriorment a qualsevol de les empreses que es fusionen es tindran en compte per a determinar si la concessió d’una nova ajuda de minimis a la nova empresa o a l’empresa adquirent supera el límit màxim pertinent.
4. Sense perjudici del que es preveu en el punt 1 d’aquest resolc, les ajudes de minimis poden acumular-se amb:
a) Altres ajudes concedides d’acord amb el Reglament (UE) número 360/2012, de la Comissió, relatiu a les ajudes de minimis a empreses que presten serveis d’interés econòmic general, fins al límit màxim establit en aquest últim reglament.
b) Altres ajudes de minimis concedides d’acord amb altres reglaments de la UE que així ho establisquen fins al límit màxim que estableix l’article 3, apartat 2, del Reglament (UE) número 1407/2013 (200.000 euros en tres exercicis fiscals).
No obstant això, les ajudes de minimis no s’han d’acumular amb cap de les ajudes estatals en relació amb aquestes despeses subvencionables o amb una ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedira de la intensitat d’ajuda o de l’import d’ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d’exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics poden acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d’un reglament d’exempció per categories o d’una decisió adoptats per la Comissió.

Article 14. Obligacions de transparència
Les persones beneficiàries han de complir les obligacions de transparència establides en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern; la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, i en el Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desenvolupament de la Llei 2/2015.
En particular, les que reben un premi per un import superior a 10.000 euros, n’han de donar la publicitat adequada i han d’indicar l’entitat pública concedent, l’import rebut i l’obra premiada. La difusió d’aquesta informació s’ha de realitzar preferentment a través de les corresponents pàgines web o, si no n’hi ha, a través de la promoció i publicitat de l’obra.
Si la persona beneficiària rep, durant el període d’un any, premis, ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a 100.000 euros o quan el 40 %, almenys, del total dels seus ingressos anuals tinguen un caràcter d’ajuda o subvenció pública, sempre que aconseguisquen com a mínim la quantitat de 10.000 euros, han de complir les obligacions de publicitat activa a què es refereix l’article 3, lletra b), de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern.



DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Repercussió pressupostària
L’aprovació d’aquesta ordre no té incidència pressupostària, sense perjudici de les possibles convocatòries que s’hi puguen resoldre de conformitat amb la consignació pressupostària que s’establisca en l’exercici corresponent.

Segona. Facultat per a actes d’aplicació, interpretació i resolució d’incidències
1. S’autoritza el president de l’Institut Valencià de Cultura per a dictar els actes, les resolucions i les instruccions que calguen per a l’aplicació d’aquesta ordre.
2. El president de l’Institut Valencià de Cultura resoldrà tant els dubtes com els conflictes que pogueren plantejar les persones beneficiàries dels premis. Al mateix temps, resoldrà les incidències que s’hi produïsquen, amb l’audiència prèvia de la persona interessada.

Tercera. Obres estrenades, editades, emeses o projectades en altres festivals
No els seran aplicables aquestes bases reguladores, atés que no poden optar als premis en metàl·lic les obres estrenades en sales comercials d’Espanya o en internet o en plataformes de vídeo sota demanda a Espanya, editades en DVD o en qualsevol altre suport digital, emeses per televisió o projectades en un altre festival espanyol abans o durant la celebració de Cinema Jove.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les normes del mateix rang o d’un rang inferior que s’oposen al que es preveu en aquesta ordre.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 4 de desembre de 2019

El conseller d’Educació, Cultura i Esport,
VICENT MARZÀ I IBÁÑEZ

linea
Mapa web