Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 30/2017, de 20 de novembre, de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'unifiquen i aproven les normes tècniques per a la redacció de plans locals de prevenció d'incendis forestals (PLPIF). [2017/10697]

(DOGV núm. 8181 de 30.11.2017) Ref. Base de dades 010596/2017

ORDRE 30/2017, de 20 de novembre, de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'unifiquen i aproven les normes tècniques per a la redacció de plans locals de prevenció d'incendis forestals (PLPIF). [2017/10697]
PREÀMBUL

La Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, modificada per Llei 21/2015, de 20 de juliol, és legislació bàsica estatal en matèria de muntanyes i aprofitaments forestals. Són els articles 43 i 44, relatius a la defensa i a la prevenció d’incendis forestals, respectivament, els que encomanen a les administracions públiques competents a coordinar-se i a l’adopció de mesures per a la prevenció d’incendis forestals, siga quina siga la titularitat de les muntanyes.
La planificació de la prevenció d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana es realitza a través de diferents figures que es corresponen amb distints àmbits territorials. Des dels plans locals de prevenció d’incendis forestals, d’àmbit local, als plans de prevenció d’incendis forestals de demarcació d’àmbit supracomarcal, passant pels plans de prevenció de parcs naturals.
Així, la Comunitat Valenciana s’ha dotat d’una completa planificació en prevenció d’incendis forestals d’àmbit supracomarcal, per mitjà de l’aprovació d’un pla de prevenció d’incendis per a cada una de les demarcacions forestals que constitueixen l’àmbit territorial autonòmic. Aquesta planificació ha de ser el marc de referència i coordinació entre les distintes administracions públiques amb competències en la matèria i en col·laboració amb els particulars, sent competència de l’administració de la Generalitat la planificació, coordinació i execució de les mesures i accions necessàries per a la prevenció i lluita contra els incendis forestals, conforme a l’article 55.1 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana.
Mitjançant Resolució de 29 de juliol de 2005, de la Conselleria de Territori i Habitatge, es van declarar els terrenys forestals de la Comunitat Valenciana zona d’alt risc d’incendi. Aquesta declaració suposa que, conforme a l’article 55.3 de la Llei 3/1993, les entitats locals amb terrenys forestals en el seu territori han de redactar plans locals de prevenció d’incendis per als seus respectius termes municipals, havent de ser remesos a la Conselleria de Medi Ambient per a la seua aprovació, a proposta de la direcció general competent. Aquests plans són subordinats a la planificació general de prevenció de demarcació.

El contingut mínim d’aquests plans s’estableix reglamentàriament en l’article 140 del Decret 98/1995, del Govern Valencià, de 16 de maig, que és: descripció física, econòmica i sociològica del municipi; inventari i divisió en zones en funció del seu risc d’incendis; àrees d’especial protecció i prioritat de defensa; ordenances i normes d’aplicació municipal incloent-hi plans locals de cremes, sistemes de prevenció en urbanitzacions, campaments i zones tradicionals d’ús recreatiu; inventari de mitjans propis i mobilitzables; protocol d’actuació en funció dels distints graus d’alerta d’incendi; i cartografia referent als punts anteriors.
No obstant això, la implantació de l’administració electrònica, la conveniència d’unificar els plans locals de prevenció davall un únic contingut homogeni, així com la necessitat d’incorporar la cartografia digital generada pels plans a la base cartogràfica de la Generalitat, recomanen revisar els continguts i formats, desenvolupant unes instruccions per a la redacció de les normes tècniques per a l’elaboració dels plans locals de prevenció d’incendis forestals vigents per a cada una de les demarcacions forestals, unificant en un únic document els mateixos criteris per a tota la Comunitat Valenciana.

S’ha previst en les instruccions tècniques esmentades que els plans locals de prevenció d’incendis forestals han de contemplar, a més de les actuacions d’àmbit municipal que es proposen en el pla de prevenció d’incendis forestals de la demarcació, noves propostes d’àmbit local (principalment infraestructures d’Ordre 3) i/o adaptacions o possibles modificacions (sempre justificades). Es proposen a més actuacions de caràcter estructural, de conscienciació i econòmiques orientades a complementar les polítiques locals de prevenció d’incendis forestals, enteses en un sentit clàssic, implementant les lliçons apreses en les últimes dècades i davant el repte que suposen els incendis forestals de 4a i 5a generació. La prevenció d’incendis actual, al seu torn, ha d’orientar-se a la creació d’oportunitats de control i la creació d’estructures a escala de paisatge que generen focs de menor intensitat o, almenys, dins de la capacitat d’extinció en part del seu recorregut.

Per tant, aquesta norma desenvolupa el contingut de l’article 140 del reglament de la Llei 3/1993, Forestal, aprovat per Decret 98/1995, però exigint-ne el compliment del contingut mínim.
Aquesta norma ve acompanyada de set annexos, numerats de l’I al VII, que desenvolupa el contingut dels plans locals de prevenció d’incendis forestals (PLPIF), a fi d’unificar-ne la redacció, i que tenen caràcter de directriu o instrucció.
De la mateixa manera, en aquesta norma es crea la figura del pla local reduït d’incendis forestals (PLRIF), per a aquells municipis en què la presència de terreny forestal siga escassa o dispersa, que estableix un format simplificat, però garantint el contingut mínim que preveu l’article 140 del Decret 98/1995.
Vista la Resolució de 2 de juliol de 2013, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal d’Altea.
Vista la Resolució de 30 de juliol de 2013, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Polinyà de Xúquer.
Vista la Resolució de 30 de setembre de 2013, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Chelva.
Vista la Resolució de 3 de març de 2014, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Xàtiva.
Vista la Resolució de 31 de març de 2014, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal d’Alcoi.
Vista la Resolució de 14 d’abril de 2014, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Sant Mateu.
Vista la Resolució de 14 de desembre de 2014, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Segorbe.
Vista la Resolució de 19 de desembre de 2014, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Requena.
Vista la Resolució de 30 de gener de 2015, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Crevillent.
Vista la Resolució de 12 de febrer de 2015, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de la Vall d’Alba.
Vista la Resolució de 27 de febrer de 2015, del conseller de Governació i Justícia, per la qual s’aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal de Llíria.
D’acord amb l’anterior, d’acord amb l’article 55.4 de la Llei 3/1993, Forestal de la Comunitat Valenciana, vist l’informe emès per part de l’Advocacia de la Generalitat, vist que la norma tècnica proposta compleix amb el que disposa la legislació vigent en la matèria, a proposta de la titular de la direcció general competent en prevenció d’incendis forestals, i fent ús de les atribucions conferides per l’article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, així com del Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,


ORDENE

Primer. Objecte
1. Aprovar la norma tècnica per a la redacció de plans locals de prevenció d’incendis forestals (PLPIF) com a desenvolupament tècnic del contingut mínim que estableix l’article 140 del Decret 98/1995, del Govern Valencià, de 16 de maig, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, el contingut i característiques de la qual s’arrepleguen en els annexos I al VII d’aquesta ordre.
2. Aprovar els següents annexos:
Annex I. Normes tècniques per a la redacció dels plans locals de prevenció d’incendis forestals (PLPIF).
Annex II. Llegendes cartogràfiques de les infraestructures.
Annex III. Metodologia per a l’anàlisi de risc d’incendis.
Annex IV. Metodologia per a l’obtenció de punts estratègics de gestió i definir les unitats homogènies de gestió.
Annex V. Instruccions per a la redacció d’un pla local reduït de prevenció d’incendis forestals (PLRPIF).
Annex VI. Llistat de les entitats locals que compleixen els criteris per a realitzar un pla local reduït de prevenció d’incendis forestals.

Annex VII. Llistat de les entitats locals exemptes de l’obligació d’elaborar un pla de prevenció d’incendis forestals.

Segon. Plans locals reduïts de prevenció d’incendis forestals

1. Per a aquells municipis en què la presència de terreny forestal siga escassa o dispersa, el pla local de prevenció d’incendis forestals podrà tindre un format reduït, que es denominarà pla local reduït de prevenció d’incendis forestals (PLRPIF), el contingut del qual s’estableix en l’annex V d’aquesta ordre i, en tot cas, hauran de redactar-se amb el contingut mínim que estableix l’article 140 del Decret 98/1995.

2. Podran redactar un pla local reduït de prevenció d’incendis forestals aquells municipis que complisquen algun dels dos criteris següents:

a) Que al terme municipal hi haja presència d’una superfície contínua igual o inferior a 500 hectàrees de terreny forestal.
b) Que al terme municipal hi haja presència d’una superfície igual o inferior a 1000 hectàrees de terreny forestal i no existisca cap superfície contínua igual o superior a 500 hectàrees de terreny forestal.
3. Per a definir el terreny forestal, caldrà ajustar-se al que establisca la legislació vigent i subsidiàriament es prendrà de les definicions i les dades de la cartografia de terrenys forestals del Pla d’Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat per Decret 58/2013, de 3 de maig, del Consell.
4. Els municipis que complisquen els criteris adés descrits, podran no obstant presentar un pla local de prevenció d’incendis forestals, si consideren que és més convenient, d’acord amb les característiques i especificitats del seu terme municipal.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Clàusula de no incidència pressupostària
La implementació i posterior desenvolupament d’aquesta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignada a l’esmentada conselleria i, en tot cas, haurà de ser atès amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent per raó de la matèria.


DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Adaptació a la present norma
Els plans locals de prevenció d’incendis forestals dels municipis que es troben ja aprovats a la data, hauran d’adaptar-se en un termini de 12 mesos, al que disposa la present norma tècnica.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Rang no normatiu d’alguns preceptes
1. Els annexos I al VII d’aquesta disposició tenen caràcter de directrius o instruccions, no tenint rang reglamentari.
2. En aquells plans locals de prevenció d’incendis forestals que queden inclosos en un parc natural, i en aquells aspectes en què puga donar-se contradicció, prevaldrà el marc legislatiu propi de cada parc, en concret el pla d’ordenació de recursos naturals, el pla rector d’ús i gestió i el pla de prevenció d’incendis forestals del propi parc natural.


Segona. Habilitació
Es faculta la direcció general competent en matèria de prevenció d’incendis forestals perquè, mitjançant una resolució, puga modificar el contingut dels annexos que no tenen rang reglamentari.

Tercera. Entrada en vigor
La present ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 20 de novembre de 2017

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient,
Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,
ELENA CEBRIÁN CALVO

linea
Mapa web