Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 150/2010, de 24 de setembre, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, i s'aprova la Instrucció Tècnica IT-MVLAT per al tractament de la vegetació en la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus al seu pas per terrenys forestals. [2010/10409]

(DOGV núm. 6365 de 29.09.2010) Ref. Base de dades 010467/2010

DECRET 150/2010, de 24 de setembre, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, i s'aprova la Instrucció Tècnica IT-MVLAT per al tractament de la vegetació en la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus al seu pas per terrenys forestals. [2010/10409]
Preàmbul
La prevenció d'incendis forestals requereix una actuació sobre tots els possibles factors que incideixen en el risc d'ignició, entre els quals es troben els derivats de les línies elèctriques aèries d'alta tensió, amb conductors nus, que discorren per terrenys forestals.
La Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, en el seu article 55 assenyala que correspon a l'administració de la Generalitat la planificació, coordinació i execució de les mesures i accions necessàries per a la prevenció i lluita contra els incendis forestals.
El Reglament de la Llei Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell, en el seu article 153, estableix que els titulars de línies aèries de conducció elèctrica hauran de mantenir netes de vegetació les zones de projecció dels conductors, d'acord amb el que estableix la normativa vigent sobre la matèria. En el mateix article s'indica que, en el cas d'esteses de provada seguretat, la conselleria amb competències al medi ambient podrà establir altres mesures preventives alternatives.
Per la seua banda, el Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual es va aprovar el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en línies elèctriques d'alta tensió i les seues instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09, en l'apartat 5.12.1 de la Instrucció Tècnica Complementària ITC-LAT 07 sobre línies aèries amb conductors nus, estableix que per a evitar les interrupcions del servei i els possibles incendis produïts pel contacte de branques o troncs d'arbres amb els conductors d'una línia elèctrica aèria, haurà d'establir-se una zona de protecció de la línia definida per la zona de servitud de vol, incrementada per una distància de seguretat a banda i banda d'aquesta projecció. El mateix apartat 5.12.1 estableix que els plecs de condicions per a noves contractacions de manteniment de línies incorporaran clàusules relatives a les espècies vegetals adequades, tractament de carrers, neteja i birbat dels marges de les línies com a mesura de prevenció d'incendis.
Així mateix, l'apartat 5.3 de la Instrucció Tècnica Complementària ITC-LAT estableix una sèrie de prescripcions especials per a aquells trams de línia en què, a causa de les seues característiques especials, calga reforçar les seues condicions de seguretat front caigudes del conductor a terra.
Ens trobem, per tant, amb normes de prevenció d'incendis forestals, relacionades amb línies elèctriques aèries d'alta tensió, amb conductors nus, que presenten àmbits d'aplicació diferents, dubtes quan algun dels seus conceptes i terminologies no sempre equiparables, juntament amb una falta de desenvolupament harmonitzat d'unes normes per al tractament sistemàtic de la vegetació.
Existeix doncs la necessitat de modificar l'article 153 del Reglament de la Llei Forestal de la Comunitat Valenciana, per a harmonitzar- ho amb el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en línies elèctriques d'alta tensió i les seues instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09, i d'establir normes de
prevenció d'incendis forestals que siguen d'aplicació sistemàtica en la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus al seu pas per terrenys forestals.
Si bé l'Estat, en virtut de l'article 149.1.23 de la Constitució, té la competència sobre la legislació bàsica en matèria de forests i aprofitaments forestals, és a la Generalitat a qui correspon la competència exclusiva sobre l'esmentada matèria, conformement a l'article 148.1 del text constitucional i de l'article 49.1.10ª de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
A la vista de la necessitat descrita, consultades les principals entitats afectades per la present norma, vist l'informe del Consell Assessor i de Participació de Medi Ambient de la Comunitat Valenciana, i complits els tràmits procedimentals prevists en l'article 43 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i prèvia deliberació del Consell, en la reunió del dia 24 de setembre de 2010, DECRETE
Article 1. Modificació del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana Es modifica l'article 153 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell, que queda redactat en els següents termes:
«Article 153
1. Per a evitar els possibles incendis forestals produïts per contacte o descàrrega disruptiva entre els conductors i la vegetació, així com per a minimitzar els efectes que pogueren derivar-se del trencament o caiguda a terra dels conductors, els titulars de línies elèctriques aèries d'alta tensió, amb conductors nus, que discorren per terrenys forestals, hauran de tractar la vegetació situada en la zona de protecció de les mateixes, conforme amb l'establit en el punt 2 del present article.
2. Els tractaments de la vegetació es realitzaran en la totalitat del carrer, o zona de protecció de la línia, conforme a les instruccions tècniques que, a aquest efecte, establisca l'administració de la Generalitat amb competències en matèria forestal. 3. La zona de protecció de la línia quedarà definida per la seua zona de servitud de vol incrementada per la distància de seguretat enfront de descàrregues disruptivas entre els conductors i la vegetació recollida en el Reial Decret 233/2008, de 15 de febrer, i la distància corresponent al creixement horitzontal de l'arbrat confrontant a la línia entre períodes de tractament, quan existisca aquest.
4. Mitjançant la indemnització corresponent calculada mitjançant expedient contradictori, els propietaris dels terrenys estan obligats a permetre la realització dels tractaments preceptius de la vegetació situada en la zona de protecció de la línia.
5. Les plantacions de matolls, arbustos o arbres, que els propietaris o gestors dels terrenys forestals pogueren realitzar en el carrer o zona de protecció de la línia, hauran de realitzar-se de tal manera que, sense la necessitat de tractaments posteriors de la vegetació introduïda, aquesta complisca de forma permanent l'establit en les instruccions tècniques referides en el punt 2 del present article.» Article 2. Aprovació de la Instrucció Tècnica IT-MVLAT 1. S'aprova la Instrucció Tècnica IT-MVLAT per al tractament de la vegetació en la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus al seu pas per terrenys forestals, que s'insereix com com a annex II al Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell, pel qual es va aprovar el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana.
2. L'annex del Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell, que inclou el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, passa a denominar-se annex I.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Infraccions administratives
La vulneració de les prescripcions i obligacions contingudes en l'article 153 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, i en la instrucció tècnica que figura com a annex II, així com la producció d'incendis forestals com a conseqüència directa de la inobservança de la Instrucció Tècnica Complementària ITC-LAT 07 sobre línies aèries amb conductors nus, aprovada pel Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual es va aprovar el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en línies elèctriques d'alta tensió i les seues instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09 o, si escau, del Reglament de Línies Elèctriques Aèries d'Alta Tensió, aprovat pel Decret 3151/1968, de 28 de novembre, i disposicions que ho desenvolupen, tindran la consideració d'inobservança de les disposicions dictades per a prevenció d'incendis forestals, a l'efecte de l'establit en l'article 72.h) de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, i en conseqüència podran ser causa d'infracció administrativa, i portar amb si la imposició de sancions als seus responsables, l'obligació del rescabalament dels danys i indemnitzacions dels perjudicats i la restauració física dels béns danyats, conforme al règim sancionador de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, amb independència de les responsabilitats penals, civils o d'un altre ordre en què pogueren incórrer els infractors.
Segona. De no afecció de l'article 48.4 del Reglament de Paisatge de la Comunitat Valenciana.
Els projectes o plans de tractament de la vegetació per al manteniment de la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus que discorren per terrenys forestals, i que es regulen en el present decret, no tindran la consideració de projecte d'infraestructures o obres públiques a l'efecte de l'establit en l'article 48.4 del Reglament de Paisatge de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 120/2006, d'11 d'agost, del Consell, per la qual cosa aquests projectes o plans no requeriran d'estudi d'integració paisatgística.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Única. Exigibilidad del disposat en el decret
El disposat en el present decret serà d'obligat compliment per a tots els projectes d'execució i plans de tractament de la vegetació situada en les zones de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus que discórreguen per terrenys forestals, a partir d'un any de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. Fins llavors se seguiran regint pel disposat en el Reglament de Línies Elèctriques Aèries d'Alta Tensió, aprovat pel Decret 3151/1968, de 18 de novembre, i per l'article 153 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell. No obstant això, el nou article 153 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, així com la Instrucció Tècnica IT-MVLAT per al tractament de la vegetació en la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus al seu pas per terrenys forestals, es podran aplicar voluntàriament des de l'entrada en vigor d'aquest decret.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Normes que es deroguen
Queden derogades quantes disposicions d'igual o inferior rang contradiguen el disposat en aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desenvolupament reglamentari
Es faculta al conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge per a dictar quantes disposicions siguen precises per al millor compliment d'aquest decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà al de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 24 de setembre de 2010
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER
ANNEX II
Instrucció Tècnica IT-MVLAT per al tractament de la vegetació en la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus al seu pas per terrenys forestals
Índex
Títol I. Prescripcions generals
Capítol I. Objecte i àmbit d'aplicació
Article 1. Objecte
Article 2. Càlcul de l'ample del carrer o zona de protecció de la línia
Capítol II. Definicions
Article 3. Definicions
Títol II. Tractaments preceptius per a evitar contactes o descàrregues disruptiva entre els conductors i la vegetació
Capítol I. Distància de seguretat
Article 4. Obligació de realitzar els tractaments
Article 5. Distància de seguretat
Article 6. Condicions més desfavorables per als conductors
Capítol II. Distància de tractament de la vegetació
Article 7. Càlcul de la distancia
Capítol III. Tractaments a aplicar a la vegetació
Article 8. Sistemes de tractament
Títol III. Tractaments preceptius per a minimitzar els efectes que pogueren derivar-se del trencament o caiguda a terra dels conductors.
Article 9. Descripció dels tractaments preventius en cas de trencament o caiguda a terra dels conductors
Títol IV. Revisions i manteniments periòdics
Capítol I. Revisions
Article 10. Període de revisió
Article 11. Revisions
Capítol II. Manteniment
Article 12. Manteniment periòdic de la línia
Article 13. Registre cartogràfic de la xarxa i pla general de manteniment
Article 14. Pla de manteniment anual
Article 15. Controles
TÍTOL I
Prescripcions generals
CAPÍTOL I
Objecte i àmbit d'aplicació
Article 1. Objecte
La present instrucció té per objecte establir els tractaments de la vegetació i normes de prevenció d'incendis forestals que han de ser d'aplicació sistemàtica en la zona de protecció de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus al seu pas per terrenys forestals.
Article 2. Càlcul de l'ample del carrer o zona de protecció de la línia
El carrer, o zona de protecció de la línia, estarà definida per la seua zona de servitud de vol, incrementada per una distància de seguretat enfront de descàrregues disruptivas entre els conductors i la vegetació, i la distància corresponent al creixement horitzontal de l'arbrat confrontant a la línia entre períodes de tractament. La seua amplària es determinarà segons la fórmula:
Sv + 2 x Ds + 2 x Dch
On:
Sv: amplària màxima de la zona de servitud de vol de la línia elèctrica. De conformitat amb el Reial Decret 223/2008, 15 de febrer, per a les línies elèctriques aèries amb conductors nus es defineix la zona de servitud de vol com la franja de terreny definida per la projecció sobre el sòl dels conductors extrems, considerats aquests i les seues cadenes d'aïlladors en les condicions més desfavorables, açò és, sotmesos a l'acció del seu pes propi i a una velocitat de vent de 120 km/h a la temperatura de +15 °C.
Ds: distància de seguretat enfront de descàrregues disruptivas entre els conductors i la vegetació, definida en l'article 5 de la present instrucció.
Dch: distància de creixement horitzontal dels arbres que envolten la línia elèctrica durant un període de tractament. Dch serà aplicable en muntanyes arbrats, prenent el valor zero en zones sense arboles.
Distància Dch (valors en metres)
Dch
Espècies de creixement lent 0,03 × n
Espècies de creixement mitjà 0,05 × n
Espècies de creixement ràpid 0,10 × n
Espècies de creixement excepcional 0,40 × n
Sent «n» el nombre d'anys entre tractaments de la vegetació
CAPÍTOL II.
Definicions
Article 3. Definicions
A l'efecte de la present instrucció es considera:
Arbre: planta vivaç, erecta, fortament lignificada, amb clara diferència de tronc i copa i amb una talla total superior a 5 metres.
Arbust: planta leñosa, amb tronc únic i copa diferenciats i una altura total inferior a 5 metres.
Matoll: formació de plantes leñosas la part aèria de les quals no arriba a diferenciar-se en tronc i copa, presentant-se en general molt ramificada i podent arribar des del port arbustivo fins al rabassut i rastrero.
Estrat herbaci: formació de plantes no lignificadas.
Espècies de creixement excepcional: amb caràcter general, es designaran com a espècies de creixement excepcional Populus sp. i Eucalypthus sp. i en tot cas totes les espècies el creixement mitjà de les quals siga superior a 1 metres anuals en sentit vertical i a 0,4 metres anuals en sentit horitzontal.
Espècies de creixement ràpid: amb caràcter general, es designaran com a espècies de creixement ràpid aquells gèneres o espècies el creixement mitjà anual de les quals estiga entre 0,3 i 0,5 metres en sentit vertical i entre 0,05 i 0,1 metres en sentit horitzontal (Ex.: Pinus pinaster).
Espècies de creixement mitjà: amb caràcter general, es designaran com a espècies de creixement mitjà aquells gèneres o espècies el creixement mitjà anual de les quals estiga entre 0,1 i 0,3 metres en sentit vertical i entre 0,03 i 0,05 metres en sentit horitzontal (Ex.: Pinus halepensis, Pinus silvestris, Pinus pinea, Pinus nigra i Quercus faginea).
Espècies de creixement lent: amb caràcter general, es designaran com a espècies de creixement lent aquells gèneres o espècies el creixement mitjà de les quals siga inferior a 0,1 metres anuals en sentit vertical i a 0.03 metres anuals en sentit horitzontal (Ex.: Quercus rotundifolia, Quercus suber i Juniperus thurifera).
Inflamabilitat: es defineix com el temps transcorregut fins que un combustible vegetal s'emet gasos capaços de produir flama sota l'acció d'un focus de calor constant.
Combustibilidad: es defineix com la major o menor facilitat amb la qual crema un vegetal desprenent l'energia suficient per a consumirse i provocar la inflamació de la vegetació veïna.
Espècies molt inflamables: Albaida (Anthyllis cytisoides), alboreta (Calluna vulgaris), estepa greixosa (Cistus ladanifer), bruc blanc (Erica arborea), bruc de graneres (Erica scoparia), tomaní (Lavandula stoechas), aladern de fulla estreta (Phillyrea angustifolia,) romer (Rosmarinus officinalis), timó (Thymus vulgaris), argelaga (Ulex parviflorus), llistó (Brachypodium retusum), espart (Stipa tenacissima) i murta (Myrtus comunis).
Espècies de mitjana o baixa inflamabilitat: arboç (Arbutus unedo), salat blanc (Atriplex halimus), boix (Buxus sempervirens), estepa blanca (Cistus albidus), estepa (Cistus laurifolius), esteperola (Cistus monspeliensis), esteperola morisca (Cistus salvifolius), bruc (Erica multiflora), ginebre del galipot (Juniperus oxycedrus), ullastre (Olea sylvestris), llentiscle (Pistacia lentiscus), coscoll (Quercus coccifera), llorer bord (Viburnum tinus) i arç negre (Rhamnus lycioides).
Tala selectiva: eliminació parcial de la massa arbòria o arbustiva que es realitza en funció del possible efecte sobre la seguretat de la línia i la prevenció d'incendis forestals.
Esbrosse selectiu: eliminació parcial dels matolls que es realitza en funció del possible efecte sobre la prevenció d'incendis forestals.
Poda: eliminació d'aquella part del vegetal que puga afectar a la seguretat de la línia i la prevenció d'incendis forestals, mantenint la viabilitat del vegetal, el seu port i la seua estructura.
Escapçament: talla de la part superior d'un arbre.
Fracció de Cabuda Coberta (FCC): és la superfície del sòl, expressada en percentatge i referida a un plànol horitzontal, coberta per la projecció vertical de les copes dels arboles. Per extensió es pot aplicar a arbustos i matolls.
TÍTOL II
Tractaments preceptius per a evitar contactes
o descàrregues disruptiva entre els conductors i la vegetació
CAPÍTOL I
Distància de seguretat
Article 4. Obligació de realitzar els tractaments
El titular d'una línia elèctrica aèria amb conductors nus estarà obli-gat a realitzar els tractaments preceptius de la vegetació per a garantir una distància de seguretat entre els conductors de la línia, considerats aquests en les condicions més desfavorables descrites en l'article 6, i la massa d'arbrat, amb la finalitat d'evitar contactes o descàrregues disruptivas entre els conductors i la vegetació. Mitjançant la indemnització corresponent, els propietaris dels terrenys estan obligats a permetre la realització de tals tractaments.
Article 5. Distància de seguretat
Conforme amb la Instrucció Tècnica Complementària ITC-LAT 07 sobre línies aèries amb conductors nus, aprovada pel Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual es va aprovar el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en línies elèctriques d'alta tensió i les seues instruccions tècniques complementàries, ITC-LAT 01 a 09, d'ara endavant ITC-LAT 07, la distància de seguretat referida es determinarà mitjançant la fórmula següent, i en cap cas serà inferior a 2 metres:
Ds = 1,5 + Del en metres
On:
Ds: distància de seguretat enfront de descàrregues disruptivas entre els conductors i la vegetació.
Del: distància d'aïllament en l'aire mínima especificada, per a prevenir una descàrrega disruptiva entre conductors de fase i objectes a potencial de terra en sobretensiones de front lent o ràpid. La distància elèctrica, Del, prevé descàrregues elèctriques entre les parts en tensió i objectes a potencial de terra, en condicions d'explotació normal de la xarxa. Les condicions normals inclouen operacions d'enganxe, aparició de rajos i sobretensiones resultants de faltes en xarxa. Els valors de Del en funció de la tensió més elevada de la línia Us són els indicats en la següent taula:
Article 6. Condicions més desfavorables per als conductors
1. Conforme amb la ITC-LAT 07, les condicions més desfavorables per als conductors són considerar els mateixos i les seues cadenes d'aïllament en la seua posició de màxima desviació horitzontal o màxima fletxa vertical, segons els casos.
2. En relació amb la vegetació situada en els laterals de la línia, les condicions més desfavorables són considerar els conductors i les seues cadenes d'aïlladors sotmesos a l'acció del seu pes propi i a un vent de 120 km/h a la temperatura de + 15 ºC. Se suposarà el vent horitzontal, actuant perpendicularment a la superfície sobre la qual incideix.
3. En relació amb la vegetació situada sota la línia, les condicions més desfavorables són considerar els conductors amb la seua màxima fletxa vertical segons les hipòtesis següents:
a) Hipòtesi de vent. Sotmesos a l'acció del seu pes propi i a una sobrecàrrega de vent, per a una velocitat de vent de 120 km/h a la temperatura de + 15 ºC.
b) Hipòtesi de temperatura. Sotmesos a l'acció del seu pes propi, a la temperatura màxima previsible, tenint en compte les condicions climatològiques i de servei de la línia. Per a les línies de categoria especial, aquesta temperatura no serà en cap cas inferior a + 85 ºC per als conductors de fase ni inferior a + 50 ºC per als cables de terra. Per a la resta de línies, tant per als conductors de fase com per als cables de terra, aquesta temperatura no serà en cap cas inferior a + 50 ºC.
c) Hipòtesi de gel. Sotmesos a l'acció del seu pes propi i a la sobrecàrrega de gel corresponent a la zona, segons l'apartat 3.1.3 de la ITC-LAT 07, a la temperatura de 0 ºC.
S'escollirà la hipòtesi més desfavorable de les tres.
CAPÍTOL II
Distància de tractament de la vegetació
Article 7. Càlcul de la distància
1. A la distància de seguretat entre els conductors de la línia, considerats aquests en les condicions més desfavorables descrites en l'article 5, i la massa d'arbrat, i a fi de no sobrepassar en cap moment la referida distància de seguretat, en els tractaments periòdics de la vegetació caldrà afegir una distància equivalent al seu creixement esperat entre tractaments.
a) En relació amb la vegetació situada en els laterals de la línia, la distància horitzontal de tractament queda determinada per l'expressió Ds + Dch definida en l'article 2, de càlcul de l'amplària del carrer o zona de protecció de la línia.
b) En relació amb la vegetació situada sota la línia, la distància de tractament vertical es calcularà segons la fórmula:
Ds + Dcv
On:
Ds: distància vertical de seguretat.
Dcv: distància de creixement vertical dels arbres i arbustos situats sota la línia durant un període de tractament.
Distància Dcv (valors en metres)
Dcv
Espècies de creixement lent 0,10 x n
Espècies de creixement mitjà 0,30 x n
Espècies de creixement ràpid 0,50 x n
Sent «n» el nombre d'anys entre tractaments de la vegetació. En la imatge 2 es descriu l'alçat tipus de la línia en què es representen els sumands que definixen les distàncies de tractament horitzontal i vertical.
2. A fi de facilitar els treballs i aconseguir que en cap moment i lloc se sobrepasse la distància de seguretat entre períodes de tractament, es prendran en cada obertura, i per al conjunt del mateix, els valors de Cch i Ccv de l'espècie arbòria, present en el mateix, de major creixement.
3. No s'admetrà l'existència d'espècies de creixement excepcional situades dins del carrer, llevat que la distància entre els conductors, en les condicions més desfavorables d'aquests, i el terreny siga superior a 30 metres.
CAPÍTOL III
Tractaments a aplicar a la vegetació
Article 8. Sistemes de tractament
1. Els tractaments sistemàtics i periòdics que sobre la vegetació situada en el carrer o zona de seguretat de la línia han de realitzar els seus titulars hauran d'obtenir la distància de tractament, definida en l'article 7, mitjançant tales, podes o, si escau, desmoches dels arbres o arbustos circumdants.
2. En el cas de coníferes (pins, xiprers, savines, etc.), la distància de tractament no podrà obtenir-se mitjançant descapçaments i les podes es realitzaran respectant la seua definició de forma estricta.
3. Igualment hauran de ser tallats tots aquells arbres que constitueixen un perill per a la conservació de la línia, entenent-se com a tals els que, per inclinació o caiguda fortuïta o provocada, puguen aconseguir els conductors en la seua posició normal, en la hipòtesi de temperatura b) del punt 3 de l'article 6. Aquesta circumstància serà en funció del tipus i estat de l'arbre, inclinació i estat del terreny, i situació de l'arbre respecte a la línia. En el cas de frondoses, s'admetrà la poda o el descapçament de l'arbre com a alternatives possibles a la curta, sempre que aquests tractaments siguen suficients per a eliminar el perill.
4. Amb caràcter general, no s'admetrà l'existència, i conseqüentment la plantació, d'espècies de creixement excepcional situades dins del carrer, llevat que la distància entre els conductors en la seua màxima fletxa i el terreny siga superior a 30 metres.
5. La fusta i restes de vegetació obtinguts dels tractaments seran retirats de la zona, triturados o astellats. En el cas de retirada de les restes, serà necessari acreditar documentalment que els mateixos tenen una destinació legalment autoritzada. La fusta i residus també podran deixar-se a la disposició dels propietaris dels terrenys, sempre que aquests últims es responsabilitzen de la seua adequada retirada. En qualsevol cas, quan es tracte de coníferes, la fusta i restes de diàmetre superior a 4 centímetres hauran d'estar retirats, triturados o astellats en un termini inferior a dos mesos des del moment del tractament.
TÍTOL III
Tractaments preceptius per a minimitzar els efectes que pogueren derivar-se del trencament o caiguda a terra dels conductors
Article 9. Descripció dels tractaments preventius en cas de trencament o caiguda a terra dels conductors
1. De conformitat amb l'establit en l'article 153 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, a més dels tractaments sobre la vegetació arreplegats en el títol II, atenent al principi de màxima eficàcia amb mínim impacte que ha de regir tota actuació en el mitjà natural, i a fi de reduir la combustibilidad de la vegetació situada en el carrer no afectat per la distància de tractament entre els conductors i la vegetació, els titulars de l'explotació de la línia hauran de realitzar esbrosses, podes i tales selectives sobre els matolls i arbustos situats en el carrer o zona de protecció de la línia fins a obtenir una Fracció de Cabuda Coberta (FCC), referida a matolls i arbustos, inferior al 30%. 2. Per a aconseguir simultàniament una reducció de la inflamabilitat de la vegetació residual, la consecució de la fracció de cabuda coberta referida s'obtindrà tractant les diferents espècies conforme a la seqüència i procediment següent:
a) Espècies incloses en el grup de molt inflamables.
b) Espècies no incloses en el grup de mitjana i baixa inflamabilitat.
c) Brots i branques laterals de les espècies incloses en el grup de mitjana i baixa inflamabilitat.
d) Espècies incloses en el grup de mitjana i baixa inflamabilitat.
e) Finalment sobre les espècies protegides no incloses en el grup de molt inflamables.
3. Addicionalment, s'eliminaran totes les parts aèries mortes de matolls, arbustos o arbres que romanguen en el carrer.
4. Així mateix, a fi d'evitar, en cas d'incendi, que aquest es transmeta a copes, així com per a possibilitar la transitabilidad dels carrers, s'adoptaran les següents mesures addicionals:
a) Tots els arbres que complisquen amb les distàncies de tractament, definida en l'article 7, i que per tant romanguen en el carrer, hauran de ser podats en els 2/3 de la seua altura des de la base dels mateixos.
b) Si escau, i a fi de facilitar la transitabilidad del carrer, previ a la poda, es talaran de forma selectiva els arbres i arbustos necessaris perquè no existisca tangència de copes i la fracció de cabuda coberta, referida a arbres i arbustos, siga inferior al 50%.
5. Mitjançant la indemnització corresponent, els propietaris dels terrenys estan obligats a permetre la realització dels tractaments preceptius de la vegetació situada en el carrer o zona de protecció de la línia.
6. Tots els tractaments arreplegats en el títol II de la present instrucció seran selectius i, si escau, tendiran a aconseguir fraccions de cabuda coberta situades en l'entorn immediat inferior de les considerades com a màximes, no admetent-se en cap cas desbrosses o tales a fet o matarrasa que no vengen obligades per la necessitat de garantir la distància de seguretat entre els conductors i la vegetació.
7. La fusta i restes de vegetació obtinguts dels tractaments seran retirats de la zona, triturados o astellats. En el cas de retirada de les restes, serà necessari acreditar documentalment que els mateixos tenen una destinació legalment autoritzada. La fusta i residus també podran deixar-se a la disposició dels propietaris dels terrenys, sempre que aquests últims es responsabilitzen de la seua adequada retirada. En qualsevol cas, quan es tracte de coníferes, la fusta i restes de diàmetre superior a 4 centímetres hauran d'estar retirats, triturados o astellats en un termini inferior a dos mesos des del moment del tractament.
8. No obstant l'anterior, en aquelles línies que complisquen les prescripcions especials a), b) i d), relatives a càrrega de trencament de conductors, suports, ferratges i aïlladors, de les recollides en el punt 5.3 de la ITC-LAT 07, no seran preceptius els tractaments sobre la vegetació dirigits a minimitzar els efectes que pogueren derivar-se del trencament o caiguda a terra dels conductors, açò és, no serà necessari actuar sobre la vegetació del carrer no afectat per les restriccions derivades de la distància de seguretat enfront de descàrregues disruptivas entre els conductors i la vegetació.
9. El titular de la línia quedarà exonerat de la realització dels tractaments sobre la vegetació dirigits a minimitzar els efectes que pogueren derivar-se del trencament o caiguda a terra dels conductors, una vegada que es complisquen les prescripcions especials requerides, i prèvia presentació, als serveis territorials de l'administració de la Generalitat amb competències en matèria forestal, d'un certificat, signat per tècnic competent, en el qual s'indique que la línia compleix les prescripcions especials a), b) i d) de les recollides en el punt 5.3 d'ITC-LAT 07.
TÍTOL IV
Revisions i manteniments periòdics
CAPÍTOL I
Revisions
Article 10. Període de revisió
Les revisions de les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus que discórreguen per terrenys forestals de la Comunitat Valenciana es realitzaran amb una recurrència inferior o igual a tres anys.
Article 11. Revisions
1. Les revisions es realitzaran de forma visual i termográfica per a comprovar l'estat de les mateixes i de la vegetació confrontant.
2. En cada revisió es comprovarà com a mínim:
a) Que les línies no manifesten deterioració algun per esgotament o desgast, o com a conseqüència d'alguna agressió addicional que puga suposar el trencament o caiguda a terra dels conductors.
b) Que no existisca cap arbre que puga caure sobre la línia o en les proximitats de la mateixa.
c) Que es compleixen les distàncies de seguretat enfront de descàrregues disruptivas entre els conductors i la vegetació.
d) En aquelles línies que no complisquen les prescripcions especials a), b) i d), relatives a càrrega de trencament de conductors, suports, ferratges i aïlladors, de les recollides en el punt 5.3 de la ITC-LAT 07, que el carrer no ha deixat de ser transitable a peu com a conseqüència d'una excessiva ocupació de la mateixa per arbres i arbustos.
3. En cas que no es complisquen les condicions mínimes de seguretat establides en la present instrucció s'actuarà de manera adequada perquè, en un termini inferior a 90 dies, tornen a estar de conformitat amb l'establit.
4. L'existència de greus deficiències respecte al risc de trencament o caiguda a terra dels conductors, la presència d'algun arbre amb manifest risc de caure sobre la línia o l'incompliment de les distàncies de seguretat enfront de descàrregues indicades en l'article 5 de la present instrucció, requerirà una esmena immediata del defecte, notificant amb posterioritat l'actuat als serveis territorials de l'administració de la Generalitat amb competències en matèria forestal.
CAPÍTOL II
Manteniment
Article 12. Manteniment periòdic de la línia
1. Amb caràcter general, els tractaments integrals de la zona de protecció de les línies s'efectuaran amb una recurrència inferior o igual a 6 anys.
2. Aquest manteniment consistirà a actuar sobre el material vegetal perquè es complisquen les normes de seguretat arreplegades en el títol II, i si escau en el títol III, de la present instrucció.
3. El termini de manteniment podrà ser modificat a la baixa pels serveis territorials de l'administració amb competències en matèria forestal quan les característiques de la vegetació o ambientals d'una zona així ho aconsellen. Aquesta modificació ha de ser motivada i es dictarà prèvia audiència de l'entitat titular de la línia.
4. Tot açò sense perjudici dels manteniments de la pròpia installació elèctrica, que hauran d'ajustar-se a la seua normativa específica quant a períodes i procediments.
Article 13. Registre cartogràfic de la xarxa i pla general de manteniment 1. El titular de les línies lliurarà en suport digital compatible un registre cartogràfic de les línies elèctriques que circulen per terrenys forestals de la Comunitat Valenciana. En aquest registre han d'estar arreplegats els següents aspectes:
a) Relació de totes les línies elèctriques de les quals és titular.
b) Nomenclatura de les mateixes.
c) Tensió nominal.
d) Traçat.
e) Tipus de suports.
f) Descripció estructural de la vegetació circumdant a les línies.
g) Pla general de manteniment per a les línies.
2. Tota la informació facilitada pels titulars tindrà un caràcter estrictament confidencial, evitant la seua utilització per a finalitats diferents dels recollits en la present instrucció i la seua cessió a tercers sense l'autorització expressa per escrit de l'emissor de la informació.
Article 14. Pla de manteniment anual
1. El titular de les línies elèctriques haurà de presentar anualment davant els serveis territorials de l'administració de la Generalitat amb competències en matèria forestal, abans del 15 de novembre de l'any anterior, el pla de manteniment anual, acompanyat de la corresponent cartografia en suport digital compatible, en el qual apareixeran les actualitzacions programades. Com parteix integrant del pla s'inclourà la documentació corresponent a l'article 4 del Decret 7/2004, de 23 de gener, del Consell, pel qual es va aprovar el plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals a observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terrenys forestals o en els seus voltants.
2. Aquest pla, una vegada aprovat pels serveis territorials de l'administració de la Generalitat amb competències en matèria forestal, habilitarà al titular de la línia per a realitzar els tractaments en ell recollits.
Qualsevol variació del mateix requerirà de la seua corresponent aprovació per part dels referits serveis.
Si transcorreguts dos mesos des de l'entrada del pla de manteniment anual, o modificació del mateix, en el registre dels serveis territorials de l'administració de la Generalitat amb competències en matèria forestal, no s'haguera efectuat notificació de cap tipus de resolució sobre el mateix, s'entendrà que el pla està aprovat.
Article 15. Controls
1. Després de cada manteniment periòdic, així com després de cada revisió, es realitzarà un informe certificativo descrivint les activitats realitzades, així com les possibles incidències ocorregudes. El titular de la línia elèctrica conservarà aquest informe a la disposició dels òrgans competents de l'administració.
2. Tant els plans de manteniment com els informes certificativos seran realitzats per tècnics competents.

linea
Mapa web